Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Hivern 2014

Recull de les principals novetats que han arribat a la Biblioteca aquest hivern del 2014

Índex

(↑) - Biografia

Abraham Lincoln - James M. McPherson. Barcelona : La Mansarda, 2013 .
Resum : Aquesta magnífica biografia curta de Lincoln ofereix un retrat revelador d’un dels gegants de la història dels Estats Units d‘Amèrica. És la presentació més breu i concisa que s'ha escrit sobre Lincoln, un volum que han de tenir tots els qui estiguin interessats en la història dels Estats Units o en la del seu més gran president. A més a més, la traducció d’aquest llibre donarà moltes claus per interpretar un dels moments més decisius del naixement de la nació americana i coincideix amb l’estrena de la pel·lícula homònima dirigida per Steven Spielberg, Per mitjà d'aquest relat curt sobre Lincoln, McPherson, guanyador del premi Pulitzer, ens ofereix una biografia fascinant d'un home d'origen humil que va preservar el país durant la seva més gran catàstrofe i que es va desfer de l'assot que representava l'esclavisme.
Catalanes medievals. Vint-i-quatre històries femenines de l'edat mitjana - Elisenda Albertí . Barcelona : Albertí, 2012 .
Resum : Aquest llibre és un recull d'’històries d’'algunes dones catalanes, que van viure en temps medievals i van tenir una participació activa en els àmbits cultural, polític, científic o comercial, tot i que la societat els reservava un paper irrellevant.De pàgina en pàgina, veurem les seves circumstàncies, el seu caràcter i la seva determinació, els seus èxits i fracassos. Assistirem als esforços que van fer per mantenir la llar, participar en els negocis, conservar les propietats, reivindicar els seus dret, fundar hospitals i escoles, signar tractats de pau, enfrontar-se a judicis...
Comentari : El text va acompanyat amb 70 imatges.
Memòries fins al 1935. Memòries. Del 1935 fins al retorn a Catalunya - Aurora Bertrana. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : "Memòries fins al 1935" i "Memòries. Del 1935 fins al retorn" a Catalunya són els títols dels dos volums que, al llarg de més de mil pàgines, condensen l'extraordinària biografia d'una gironina digna de figurar als annals de les heroïnes de l'emancipació femenina, i també als annals de la història de l'art. La primera part de les memòries constitueixen un llibre indispensable sobre Girona. L'autora, que després viuria anys a la Polinèsia, hi aboca reflexions, vivències, drames, desitjos i situacions que són la gènesi del nostre present.
Comentari : La Diputació de Girona, dins la col·lecció Josep Pla, reedita les memòries en una edició escrupulosament revisada que incorpora dos esplèndids retrats completament inèdits, un de joventut fet per pel seu pare, l'escriptor i pintor Prudenci Bertrana, i l'altre firmat pel psiquiatre Robert de Montmollin, de 1944.
Salinger - David Shields i Shane Salerno. Barcelona : Seix Barral, 2014 .
Resum : La primera biografía definitiva de J. D. Salinger, una de las figuras míticas del siglo XX. El autor de "El guardián entre el centeno" ha sido objeto de un sinfín de artículos en periódicos y revistas, y se han publicado diversas biografías. Sin embargo, todos estos intentos de sacar a la luz la verdadera figura y vida de Salinger se han visto frustrados. El hombre detrás del escritor sigue siendo un misterio. Hasta ahora. Durante ocho años, David Shields y Shane Salerno han entrevistado a más de 200 personas, muchas de las cuales se habían negado antes a contar su relación con Salinger.
Comentari : Shields y Salerno iluminan especialmente los últimos cincuenta y seis años de la vida de Salinger, un periodo que, hasta ahora, había sido un completo misterio. El lector tendrá acceso por primera vez a más de 100 fotos inéditas, cartas, textos de sus diarios y documentos legales, que le permitirán resolver el puzle que revela a una de las figuras más enigmáticas del siglo XX.

(↑) - Psicologia

Bona lletra i bona vida - Joaquim Valls i Marta Cailà. Barcelona : Pòrtic, 2012 .
Resum : La lletra que fem reflecteix la nostra manera de ser. Canvia amb el pas dels anys al mateix ritme amb què nosaltres evolucionem. L'estudi de les relacions entre l'escriptura i la neurologia de la ment humana ha anat dotant la grafologia d'un fonament teòric sòlid. Bona lletra i bona vida, de Marta Cailà i Joaquim Valls, té una primera part testimonial en què s'analitza la lletra de deu personalitats públiques del nostre país que han superat obstacles importants i han assolit d'una manera o d'una altra l'èxit; es tracta de Ferran Adrià, Andreu Buenafuente, Xesco Espar, Ricardo Fisas, Pau Garcia-Milà, Pilar Rahola, Dani el Rojo, Àlex Rovira, Màrius Serra i Irene Villa. Una segona part teòrica exposa de manera pràctica les darreres investigacions que relacionen la grafologia amb el cervell. Quan la vida d'una persona evoluciona, quan supera obstacles i aprèn lliçons que la fan créixer, la lletra ho reflecteix.
Comentari : Localitzat a la secció de Grafologia

(↑) - Filosofia

Cal defensar la societat - Michel Foucault. Cànoves : Proteus, 2013 .
Resum : Es publica aquí el curs que Michel Foucault va impartir al College de France durant l'any 1976, del 7 de gener al 17 de març, un total d'onze lliçons, 'edició original de les quals (a Gallimard-Seuil, 1997) fou a càrrec de François Ewald i Alessandro Fontana, amb la col·laboració de Mauro Bertani. La raó d'aquesta demora de més de vint anys en la publicació cal buscar-la principalment en el testament que Foucault va redactar poc abans de partir cap a Polònia, al setembre de 1982,1 del que s'en coneixen dues de les seves tres clàusules: La mort, no la invalidesa i cap publicació pòstuma. En aquestes lliçons Foucault reflexiona sobre les relacions del poder.
Comentari : L'autor és un dels pensadors francesos de més repercussió de la segona meitat del segle XX.
Destriar el bé del mal - Francesc Torralba. Lleida : Pagès, 2013 .
Resum : Viure és alternar responsablement afirmacions i negacions, perquè ens veiem constantment obligats a escollir entre un objecte de consum o un altre, entre una opció de lleure o una altra, o bé entre una ruta vital o una altra. Viure és destriar, i destriar no és exactament el mateix que triar. Al llarg de les nostres vides, més que escollir, triem. Les opcions que sens presenten no són nítides ni diàfanes com si fossin substàncies químiques aïllades en els seus pots de vidre. Fer bones eleccions, saber separar bé, és un signe d'intel·ligència i una forma de retroalimentar aquesta última. Francesc Torralba ens facilita les claus imprescindibles per saber escollir entre el bé i el mal en la nostra vida quotidiana.
Comentari : Localitzat a Secció d'Ètica
Ètica - Baruch Spinoza. Barcelona : Marbot Ediciones, 2013 .
Resum : Al costat del Discurs del mètode o la Crítica de la raó pura, l'Ètica de Spinoza forma part de qualsevol llista, per curta que sigui, dels llibres bàsics del pensament occidental. També, naturalment, de les bibliografies de nivell tant universitari com de secundària. Marbot Edicions obre amb aquesta traducció una nova col·lecció de pensament que pretén fer edicions que combinin la qualitat acadèmica amb la modernitat i l'agilitat de la llengua per fer-les accessibles a tothom. L'edició d'aquest llibre ha anat a càrrec de Josep Olesti, professor de filosofia a la Universitat de Girona i especialista reconegut en l'autor i el període.
Ètica per al meu fill - Fernando Savater. Barcelona : Edicions 62, 2009 .
Resum : En una societat pluralista, la reflexió ètica -que al capdavall parla sobre com assolir la bona vida i la felicitat- pot ser presentada d'una manera engrescadora, sense incórrer en la crònica de les idees rebudes ni en l'adoctrinament. Aquesta edició del best-seller de Fernando Savater "Ètica per al meu fill" situa el llibre en el context del pensament de l'autor i vol oferir eines per a una reflexió personal. L'edició ha estat a cura del filòsof Ramon Alcoberro. Aquesta "Ètica per al meu fill" és sobretot un aperitiu d'ètica, és a dir, un llibre per obrir les ganes de llegir i discutir més. Amb un llenguatge fresc i entenedor el llibre pretén iniciar un camí de reflexió filosòfica i posa a l'abast dels joves i dels no especialistes alguns dels temes centrals de la filosofia moral, argumentats des d'una perspectiva que no separa l'ètica i el plaer i que estimula l'opció per la bona vida.
Comentari : Localitzat a la Secció d'Ètica

(↑) - Ciències socials

Anatomia d'un desengany - Germà Bel. Barcelona : Destino, 2013 .
Resum : El suport a la independència a Catalunya ha crescut acceleradament els últims anys. Per què s'ha produït aquest canvi? És només conjuntural o serà definitiu? Per donar resposta a aquestes qüestions, Germà Bel dissecciona en aquest llibre els problemes nuclears de la relació entre Catalunya i Espanya. En particular, la dinàmica del conflicte entre grups, els seus efectes sobre les relacions territorials i les conseqüències que tenen en el funcionament de l'Estat. Assumptes que es projecten damunt àmbits de la política relacionats amb l'augment del suport a la independència: identitat nacional i sentit de comunitat (llengua i política educativa), raons econòmiques (relacions fiscals amb l'Estat) i oportunitats de futur en un món global (és a dir, infraestructures). ¿Ha deixat una part important dels catalans de considerar la reforma d'Espanya com a opció viable per assolir un encaix acceptable de Catalunya en el marc de l'Estat espanyol?
Cap a la llibertat - Jaume Sobrequés. Barcelona : Base, 2013 .
Resum : Aquest llibre explica la llarga lluita dels catalans, des del 1714, per assolir la plenitud nacional i la independència. És la història de la nostra esperança, traduïda en accions que han obert les portes d'un futur en plenitud nacional. Explica també d'una manera alhora rigorosa i planera allò que ha passat en els darrers trenta anys, durant els quals s'ha consolidat el convenciment que ja no era possible una entesa de Catalunya amb Espanya. Explica així mateix les més recents agressions polítiques de què el nostre país ha estat víctima per part dels governs espanyols i la resposta que els catalans hem fet a aquestes accions de violència institucional, contra els trets identitaris i el benestar dels ciutadans de Catalunya.
De l'Estatut a l'autodeterminació - Jaume Bosch. Barcelona : Base, 2014 .
Resum : Catalunya viu un apassionant i complex procés que ha de culminar en una consulta o un referèndum per fer possible que el poble català decideixi el seu futur. On cal buscar les arrels dels moments actuals? Només a la gran manifestació de la Diada Nacional del 2012, o ens hem de remuntar més enrere, a finals de l’any 2003, quan s’inicia l’elaboració d’un nou Estatut, i a la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 que provoca la reacció popular expressada en la manifestació del 10 de juliol d’aquell mateix any? Jaume Bosch mira al passat per entendre millor el present, però analitza també com pot ser el futur immediat. Defensa l’exercici del dret a l’autodeterminació com a única sortida a la situació actual i examina casos que ens poden ser d’utilitat, com els del Quebec, Escòcia o Puerto Rico.
El Maresme fantàstic. Llegendes - Ramon Coll . Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2012 .
Resum : El Maresme, comarca molt poblada des del neolític gràcies al seu benigne clima, té un ric i ampli llegendari. En el present volum es recullen les llegendes fantàstiques. Són les que ens parlen dels éssers sobrenaturals, des de les encantades a les marededéus, passant per bruixes, dimonis i fins i tot algun gegant. La vida espiritual dels nostres avantpassats, i també algunes de les seves creences ancestrals, queden testimoniades, així com la geologia fantàstica. L'autor n'està preparant la continuació amb un volum sobre les llegendes històriques del Maresme, és a dir, amb una visió de la història de la comarca vista des del món llegendari.
Història econòmica de Catalunya - Gaspar Feliu. Barcelona : Base, 2012 .
Resum : El llibre de Gaspar Feliu ens ofereix una síntesi clara i ordenada del que ha estat l’economia catalana al llarg dels segles. És una obra cabdal per entendre quin paper ha tingut l’economia en l’esdevenir de Catalunya des dels temps més reculats de la prehistòria fins a la crisi actual. Des de la romanització, la formació de Catalunya i la gran expansió medieval, al creixement del segle XVIII, la revolució industrial del XIX, el gran tombant dels anys cinquanta i la crisi que va destruir gran part de la indústria tradicional catalana el segle XX. L’economia catalana va continuar creixent, però amb més atenció a l’especulació que a la producció, en un clima d’eufòria i endeutament privat i públic que és el responsable principal de la crisi actual. La història no pot dir com sortir de la crisi, però permet veure com s’han produït i superat altres crisis al llarg del temps.Tot i la magnitud de dificultats de tot tipus, Catalunya ha superat moments pitjors.
Revolucions noviolentes - Sharon Erickson. Lleida : Pagès, 2013 .
Resum : Sharon Erickson examina sis tipus de mobilitzacions polítiques noviolentes del darrer terç del segle xx, orientades a transformar democràticament règims autoritaris (d’inspiració comunista, dictadures militars o autocràcies basades en el poder d’un líder carismàtic). En estudiar la metodologia i l’eficàcia dels moviments polítics noviolents, Erickson ha analitzat tant les dinàmiques i les estratègies dels moviments noviolents com les reaccions dels règims dictatorials en el seu intent de contrarestar les insurgències noviolentes. L’autora forma part d’una nova generació d’investigadors que intenten comprendre les diverses implicacions de les mobilitzacions noviolentes i la seva importància per tal de fer possibles canvis polítics a les nostres societats contemporànies.
Ultralocalisme. D'allò local a l'universal - Òscar Jané i Xavier Serra (eds.). Catarroja : Afers, 2013 .
Resum : L’ultralocalisme és un pas natural, en oposició frontal al cosmopolitisme de boutique i als usos banals, mistificats, del nou concepte de «globalització»."Del localisme ultrancer, no cal ni parlar-ne, és una posició que avui ningú no defensa. La clausura mental en un espai limitat, arcàdic, resultaria avui un exercici falsificat i insostenible, si no és com a ficció literària" L'ultralocalisme vol un «universalisme» sense ocultacions, sense imposicions geopolítiques interessades, sense jerarquies «massa locals» que han estat acríticament acceptades com a non plus ultra de la modernitat «cosmopolita».Barcelona, mite d’una capital, ha quedat perduda en els seus anhels de «grandesa» cultural, que renega per raons de màrqueting social d’una herència intricada i espessa, però activa i impel·lent.
Comentari : Col·lecció Mirmanda. D’allò local a l’universal és una nova proposta del Grup Mirmanda. Es tracta d’un assaig col·lectiu que, des d’angles diversos, exposa la idea de l’ultralocalisme tal i com anys enrere afirmava un tal Dalí o un tal Deulofeu, entre altres: «Cal partir d’allò local per accedir a la universalitat» Mirmanda proposa d’experimentar a partir de territoris i realitats diverses. Realitats i territoris absurdament arraconats per la rutina dels mass media i la pretensió dels programadors culturals.La perifèria s’erigeix en un dels centres neuràlgics de creació i activisme. Els autors són Enric Pujol, Eric Forcada, Antoni Vives, Carla González Collantes, Xavier Serra, Paül Limorti, Jacques Rancière i Andreu Balent.

(↑) - Història

Els templers a les comarques gironines - Meritxell Planas i Carles B. Gorbs. Girona : Diputació de Girona, 2011 .
Resum : El llibre "Els templers a les comarques gironines", és fruit de tres anys de treball dels periodistes Meritxell Planas i Carles B. Gorbs i la fotògrafa Dolors Gibert.Segons els autors del llibre, hi va haver tres congregacions o comandes dels templers a les comarques gironines, a Aiguaviva, Castelló d'Empúries i, probablement, Sant Llorenç de les Arenes, a Foixà. La presència del Temple va ser especialment important a l'Alt Empordà. I no va acabar el 1314. Ho demostra una inscripció de l'orde, posterior a aquesta data, que encara es pot llegir a l'església de Sant Esteve de Vilaür. La seva influència es pot observar a l'escut de Vilablareix, clarament templer, o a la simbologia maçònica. Tot i la seva persecució, els templers van continuar actius en la clandestinitat durant segles.
Comentari : "Els templers a les comarques gironines", editat amb el suport de la Diputació de Girona i altres institucions i empreses, també es vol publicar en castellà i és un bon incentiu per redescobrir el territori des d'una perspectiva històrica poc coneguda, com s'ha fet a l'Estat francès amb la ruta dels castells càtars.
Justícia i poder a Catalunya abans de l'any mil - Josep M. Salrach. Vic : Eumo, 2013 .
Resum : L’autor ens acosta a la realitat dels catalans de fa mil anys que acudien als tribunals per resoldre tota mena de conflictes (sobre béns, drets, dominis, accés a la terra, llibertat, fiscalitat, preu just, homicidi, adulteri, moneda falsa…). I ens informa d’una justícia que, malgrat que estava en mans dels poderosos, era pública i no deixava els febles desemparats. Els tribunals eren presidits sovint pels comtes, que es consideraven garants del dret i la justícia, i que es declaraven compromesos amb la missió d´administrar justícia i fer-ho rectament. Els jutges n’eren els principals artífexs, però en les audiències estaven flanquejats d’homes bons, que en part havien de ser veïns prominents dels llocs on se celebraven els judicis. Aquests homes bons formaven una mena de jurats populars la missió dels quals era donar fe del bon procedir dels tribunals.

(↑) - Medicina i salut

M'hi veig amb cor. Per a una bona salut cardiovascular - Ramon Brugada. Gaüses : Llibres del Segle, 2013 .
Resum : "M’hi veig amb cor" és un llibre ple de coratge i optimisme. El cardiòleg Ramon Brugada aposta per plantar cara a les malalties cardiovasculars, que afecten cada vegada més persones i en edats més joves, amb dues armes: el coneixement i la fermesa. Amb un llenguatge amè i entenedor, el doctor Brugada explica tot allò que fa referència al funcionament del cor i dóna tota mena de consells per mantenir una bona salut cardiovascular. El lector trobarà també en aquest llibre una anàlisi dels diferents tipus de malalties del cor i les claus per detectar-les, per guarir-les o per mantenir-les estables... En aquest llibre aflora el Ramon Brugada investigador incansable, el metge proper i afable que sap escoltar i que es posa en la pell del pacient, i també l’expert que amb una ploma elegant i àgil ofereix els seus coneixements i la seva experiència professional a tothom qui vulgui saber tots els misteris del cor, aquest múscul de la mida d’un puny que és sinònim de vida.

(↑) - Llengua

Anglès fàcil. Anglès essencial per a catalonoparlants - Lou Hevly. Barcelona : Barcanova, 2013 .
Resum : ANGLÈS FÀCIL és el primer mètode d’aprenentatge d’anglès pensat i adreçat específicament per a catalanoparlants. Aprofitant els punts en comú de les dues llengües fem més fàcil, eficient i significatiu el procés d’aprenentatge de l’anglès, alleujant les dificultats de comprensió que ens podem trobar en apropar-nos a un idioma que no és el nostre. HI TROBAREU... • La normativa bàsica de l’anglès explicada en català de manera clara, ordenada i gradual. • La resolució dels dubtes més freqüents. • Més de 2.000 frases d’ús quotidià en llengua anglesa, amb la seva corresponent traducció en català, les quals ajuden a aclarir els principals punts de la gramàtica. • Més de 700 exercicis de traducció (amb el solucionari corresponent) que ajudaran a consolidar els coneixements adquirits.
Comentari : S’ADREÇA A... • Persones catalanoparlants que vulguin aprendre anglès com a experiència personal o professional. • Professorat d’anglès que imparteixi classes en territoris de parla catalana. • Estudiants, compresos en la franja que va de l'ensenyament secundari a l'universitari, que vulguin tenir un llibre de gramàtica essencial que complementi els manuals clàssics.

(↑) - Geografia i viatges

Alt Penedès. 17 excursions a peu - Juan Carlos Borrego. Valls : Cossetània, 2012 .
Resum : Amb aquesta guia trobareu 17 propostes per passar un bon matí triscant pels llocs més emblemàtics del Penedès, tant de la serralada prelitoral com la serralada litoral o la depressió penedesenca, els tres espais més característics de l’Alt Penedès. Ermites, castells, rius, pobles amb encant, masies, vinyes, boscos, gorges, cims, fondalades, cabanes de pedra seca, torres de defensa medievals, cellers i caves…, tot un món per gaudir-lo a pas tranquil.
Alta Ribagorça. 17 excursions en BTT - Xavier Agut. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Aquest recull d'itineraris pretén ser l'empenta final perquè els amants de la natura que heu escollit la bicicleta de muntanya com una de les formes de gaudir-ne, us llanceu a la descoberta d'aquesta espectacular comarca pirinenca que, de ben segur, us atraparà. Als que ja us hi heu llançat i ja la coneixeu, tant de bo us ajudi a descobrir-ne algun racó amagat o algun sender inoblidable,qui sap?"On hi ha un desig, hi ha sempre un camí"(REFRANY SUAHILI)
El paradís del Montseny - Òscar Farrerons. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2013 .
Resum : El Montseny és una de les Reserves de la Biosfera més importants i amb més biodiversitat del nostre planeta. La seva configuració geològica li permet de tenir nombroses fonts i aigua abundant. A Viladrau, l'aigua és un dels elements singulars del poble. El llibre recull i descriu més de 120 fonts situades dins aquest terme o als seus límits. 12 itineraris ens permeten conèixer-les de prop i descobrir el territori. Les fonts, per si soles, són el millor pretext per fer una excursió. Les històries i poesies que les ambienten, i viure i trepitjar un país ric en natura i patrimoni, són uns grans valors culturals que cal preservar.
Excursionisme. Manual pràctic - Joan Jover. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : L'excursionisme és bàsicament caminar. Si per progressar calen materials i tècniques específiques, aleshores ja estem parlant d'altres activitats. Darrerament s'han inventat noms nous i força estranys per definir-ho com senderisme, trekking o tresc, marxa nòrdica. Sembla que això ajuda a vendre, què hi farem. No cal complicar-ho, aquesta és una activitat que ve de lluny i consisteix en desplaçar-se a peu, normalment per terreny de muntanya baixa o mitjana, però també per costes o deserts, pel plaer de l'exercici i el contacte amb la natura.
Excursions als naixements dels rius de Catalunya - Albert Vicens . Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Aquest llibre pretén ser una invitació al coneixement dels naixements i les capçaleres dels rius de Catalunya. A través d'un recull de caminades, aptes per a tothom un xic avesat a moure's per la muntanya, el llibre us proposa apropar-vos a les conegudes surgències del Ter, del Cardener, del Llobregat però també a les remotes fonts del Segre o a les desconegudes deus de la riera de Merlès, del Llémena o del Glorieta, cursos modestos però captivadors. No es tracta d'un llibre de barranquisme, sinó d'una selecció d'excursions que discorren, en la major part dels casos, per senders que recorren les capçaleres de les conques hidrogràfiques del nostre país. Un viatge a alguns dels espais més íntims de Catalunya.
Les 50 millors excursions amb raquetes de neu - Manel Figuera. Valls : Cossetània, 2012 .
Resum : Aquesta guia recull 50 itineraris per fer amb raquetes de neu que van des del Canigó fins al Montardo, des del Vallespir fins a la Vall d’Aran, dins del Pirineu català i passant pel coprincipat d’Andorra. Els objectius són dur a terme excursions en què en plena temporada hivernal amb neu estable i amb una cota baixa sigui possible fixar-se ja les raquetes a l’inici del recorregut, s’hi vagi al llarg de tot l’itinerari o en un percentatge força elevat. També que aquests itineraris recorrin paratges d’alta muntanya i de muntanya mitjana pirinencs i prepirinencs que es puguin dividir en dos dies —o tres— aprofitant els refugis oberts a l’hivern. I, finalment, i el més important, descobrir serres i massissos que no siguin gaire coneguts pels excursionistes o que, si ho són, surtin de les rutes més freqüentades; obrir noves portes i donar a conèixer altres indrets pirinencs.
Rutes del Cister - Jordi Bastart. Valls : Cossetània, 2013 ; Barcelona : Alpina , 2013 .
Resum : Fidels al compromís de publicar les topoguies dels senders de gran recorregut de Catalunya, i després d’haver-se estrenat amb el GR 11, Editorial Alpina i Cossetània Edicions presenten el GR 175, altrament conegut com a Ruta del Cister. Aquesta ruta és un recorregut circular de 104 km a peu, dividit en 5 etapes, que passa pels tres monestirs d’aquest orde monàstic de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. L’itinerari vol ser quelcom més que una simple caminada per indrets interessants i té la vocació de fer descobrir un territori, amb tot el que això comporta: cultura, paisatge, natura, gastronomia i, evidentment, els monestirs. La guia, amb la descripció detallada de tot el recorregut, s’acompanya d’un mapa topogràfic a escala 1:50.000, així com també de perfils i fitxes tècniques de cada etapa.

(↑) - Esports

Fisiologia dels esports de resistència a la muntanya. Manual pràctic - Fabienne Durand i Kilian Jornet. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Aquesta obra didàctica és el fruit de la col·laboració entre Kilian Jornet, gran campió de la resistència en entorns de muntanya, i Fabienne Durand, fisiòloga de l’exercici apassionada per la muntanya. El llibre ens proposa analitzar els principals sistemes de l’organisme que participen de l’exercici, les seves adaptacions i els seus límits en el context de l’altitud. S’hi aborden problemes característics dels atletes entrenats en la resistència.A cada capítol Kilian Jornet ens revela les seves estratègies relatives a l’esforç i els seus límits, així com informacions sobre la realitat de la seva pràctica. Ens explica com fer servir sobre el terreny les dades fisiològiques per optimitzar el seu entrenament.
La frontera invisible - Kilian Jornet. Badalona : Ara Llibres, 2013 .
Comentari : La frontera entre la felicitat i el dolor; entre viure i morir és sempre molt fina. Kilian Jornet torna a les llibreries amb un llibre que parteix de la mort del seu ídol Stéphane Brosse durant la primera de les ascensions del seu nou i ambiciós projecte personal que consisteix en coronar els cims més emblemàtics del planeta, incloent l'Everest, corrent. A partir d'aquí, descobrirem una història d'aprenentatge vital que ha tingut lloc al Nepal. Un relat humà i en primera persona amb el que, juntament amb el Kilian, tots aprendrem a perdre. PERQUÈ SOM HOMES FORJATS EN SOMNIS; PERQUÈ, SI NO SOMIEM, ESTEM MORTS.
Altra informació: Amb humilitat i senzillesa, Kilian Jornet ens convida a córrer, a anar més enllà i atrevir-nos a explorar la frontera invisible que separa la tristesa de la felicitat, la vida de la mort.
Non stop! Esportista, bombera i mare - Emma Roca. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Una nena pot jugar una lliga de futbol masculina? Una llicenciada en bioquímica pot aprovar unes oposicions al cos de bombers de la Generalitat? Una mare de tres fills pot quedar campiona del món de raid? Una persona pot estar deu dies competint, dormint només dues hores cada nit? Es pot córrer més de 200 km seguits i acabar amb els peus sencers? Es pot donar el pit mentre es competeix? Es pot tornar a guanyar un any després de donar a llum? L'Emma Roca pensa que sí i en aquesta obra ens explica com ho ha fet per aconseguir-ho.

(↑) - Art

Anem a veure romànic: esglésies, monestirs i castells - Jaume Moya i Plana. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2012 .
Resum : L´art romànic es desenvolupa a l´Europa occidental entre els segles X i XIII."Anem a veure romànic" pretén mostrar-nos unes idees bàsiques sobre arquitectura i construcció romànica, expressades en un llenguatge planer.Es parla de la unitat i, al mateix temps, de la diversitat de l´art romànic, de la importància del seu espai interior i de l'exterior que l´envolta i de la construcció dels edificis, tant dels materials com de les seves tècniques de col·locació.Un conjunt d´esquemes i croquis de l'autor ens ajuden a explicar la seva composició i organització funcional.Es completa amb uns apartats sobre els edificis monacals i l'arquitectura civil i militar i una breu bibliografia per a aquells que vulguin aprofundir més en el tema.
Athenea 1913. El temple del Noucentisme - a cura de Jordi Falgàs. Girona : Fundació Rafael Masó, 2013 .
Resum : Ara fa cent anys, la ciutat de Girona va veure néixer un dels projectes culturals més moderns i innovadors de la seva història recent. Amb la creació de l'associació Athenea i de l'edifici que va ser la seva seu, al carrer Anselm Clavé, un grup de gironins van donar a la ciutat un espai per a l'art, l'arquitectura, la música, la dansa i la literatura del seu temps. L'edifici de Rafael Masó simbolitzava els valors del Noucentisme i es va convertir en el principal centre d'irradiació del moviment.Malauradament, Athenea només va funcionar fins el 1917 i l'Escola d'Arts i Oficis que Masó va construir-hi al costat no es va arribar a inaugurar. L'edifici es va convertir en l'Escola Normal de Mestres, fins el 1965, i va ser enderrocat el 1975.
Història de l'art a Catalunya - Xavier Barral i Altet. Barcelona : Base, 2013 .
Resum : Organitzada en quinze capítols i acompanyada d'una cronologia i d'una bibliografia, aquesta Història de l'art de Catalunya ofereix una visió planera però molt actual de l'evolució de l'art català a través dels segles, des de la Prehistòria fins avui. Per ajudar a entendre la creació d'ara i dels darrers decennis, més de la meitat dels capítols expliquen el segle XX i els inicis del XXI. El lector trobarà en aquest llibre, a més de les claus per entendre l'art i l'arquitectura que l'envolten quotidianament, l'explicació de molts altres aspectes del patrimoni, des de les transformacions del paisatge degudes a l'home fins a les festes populars, la fotografia o les arts gràfiques. L'autor, Xavier Barral i Altet és catedràtic d'Història de l'art, exdirector del Museu Nacional d'art de Catalunya, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i un dels més reconeguts especialistes europeus en la matèria.
La guerra no fa riure. Caricatures antifeixistes a la La Vanguardia (1936-1938) - Lluís Bagaria. Barcelona : Dux, 2007 .
Resum : Lluís Bagaria (Barcelona,1882-L’Havana,1940), fou el caricaturista més popular de la premsa catalana i espanyola dels anys vint i trenta. Autodidacta i bohemi, amb el seu traç va renovar el concepte il·lustratiu de la caricatura a la península, creant el seu propi estil, seguit posteriorment per molts dibuixants i humoristes gràfics. Nascut i format a Barcelona a finals del segle XIX, va ser a Madrid on assolí un èxit sense precedents per a un ninotaire. Tornà a Catalunya a l’esclat de la guerra civil per dibuixar cada dia una vinyeta a la primera pàgina de La Vanguardia. Aquella col·lecció de caricatures constitueixen la culminació de la seva carrera artística, on depura al màxim l’estil decorativista i afina la sàtira per realitzar un clam pacifista i antifeixista. Com tots els soldats de la República, ell va perdre també la seva batalla, lliurada tan sols amb un llapis i gran quantitat d’enginy.
Comentari : Coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement, recollim avui una acurada selecció d’aquelles petites obres mestres, per certificar que la seva lluita no fou del tot estèril.

(↑) - Ciències naturals

100 qüestions d'astronomia - Jordi Aloy. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : L’espectacle del cel nocturn ha fascinat els homes des de temps immemorial. I la inquietud per comprendre la natura i el comportament dels astres va conduir els nostres avantpassats a desenvolupar l’astronomia, possiblement la més antiga de les ciències. Aquesta antiga inquietud continua palpitant dins nostre, malgrat que la majoria de nosaltres vivim ara en ciutats on, per culpa de la contaminació lumínica, els cels no són res més que una ombra del que havien estat. Tot sovint ens formulem preguntes en relació amb el cosmos. Aquest llibre que teniu a les mans intenta donar resposta a algunes d'aquestes preguntes.

(↑) - Literatura

Defensa de la terra - Maria Àngels Anglada. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : Defensa de la terra recull més d'un centenar d'articles d'opinió de Maria Àngels Anglada, dedicats a la seva lluita per preservar el patrimoni natural, artístic i cultural més amenaçat. L'antologia aplega un variat recull de peces periodístiques de l'escriptora publicades sobretot a la premsa empordanesa i osonenca, que recorren sovint als paisatges naturals i humans com a excusa per abordar els grans problemes del món modern com l'ús de l'energia nuclear o la contaminació de les aigües.
Comentari : Els curadors de l'edició, Eusebi Ayensa i Francesc Foguet, expliquen que “han aplegat articles publicats al llarg de trenta quatre anys, des de 1965 fins a uns mesos després de la mort de l’escriptora, quan va aparèixer pòstumament un altre treball seu” i que han volgut que el caràcter de l'antologia fos divulgatiu, oferint al lector “un text clar i llegidor”, essent respectuosos amb els textos i introduint-hi esmenes i notes a peu de pàgina.
Elogi de la vida solitària - Francesco Petrarca. Barcelona : Angle, 2011 .
Resum : "Elogi de la vida solitària" és una tria extensa del més representatiu del pensament de Petrarca i del seu propòsit: definir les virtuts de la vida solitària com a vida més escaient al bon cristià, i il·lustrar els lectors sobre la tirada a la vida recollida de molts homes de vida exemplar. L’autor exalta, en contraposició a la solitud viscuda com una regla imposada i fosca (com ho era per a molts religiosos d’època medieval), la solitud viscuda com un plaer: la dedicació a la lectura, l’escriptura i la companyia escollida d’amics porta la felicitat i, sens dubte, fa créixer el nostre esperit.
Comentari : Diuen que els clàssics es defineixen per la seva capacitat de presentar una experiència intel·lectual que es pot reviure més enllà del moment històric en el qual es van escriure. Això explica la modernitat de Petrarca, fundador de l’humanisme contemporani, que en aquesta obra ens acompanya per la solitud com aquell mestre que ens fa desitjar el que en un principi semblava difícil.
Mar de tots. Viatge literari pel Cap de Creus - A cura de Carles-Jordi Guardiola. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : La publicació és una recopilació de textos d’escriptors que descriuen el paisatge del cap de Creus i les impressions que aquest els suscita, i ha estat a cura del filòleg i editor Carles-Jordi Guardiola. El llibre aplega escrits de Maria Àngels Anglada, Clementina Arderiu, Carlos Barral, Prudenci Bertrana, Narcís Comadira, Pere Coromines, Anna Maria i Salvador Dalí, Miquel Desclot, Martí Domínguez, Carles Fages de Climent, Gabriel Ferrater, J. V. Foix, Tomàs Garcés, Federico García Lorca, Quima Jaume, Rosa Leveroni, Joan Margarit, Eugeni d’Ors, Josep Palau i Fabre, Josep Pla, Rosa Regàs, Joaquim Ruyra, Josep M. de Sagarra, J. N. Santaeulàlia, Cristina Massanés, Rafael Santos Torroella, Joaquim Ventalló, Jacint Verdaguer i Joan Vinyoli, entre d’altres.

(↑) - Ciències aplicades

El codi dels diners: aconsegueix la teva llibertat financera - Raimon Samsó. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : Vols arribar a la independència financera? T'agradaria augmentar els teus ingressos en un any? Vols conèixer els secrets dels emprenedors d'èxit?El Codi dels Diners conté tot el que necessites saber per assolir la teva llibertat financera:•El que ningú tha ensenyat sobre els diners•La intel·ligència financera aplicada•Com superar els temps de crisis•Invertir o apostar?•El vocabulari de la riquesa•Com convertir el teu talent en ingressos•Les 10 habilitats imprescindibles de l'emprenedor•El deute òptim i el pèssim•La novena meravella del món: els ingressos passius•La gestió rendible del teu temps•Comença en petit, pensa en gran.
Comentari : Localitzat a la Secció d'Empresa
El secret dels cosmètics - Mar Jal. Barcelona : La Mansarda, 2013 .
Resum : Els cosmètics s'han convertit en un dels productes més sol·licitats i utilitzats pels consumidors. La imatge té un paper social importantíssim i tenir un bon aspecte es considera primordial. Què hi ha, però, de veritat en els cosmètics que utilitzem diàriament? Quants consumidors sabem exa ctament què són? La majoria dels consumidors disposem d'una " cultura" cosmètica bàsica, però, malgrat tot, sovint ens sorgeixen molts dubtes sobre les propietats, els ingredients, l'aplicació o l'etiquetatge. Aquest llibre ens explica de manera entenedora i pràctica tot el que cal saber d'aquests productes.
Comentari : Localitzat a Teràpies alternatives, naturals
Els vins de la teva vida - Meritxell Falgueras. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : El vi forma part essencial de la nostra cultura social i gastronòmica. S’ha de viure i s’ha de beure sense complexos i amb atreviment. En aquest llibre tindràs tota l’ajuda que necessites per seleccionar i degustar el vi adequat a cada situació de la vida: per a la primera cita, per a un sopar de negocis, per als dies de festa, per fer l’amor, per inspirar-te, per impressionar el sogre, per veure una pel·lícula...Meritxell Falgueras serà la cicerone que us endinsarà en un univers fet de sensacions, cultura, descobriments, passió, vinyes, sabors i plaers. Per degustar cada moment de la vida amb més gust, amb més felicitat!
Comentari : Localització a Vinicultura
Meditació immediata - Vicenç Alujas. Barcelona : Angle, 2012 .
Resum : La meditació immediata ens ofereix eines fonamentals per millorar la nostra vida. Ens ensenyarà com podem aturar la nostra ment dispersa i agitada, i ens guiarà en un preciós viatge cap a la serenor.La meditació immediata adapta la saviesa oriental a les nostres necessitats per aconseguir meditar sense deixar de ser persones del segle XXI.«Lautor proposa una meditació vinculada a la vida quotidiana, que és un excel·lent camí per ser conscients del misteri i la bellesa que suposa la pròpia existència.» (M. Mercè Conangla i Jaume Soler, creadors de l'ecologia emocional)
Comentari : Pròleg de Borja Vilaseca. Localització a Teràpies alternatives
Menjar bé, una qüestió d'intel·ligència - Pilar Senpau. Barcelona : Pòrtic, 2013 .
Resum : No sé què tinc, no em trobo bé.Sovint aquestes paraules no són res més que l'expressió de la carència d'algun nutrient en el nostre organisme. El consell d'Hipòcrates i dels nostres pares és:Cal menjar una mica de tot. Però què inclou, aquest tot? Ho sabem? No cal esperar a estar malalts per plantejar-nos una coherència en la manera de menjar.Per què cal menjar pa? Quina és la quantitat de fruita o d'oli que necessitem diriament?En quin aliment trobem el famós omega-3 iper a què serveix? Per què els ous són tan valuosos per a la salut?Aquest llibre és la millor eina perquè els lectors prenguin les seves decisions respecte a la pròpia alimentació.
Comentari : Localitzat a la Secció de Nutrició
Mis recetas anticáncer - Dra. Odile Fernández. Barcelona : Urano, 2013 .
Resum : ¿Qué puede hacer el paciente de cáncer para contribuir a su curación? Odile Fernández, una médico de familia que en 2010 superó un cáncer de ovario con metástasis, responde a esa pregunta en un libro nacido de su propia experiencia.¿Qué es el cáncer?¿Por qué se produce?¿Cómo se previene?¿Es posible revertir el proceso?¿Cómo influye la dieta? Dada la estrecha relación que existe entre el cáncer y la alimentación, la doctora Fernández dedica buena parte del libro a explicar por qué algunos alimentos favorecen la proliferación de células malignas, como el azúcar, y cuáles en cambio pueden prevenir e incluso revertir el proceso de la enfermedad, como la cebolla o los cítricos. Pero también aborda otros aspectos que guardan relación con la enfermedad, desde los utensilios apropiados para cocinar hasta la eficacia de las terapias alternativas o las increíbles posibilidades que nos brindan las plantas.
Comentari : Localitzat a Secció de Nutrició
S=EX. La ciència del sexe - Pere Estupinyà. Barcelona : Rosa dels Vents, 2013 .
Resum : Una innovadora aproximació científica al sexe i la sexualitat que revolucionarà les ments d’experts i profans.Teniu a les mans el llibre més rigorós, amè i complet que s’hagi escrit mai sobre el fascinant estudi científic de la sexualitat humana.Pere Estupinyà se submergeix en una nova investigació científica.Per això participa en un estudi de la Universitat Rutgers sobre la disfunció erèctil i l’orgasme masculí, visita centres de referència com el prestigiós Institut Kinsey, s’infiltra en clíniques de medicina sexual, assisteix als congressos internacionals sobre sexologia més importants del món i entrevista fisiòlegs, psicòlegs, antropòlegs, terapeutes, sociòlegs, biòlegs evolutius i neurocientífics experts en sexualitat. Però també parla directament amb asexuals, fetitxistes, dones multiorgàsmiques, intersexuals…i de moltes altres experiències més.

(↑) - Música

Escoltar el Don Giovanni de Mozart - Pere-Albert Balcells. Barcelona : Dux, 2011 .
Resum : Don Giovanni és l'òpera on el mite de Don Joan tan recurrent en la història de la literatura i de la música, troba la seva expressió més genuïna, més completa i més universal. Mozart aconsegueix això en elevar el pla dramàtic d'aquest mite per damunt de l'àmbit on l'havien situat Tirso de Molina, Molière, Bertati i tants d'altres. Si aquests autors havien escenificat les aventures d'un llibertí que acaba a l'infern a causa dels seus excessos, i les havien emmarcat en consideracions de tipus religiós o sociològic, Mozart es mostra aliè a qualsevol d'aquestes categories conceptuals i escenifica, amb la clarivident immediatesa del mitjà musical, una lluita de titans entre el principi encarnat de la sensualitat vital i el principi intangible, espiritual i críptic del més enllà.
Comentari : Al voltant d'aquesta confrontació esmentada giren uns personatges que s'agiten entre els extrems més diametrals de tragèdia i comèdia, és a dir, entre els pols oposats dels quals penja l'atzarosa fragilitat de la condició humana.
Escoltar les noces de Fígaro de Mozart - Pere- Albert Balcells. Barcelona : Dux, 2010 .
Resum : A Les noces de Fígaro, Mozart transcendeix el fons revolucionari de l’obra de Beaumarchais i estableix una dramatúrgia musical on els personatges ja no es revelen en virtut de la seva condició social sinó en virtut de la seva natura espiritual. El resultat trenca els estrets límits caricaturescos de l’òpera bufa i crea una obra escènica on el món de les emocions humanes emergeix al primer pla musical per mostrar la realitat de la seva natura profunda, i per desplegar al mateix temps la seva inesgotable diversitat de matisos.

(↑) - Cuina i gastronomia

Grans receptes per a cuines petites - Marta Carnicero. Barcelona : Rosa dels Vents, 2013 .
Resum : Tenir una cuina petita no vol dir que haguem de cuinar poc ni de menjar malament. És innegable, però, que hi ha receptes més adequades que d'altres: convé que preparem els plats amb pocs ingredients, de manera senzilla i sense embrutar gaires estris.En aquest llibre trobareu una bona colla de receptes d'aquesta mena. També hi trobareu algun plat un xic més laboriós, perquè tenir una cuina petita no ha d'estar renyit amb allò que en diem fer un"extra"de tant en tant, si el plat s'ho val i disposem de temps i ganes.Quan no tenim massa espai, l'organització és fonamental. Per això Marta Carnicero proposa un ampli apartat dedicat a recursos per assortir la cuina i us ofereix un seguit de receptes de preparacions bàsiques i versàtils, moltes de les quals es poden elaborar amb antelació i conservar al frigorífic o al congelador.
Vull repetir! - Montse requena i Montse Serrano. Barcelona : Viena, 2012 .
Resum : Com es fa per convertir en una autèntica festa un plat que per a un nen és un suplici? Quina és la fórmula perquè la canalla es baralli per repetir un plat de sopa o de verdura? I per aconseguir que després de dinar una criatura et vingui a buscar, et faci un petó i et digui les paraules màgiques: "Estava boníssim!"? Veteranes en l'ofici, Montse Requena i Montse Serrano -"les Montses", tal com les coneix tothom a Cornellà-, ens confien en aquest llibre de receptes tots els seus trucs culinaris, adquirits al llarg de més de vint anys d'experiència en menjadors escolars, per aconseguir que els nostres plats triomfin entre els més petits de la casa.

(↑) - Còmics

Amy Winehouse - Eudeline Patrick, Goffette i Fernández. Barcelona : Fanbooks, 2013 .
Resum : La història de la veu més jove, sexi i salvatge dels últims anys. El juliol de 2011 va morir Amy Winehouse. Tenia només 27 anys. La seva veu personal i prodigiosa fascinava els amants del soul i la seva curta i agitada trajectòria omplia els titulars del diaris. Amy va deixar una empremta de dubte i encara ara plana el misteri sobre la seva mort.EL CLUB DELS 27Amy Winehouse ha estat la darrera incorporació al Club dels 27, un grup d'artistes famosos morts en circumstàncies estranyes, sovint inexplicables, a 27 anys: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones, Kurt Cobain...
Conspiraciones - José Domingo. Bilbao : Astiberri, 2013 .
Resum : En Conspiraciones, José Domingo se adentra en el corazón de las sociedades secretas a través de un personaje iluminado y dicharachero que arroja su particular luz sobre las teorías conspirativas: masones, Illuminati, Skull & Bones y un batiburrillo de grupos sectarios van de la mano en un plan maquiavélico para controlar nuestras vidas y crear un nuevo orden mundial. Las leyendas urbanas siempre nos acompañan. Desde la autoestopista desaparecida, pasando por robos de órganos, sectas que intentan controlar el mundo, mascotas que acaban en el microondas o sorpresas que derivan en situaciones más que embarazosas, esas fábulas populares modernas forman parte del inconsciente colectivo y no hacen más que exorcizar los miedos de nuestra sociedad.
El rayo mortal - Daniel Clowes. Barcelona : Reservoir Books, 2013 .
Resum : Esta es la historia de un adolescente que un buen día descubre sus súperpoderes.Andy, un chaval de diecisiete años, descubre que desde que comenzó a fumar, posee una fuerza increíble. Asesorado por su buen amigo Louie y armado con una pistola que desintegra a todo aquél que dispara, Andy tratará de convertirse en un auténtico superhéroe. No obstante, pronto descubrirá que la realidad es muy distinta a lo que nos cuentan en los cómics.
Fraction - Shintaro Kago. Barcelona : Editores de tebeos, 2013 .
Resum : Shintaro Kago se adentra en el mundo del misterio en Fraction, donde además de un asesino en serie nos encontramos con el mismísimo autor como personaje de la historia. Inquietante, terrorífico y turbador, se trata del clásico relato detectivesco que no tiene nada de clásico, en el que el autor además de poner a prueba nuestro estómago reflexiona sobre el lenguaje y la narración, haciéndonos partícipes de su particular visión del mundo. Este volumen incluye otras cuatro historietas tan repulsivas, y a la vez atrayentes, que harán las delicias de cualquier aficionado al ero-guro.
Guía del mal padre - Guy Delisle. Bilbao : Astiberri, 2013 .
Resum : Tras varios años de viajes por el mundo, que le han inspirado obras como Shenzhen, Pyongyang, Crónicas birmanas y Crónicas de Jerusalén, Guy Delisle cambia de registro en esta Guía del mal padre, en la que “todo es casi 100% verdad”. Delisle se muestra a sí mismo como un padre que cuenta a sus hijos historias terroríficas o les da consejos no exentos de surrealismo... El autor quebequés se desata con un humor que ya se anticipaba en sus obras anteriores. Guy Delisle juega con nuestro sentimiento de culpa y se adjudica, para mayor disfrute de sus lectores, el papel de padre irresponsable y canalla.
Historias cortas de Satoshi Kon - Satoshi Kon. Barcelona : Planeta DeAgostini, 2012 .
Resum : Recopilación de cuentos del célebre director japonés Satoshi Kon, prematuramente fallecido en 2010. Alguno de los relatos del autor han inspirado los hilos argumentales de conocidas películas de Hollywood, dirigidas por realizadores de contrastado prestigo: Minority Report de Steven Spielberg o Inception de Christopher Nolan. Título original: Yume no kaseki (Satoshi Kon)
Los surcos del azar - Paco Roca. Bilbao : Astiberri, 2014 .
Resum : A través de los recuerdos de Miguel Ruiz, republicano español exiliado en Francia, Paco Roca reconstruye la historia de La Nueve, una compañía a las órdenes del capitán Dronne integrada en la segunda división blindada del general Leclerc, y formada mayoritariamente por republicanos españoles. Una historia apasionante y olvidada sobre la contribución española en la Segunda Guerra Mundial. La mayoría de los hombres que componían la Nueve tenían menos de 20 años cuando en 1936 cogieron las armas por primera vez para defender la República española. Ninguno sabía entonces que los supervivientes ya no las abandonarían hasta ocho años después, y que en la noche del 24 de agosto de 1944 serían los primeros en entrar en París. Sin embargo, no lograrán su máxima meta de ver España libre del franquismo.
Papel estrujado - Nadar. Bilbao : Astiberri, 2014 .
Resum : Javi tiene 16 años, ha dejado el instituto y se ha convertido en una suerte de sicario bien remunerado al que le piden todo tipo de trabajos los mismos estudiantes: venganzas, recuperar objetos robados, romper alguna nariz... Pero un día, durante el transcurso de una fiesta, le hacen un encargo diferente. Y la cosa sale mal... Paralelamente, Jorge acaba de llegar a la ciudad y ha empezado a trabajar en una nave de carpintería industrial. Arturo, un compañero, intenta acceder a él, pero sus esfuerzos resultan baldíos: Jorge está rodeado de misterio, es un hombre triste y taciturno que lleva a cuestas la culpabilidad de un hecho que sólo él conoce y con el cual tiene que vivir...
Comentari : Papel estrujado es una historia sobre la soledad de la culpabilidad y sobre personas que se abren camino, se reinventan y sobreviven cuando todo cambia y el pasado parece ser una losa de la que no podemos desprendernos. Nadar demuestra una sorprendente madurez en su primera obra larga. Resuenan ecos gráficos de maestros como Frederik Peeters y David Mazzucchelli, al tiempo que desarrolla un trabajo con una voz propia.
Portugal - Cyril Pedrosa. Barcelona : Norma, 2012 .
Resum : Simon Muchat es un dibujante de cómics en plena crisis. Después del éxito de su primer libro, sufre un bloqueo que le impide volver a escribir. Este bloqueo lo está destruyendo todo: su trabajo, su vida personal, sus ilusiones…Hasta que recibe la invitación para asistir a un festival de cómics en Portugal, el país de los veranos de su infancia. Allí renacerán en él las ganas de vivir y de crear. Sus colores, sus olores, su idioma, todo se conjura para que Simon decida retomar las riendas de su vida.

(↑) - Novel·la

L' altra - Marta Rojals. Barcelona : La Magrana, 2014 .
Resum : L’Anna, Annona, Nona. Dissenyadora gràfica per accident, autònoma de la vida, introspectiva, sempre calculant, equilibrant la balança, posant el comptador a zero per continuar endavant. I en Manel, Nel, Nelet, la seva parella, tan a prop i tan lluny, tanta necessitat i tanta ràbia soterrada. És fàcil que les coses canviïn de sobte, i a la Barcelona d’'avui això no és una excepció: una inquilina imprevista, una família que exigeix, la crisi que ofega, una transformació vital que s'’imposa. Com serà que l’'Anna pugui equilibrar les coses, recalcular la trajectòria, continuar amb la seva vida cuirassada? Si és que pot, perquè aquests no són els únics canvis inesperats que s’'acosten
Absolut desastre - Jamie McGuire. Barcelona : Fanbooks, 2013 .
Resum : En Travis Maddox, un noi molt atractiu i ple de tatuatges, va aprendre dues coses abans que la seva mare morís: Juga. Fes bajanades. Estima molt. Lluita amb la teva ànima.La seva vida està plena de relacions sexuals buides, joc il·legal i violència. Però just quan es pensa que és invencible, coneix l’Abby Abernathy, una bona noia amb un passat fosc que el farà tocar de peus a terra.
Alif el invisible - G. Willow Wilson. Barcelona : Fantascy, 2013 .
Resum : SE HACE LLAMAR ALIF. Pocos son los que conocen el nombre real de este joven hacker que se crió en una ciudad de Oriente Medio, un lugar que tiene un pie en la era moderna y otro en la antigüedad. Alif creía haber encontrado al gran amor, pero los padres de ella han concertado su matrimonio con un príncipe. Un enigmático libro titulado Los mil y un días acaba en manos del joven, que descubrirá que es un portal hacia otra realidad: un mundo que tiene su origen en una época muy lejana, cuando imperaba la magia antigua y los míticos djinn caminaban entre nosotros... Así empieza una trepidante aventura que llevará a Alif por las calles destartaladas de una vibrante metrópoli en plena ebullición social. En el punto de mira de todos, Alif se convierte en un fugitivo. Y está a punto de desatar una fuerza destructiva que lo cambiará todo, empezando por él mismo.
Comentari : Una fascinante novela de fantasía urbana con el encanto de Oriente Medio y un tumultuoso telón de fondo: la Primavera Árabe.
Antagonía - Luis Goytisolo. Madrid : Anagrama, 2012 .
Resum : Con su colosal envergadura, la mole literaria de Antagonía constituye sin duda una de las más altas cumbres de la narrativa española. Esta nueva edición ofrece por fin la novela tal y como debió ser percibida desde un principio: como un todo indisociable, una obra monumental cuyos logros admiten ser comparados a los de obras como "Retrato del artista adolescente", de James Joyce, "En busca del tiempo perdido", de Marcel Proust, o "El hombre sin atributos", de Robert Musil. Novela de una novela, Antagonía propone una de las más exhaustivas, rigurosas y profundas indagaciones que jamás se hayan emprendido sobre la creación literaria.
Blade runner. Els androides somien xais elèctrics? - Philip K. Dick. Barcelona : Labutxaca, 2012 .
Resum : En un món arrasat per la guerra i ple de desferres tècniques i blocs de pisos en procés de desintegració, Rick Deckard es guanya la vida com a caçador mercenari amb la missió de «retirar» els androides rebels. Aquesta novel·la va ser la base del guió de la pel·lícula de Ridley Scott Blade Runner i planteja simbòlicament el conflicte de l'home amb la màquina.
Cartes des de l'illa de Skye - Jessica Brockmole. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : Illa de Skye, 1912. L’Elspeth Dunn no ha sortit mai de casa seva, a Escòcia, a la remota illa de Skye, quan rep la primera carta d’un admirador americà. En David, un estudiant universitari, i la poetessa escocesa entaulen una correspondència en què comparteixen les seves lectures preferides, les esperances més salvatges i els més profunds secrets. I a poc a poc, entre ells sorgirà una amistat que anirà convertint-se en amor.... Però la Primera Guerra Mundial assola Europa i en David es presentarà com a conductor d’ambulància voluntari al front occidental.
Comentari : Edimburg,1940. La Margaret s’ha enamorat d’un pilot de la RAF. La seva mare, l’Elspeth,l'adverteix dels perills d’enamorar-se en temps de guerra, . Després que una bomba sacsegi la casa i que apareguin les cartes ocultes durant anys en una paret, l’Elspeth desapareix. Només una carta queda com a pista sobre el parador de la mare, i la Margaret està disposada a tot per descobrir on ha anat i quina és la veritat sobre la seva família.
Conversación en la catedral - Mario Vargas Llosa. Madrid : Punto de Lectura, 2006 .
Resum : Zavalita y el zambo Ambrosio conversan en La Catedral. Estamos en Perú, durante el ochenio dictatorial del general Manuel A. Odría. Unas cuantas cervezas y un río de palabras en libertad para responder a la palabra amordazada por la dictadura.Los personajes, las historias que éstos cuentan, los fragmentos que van encajando, conforman la descripción minuciosa de un envilecimiento colectivo, el repaso de todos los caminos que hacen desembocar a un pueblo entero en la frustración.
Córrer - Jean Echenoz. Barcelona : Raig Verd, 2013 .
Resum : Aquesta és la història de l’Emil Zatopek, un home que inventarà noves formes d’entrenament per córrer cada cop més de pressa. Primer sorprèn Txecoslovàquia amb els seus rècords, després sorprendrà el món. Un parell d’Olimpíades més tard se’l considera invencible. Però en la seva vida, a més d’enfrontar-se amb els rivals a la pista, haurà de lluitar també contra el règim opressor, sigui quin sigui aquest. Amb la seva escriptura plena d’ironia, Echenoz ens relata quaranta anys d’una vida excepcional i, com la de qualsevol de nosaltres, amb un destí marcat pel poder.
Dies de frontera - Vicenç Pagès i Jordà. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : Aquesta novel·la comença amb un petó llarg davant la porta d’uns grans magatzems, entre vianants carregats amb bosses de plàstic. Qui són ells dos? Tardarem a saber-ho. Els protagonistes de la novel·la es diuen Pau i Teresa i són membres d’una parella de fet que es va prorrogant de manera automàtica, fins que es produeix el que ell anomena“la relliscada”, que té com a conseqüència un daltabaix emocional, un canvi de domicili i també un viatge a la frontera. En Pau i la Teresa es troben en trànsit, però no saben cap a on. Al capdavall, la provisionalitat també és provisional. Més d’un centenar de capítols, sovint brevíssims, formen una imatge en moviment, que sedueix, commou i diverteix el lector.
Comentari : "Dies de frontera" és una novel·la sobre les parelles que triem, els pares que ens trobem i els fills que portem–o no–al món. I també sobre la joventut, una malaltia benigna de què cada generació tarda més a guarir-se. Premi Sant Jordi 2014
El corazón del océano - Elvira Menéndez. Madrid : Temas de Hoy, 2010 .
Resum : La Corona de Castilla avanza imparable en la conquista del Nuevo Mundo. Carlos V desea cristianizar los remotos lugares del imperio y frenar el mestizaje entre las filas españolas. Para ello, el Consejo de las Indias envía a América la primera caravana de mujeres de la historia, ochenta doncellas escogidas entre las mejores familias de hidalgos que han visto menguada su riqueza por la crisis que asola el reino en pleno siglo XVI. Solo algunas damas lleguaran hasta su destino, entre ellas, Mencía de Calderón, personaje histórico que dirigió la expedición, y Ana de Rojas, una muchacha culta y soñadora que, espoleada por su espíritu aventurero, romperá con el corsé religioso y cultural de la vieja Europa y permitirá que las costumbres de los exóticos pobladores devoren todos sus prejuicios.
El fred. Un aïllament - Thomas Bernhard. Pollença : El Gall, 2012 .
Resum : Amb el que n’anomenaven ombres dels meus pulmons va caure també una ombra sobre la meva existència. Grafenhof era una paraula espantosa, allà hi imperaven absolutament i amb total immunitat el metge en cap i el seu assistent i l’assistent de l’assistent, i les condicions horroroses per a un jove com jo d’un sanatori públic per a tuberculosos. Buscant ajuda, en canvi, aquí no m’enfrontava a cap altra cosa que a la desesperació, això va ser evident ja en els primers instants, en les primeres hores i de manera encara més insòlita en els primers dies. L’estat dels pacients no millorava, empitjorava amb el temps, també el meu, temia haver de seguir exactament el mateix camí que aquells ingressats abans que jo a Grafenhof, en els quals no hi llegia més que la desesperança del seu estat, en els quals no hi podia estudiar cap altra cosa que la decadència.
El juego de Ripper - Isabel Allende. Barcelona : Plaza & Janés, 2014 .
Resum : La novela recuerda a las mejores historias de los maestros del suspense. Se trata de un puzle perfectamente ideado, cuyas piezas van encajando conforme se avanza en la lectura hasta su insospechado final.Con "El juego de Riper", Isabel Allende da un giro a su narrativa y, con su inconfundible estilo, se atreve con una trama de investigación que demuestra su inagotable capacidad de reinvención.El libro es puro Isabel Allende y nos deleita con personajes inolvidables que emocionarán a los lectores desde la primera página.Como en sus anteriores novelas, a través de esta historia se abordan temas universales como la ecología, defensa social, racismo, marginación, la generación hippy, el mundo gay, las medicinas naturales, la relación mente-cuerpo...
Els horitzontals i altres històries verticals - Carles McCragh. Figueres : Cal·lígraf, 2012 .
Resum : Carles McCragh amb aquest llibre torna al relat curt, barrejant amb mestria l’humor nostàlgic de "The Wax Museum" on el jove protagonista passeja una Sofia Loren somiada pel seu pare, amb l’intriga de "Agadir la p’tite, la blanche" un magistral relat de sèrie negra. Contes amb una càrrega important de denuncia contra les discriminacions o la violència militar,com a "La filla de la reina dels blancs" o "La Maledicció", s’intercalen amb un sorprenent relat situat a la Primera Guerra Mundial que descobreix la relació del pare d’en Schultz, el dibuixant de Snoopy, amb el Baró Roig,i "Els Horitzontals", una ingènua premonició del moviment del 15M escrit tres anys abans del naixement d’aquest.
Els missatgers no arriben mai - Biel Mesquida. Pollença : El Gall, 2012 .
Resum : Sempre m’han apassionat els personatges de la mitologia grecollatina. Les seves històries formen part del bressol de la nostra cultura literària des de l’avior grega —Homer i els grans tràgics, Èsquil, Sòfocles, Eurípides—, llatina —Virgili, Ovidi, Sèneca— i contemporània —Racine, Yourcenar, Ritsos, Unamuno, Anglada, Espriu, Villalonga, O’Neill—, per esmentar-ne els més fonamentals per a mi. I de tots els personatges mitològics sempre m’han entusiasmat les dones per la potència dels seus llenguatges i el risc ple de complexitats de les seves aventures vitals. I, finalment, entre les dones tenc un gran feble per les secundàries, per les oblidades de la història, per les que no tenen a sobre els focus de l’escriptura i apareixen de biaix, ombrejades, esquemàtiques, reduïdes, en els angles morts.
En la orilla - Rafael Chirbes. Madrid : Anagrama, 2013 .
Resum : El hallazgo de un cadáver en el pantano de Olba pone en marcha la narración. Su protagonista, Esteban, se ha visto obligado a cerrar la carpintería de la que era dueño, dejando en el paro a los que trabajaban para él. Mientras se encarga de cuidar a su padre, enfermo en fase terminal, Esteban indaga en los motivos de una ruina que asume en su doble papel de víctima y de verdugo, y entre cuyos escombros encontramos los valores que han regido una sociedad, un mundo y un tiempo.El bienestar y su reverso inseparable, la codicia y los falsos proyectos, convertidos en materiales de derribo. El espejo en que se mira la vida de Esteban, a su manera un hombre sin atributos, devuelve una imagen hecha de sueños rotos y de ilusiones perdidas. Nada se ha librado de la voracidad. El amor, la familia, la amistad y los códigos sociales también han formado parte del menú en este banquete de unos pocos.
Comentari : Como es habitual en las novelas de Rafael Chirbes, el interior de los personajes, lo que éstos piensan y sienten sobre sí mismos y sobre el mundo que habitan, se corresponde con un determinado paisaje exterior que en este caso tiene como referencia ineludible al pantano. Éste, principio y final de la narración, va adquiriendo un creciente peso simbólico que, siempre sujeto a un feroz materialismo, nos ayuda a comprender las complejas relaciones que los seres humanos mantienen con su entorno y con su historia. Heredero de la mejor tradición del realismo, el estilo de "En la orilla" se sostiene por un lenguaje directo y un tono obsesivo que atrapa al lector desde la primera línea volviéndolo cómplice.
Kassel no invita a la lógica - Enrique Vila-Matas. Barcelona : Seix Barral, 2014 .
Resum : Una extraña llamada interrumpe la rutina de un escritor. La enigmática voz femenina al otro lado de la línea le dice que los McGuffi n quieren invitarlo a cenar para desvelarle la solución al misterio del universo. Pronto descubrirá que se trata de una convocatoria para participar en la Documenta de Kassel, la mítica feria de arte contemporáneo, donde su cometido será convertirse en instalación artística viviente y sentarse a escribir cada mañana en un restaurante chino de las afueras. En Kassel, el escritor comprueba sorprendido que su estado de ánimo no decae al atardecer y que, en cambio, el optimismo lo invade mientras pasea impulsado por una energía inagotable que late en el corazón de la feria. Es la respuesta espontánea e imaginativa del arte que se levanta contra el pesimismo.
Comentari : Con humor, hondura y lucidez, Enrique Vila-Matas cuenta la historia de una gran expedición: la del paseante solitario que, rodeado de rarezas y maravillas, se atreve a traducir un idioma que no conoce, participa en bailes invisibles, pernocta en su particular tierra prometida y, finalmente, encuentra un hogar en el camino. Desde su terraza de Kassel, este paseante nos invita a ver el mundo desde otro ángulo y desvela la esencia misma de la literatura: la razón, la verdadera razón, para escribir.
La cinquena planta - Manuel Baixauli. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : Una setmana després d'haver enllestit un llibre titulat "L'home manuscrit", Manuel Baixauli va sentir els primers símptomes d'una malaltia que el va deixar, en pocs dies, completament paralitzat, talment una pedra. Una pedra amb tota la capacitat de pensar i de sentir. Al cap de sis llarguíssimes setmanes, va començar a recuperar la mobilitat i, més endavant, l'autonomia. Durant el procés de rehabilitació, Baixauli va conixer els singulars personatges que poblaven el sanatori i es va obsessionar amb l'última, inaccessible, cinquena planta."En pocs anys, Baixauli ha estat reconegut com el gran autor que és. Té tècnica, sensibilitat, profunditat, estil", Maria Barbal. "Tot un luxe per a la nostra literatura", Vicent Alonso
La comanda - Enric Crespi. Banyoles : Nautilus, 2013 .
Resum : 1299. L’abat del monestir de Sant Pere de Rodes, a instàncies del bisbe de Girona, fa una comanda a fra Carolus, un monjo que sota els hàbits oculta un passat fosc i misteriós. El frare haurà d’investigar uns estranys fets, aparentment sobrenaturals, que s’han produït a Vallfogona i s’estan escampant ràpidament pertorbant la crèdula i supersticiosa feligresia, que en alguns llogarrets remots ha ressuscitat antics rituals pagans. En un bosc, molt tancat i feréstec, proper a Vallfogona, una nit sense lluna van ser vistes unes estranyes llums blavoses. Una, immensa, arrodonida i intensament lluminosa, planava sobre els arbres; altres, molt més petites i amb forma vagament humana, es movien entre la vegetació produint uns misteriosos sorolls. Aparicions, àngels, dimonis, esperits del bosc, fades, elfs... o senzillament un fenomen natural inexplicable?
La isla de las mil fuentes - Sarah Lark. Barcelona : Ediciones B, 2013 .
Resum : Isla de Jamaica. Tras la muerte de su primer amor, Nora, la hija de un comerciante londinense, se une, a través de un matrimonio de conveniencia, a Elias, un viudo propietario de un plantación de azúcar. La vida en el Caribe, sin embargo, no es como Nora había soñado. A partir del asalto nocturno a la plantación, Nora se verá envuelta en los tumultos provocados por esclavos rebeldes relacionados con la Abuela Nanny, quien también fue esclava. Nora lo pierde todo, salvo la vida y la esperanza de encontrar de nuevo el amor y decidir libremente sobre su futuro.
Comentari : Saga del Caribe. Volum 1
La terapeuta - Gaspar Hernández. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : L’Hèctor Amat és un actor amb ansietat. Després de presenciar casualment l’assassinat d’una jove, l’ansietat el bloqueja i no el deixa recordar tot el que ha passat. Per calmar l’angoixa i recuperar la memòria, l’Hèctor visita la consulta de la psicòloga Eugènia Llort, la terapeuta que el va atendre després del crim. Aquesta relació, en un primer moment professional, es converteix en una relació de dependència que arribarà fins a extrems inusuals. Per tal que ell pugui actuar, ella anirà cada nit al teatre on l’Hèctor interpreta Dick Diver, el personatge protagonista de "Tendra és la nit". Com el seu propi personatge, un psicòleg que s’enamora d’una pacient, ell també acabarà enamorant-se perdudament de la seva terapeuta.
Las olas del destino - Sarah Lark. Barcelona : Ediciones B, 2013 .
Resum : Isla de Jamaica, 1753. Deirdre, la hija de la inglesa Nora Fortnam y del esclavo Akwasi, lleva una vida protegida en la plantación de su madre y de su padre adoptivo. Pese a los orígenes poco claros de la joven, los muchachos de la isla beben los vientos por ella. Deirdre, sin embargo, no siente el menor interés por ninguno de ellos hasta que el joven médico Victor Dufresne pide su mano.Tras una espléndida ceremonia nupcial, la pareja de recién casados zarpa hacia Saint-Domingue, en La Española. Los sucesos que allí acontecerán transformarán sus vidas por completo…
Comentari : Saga del Caribe - Volum 2
Legado en los huesos- Dolores Redondo. Barcelona : Destino, 2013 .
Resum : El juicio contra el padrastro de la joven Johana Márquez está a punto de comenzar. A él asiste una embarazada Amaia Salazar, la inspectora de la Policía Foral que un año atrás había resuelto los crímenes del llamado basajaun, que sembraron de terror el valle del Baztán. Amaia también había reunido las pruebas inculpatorias contra Jasón Medina, que imitando el modus operandi del basajaun había asesinado, violado y mutilado a Johana, la adolescente hija de su mujer. De pronto, el juez anuncia que el juicio debe cancelarse: el acusado acaba de suicidarse en los baños del juzgado. Ante la expectación y el enfado que la noticia provoca entre los asistentes, Amaia es reclamada por la policía: el acusado ha dejado una nota suicida dirigida a la inspectora, una nota que contiene un escueto e inquietante mensaje: «Tarttalo». Esa sola palabra que remite al personaje fabuloso del imaginario popular vasco destapará una trama terrorífica que envuelve a la inspectora hasta un trepidante final.
Comentari : 2a part de la Trilogia de Baztan. El primer títol és "El guardián invisible"
Mis documentos - Alejandro Zambra. Madrid : Anagrama, 2014 .
Resum : «Mi padre era un computador y mi madre una máquina de escribir», apunta Alejandro Zambra en las primeras páginas de este libro de relatos, que bien puede leerse como una novela, o como once breves novelas archivadas en la carpeta Mis documentos. A veces parece que hablara un mismo personaje, trasunto del autor, que recuerda sus desventuras como estudiante y como profesor, o que registra su malhumorado intento de superar el tabaquismo. Pero la ilusión de una vida propia, fomentada por la famosa carpeta de Windows, se rompe pronto: los documentos de uno son, en el fondo, los documentos de todos, parece decirnos Zambra, en especial si se habita un país que necesita indagar en el pasado.
Comentari : Con el fino sentido de la ironía y la precisión que ya le conocemos, con humor y melancolía, con espíritu paródico, con aliento lírico y a veces con rabia, Alejandro Zambra traza la anodina existencia de unos hombres que se repliegan en una idea antigua de la masculinidad, o el tránsito de unos seres pendulares que apuestan sus últimas fichas al amor. La incesante búsqueda del padre, la obsolescencia de objetos y de sentimientos que parecían eternos, el desencanto de los jóvenes de la transición («La adolescencia era verdadera. La democracia no»), la impostura como única forma de arraigo, y la legitimidad del dolor, son algunos de los temas que cruzan este libro.
Muntanyes maleïdes - Pep Coll. Barcelona : Empúries, 1998 .
Resum : “Després d’inacabables giragonses costa amunt, a dreta i a esquerra, arribo a les primeres roques que flanquegen el portell pel cantó de l’obaga”. Així comença Pep Coll el seu viatge per la fantasia i l’humor dels habitants de les valls pirinenques. De les boques esdentegades dels últims vells del Pirineu, l’autor ha escoltat més de cent cinquanta històries fabuloses d’esllevissades de neu i de barrancades de fang, d’homes llop, de morts que tornen de l’altre món i de vius que emigren cap a les ciutats. Pep Coll ens ofereix aquest viatge al·lucinant a l’antiga Arcàdia dels pirinencs, al paradís turístic d’avui, a l’autèntic infern de les Muntanyes Maleïdes
Peores maneras de morir - Francisco González Ledesma. Barcelona : Planeta, 2013 .
Resum : Peores maneras de morir, de Francisco González Ledesma,es una novela negra que engancha desde la primera página y nos hace reflexionar sobre las redes del dinero y la forma en la que éstas utilizan a las mujeres como mercancía sexual para conseguir sus f ines. Peores maneras de morir es una radiografía social de la Barcelona actual, en la que los ideales del pasado se han rendido ante un capitalismo feroz que, ya sin enemigos que lo contengan, ha convertido a los seres humanos en una mera mercancía.
Comentari : Francisco González Ledesma es el autor de referencia de la novela policiaca ambientada en Barcelona. La novela mezcla a la perfección el estilo clásico del género negro (intriga,suspense, vidas cruzadas en los bajos fondos con el gran derroche de los ricos...) con una intencionada denuncia social
Quan en dèiem xampany - Rafel Nadal. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : A setze anys, orfe de pare i mare, Francisco Oller abandona Cassà de la Selva, viatja al nord en busca de fortuna i acaba creant una potent indústria de taps de suro a Reims, al cor de la Xampanya francesa. Allà hi cria quatre fills de personalitats fortíssimes: l’Angèle–la baba Angèle–, la valenta; l’Hélènne, la rebel; en Louis, l’insatisfet, i la misteriosa Yvonne. Rafel Nadal construeix una saga familiar que transita pels cent anys més convulsos de la història d’Europa: la Primera Guerra Mundial, el crac del 29, la persecució nazi als jueus, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i el renaixement europeu de postguerra. Amb prosa rica i evocadora, aquesta és una història de tenacitat, sacrificis, amors, odis, traïcions, èxits i fracassos, que transcorre a cavall del xampany i del suro, entre Reims i Catalunya, i ens acosta a noms tan glamurosos com Veuve Clicquot, Roederer, Heidsieck o Taittinnger.

(↑) - Poesia

Botifarra de pagès! - Lo Gaiter del Besòs. Barcelona : Pòrtic, 2013 .
Resum : «Només cal engegar la ràdio, obrir els diaris o seguir els telenotícies per comprovar que el xàfec anticatalà és persistent, no s'atura mai», es diu al pròleg. L'autor «és conscient que la fúria espanyola podria generar més llibres de versos satírics que tots els volums de l'enciclopèdia Espasa», per això «lamenta no haver fet més collarets amb les perles cultivades que cada dia li servien -i continuen servint- en safata els cappares i les capmares de l'esvalotat galliner celtibèric». La mordacitat i l'enginy de la poesia humorística serveixen per expressar sense embuts la determinació d'un país que ha dit prou, que ja s'ho faran. Lo Gaiter del Besòs, pseudònim satíric de Ramon Solsona, es manté en la tradició burlesca catalana que des de l'edat mitjana fins als nostres dies escarneix el poder i el punxa amb el fibló de l'humor.
Conill de gàbia - Anna Ballbona. Barcelona : Labreu, 2012 .
Resum : "Conill de gàbia" planteja un joc que parteix de l’intent d’acostar-se a una certa realitat exterior i interior, d’escrutar-la i fins i tot d’escatir-la. Per això des del “Dietari” inicial, un bloc de 24 poemes on una tercera persona sembla despullar-se, i a través de les següents parts del llibre, el mirall es va tombant progressivament i completant un recorregut de revolts i racons canviants, que ensenyen dubtes inconcebibles, interrogants impossibles i algun efecte de triomf; un poemari on Anna Ballbona ha afinat les seves eines musicals, ha esmolat el seu estilet semàntic i ha sabut construir un univers poètic sobre la base d’una quotidianitat real i alhora visionària.
Transvasament - Jaume Bosquet. Barcelona : Proa, 2013 .
Resum : Transvasament és un intent poètic que insisteix en la idea que no som individus aïllats, sinó éssers inserits en un cos més gran, la humanitat. El transvasament és allò que ens lliga, amb tots i amb tot. I tot és aquest univers finit, pel que diuen els físics. Malgrat no poder escapar de la presó del present, malgrat no poder saber mai què o qui som exactament –pels canvis continus i imparables que ens fa el temps que ens travessa– tenim l’opció sempre oberta de millorar la condició humana, de lluitar contra el mal inherent en nosaltres.
Vall de Núria: paisatges i poetes. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2012 .
Resum : “La marededéu de Núria anem tots a visitar...” escrivia un anònim poeta antic que convidava a visitar la vall de Núria amb el guiatge de la música i la poesia. Aquest recull n'ofereix una visió i una visita privilegiada a partir dels versos d'alguns dels millors poetes catalans, que s'han deixat endur per l'entusiasme d'un paisatge pirinenc, que l'esforç de moltes generacions ha convertit de solitari i aspre en habitable i acollidor.
Comentari : Edició a cura de Miquel Sitjar i Serra

(↑) - Teatre

Art - Yasmina Reza. Alzira : Bromera, 2013 .
Resum : Sergi està entusiasmat amb el seu caríssim quadre nou, però tan gran inversió en una tela blanca trau de polleguera el seu amic Marc. Ivan, el tercer en discòrdia, intentarà posar pau, però ho té complicat per impedir que el caríssim capritx faci saltar pels aires una amistat de quinze anys. "Art", un savi i divertit tractat sobre l'amistat, és també l'obra d'autor viu més representada del teatre mundial, ha guanyat els premis internacionals més importants i s'ha traduït a trenta-cinc llengües
El retaule del flautista - Jordi Teixidor. Barcelona : Edicions 62, 2008 .
Resum : El retaule del flautista, de Jordi Teixidor, va rebre el premi Josep Maria de Sagarra el 1968 i va ser publicada per primera vegada el 1970, any en què fou estrenada al Teatre l’Aliança del Poblenou. Després es va presentar al Teatre Capsa de Barcelona, on se’n van fer més de mil representacions. Ha estat portada a escena en múltiples ocasions, per tota la geografia catalana, en teatres comercials o interpretada per grups d’aficionats. És una sàtira sobre la corrupció política i les contradiccions humanes, amanida amb cançons i regada amb bons rajolins d’ironia, llesta per ser servida en qualsevol època de l’any, i tan vàlida ara com quan es va estrenar
Comentari : L’estudi introductori, les propostes de treball i els comentaris de text, han anat a cura de Carme Ballús, escriptora i professora de llengua catalana a l’IES A. Cumella de Granollers.
Nit de Reis - William Shakespeare. Barcelona : Vicens Vives, 2006 .
Resum : Una de les millors comèdies de Shakespeare tant per la seva estructura com per les novetats que aporta al gènere. Així, les convencions de la comèdia configuren un text perfectament travat en què els diàlegs enginyosos i els equívocs se succeeixen. A més, a Nit de Reis hi ha una confusió constant entre realitat i desig que es projecta en moltes escenes i personatges. Llegint Nit de Reis ens adonarem fins a quin punt els éssers humans tenim dificultats per saber com som de debò, i en conseqüència, prendrem consciència de la facilitat amb què tendim a l'autoengany o, encara millor com fem que les il·lusions i els desitjos passin per davant dels sentiments més alts . I tot això sense deixar de somriure.
Somni d'una nit d'estiu - William Shakespeare. Barcelona : Vicens Vives, 2009 .
Resum : De les tres grans comèdies que va escriure William Shakespeare, Somni d'una nit d'estiu va ser la primera; les altres dues són Al Vostre Gust i Nit de Reis. L'exuberant imaginació de Shakespeare, que brolla constantment de l'argument i que apareix, de manera explícita, a l'últim acte de l'obra en les memorables paraules del duc Teseu sobre els poetes, els enamorats i els folls, ha inspirat pintors (Fuseli, Dadd, Rackham) músics (Mendelssohn), coreògrafs (Balanchine) i compositors d'òpera (Puecell, Britten).

(↑) - Altres

Antologia de Joan Fuster - Jona Fuster. Benicarló : Onada, 2013 .
Resum : Si Fuster és un dels assagistes europeus més important del segle xx, per què no l’hauríem d’aprofitar al màxim? Fuster ens farà gaudir d’una prosa deliciosa alhora que ens obrirà la ment a preguntar-nos el perquè de tantes coses. Això ja serviria per a qualsevol ciutadà europeu que s’endinsara en la lectura de Fuster. Com a catalans, i especialment com a valencians, a més a més, ens posa davant de l’espill i ens dóna l’oportunitat de comprovar que els temes tractats, els grans temes, segueixen exactament igual de vius. No han perdut ni un gram d’actualitat.
Comentari : A càrrec de Vicent Terol. Localització a ASSAIG
Com ajudar els fills a estudiar ( i fer deures del col·le) - Juanjo Fernández. Barcelona : Claret, 2013 .
Resum : Un llibre sobre l’estudi on no es parla de «tècniques d’estudi». Aquest és un llibre d’actituds, d’estils, de maneres de fer, un llibre per a pares i mares que volen ser i fer de pares i mares, dels que volen ajudar els fills a estudiar i fer els deures de la forma més adequada i educativa. Com ajudar els fills a estudiar (i fer els deures del col·le!) és un llibre animador i motivador, on trobareu resposta a les inquietuds més diverses, amb contes, anècdotes, situacions quotidianes, i també propostes i conceptes que us resultaran interessants.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES
Com crear un ambient lector a l'escola - Mònica Baró; Cristina Aliagas; Glòria Gorchs. Barcelona : Fundació Jaume Bofill, 2013 .
Resum : Una mirada nova sobre les oportunitats de treballar la lectura que ofereixen els llibres de coneixements, les pantalles dels dispositius electrònics i els còmics i àlbums il·lustrats. Adreçat principalment a mestres i professorat i publicat en el marc del programa LECXIT- Lectura per a l'èxit educatiu ([+ info]) de la Fundació Jaume Bofill, la Fundació La Caixa i el Departament d'Ensenyament.
Comentari : Localitzat a la secció de Biblioteconomia (02)
Contes Zen. Petites històries per despertar. Barcelona : Viena, 2012 .
Resum : La pràctica del zen ens ajuda a percebre l’harmonia secreta de les coses i la presència invisible que les sosté. Ens permet descobrir dintre nostre un espai silenciós, tranquil, creatiu i amorós en el qual podem confiar. Provinents de la saviesa zen tradicional del Japó antic, els contes d’aquest volum, per la seva lucidesa, profunditat, tendresa i sentit de l’humor, tenen el poder de despertar la nostra ment. Els seus personatges són terriblement humans: dubten, es deixen portar per les passions, s’equivoquen... Però, com nosaltres, tots tenen la capacitat d’assolir la comprensió i alliberar-se. Aquests contes Zen ens parlen dels anhels humans universals i ens proposen reflexions intel·ligents, pràctiques i sàvies. Són textos escrits amb el cor, per ser escoltats amb l’ànima. I shin den shin, com diuen els mestres: d’esperit a esperit.
Comentari : Antologia a cura de Marta Millà Localitzat a la Secció de Religió (Altres religions)
Contes infantils contra tot pronòstic - Empar Moliner. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : En aquest llibre hi trobareu els contes que l'autora va inventar per a la seva filla però també hi trobareu petites plantilles per inventar-vos-en vosaltres mateixos. Explicar La Caputxeta està bé a una edat, perquè és un clàssic. Però els temps han canviat molt i és lògic que els contes que inventem ara tinguin semàfors, televisors, horts urbans, cereals, etc. Un llibre molt visual, imprès a tot color, que anirà acompanyat de fotografies vintage, empaperats i dibuixos de la filla de l'autora, Ginebra Torío Moliner. Un llibre ideal per regalar, amb trucs perquè els pares aprenguin a inventar-se històries, contes inacabats perquè els nens deixin volar la seva imaginació, minicontes d'una sola línia, poemes per morir-se de riure i moltes coses més...
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES
El silenci dels nens - Sònia Fuentes. Barcelona : Claret, 2013 .
Resum : Aquest llibre està escrit per acompanyar. Pretén ser una guia d’acollida per a les famílies que viuen una situació difícil envers la malaltia del càncer. Igual que ho faria una brúixola, intenta orientar, oferint el suport i els recursos necessaris per facilitar la comunicació amb els infants del nucli familiar, en un moment difícil del trànsit per la vida. Per no perdre mai l’esperança, enmig de les tempestes...
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES
Emocions: les raons que la raó ignora - Mercè Conangla. Barcelona : Pòrtic, 2012 .
Resum : Què tenen en comú el peix koi, un iceberg, un tamboret de tres potes o la pluja àcida? Aquestes són algunes de les metàfores d'ecologia emocional que aquest llibre proposa per aplicar a la pròpia vida. El llenguatge metafòric supera les barreres de l'intel·lecte i ens ajuda a comprendre millor els missatges del nostre món emocional. Ignorar «les raons que la raó ignora», com deia Blaise Pascal, ens ha dut a una vida rutinària i insatisfactòria. Necessitem connectar amb les nostres emocions. Per aconseguir-ho, el llibre que teniu a les mans ofereix eines imaginatives i eficaces, sigui per a una lectura individual o per a un treball en grup.
Comentari : Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA
Fotografia de premsa 1979 -2011 - Dani Duch. Girona : Diputació de Girona, 2011 .
Resum : El llibre presenta l'exposició, organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, basada en el treball que el fotoperiodista Dani Duch ha estat realitzant durant més de trenta anys en el camp de la fotografia. Les fotografies que l'integren fan un repàs al món contemporani des de l'any 1979 fins a l'actualitat, tant des d'un punt de vista local (hi ha representada la història de molts municipis de les comarques gironines) com nacional i internacional (sobretot a partir de 1990, quan Duch va començar a treballar com a corresponsal a Madrid de La Vanguardia).
Comentari : Localitzat a la Secció de Fotografia
L'efecte Actitud. La gestió de l'entusiasme en la vida personal i professional - Victor Küppers. Barcelona : Viena, 2012 .
Resum : Un llibre que ja s’ha convertit en una referència indispensable pel que fa a motivació, fixació d’'objectius i compromís, tant en la vida personal com professional.
Comentari : Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA
La química de les relacions. L'art de construir vincles personals - Ferran Ramon-CORTÉS. Barcelona : Pòrtic, 2013 .
Resum : Les relacions personals que funcionen són les que mantenen una balança emocional equilibrada entre les mostres de reconeixement, de gratitud i d'afecte, per una banda, i els retrets i els conflictes per l'altra. Només quan la balança està inclinada cap al cantó bo la relació funciona. Ferran Ramon-Cortés explora els comportaments que fan pesar un plat i un altre i que poden provocar un desequilibri negatiu.Cal tenir en compte que la mateixa actitud no sempre serà rebuda de la mateixa manera per persones diferents o en circumstàncies diverses. Cal, per tant, ser conscients de la importància de tot el que passa entre dues o més persones. Escrit a partir d'històries viscudes, "La química de les relacions" abraça les nostres relacions en l'àmbit de la família, de l'amistat i de l'entorn laboral.
Comentari : Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA
La utilitat de l'inútil. Manifest - Nuccio Ordine. Barcelona : Quaderns Crema, 2013 .
Resum : «Un llibre necessari … una guia en aquesta vida rosegada per la crisi, per l’ànsia d’eficiència, per les fallides». Roberto Saviano. «Enmig d’aquest panorama resulta oportú que Nuccio Ordine hagi publicat un llibre en què fa lloança dels sabers tradicionalment considerats “inútils” i arribi, fins i tot, a capgirar els conceptes, considerant que els sabers humanístics són, comptat i debatut, més útils que els suposats sabers econòmics». Jordi Llovet, El País. «La literatura i les idees, com més insignificants semblen, més fecundes són. És la seva mateixa gratuïtat qui dóna valor a la nostra existència».Le Monde.
Comentari : Localització a ASSAIG
Mare de lloguer, un estel d'esperança - Iolanda Anglès. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : Massa sovint tenir fills es converteix en un impossible per a moltes parelles. Els problemes de fertilitat, cada vegada més estesos en la nostra societat, provoquen un patiment profund i desestabilitzador. En el cas de la Iolanda, l'endometriosi, una malaltia força desconeguda malgrat que la pateixen moltes dones, va ser la causa de la seva infertilitat. Després d'anys d'intents frustrats de ser pares i a punt d'emprendre el camí de l'adopció, ella i el Xavi van aventurar-se a seguir una ruta alternativa i gens usual: la maternitat per subrogació, coneguda popularment com maternitat o ventre de lloguer. Que dur a terme el procés de la maternitat subrogada a Catalunya no sigui legal és només el primer obstacle que la Iolanda i el Xavi van haver de superar en aquesta ruta plegada d'incerteses i dificultats, d'emocions i somnis. Però un estel d'esperança els va guiar. Un llibre valent sobre el desig de ser mare, que explica un procés pràcticament inèdit a casa nostra.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES.

(↑) - Juvenils

Adolescents.cat. El manual 2. Barcelona : La Galera, 2013 .
Resum : Una nova ració d'Adolescents.cat per a aquells que no en van tenir prou amb la primera i vulguin repetir. Més consells, comentaris i tests sobre els temes que interessen als adolescents: històries d'amor, l'art de lligar, com són els nois, com són les noies, bellesa i moda... A més, un consultori que recull les inquietuds dels lectors, i unes entrevistes als famosos més admirats pels adolescents.
Com un llebrer - Roddy Doyle. Barcelona : Bambú, 2012 .
Resum : Scarlett, Mary, Tansey, Emer. Mares i filles, àvies i nétes. Quatre generacions, quatre dones d'una família irlandesa emprenen un viatge inoblidable al passat que els ajudarà a acceptar el present i a encarar el futur. La Mary sap que la flama de la seva àvia ja s'apaga. Per primer cop a la vida té la mort ben a la vora i no sap què fer-ne, de la por de no tornar a veure mai més una de les persones que més s'estima d'aquest món. I quan la tristesa i les preguntes sense resposta ja comencen a pesar-li massa, se li apareix una noia misteriosa i li fa una proposta que li canviarà la vida. Una novel·la divertida i entranyable que no et deixarà indiferent.
Desconnexió - Neal Shusterman. Barcelona : Barcanova, 2013 .
Resum : Una llei implacable. Un únic final. Un conflicte llarg i sagnant als Estats Units va concloure amb una resolució esgarrifosa: la vida humana es considerarà inviolable des del moment de la concepció fins que l'infant compleixi tretze anys. Entre els tretze i els divuit anys, els pares poden decidir «avortar» els seus fills de manera retroactiva amb la condició que des d'un punt de vista tècnic no morin. Aquest procés s'anomena «desconnexió». Actualment, la desconnexió és una pràctica freqüent i socialment acceptada. En Connor, la Risa i en Lev potser aconseguiran escapar-se… Però, sobreviuran? Només si arriben als divuit anys podran evitar la desconnexió.
Destruïm tots els cotxes - Blake Nelson. Barcelona : Cruïlla, 2013 .
Resum : Gent jove, estudiants, intel·lectuals, progressistes i tots aquells que us atreviu a acceptar la realitat, us demano que OBRIU ELS ULLS i MIREU cap a on ens porta la situació actual. Els automòbils són els fonaments sobre els quals es basa el nostre estil de vida insostenible. Hem de DESTRUIR tots els cotxes. Tots. DESTRUÏM TOTS ELS COTXES és una novel·la irònica, intel·ligent i intensa que mostra les dificultats d’un noi de 17 anys per mantenir-se fidel als seus ideals mentre veu com, a l’horitzó, s’acosta l’edat adulta.
El cementiri - Gerad Guix. Barcelona : Grup 62, 2013 .
Resum : En un futur no gaire llunyà, estarà prohibit enterrar els nostres morts per falta d’espai a la Terra. Només els més rebels o idealistes, intentaran trencar aquesta norma castigada amb duresa. Isobel, una d’aquestes rebels, arriba a un dels últims cementiris amb la intenció d’enterrar la seva mare. Ha aconseguit aturar durant algunes hores el procés, però d’aquí a dos dies, com a molt tard, haurà d’incinerar-la tal com obliga la llei. Per a la noia aquest cementiri es converteix en un paradís on creu que és possible fer realitat el seu desig, i Travis, l’enterramorts, és la seva darrera oportunitat i esperança. Però, al mateix temps, suposa per a ella la perdició.
Comentari : Gerard Guix s’inspira en els mons distòpics de tres obres de la ciència-ficció, 1984 de George Orwell, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury i Els androides somien xais elèctrics? De Philip K. Dick, per situar-hi la seva faula futurista, encara que l’ambient, els personatges i la història s’acostin més al món tortuós dels Cims borrascosos d’Emily Brontë o als contes gòtics d’Edgar Allan Poe.
El pas dels maulets - Pau Tobar. Picanya : El Bullent, 2013 .
Resum : Alícia i Toni són dos amics que apuren les darreres setmanes d'un tranquil estiu a Altea. Unes vacances deliciosament rutinàries fins que un misteriós personatge es creua en les seues vides. Des d'aleshores es veuran immersos en un trepidant viatge a través del temps resseguint escenaris d'un conflicte que canviarà per sempre més la història del nostre poble. Rere el pas dels maulets, els joves crearan sense sospitar-ho el seu propi camí d'estima i rebel·lia. L'enigma que han de resoldre Alícia i Toni ens acosta a la Guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta. Uns fets transcendentals que, tot i ser presents al currículum d'Història i Llengua de secundària i batxillerat, sovint passen desapercebuts en la voràgine del curs.
Quedeu-vos a la trinxera i després correu - John Boyne. Barcelona : Fanbooks, 2013 .
Resum : El dia que esclata la Primera Guerra Mundial, el pare de l’Alfie Summerfield promet que no anirà mai a lluitar. Just l’endemà trenca la promesa i quatre anys més tard, l’Alfie encara no sap on és el seu pare, només que es troba lluny i en una missió secreta. Un dia, mentre neteja sabates a l'estació de tren de King Cross, l’Alfie veu inesperadament el nom del seu pare escrit entre un munt de papers que pertanyen a un metge militar. Atordit i confós, el noi s'adona que el seu pare és en un hospital amb unes condicions especials. L’Alfie està decidit a rescatar-lo d'aquest estrany i inquietant lloc.
Zona prohibida - David Cirici. Barcelona : Grup 62, 2013 .
Resum : La Daia i la seva germana bessona, l’Inge, estan internes en una escola isolada al mig de les muntanyes amb un centenar de noies més sense tenir contacte amb cap adult. L’escola, totalment automatitzada i amb professors que no són reals sinó hologrames, oculta a les noies durant anys per procurar que siguin la primera generació d’humans que sobreviuen als efectes d’una gran pandèmia. Inesperadament, una catàstrofe natural inutilitza l’escola i obliga a les noies a marxar i buscar refugi seguint un missatge d’emergència comunicat per les màquines. És el moment d’enfrontar-se al món real, al món després de la pandèmia, on la violència és una forma de vida i res és el que sembla.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face