Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Tardor 2014. Biblioteca Joan Vinyoli

Recull de les principals novetats arribades a la Biblioteca aquesta tardor del 2014

Índex

(↑) - Biografia

Descalç sobre la terra vermella. Vida del bisbe Pere Casaldàguila - Francesc Escribano. Barcelona : Edicions 62, 2014 .
Resum : Pere Casaldàliga va arribar a São Félix do Araguaia, al Brasil, l’any 1968. Tenia quaranta anys i per fi havia aconseguit fer realitat el seu somni: ser missioner. El món que va trobar a la selva del Matogrosso li va canviar la vida de manera definitiva. Quan va arribar al Brasil, Casaldàliga era un sacerdot que provenia d’una família tradicional i conservadora, i havia estat format com a capellà en l’ambient reaccionari de l’Espanya franquista. Gairebé mig segle després, és un bisbe d’esquerres, compromès amb la Teologia de l’Alliberament i respectat per la gran majoria, tot i que ha estat amenaçat de mort diverses vegades. Un bisbe que en la seva lluita en favor dels pobres i de les comunitats indígenes es va haver d’enfrontar amb la dictadura militar, amb els poderosos terratinents locals i fins i tot amb el Vaticà. Ara, ja gran, continua vivint al Matogrosso. No ha tornat mai a Catalunya. Les seves causes són la seva vida.
Comentari : Ara Pere Casaldàguila, ja gran, continua vivint al Matogrosso. No ha tornat mai a Catalunya. Les seves causes són la seva vida.
El general Prim - Arnau Cònsul. Barcelona : La Mansarda, 2014 .
Resum : Aquesta biografia curta del general Prim ofereix un retrat complet i revelador d'un home de caràcter que mai no va deixar indiferent a ningú. Joan Prim i Prats (Reus, 1814- Madrid, 1870) va ser president del Consell de Ministres després d'una llarga carrera política que el va portar a Mèxic, Puerto Rico, Londres, París i fins a la Guerra de Crimea. General gallard, diplomàtic hàbil, polític honest, patriota català, espanyol convençut liberal progressista, antirepublicà, home d'una retòrica proverbial,visionari fora de lloc, va posar els cinc sentits en tot el que es va implicar; va ser un apassionat del que considerava que era bo i just i, en favor d'aquests ideals, no es va arronsar mai.
Comentari : Potser el general Prim va pecar d'immodèstia o potser va ser massa innocent de pensar que podria arrossegar tothom al seu bàndol amb esforç i perseverança. Potser li va faltar mà esquerra per moure's en una època apassionant i rocambolesca com ho va ser el segle XIX. És clar que algun dels capítols més significatius, el devem justament a ell.

(↑) - Filosofia

El somni de Lucreci. Una història de la llibertat del pensament - Martí Domínguez. Barcelona : Proa, 2013 .
Resum : Martí Domínguez ret tribut al poeta Titus Lucretius Caro, que un segle abans de Crist va escriure De rerum natura ("Sobre la naturalesa"), un poema enciclopèdic que combina la bellesa de la forma i el contingut científic. Precursor de l'evolucionisme, el text destil·la un ateisme incisiu que va ser silenciat per l'Església durant segles. El somni de Lucreci narra precisament la redescoberta del poeta romà a principis del segle XV, quan es va recuperar la darrera còpia del text en un remot monestir alemany, una troballa que va impressionar els pensadors del Renaixement i de la Il·lustració i que va influir en l'evolucionisme darwinista.
Comentari : Martí Domínguez destaca la vigència de l'obra de Lucreci, que ha impregnat la ciència moderna. Lucreci ja parla del pensament empíric en contraposició amb la superstició, i descriu l'home com un producte de la natura, alliberat dels déus. El somni de Lucreci és un llibre contra el dogmatisme i el fanatisme religiós. És un cant a la ciència, al pensament lliurepensador i il·lustrat, i un clam contra la intolerància. Lucreci anima a pensar, i això sempre és necessari.
Altra informació: Localitzat a la secció d'ASSAIG
Quaranta nits amb Montaigne - Michel de Montaigne a cura d'Antoine Compagnon. Barcelona : Blackie Books, 2014 .
Resum : «Aprofitem el temps per viure; seguim la natura; gaudim del present; no ens precipitem debades»: és potser l’ensenyança principal de Michel de Montaigne (1533-1592) i d’aquest petit llibre savi que teniu a les mans, pensat per ser llegit i digerit a poc a poc. En quaranta capítols brevíssims, el professor Antoine Compagnon, especialista en l’autor dels "Assaigs", ens convida a descobrir un Montaigne molt proper, ja que «l’ètica de vida que proposa no té ni una sola arruga». Ens parla, gairebé a cau d’orella i sense caure en un excés d’erudició ni donar-nos-ho tot mastegat, de temes eterns com l’amor, la mort, l’amistat, la vanitat, el compromís, el desig, l’art de la conversa (i de la discussió), l’educació, la bona fe, l’amor pels llibres, la fascinació per la bellesa, la malaltia, el temps perdut i fins i tot el sobrepès.
Comentari : Amb un estil càlid i lleuger que ha convençut més de 100.000 lectors a França —va ser la sorpresa literària de 2013 gràcies al boca-orella—, Compagnon ens mostra la profunditat de les paraules de Montaigne i la seva actualitat. "Quaranta nits amb Montaigne" va néixer en un programa de ràdio. «Precís, encantador, culte, no mancat d’humor, exigent, aquest home de seixanta-tres anys transforma els seus auditoris en assemblees de gats que ronquen de plaer sota un xàfec de cultura literària que cau dolçament com una pluja d’estiu», ha dit Libération. Aquesta sola definició us hauria de fer salivar davant la lectura de "Quaranta nits amb Montaigne".

(↑) - Ciències socials

La riquesa d'uns quants beneficia a tothom? - Zygmunt Bauman. Barcelona : Arcàdia, 2014 .
Resum : Hi ha una opinió molt estesa que diu que la millor manera d'ajudar la gent pobra a sortir de la misèria és estimular que els rics siguin encara més rics, com si la riquesa d'uns quants pogués beneficiar a tothom. Aquesta creença entra en contradicció flagrant amb la nostra experiència diària, amb el resultat de nombroses recerques i, evidentment, amb la lògica, i tot i així és una opinió popular.Per què aquestes opinions tenen tant de predicament i romanen inalterables davant les proves, cada cop més evidents, del contrari?
Comentari : En aquest llibre, Zygmunt Bauman enumera i examina els supòsits tàcits i les conviccions irreflexives en les quals es fonamenten aquestes creences, i ens mostra que totes i cadascuna d'elles són falses i enganyoses. No podrien sostenir-se ni perdurar en el temps si no fos pel paper que tenen a l'hora de donar suport a l'actual i indefensable creixement de la desigualtat social, de la bretxa entre l'elit i la resta de la societat.
Pàtria i progrés. La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1924 - Agustí Colomines i Aurora Madaula. Barcelona : Comanegra, 2014 .
Resum : Amb poc es va fer molt. Aquesta idea podria definir l'experiència de la Mancomunitat de Catalunya, que s'explica de manera detallada, amena i rigorosa en aquest llibre escrit per Agustí Colomines i Aurora Madaula. A principis del segle XX, amb unes competències limitades i recursos escassos, Enric Prat de la Riba va gosar fabricar el futur en comptes d'esperar-lo assegut, com feien els homes de la vella política espanyola. El futur no era una abstracció per als impulsors de la Mancomunitat; el futur eren escoles, hospitals, carreteres, biblioteques, xarxa de telèfons i moltes més infraestructures que es feien al servei de la gent. Mai tan poc poder ha estat emprat d'una manera tan sàvia i exemplar, fins al punt que encara avui és visible el llegat admirable de la Mancomunitat en diversos àmbits de la nostra vida col•lectiva. (Del pròleg de Francesc-Marc Álvaro)
Comentari : Mai tan poc poder ha estat emprat d'una manera tan sàvia i exemplar, fins al punt que encara avui és visible el llegat admirable de la Mancomunitat en diversos àmbits de la nostra vida col•lectiva (...) Els catalans d'avui som fills del 1914 més que del 1714. (Del pròleg de Francesc-Marc Álvaro)
És a les nostres mans - Teresa Forcades. Barcelona : Dau, 2014 .
Resum : Aquest llibre aplega el pensament social, polític i econòmic de T.Forcades en tota la seva profunditat. El text també vol donar claus per a comprendre la crisi que sacseja la nostra societat i ofereix respostes per fer-li front des d'una perspectiva individual i col·lectiva. La 1a part és una crítica ètica del capitalisme en la seva versió més depredadora. T.Forcades hi analitza de nou conceptes com la llibertat de mercat, el màxim benefici o el valor de l'emprenedoria. Posteriorment hi ha una sèrie de propostes a favor de la democràcia social, capaç de fer avançar la justícia i la llibertat al mateix temps. El llibre inclou les seves reflexions sobre el nacionalisme en el marc del moment actual i des de l'amor a la diversitat humana. Finalment hi ha un apartat sobre els reptes dels cristianisme.
Comentari : Teresa Forcades ens convida a obrir la ment i el cor a un canvi que podem construir junts des de l'arrel. Per a fer-ho caldrà que qüestionem a fons el món que ens envolta i acceptem de conviure amb el risc.

(↑) - Ciències naturals

Guia dels arbustos dels Països Catalans - Ramon Pasqual. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Es pot dir que aquesta guia és un clàssic i un referent per a totes aquelles persones, amants del contacte amb la natura i amb el neguit de descobrir la vegetació que en forma part, a les quals els ha servit per a identificar els principals arbustos del nostre país. De fet, els arbres i els arbustos són les plantes més representatives del paisatge. Moltes comunitats vegetals es defineixen per la presència de certs arbres i d'alguns arbustos concrets del sotabosc, com ara el bosc de pi negre amb neret, la roureda amb boix o bé l'alzinar amb marfull. Unes acurades claus de classificació i la descripció de 150 espècies d'arbustos autòctons, acompanyades de dibuixos i fotografies, conformen aquesta guia, una eina pensada per ajudar-nos a conèixer millor el nostre entorn, a saber interpretar-lo, a aprendre a valorar-lo i a lluitar per conservar-lo
No hi ha mala herba. Ecologia i cultura al voltant de les plantes silvestres comestibles d'entorns urbans i periurbans- Jon Marín. Barcelona : Pol·len, 2013 .
Resum : Tot allò que la humanitat no ha plantat i creix sense permís és tan sols una mala herba. Però aquestes males herbes amaguen, sens dubte, un gran potencial culinari i, el més important, una via extremadament valuosa per apropar l’interès per la botànica a aquelles persones desconeixedores de la gran biodiversitat que hi ha en el nostre país. En aquest llibre descobrirem quines són aquestes mal anomenades males herbes, on trobar-les, què fer amb elles, els seus usos populars i les tradicions ancestrals que aquestes plantes silvestres ens tenen reservades. No cal anar molt lluny per descobrir plantes silvestres comestibles. Les tenim tot just sortint al carrer. En escletxes, en parets, sota els arbres o al voral dels camins. I no les veiem.

(↑) - Geografia i viatges

A peu de la Cerdanya a Barcelona. 25 excursions d'estació a estació de tren - David Claret. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Aquesta guia us proposa 25 excursions per fer a peu i que enllacen les diverses estacions de la línia de tren que uneix la Cerdanya amb Barcelona. Aquesta línia ferroviària travessa de nord a sud el Pirineu i les serralades, valls i planes que el separen del mar, i és per això que ofereix una diversitat enorme de camins i paisatges, tot un botó de mostra de la geografia de Catalunya. Una bona oportunitat a l'abast de l'excursionista sense cotxe.
Andorra. 17 excursions a peu - Manel Figuera. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : El Pirineu andorrà ofereix itineraris en forma de circuit que van més enllà de les rutes d'ascensió clàssiques als cims de les muntanyes principals, que d'altra banda no són excessivament freqüentats. Alguns d'aquests circuits, els que transcorren per la frontera andorranofrancesa, permeten assolir una bona quantitat de cims agrests de muntanyes de l'Arieja, fins i tot més propers als punts de sortida andorrans que als occitans. Cap al sud-est també poden entrar en territori cerdà. Aquesta variabilitat i uns itineraris en bona part inèdits són el denominador comú d'aquesta nova guia.
Excursions amb nens per la Catalunya Central des d'una àrea de pícnic - Barbara Vastenavond i Rafael Servent . Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : "Excursions amb nens per la Catalunya Central des d'una àrea de pícnic" és una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris pel Bages, el Solsonès i el Berguedà per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família. Amb aquest llibre podreu passejar per prats subalpins enmig de vaques i ramats d'ovelles, agafar llanterna i bicicleta per entrar, muntanya endins, en antigues vies de tren per al transport de fusta del bosc, travessar passeres i ponts penjats sobre rius vermellosos, veure com neix un riu de la muntanya o enfilar-vos dalt d'una roca per admirar un falcó solitari. Totes les rutes proposades tenen com a nexe una àrea de pícnic, origen i destí des d'on emprendre l'aventura o refer forces després d'una jornada d'acció, amb una acurada descripció dels seus equipaments i serveis, la manera d'accedir-hi o els telèfons de contacte.

(↑) - Educació

Val més educar. Consells als pares, a favor del sentit comú - Gregorio Luri. Barcelona : Pòrtic, 2014 .
Resum : La paternitat fa temps que va deixar de ser un acte fortuït. Abans s’aprenia a ser pare i mare amb el dia a dia: amb l’experiència es tirava endavant i un se’n sortia com bonament podia. Avui no. Avui ser pares és una decisió presa a consciència, planificada al detall, que requereix formació continuada i que cal exercir amb responsabilitat, pressió constant i por del fracàs. La paternitat s’ha professionalitzat. Gregorio Luri vol combatre aquesta idea i apostar per recuperar el sentit comú i posar en valor la saviesa pràctica de les famílies. Es tracta d’aprendre dels encerts i dels fracassos, i sobretot es tracta de tenir la seguretat que, passi el que passi, no hi ha res més important que l’amor recíproc.
Comentari : Gregorio Luri evita aconsellar i alliçonar. Amb un punt d’humor i d’ironia, pretén convidar a la reflexió sobre l’art d’educar, des dels petits hàbits fins als principis morals. Localitzat a SER PARES Educació LUR

(↑) - Ciències aplicades

Compostar a casa. Manual per fabricar adob amb residus de la llar - Josep Maria Vallès. Barcelona : Ediciones del Serbal, 2014 .
Resum : Aquest llibre és un manual pràctic per iniciar-se en el compostatge a petita escala tant per als que tenen un jardí com per a qui no disposa d'espai i ha de fer el compostatge al balcó o dins de casa. En el text s'ofereixen els principis bàsics del compostatge, un seguit de tècniques de reciclatge per escollir la més adient segons les condicions particulars de cadascú i unes orientacions per aplicar l'adob obtingut. Aquest manual està pensat per a qualsevol persona que vulgui reciclar els seus residus orgànics però especialment per a aquells que cultiven hortalisses o plantes ornamentals als balcons, terrats, finestres o patis de casa. L'objectiu és clar: la bossa de deixalles orgàniques que aboquem al contenidor pot esdevenir humus, que és com or per a les plantes. No ho llencem pas! Compostem-ho!
L'enzim per rejovenir - Hiromi Shinya. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : Després de l’èxit de "L’enzim prodigiós", el nou llibre del Dr. Hiromi Shinya et dóna totes les claus per rejovenir. El Dr. Shinya ens ensenya a crear un pla de rejoveniment personalitzat a partir de la cura dels enzims. Amb "L’enzim per rejovenir" aprendràs a sanejar les cèl·lules per recuperar tota l’energia. Un dels grans desitjos de l’ésser humà és mantenir-se jove, sa i ple d’energia. Gràcies al Dr. Shinya, aquest anhel està a punt de fer-se realitat.

(↑) - Història

12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial - Joan Esculies i David Martínez Fiol. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : En l’aniversari de l’inici de la Primera Guerra Mundial, 12.000! dóna llum a un dels fets més oblidats de la nostra història: la presència de milers de soldats catalans a la Gran Guerra. Qui van ser aquests catalans? En nom de quins ideals i on van lluitar? Se’ls donava suport des de Catalunya? Van formar part de la propaganda per internacionalitzar el catalanisme? Fruit d’una investigació rigorosa, i aportant tots els testimonis i tota la documentació disponibles, els historiadors Joan Esculies i David Martínez Fiol ens ofereixen una apassionant reconstrucció d’uns episodis pràcticament desconeguts de la història bèl·lica catalana.
Comentari : En coedició amb TV3 i escrit en paral·lel a la preparació del documental L’estelada de Verdun, 12.000! és l’obra de referència per entendre la singularitat d’un fet que, a partir d’ara, modificarà la nostra visió de la Primera Guerra Mundial.
De la Segona República a la Transició - Josep Benet. Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2014 .
Resum : Aquest volum recull un important nombre d’escrits –sovint en forma de conferències en els quals Josep Benet exposa la seva visió de la Catalunya recent, des de la Segona República (a partir de 1931) fins al moment de la seva mort. Tracta, doncs, amb coneixement de causa i amb coratge, sense excloure aspectes negatius ni temes polèmics, de la guerra civil, de l’exili, de l’intent de genocidi cultural contra Catalunya durant el franquisme, de la resistència cultural i política de la postguerra i de la difícil Transició, en la qual ell va ser un dels protagonistes més destacats. El llibre sorprèn moltes vegades per la seva actualitat, sobretot quan es refereix als drets nacionals de Catalunya i a la voluntat centralista i antiautonòmica dels partits dirigits des del centre.
L'exili dels Països Catalans durant la Guerra Civil de 1936-1939 - Daniel Díaz i Esculies. Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013 .
Resum : Aquest llibre constitueix una panoràmica general de l’exili que es va originar als Països Catalans durant la Guerra Civil de 1936-1939, així com de les activitats que desenvoluparen els seus protagonistes en favor del triomf de la causa que defensaven. Tot i la pluralitat de les memòries, és un aspecte poc fressat pels historiadors i gairebé esborrat de la memòria col•lectiva global.
La trama del pasado. Diecisiete momentos que cambiaron la historia del mundo - José Enrique Ruiz-Domènec. Barcelona : La Vanguardia, 2014 .
Resum : Desde el apogeo de Atenas hasta la guerra fría, pasando por el Renacimiento o la independencia de Estados Unidos, diecisiete momentos clave son examinados en este libro dentro de su propia salsa, sus propias ideas e ideales, dentro de su trama irrepetible. Arte, literatura, arquitectura... son los mejores guías para este viaje en el tiempo. Nos permiten respirar el aroma que impregnaba la época, antes que "los dados de hierro de la historia" arrojasen la combinación ineluctable. El autor consigue situarnos justo ahí, cuando las cosas podrían haber sido de otro modo, cuando una decisión fruto del carácter o de la biografía de uno de los protagonistas da un golpe al timón.
Comentari : Sólo una vez entendida la trama en conjunto, puede emitirse cualquier juicio. Para ello el autor dialoga con los historiadores de referencia de cada época, empezando por Heródoto, pero no duda en recurrir a las novelas de espías cuando considera que explican mejor "la poética del disimulo" de la guerra fría o a una pintura como la "Alegoría del Buen gobierno" para ilustrar los valores de la edad media.
Una societat assatjada. Barcelona 1713-1714. Barcelona : Empúries, 2014 .
Resum : Una societat assetjada: Barcelona 1713-1714 ofereix una visió única dels 414 dies de setge a Barcelona durant la Guerra de Successió. A partir, sobretot, dels documents notarials de l’època, Albert Garcia Espuche dóna a conèixer més de 400 històries reals de persones que es casaven, compraven cases, feien testament i intentaven resoldre els conflictes quotidians sota les bombes. Aquest llibre ens mostra els fets tal com els va recollir la bona pràctica dels notaris barcelonins de l’època i dóna fe d’escenes il·lustratives, curioses i sovint increïbles, alhora que fa certa l’afirmació que la realitat supera la ficció. El llibre és un document imprescindible per entendre, més enllà de grans esdeveniments polítics i bèl·lics, la societat barcelonina sota el setge.

(↑) - Literatura

Escriptura creativa. Recursos i estratègies - Víctor Sunyol. Vic : Eumo, 2013 .
Resum : Sabríeu fer servir Google per inventar una història? Heu provat mai d’escriure un poema «a la manera de»? Què us suggereixen els conceptes «regar bonsais», «canviar de camisa» o «aeioús»? Aquestes propostes i centenars d’altres per incentivar la creativitat en l’escriptura s’apleguen en aquest llibre de Víctor Sunyol: des d’estratègies per generar idees i ad­quirir seguretat i agilitat escrivint fins a jocs de llengua i redacció, des d’exercicis per a l’aula fins a propostes per a tallers literaris. Els exercicis són oberts i permeten generar-ne de nous i adaptar-los als interessos i les necessitats dels diversos usua­ris. És per això que aquesta obra serà útil tant a professors i alumnes de tots els nivells educatius com a persones que vulguin introduir-se en la pràctica de l’escriptura o vulguin progressar-hi, en tallers i cursos o bé de manera individual.
Resum de literatura grega - Carles Riba ( Antologia de textos a cura d'Eusebi Ayensa). Figueres : Cal·lígraf, 2014 .
Resum : Aquest "Resum de literatura grega" recull les lliçons impartides per Carles Riba a l'Escola Superior de Bibliotecàries de 1916 a 1924 en el marc del projecte cultural de la Mancomunitat, i segueix essent una obra perfectament vàlida per al lector modern que vulgui tenir una imatge de conjunt de la literatura grega antiga.
Comentari : La present reedició de l'obra (publicada originàriament el 1927 i que veu la llum gairebé un segle després de la seva primera estampació) recull fidelment el text publicat per Carles Riba acompanyat d'una antologia de textos en traducció catalana, a cura d'Eusebi Ayensa, que il·lustren la presentació que fa Riba dels principals autors de la literatura grega, des d'Homer fins a Museu, i que aplega, alhora, algunes de les principals aportacions de les lletres gregues a la cultura occidental.

(↑) - Esports

Enganxa't al running. Consells, motivació i alimentació per a dones que corren ( o volen començar a fer-ho )- Sílvia Tremoleda. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : No hi ha cap esport més fàcil de posar en pràctica que córrer: no necessites un camp o un circuit preparat, ni has d’esperar que nevi o s’aixequin onades, pots fer-ho a qualsevol hora i a qualsevol lloc, sola o acompanyada. Obres la porta de casa i comences a córrer. Però això no vol dir que puguis fer-ho de qualsevol manera. Si segueixes unes normes d’entrenament i unes pautes alimentàries t’estalviaràs lesions i fatiga, el teu rendiment millorarà i cada vegada t’agradarà més córrer.
Comentari : Tot el que t’explica la Sílvia Tremoleda en aquest llibre és útil per a l’esport i per a la teva salut en general. Saps quins són els errors més freqüents que fem quan ens proposem fer una dieta? I per què és tan difícil mantenir-la? Si fas esport, pots menjar tot el que tu vulguis? Què has de fer per començar a córrer si fa molt que no fas exercici? Quant líquid has de beure quan surts a córrer a l’estiu? Aquí trobaràs la resposta a aquestes preguntes i molts aspectes més que cal saber per córrer, faci fred o calor, faci pujada o baixada.
Ni tan alt ni tan difícil - Araceli Segarra. Barcelona : La Galera, 2013 .
Resum : Enfrontar-se a la muntanya és enfrontar-se a un mateix. La muntanya no té menys perills que el nostre dia a dia, és tan alta com els nostres somnis, és tan bella com la vida mateixa. La muntanya només els planteja en estat pur. Araceli Segarra ha coronat els pics més alts del món, ha participat en rescats alpins contrarellotge, ha dedicat la seva vida al que en diuen buscar-se a un mateix en la muntanya. I ara trasllada la seva experincia al paper. Aquest llibre és per als que volen escalar una muntanya, per als que volen començar un projecte, per als que formaran una família, per als que es proposen reptes. És, en definitiva, per als qui volen coneixe's una mica més a si mateixos a través de la mirada d'una alpinista internacional. Un viatge de coaching amb una guia de luxe.

(↑) - Art

Dibuixar un arbre / Drawing a tree - Àlex Nogué. Barcelona : Comanegra, 2013 .
Resum : L'arbre, un dels símbols més universals i un element intrínsecament vinculat al desenvolupament de la nostra cultura, esdevé, en aquest llibre, el pretext idoni per donar a conèixer alguns dels interrogants que la vivència de l'art contemporani planteja. L'artista Àlex Nogué obre les portes del seu procés de creació per fer visible com es desencadena la gènesi d'una obra d'art i posa a la llum les incerteses, les intuïcions i les aspiracions que comporta la creació artística. Dibuixar un arbre tracta de les similituds entre l'emoció que produeix un plançó al mig dun bosc i l'emoció de traslladar-lo fins a l'interior d'una presó. De les diferències de dibuixar un xiprer dret o abatut. Dels silencis i dels sorolls de les imatges. Del que una obra pretén i del que mai aconsegueix.

(↑) - Música

Si Beethoven pogués escoltar-me - Ramon Gener. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : Ramon Gener és un apassionat de la música. De fet, només hi ha una cosa que l'apassioni més: compartir aquesta dèria, fer-nos còmplices d'aquesta manera de viure i de sentir. Perquè, com ens explica en aquest llibre, si s'aprèn a escoltar-la, a conèixer-la, a estimar-la, la música ens pot donar les claus per entendre el valor de l'amistat, la necessitat de la imaginació o la importància de ser sempre curiós i valent. Aquestes són algunes de les coses que la música ha ensenyat a Ramon Gener al llarg de la vida, i que comparteix amb tots nosaltres en un llibre ple d'història i anècdotes curioses, pinzellades biogràfiques, sentit de l'humor, passió i molta, moltíssima música.

(↑) - Cuina i gastronomia

Cuina amb Joan Roca. Tècniques bàsiques per cuinar a casa - Joan Roca. Barcelona : Planeta, 2014 .
Resum : "Cuina amb Joan Roca" és una obra fonamental i sense precedents que ens descobreix les tècniques bàsiques de cuina sota el guiatge de Joan Roca. De forma visual, fàcil i didàctica, el xef detalla pas a pas els seus coneixements culinaris adquirits al llarg de més de vint-i-cinc anys de professió per aplicar-los fàcilment a casa.Un manual únic i inèdit que conté, a més a més, una selecció de vuitanta receptes per posar en pràctica tots els secrets de la cuina i amb els quals aprendràs a cuinar qualsevol plat.
Pica pica. 15 menús per menjar amb els dits - Toni Monné. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Pica-pica, tapes, fingerfood... Menjar amb els dits, sense necessitat de coberts, es converteix en una experiència deliciosa i original per a tots els sentits. Comprova-ho tot posant en pràctica les suggeridores receptes que trobaràs en aquest llibre. Quinze escenaris diferents on un pica-pica farà les delícies de tots els comensals: sopant davant de la tele, un còctel amb amics, tot preparant un bufet d'estiu, fent la volta al món, en un càtering modern, en una festa infantil, assaborint temptacions dolces... Situacions, experiències i viatges culinaris per llepar-se els dits a través de noranta receptes boníssimes, sorprenents i fàcils de fer.
Tela marinera! De la mar a la nostra cuina - David Solé. Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : Pep Escoda, gran capturador de realitats i estimulador d'hemisfèris, fa les guarnicions visuals de les receptes de Solé, o potser és David Solé qui guarneix les creacions d'Escoda? Sigui com sigui, la fotografia és molt científica, forense i d'investigació, però sense embuts!! D'aquesta manera, el noi de la càmara, aconsegueix arribar fins a les entranyes dels textos de Torné per donar una visió íntima, misteriosa i particular de les seves preparacions. Escrites amb poca vergonya, sentiment, humor i ironía que en molts casos conviden a la reflexió amb una sorollosa rialla. Per acabar d'arrodonir la cosa, el pròleg el signa Joan Roca i Fontané, cuiner estrellat del Celler de Can Roca.

(↑) - Còmics

KMM. Novel·la gràfica - Sergi Portabella. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : L'Olívia és la jove autora d'un blog de gran èxit on parla de la seva vida i de temes típics de l'adolescència. Els seus vídeos, entrades i perfils a les xarxes socials són seguits per milers de joves. Tal és l'èxit del blog que una editorial li ha proposat d'escriure un llibre. Però la noia descobreix que algú li ha robat unes fotos compromeses, en què es veu en roba interior, i les ha pujat al seu perfil d'una xarxa social. L'única còpia de les fotos era al seu telèfon, de manera que algú li ha robat la contrasenya i s'ha fet passar per ella. L'Olívia encarrega als detectius Kubala, Moreno i Manchón que trobin el hacker responsable de la intromissió.
Lo mejor de Maitena - Maitena. Barcelona : Lumen, 2014 .
Resum : Este libro es una antología, pero también un mix: la selección de trescientas páginas entre más de mil que he ido dibujando a lo largo de mi carrera, y la mezcla de historietas y chistes sueltos de diferentes épocas y estilos, con el agregado de bocetos a lápiz que nunca antes había publicado. Acorté títulos, borré bocadillos y eliminé viñetas enteras...Fue como un sueño: poder elegir lo mejor y hacer con eso un libro nuevo. Si la vida nos diera esa oportunidad, la felicidad estaría asegurada. MAITENA

(↑) - Col·lecció local

Barcelona - Roda de Ter. Crònica d'una amistat. Correspondència Miquel Martí Pol - Joan Vinyoli . Barcelona : Empúries, 2014 .
Resum : Barcelona / Roda de Ter és la crònica de l’amistat entre Miquel Martí i Pol i Joan Vinyoli. A partir de la correspondència completa entre els dos poetes, resseguim l’inici, els titubeigs i el creixement de la seva relació, que esdevé una amistat fraternal d’admiració mútua. Assistim, des de dintre, al naixement dels poemes, al plantejament del procés de la creació literària, i al mateix temps compartim les seves inquietuds pels petits i grans fets de la vida quotidiana i pels problemes del país i del món. Especialment emotiva és la part de la correspondència que reflecteix el tracte gairebé familiar de Vinyoli i Martí i Pol amb la malaltia i la mort.
Comentari : Localitzat a la secció ESPAI VINYOLI
Poemes - Joan Vinyoli. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : L'antologia de Joan Vinyoli en el seu centenari. L'antologia poètica de Joan Vinyoli que ha elaborat i prologat Joan Margarit pretén desvelar quin és el nucli dels millors poemes vinyolians i d'on ve l'excel·lència d'aquests poemes escampats per tota l'obra i que el converteixen en un dels poetes més grans en llengua catalana. Joan Margarit fa una llarga introducció que és, a més d'un text crític important sobre la poesia de Vinyoli, una aproximació a la persona, a partir d'una recerca molt particular i de vivències personals al voltant de la vida sentimental de l'últim Vinyoli. Ho fa sempre des de l'admiració i amb respecte, però també sense concessions a l'hora d'acostar-se al que és fonamental per entendre el personatge i la seva vida, és a dir, la seva poesia.
Comentari : Localitzat a ESPAI VINYOLI

(↑) - Novel·la

Aquesta casa està embruixada - John Boyne. Barcelona : Empúries, 2014 .
Resum : Després de la mort del seu pare, l’Eliza Caine es troba sola al món. Només té la companyia dels personatges de les novel·les de Dickens que el pare tant estimava. El 1867, a l’època victoriana, una jove soltera tenia poques opcions al seu abast. Per això, un dia decideix contestar un anunci que demana una institutriu a Gaudlin Hall. A l’estació de tren, unes mans invisibles l’empenyen per darrere cap a les vies d’un comboi que s’acosta. Afortunadament, se salva. Quan arriba a la seva destinació tota espantada només la reben els dos nens, que no li donen explicacions. Realment estan sols, els nens? En aquesta història de fantasmes es fa difícil saber qui o què ens trobarem a Gaudlin Hall, una casa amb finestres tancades i cortines darrere de les quals xiula el vent. Però l’Eliza es revolta contra la por i els misteris.
Canta Irlanda. Un viaje por la isla esmeralda - Javier Reverte. Barcelona : Plaza & Janés, 2014 .
Resum : Canta Irlanda es un libro en el que se reúnen y confunden el lirismo y el viaje, los caminos de tierra y los caminos de la poesía. Irlanda es un país crecido sobre la leyenda, sobre el sufrimiento histórico y sobre las canciones populares. Y su literatura es tan rica -el país que proporcionalmente da más escritores en el mundo- como su folclore, representado por innumerables baladas que todos los irlandeses conocen. A lo largo de este recorrido por Irlanda, Javier Reverte traza, con su habitual maestría narrativa, con su tierno humor y su mirada cálida, el retrato del ayer y el ahora de este pueblo que no tiene dibujadas ni águilas ni leones en sus escudos y banderas, sino sencillamente una lira gaélica.
Comentari : Localitzat a la Secció de Narrativa de Viatges (NV)
Com el vent entre els ametllers - Michelle Cohen Corasanti . Barcelona : Amsterdam, 2014 .
Resum : Una història commovedora d’atractiu universal. Una novel·la colpidora, que ha estat comparada amb la meravellosa "El caçador d’estels", escrita per quedar gravada a la memòria de tots els lectors. L’Ichmad Hamid és un nen palestí superdotat per a les matemàtiques, però massa petit encara per entendre el conflicte polític de la zona on viu amb la seva família. L’empresonament del seu pare per part del’exèrcit israelià farà que obri els ulls de cop a la realitat i descobreixi què és viure amb la por constant de perdre-ho tot; què és viure en un territori ocupat. Una història de supervivència, un crit de socors a favor de tots els innocents, una alenada d’esperança. «Els gemecs de la meva família, quan ens vam anar arraulint tots junts, em van penetrar fins al moll dels ossos. Vaig desitjar ser jo el mort en comptes del pare, i vaig saber, de la manera simple i segura que un nen de dotze anys sap una cosa, que mai més no tornaria a ser feliç.»
Contes empipats - Mquel Arnaudies. Canet de Rosselló : Trabucaire, 2013 .
Resum : 'Contes Empipats' és un llibre escrit per Miquel Arnaudies, nascut a Ceret on viu i treballa i actual president de la Federació d'entitats en defensa de la llengua i la cultura catalana. De l'expressió artística a l'escriptura,de l'escriptura a l'expressió artística, aquest vaivé és un dels components que constitueixen la rica i complexa personalitat de Miquel Arnaudies, un artista compromès. Amb un fort arrelament al Vallespir, a les memòries d'un país, als reptes d'uns temps presents i sobretot a una llengua, la seva, el català. En aquests "Contes empipats" Miquel Arnaudies posa la llengua al servei de la imaginació i de la poesia de manera desacomplexada en un acte de militància i reconeixement de tot un poble.
El llogaret - William Faulkner. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : "El llogaret", la primera novel•la de la trilogia Els Snopes, seguida per "La ciutat" i "La mansió", explica l’arribada i l’ascens de la família Snopes al Revolt del Francès, un poblet de quatre cases sorgit sobre les ruïnes d’una antiga plantació. Encapçalats per en Flem Snopes —un home astut, enèrgic i de passat fosc—, ben aviat arriben a dominar el poble i els seus habitants, impotents davant els paranys, les jugades i els estratagemes que els aboquen a l’esfondrament moral. Considerada com una de les obres més importants de Faulkner, en la qual ens mostra el seu extraordinari ventall de recursos literaris, "El llogaret" és alhora una reconstrucció irònica de la tragèdia clàssica i una crònica mordaç sobre les grans pretensions amb què es vivia al sud dels Estats Units abans de la Guerra de Secessió i la profunda decadència que es va produir durant la postguerra i la reconstrucció posterior.
El monstre de Hawkline. Un western gòtic - Richard Brautigan.
Resum : Una noia índia de 15 anys troba en un prostíbul els dos pistolers ideals per oferir-los una feina molt especial. Han d'acompanyar-la fins al casal dels Hawkline, en un racó misteriós i isolat de Oregon, per liquidar algú. Per esquer els ofereix cinc mil dolars i la fotografia d'una bella noia nua. Finalment arriben a un casalot solitari i són rebuts per la senyoreta Hawkline. Una vegada dins la casa alguna cosa els provocarà efectes estranys com la desmemòria o el fervor sexual portant-los a tos cap a comportaments misteriosos i còmics, amb un joc de llums que els destarota i els abriga.
Comentari : Brautigan, ídol de la contracultura americana, ens ofereix una barreja explosiva amb les ombres de la novel·la gòtica, els homes durs dels western i un sentit de l'humor inimitable. L'amalgama de gèneres ve servida amb un estil molt particular: capítols breus, diàlegs esmolats i l'enjogassada visió de la química.
El projecte Rosie - Graeme Simsion. Barcelona : La Campana, 2013 .
Resum : El Don Tillman pensa casar-se aviat. Però encara no sap amb qui. El "Projecte Dona per Tota la Vida" resoldrà el problema. El Don, amb una síndrome d’Asperger no diagnositcada que el converteix en una persona molt organitzada i sistemàtica, però incapaç de tenir relacions socials normals, ha dissenyat un qüestionari de setze pàgines per trobar la parella perfecta, que evidentment no serà ni cambrera, ni fumadora, ni bevedora, ni impuntual. La ROSIE és tot això. I també és impetuosa, intel•ligent i guapíssima.
Comentari : El "Projecte Dona per Tota la Vida" li ensenya al Don unes quantes coses que no s’esperava. Per què la llargada del lòbul de l’orella no serveix com a indicador de l’atracció sexual. Per què a Nova York els gelats tenen un altre gust. Per què no ha aconseguit mai tenir una segona cita amb ningú. I per què, per molts esforços científics que facis, no trobes mai l’amor. És l’amor qui et troba a tu. El llibre s’està traduint a 37 llengües i Sony Pictures en prepara ja una adaptació al cinema. «Per moltes riallades que provoqui aquesta meravellosa novel•la, El Projecte Rosie és una seriosa reflexió sobre la necessitat que tenim de trobar companyia i una identitat pròpia.» John Boyne, autor d’"El pijama de ratlles".
El río sin retorno - Bee Ridgway. Barcelona : Plaza & Janés, 2014 .
Resum : 1812. El marqués Nicholas Falcott agoniza en un campo de batalla, cuando un salto en el tiempo de doscientos años le transporta hasta el siglo XXI. Aterrizará en un hospital londinense en la época actual con una identidad nueva. Nick anhela retroceder al pasado, regresar a los brazos de la mujer de quien está enamorado. Pero el Gremio, la poderosa élite que le ha salvado, tiene un principio básico: el tiempo es un río sin retorno, es imposible volver atrás.Sin embargo, ahora el Gremio pide a Nick inesperadamente que infrinja sus propias reglas: necesitan que regrese al pasado para recuperar un talismán imprescindible para controlar el tiempo. 1815. Tras la muerte de su abuelo, Julia Percy descubre que ha heredado la capacidad de jugar con el tiempo. Aunque este poder puede exponerla a graves peligros, tal vez también le permita reunirse con su amado Nicholas y asegurar el futuro del mundo.
El viatge a l'estranger - F.Scott Fitzgerald. Barcelona : Laertes, 2014 .
Resum : La famosa frase d’F. Scott Fitzgerald: «Apropa la cadira a la vora del precipici i t’explicaré un conte», alhora que és aplicable al conjunt de la seva narrativa, reflecteix un accentuat gust pel fantàstic. El va cultivar poc, perquè el seu públic li demanava altres coses, però sempre que ho va fer va obtenir uns resultats magistrals. "El viatge a l’estranger" s’arrenglera al costat d’"El curiós cas de Benjamin Button" i d’"Un breu retorn a la llar" en el cim de la producció fantàstica de Fitzgerald.
El último sueño de Cleopatra - Christian Jacq. Barcelona : Planeta, 2014 .
Resum : Una novela en la que cobra vida la hábil estratega que liberó a Egipto del yugo romano.La mujer cuya extraordinaria belleza, envuelta en oro y piedras preciosas, ocultaba una inteligencia y una ambición únicas. La seductora infatigable que enloquecía a los hombres. El gran amor de César. La leyenda personificada. El último sueño de Cleopatra es un retrato único de la majestuosa reina del Nilo por el maestro del género, el novelista y egiptólogo Christian Jacq.
El último verano en la isla - Johan Theorin. Barcelona : Random House Mondadori, 2014 .
Resum : El verano se presenta tranquilo y placentero en la isla sueca de Öland. Sin embargo, el paisaje y las costumbres han cambiado: hace años era un lugar familiar y modesto, donde muchos veraneaban en el camping regentado por el bueno de John, pero ahora parece que los turistas prefieren el lujoso balneario de la familia Kloss. El viejo y entrañable Gerlof pasa el verano allí, cuidando de sus nietos, cuando se producen una serie de terribles incidentes que, una vez más, le obligarán a tomar medidas drásticas.
Comentari : "El útimo verano en la isla" cierra el ciclo de novelas ambientadas en esta fascinante isla sueca; tras el otoño, el invierno y la primavera llega el verano, que clausura El cuarteto de Öland .
Ferides obertes - Gillian Flynn. Barcelona : La Magrana, 2014 .
Resum : Després d’una estada breu en un hospital psiquiàtric, la periodista Camille Preaker s’ha d’enfrontar a un encàrrec desassosegador: ha de tornar al seu poblet natal del Midwest per cobrir els assassinats de dues preadolescents. Durant anys, la Camille amb prou feines ha mantingut el contacte amb la seva mare, neuròtica i hipocondríaca, o amb la germanastra que gairebé no coneix: una nena preciosa de tretze anys amb un estrany poder al poble. Ara, instal·lada en la seva antiga habitació de la mansió victoriana de la família, la Camille comença a identificar-se amb les víctimes —una mica massa—. Perseguida pels seus propis dimonis, haurà de resoldre el trencaclosques psicològic del seu passat per descobrir la veritat. I sobreviure a la tornada a casa.
Filosofía de Hielo y Fuego. Las claves para comprender Juego de Tronos - Bernat Roca. Madrid : Ediciones Invisibles, 2014 .
Resum : Este libro es una invitación a conocer los mitos fundacionales de la vibrante historia de Poniente y sus personajes principales, fruto de la desbordante imaginación del autor de "Juego de tronos", George R.R. Martin. Una búsqueda de las raíces culturales y filosóficas que hacen que la obra de Martin y la serie televisiva sean ya clásicos de nuestro tiempo.
Comentari : Llibre localitzat a la Secció de Novela per tal d'acompanyar els volums de la la Saga Juego de tronos a la qual fa referència.
Gent que plora en silenci - Pilar Senpau. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : Per què ens agraden tant els contes de Pilar Senpau? Com diu el pròleg de Joan Margarit, la literatura de Senpau comença i acaba en la vida, neix de l’experiència pròpia –en major o menor grau– i sap convertir-se en experiència del lector. La nena que vol portar el mar a la banyera de casa, la viuda que troba flors d’una desconeguda a la tomba del marit o el llibreter fascinat per una caixa d’eines... què tenen en comú? Novament en paraules de Joan Margarit, són gent que no destorba la felicitat dels altres, que accepta la duresa de la pròpia vida, sabent que la pèrdua forma part de l’alegria.
La bona sort d'ara mateix - Matthew Quick. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2014 .
Resum : En Bartholomew Neil té trenta-vuit anys, ha viscut sempre amb la seva mare i no encaixa enlloc. Quan ella mor ha de valdre’s tot sol. Però com pot aprendre a volar un home que ha passat tota la vida sota les faldilles de la seva mare i que ha d’enfrontar-se a l’estranyesa que alberga en el seu interior?En Bartholomew comença la seva nova vida escrivint una sèrie de missives íntimes a en Richard Gere, en les quals parla del Dalai Lama, d’abduccions extraterrestres, de telepatia felina, de l’Església catòlica i de la Noiatecària. Però, per sobre de tot, de l’intent punyent d’un home per construir el seu propi camí.
La historia de Samuel Titmarsh y el gran diamante Hoggarty- William M. Thackeray. Cáceres : Periférica, 2014 .
Resum : He aquí la divertida y también «educativa» historia del joven Samuel Titmarsh, heredero de un famoso diamante y empleado en una compañía de seguros londinense. Prepárense para sonreír cada poco, pero también para soportar el peso de lo que solemos llamar «verdades como puños»: esta novela está tan llena de humor como de certezas sobre el género humano y sus ambiciones. La singular tía Hoggarty, el fiel amigo Gus Hoskins, el ambicioso empresario Brough y un sinfín de personajes más desfilan por estas trepidantes páginas cuyo eco llega, y muy vivo, hasta el presente. Un gran clásico del siglo XIX firmado por el autor de otras dos obras míticas: La feria de las vanidades y Barry Lyndon.
La ira de los ángeles - John Connolly. Barcelona : Tusquets, 2014 .
Resum : En las profundidades de los bosques de Maine se descubren los restos de un avión siniestrado. No hay cadáveres. Nunca se informó de la desaparición de dicho avión. Pero hombres de toda laya lo buscaban desde hacía mucho tiempo. Lo que esconden los restos del aparato es algo más importante que el dinero: es una lista de nombres, crucial en el combate contra las fuerzas de las tinieblas. La lucha por obtener esa lista atrae al detective Charlie Parker. También capta la atención de otros: una mujer hermosa, de cara marcada, con afición a matar; un niño callado que recuerda su propia muerte; y el asesino en serie conocido como el Coleccionista, que busca nuevos corderos para sus sacrificios. Pero a medida que las fuerzas rivales se abaten sobre el lugar, el bosque se prepara para recibirlos, ya que en su espesura oculta otros secretos. Alguien sobrevivió al accidente. Sí, alguien sobrevivió. Y está esperando…
La luna no está - Nathan Filer. Madrid : Alianza, 2014 .
Resum : La vida puede cambiar vertiginosamente en pocos segundos. Matthew Holmes tiene nueve años. Nunca se separa de su hermano mayor, Simon, al que todos tratan como si fuera menor por una enfermedad cuyo nombre Matt no recuerda. Durante unas vacaciones Simon muere de forma accidental tras salir con Matt una noche de la caravana familiar para curiosear por los alrededores. Es algo que Matt nunca podrá olvidar y que le llevará a encerrarse en sí mismo. No sólo por el sentimiento de culpa, también por un secreto guardado que lo oprime, la presión familiar y la pérdida progresiva del sentido de la realidad.Diez años después, Matt encuentra fuerzas para volver a empezar. Su gran ayuda es la abuela Noos, pero sobre todo Annabelle y el recuerdo de Simon que “tenía una cara grande y redonda, siempre sonriente, que me recordaba la luna.”
Comentari : Un relato esperanzador que nos recuerda que las tragedias, aunque necesitamos olvidarlas para poder sobrevivir, afrontadas debidamente también nos pueden ayudar a crecer como personas. Una historia de amor y esperanza, de perdón y comprensión. Una novela emocionante y dramática, pero también divertida, sobre la aventura de un niño que encuentra el valor para luchar contra sus propios monstruos y madurar hasta convertirse en hombre.
La mirada dels àngels - Camilla Läckberg . Barcelona : Amsterdam, 2014 .
Resum : El misteri s’ha instal·lat de manera permanent a l’illa de Fjällbacka, i Camilla Läckberg, la reina de la novel·la negra escandinava, ens hi torna a arrossegar amb una nova intriga esfereïdora. Aquesta vegada, ni els nens no podran dormir tranquils. L’any 1974, la família que regentava la colònia infantil de la idíl·lica illa de Valö, al costat de Fjällbacka, va desaparèixer. Com si s’haguessin fos, sense endur-se res, ni tan sols la seva filla petita, l’Ebba, que mai no ha entès què va passar. Avui, anys més tard, l’Ebba ha tornat a la illa amb el seu marit. Volen intentar salvar el matrimoni després d’haver perdut un fill. Però Fjällbacka no és un bon lloc per salvar res, és un lloc on a les ferides del present sempre s’afegeixen les cicatrius del passat i, quan es descobreixen noves proves que podrien reobrir el cas de la família desapareguda, les cicatrius comencen a sagnar
La nostra vida vertical - Yannick Garcia. Barcelona : L'Altra Editorial, 2014 .
Resum : Una fotògrafa russa que no sap com encaixar una notícia, un repartidor de cafè escocès que creu poder evitar una tragèdia, un jove italià que coneix el primer amor dins un iglú o una mare japonesa que es veu atrapada en un remolí i no sap com escapar-ne:els personatges d’aquests relats es belluguen per tots els continents en diferents moments dels darrers tres segles i viuen la seua existència amb els peus lluny de terra. El desig, la parella, la incomunicació, l’autoengany, la incomprensió, les aspiracions i la cerca desesperada de redempció són alguns dels temes que tracten -amb delicadesa, amb precisió, amb elegància, amb originalitat- els relats d'aquest esplèndid recull. Els contes de La nostra vida vertical s’eleven i es desplomen com el nostre estat d'ànim diari: imprevisibles, desendreçats, viscuts.
Las abejas - Laline Paull.
Resum : Flora es una trabajadora de la casta más baja de su colmena, donde el esfuerzo y el sacrificio son las más altas virtudes y la devoción por la Reina la única religión. Pero Flora no es como otras abejas. Cuando Flora rompe la más sagrada de las leyes, poner en duda la fertilidad de la Reina, se verá rodeada de enemigos en un orden social férreo. Sus más profundos instintos de servir y sacrificarse por el bien común se verán ensombrecidos por un deseo incluso más poderoso: un feroz amor maternal que la pondrá en conflicto consigo misma, con su corazón y con su sociedad, y la empujará a lo impensable.
Las mil y una historias de A.J.Fikry - Gabrielle Zevin. Barcelona : Lumen, 2014 .
Resum : Nadie es una isla y en un buen libro cabe el mundo entero A pesar de ser el único librero de Alice Island, a A.J. Fikry no le gustan ni la posmodernidad ni el realismo mágico. Tampoco pierde el tiempo con historias sobre el Holocausto, libros infantiles o novelas románticas. Sus planes nocturnos consisten en encerrarse en un destartalado apartamento y acompañar un buen cuento clásico de comida basura y media botella de whisky. Porque, todo hay que decirlo, de la misma forma que a A.J. Fikry no le gustan la mayoría de libros, tampoco le suele caer bien la gente. Hasta que, de repente, alguien amanece sentado en el suelo de su polvorienta librería...
Comentari : Esta es una historia de genuino amor libresco, destinada a todos aquellos que abren los libros para oler sus páginas y acarician el lomo cuando los dejan en la estantería. A.J. FIfry no es un dechado de cortesía, pero hay algo que tiene muy claro: somos lo que leemos. Más aún, nuestra vida está hecha de mil historias que nos acompañan a lo largo del camino y la buena literatura es una brújula que nunca falla.
Londres NW - Zadie Smith. Barcelona : RBA, 2013 .
Resum : Quatre personatges van créixer junts en el nord-oest de Londres, en el fictici barri de Caldwell. La Leah treballa per una organització sense ànim de lucre, concedint subvencions, i està casada amb un perruquer d’origen africà; però odia la seva amiga Natalie, l’advocada d’èxit, casada i amb fills, que viu en una casa bonica. En Felix Cooper és un mecànic tranquil, abans addicte a les drogues, però ara espera que la vida li permeti millorar. La Natalie ha aconseguit prosperar com advocada en un entorn desfavorable, però l’ambició i l’ansietat la fan infeliç i ara retroba un amor de joventut, en Nathan, de qui la Leah també estava enamorada…
Los bienes de este mundo - Irène Némirovsky. Barcelona : Salamandra, 2014 .
Resum : Hijo de los propietarios de una importante fábrica de papel desde hace generaciones, el joven Pierre Hardelot contraviene los deseos de sus padres renunciando a su compromiso de boda con Simone, la rica heredera que han escogido para él. Para mayor escarnio, Pierre se ha enamorado de Agnès, que no tiene dote y pertenece a una familia de la pequeña burguesía de reciente arraigo en el pueblo. Así, por medio de la rebelde actitud de Pierre y la decadencia de los Hardelot, Némirovsky ha escrito una persuasiva historia de amor, dulce y amarga por igual, en la que acompaña a los personajes con una mirada inclemente, aunque siempre teñida de afecto y comprensión.
Comentari : Publicada por entregas entre abril y junio de 1941 bajo el epígrafe «Obra inédita de una mujer joven» para eludir la prohibición de trabajar que el gobierno de Vichy imponía a los judíos, esta novela se editaría en 1947, cinco años después del asesinato de su autora en Auschwitz. La profunda discordancia entre la indiferente placidez de la vida burguesa y el dramático devenir de los acontecimientos que sería el leitmotiv de su siguiente y última obra, la excepcional "Suite francesa", es el hilo conductor del que Némirovsky se sirve para narrar las vicisitudes de una familia burguesa del norte de Francia sobre el trasfondo de un período especialmente convulso de la historia europea.
Los domingos de un burgués en París - Guy de Maupassant. Cáceres : Periférica, 2014 .
Resum : El señor Patissot, memorable protagonista de esta historia, es, valga el juego de palabras, todo un personaje. Figura caricaturesca del perfecto burócrata, funcionario amante del gobierno, camaleón político y «amical» cuando hace falta, Patissot tiene, sin embargo, algo que nos lo hace también entrañable. Quizá las buenas sonrisas que nos provoca; hasta llegar, en algún caso, a la carcajada. Fracasa tanto cuando trata de convertirse en pescador de río como cuando, en sus delirios románticos, aborda la «pesca» de alguna muchacha. Sirve por igual al Imperio que a la República, pero no le importa echarse la mochila a la espalda para conocer al pueblo verdadero
Comentari : Guy de Maupassant lo dibujó siguiendo a otros dos personajes míticos: Bouvard y Pécuchet, es decir, como homenaje a Flaubert, quien jugó un papel decisivo en su vocación como escritor y fue, en buena medida, su maestro.La aventuras de Patissot merecen, sin duda, una especial atención: en primer lugar, para conocer mejor el talento naciente de un escritor dueño ya, sin embargo, de un estilo propio, y que se entrega aquí a lo que se convertirá en una de sus marcas de fábrica: la pintura minuciosa, divertida y feroz de la pequeña burguesía; en segundo lugar, para descubrir los alrededores de París a finales del siglo XIX, época en la que aventurarse hasta lugares como Colombes, Meudon o Sèvres representaba todavía una auténtica expedición.
Los hijos - Gay Talese. Barcelona : Alfaguara, 2014 .
Resum : De la región de Calabria mucho antes del siglo XIX a las sastrerías de París, de las trincheras de la Primera Guerra Mundial al paseo marítimo de Ocean City, de Garibaldi a Joe DiMaggio, de Lucky Luciano o Sinatra al menor de los Talese: Los hijos desgrana la odisea de una familia, y a través de ella, la de los millones de emigrantes italianos que llegaron a los Estados Unidos en el despertar de una época que cambiaría el mundo. Gay Talese avanza puntada a puntada en una épica historia de lazos de sangre, amores y desencuentros, tensiones políticas y vínculos con un pasado que se desvanece y un futuro lleno de promesas.
Comentari : «La magnífica historia de una familia italiana que abarca tres generaciones, dos continentes y dos guerras mundiales escrita por "el mejor autor de no ficción de América".» MARIO PUZO, autor de El Padrino «Un clásico moderno.» CARLES GELI, Babelia «Se lee como una gran novela: un estilo que subyuga y unos personajes increíblemente vivos.» WILLIAM MURRAY, The New York Times Book Review.
Nos vemos allá arriba - Pierre Lemaitre. Barcelona : Salamandra, 2014 .
Resum : En noviembre de 1918, tan sólo unos días antes del armisticio, el teniente d’Aulnay-Pradelle ordena una absurda ofensiva que culminará con los soldados Albert Maillard y Édouard Péricourt gravemente heridos, en un confuso y dramático incidente que ligará sus destinos inexorablemente. Édouard, de familia adinerada y con un talento excepcional para el dibujo, ha sufrido una horrible mutilación y se niega a reencontrarse con su padre y su hermana. Albert, de origen humilde y carácter pusilánime, está dispuesto a lo indecible con tal de compensar a Édouard, a quien debe la vida. Y Pradelle, aristócrata venido a menos, cínico y mujeriego, está obsesionado con recuperar su estatus social. De regreso en París, los tres excombatientes se rebelarán contra una realidad que los condena a la miseria y al olvido.
Comentari : Galardonada con el Premio Goncourt, ensalzada por los críticos y convertida en un auténtico fenómeno editorial en Francia,esta novela es un emocionante canto a la capacidad de superación del ser humano y, a la vez, un fresco y atrevido retrato de una sociedad descompuesta por uno de los más crueles inventos del hombre: la guerra. En una brillante fusión de literatura popular y alta literatura, Pierre Lemaitre ha creado una trepidante historia que progresa al ritmo de una trama detectivesca. Integrando con maestría elementos de géneros tan diversos como el relato de aventuras, el drama psicológico, la crónica social y política y el alegato antibélico, la narración es un derroche de humor, rabia y compasión.
Pacto de lealtad - Gonzalo Giner. Barcelona : Planeta, 2014 .
Resum : Poco antes del estallido de la Guerra Civil, la vida de Zoe Urgazi se desmorona: su marido muere en la revolución asturiana al tiempo que ella descubre su infidelidad; su padre es encarcelado; y ella, sin ningún tipo de ingresos ni patrimonio, es desahuciada del palacete madrileño donde reside. Añorando una existencia pasada, Zoe intenta sobrevivir en un país turbulento junto a Campeón, un perro sin estirpe, que le ayudará a sortear los peligros de una guerra injusta.Una novela trepidante que recorre el periodo más dramático del siglo xx: la Guerra Civil y el auge del nazismo, y que narra, por vez primera, el papel de los canes en los conflictos armados. Espías, experimentos secretos para hallar un perro de guerra mitológico, traiciones, amor… atraviesan estas páginas que ilustran, gracias a su protagonista, el inquebrantable y ancestral pacto de lealtad entre el perro y el hombre.
Pastoràlia - George Saunders. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : Hi ha mil maneres d’abordar el món que, obra rere obra, George Saunders configura: una d’elles és la d’endinsar-se en la mordaç reflexió sobre les relacions de poder que en més o menys mesura sobrevolen tots els seus relats. Així, «Pastoràlia», la nouvelle que dóna títol al present volum, és un memorable cop de puny al rostre amable d’un sistema laboral basat en uns principis de submissió i desconfiança que de tan irreals són d’una versemblança que glaça la sang. També ferotge i divertidíssim és el relat «Roure Marí», una insòlita revisió del somni americà des de la perspectiva d’una família ni-ni que va amb el lliri a la mà i al davant de la qual hi ha una carismàtica tieta que no desaprofita les segones oportunitats per viure i prosperar.
Comentari : Saunders només és compassiu i indulgent amb les persones, no pas amb els sistemes que les governen, i ens mostra uns personatges corcats de petites i íntimes malícies que, a la seva manera, lluiten per assolir alguna cosa semblant a l’amor i la dignitat. Els lectors que ja hagin gaudit de Deu de desembre, trobaran aquí un Saunders directe, còmic i crític, dotat del mateix talent narratiu i imaginació desbordant que l’han portat a ser un escriptor clau del nostre temps.
Primer amor - Iván Turguénev. Madrid : Nevsky Prospects, 2011 .
Resum : Un adolescente de dieciséis años veranea en las afueras de Moscú con su joven y atractivo padre y su envilecida madre. La casa de al lado es alquilada por una princesa caída en desgracia y su hija, la misteriosa y encantadora Zinaida, de la que el joven se enamora perdidamente. Pero descubre que solo es uno de entre sus muchos pretendientes, y la historia llega a una conclusión oscura y triste. Narrada en primera persona, muestra de forma brillante el desarrollo de la fascinación y la infatuación del amor, revelando sus decepciones y alegrías con la sensibilidad única del autor de Padres e hijos (1862).
Skagboys. Los chicos del jaco - Irvine Welsh. Madrid : Anagrama, 2014 .
Resum : Edimburgo, inicios de la década de los ochenta. Margaret Thatcher aplica sus recetas de dama de hierro en Gran Bretaña y estallan las huelgas mineras, el paro crece a un ritmo enloquecido y la gente se pregunta qué demonios le está pasando al país. Y por si la situación no fuese ya suficientemente complicada para las cada vez más empobrecidas clases trabajadoras urbanas, la heroína y el sida empiezan a circular masiva y descontroladamente por las calles. Y allí están Renton, Spud Murphy, Sick Boy, Begbie..., los personajes de Trainspotting, unos años antes de convertirse en los protagonistas de esa novela que supuso el deslumbrante debut literario de Irvine Welsh.
Comentari : En esta precuela igualmente arrolladora y feroz, pero más cargada de conciencia política y crítica social, el autor pinta un fresco demoledor de un país conducido al desastre por las salvajes políticas neoliberales y de una generación devastada por la heroína.
Te quiero porque me das de comer - David Llorente. Barcelona : Alrevés, 2014 .
Resum : Max Luminaria era un chico muy callado. Sacó la mejor nota de selectividad de toda España y decidió estudiar Medicina. Una vez más, fue el mejor en los exámenes; el mejor en las prácticas y el mejor en el quirófano. Se lo rifaban todos los hospitales. No hubo cirujano más preciso ni vecino al que más quisieran los habitantes de Carabanchel.Su vida, fuera del quirófano, era diferente, ¿o a lo mejor no? La realidad es que no podrás, nunca más, sentirte aliviado porque se haya descubierto al asesino, porque, querido lector, los asesinos caminan entre nosotros.
Comentari : La novela negra puede y debe romper algunos moldes: «Necesita dar un salto al vacío, y una extraña pirueta en el aire. El requisito es no tener ni vértigo ni miedo», dice David Llorente. La literatura noir necesita también de autores con propuestas atrevidas, arriesgadas y que miren el género negrocriminal desde nuevos puntos de vista. ¿Qué pasaría si la historia que se cuenta no es una sucesión de hechos consecutivos, sino simultáneos? La simultaneidad no parece patrimonio de la literatura, sino, más bien, de la pintura o del cine, pero si las palabras consiguen contravenir su propia naturaleza y transmitir esa sensación —la de que todo lo que sucede, sucede a la vez–, entonces surge un texto envolvente, casi tridimensional.
Tots els contes - Miquel Llor. Girona : Curbet edicions, 2014 .
Resum : Miquel Llor l'autor de "Laura a la ciutat dels sants" és un narrador reconegut des dels anys trenta del segle passat, però els seus contes no havien estat recollits fins ara, en aquest volum que ofereix l’oportunitat de llegir-ne tota la producció. Es tracta de 30 relats escrits entre 1925 i 1963 o 1964, poc temps abans de la seva mort. Llor pretén ser, i és, un comentarista de la vida privada de la societat que l'envolta. Des dels primers relats fixa les característiques de la seva escriptura: l'anàlisi àcida dels comportaments humans és inconfusible, la crítica, incisiva, sovint tamisada per dosis d'humor, sempre irònica.
Un estiu a l'Empordà - Màrius Carol. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : En Marc és un experimentat periodista que es veu obligat a deixar la corresponsalia a Londres per incorporar-se a la redacció amb un càrrec. El seu retorn coincideix amb la mort del seu oncle que li deixa una magnífica masia envoltada de vinyes a l'Empordà, on ell havia passat els estius. Mentre en Marc intenta posar ordre al mas i de pas a la seva vida, descobrirà una postal dirigida al seu oncle i signada per Romy Scheneider. En Marc anirà descobrint pistes sobre la possible relació entre l'actriu i el seu parent mentre es debatrà entre el retorn a la professió o la definitiva retirada a l'Empordà. Dues dones totalment diferents interferiran en la seva vida i l'ajudaran a decidir el seu futur.
Comentari : La novel·la de Màrius Carol és una reflexió sobre el sentit del periodisme i un homenatge a l'Empordà. En aquest estiu el lector descobrirà que el protagonista se sent empès a tornar a l'Empordà per la mateixa tramuntana que va ajudar Odisseu a retornar a Ítaca.
Una y otra vez - Kate Atkinson. Barcelona : Lumen, 2014 .
Resum : Que Úrsula Todd muera a las pocas horas de nacer en una casa de campo inglesa a principios de 1910 y que a la vez, el médico llegue a tiempo para salvarla son dos hechos perfectamente compatibles en "Una y otra vez", una novela que ofrece siempre dos alternativas a su protagonista.Así, Úrsula tendrá varias oportunidades de cambiar su destino, el de su familia e incluso el de toda Europa. Y no se trata solo de vivir una nueva vida, sino de hacer algo con lo que la mayoría hemos soñado alguna vez: borrar aquellos episodios del pasado que hablan mal de nosotros.
Comentari : Gracias a un perfecto dominio en la creación de ambientes y personajes, Atkinson consigue varias novelas en una sola. Trágica en ocasiones, divertida en otras, pero siempre intrigante, la gran autora inglesa cuenta una historia pero es como si contara cientos de ellas.
Viatges amb la tieta - Graham Greene. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : Una deliciosa novel·la sobre com viure la vida al màxim, en què la irresistible tieta Augusta s’haurà d’esforçar per demostrar al seu ensopit nebot, Henry Pulling, que hi ha un món ple de sorpreses més enllà del seu jardí de dàlies...

(↑) - Poesia

El rastre blau de les formigues - Ponç Pons. Barcelona : Quaderns Crema, 2014 .
Resum : De les llargues caminades que d'al·lot feia amb mon pare pel camp, record l'esperit d'uns homes, la majoria anarquistes, que tenien un hort amb arbres fruiters, una caseta i un ca. Em va semblar que allò era un ideal de vida, i Thoreau «És aquí i no en cap altre lloc que hi ha el nostre paradís» m'ho va confirmar. Crec que hem nascut per conviure, entre la bellesa de l'aire, amb els animals, les plantes, el paisatge i que la cultura ens pot fer més savis i humans. Wallace Stevens diu que «Hi ha d'haver alguna cosa de pagès en cada poeta» i: "Tots som un tot". S'escriu en soledat, mai solitari. Amb la inspiració que il·lumina o el desengany que desvela, integrat en la naturalesa, llegint i escrivint pel camp, cerc en la Literatura sentit i veritat.
Estellés de mà en mà. Antologia - Francesc Anyó i Borja Penalba. Benicarló : Onada, 2014 .
Resum : Us proposem un viatge per l’apassionat i apassionant univers estellesià. Un univers concret i precís, dolç, amarg, alegre, tràgic, divertit, dramàtic, sorneguer, culte, malparlat… Estellés, entre paraules tendres i paraules obscenes, acarona, colpeix, grata, arrapa… Estellés ens conta històries comptant les síl·labes, sense comptar-les, cantant cançons… Estellés s’estima molt la vida i se l’estima amb el seu nom petit sempre en minúscula.

(↑) - Teatre

La comèdia dels embolics - William Shakespeare. Barcelona : Vicens Vives, 2014 .
Resum : Basada en una comèdia de Plaute, Menaechmi (Els bessons), és una d eles primeres obres dramàtiques de William Shakespeare. L'obra revela un coneixement extraordinari del funcionament teatral però, a diferència d'altres comèdies posteriors, el centre de la farsa no reposa tant sobre el llenguatge com sobre la distància que hi ha entre el que saben els personatges i el que sap el públic. La comèdia conté molts embolics , l'un darrere l'altre, i per aquesta raó el traductor, Salvador Oliva, li ha semblat millor modificar el títol original The comedy of errors i dir-ne La comèdia dels embolics.
Teatre de postguerra: Ocells i llops - Galatea - L'alcova vermella - Josep Maria de Sagarra. Barcelona : Labutxaca, 2014 .
Resum : Amb "Galatea", l’autor ofereix un cru retrat metafòric dels estralls de la Segona Guerra Mundial. A "Ocells i llops" examina en plena postguerra espanyola les conseqüències d’una lluita fraterna en què els conflictes particulars dels fills acaben ofegant la seva mare. I a "L’alcova vermella" explica la història d’un amor prohibit. El títol fa referència al seu lloc de naixement.
Comentari : "Ocells i llops" i "Galatea" es van estrenar el 1948, i "L'alcova vermella" el 1952. Totes tres peces són de la més alta qualitat i de plena vigència, però no han tingut tanta difusió com altres obres de Sagarra.Com diu Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, en el pròleg que ha escrit expressament per aquesta edició: "...Aquesta preciosa trilogia conforma un autèntic nucli ideològic de l'obra de Sagarra, i tant de bo els esforços que puguem fer per restaurar-ne el diàleg amb el nostre imaginari col·lectiu serveixein per fer-nos entendre millor aquest autor gràcies al que ell mateix considerava les seves obres més personals."
Terra de ningú - Harold Pinter. Tarragona : Arola, 2013 .
Resum : Dos antics amics, que han oblidat tots els vincles que els unien abans de la Segona Guerra Mundial, es retroben en una nit carregada d'alcohol, la qual tornarà a despertar les ferides d'un passat que necessita ser ordenat per no quedar condemnat eternament a una esterilitat insalvable. En aquest personal descens als inferns contemporanis, Pinter ens ofereix una de les reflexions més lúcides que el teatre ha donat recentment sobre la funció necessària de la poesia en un món devastat que ja no es pot permetre creure en relats simplificadors.
Comentari : Si Dante pren Virgili com a guia per a la seva travessia poètica, Pinter s'endinsa en el particular descens als inferns contemporanis que es "Terra de Ningú"acompanyat de la mà silenciosa del seu admirat T.S.Eliot.

(↑) - Altres

Alliberar-se de la por - Thich Nhat Hanh. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : A "Alliberar-se de la por" el mestre zen Thich Nhat Hanh s'enfronta a un dels conceptes clau de la vida contemporània. Digueu-ne ansietat. Digueu-ne desesperació, incertesa, desesperança. Milions de persones arreu del món estan afectades per aquesta malaltia debilitadora que erosiona lentament la nostra felicitat. Hanh, una figura universal i carismàtica del budisme, ens mostra com utilitzar la pràctica de viure en el present per reconèixer i acceptar les nostres pors, identificar-ne els orígens i aprendre a desactivar-les. Ens guia a través d'exercicis pràctics i de meditacions fins a transformar la por en pau i recuperar l'equilibri emocional.
Comentari : «El coratge no us el pot donar ningú. Ni el mateix Buda podria, ni que el tinguéssiu assegut al costat. Cal que l'exerciteu i el conqueriu vosaltres sols. Si convertiu la plena consciència en una pràctica habitual, quan les dificultats apareguin ja sabreu el que heu de fer.» (de la Introducció). Localitzat a la secció d'AUTOAJUDA
Déus desconeguts. Viatge iniciàtic a les religions d'Orient - Martí Fèlix. Lleida : Pagès, 2013 .
Resum : Fèlix Martí us proposa un viatge a l’Orient per conèixer en directe les religions nascudes a l’Àsia. És un itinerari que explica les pràctiques religioses que ha observat a l’Índia, Sri Lanka, Nepal, Birmània, Tailàndia, Laos, Cambodja, Vietnam, Xina i Japó. L’autor, que s’ha deixat fascinar per unes tradicions espirituals i unes icones de la divinitat molt allunyades de les cultures occidentals, expressa impressions i opinions que ajuden el lector a interpretar missatges i símbols valuosos per a qualsevol persona. El llibre no és una guia de viatges però serà útil als que vulguin descobrir les contribucions de les religions de l’Orient al patrimoni espiritual i estètic de la humanitat.
Comentari : "Déus desconeguts" ofereix un viatge cultural sense cap pretensió catequètica confessional. Presenta de manera respectuosa tradicions espirituals que potser no coincideixen amb la pròpia del lector però de les quals pot rebre efectes positius.
I jo, també em moriré? Com es pot ajudar els infants i els joves a conviure amb la pèrdua i la mort de qui estimen - Xusa Serra. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : «Res és per sempre, ni la tristesa ni la felicitat; tot el que tenim és temporal. [...] Saber que res del que tenim és per sempre ens ajuda a prendre consciència que ho podem perdre i a anticipar-nos a la pèrdua. Aquesta manera d’entendre la vida no té res de trist ni d’angoixant, al contrari, fa que tinguem un pensament encaminat a gaudir de la vida cada dia, com si fos l’últim». Ensenyar als més petits de casa a viure assaborint cada instant, a expressar els seus sentiments o a acomiadar-se d’algú que s’ha mort és una tasca que primer hem d’aprendre nosaltres, els grans.
Comentari : Aquest aprenentatge és el que pretén Xusa Serra –infermera especialitzada en processos de dol–, amb un llibre en què ens dóna les claus per ajudar els nostres fills a desenvolupar eines emocionals per afrontar una mort, una separació, una malaltia greu, i arribar a l’edat adulta sabent gestionar les pèrdues de qualsevol tipus. Localitzat a la secció SER PARES Psicologia SER
L'Esquella de la Torratxa. 60 anys d'història catalana (1879-1939) - Jaume Capdevila (coordinador). El Papiol : Efadós, 2014 .
Resum : L'Esquella de la Torrratxa és una de les publicacions més importants del panorama periodístic català. Per les seves pàgines hi van passar la gran majoria dels dibuixants de premsa del seu temps i també serví de tribuna d'alguns dels noms més notables del nostre periodisme progressista i festiu. La col·lecció d'aquesta revista constitueix un vast mosaic d'estils artístics i una crònica minuciosa de seixanta anys d'història de Catalunya.
Menjar bé quan s'està esperant - Heidi Murkoff. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : Com menjar de manera sana, deliciosa i còmoda al llarg dels nou mesos de formació de la criatura i després del seu naixement. Consells, estratègies i un pla d’alimentació durant l’embaràs fàcil de seguir, que satisfà les necessitats nutricionals alhora que complau les papil·les gustatives. Amb les últimes novetats sobre la ingesta de carbohidrats, les dietes vegetarianes, la cafeïna, els suplements, la seguretat en l’alimentació i moltes més coses. Inclou 175 remeis ràpids i receptes suculentes carregades de nutrients.
Comentari : Localitzat a SER PARES Embaràs MUR

(↑) - Juvenils

Divergent - Veronica Roth. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : La ciutat de Chicago està dividida en cinc faccions i cadascuna d'elles es dedica a cultivar una virtut particular: Honestedat, Abnegació, Intrepidesa, Amistat i Erudició. Als setze anys, els joves han d'escollir de quina facció volen formar part definitivament. La Beatrice (Tris) dubta entre quedar-se amb la seva família o ser qui realment és. No pot tenir les dues coses. I prendrà una decisió que sorprendrà a tothom, sobretot a ella. Trobarem molta acció i un toc d'amor.…
Comentari : Primer llibre de la sèrie DIVERGENT. El títol del segon llibre és INSURGENT i del tercer, LLEIAL.
Els llibres d'A - J.L.Badal. Barcelona : La Galera, 2014 .
Resum : Això no és un llibre. És un lloc molt llunyà, tant, que és al pati de darrere de casa. En aquest pati, hi ha un arbre gegant que parla, però només quan té coses a dir. Hi ha un nen fet d'iogurt i una nena feta de vainilla. Hi ha monstres que en comptes de devorar persones devoren paraules. Hi ha centenars de personatges creats amb una imaginació desbordant,i d'altres del món real (Emily Dickinson) , de llegenda ( Gilgameix) i de la literatura ( el capità Ahab). Hi ha un cant a la llibertat, un grapat de dracs malvats i, fins i tot, algun de bo. Hi ha moltes reflexions i moltes rialles, i de vegades no saps què és què. I hi ha molt més. Perquè aquesta obra única, que no s'assembla a res que hagis llegit abans, és molt més que un llibre: és tot un món. Que canviarà el teu per sempre.
Insurgent- Veronica Roth. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Una decisió et pot transformar o et pot destruir , sempre té conseqüències. La guerra aguaita el món distòpic on viu la Tris Prior, mentre les disputes entre les cinc faccions creixen amb rapidesa. La Tris, amb només setze anys,haurà de lluitar per descobrir la veritat que la pot salvar a ella i els qui estima. Haurà d'escollir de quin costat vol estar sabent que molts secrets sortiran a la llum...I haurà de prendre decisions que poden tenir conseqüències inesperades i completament devastadores.
Comentari : Segon llibre de la sèrie DIVERGENT. El títol del primer és DIVERGENT i del tercer, LLEIAL.
La nit de la papallona - Margarida Aritzeta. Barcelona : Barcanova, 2014 .
Resum : «Qui és en Željko?», li pregunten. Ella no els ho dirà, no els dirà res. Li han pres el mòbil, li han pres tot el que portava a la bossa i li han fet posar aquesta bata horrible que li arriba més avall dels genolls. No els pensa parlar del seu quadern de cançons, ni de les nits a la platja, vora els penya-segats i entre els margallons, no els parlarà de les seves ganes de volar lluny de la brutícia de cada dia i ser feliç. No els parlarà d 'en Željko, ni molt menys d 'en Ricky, ni de la ràbia que li fa veure's aquí, amb aquesta colla de tarats que no sap ni qui són. Que ningú no s'ho pensi, que parlarà. Mira què et dic, jo: tra-la-la-la-la-la-la. Mira que no t ' escolto, que no et sento. Tra-la-la-la-la…
Lleial - Veronica Roth. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : La societat en què va creure la Tris està fracturada per la violència i per les lluites de poder. Així que, quan pot explorar el món més enllà dels límits que coneix, pensa que potser en Tobias i ella podran tenir una nova vida, lliure de mentides i records dolorosos. Però la nova realitat encara és més alarmant que la que ha deixat enrere. Una vegada més,la Tris haurà de lluitar per entendre les complexitats de la naturalesa humana i per enfrontar-se a decisions impossibles sobre el sacrifici, la lleialtat i l'amor.
Comentari : Tercer llibre de la sèrie DIVERGENT. El títol del primer és DIVERGENT I el del segon, INSURGENT.
No està escrit a les estrelles - John Green. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Tot i que la medicina ha aconseguit reduir el tumor i li ha regalat uns anys més de vida, la Hazel segueix sent una malalta terminal. El seu final sembla que ja estigui escrit. Però l’aparició d’Augustus Waters al grup de suport de nois amb càncer canvia radicalment la seva vida. La història està a punt de ser reescrita.
Comentari : Una novel·la sobre com aprofitar la vida al màxim, estimar fins que no puguis més i, sobretot, viure.
Pulsacions. Javier Ruescas i Francesc Miralles. Barcelona : Cruïlla, 2013 .
Resum : L'Èlia acaba de sortir d'un coma. Això són bones notícies perquè... està bé i té un mòbil nou, així és que per fi pot parlar amb tothom per HeartBits. I males notícies perquè... no recorda res dels tres dies anteriors a l'accident. Què ha passat durant aquest temps? Qui és aquest tal Phoenix que no para d'enviar-li missatges? I per què cada vegada que l'Èlia pensa en el que ha pogut oblidar... sent que li falta l'aire?
Sota l'ombra del drac de pedra . Kàrvadan 2 - Carles Batlle. Barcelona : La Galera, 2014 .
Resum : Per un estrany fenomen físic, en Pol Bàrsac és traslladat a un món diferent del seu, però alhora inquietantment semblant. El món on troba éssers salvatges gegantins i desconeguts i tribus i pobles en guerra és molt semblant a la seva Alta Garrotxa natal. Curiosament l'han pres per un ésser mitològic que ha de salvar les dones d'aquest món d'una plaga terrible: morir un cop han donat a llum. Pol, el Kàrvadan, ha passat de ser salvador a impostor i intenta fugir d'una espiral de violència i d'intriga que amenaça de llevar-li la vida. Però la descoberta d'un ceptre miraculós i unes pintures aparentment antigues on es reflecteix la seva aventura, el lliguen permanentment a aquest món i a l'aventura. Perseguit per amics i enemics, amb nous personatges encara més misteriosos, continua la cerca de Zóltan, el Mag de Bloc-dan, la Muntanya Negra, que pot tenir les respostes a tots els seus dubtes.
Xènia, tens un WhatsApp - Gemma Pasqual. Barcelona : Barcanova, 2014 .
Resum : Estàs pendent tota l'estona del mòbil? Aguantes la respiració fins que no reps una resposta? Prioritzes un missatge de WhatsApp a qualsevol altra cosa? La Xènia ho fa. Mira la pantalla totalment hipnotitzada. L ' aparell li indica que en Carles està en línia. Espera impacient perquè aparegui a la part superior de la pantalla el gerundi del verb escriure. Li sembla sentir les campanetes. De tant que ho desitja, les té ficades al cap. No està boja, és amor, un sentiment nou per a ella, que tan aviat li fa volar mil papallones a l'estómac com la turmenta. En la seva vida res no és el que sembla, però ella, que sempre es queixa del final de les pel·lícules, aquesta vegada, que és la protagonista, està ben decidida a triar el final… O potser ho faràs tu?

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face