Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Hivern 2015. Biblioteca joan Vinyoli

Recull de les principals novetats que han arribat a la nostra Biblioteca aquest hivern 2014/15

Índex

(↑) - Biografia

Dalí, el gran pensador. Llegat d'un escriptor desconegut - Efrem Gordillo. Barcelona : Deu i Onze, 2013 .
Resum : Amb més de 8.000 pàgines escrites, a més de pintor, Salvador Dalí és també un dels pensadors i escriptors més insignes del segle XX. Amb aquest llibre convidem el lector a descobrir-lo. A través d'un recorregut pels temes capitals de la seva filosofia, veurem l'esperit crític, vitalista i punyent d'una ment delirant més rabiosament fresca i actual que mai.
Comentari : “La pintura només és una forma més d'expressar la meva personalitat. La pintura tan sols és una de les més imperfectes manifestacions de la meva intel•ligència. Crec que sóc millor escriptor que pintor, i arribarà el dia en què això serà acceptat.” —S. Dalí "Fins ara m'inclinava a pensar que els surrealistes, que semblen haver-me escollit com a sant patró, eren uns bojos absoluts. Però el jove espanyol, amb els seus ulls càndids i fanàtics i el seu innegable mestratge tècnic, m'ha suggerit una altra apreciació i a reconsiderar la meva opinió.” —Sigmund Freud.
El somriure de Mandela. Un retrat personal - John Carlin. Barcelona : La Campana, 2013 .
Resum : Com a corresponsal estranger a Sud-àfrica, el periodista John Carlin va tenir un accés privilegiat a Mandela durant els anys posteriors a l’apartheid, en què Mandela es va enfrontar als reptes més formidables de la seva vida i va atènyer els seus triomfs més grans. Carlin va ser-ne testimoni directe, des de la seva excarceració després de vint-i-set anys de presó fins al seu accés a la presidència d’un país convuls. A partir de les seves converses en exclusiva amb Mandela i d’incomptables entrevistes amb persones que van estar a prop seu, Carlin ha construït el retrat d’un home que no ha sigut ni un sant ni un superhome.
Comentari : Les transcendentals victòries polítiques de Mandela van tenir el preu d’una gran infelicitat i decepció personals. El somriure de Mandela ofereix una visió íntima d’una de les figures més prominents i més notables de la nostra època. John Carlin escriu sobre Sud-àfrica des de l’any 1989, i el seu llibre El factor humà constitueix la base de la pel•lícula Invictus.
Entre el seny i la rauxa - Rosa Regàs. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : Les memòries d’infància de Rosa Regàs ens transporten a la Catalunya de la nostàlgia, on els primers anys de la República omplien els carrers d’il·lusió i l’art i la cultura esdevenien raons de ser per a molts. Uns anys que van donar pas a una obscuritat eixordadora que en aquestes pàgines retorna vívidament a través dels u lls d’una nena lletraferida que va patir la separació familiar i la solitud, però que ho recorda amb serenor i innocència.
Comentari : «Quan miro endarrere i veig la història del meu país, em costa deslligar-la de la meva pròpia història i les dates se’m barregen com si els esdeveniments que tan importants han estat per a la meva vida fossin no només importants també per al país, sinó que de vegades els veig com si fossin ells els que haguessin provocat els canvis en la ciutat i fins i tot en l’univers.»

(↑) - Psicologia

El placebo eres tú. Descubre el poder de tu mente - Joe Dispenza. Barcelona : Urano, 2014 .
Resum : La mente posee unas capacidades asombrosas. No solo es capaz de transformar la experiencia sino también de influir en la materia: tomando el control del pensamiento y las emociones podemos reprogramar nuestras células; poseemos la maquinaria biológica y neurológica necesaria para hacerlo. Esta es la premisa del nuevo libro de Joe Dispenza, el científico que saltó a la fama con el impactante documental¿Y tú que sabes?. Un placebo es una sustancia sin ningún poder farmacológico que, sin embargo, provoca un efecto positivo en el paciente.¿Qué pasaría, pregunta Joe Dispenza, si las personas creyeran en sí mismas en vez de confiar en algo externo?
Comentari : Apoyándose en los últimos hallazgos científicos, Dispenza nos ofrece infinidad de ejemplos de las posibilidades de la mente para provocar cambios. Lo que es aún más interesante: nos enseña a utilizar la denominada“ciencia de la transformación” para ejercer nuestra capacidad innata de creación en nuestro cuerpo... y en nuestra vida.

(↑) - Filosofia

El sopar de cendra - Giordano Bruno. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : "El sopar de cendra" és el primer dels sis discursos filosòfics italians en què Giordano Bruno exposa les seves teories cosmogòniques i metafísiques.
Jean Jacques Rousseau. El pensador indignat del segle XVIII - Jordi Guiu. Barcelona : UOC, 2013 .
Resum : En un món on creixen les desigualtats, l'economia s'imposa a la política i la virtut abandona la política, cal tenir a mà l'obra de Jean-Jacques Rousseau. Inspirador de la Revolució Francesa, aquest pensador diagnostica els mals de la societat, els desequilibris de poder i les formes de servitud, i proposa un contracte social sobre el que bastir una societat legítima i justa. Aquest llibre ens acosta als seus escrits més polítics, però també a la seva biografia i idees sobre l'educació, i ens descobreix uns principis que han influït generacions i de necessària relectura avui dia.

(↑) - Ciències socials

Cartes des de la presó. Cartes a Tatiana Schucht - Antonio Gramsci. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : "Aquest és un recull de les cartes que Gramsci va enviar a Tatiana Schucht, la germana de la seva dona. Tatiana va ser la persona físicament més propera a ell durant l’empresonament, i la seva corresponsal més diligent; les cartes que Gramsci li escrivia suposen el millor fil conductor per seguir detalladament la vida, els estats d’ànim, els projectes i les tribulacions del pres durant els onze anys que va estar tancat". Derl pròleg d'Alba Dedeu
Comentari : Aquestes cartes ens mantenen viva a la memòria la lluita d’un home que es rebel•là sempre contra l’adversitat i que, fins i tot enmig de les més grans dificultats, sense laments ni autocompassió, va dedicar la seva vida a allò que li donava sentit: a buscar la manera de construir un món millor, conscient que viure volia dir pensar, actuar i lluitar.» Del pròleg d’Alba Dedeu
La gran bacanal. la política desorbitada de les infraestructures a l'Estat - Pere Macias. Barcelona : Deu i Onze, 2012 .
Resum : Aeroports sense avions, estacions fantasma de TGV, ports amb dics gegants sense tràfic de mercaderies, autopistes que condueixen a territoris econòmicament desèrtics... És el resultat d'una Espanya que va creure a ulls clucs que la dilapidació de recursos públics en infraestructures garantiria la igualtat de totes les regions, la ficció de la cohesió territorial. Una dècada prodigiosa (2000-2010) en què tant el PP com el PSOE, flanquejats per la bonança econòmica, es van llançar a una cursa desenfrenada per construir a tort i a dret en cada província. Avui, la ficció s'ha desmuntat.
Sant Jordi. Una llegenda mil·lènària - Stefano M. Cingolani. Barcelona : Base, 2014 .
Resum : Va existir sant Jordi? Què en sabem? Aquest llibre vol reconstruir per primera vegada els camins de la vida de sant Jordi, un personatge del qual coneixem la vida llegendària, però res de la seva història. Stefano Cingolani ressegueix aquests camins al llarg d’un mil·lenni per trobar els perquès de l’èxit d’un sant militar en una religió pacífica i entendre com el cristianisme va recrear el seu passat per absorbir el llegat pagà. La llegenda de sant Jordi influeix en la conversió al cristianisme dels pobles germànics, s’estén arreu del món conegut i esdevé un símbol d’identitat per a la corona de Catalunya i Aragó.

(↑) - Història

1914-2014. Per entendre l'Europa del segle XX - Agustí Pons. Barcelona : Pòrtic, 2014 .
Resum : Per entendre l’Europa d’avui hem de recular cent anys i recordar el que va passar el 28 de juny de 1914, dia en què l’hereu de l’imperi austrohongarès i la seva esposa queien assassinats a Sarajevo, en un atemptat que va desencadenar la I Guerra Mundial. S’iniciava, amb aquesta guerra, el segle XX, que ha estat el més violent de tota la història d’Europa. Desenes de milions de persones van morir a causa de les dues guerres mundials i dels moviments totalitaris que el segle va engendrar. El fracàs de la utopia igualitària comunista travessa aquests cent anys i comporta, en certa manera, la desqualificació de l’optimisme ideològic nascut de la Il·lustració. A la vegada, però, aquest és el segle de l’emancipació de la dona i de l’accés a uns nivells de benestar material com mai no s’havien conegut en tota la història de la humanitat.
Comentari : Agustí Pons s’ha encarat a l’Europa del segle XX sense apriorismes, i ha escrit aquest llibre estimulant, clar i provocador amb la humilitat i l’ambició dels grans periodistes.
Barcelona 1714. Testimonis d'una ciutat assetjada- Ed. de Xavier González Toran. Barcelona : Angle, 2014 .
Resum : El setge de Barcelona en primera persona. El juliol de 1713 es va iniciar el setge més ferotge que hagi patit mai Barcelona. Les tropes de Felip V van encerclar la ciutat i, davant la resistència heroica dels barcelonins, van assetjar-la més d'un any, fins a la fatídica derrota de l'11 de setembre de 1714. En aquest llibre es recupera la memòria d'aquest setge a partir de cartes, dietaris i cròniques dels seus protagonistes, tant del bàndol dels assetjadors borbònics com dels defensors de Barcelona.
El setge de la Força de Girona en 1462 - Santiago Sobrequés. Barcelona : Rafael Dalmau, 2013 .
Resum : El setge de la Força, un nucli reduït i cèntric de la ciutat de Girona, fou el primer esdeveniment militar de la guerra que, entre 1462 i 1472, enfrontà una societat catalana avesada al pactisme, en la conjuntura en què l’autoritarisme monàrquic —preludi de l’absolutisme— s’imposava arreu d’Europa. En aquest Episodi, Sobrequés retorna a la història l’evolució d’uns fets mitificats per la llegenda.
Girona. Històries curiositats i misteris - Ramon Alberch. Barcelona : Viena, 2013 .
Resum : La història mil·lenària de Girona és plena de fets de gran transcendència, però també de petites històries i anècdotes que ens ajuden a entendre molt millor com era la vida dels gironins que ens han precedit, segles enllà. En aquest llibre hem volgut aplegar trenta-tres misteris i petites curiositats que han deixat una petja física evident a la ciutat, l’origen de la qual resulta difícil d’explicar per a la majoria dels gironins.
Comentari : Ramon Alberch i Fugueras és arxiver i historiador. Ha estat director dels arxius de Girona i de Barcelona, subdirector general d’Arxius de la Generalitat de Catalunya i president de l’organització no governamental Arxivers sense Fronteres. Ha escrit una vintena de llibres sobre la història de Girona, especialment en el seu vessant divulgatiu. Actualment és director general de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La Mancomunitat de Catalunya 1914-1925 - Albert Balcells. Barcelona : Diputació de Barcelona, 2014 .
Resum : Aquest llibre, escrit per un dels millors coneixedors de la Mancomunitat i el seu context històric, el professor Albert Balcells, presenta d'una manera planera i molt visual aquesta doble continuïtat d'aquella institució pionera, que va començar a funcionar a partir de l'estructura preexistent de la Diputació de Barcelona, de la qual era president Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat i pare del nacionalisme català.
La formació d'una identitat. Una història de Catalunya - Josep Fontana. Vic : Eumo, 2014 .
Resum : Per què els catalans som avui un poble amb un fort sentit d’identitat? D’on surt aquest sentiment de pertinença a un col·lectiu que comparteix llengua, cultura i unes formes d’entendre la societat i el món? Josep Fontana, una de les veus més autoritzades en l’àmbit del pensament, intenta seguir al llarg del temps, des del segle VIII fins a l’actualitat, el procés que ha acabat conformant aquesta identitat. Fontana formula al passat aquelles preguntes que importen a la societat i al temps en què viu i ens en dóna les claus en un llibre senzill i entenedor.
Sàpiens. Una breu història de la humanitat . Yuval Noah Harari. Barcelona : Edicions 62, 2014 .
Resum : Fa cent mil anys, l’Homo sapiens era un animal insignificant. El seu paper en l’ecosistema no era gaire més important que el de les cuques de llum o els goril·les. De sobte, però, fa setanta mil anys, un canvi misteriós i profund en les seves habilitats cognitives el va convertir en l’amo del món. Avui dia només hi ha una espècie humana a la Terra. Nosaltres. L’Homo sapiens. Com s’ho va fer l’Homo sapiens per aconseguir extingir la resta de les espècies d’humans i gairebé la meitat dels mamífers terrestres més grans del món? Per què els nostres avantpassats es van reunir i organitzar per crear ciutats i regnes? Com vam arribar a creure en els déus, les nacions i els drets humans; a confiar en els diners, els llibres o les lleis. Els humans, som més feliços a mesura que la història progressa? Com serà el nostre món d’aquí mil anys?
Comentari : Informativa, divulgativa, audaç, intel·ligent, "Sàpiens. Una breu història de la humanitat" posa en qüestió tot allò que sabíem sobre l’ésser humà. Una obra brillant que ofereix una nova perspectiva de la humanitat i ens permet connectar els fets del passat amb les preocupacions actuals. Yuval Noah Harari és doctor en Història per la Universitat d’Oxford i professor al Departament d’Història de la Universitat Hebrea de Jerusalem, especialitzat en Història del Món.

(↑) - Geografia i viatges

A peu pel Montseny oriental. 14 itineraris a peu per senders dins el parc natural i reserva de la biosfera del Montseny - Gemma Font. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : ‘A peu pel Montseny oriental. 14 itineraris a peu per senders dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny’ és una guia que presenta 14 senders senyalitzats per recórrer els paisatges del Montseny tot descobrint la riquesa del patrimoni natural i cultural del Parc Natural del Montseny, des de les valls fins als cims i amb sortides o arribades als municipis d’Arbúcies, Breda, Sant Feliu de Buixalleu, Riells del Montseny i Fogars de Montclús. Aquests itineraris recorren més de 90 quilòmetres i la majoria d’aquests recorreguts passen per camins que fa molts anys que ja estan documentats. Font també va explicar que una part dels itineraris connecten amb elements patrimonials de les nostres contrades com ara el Castell de Montsoriu o la Torre de Monfort.
Els aspres de l'Albera - Rosa Maria Moret ( et al.). Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : Garriguella, Rabós i Vilamaniscle, aquests tres municipis que s'estenen pels vessants més meridionals de l'Albera, són els protagonistes d'aquesta nova guia. La primera part explica la situació de cada municipi i l'entorn natural que l'envolta, donant detalls dels diversos boscos, conreus, pastures, matollars, rius o torrents que enriqueixen els seus paisatges. La segona part explica la història, l'economia i la població des dels segles medievals i moderns fins a l'actualitat. Pel que fa a l'economia, fa especial incís en la vinya i les cooperatives de vi, motor econòmic de la zona. El tercer apartat, dedicat al patrimoni cultural, és el més intens. Parla de l'arqueologia, l'arquitectura religiosa, militar i civil i l'art, també sobre el folklore i les tradicions que s'han mantingut al llarg de la història, les festes, els personatges rellevants i els artistes que han viscut en aquesta zona.
Comentari : Guia escrita amb la col·laboració dels coautors Rosa Maria Moret, mestra i doctorada a la UdG; Erika Serna, historiadora de l'època moderna i directora de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà; Estela Illa, llicenciada i professora de biologia a la UB, i Lluís Gratacós, arquitecte i dibuixant.
L'Orde del Temple a Catalunya. Un recorregut pel seu patrimoni - Marcel J. Poblet. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : La província catalana del Temple incloïa els convents de tots els regnes de la Corona catalano-aragonesa i els de Navarra, va tenir unes 40 comandes, cadascuna de les quals amb propietats en llocs diversos. De tot aquell patrimoni només ens ha arribat una petita part i sovint amb mala conservació. La present guia proposa un seguit de rutes pel patrimoni templer segons un criteri de selecció basat en la rellevància de cada element, la seua situació dins de Catalunya (o pròxima a aquesta), un estat de conservació que en permeti la comprensió, l'accessibilitat i la possibilitat de connectar cada element amb d'altres de propers.
Pirineus catalans. Les 10 millors travesses a peu. De la Val d'Aran al Cap de Creus- Sergi Lara. Sant Lluís : Triangle Postals, 2013 .
Resum : Amb aquestes 10 millors travesses a peu, Sergi Lara, un dels més experimentats guies professionals de muntanya, ens apropa, entre el bosc atlàntic i el mediterrani, entre el rocam calcari i el granític, a un espai natural que es mostra tan potent que s'imposa sobre qualsevol obra humana moderna. Si a més li afegim una riquesa cultural que ha poblat tots els seus racons des de fa mil·lennis, la ruta a peu a través dels Pirineus catalans proporciona una de les més selectes experiències humanes.

(↑) - Literatura

Aspectes de bartomeu Rosselló- Pòrcel - Pere Rosselló Bover. Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2014 .
Resum : "Aspectes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel" recull onze estudis sobre l’autor d’"Imitació del foc", que han estat aplegats amb motiu de la commemoració del centenari del seu naixement. Si bé molts d’aquests treballs ja havien aparegut fa temps en revistes i publicacions més o menys especialitzades, quatre són absolutament inèdits i han estat elaborats amb la finalitat de ser inclosos en aquest llibre. Es tracta d’articles escrits amb objectius i metodologies diversos, si bé hi predominen els que aprofundeixen en aspectes concrets de l’obra del poeta mallorquí.
Comentari : En alguns casos els articles fan referència a textos inèdits o desconeguts, com la traducció de "Nicoleta i Aucasí", la representació d’"Història del soldat" de C. F. Ramuz o els articles que va treure a la revista Mirador. En altres, en canvi, s’estudien obres importants de la seva producció, com el "Quadern de sonets". El llibre també analitza aspectes més generals, com la relació de Rosselló-Pòrcel amb l’Escola Mallorquina, la presència d’elements costumistes en les primeres poesies o el procés que el va convertir en un mite durant els anys foscos de la postguerra.
Demà a les tres de la matinada - Pere Calders. Barcelona : Educaula, 2014 .
Resum : A "Demà, a les tres de la matinada",com en totes les obres de l'autor, el lector hi trobara abundantíssims motius de sorpresa, de reflexió i de diversió, car Calders sempre sap contar històries inesperades, insòlites. Amo i senyor del llenguatge irònic, tendre, sentimental, mofeta, amb una estima molt profunda pels seus humaníssims personatges, Calders ens ofereix la possibilitat d'una aventura inoblidable: l'aventura de llegir-lo.
Comentari : Calders va haver de salvar les condicions culturals adverses de l'exili mexicà de finals dels cinquanta, però així i tot va donar als seus contes una frescor i una intel·ligència que s'han mantigut intactes fins avui i que el situen a l'altura dels seus grans mestres, Joaquim Ruyra i Josep Carner.
Els meus contemporanis - Maria Àngels Anglada. Girona : Diputació de Girona, 2014 .
Resum : Homer deia que els déus mouen els fils del destí dels humans "perquè hi hagi cançons per als homes a néixer". Com Josep Pla o Domènec Guansé, Anglada va tenir cura de preservar de l'oblit alguns dels seus contemporanis: Vicent Andrés Estellés, Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Joan Coromines, Salvador Espriu, Josep Vicenç Foix, Joan Fuster, Maria-Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, Eugenio Montale, Carme Montoriol, Manuel de Pedrolo, Josep Pla, Carles Riba, Iannis Ritsos, Mercè Rodoreda, Josep Maria de Sagarra, Joan Sales, Georges Simenon o Joan Vinyoli, entre molts d'altres. En qualitat de referent de tots els temps, dedicà també una atenció especial al seu admirat Jacint Verdaguer, "el poeta nacional dels Països Catalans". Anglada evoca aquestes il·lustres personalitats cíviques amb una gran generositat, respecte i delicadesa, conscient que, així, contribueix a crear una memòria col·lectiva.
Llibre d'intenció - Ramon LLull. Barcelona : Pam, 2015 .
Resum : Entre la redacció de la "Doctrina pueril" i del "Romanç d’Evast e Blaquerna", Ramon Llull dedicava al fill (i per extensió, al laic cristià) el "Llibre d’intenció" (vers 1276), un tractat monogràfic, relativament breu, sobre la teoria de les finalitats (o de la doble intenció), fonamental en tota la producció lul•liana. La primera intenció es refereix a la causa final o objectiu. La segona intenció són els mitjans per aconseguir aquest fi. En invertir-les o confondre-les, l’home actua lliurement contra l’ordre natural, diví, la qual cosa és l’origen del pecat. El"Llibre d’intenció" esdevé, així, una mena de manual d’ús específic per ordenar correctament les intencions.
Comentari : L'obra va ser àmpliament difosa a Mallorca, a Catalunya i a Castella, al llarg de tota l’Edat Mitjana. Com a conseqüència de l’auge entre els lectors medievals (mercaders, cavallers i clergues, especialment), actualment se’n conserven quinze còpies catalanes manuscrites (que daten dels segles XIV a XVIII) i setze còpies llatines (entre les quals la còpia més antiga de tota la tradició, la que va pertànyer a Pere de Llemotges, de vers 1289), a més de tenir constància d’una traducció al castellà del s. XV. La present edició, a cura de Maria I. Ripoll Perelló (coordinadora de la Càtedra Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears), és la primera que té en compte tota la tradició manuscrita i impresa catalana, contrastada puntualment amb els manuscrits llatins de major autoritat.
Sobre Espriu - Carles Miralles. Barcelona : Universitat de Barcelona, 2013 .
Resum : A partir de l’obra completa de Salvador Espriu i particularment d’algunes peces tan reeixides com "Antígona", "Setmana Santa" i "Les roques i el mar, el blau", Carles Miralles ens il·lumina sobre alguns dels temes més apassionants en què coincidim els grecs i nosaltres, com ara els mites, el tràgic i les dones. L’aportació de Miralles, però, va més enllà del seu profund coneixement del món antic i ens arriba a oferir, en concret, lectures innovadores com la de "La pell de brau", amb una interpretació que depassa el context sociopolític de l’època, o la decidida reivindicació de la continuïtat literària entre Riba i Espriu.
Comentari : Sens dubte, aquesta recopilació dels assaigs de Miralles representa, en l’actualitat, una obra inexcusable i encara oberta per a comprendre la complexa construcció del «món d’Espriu»

(↑) - Llengua

Tipologia lingüística. Com funcionen les llengües del món - Joan Carles Ruíz. Barcelona : UOC, 2014 .
Resum : Hi ha la creença que les llengües arriben a ser extremadament diferents les unes de les altres, com una manifestació més de la irreductible diversitat de les cultures humanes; i encara que és evident que aquesta opinió es basa en un punt de veritat, és també cert que sota tantes diferències en la superfície (en la gramàtica i, de manera més clara, en el lèxic) subjau una unitat que probablement representa un reflex de la unitat en els processos cognitius de l'espècie.
Comentari : Aquest llibre ofereix una visió panoràmica, tot i que necessàriament superficial, d'aquests patrons comuns, enfocada des d?una perspectiva funcional, en què les formes lingüístiques es veuen com el mitjà d'expressar eficaçment determinades funcions semàntiques i comunicatives. La descripció d'aquestes estructures està il·lustrada amb exemples trets de nombroses llengües.

(↑) - Economia

Diner feliç: una economia ètica i conscient és possible - Raimon Samsó. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : Raimon Samsó, gran expert en desenvolupament personal, creu que una nova economia centrada en valors humans és possible, i que si reorientem les nostres prioritats en aquesta direcció aconseguim ser més feliços, espirituals i, també, més pròspers. A "Diner feliç" trobaràs orientació i pautes per aquesta nova sensibilitat: * Com generar ingressos responsables, sostenibles i feliços * Com ens ajuda la banca ètica * Cal assumir que el temps val més que els diners i que les persones són més importants que les coses * Cal establir el benestar com a objectiu principal de la nova empresa * Cal renovar-nos: dels valors decadents cap als valors emergents * Hem d'aprendre a ser líders des del cor i amb els nous valors
El capital al segle XXI - Thomas Piketty. Barcelona : La Magrana, 2014 .
Resum : Fruit de quinze anys de recerca, "El capital al segle XXI" té el mèrit i el sentit de l'oportunitat de posar un marc teòric i d'aportar un conjunt de dades històriques i comparatives a un dels temes més polèmics de l'actualitat: la desigualtat en el repartiment de la riquesa. L'economista francès Thomas Piketty posa en relació la ciència econòmica amb la història i fins i tot amb la literatura per estudiar les dinàmiques del capitalisme al llarg de tres segles i en més de vint països. En un esforç notable per apropar erudició i divulgació, el present treball evidencia que si els rendiments del capital són més alts més que el creixement econòmic d'un país les desigualtats no deixaran d'augmentar.

(↑) - Esports

100 motius per córrer. L'esport més senzill, més barat i en que no hi ha mai perdedors - Arcadi Alibés. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Per què hi ha tanta gent que corre pels carrers, pels parcs, pels camins i per les muntanyes? Per què les curses populars són cada vegada més multitudinàries? Per què ens agrada tan córrer, si no arribarem mai dels primers ni guanyarem cap medalla? Aquest llibre proposa 100 motius, 100 raons per practicar aquest esport tan senzill, tan atractiu i tan popular. Evidentment, córrer no elimina els problemes de la gent, però sí que redueix la possibilitat de tenir malalties cardiovasculars, enforteix els músculs, els ossos i els tendons, retarda l'osteoporosi, ajuda a dormir millor, a combatre l'ansietat i la depressió i, fins i tot, allarga la vida sexual. A més, a diferència dels corredors professionals, els populars no es jubilen mai. Voleu encara més motius per córrer? Els trobareu en aquest llibre.

(↑) - Cinema

True detective . Antología de lecturas no obligatorias - Autors diversos . Madrid : Errata naturae, 2014 .
Resum : Un libro excepcional sobre una producción que se ha convertido, de forma casi instantánea, en una serie de culto. Se trata de un libro que es también un juego, un artilugio y un experimento tan estimulante como la serie. Así, en la primera parte del volumen, Nic Pizzolatto, creador de la serie, nos habla sobre su trabajo, su concepción de la literatura y la televisión, sus influencias y la manera en la que se llevaron a cabo algunos de los momentos clave de esta primera temporada.Iván de los Ríos disecciona los componentes filosóficos de la serie con precisión forense y el periodista Ethan Brown nos presenta su larga y arriesgada indagación sobre el caso real en que se basa la serie, una crónica tan espeluznante como excepcional, ejemplo del mejor periodismo comprometido y de investigación de nuestros días.
Comentari : En la segunda parte, encontramos una serie de textos firmados por pensadores como Nietzsche, Schopenhauer o Ligotti; por es¬critores clásicos como Bierce, Chambers o Lovecraft; y por auto¬res contemporáneos como Bolaño, Hammett o Barron. Nombres citados directamente en la serie y que vertebran sus contenidos, o bien que la atraviesan de forma subterránea. Cada uno de los tex¬tos va precedido por un breve y brillante ensayo de presentación de Iván de los Ríos, que sitúa la relación de estos autores y sus textos con True Detective. Un juego, por tanto, a través del cual el lector puede aventurarse en ese laberinto metaficcional que compone la serie, además de disfrutar de la lectura de un conjunto de relatos y ensayos de calidad y alcance excepcionales.

(↑) - Cuina i gastronomia

100 plats indispensables de la cuina catalana. De la cuina de les àvies als germans Roca - Jaume Fàbrega. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : La cuina catalana-repetidament, a través de Ferran Adrià i Joan Roca-- ha estat declarada la primera del món. En aquest llibre, a manera de "cànon", hi descobrirem quins són els plats indispensables d'aquesta cuina, els que han inspirat els grans cuiners, que formen part de la nostra memòria palatal històrica i de la nostra vida, i fins i tot alguns dels que cuinen els grans xefs. Veurem com la cuina catalana és alhora arcaica, ben construïda, inventiva i evolutiva; un repte al plaer i un patrimoni cultural que val la pena conservar.
Aprendre de cuinar - Assumpta Miralpeix. Barcelona : Rosa dels Vents, 2014 .
Resum : "Aprendre de cuina"r és un manual clàssic de la cuina de cada dia, on trobareu plats fàcils de fer, elaborats amb ingredients que estan a l'abast i que solucionen sense dificultats el menjar diari, d'acord amb els nostres gustos tradicionals i respectant la dieta mediterrània. El propòsit d'aquest llibre és aconseguir que el menjar diari no sigui monòton ni pels qui mengen ni pels qui el feu, i que estant la mateixa estona a la cuina pugueu preparar una bona varietat de plats que us permetin fugir de la rutina diària. Però també hi trobareu un toc d'originalitat en algunes receptes per a dies festius o especials, que us faran quedar molt bé amb els convidats.
Comentari : Aquesta edició, revisada i actualitzada, es divideix en dues parts. La part teòrica us ajudarà a resoldre els problemes que poden sorgir en qüestions relacionades amb el menjar: comprar, la conservació dels aliments, la cocció, escollir un menú, parar la taula, aprofitar les sobralles, etc. La part pràctica la componen més de 300 receptes explicades pas a pas i classificades temàticament. Les pautes, els trucs i les receptes adients per assegurar l'èxit a la cuina i a la taula, tant en els àpats de cada dia com en les ocasions especials.
Còctels i aperitius - Assumpta Miralpeix. Barcelona : Base, 2013 .
Resum : Aquesta obra ens ofereix una selecció dels millors còctels i els aperitius idonis per acompanyar-los. L’excel·lent professora de cuina Assumpta Miralpeix i l’expert en còctels Albert Roig fusionen els seus coneixements en aquest original llibre que inclou receptes, trucs i fins i tot curiositats històriques d’una gran varietat de còctels, com també les receptes dels aperitius que millor els complementen. El popular Gintònic maridat amb ostres, el clàssic Dry Martini amb olives arrebossades o el preferit de John Lennon, el còctel Alexander, amb unes cassoletes de pasta brisa dolces, són només algunes de les més de cinquanta propostes que hi podreu trobar. Cada recepta conté un còctel, un aperitiu i una cançó recomanada. Tot plegat, un còctel per delectar els sentits.
La cuina de pagès. Receptes tradicionals del món rural - Jaume Fàbrega. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2014 .
Resum : Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans. Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d'una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant. Al món pagès, la vida sempre girava a l'entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre'n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d'hospitalitat.

(↑) - Novel·la

Así empieza lo malo - Javier Marías. Barcelona : Alfaguara, 2014 .
Resum : "Así empieza lo malo" cuenta la historia íntima de un matrimonio de muchos años, narrada por su joven testigo cuando éste es ya un hombre maduro. Juan de Vere acaba de finalizar sus estudios y encuentra su primer empleo como secretario personal de Eduardo Muriel, un antaño exitoso director de cine, en el Madrid de 1980. Su trabajo le permite entrar en la privacidad de la casa familiar y ser espectador de la misteriosa desdicha conyugal entre Muriel y su esposa Beatriz Noguera. Un grupo de amigos visita habitualmente la casa de los Muriel: inteligentes, cultos, mundanos, ocultan entre sí un pasado de cuyas consecuencias el presente está preso. Viven una época en la que se empiezan a contar en privado cosas lejanas que muchos españoles se habían visto obligados a callar en público durante decenios.
Comentari : Juan de Vere descubrirá que no hay justícia desinteresada, sino que está siempre contaminada por el rencor personal, y que todo perdón o castigo son aritrarios, los individuales y los colectivos. Con su prosa inteligente y profunda, Javier Marías nos da también una novela sobre el deseo, que a menudo se impone a todo escrúpulo, lealtad o respeto, y sobre nuestra imprefecta contemplación de los hechos, siempre tuerta: a veces por fuerza, a veces por entera decisión nuestra.
Aurora boreal - Drago Jancar. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : "Aurora boreal" és la crònica d’una ciutat de frontera que aviat es converteix en una cursa embogida de casualitats, com si fóssim davant d’un autèntic exemple del gènere policíac. Durant el carnaval del 1938, a Maribor es va produir un assassinat salvatge, però a l’autor no li cal explicar el que tots ja sabem d’entrada: el seu relat marca el punt d’inflexió en el qual el món antic perd els seus fonaments. La guerra es va endur, com aquell majestuós riu Drava que travessa la ciutat, tots els ponts, res no va quedar ben bé igual, ni tan sols el valor d’una vida humana. Amb episodis sovint extravagants, Aurora boreal ens posa davant d’una pregunta ineludible: ¿Fins a quin punt les idees predominants d’una època contaminen les persones i les fan incapaces de pensar individualment, de pensar amb ètica?
Comentari : Drago Jančar (Maribor, 1948) va destacar com un dels opositors més influents al règim comunista de Iugoslàvia. I, com afirma Claudio Magris en l’article que encapçala aquesta edició, «és un escriptor eslovè que reprèn i renova, amb originalitat, la gran tradició de la novel•la centreeuropea»
Badia de Mindelo - Sebastià Benassar. Lleida : Pagès, 2014 .
Resum : Tres germans francesos arriben a la ciutat de Mindelo, a Cabo Verde, per assistir a la lectura del testament del seu pare, un important empresari navilier. Del document en depenen molts llocs de feina i el futur de la biblioteca o l’Aliança Francesa. Una editora de Barcelona ho deixa tot per anar-hi a viure seduïda per les paraules d’un escriptor que parla amb les balenes. I l’Augusto, un taxista obsessionat per la neteja, té la clau de tot plegat.
Bandoler - Margarida Aritzeta. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Era el segle dinou, el seu nom Joan Serra, uns li deien bandoler, de malnom era en La Pera. El record del bandoler travessa tota la vida de qui era només un nen quan se'n va anar amb ell a seguir els camins amb els francesos i que ara, des de les seves velleses, busca desesperadament que parli una màquina per poder trobar les claus d'un secret fosc que sempre l'ha torturat.
Bridget Jones. Boja per ell - Helen Fielding. Barcelona : Edicions 62, 2013 .
Resum : “La seva vida ha canviat, però ella continua sent la mateixa: divertida, caòtica, encantadora, entranyable, boja pels homes, única...” ¿Què fas quan la teva amiga celebra el seu seixantè aniversari el mateix dia que el teu xicot en fa trenta? ¿Està mal fet mentir sobre la teva edat en una web de cites? ¿És moralment incorrecte dur els teus fills a la perruqueria quan tenen polls? ¿És normal perdre seguidors com més tuiteges? ¿És el mateix anar-te’n al llit amb algú després de dues cites i sis setmanes de sms que casar-te després de dues cites i sis setmanes havent intercanviat cartes en l’època de Jane Austen? Única, inconfusible, intel·ligent, divertida, extraordinària i absolutament inoblidable.
Cent dies de felicitat - Fausto Brizzi. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : «No tinc cap mèrit pel qual ser recordat oficialment. Per justificar una placa de marbre en una casa i que algú passi i digui: “A veure què diu la Viquipèdia de qui era aquest Battistini!”. Però tinc una dona i dos fills que estimo, amics meravellosos, un equip de nois que donarien la vida per mi, he comès errors, encara en faré més, però jo també he participat a la festa d’aquesta astronau que anomenem Terra. L’única queixa és haver hagut de descobrir que moro per començar a viure».ASSABOREIX CADA SEGON DE LA TEVA VIDA, I RECORDA QUE UN DIA SENSE RIURE ÉS UN DIA PERDUT.
Conspiració a Tàrraco. Una història de venjança i poder en temps de l'imperi romà - Jordi Solé Comas . Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : Què passaria si l'home que havia nascut per governar Roma i Egipte, fill legítim de Juli Cèsar i Cleòpatra, hagués sobreviscut als assassins d'Octavi i ara busqués passar comptes amb l'emperador? Una història de venjances, de traïcions i de gladiadors en l'època de més esplendor de la Tàrraco romana.
Contes que em van curar - Nadia Ghulam. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : «Jo ja no els he vist, els paisatges dels contes, però encara existeixen en la meva fantasia. Quan vaig néixer, el meu país ja feia catorze anys que estava en guerra. Ni cérvols, ni guineus, ni boscos he vist al meu entorn. Tot és terra cremada. Però els contes de la mare potser eren la seva manera d’explicar-me com era el meu país, el meu paisatge, abans de la desolació... De fer-me aprendre sense llibres la història del meu poble, trepitjada i perduda. Perquè jo, aquells contes, els tinc sempre presents. Em fan companyia, i més ara, que sóc lluny del meu país. Gràcies als contes, quan em sento perduda, veig allà al lluny la llumeta de la cabana del bosc. Són la dimensió emotiva de la meva identitat».
Comentari : NADIA GHULAM (Kabul, 1985) ve de l’Afganistan, un país i una cultura rics d’una saviesa que s’expressa en els contes al voltant d’un braser, on parlar i escoltar continua sent important. Això era i no era una noia amb el cos ferit per la guerra però amb l’energia d’un cor enorme alimentat per les històries de la seva mare. Per primera vegada són traslladats al paper els contes orals d’un país que, com la Nadia, ha canviat d’identitat però no ha perdut l’essència. Un regal per als lectors catalans, que han acollit aquesta dona forta i valenta a la seva terra.
Dos metres quadrats de sang jove - Xavier Aliaga. Barcelona : Alrevés, 2014 .
Resum : "La Ciutat Digital" havia nascut per ser un diari alternatiu, lliure i de qualitat per tal de combatre el periodisme contaminat i caduc que imperava a la ciutat de València i uns dirigents polítics corruptes fins al moll de l'os. Fins que un dels seus periodistes més importants, Manel Torres Albiach, apareix assassinat de manera salvatge sense deixar gaires rastres ni proves. El descregut inspector de raça negra Feliu Oyono, juntament amb l’enigmàtica companya, l’agent Amalia Vigarany, seran els encarregats d'intentar descobrir el culpable dels fets. Una narració corrosiva i un retrat sòrdid de la societat valenciana, combinat amb una magistral dosi d'ironia chandleriana, que resulta —ara més que mai— del tot imprescindible per poder sobreviure i entendre el món que ens envolta.
El bigoti - Emmanuel Carrère. Barcelona : Labreu, 2014 .
Resum : Un dia decideixes afaitar-te el bigoti que has lluït durant deu anys. Vols sorprendre la dona i els amics, gaudir del joc, les reaccions i els comentaris. Però la teva dona no s'hi fixa i els teus amics no recorden haver-te vist mai amb bigoti. La realitat es deforma, la memòria flaqueja i el teu món es comença a esfondrar. La simple afaitada serà el primer pas cap a una onada de pànic que et portarà molt lluny. Potser volen fer-te creure que has perdut el cap? La broma es converteix en una perillosa falla que creix al teu voltant a una velocitat vertiginosa. S'esmicola la confiança en tots els que t'envolten i, amb un canvi brusc de perspectiva, fins i tot acabaràs dubtant de l'existència de la teva ciutat.
Comentari : Després d'un inici marcat per l'ambient de comèdia, passem al melodrama, que bé podria acabar en tragicomèdia. Si no ho impedís el final sorprenent que corona aquest magistral retrat de la condició humana.
El cantó de Guermantes I - Marcel Proust. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : Havent deixat enrere els dubtes i els tempteigs de l'adolescència, el jove narrador torna a París decidit a continuar el seu aprenentatge i descobreix amb fascinació el bo i millor de la vida parisenca. Mentrestant, la seva vocació com a escriptor, interrompuda sempre per la distracció mundana i els idil·lis amorosos, es resisteix a desaparèixer, i la seva sensibilitat es prepara per contemplar la desaparició del seu món infantil.
El dia de l'incident. Tretze històries sota una altra claror - Isidre Grau. Barcelona : Meteora, 2013 .
Resum : Encara que la vida sol discórrer per camins coneguts, sempre tenim l’oportunitat de redescobrir-nos sota una altra claror. Almenys així els succeeix als protagonistes d’aquestes tretze històries, quan viuen el moment revelador que els fa canviar de rumb o entendre la seva existència amb més intensitat. En tot cas, el seu dia de l’incident els ha fet sentir més vius i tirar endavant, qui sap si en espera d’una nova epifania domèstica. Homes i dones, de totes les edats i condicions socials, són els herois d’unes situacions sovint passades, com la mateixa vida, pels filtres de l’humor i la tendresa.
El impostor - Javier Cercas. Barcelona : Random House Mondadori, 2014 .
Resum : He aquí una fascinante novela sin ficción saturada de ficción; la ficción no la pone el autor: la pone Enric Marco. ¿Quién es Enric Marco? Un nonagenario barcelonés que se hizo pasar por superviviente de los campos nazis y que fue desenmascarado en mayo de 2005, después de presidir durante tres años la asociación española de los supervivientes, pronunciar centenares de conferencias, conceder decenas de entrevistas, recibir importantes distinciones y conmover en algún caso hasta las lágrimas a los parlamentarios españoles reunidos para rendir homenaje por vez primera a los republicanos deportados por el III Reich. El caso dio la vuelta al mundo y convirtió a Marco en el gran impostor y el gran maldito.
Comentari : Ahora, casi una década más tarde, Javier Cercas asedia, en este thriller hipnótico que es también un banquete con muchos platos -narración, crónica, ensayo, biografía y autobiografía-, el enigma del personaje, su verdad y sus falsedades y, a través de esa indagación que recorre casi un siglo de historia de España, bucea con una pasión de kamikaze y una honestidad desgarradora en lo más profundo de nosotros mismos: en nuestra infinita capacidad de autoengaño, en nuestro conformismo y nuestras mentiras, en nuestra sed insaciable de afecto, en nuestras necesidades contrapuestas de ficción y de realidad.
El llindar de l'eternitat - Ken Follett. Barcelona : Rosa dels Vents, 2014 .
Resum : Després de "La caiguda dels gegants" i "L'hivern del món" arriba el final de la gran història de les cinc famílies que s'han entrellaçat al llarg del segle XX. Des del sud dels Estats Units fins a la remota Sibèria, des de l'illa de Cuba fins al vibrant Londres dels anys seixanta, "El llindar de l'eternitat" és la història d'aquelles persones que van lluitar per la llibertat enmig del conflicte titànic entre els dos països més poderosos del planeta.
El silenci doble - Mari Jungstedt. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : Un home s’ha desplomat des d’un penya-segat, una dona ha desaparegut després d’un passeig en bicicleta. Una colla de bons amics fan vacances cada any en una illa sueca. Aquest any, però, les coses no aniran com sempre: un seguit de tragèdies, aparentment atzaroses, els connectarà d’alguna manera. El comissari Anders Knutas haurà d’investigar el passat d’aquesta colla per trobar la veritat. Una força malèfica els ha seguit fins a l’illa? O ha estat amb ells des de sempre? Fins i tot els millors amics no ho comparteixen tot.
Comentari : «Sense fer soroll, es va acostar a la porta. Cap rastre que l’haguessin forçat. [...] Tan suaument com va poder, va pujar les escales del porxo de l’entrada, serrava les dents amb força a cada cruixit dels taulons. Es va aturar al capdamunt i va parar l’orella per captar qualsevol remor. Encara no li arribava cap so de l’interior. Va aguantar-se la respiració. A poc a poc, va fer passar els dits tremolosos per l’escletxa de la porta. Lentament la va obrir. Dubitativa, va entrar a la casa».
Els ulls / La mirada - Blai Bonet. Pollença : El Gall, 2014 .
Resum : Els ulls/La mirada són dos dels dietaris caníbals i panteistes que Blai Bonet va publicar respectivament als anys 1973 i 1975. Dos dietaris on el mateix Blai es fa personatge de si mateix, on les categories de veritat i ficció, o veridicitat i mentida, no hi tenen cabuda, on no es pot fer res més que memorar aquella frase seva que deia que sempre hem de recordar que els ulls són nostres, però que la mirada és dirigida cap a fora. D’aquesta manera res no queda exclòs i res no queda intacte. La contaminació interior/exterior, meu/teu, sempre entra en el joc despietat i vertiginós de la paraula escrita, reflexionada, recordada i profetitzada.
Comentari : Blai Bonet no creia en la distinció entre gèneres literaris i potser ni en la distinció entre objectiu/subjectiu. Aquí resideix la força dels records, les vivències, les reflexions i els diàlegs que es componen i recomponen dins d’Els ulls/La mirada, un retrat personal que l’autor ens dóna de la Mallorca de la segona meitat del segle XX i de la Barcelona literària dels anys 50 i 60. Un univers privat i col·lectiu alhora.
Era broma - Gabriel Josipovici. Barcelona : Raig Verd, 2014 .
Resum : Gabriel Josipovici, un dels més prestigiosos escriptors anglesos, ens proposa en aquesta ocasió que llegim només per diversió. Com si juguéssim a una mena de Cluedo. Trobarem al Baró, un home d'edat avançada amb una gran fortuna, a la seva esposa Espelth, una dona nerviosa que vol seguir sent rica, a Alphonse, un antic pallasso reconvertit en investigador privat que s'involucra en una trama d'espionatges creuats, a Isabelle, estudiant d'art que, gràcies als seus encants, s'aprofita de tots els homes amb qui es creua. I una intricada xarxa d'enganys, xantatges, robatoris i plans d'assassinat. Amb aquests elements i la qualitat literària de Josipovici ens espera una gran lectura, i segur que alguna cosa més que simple diversió.
Galveston - Nic Pizzolatto. Barcelona : Salamandra, 2014 .
Resum : El brillante debut como novelista del creador de la serie ''True Detective''.
Comentari : El brillante debut como novelista del creador de la serie ''True Detective''. Violenta y lírica, sórdida y poética, salvaje y conmovedora, Galveston es una extraordinaria novela policíaca al mismo tiempo canónica y heterodoxa, un salto adelante que rompe los moldes del género con una historia trepidante, ambientada en paisajes desolados y protagonizada por personajes que huyen pese a saberse condenados, antihéroes que lo han perdido todo excepto la dignidad.
Informe de l'interior - Paul Auster. Barcelona : Edicions 62, 2013 .
Resum : Si a "Diari d'hivern" Paul Auster ens parlava del que havia suposat viure en el seu cos -la història del seu "jo" físic-, ara, a "Informe de l'interior", es proposa recrear l'experiència del despertar i desenvolupament del seu jo intern.Amb la prosa enlluernadora i fluctuant que caracteritza l'autor, "Informe de l'interior" mostra el camí moral, polític i intel·lectual de Paul Auster a mesura que avança cap a l'edat adulta, des dels primers anys 50, en plena postguerra, fins als turbulents anys 60. Des del nen que adora els cowboys i aprèn a vestir-se sol, passant per la composició del seu primer poema als nou anys o els primers brots de consciència de les injustícies de l'estil de vida americà fins a les primeres aventures sentimentals.
Comentari : "He acabat el meu proper llibre, que es titularà Informe de l'interior -en certa manera company de Diari d'hivern-, en què explico la meva aventura espiritual i intel·lectual quan era nen. Explico, per exemple, que als sis anys vaig sentir que era el moment més feliç de la meva vida; perquè vaig descobrir que em podia vestir sol, que em podia cordar les sabates sol, és a dir, que era independent. Abans, no només existia. A partir d'aleshores, vaig saber que jo era. I això suposa una diferència enorme!"
L'afer marsellès - Maria mercè Cuartiella. Barcelona : Amsterdam, 2014 .
Resum : La flamant guanyadora del Premi Llibreter 2012 torna a les llibreries amb una narració absorbent sobre les relacions familiars, l’amor i l’amistat. Quan la Mei descobreix que el seu marit l’ha deixat, es veu obligada a tornar a conviure amb els seus amics de joventut, a trobar feina, a enfrontar-se als objectes que l’envolten i a buscar el suport de la Sònia, la seva germana, una dona que es guia per un codi moral propi. Una espiral sorprenent d’esdeveniments es desferma, on es barregen venjances, relacions sexuals de resultats impensables, armenis de mitjana edat, un misteriós viatge a Marsella i tractes fora de la llei.
L'aigua és això - David Foster Wallace. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2014 .
Resum : L’aclamat i malaguanyat escriptor David Foster Wallace reflexiona sobre alguns dels aspectes més importants de la vida en aquest manifest agut i profund. A mesura que busca respostes a preguntes gens senzilles, plasma les seves creences i deduccions sobre la naturalesa humana i dissecciona sense complexos una de les decisions més importants i alhora inconscients que prenem constantment: què pensem del món que ens envolta i de quina manera ho fem. Escrit amb l’intel·lecte i l’humor inconfusible de l’autor, L’aigua és això ens interpel·la sobre els reptes de la vida diària i ens ofereix reflexions provocadores que ens renoven a cada lectura.
L'aventura de l'amor - Nancy Mitford. Barcelona : Libros del Asteroide, 2014 .
Resum : L’acció s’obre a la sala d’Alconleigh, la casa de camp dels Radlett. Davant dels nostres ulls van desfilant els diferents membres de la família: el malhumorat pare, Matthew, amb els seus esclats violents i còmics de còlera i els seus curiosos passatemps, com ara organitzar caceres en les quals les peces són alguns dels seus fills...; la mare absent i devota, Sadie; i els set fills que juntament amb la cosina Fanny formen una família estrafolària i divertidíssima. Però, en realitat, l’autèntica protagonista de la història és la jove Linda Radlett i la seva cerca permanent de l’amor. A través d’aquestes pàgines l’acompanyarem en la seva atzarosa aventura i coneixerem els diferents homes en què va creure trobar-lo.
Comentari : El text desplega el famós enginy satíric i l’extraordinària capacitat de l’autora per reconstruir l’ambient, la vida i les persones dels cercles aristocràtics anglesos d’entreguerres. Un llibre intel·ligent i divertit que ens pot agradar simplement pel que és, una novel·la vibrant i mordaç, però també perquè és un veritable tros de vida.
La Via alemanya. Viatge per les terres luteranes de la conca de l'Elba - Martí Anglada . Figueres : Brau, 2014 .
Resum : Viatger d’estada perllongada i fina mirada, Martí Anglada recorre la conca de l’Elba, la terra que va veure néixer Luter, a la recerca de l’esperit alemany; el seu objectiu és buscar l’essència d’aquesta cultura, descobrir les claus per comprendre-la en tota la seva complexitat i indagar per què ens condiciona tan vivament. La via alemanya és la crònica d’un viatge que flueix a l’entorn del riu, que ens du a les petites ciutats acaronades pels seus meandres i a les grans urbs com Dresden, Leipzig, Hamburg o el gran Berlin, on Martí Anglada, combinant paisatge, patrimoni i contacte amb la gent, ens mostra diferents aspectes de la vida del país com ara la cultura, la música, la política, el treball, el comerç i també la vertiginosa reconstrucció de la segona meitat del segle XX.
Comentari : Localitzat a la secció de Narrativa de viatges (NV)
La muerte del padre - Karl Ove Knausgard. Madrid : Anagrama, 2012 .
Resum : Karl Ove Knausgård está luchando con su tercera novela casi diez años después de que su padre se emborrachara hasta morir. Quiere que sea una obra maes­tra, pero le atormentan las dudas sobre su talento como escritor. Su mente deambula entre sus frustraciones actuales y su relación con su familia y el pasado: su infancia, las inseguridades de la adolescencia, el descubrimiento del sexo, del alcohol, esa «bebida mágica», su pasión por el rock... La muerte prematura de su conflictivo progenitor suscitó en él sentimientos que aún no ha conseguido aceptar.
Comentari : Ésta es la primera novela de las seis que conforman "Mi lucha" y que pueden ser leídas de forma independiente o como partes de un ambicioso proyecto. El autor se embarca en una exploración proustiana de su pasado y el resultado es una novela tan profunda como absorbente que nos atrapa desde la primera página. Muerte del padre: Mi lucha Volum 1
La vida al davant - Romain Gary. Barcelona : Angle, 2014 .
Resum : El 1975 una novel·la fresca i original, signada per un desconegut Émile Ajar, guanyava el premi Goncourt, el més prestigiós de França. Romain Gary despistava així el jurat, el públic i la crítica amb aquesta insòlita història d'amor, la de l'afecte d'un noiet àrab, Momo, per una vella jueva, la senyora Rosa, al barri parisenc de Belleville. Els adults --l'ancià cec que li ensenya àrab, la prostituta transsexual que viu dos pisos més avall, la mateixa senyora Rosa-- solen dir-li a Momo que té «tota la vida al davant», però ell, veient com ells han perdut l'alegria, la felicitat i la salut, dubta si això és realment un motiu de joia o una maledicció. Novel·la bellíssima i alhora inquietant, amb milions de lectors a França, "La vida al davant" és molt més que la història d'uns personatges marginals, inoblidables, al París dels anys setanta; és un relat ple d'humor, vitalista i molt actual sobre la importància d'estimar per sobreviure a les adversitats.
Comentari : Romain Gary Nascut a Lituània, sota domini rus, el 1914, fuig a França amb la seva mare. Estudia Dret. Lluita a la Segona Guerra Mundial amb l'exèrcit aliat. Treballa per al servei diplomàtic francès i viu a Europa i Amèrica. És un dels escriptors francesos més prolífics i controvertits, amb obres signades amb el pseudònim Émile Ajar --com ara La vie devant soi (1975), que rep el premi Goncourt, enmig d'una polèmica sobre la identitat del seu autor. Gary se suïcida el 1980. En el centenari del seu naixement (1914-2014), "La vida al davant" és l'única obra de Romain Gary traduïda al català.
Lady Macbeth del districte de Mtsenksk - Nikolai Leskov. Barcelona : L'Avenç, 2014 .
Resum : «De vegades apareixen a les nostres contrades una mena de personatges que, per molts anys que hagin passat d'ençà que els vam conèixer, no podem recordar-los sense sentir un tremolor al cor. Un d'aquests personatges era la dona d'un comerciant, la Katerina Lvovna Izmailova, que temps enrere va protagonitzar un terrible drama, de resultes del qual els nostres nobles van acabar anomenant-la, amb una certa lleugeresa, Lady Macbeth del districte de Mtsensk». Així comença la tràgica història d’aquesta Lady Macbeth de províncies, una dona de vint-i-quatre anys que es casa amb un comerciant benestant de més de cinquanta, vidu i sense fills. Una història sobre l’adulteri i l’assassinat, que el geni musical de Dmitri Xostakóvitx va convertir més tard en una de les seves més celebrades òperes.
Les dones de la Principal - Lluís Llach. Barcelona : Empúries, 2014 .
Resum : La nissaga de tres dones coratjoses marcada per un misteriós crim: Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa són les tres dones que, al llarg de quasi un segle, han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l'Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla, han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi. Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l’assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder.
Comentari : L’Úrsula, la vella majordoma de la casa, i en Llorenç, el jove capatàs, seran molt més que simples testimonis d’aquell fet; amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la lluminosa i trepidant.
Los lobos del invierno - Anne Rice . Barcelona : Ediciones B, 2014 .
Resum : Nadie crea nuevos mundos, poblados de personajes terroríficos y románticos, como Anne Rice. Después de los vampiros y los ángeles, Anne Rice hechiza a sus lectores con el mundo de los hombres lobo. Este es el segundo libro de la serie, tras "El don del lobo". Corre el mes de diciembre y los fuegos de roble arden en los majestuosos hogares de Nideck Point. Para Reuben Golding, ahora imbuido del don del lobo, esta Navidad promete ser como ninguna otra... De las sombras de la mansión surge un fantasma atormentado, implorante, incapaz de hablar pero no de abrazar y desear con cariño desesperado... Mientras Reuben se ve atrapado por las pasiones y anhelos de esta presencia espectral, se desvelan secretos asombrosos que hablan de un inframundo extraño, de espíritus centenarios que poseen sus propias historias antiguas y fantásticas y que hostigan con sus poderes oscuros...
Mariona - Pilar Rahola. Barcelona : RBA, 2014 .
Resum : El segle XIX és una gran novel·la. Una dona de caràcter que viu la turbulència d'uns anys decisius. El 1824, a la vila de Gràcia, la jove Mariona, està a punt de casar-se. La vida, humil i senzilla, li somriu. Però els anys que es preparen són els d'un segle convuls. Al voltant, d'ella, del seu home i els fills i néts, en la seva lluita per la supervivència, el remolí de la història hi vessarà revoltes i repressions, la industrialització del país i la primera vaga general, les llavors del republicanisme, la maçoneria i la Renaixença. I sempre amb l'amenaça latent de les lleves, les temudes lleves que s'enduen els fills a morir lluny. El país canvia, i la Mariona, la seva consciència de dona i ciutadana,també.
Modernet de merda. El manual . Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Amic no modernet, hem de parlar. Abans de començar a consultar aquestes pàgines has de saber una cosa important que no mereixes que t'amagui: aquest manual no és per tu. Aquest manual, de fet, no hauria d'haver caigut mai a les teves mans. Deu haver estat un error. Et demano sisplau que parlis amb el responsable que te l'ha venut (espero que hagi estat un dels meus companys de pis de l'FNAC) i l'hi tornis o el canviïs per un altre títol molt més interessant, com ara la nova novel·la seriosa, seriosíssima, de J.K.Rowling. Es veu que ja no escriu sobre màgia i que la toca bé.
Comentari : Amb prop de 30.000 seguidors a les xarxes i diverses col·laboracions en mitjans de comunicació, aquest personatge estúpid i entranyable ha acabat convertint-se en un fenomen mediàtic. A través d’una ironia subtilment despietada, el veí més retuitejat del barri de Gràcia retrata l’estil de vida d’un moviment de gent menys jove del que sembla que tots identifiquem amb gintònics massa innovadors, pel·lícules massa subtitulades i banderes massa palestines. Es tracta dels hipsters; aquí més coneguts per tots com a modernets de merda.
Mort entre línies - Donna Leon. Barcelona : Edicions 62, 2014 .
Resum : Un vespre el comissari Brunetti rep la trucada desesperada de la directora d’una biblioteca veneciana. Diversos llibres antics de gran valor han aparegut amb unes pàgines retallades i altres han desaparegut. Hi ha un sospitós: l’home que va consultar per darrera vegada els llibres, un suposat professor de la Universitat de Kansas. Aviat, però, Brunetti canvia el fil de la investigació i se centra en els lectors habituals de la biblioteca, com en Tertul·lià, un home amable i educat que durant tres anys ha estat llegint tractats religiosos, o la intel·ligent comtessa Albani-Morosini, una generosa mecenes d’origen sicilià que pertany a l’alta societat veneciana.De sobte, però, en produir-se un assassinat, el cas pren un caire molt més sinistre i el comissari s’ha d’endinsar a les entranyes del fosc món del mercat negre de llibres antics.
Comentari : Donna Leon s’ha inspirat en un cas real per escriure "Mort entre línies": la desaparició de milers de llibres antics de la biblioteca napolitana de Girolamini, un dels escàndols més grans de la història pel que fa a robatori de llibres.
Ofrenda a la tormenta - Dolores Redondo. Barcelona : Destino, 2014 .
Resum : La muerte súbita de una niña en Elizondo resulta sospechosa: el bebé tiene unas marcas rojizas en el rostro que indican que ha habido presión digital, y además, su padre intenta llevarse el cadáver. La bisabuela de la pequeña sostiene que la tragedia es obra de Inguma, el demonio que inmoviliza a los durmientes, se bebe su aliento y les arrebata la vida durante el sueño. Pero serán los análisis forenses del doctor San Martín los que convencen a AmaiaSalazar de investigar otras muertes de bebés, que pronto revelarán un rastro inaudito en el valle.
Comentari : Una trepidante investigación llevará a Amaia al auténtico origen de los sucesos que han asolado el valle de Baztán.Y mientras, desde el bosque, una impresionante tormenta llega para sepultar la verdad más demoledora. Tercera entrega de la Trilogía de Baztán.
Segui vora el foc - Jair Domínguez. Barcelona : Amsterdam, 2014 .
Resum : Una novel·la que es llegeix com una road movie mental: Lynch sodomitzant Pla. Un trip tripat que segueix un degenerat mig autista que viu d’enregistrar la mort dels altres i somia conills de peluix rosa assassins. Jair Domínguez ens presenta el seu text més irreverent i al·lucinat, i aviat és dit. Vingui, no s’esveri, segui vora el foc que li explicaré una història. Una d’un jove amb passió per les filmacions snuff, ínfules d’escriptor maleït i amics que no en tindrien prou amb totes les putes de Tailàndia; óssos bipolars i porcs que han de morir; esquiadors mutilats convertits en llimacs, adolescents que mullen les calces i una cinta de vídeo que és la Cinta i la veritable obsessió: nenes assassinades amb holograma de Satanàs al fons. Una història plena de paraules d’amor, senzilles i tendres; una novel·la sobre la vida, la mort i tota la resta. Vingui, segui vora el foc.
Totes les estacions de França - Oriol Ponsatí-Murlà. Barcelona : Empúries, 2014 .
Resum : «Troben vint quilos d’or en un tren regional al sud de París i ningú els ha reclamat». Un escriptor real i un altre de fictici llegeixen aquesta notícia al diari i pensen que aquest seria un bon tema per a una novel·la. Com ha pogut arribat una maleta carregada d’or en un tren? Qui se la pot haver descuidat? O potser algú l’ha abandonat expressament? En quines circumstàncies? Per quins motius? Tots aquests interrogants generen una combinatòria infinita de possibilitats narratives que són explorades i explotades a "Totes les estacions de França", un brillant joc literari que encreua diversos temps, enfocaments i personatges a la recerca d’una novel·la total o qui sap si d’una antinovel·la.
Un home que se'n va - Vicenç Villatoro. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : Vicenç Villatoro indaga en les causes que van fer que el seu avi abandonés Castro del Río, un poble "blanc i immòbil" de Còrdova, a l'edat de 60 anys, després d'una vida agitada, com a regidor de l'esquerra burgesa, comerciant de teixits sense sentit del negoci, condemnat a mort pels franquistes i finalment emigrant a 60 anys, gairebé l'edat que té el seu nét escriptor quan s'encara a la figura enigmàtica de l'avi Vicente. Un home que se'n va és una novel·la testimonial i de reconstrucció del passat. Un cop mort l'avi, l'escriptor Vicenç Villatoro fa un viatge a Castro amb el pare, per reconstruir entre tots dos la gran història d'un de tants immigrants que un dia van deixar el poble sense saber si hi tornarien mai més. De Vicenç a Vicente i de Vicente a Vicenç, un viatge als orígens i una projecció de futur.
Vera - Elizabeth Von Arnim. Barcelona : Viena, 2013 .
Resum : Poc després de la mort del seu pare, Lucy, una jove anglesa de vacances a Cornualla, coneix el senyor Wemyss, un vidu que li dobla l’edat i que l’ajuda a resoldre els tràmits de la seva nova vida. Desamparada i innocent, Lucy freqüenta a partir d’aleshores la seva companyia i, sentint-lo com la seva ànima bessona, accedeix a la seva petició de casament. Però, un cop a casa d'ell, tot traspua el record de la Vera, la seva primera dona, que ningú no sap precisar-li exactament com va morir.
Vergonya - Aleksandr Soljenitsin. Barcelona : Labreu, 2013 .
Resum : Aleksandr Soljenitsin (1918-2008)és condemnat el 1945 a vuit anys d’internament en camps de treball, per haver criticat Stalin. Després viu tres anys desterrat al Kazakhstan. El 1958, un cop recuperades la salut i la llibertat, viatja per Rússia a peu i amb bicicleta. D’aquests viatges, en neixen les Miniatures: breus proses poètiques que, partint d’un paisatge, un objecte o un animal, dibuixen la seva ànima i la del seu país amb emoció i vivesa. Vergonya reuneix per primera vegada en català les dues sèries íntegres de miniatures. A més, inclou un relat, «Quina llàstima!», i una nouvelle, Un incident a l’estació de Kotxetovka, escrits en els anys de les primeres miniatures (1958-60).
Comentari : Després dels anys d’empresonament a la zona Gulag i d’internament al pavelló dels cancerosos, Soljenitsin torna als seus paisatges i a la seva gent, i ens n’ofereix una mirada que és la fam de veure, de redescobrir i retrobar-se amb el que havia estat el seu món. Una mirada carregada de ràbia pels tresors, paratges i tradicions que la guerra i l’estalinisme han destrossat, amb la vergonya que provoca l’enviliment nascut de la desídia i l’acaparament dels nous governants.

(↑) - Poesia

Baix continu- Josefa Contijoch. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : "La condició de la poesia és la de dir allò que no se sap, o no es pot, o no es deixa; alguna cosa inconscient o subjacent que s'intueix i que permet dir la pròpia perplexitat del món apercerbut.En tot cas seria una informació personal i transferible de l'escenografia de la vida... La poesia es composa de paraules, amb la seva música i l'expressivitat dels seus conceptes. Aquí és on rau l'amagatall de la veu pròpia, aquest baix continu que es va conformant com una fesomia ineludible, com l'empremta dactilar. En aquesta formació hi intervé la tradició, les lectures, el propi caràcter i la pròpia biografia" . Josefa Contijoch
Batec de paraules - Joana Raspall.
Resum : La present edició conté tota la poesia lírica que Joana Raspall va editar entre 1991 i 2010 en els cinc títols: "Ales i camins", "Llum i gira-sols", "Arpegis", "Instants" i "Jardí vivent". A més, a la segona part, l'apartat Obra poètica inèdita incorpora 191 poesies inèdites seleccionades per l'autora amb motiu del centenari del seu naixement, d'entre una multitud de carpetes i llibretes d'obra inèdita en tots els gèneres que, finalment, Joana Raspall ha volgut oferir als seus lectors.
Comentari : En l'estudi introductori de Carme Arenas llegim: "Una poesia sempre impecable quant a la forma, segura i profunda, exempta de la retòrica innecessària que a Raspall disgusta profundament. Una poesia d'un gran rigor formal, fruit d'una actitud exigent."
Caure - Laia Noguera. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Uns poemes breus, concisos, despullats, essencials, i presentats amb la voluntat de que dialoguin els uns amb els altres. Un llibre d'obertures.
D'incertes certeses - Montserrat Rodés. Barcelona : Labreu, 2013 .
Resum : La poesia de Montserrat Rodés sorgeix de la necessitat vital que converteix la paraula en llenguatge poètic, és a dir, eclosió instintiva que emmotlla el sentit a l’essència primera, la del so, la de la música, sovint articulada entre la sensualitat verbal i l’aresta, inscrivint, així la paraula, en un espai intemporal que remet a la reflexió i l’aprofundiment i a una recerca constant. A "D’incertes certeses" la reflexió gira sobre el que ens precedeix i el que queda després d’haver estat, tot a partir d’un brot intuïtiu atzarós que és on forma i sentit es condicionen. Quatre veus poètiques diferenciades per a quatre parts d’un llibre unitari, d’una sola veu que des de la discreció i la singularitat s’ha convertit en essencial en la nostra literatura.
De ser només - Víctor Sunyol. Vic : Eumo, 2014 .
Resum : A "De ser només" Víctor Sunyol escriu sobre objectes petits, insignificants, breus. A partir d’aquests elements s’estableixen uns textos que pretenen apropar el real, i apropar-s’hi, dir-lo–o crear-lo−, mitjançant una poètica que segueix un camí progressiu. Una poètica que en aquest llibre se centra en els elements gramaticals mínims de la llengua, que adquireixen així nous valors, ple sentit i plena significació.
El genet de bronze - A.S. Puixkin. Figueres : Cal·lígraf, 2014 .
Resum : Una de les obres cabdals de A.S. Puixkin, un dels mes importants autor russos de l'època romàntica, considerat pare de la literatura russa moderna. Per a un lector que no conegui gaire Rússia la lectura del poema novel·lat ""El genet de bronze", ofereix diverses coses: un impacte que li permetrà de veure el monument a Pere I a Petersburg amb una mirada nova i enriquida, si mai viatja en aquesta ciutat; un petit acostament a la història russa; un estímul per a la reflexió sobre la incidència del poder en el destí dels individus corrents; i, sobretot, el plaer de la lectura d'una narració ben construïda, entretinguda i emotiva.
Comentari : Aquesta edició bilingüe rus-català d'"El genet de bronze" a cura d'Helena Vidal es complementa amb sengles textos que ens ajuden a situar el poema en l'obra de Puixkin i ofereixen les claus per a gaudir més d'aquesta bella traducció d'Helena Vidal.
El procés - Vicent Andrés Estellés. Alzira : Bromera, 2014 .
Resum : Bromera recupera aquest poemari publicat per primera vegada el 1978 que el poeta va escriure entre els anys 1974 i 1975, en uns moments especialment difícils per a l’escriptor. Estellés empra aquí el sonet per elaborar poemes nocturns i desolats als quals se suma un cant final vindicador i combatiu fruit dels temps convulsos que el país estava vivint.
Exploradors, al poema! Taller de poesia amb Josep Pedrals - Josep Pedrals. Barcelona : Estrella Polar, 2014 .
Resum : "Hi ha uns guardians que protegeixen el poema; el mantenen quiet, moribund, deslluït.Som espavilats i suposem que, si el tenen tan ben resguardat, el poema deu tenir alguna gràcia.Sempre hem imaginat que alguna força secreta explicaria tanta atenció i tanta cura pel poema.Li trobarem l’encant obscur. Ens saltarem tots els controls i arribarem al poema!"Josep Pedrals
Comentari : El poeta Josep Pedrals ens convida a partir de divuit poemes seus a descobrir els racons més amagats de la poesia, per entendre-la, crear-la, recitar-la i fer-la divertida!
T'hi sé - Enric Casasses. Barcelona : Edicions de 1984, 2013 .
Resum : És com si la rondalla antiga –aquella que el burro havia escoltat– –la dels amors d’amor i psiquis– estigués a punt a punt de fer-se real aquí al meu barri entremig del bullider enfebrat del nostre món de coneguts, desconeguts, amics, pares, germans, amors i efectivament no fos cap rondalla: només això, que sí, que t’hi sé.

(↑) - Teatre

El joc de l'amor i de l'atzar - Marivaux. Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : Mig segle abans de la Revolució Francesa, l’extraordinari grau de refinament amb què s’expressa la llengua de Marivaux s’endinsa en territoris d’indefinició, incerteses i esterilitat que preludiaran un final d’època a l’hora d’entendre el llenguatge en les relacions humanes, i, de retruc, la manera de concebre la col•lectivitat. En aquesta comèdia de Marivaux, la més coneguda de l’autor, l’aparent transgressió de les fronteres de classe s’acaba convertint en un ball de disfresses en què el veritable protagonista és el paper de l’educació com a pedra angular en la construcció de la societat moderna.
Comentari : En un moment en què la raó pràctica burgesa comença a revolucionar la manera d’entendre els codis socials, el marivaudage és un cant de celebració a la galanteria amorosa que explora els equilibris entre l’art popular de la Commedia dell’Arte i la llengua aristocràtica de saló, i construeix uns laberints que amaguen ombres entre les quals bateguen algunes de les principals tensions del seu temps.
Espriu x dotze. Dramatúrgies curtes per a joves. Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : ESPRIU x DOTZE constitueix l'aportació de l'Institut del Teatre al Centenari de Salvador Espriu, l'any 2013. Es tracta de dotze dramatúrgies curtes, basades en l'univers espriuà i adreçades a la gent jove, particularment a l'alumnat dels instituts d'educació secundària, perquè gosi representar-les. L'Institut del Teatre, com a escola nacional de teatre i, més concretament, com a escola de dramatúrgia, havia de ser a la primera fila del Centenari de Salvador Espriu. I una bona manera de ser-hi va resultar aquesta: proposar l'escriptura d'una obra teatral curta, d'una mitja hora de durada, a una vintena de dramaturgs-es de primer nivell, seleccionats per l'Escola Superior d'Art Dramtic de 'lInstitut; una obra que havia d'inspirar-se en els personatges o ambients de lobra d'Espriu i que s'havia de concebre amb la voluntat de ser representada per l'alumnat dels instituts de tot el país.
Comentari : Àngels Aymar, Carles Batlle, Joan Cavallé, Beth Escudé, Albert Mestres, Pau Miró, Enric Nolla, Josep Pere Peyró, Gemma Rodríguez, Merc Sarrias, Gerard Vàzquez i Teresa Vilardell són els dotze dramaturgs-es que van acceptar la proposta i van oferir els textos als joves. Obra en dos volums.
La rosa tatuada - Tennessee Williams. Tarragona : Arola, 2013 .
Resum : En la comunitat siciliana d'una petita població nord-americana no gaire lluny de Nova Orleans, Serafina delle Rose espera al seu marit, transportista. Ben aviat sabrem, però que l'home ja no tornarà…
Singlots poètics. Teatre complet (I i II). Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : la publicació de l'obra "'LEsquella de la torratxa" inaugurà la col·lecció dels "Singlots poètic"s, en què Pitarra va reunir el gruix de la seva producció satírica, i que a la seva època va gaudir d'una extraordinària popularitat que dóna la mesura de la importància d'aquestes peces en la consolidació del català com a vehicle de cultura pública.
Comentari : SINGLOTS POÉTICS (VOL. I-II) TEATRE COMPLET SERAFI PITARRA Oferta -5% -5% Añadir SINGLOTS POÉTICS (VOL. I-II) TEATRE COMPLET Fecha Lanzamiento: 14/05/2014 SERAFI PITARRA AROLA, 2014 Resumen del libro Lextraordinari impuls de Serafí Pitarra va contribuir decisivament a consolidar una tradició dramtica en catal que tingués vigor suficient per perviure cent cinquanta anys després. El 1864, l'èxit popular de l'estrena de la seva obra L'Esquella de la Torratxa marca un punt d'inflexió dins del teatre en català, que ràpidament sedueix un ampli teixit social i en qüestió de mesos multiplica la seva presència als escenaris, la qual cosa acabar generant un substancial canvi de valors en el panorama escènic català, abans majoritriament en castellà.

(↑) - Altres

Iconoclàstia i anticlericalisme. Violència religiosa a la Catalunya contemporània - Jofre Padullés. Barcelona : Pol·len, 2013 .
Resum : Existeix un coneixement social negatiu? Un coneixement fonamentat en el fet de saber allò que no s’ha de saber? De ser així, de quina manera es produeix? Quina és la seva epistemologia? La profanació d’objectes i temples sagrats a la Catalunya del segle XX respon a aquest tipus de producció de coneixement. El seu estudi ens permetrà esbossar les possibilitats d’una epistemologia negativa, capaç d’atendre a aquesta dimensió de la vida social, de la que se’n deriva una suggerent proposta d’antropologia negativa.
Comentari : Localitzat a la secció de RELIGIÓ.
Passo de dormir ! 100 consells perquè els adolescents dormin bé - Jordi Albarés. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : Els trastorns del son en els adolescents són tan freqüents com poc coneguts per la gran majoria de la nostra societat. El seu desconeixement pot portar importants problemes personals, de salut, familiars i acadèmics. Aquest llibre intenta explicar de manera senzilla i amena quines són les alteracions del son més freqüents en els joves, així com la millor manera de manejar-les, quan les podem resoldre per nosaltres mateixos i quan ho hauríem de consultar amb un especialista.
Comentari : Localitzat a la secció SER PARES Adolescents.
Sants tradicionals catalans - Joan Arimany . Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2013 .
Resum : Les santes i els sants, més enllà de la seva significació religiosa, estan estretament associats a la cultura popular. Han esdevingut símbols d'identitat de la comunitat que els envolta. Sovint, la presència física de les seves relíquies ha generat tota mena de narracions llegendàries, costums i tradicions així com un conjunt de manifestacions festives. Sants tradicionals catalans és el complement del Diccionari de sants històrics catalans, publicat per la mateixa editorial i autor. Recull la tradició d'aquests sants i santes que han estat vinculats amb Catalunya des de la religiositat popular. S'hi contemplen els seus trets biogràfics, els atributs característics i se'ls relaciona amb el patrimoni historicoartístic.
Comentari : Localitzat a la secció de RELIGIÓ

(↑) - Juvenils

2CV - Gemma Lienas. Barcelona : Estrella Polar, 2010 .
Resum : Els nois s'instal·len en un dos-cavalls vermell, abandonat en un revolt de la carretera del Carmel, a Barcelona. Per sobreviure s'embarquen en "negocis" que els porten a conèixer el "Rata" i la Lola, el "Presi" i el "Portuguès", i descobreixen així el món dels marginats i l'economia submergida.
650 puntades - Gemma Pasqual . Barcelona : Barcanova, 2014 .
Resum : 650 puntades són les que calen per cosir una pilota com la que han regalat a la Shakira pel seu aniversari. Una pilota perfecta, feta a mà i amb una característica especial: sis puntades en forma de creu per fora. Els records més amagats de la Shakira afloren de sobte, i la noia fa un viatge al món del passat, un viatge de 6.700 quilòmetres, que és exactament la distància que hi ha entre el Pakistan, el país on va néixer, i Barcelona, la ciutat on viu. Recorda els anys que cosia pilotes clandestinament en una fàbrica, que desitjava tenir una família i aprendre de llegir i escriure, els anys que compartia un somni amb les companyes i els companys: ser fitxats per a l ' equip de futbol Sialkot Blue i, així, poder sortir d'aquelles quatre parets on eren tancats. Un somni molt gran, però és que, a part de cosir pilotes, en aquell taller no tenien cap altra cosa a fer que bastir d'imaginació i de fantasia les seves míseres vides.
Ala de corb. Barcelona 1714. La batalla final - Enric larreula. Barcelona : Baula, 2014 .
Resum : Setembre de 1714. Barcelona fa mesos que pateix un setge terrible. Fa temps que aguanta també els atacs de les tropes espanyoles i franceses. La resistència catalana és tan gran que passarà a la història com una de les més heroiques. Només algun vaixell aconsegueix de tant en tant trencar el setge i dur queviures. Entre aquests vaixells hi ha el d’un pirata que sempre s’ha enfrontat als imperis i ha lluitat per la llibertat i que per això s’uneix a la causa catalana, encara que sembli una causa perduda…
Amaranta - Care Santos. Barcelona : Montena, 2014 .
Resum : Amaranta es la única hija de los directores de Bancomundo, que tratan de educarla para que siga sus pasos. Sin embargo, ella es un espíritu libre: desea tener una vida normal y ser actriz de teatro... Cuando Amaranta cumple los dieciocho, su madre le organiza una gran fiesta a la que está invitada la alta sociedad del país. Amaranta se siente muy sola entre tanto lujo. Está más interesada en Isma, un misterioso y guapísimo camarero, que en Sergio, el chico con el que sus padres esperan que salga. Además, su abuelo, el fundador de Bancomundo, le desvela que le ha organizado el resto de su vida... ¿Seguirá Amaranta el camino que le han trazado, o conseguirá abrirse paso y descubrir su destino?
El gat negre i altres contes - Edgar Allan Poe. Barcelona : Base, 2013 .
Resum : "El gat negre" és un dels grans cims de la literatura de terror. Però, de fet, hi ha pocs contes d'Edgar Allan Poe que no puguin rebre aquesta consideració i aquest volum t'ofereix les narracions més emblemàtiques del geni nord-americà. Endinsa't en l'obscur món en el qual els gats negres són quelcom més sinistre que una simple mascota, descobreix el misteri espectral que amaguen els ulls de l'enigmàtica Lady Ligeia, sent com batega el cor d'un difunt... "El gat negre i altres contes" et convida a fer la primera passa vers el món narratiu de Poe. Els qui no s'han endinsat mai en el seu univers terrorífic trobaran en aquesta antologia una porta oberta a un món obscur i misteriós. T'atreviràs a travessar-la?
El rastre brilant del cargol - Gemma Lienas. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : En Sam té 16 anys i síndrome d’Asperger, una forma lleugera d’autisme. És un crac dels ordinadors, però té pocs amics i li costa interactuar amb els altres en la vida normal. Un dia coneix la Martina, i el seu món es capgira. Li agrada molt però no sap com apropar-s’hi, i al poc temps descobreix que un assetjador l'està posant en un greu perill. En Sam haurà d’esforçar-se molt en superar les seves limitacions si vol ajudar-la i desemmascarar el culpable.
Els cants a les terres dividides. Infern - Francesco Gungui. Barcelona : Fanbooks, 2013 .
Resum : El món de l’Alec i la Maj està confrontat entre rics que viuen al Paradís i pobres que malviuen amb feines humiliants i perilloses. Aquí els delictes comesos són castigats a l’Infern que va imaginar Dante a la Divina Comèdia. Les pluges de foc, els rius de lava i els animals monstruosos sacrifiquen sense pietat els presos. I tot això televisat perquè tothom es conscienciï del que li pot passar si comet algun delicte.Ningú amb dos dits de front entraria voluntàriament a l’Infern, però l’Alec descobreix que la noia que estima, la Maj, hi és enviada per una falsa acusació i demana ser el primer voluntari a entrar-hi...
Esperant la lluna plena. Alzira : Bromera, 2014 .
Resum : La nit de la lluna nova de Safar de l'any 635, fugint de la intolerància religiosa, la família de Jaume -fill de pare cristià i mare mora- abandona les terres de l'Ebre i es dirigeix a València, territori encara musulmà. Aquella nit, a cau d'orella, la mare li jura que trobarà la felicitat en la terra dels seus avantpassats.
La història que en Roc Pons no coneixia. 1714 - Jaume Cabré. Barcelona : La Galera, 2013 .
Resum : En Roc Pons no és gaire bon estudiant; sempre ha pensat que saber història no serveix per a res. Fins que misteriosament es trasllada al passat, a la Barcelona del 1714. A les acaballes l'estiu. En Roc ha de sobreviure en un entorn desconegut i perillós: mentre fuig d'uns malfactors, mira d'entendre la guerra que colpeix les muralles de la ciutat i prova de recordar aquella classe d'història que no va aprofitar... com va acabar, aquella guerra?
Comentari : PREMI DE LA CRÍTICA "SERRA D'OR" 1981. LLISTA D'HONOR DEL PREMI DE LA CCEI 1981.
La metamorfosi - Franz Kafka. Barcelona : Base, 2014 .
Resum : La metamorfosi descriu la peripècia i el sentir d’un home que en llevar-se descobreix que s’ha convertit en un insecte. Després d’una nit intranquil·la, el comerciant Gregor Samsa s’adona que s’ha transformat en una mena de panerola gegant amb trets antropomòrfi cs. Això, naturalment, implicarà tota una sèrie de canvis en la seva vida, no només amb ell mateix, sinó amb els qui l’envolten. Com el seu cap, per exemple, que alarmat per la seva absència a la feina, el visitarà a casa, obrirà la porta del seu dormitori i...
La tomba d'Aurora K. - Pedro Riera. Barcelona : Edebé, 2014 .
Resum : Havíem viatjat fins al petit poble de Clayton perquè el pare prengués les mostres d'ADN i esbrinés si aquella dona, Aurora K. era la «mare del meu pare». La biològica. I remarco això de la «mare del meu pare» perquè, per a mi, aquella dona mai no seria la meva àvia. La meva àvia era l'altra, la de tota la vida, la que muntava multitudinàries partides de cartes amb els cosins, la que em feia crestes de pollastre per al meu aniversari, la que ens explicava aquelles històries sorprenents sobre la vida a Turènia abans de la guerra. I cap prova d'ADN ho canviaria. Tant m'era que la seva sang no corregués per les meves venes, ni la de l'avi, ni la dels cosins. Ells eren la meva família. Jo era i seria sempre una Pekar. Però em temo que ja m'estic embolicant. El pare no es cansa de repetir-me que les històries cal començar-les per l'inici. I aquesta història és massa extraordinària, així que començaré un altre cop. Des de l'inici.
Comentari : PREMI EDEBÉ 2014
No preguntis qui sóc- Care Santos. Barcelona : La Galera, 2014 .
Resum : El Pol es un noi solitari i tímid, enamorat dels gossos i la música, i amb un passat secret. És "el raret" de la seva classe. Però aquestes rareses no seran res quan conegui la Marzena, una jove emigrant polaca, i de sobte es senti posseït per algú molt violent i perillós. Per sort, comptarà amb l'ajut de l'Alma, una bona amiga, i l'estrany Hyeronimus, expert en el món paranormal. Però el temps corre en contra de la Marzena, que està a punt de patir en la seva pell la violència de l'"ésser" que ha posseït en Pol.
Vaig fer la maleta un dia de juny - Cinta Arasa. Picanya : El Bullent, 2014 .
Resum : Som al juny del 1909. Barcelona cremarà d'aquí poques setmanes, però ningú no ho intueix. L'Eulàlia, una adolescent de bona família, està convençuda que la vida de veritat només es llegeix als llibres. Acompanyarà el seu pare en un viatge de negocis al nord d'Anglaterra com a intèrpret. Fa la maleta a casa seva i no s'imagina que tardarà molt de temps a desfer-la, si és que la pot desfer mai. En el viatge descobrirà les condicions de vida dels obrers. L'Oliver, poc més gran que ella, li ensenyarà què vol dir treballar a una fàbrica... i que la vida de veritat també es pot viure.

(↑) - Cicle Superior

Com escriure i presentar el millor treball acadèmic - Jordi Sancho. Vic : Eumo Editorial, 2014 .
Resum : El treball de fi de grau (TFG) és el de més complexitat que fan els estudiants al llarg de la carrera i el que demostra de manera clara els coneixements i les habilitats adquirits. Els errors més freqüents en aquests treballs no són en els resultats o en la metodologia aplicada; sinó en la manera com es comunica la investigació duta a terme. Aquest llibre dóna pautes i recomanacions per millorar l’escriptura i la presentació dels treballs acadèmics, en especial els de fi de grau i de màster, i aconseguir una comunicació eficaç. Jordi Sancho descriu els errors habituals a l’hora d’estructurar, redactar i exposar el treball; i explica pas a pas com millorar-ne l’escriptura i la presentació, des de la delimitació dels objectius inicials fins a la defensa davant el tribunal. A més, proporciona informació útil sobre recursos que rendibilitzen l’esforç acadèmic: gestors bibliogràfics, programes de disseny, de maquetació, etc.
Comentari : Concebut com una guia pràctica, aquest llibre serà de consulta obligada per a estudiants de segon i tercer cicle i resultarà de gran utilitat al professorat i a totes aquelles persones que vulguin transmetre amb eficàcia els resultats de les seves investigacions.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face