Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Tardor 2015. Biblioteca Joan Vinyoli

La_maledicció_dels_palmisano

Recull de les novetats que ens han arribat a la Biblioteca aquesta tardor de 2015

Índex

(↑) - Filosofia

La revolució ètica - Francesc Torralba. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : «Un món s’enfonsa, però en neix un altre. Hem nascut i crescut amb un paisatge en runes. No s’hi val a plorar. No s’hi val a decorar-les. No s’hi val a refugiar-se mentre tot cau a trossos. No ens en sortirem amb petits pedaços. Només l’ètica ens pot salvar.» Un text reivindicatiu, amb clara voluntat de sacsejar consciències. Per activar el pensament i promoure l’acció, perquè hi ha una revolució pendent: la revolució ètica. Perquè el crit que emergeix de la consciència no pot ser més clar: Prou! Perquè la indignació que creix dia a dia, i que neix de l’escàndol constant, arrela en la confiança en un endemà diferent. Perquè sense ètica no hi ha futur possible.
Comentari : Francesc Torralba exposa a "La revolució ètica" per què és imprescindible un canvi profund de mentalitat col·lectiva i de sensibilitat; una nova manera de relacionar se no guiada per l’avarícia, l’enveja i la supèrbia; una nova ètica per a la vida pública i per als ciutadans en general, més enllà de les seves conviccions particulars. Localitzat a la secció d'ÈTICA.

(↑) - Ciències socials

Cada dia és festa - Bienve Moya. Barcelona : Barcino, 2014 .
Resum : La festa es pot entendre com un pacte de no-agressió, com un espai mental i físic sense conflictes que una comunitat, una societat local, un sector social o un grup amb interessos afins utilitza per retrobar-se, reconèixer-se, i que fa servir com a eina de socialització. Aquest llibre no té la voluntat de ser una guia, ni una relació de festes i poblacions on se celebren, perquè el lector pugui prerparar la sortida de cada cap de setmana. Té la pretenció de mostrar, en una panoràmica prou àmplia, el ric paisatge actual de la festa popular catalana.
Comentari : Publicació: editorial Barcino i Museu Vida Rural de l'Espluga de Francolí.
Economia de l'absurd. Quan comprar més barat - Josep Burgaya. València : Tres i Quatre, 2014 .
Resum : Aquestes darreres dècades els consumidors occidentals tenim motius per a estar contents. Ens podem canviar de roba cada dia de la setmana perquè el preu d'uns pantalons a Zara és irrisori, o bé redissenyar cada any «la república independent de casa nostra», perquè les prestatgeries i els sofàs d'Ikea tenen uns preus que semblen de broma. És el «miracle» de la globalització, del qual podem gaudir els consumidors i les marques. Dissortadament, tot plegat té uns quants efectes col·laterals no desitjats com sol passar amb les gangues? i resulta que allò què aparentment és barat ens acaba sortint, col·lectivament, una mica car. Amb la lògica productiva i econòmica d'aquest sistema, ens anem quedant sense feina o amb feines cada vegada mes precàries.
Invitació a la Sociologia. Una perspectiva humanística - Peter L. Berger. Barcelona : Herder, 2009 .
Resum : Aquesta introducció a la sociologia és una invitació a un tipus de passió molt peculiar. La sociologia és una forma de consciència característica de la modernitat. És una forma de consciència que implica la capacitat de mirar-se una situació, i de comprendre-la, des dels punts de vista respecitus d'uns sistemes contradictoris d'interpretació. Implica igualment la voluntat de desenmascarar les pretensions i la propaganda per les quals els homes es camuflen llurs accions els uns als altres. I és, d'altra banda, el reflex de la consciència d'un món en el qual els valors han quedat radicalment relativizats. La sociologia ens fa adonar que sovint som individus capficats en l'etern trencaclosques d'esmenar el destí a base de refer la història.
Comentari : Presoners de la societat, som alhora els primers col·laboradors de la nostra pròpia captivitat. Paradoxalment, però, la presa de consciència de la situació constitueix el primer pas cap a la llibertat. I aquesta és, en definitiva, la justificació de la sociologia como a disciplina humanística. Aquesta és la perspectiva socioogica la qual ens convida Peter Berger, en un llibre que és sens subte una de les millors introduccions a la sociologia que s'han escrit.
La criminologia - Josep M. Tamarit. Barcelona : UOC, 2014 .
Resum : Aquest llibre pretén introduir el lector als fonaments teòrics de la criminologia, una disciplina jove que permet una comprensió de base científica de la delinqüència i del funcionament del sistema penal, i un disseny racional d'estratègies de prevenció i de resposta al delicte. En l'obra s'hi inclouen coneixements bàsics en referència al tractament de la delinqüència, la protecció i el suport a les víctimes i la implicació que hi pot tenir la comunitat.

(↑) - Geografia i viatges

Estels del Sud. La travessa del Massís dels Ports amb cims i altres travesses circulars - Ismael Monsonís. Barcelona : Piolet, 2014 .
Resum : Els Ports són un massís muntanyós situat entre Catalunya, València i Aragó, de roca calcària i relleu escarpat. Tot i això ha estat humanitzat des de la prehistòria. És precisament el seu paisatge abrupte i la seva natura salvatge el que fa aquest massís tan especial i atractiu. Els excursionistes que visiten els Ports per primera vegada repeteixen, i sovint s'enamoren. La ruta dels Estels del Sud ens dóna una visió general i privilegiada del massís. L'àmbit d'aquesta guia és principalment la descripció d'aquesta travessa tot donant alternatives i altres possibilitats pels qui no disposin dels cinc dies per fer-la.

(↑) - Ciències aplicades

La digestión es la cuestión - Giulia Enders. Barcelona : Urano, 2015 .
Resum : El intestino, ese gran desconocido, la oveja negra entre los órganos, que quizá hasta ahora nos parecía más bien desagradable. Pero esta imagen, estimado lector, está a punto de cambiar. El sobrepeso, las depresiones y las alergias están estrechamente relacionados con una alteración del equilibrio de la flora intestinal. O dicho de otro modo: si queremos sentirnos bien en nuestro cuerpo, vivir más y ser más felices, debemos cuidar nuestro intestino. Así lo sugieren las investigaciones más recientes.
Comentari : En este libro, la joven científica Giulia Enders explica de forma entretenida cuán maravilloso y altamente complejo es el intestino. Es la clave del cuerpo y el alma, y nos aporta una perspectiva totalmente nueva… desde la puerta trasera de nuestro organismo.
Lo que el cerebro nos dice. Los misterios de la mente humana al descubierto - V:S: Ramachandran. Barcelona : Paidós, 2012 .
Resum : El eminente neurólogo Vilanayur S. Ramachandran investiga en esta obra diversos casos extraños y significativos -desde pacientes que creen estar muertos hasta los que padecen el síndrome del miembro fantasma- y nos expone una perspectiva inédita de los misterios del cerebro humano. ¿Por qué unos somos más creativos que otros? ¿Qué provoca el autismo y cómo se podría detectar y tratar? ¿Por qué consideramos hermosas ciertas cosas? ¿Cómo evolucionó el lenguaje? ¿Y cómo crea el cerebro algo tan inaprensible como el “sentido del yo”?... Son algunos de los extraordinarios misterios neurológicos que aborda el autor en esta obra de referencia.
Comentari : Combinando la seriedad del investigador y la voluntad divulgativa de quien desea acercar los temas científicos al público no especializado, Ramachandran aborda brillantemente todas las cuestiones relacionadas con los misterios y extraordinarias capacidades del cerebro humano.

(↑) - Literatura

La mirada Minestral - Jaume Ministral i Masià. Girona : Diputació de Girona, 2015 .
Resum : "La mirada Ministral" recull una selecció de l'obra en premsa de Jaume Ministral, autor que va viure amb intensitat el seu moment històric col·laborant de manera habitual en la premsa del país. Els seus articles d'opinió publicats en revistes tan diverses com Vida catòlica i Presència o els diaris La Vanguardia, El Correo Catalán i Punt Diari, són un testimoni d'una època, però molt especialment d'una actitud compromesa amb la realitat.
Comentari : Crític i alhora constructiu, sovint emprant l'humor com a instrument per demstrar les contradiccions de la societat, original tot intentant eixamplar els límits tradicionals assignats a la columna d'opinió, l'aportació de Ministral, àmplia i multiforme, engrescadora i admirablement actual, es presenta per primer cop en aquest volum en forma de recull.
Obra completa: poesia, dietaris i memòries, assaig, periodisme - Tomàs Garcés. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2012 .
Resum : Tomàs Garcés (Barcelona, 1901- 1993) és autor d’una obra literària sòlida i personalíssima, d’una tal qualitat artística que l’ha situat entre els més destacats mestres de la poesia i la prosa catalanes del segle xx. A més de poeta i de traductor d’altres poetes europeus, Garcés també ha estat un magnífic conreador de la prosa en un gran ventall de registres. Perquè si, d’una banda, als seus dietaris hi trobem una escriptura esplendorosa i de gran bellesa, també ens ofereix, en tota la seva obra periodística, un model d’idioma rigorós, planer i concís, molt elogiat per Josep Pla quan constata que Garcés escriu amb claredat i senzillesa, «d’una manera corrent i normal, com és habitual en les llengües socialment estabilitzades».
Comentari : Ara, la seva Obra Completa, a cura de Valentí Soler, recull, a més dels llibres que el propi autor va editar en vida, tot un conjunt de conferències i articles inèdits en volum, així com una amplíssima selecció dels escrits que havia publicat a la premsa abans de 1936 i que hi romanien encara dispersos.

(↑) - Medicina i salut

La malaltia celíaca pas a pas - Carme Farré i Pere Vilar. Barcelona : Edebé, 2007 .
Resum : La malaltia celíaca afecta cada cop més un major nombre de persones. Els especialistes parlen d’epidèmia silenciosa, ja que gran part dels malalts celíacs estan sense diagnosticar. Aquest manual, amb un llenguatge senzill i de fàcil comprensió, exposa de manera rigorosa totes les claus de la malaltia celíaca: Què és? Quins en són els símptomes? Com es diagnostica? A qui pot afectar? Com es tracta? Quines conseqüències pot tenir el fet de no tractar-la? Quines malalties acompanyen sovint la malaltia celíaca?… Un manual que no està tan sols adreçat als malalts celíacs i als seus familiars, sinó que també s’adreça a professionals sanitaris interessats en aquesta malaltia.

(↑) - Història

Les narracions històriques de Francesc de Castellví. Episodis de la guerra de Successió. Ed. a cura de Mercè Morales . Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2014 .
Resum : És una magna obra, cabdal per entendre la Guerra de Successió i les seves conseqüències per a Catalunya. És també, però, un acte de reconeixement que calia fer a Francesc de Castellví. Albert Garcia Espuche. Les "Narraciones" són, de llarg, el millor i més complet testimoni de la guerra i del "cas dels catalans". Joaquim Albareda Salvadó.
Àlbum fotogràfic de la Mancomunitat de Catalunya - Xavier Forcadell i Josep Maria Elorduy ( coordinació ). Barcelona : Diputació de Barcelona, 2014 .
Resum : "Catalunya viu encara de l'obra de la Mancomunitat, que es va constituir fa cent anys. Tot està dempeus. Els edificis, les idees, les institucions i els serveis publics. Les obres no s'han trencat,les imatges no s'han esbocinat. Hi ha un present continu. Aquest temps queda recollit en aquest llibre a través de les fotos. La Mancomunitat, que fou la precursora de la Generalitat de 1931 i de la del 1977, fa fotos que ningu fa i que recupera aquesta publicacio."

(↑) - Educació

El sueño que fue. Un relato sobre la alfabetización en Nicaragua - Orlando Pineda. Girona : Ajuntament de Girona, 2014 .
Resum : Uns mesos després del triomf de la Revolució Popular Sandinista, el 23 d'agost de 1980, Nicaragua va enamorar al món amb l'inici d'una gesta pedagògica irrepetible: la Creuada Nacional d'Alfabetització (CNA).La mobilització i la participació massiva d'un poble arrasat per l'imperialisme, la dictadura i la guerra va permetre ensenyar a llegir i escriure a més de 400.00 persones en cinc mesos. 115.000 joves van liderar aquesta gran victòria premiada per la UNESCO. Des de llavors, el poble nicaragüenc ha mantingut una exemplar batalla, intensa i continuada, contra l'analfabetisme i, avui, Nicaragua és un Territori Lliure d'Analfabetisme.
Comentari : L'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA), dirigida per l'Orlando Pineda, “guerriller de l'alfabetització”, ha estat l'organisme de referència al llarg d'aquestes dècades. Publicat per Ajuntament de Girona, Diputació de Girona y Asociación de educación Popular Carlos Fonseca Amador.

(↑) - Ciències naturals

El Parc Natural del Montseny - Martí Boada i Teresa Romanillos. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : El Montseny és un exemple de paisatge en què el combinat de natura i presència humana ha generat un espai sòcio-natural dels més rellevants i singulars del país. El llibre repassa els diversos ecosistemes que s’hi poden trobar i les activitats humanes que hi tenen lloc, i explica com qualsevol canvi en aquesta interacció, encara que pugui semblar insignificant, amb el transcurs del temps desencadena canvis rellevants.
Comentari : LLibre amb molt material fotogràfic. Localitzat a la secció de MEDI AMBIENT
El gran llibre dels bolets: conèixer-los, trobar-los i cuinar-los - Marc Estévez Casabosch i Miquel Màrquez. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : Tot el que et cal saber sobre els bolets a Catalunya. Amb fotografies de les espècies més buscades, mapes detallats, calendaris de recol·lecció, noms populars, vegetació associada… Per conèixer els millors bolets dels nostres paisatges, aprendre a trobar-los i també a cuinar-los. L’expert boletaire Marc Estévez et convida a endinsar-te als boscos d’arreu del territori i descobrir, un cop més, el secret més ben guardat que s’hi amaga. Amb recorreguts comarca a comarca per convertir cada sortida en una experiència única, divertida i enriquidora. Amb exhaustives fitxes il·lustrades que orientaran els neòfits i picaran la curiositat dels buscadors veterans. I amb una fantàstica selecció de receptes per gaudir-ne a l’aperitiu, al primer plat, al segon… i fins i tot a les postres!
Comentari : La trajectòria professional de Marc Estévez sempre ha girat al voltant de la natura. Expert en boscos i bolets, els seus llibres divulgatius són èxits de vendes any rere any. És autor, entre altres títols, de Bolets en temps de crisi, Setas al descubierto, La ruta del tresor i Un hort per ser feliç. Actualment, a més de plantar hortalisses apassionadament, col·labora en diversos mitjans de comunicació compartint experiències, cursos, tallers i conferències. Amb El gran llibre dels bolets presenta una obra que recull tota la seva experiència; amb fotografies, mapes, rutes i les excepcionals receptes de Miquel Màrquez, xef del Restaurant Sala.
Els transgènics i la seva patentabilitat. Implicacions en la realització dels drets humans - Júlia Lladós. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2014 .
Resum : L’estudi analitza la qüestió de l’enginyeria genètica aplicada a l’agricultura. Concretament, s’hi exposen els diferents processos de producció i tipus de transgènics, i com, amb l’entrada en vigor de l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç (1995), els organismes genèticament modificats esdevenen un bé d’interès privat, patentable sense reserves. Aquest Acord posa en qüestió els instruments de protecció de la diversitat biològica adreçats a garantir la seguretat de la biotecnologia moderna.
Comentari : Segons l’autora, cal assegurar el compliment de la normativa internacional de protecció de la diversitat biològica i l’establiment de garanties que avantposin el principi de precaució. També recomana la gestió pública dels transgènics i la intervenció en l’actual model de producció de transgènics, via moratòria de facto, fins a posar fi als riscos ambientals i socioeconòmics que se’n deriven i que qüestionen la garantia dels diversos drets humans implicats —especialment, el dret a un medi adequat—, essencial per a la supervivència i condició imprescindible per al gaudi de tot dret humà.

(↑) - Música

La Generació Son Goku: els locals d'assaig dels grups que van créixer amb Bola de Drac - Enric Lucena. Lleida : Pagès, 2014 .
Resum : Som molts els que vam créixer amb els dibuixos de Son Goku a la tele. Ara mateix tenim al voltant dels 40 anys i recordem perfectament la primera vegada que vam veure Bola de Drac. Molts d'aquells han aconseguit que estiguem passant per un dels moments musicals més fructifers dels darrers anys. En un època on ja ningú ven discos, la música ha resorgit. I ho ha fet amb molta força. Com un Kame Hame del Goku, el llistat de músics que treballen a casa nostra s'amplia dia a dia. En aquest llibre ens hem apropat als seus caus. On treballen? On queden i creen la seva música els Amics de les Arts, els Mishima o els Catarres? Voleu saber com era el local dels Antònia Font el dia que es van retirar? Aquí teniu més de 20 locals que l'Enric Lucena ha visitat al llarg d'un any. L'Anna Roig, La Pegatina, Txarango... tots li han obert les portes a ell i a la seva mítica càmera de fotos.
Música i sentits. Introducció a la significació musical - Joan Grimalt. Barcelona : Duxelm, 2014 .
Resum : " Música i sentits" pretén sistematitzar i presentar d'una manera assequible la recerca recent sobre tot allò que la música connota. Tot i els prejudicis formalistes que encara entorpeixen músics i melòmans, la reflexió sobre continguts expressius, des de la nova musicologia, ja compta amb la perspectiva d'uns quants decennis. L'autor s'ha proposat endreçar aquesta recerca de manera que se'n puguin beneficiar tots dos col·lectius: amb llenguatge planer, però sense renunciar a la profunditat que el tema exigeix.
Putos himnes generacionals. relat sobre l'escena musical barcelonina - Andreu Gomilla i Marta Salicrú. Barcelona : Empúries, 2015 .
Resum : Per què es van separar els Antònia Font? Què va fer que Standstill deixés el hardcore pel rock? Què sent Sílvia Pérez Cruz quan puja a un escenari? Com és la mestra que va inspirar Roma dels Manel? Andreu Gomila i Marta Salicrú disseccionen l'escena musical catalana dels últims quinze anys per fer un retrat d'una generació que ha canviat la història de la música popular d'aquest país a través dels seus protagonistes. Són també Love of Lesbian, Hidrogenesse, Roger Mas, Guille Milkyway, Mishima, El Petit de Cal Eril, Joan Colomo, els segells BCore i BankRobber... Noms que són part de la nostra història.

(↑) - Cuina i gastronomia

Cuina amb fruites - Miracle Serra i Joan Tarragona. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : La cuina del restaurant Cuina Miracle, a Sant Just Desvern, està basada en receptes tradicionals. En aquest llibre, però, Miracle Serra i Joan Targarona, mare i fill, han volgut explorar les connexions entre els seus plats i diferents tipus de fruites per potenciar així les sensacions que produeixen i multiplicar-ne fins a l’infinit els gustos, les aromes, els colors, les textures... Il·lustren les receptes unes brillants fotografies de Xavier Pladellorens i les vívides pintures de Miracle Serra, les inquietuds artístiques de la qual l’han impulsat a dedicar la seva vida a maridar la cuina amb l’art.
Cuinem a casa les postres de Jordi Roca - Jordi Roca. Badalona : Ara Llibres, 2014 .
Resum : Jordi Roca, el cuiner postrer de l’extraordinari Celler de Can Roca, ens obre les portes de la seva cuina i ens regala una llaminera selecció de receptes originals i delicioses, pensades per cuinar a casa. El petit dels germans Roca passa pel sedàs de l’humor, l’enginy i el talent culinari els seus records, els seus coneixements i les seves inspiracions i els converteix en sorprenents postres a l’abast de tothom. Una magnífica invitació a l’imaginatiu món d’aquest geni dels dolços que s’arrodoneix amb les espectaculars fotografies de Becky Lawton, que acompanyen totes les receptes i que desperten els nostres sentits talment com si tinguéssim els plats a taula. Tots els secrets i trucs del xef més original, creatiu i divertit per traslladar la màgia del millor restaurant al nostre menjador.
La cuina dels bolets - Sergi de Meià. Badalona : Ara Llibres, 2015 .
Resum : Els bolets, protagonistes a taula. Receptes de proximitat per llepar-se els dits. Sergi de Meià, cuiner de renom, boletaire apassionat i professional compromès amb el territori i els productes autòctons, ens convida a conèixer tots els bolets catalans i les seves receptes més saboroses. Una edició il·lustrada que s’endinsa en els secrets dels nostres boscos per portar-nos a taula, o al rebost, aquests tresors de la terra. Un regal per a tots els boletaires i els amants de la gastronomia que inclou receptes, maridatges i consells de conservació, i també passejades i rutes per conèixer els paratges on s’amaguen aquestes joies del nostre patrimoni. Per trobar bolets, conservar-los o cuinar-los i maridar l’àpat!

(↑) - Novel·la

A l'ombra del decameró: catorze relats eròtics - Anna Pascual... ( et al.). Maçanet de la Selva : Gregal, 2015 .
Resum : Una colla de lletraferits passen el temps en una finca de Collserola, damunt l'herba arranada, sota els desmais; no hi falta de res. S'engeguen els aspersors. Algú els proposa un repte: cada matí un contes, però han de ser eròtics. Cadascú ho entén a la seva manera. Els uns busquen el picant; uns altres, les pessigolles; d'altres, encara, la rialla oberta; els de més enllà van decidits cap a les humitats. Són relats per engrescar, per llegir espitregats, mig ajaguts, per abans o després de la migdiada. Qui hi busqui el plaer literari, també l'hi trobarà. El resultat el teniu entre les mans.
Comentari : Com si d'un nou Decameró es tractés, les ganes de narrar són tan fortes com les ganes de ... de deixar-se fer. De viure el moment. Catorze relats escrits a l'ombra del Decameró i sense complexos.
Abaixeu les armes! - Bertha von Suttner. Barcelona : Angle, 2014 .
Resum : Abaixeu les armes! és la història d'una aristòcrata austríaca, Martha Althaus, entre 1859 i 1889, uns anys molt convulsos a Europa, sobretot pels conflictes bèl·lics provocats per les unificacions italiana i alemanya. La protagonista va rebutjant, marcada per les guerres que li toca viure, els valors ultranacionalistes i militaristes que de jove li havien inculcat, alhora que fa seva la causa de la pau. A més d'una extraordinària novel·la històrica d'un esborronador realisme, molt ben documentada i d'una lectura molt amena, Abaixeu les armes! és una magnífica novel·la d'amor i sentiments, d'aprenentatge vital i de confrontació d'idees en una societat anquilosada i caduca. Una novel·la compromesa sobre l'horror de les guerres, un clàssic universal sobre els valors de la pau.
Comentari : Escriptora, pensadora i activista pacifista, guardonada el 1905 amb el Premi Nobel de la Pau, Berha von Suttner va ser universalment coneguda per la seva novel·la Die Waffen nieder! (1889), traduïda ara al català per primera vegada.
Aquesta nit no parlis amb ningú! - Josep Sampere. Barcelona : Males herbes, 2015 .
Resum : Oscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germa petit, l'Àngel, és un adolescent amb problemes d'angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d'ambdos es diu Eduard, i s'acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d'ells parlés amb ningú.
Comentari : "Aquesta nit no parlis amb ningú!" es una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror mes sòlides de la nova literatura catalana."
Arenas movedizas - Henning Mankell. Barcelona : Tusquets, 2015 .
Resum : Arenas movedizas es, en cierta manera, un libro de memorias, pero muy peculiar. No hay sucesión temporal y el arranque es la enfermedad actual del autor y lo que su diagnóstico desencadenó en él: recuerdos distanciados en el tiempo y no necesariamente consecutivos, que Mankell relaciona de un modo u otro con las grandes preguntas del hombre: ¿qué somos?, ¿cómo nos enfrentamos a la muerte?, ¿de qué tenemos miedo?, ¿qué mundo dejaremos en herencia?, ¿en qué creemos, y por qué?
Comentari : Para responder a estas preguntas, Mankell recurre a sucesos del pasado: un día en el colegio cuando era pequeño, una visita al Museo Británico, una lectura sobre la Isla de Pascua, la verdadera naturaleza de las arenas movedizas o el poder del hielo, la muerte de un niño mozambiqueño, visitas a Salamanca, a Mantua, a Buenos Aires, a Malta y a las ruinas de Hagar Qim... Con estas incursiones en el pasado surge un retrato, desde la infancia y la adolescencia hasta la madurez, del Mankell de carne y hueso, que examina su vida y, con ella, cuestiones que afectan a toda la humanidad.
El Regne - Emmanuel Carrère. Madrid : Anagrama, 2015 .
Resum : Emmanuel Carrère ha acostumat els lectors a esperar-ne l'inesperat, i en aquesta obra monumental, gairebé èpica i sens dubte radical, aborda la fe i els orígens del cristianisme, ni més ni menys. A "El Regne" s'entrecreuen la vivència de l'autor, que abraça la fe en un moment de crisi personal, i les històries de Pau i de Lluc. Pau, que cau del cavall, té una il·luminació mística i passa de lapidar cristians a propagar la nova fe que transmuta els valors. I Lluc, que escriu la vida de Jesús i a partir del qual ens endinsem en els Evangelis. Enmig d'aquestes històries entrellaçades apareixen entre molts altres aspectes des de la sèrie sobre zombis en què Carrère fa de guionista, a bolxevics comparats amb els primers cristians o visions erudites sobre les fonts del cristianisme, l
Comentari : A Carrère li interessa el missatge transgressor del cristianisme i la desmesura de la fe. I aquest llibre provocador és una indagació rabiosament contemporània que ens parla de la perplexitat, el dogma, el dubte, la redempció i la construcció d'una creença amb tesis rupturistes i rituals estranys.
El jardí dels déus - Gerald Durrell. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : L’any 1935 els Durrell (la mare i els quatre fills adolescents) es van traslladar a l’illa grega de Corfú, on van viure fins a l’esclat de la guerra. Per al més petit de la casa, en Gerald, apassionat dels animals, no hi podia haver un destí millor, perquè allò era ple de lirons, sargantanes, escarabats, rat-penats, mussols i tota mena de bestioles que ell es delia per observar de molt prop... tan de prop que no va trigar gaire a omplir el seu dormitori d’animals que en un tres i no res van ocupar tant la casa com el jardí. I per si amb això no n’hi hagués prou, la residència familiar era també el punt de trobada d’altres espècimens del tot inclassificables: estrafolaris convidats de la seva mare o dels seus germans que no podien estar-se de provocar situacions hilarants.
Comentari : Amb un afinadíssim humor anglès, Gerald Durrell, com ja havia fet a La meva família i altres animals (1956) i Ocells, bèsties i parents (1969), comparteix en aquest llibre, que tanca la trilogia de Corfú, alguns dels episodis més divertits de la seva extraordinària infantesa.
El joc seriós - Hjalmar Söderberg. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : En la Suècia de final del segle XIX, l’Arvid, un jove ambiciós i amb una bona formació, coneix la Lydia, la filla d’un pintor, durant unes idíl·liques vacances d’estiu i tots dos s’enamoren. Ella, però, té altres pretendents més solvents que no pas ell, i d’altra banda, l’Arvid, encara força jove, té por de veure’s compromès en una relació formal. Amb el pas del temps, tots dos accedeixen a insignificants matrimonis de conveniència, però no triguen gaire a adonar-se que per ser feliços han de fer reviure el seu amor de joventut, encara que això pugui desencadenar un desenllaç tràgic i de conseqüències no sempre previsibles.
Comentari : Hjalmar Söderberg (Estocolm, 1869 – Copenhaguen, 1941) és, juntament amb August Strindberg, un dels principals novel·listes de les lletres escandinaves. Doctor Glas (1905) i El joc seriós (1912) són les seves obres més destacades.
El nen perdut - Thomas Wolfe. Barcelona : Viena, 2014 .
Resum : L’any 1904 la família Wolfe es va traslladar de la petita localitat d’Ashville a Saint Louis, que en aquell moment era seu de l’Exposició Universal, on va passar a regentar una modesta residència per a veïns de la seva ciutat que visitessin el gran esdeveniment. I en aquest entorn brillant i cosmopolita, es va desencadenar la seva tragèdia.
Comentari : Aquest és un dels textos més brillants i colpidors de la literatura nord-americana del segle XX, en què es descriu l’episodi que va marcar la infantesa de Thomas Wolfe (Ashville, Carolina del Nord, 1900 – Baltimore, Maryland, 1938): la desaparició del seu germà Grover, relatada des de les perspectives de quatre persones diferents, que conformen un mosaic inigualable pel que fa al poder d’evocació.
El regreso del Catón - Matilde Asensi. Barcelona : Planeta, 2015 .
Resum : ¿Qué pueden tener en común la Ruta de la Seda, las alcantarillas de Estambul, Marco Polo, Mongolia y Tierra Santa? Eso es lo que los protagonistas de El último Catón, Ottavia Salina y Farag Boswell, tendrán que averiguar poniendo de nuevo sus vidas en peligro para resolver un misterio que arranca en el siglo I de nuestra era. Escrita con rigor, con un ritmo que mantiene en vilo a los lectores página a página y capítulo a capítulo hasta el final, "El regreso del Catón" es una combinación magistral de aventura e historia con la que Matilde Asensi nos atrapa de nuevo para no dejarnos escapar hasta la última palabra.
Els desposseïts - Szilárd Borbély. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2015 .
Resum : Als afores d'un poble fronterer d'Hongria un nen d'onze anys tremola de fred. I de gana. La seva família està estigmatitzada i marginada per culpa d'un passat del qual no es pot parlar. Ell s'evadeix de l'ambient opressiu que l'envolta gràcies al seu interès pels nombres primers. La mirada transparent de l'infant reconstrueix la història d'aquesta família i la de l'Hongria de mitjan segle XX, sacsejada pels traumes de la Segona Guerra Mundial, la fam, les col·lectivitzacions de terres i el retorn dels supervivents dels gulags. Narrada amb cruesa, la novel·la ens confronta amb el patiment dels que viuen exclosos de la societat, atrapats ens una situació desesperada. Els desposseïts són aquells que no tenen res, a qui se'ls nega fins i tot la dignitat.
Els últims dies del general Prim - Francesc Puigpelat. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : El general Joan Prim i Prats, nascut a Reus el 1814, tenia un projecte per a la regeneració d’Espanya partint de Catalunya, que implicava l’expulsió dels Borbons i la proclamació d’un nou rei, Amadeu de Savoia. Un projecte ambiciós i de llarg abast que es va veure truncat el vespre del 27 de desembre del 1870, al carrer del Turco de Madrid, quan mitja dotzena d’assassins a sou van descarregar sobre ell els seus trabucs. Els últims dies del general Prim narra els cinc dies finals de la vida del general català, reconstrueix la seva biografia, explica el seu pensament polític i fa una hipòtesi sobre la conxorxa, promoguda pels poders fàctics de Madrid, que va posar fi a la seva vida.
Escolta la cançó del vent. Pinball 1973 - Haruki Murakami. Barcelona : Empúries, 2015 .
Resum : Aquest volum engloba els dos primers títols que van consagrar Murakami com a escriptor: "Hear the wind sing" (1979) i "Pinball", 1973 (1980). Aquestes dos volumns conformen, juntament amb "La caça del boc salvatge", la trilogia del Rata. "Escolta la cançó del vent" segueix les peripècies d'un estudiant de vint-i-un anys que passa les vacances d'estiu a la seva ciutat natal en companyia d'en Rata, el seu amic íntim, d'una noia que només té quatre dits i del barman del Jay's Bar. nUn any després de l'èxit de la seva primera novel·la, Murakami va decidir recuperar aquells personatges a "Pinball 1973".
Comentari : Poètiques i melancòliques, aquestes dues obres de joventut representen l'inici de la brillant carrera de l'autor i contenen el germen de les seves novel·les posteriors. Els gats, la música, els personatges solitaris, la pluja i les onades del mar es passegen per aquestes pàgines i ens arrosseguen dins del món suggeridor i onñiric d'un dels grans escriptos dels nostres dies.
Fins aquí hem aribat - Petros Màrkaris. Barcelona : Tusquets, 2015 .
Resum : En una Atenes sumida en la pobresa apareix mort l'Andreas Makridis, un alemany d'origen grec propietari d'una empresa d'energia eòlica. Encara que tot indica que en Makridis s'ha suïcidat, un grup nou, autodenominat "Els grecs dels 50", en reivindica l'assassinat. El comissari Kostas Kharitos es farà càrrec de la investigació, just quan la seva fila, Katerina, que com a adavocada defensa els drets d'uns immigrants africans, pateix una brutal agressió en sortir dels jutjats a mans del cada cop més nombrós partit neonazi Albada Daurada.
Foc pàl·lid - Vladimir Nabòkov. Barcelona : RBA, 2014 .
Resum : Poques novel·les mostren tan bé com aquesta les altíssimes cotes de llibertat imaginativa i d’atreviment formal que va assolir la narrativa de ficció durant el segle XX. "Foc pàl·lid" és, sota la seva aparença d’estudi literari convencional, una bomba de creativitat enjogassada, plena de reptes i de provocacions hipnòtiques. El poeta nord-americà John Shade ha mort assassinat. El seu últim poema, Foc pàl·lid, es publica acompanyat d’un pròleg, unes prolixes notes i un peculiar índex de noms a cura de l’editor d’en Shade, Charles Kinbote. Però en el seu comentari, Kinbote es mostra intolerant i excèntric; un boig, qui sap si perillós. I a mesura que les notes es tornen més personals, potser revela més que no voldria.
Comentari : Gràcies al talent ple de saviesa de Nabokov, tan hereu de Cervantes com precursor de la postmodernitat, aquests materials acaben configurant una burla brillant sobre els excessos d’una certa crítica literària, un relat tortuós sobre la naturalesa fictícia de la realitat i, sobretot, un tour de force triomfal contra les constriccions del gènere de la novel·la i els límits del llenguatge.
Grey - E.L. James. Barcelona : Grijalbo, 2015 .
Resum : Christian necesita tenerlo todo bajo control. Su mundo es puro orden y disciplina aunque, en el fondo, está vacío... hasta el día en que Anastasia Steele aterriza de bruces en su despacho, hecha una maraña de largo pelo castaño y esbeltas piernas. Él intenta olvidarla pero, muy al contrario, se ve inmerso en una tormenta de emociones que no consigue controlar y a la que no puede resistirse. A diferencia de todas las mujeres que ha conocido, la tímida e inexperta Ana parece capaz de ver más allá del exitoso empresario y la lujosa vida que le rodea, y descubrir el corazón frío y lastimado de Christian. ¿Logrará su relación con Ana disipar las pesadillas que le acechan todas las noches? ¿O serán sus oscuros impulsos sexuales, su obsesión por el control y el desprecio hacia sí mismo los que alejarán a la joven y destruirán la frágil esperanza que ella le ofrece?
Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va penjar d'un arbre. Històries d'amor - Liudmila Petruixévskaia. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2015 .
Resum : Intents d’establir relacions, tant depravades com sublims, al llarg de diferents etapes de la vida, tot narrat amb cruesa, miratge romàntic, sarcasme i una tendresa sorprenent. Històries enginyoses i dolces, burlesques i corprenedores; aquestes faules realistes sobre dones que cerquen l’amor són els contes amb els quals l’autora, que ha estat comparada amb Txékhov, Tolstoi, Beckett i Poe, demostra per què és l’única autora russa en actiu indiscutiblement canònica.
Comentari : Elissa Schappell, The New York Times Book Review – “Es tracta d’històries d’amor profundament desapassionades, narrades amb franquesa, amb elasticitat i frugalitat en el llenguatge. Algunes històries capturen un personatge en un moment de claredat txekhoviana; altres es llegeixen com contes tradicionals familiars, relatats sense fanfàrria ni urgència; en altres ressonen les xafarderies que s’intercanvien com si fossin monedes. I el que es manté constant és l’humor fosc i fatalista i l’ironia profunda que els personatges de Petruixévskaia fan servir com a protecció contra el fred mordaç de la solitud i l’infortuni que sembla ser el seu estat natural.”
Justine o les dissorts de la virtut - Marquès de Sade. Barcelona : Proa, 2014 .
Resum : Justine o les dissorts de la virtut és una novel·la eròtica i filosòfica extremament morbosa i sentimental. Justine és una noia de bona família que es queda òrfena quan és molt jove. De cop, ella i la seva germana Juliette s'han de buscar la vida en un món ple de llibertins i de gent perversa. Justine tria el camí de la virtut, però allà on va trobarà tots els abusos i les humiliacions del món. Un seguit de desventures, com més va pitjors, acabaran degradant Justine, la qual descobreix horroritzada la veritable naturalesa dels seus detractors. El seu afany per conservar la virtut és impossible en una societat que li ho impedeix de totes totes. Justine és condemnada i castigada constantment, mentre que els corruptes que abusaran de la seva confiança sempre se'n surten indemnes.
Comentari : El lector esdevindrà còmplice dels perversos, els quals sabran donar coherència als seus arguments per castigar Justine i faran de la versió de la pobra noia un història que no s'aguanta per enlloc. En aquesta novel·la gòtica i filosòfica, la fantasia més desbordada omple pàgines i pàgines d'episodis increïbles, que ens acostaran a un geni de la literatura universal.
L'amor de la meva vida de moment - Pep Puig. Barcelona : L'Altra Editorial, 2015 .
Resum : En el relat central d’aquest recull, un home de quaranta anys recorda el viatge que va fer durant una escapada del servei militar per anar a buscar la nena de qui s'havia enamorat perdudament quan només tenia deu anys. ¿Qui va ser realment aquella nena, si amb prou feines van compartir una partida de dames una tarda d’estiu? ¿Per què aquesta necessitat d’anar-la a buscar als vint anys, o de recordar-ho ara que ja en té quaranta? ¿Quant dura en realitat l’amor de la nostra vida? ¿Quants amors de la nostra vida podríem recordar si els poguéssim comptar amb els dits d’una mà? ¿I a quants ens atreviríem a anar a buscar?
Comentari : Amb un humor entre lúdic i irreverent i una prosa viva i plena de matisos, Pep Puig basteix un llibre sorprenent que explora el final de la innocència infantil, aquella frontera entre la infantesa i l'edat adulta, i que va tant a favor de l’amor com en contra.
L'últim mono - Lluis Maria Todó. Barcelona : Club Editor, 2015 .
Resum : El narrador d’aquesta novel·la és en primer lloc un pare que es pregunta d’on ve l’atracció del seu fill per l’heroïna. És també un traductor d’ofici que s’ha passat la vida interpretant el que escriuen els altres, i un home feliçment avesat a la solitud i a les seves rutines. El cataclisme arriba per telèfon quan, al cap de deu anys de “l’últim mono” del fill, la mare anuncia una tercera recaiguda i li demana assistència. Comença un període imprevist, de convivència familiar, que altera tots els costums i obliga el traductor a interpretar i comprendre no les paraules sinó els fets. ¿De què es desintoxica el fill, de quines vivències que potser no són seves sinó anteriors?
Comentari : El traductor rastreja entre els vestigis d’una Barcelona pletòrica sota el signe de Lou Reed i Rimbaud, la que ell va conèixer de jove. D’aquesta exploració, o meditació, o conversa amb si mateix, sorgeixen escenes de la família mediterrània moderna en què la tribu s’obre a l’individualisme, separacions combinades amb canvis d’orientació sexual, noves formes de vida enmig de les quals un fill obedient se sent fascinat per l’abisme. I Lluís Maria Todó, amb aquesta novel·la que podria descriure’s com una Recerca dels auguris ocults, s’instal·la en un territori que li escau meravellosament: el de la família explicada per un escèptic, que observa serenament les espirals de fum en què es va convertint la pròpia vida.
La bèstia humana - Émile Zola. Barcelona : L'Avenç, 2014 .
Resum : Roubaud, sotscap de l’estació de tren de Le Havre, descobreix que la seva dona, Séverine, va tenir un afer, anys abans, amb Grandmorin, un dels directors de la companyia ferroviària. Després de forçar-la a confessar, Robaud, que se sent humiliat, assassina Grandmorin en el trajecte de París cap a Le Havre. L’atzar fa que el crim sigui presenciat pel maquinista Jacques Lantier, víctima d’una malaltia hereditària que li desperta, amb el desig, una mania homicida cap a les dones, una mania que tracta de canalitzar a través de la seva relació, gairebé sexual, amb la seva màquina de tren, la “Lison”. Aquest maquinista, Jacques Lantier, és "la bèstia humana " que dóna el títol a l'obra.
Comentari : Amb la precisió d’un mecanisme de rellotgeria, Zola construeix un tens thriller psicològic, que ha estat adaptat en diverses ocasions al cinema, sobretot en les recordades versions de Jean Renoir i de Fritz Lang.
La filla estrangera - Najat El Hachmi . Barcelona : Edicions 62, 2015 .
Resum : La filla estrangera narra l'entrada en la vida adulta d?una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d'interior de Catalunya. És la història de la seva rebel·lió personal, del dilema que comporta el fet de sortir o no sortir del món de la immigració i del dur confl icte intern que suposa trencar l'estret vincle emocional que la uneix amb la mare. La jove i brillant protagonista d'aquesta novel·la ha acabat l'etapa de l'institut i amb tan sols divuit anys ha de decidir si accepta el matrimoni arreglat amb el cosí que li proposa la mare o si marxa sola a Barcelona per desenvolupar el seu talent.
Comentari : Al llarg del relat, en què la llengua actua com a element actiu de la trama, símbol de les difi cultats de comunicació i del xoc d'identitats, la noia reflexiona, entre moltes altres coses, sobre la llibertat, les arrels, les diferències generacionals o la complexa realitat personal, social i cultural que la condició d'immigrant imposa. I com qualsevol jove d'avui dia ha d'afrontar les limitacions de l'entorn i les dificultats per accedir al món laboral.
La finestra alta - Raymond Chandler. Barcelona : RBA, 2014 .
Resum : «Vaig preguntar-me com seria fer de poli d’homicidis i anar trobant cadàvers una mica pertot arreu sense que em fes fred ni calor, com seria viure sense haver d’esmunyir- se dels llocs esborrant les meves empremtes dels panys, ni haver de mesurar quantes coses podia contar sense perjudicar un client i quantes coses podia callar-me sense fer-me més mal del compte. Vaig concloure que no m’agradaria». Al detectiu Philip Marlowe el contracten per recuperar una moneda d’or de gran valor que ha desaparegut de casa de la senyora Murdock, qui sospita de la seva jove, Linda Conquest. En la mesura que pugui, el detectiu també haurà d’aconseguir el divorci del fill de la senyora Murdock sense cap mena d’indemnització econòmica. Tot ben senzill, aparentment.
Comentari : Una de les trames més enrevessades i sorprenents de Raymond Chandler, un dels pares de la gran novel·la negra americana i mestre absolut del diàleg cínic, aspre i dur. Tot un clàssic.
La gran caiguda - Peter Handke. Barcelona : Raig Verd, 2014 .
Resum : La història d’un actor rebel retirat, en un sol dia, des del matí fins a altes hores de la nit. Caminant a través d’una metròpoli d’estiu, dels marges al centre. Les trobades: amb els runners, els sense sostre, les parelles, un sacerdot, la policia. Un camí pel mig de les guerres de veïns, d’antics cartells de polítics reclamant el vot, i que travessa els passadissos subterranis d’un altre món. Llampecs al centre de la ciutat. I la cara d’una dona.
Comentari : «T’aconsello llegir aquest llibre, prendre’t una canya, posar-te una ploma ontològica al barret com l’heroi de La gran caiguda i seguir-lo. És pel teu bé, lector, no te’n penediràs. Es tracta d’una narració directa, amb frases clares i elegants. El llibre és una reminiscència dels començaments de Handke i és impressionant. La literatura alemanya no és concebible sense Peter Handke.» Die Zeit. «Des dels afores de la ciutat fins al centre, el narrador va vagant tan lentament que tot es converteix en un paisatge que sembla tret d’un quadre de Brueghel: un panorama ple de figures marcadament delineades i increïblement estranyes. Quin gran èxit artístic!» Die Welt.
La indiana - Roser Burgués. Maçanet de la Selva : Gregal, 2015 .
Resum : Claire Pourpière, nascuda a mitjans del segle XIX i filla d’una rica família francesa d’Albí, fuig amb un temporer català de la verema, en Miquel. Quan arriba al poble d’ell, Castelló de Farfanya, es troba immersa en un món rural que la refusa.Al cap d’un anys de penúries, Claire, ja mare de dos fills, empesa per la misèria provocada per la fil·loxera, amb l’aprovació del seu marit, se’n va a Cuba a la recerca de fortuna per a ella i els seus. Espantada i aparentment malalta, en el viatge d’anada a Cuba, coneix l’Ovidi, un indià ric que li ofereix protecció i amor. Malgrat aquesta promesa, al cap de pocs mesos de viure a Cuba, l’Ovidil'abandona. Però les circumstàncies li oferiran una segona oportunitat.
Comentari : Paradoxalment, la mesquinesa de l’Ovidi esdevindrà la taula de salvació de Claire.I aleshores començarà el mite, la llegenda de Claire Porpière, la indiana rica, influent i viatgera, especialment ben vista en els cercles americans i entre els rebels que reclamen la independència de Cuba. Amb aquesta obra l’autora es retroba amb el seu passat, amb la història d’una besàvia, la Claire Pourpière, que un dia va abandonar la família per anar-se’n a Amèrica a fer fortuna i va tornar, al cap dels anys, llançant duros a l’aire, convertida en una de les dones més riques de Cuba. "La indiana" és la seva primera novel·la i ha estat publicada per Gregal per haver estat finalista en la tercera convocatòria del premi de novel·la històrica que atorga aquesta editorial.
La maledicció dels Palmisano- Rafel Nadal. Barcelona : Columna, 2015 .
Resum : Una extraordinària novella d'alt contingut emocional que narra la peripècia d'un home, en Vitantonlo, marcat per un destí cruel: ser el darrer representant masculi d'una nissaga familiar trencada per la mort durant la Primera Guerra Mundial de tots els homes de la familia. . El tractament d'un tema central, profund i uni versal, la predeterminació del destí i la forca de l'amor que s'imposa a la fatalitat, a la violència, a la guerra. . Ambientada a la Pulla, la capital de la qual és Bari, a Itàlia. Molt mediterrània, completament assimilable als nostres paisatges. . Un recorregut històric per les Idees socials i polítiques que van marcar aquells temps, a través de la presentació d'episodis narrats amb una càrrega intimista i simbòlica molt expressiva, que vénen a recollir el sentiment d'una època.
Comentari : «M'has de prometre que, si és nen, faràs veure que és teu i el criaràs com un Convertini. Li posarem Vitantonio. Només tu i jo sabrem que és en honor del meu Vito Oronzo, que l'haurà engendrat, i del teu Antonio, que li haurà donat el nom i l'oportunitat de sobreviure a la maledicció dels Palmisano».
La meva planta de taronja llima - José Mauro de Vasconcelos. Barcelona : Libros del Asteroide, 2014 .
Resum : De gran, en Zezé vol ser poeta i dur corbatí, però de moment és un nen brasiler de cinc anys que s’obre a la vida. A casa seva és un trapella que no para de fer malifetes i que només rep retrets i clatellots; a l’escola és un àngel amb un cor d’or i una imaginació desbordant que té encantada la seva mestra. Però per a un nen com ell, intel·ligent i sensible, créixer en el si d’una família pobra no sempre és fàcil; quan està trist, en Zezé busca refugi en el seu amic Minguinho, un arbret de taronja llima, amb el qual comparteix tots els seus secrets, i en el Portuguès, amo del cotxe més bonic del barri.
Comentari : Publicada per primer cop l’any 1968, La meva planta de taronja llima és la història emocionant d’un nen a qui la vida el farà adult precoçment. En aquest novel·la, José Mauro de Vasconcelos va recrear els seus records d’infantesa al barri carioca de Bangú amb un lirisme i una tendresa que van captivar els lectors des de la seva aparició i que l’han convertit en un dels llibres més llegits de la literatura brasilera contemporània.
La presa - Kenzaburo Oé. Barcelona : Edicions de 1984, 2014 .
Resum : En un poblet aïllat del món, la guerra només s'ensuma quan algun avió enemic sobrevola les muntanyes qu l'envolten. Un matí d'estiu, però, quan un d'aquells avions se'ls estavella a prop, la vida pausada d'aquell indret i d'aquella gent de cop es veu trasbalsada per l'arribada d'un presoner, que, convertit en una presa, els pren tota la innocència.
La vida dels elfs - Muriel Barbery. Barcelona : Edicions 62, 2015 .
Resum : Què tenen en comú la petita Maria, que viu en un remot poblet de la Borgonya, i l'adolescent Clara, que a la mateixa època s'instal·la a Roma per perfeccionar el seu talent per a la música? Aparentment res. En realitat, però, les uneix un lligam secret: cada una, per diferents mitjans, està en contacte amb el món dels elfs. El dia que una greu amenaça pesa sobre l'espècie humana, les dues noies inicien una llarga batalla per frustrar els plans d'un elf esgarriat.
Comentari : La història de la Maria i la Clara, que van conèixer els elfs. Una reivindicació de la imaginació, de la ficció i del poder de les històries. Muriel Barbery (Casablanca, 1969) és professora de filosofia i actualment viu al Japó. Amb L'elegància de l'eriçó (Edicions 62, 2007) va fer una entrada esclatant en el món de la literatura internacional gràcies essencialment al boca-orella dels lectors. Ha estat guardonada amb el Premi dels Llibreters Francesos iha obtingut el reconeixement de la crítica i del públic.
La zona - Sergei Dovlatov.
Resum : La zona és la primera obra traduïda al català de Serguei Dovlàtov, un dels escriptors russos més virtuosos i estimats del segle XX. Amb la seva prosa lacònica i les seves observacions lapidàries i tragicòmiques sobre l'existència, Dovlàtov ens ofereix en "La zona" un punt de vista inèdit en l'anomenada literatura concentracionària, tan fèrtil en les lletres russes: el del vigilant enfront del pres, el del botxí enfront la víctima. Però a diferència de Soljenitzin, que creia que els camps polítics eren l'infern, Dovlàtov, vigilant en un camp penal, creia que l'infern viu dins nostre, i que només l'absurditat del sistema soviètic l'havia col·locat en una banda del reixat i no en l'altra.
Comentari : El resultat és una obra imprescindible, on l'autobiogafia, el gènere epistolar i la ficció es fonen per il·lustrar-nos el que va escriure Vassili Grossman; que l'única cosa que Rússia no ha conegut en els seus mil anys d'història és la llibertat. Serguei Dovlàtov és un dels autors més estimats pels lectors russos, fins al punt que moltes de les seves observacions lapidàries han esdevingut part del llenguatge popular.
Lo que no te mata te hace más fuerte - David Lagercrantz. Barcelona : Destino, 2015 .
Resum : Lisbeth Salander está inquieta. Ha participado en un ataque hacker sin razón aparente y está asumiendo riesgos que normalmente evitaría. Mientras, la revista Millennium ha cambiado de propietarios. Quienes le critican, insisten en que Mikael Blomkvist ya es historia. Una noche, Blomkvist recibe la llamada del profesor Frans Balder, un eminente investigador especializado en Inteligencia Artificial quien afirma tener en su poder información vital para el servicio de inteligencia norteamericano. Su as en la manga es una joven rebelde, un bicho raro que se parece mucho a alguien a quien Blomkvist conoce demasiado bien. Mikael siente que esa puede ser la exclusiva que él y Millennium tanto necesitan, pero Lisbeth Salander, como siempre, tiene sus propios planes.
Comentari : En "Lo que no te mata te hace más fuerte", la singular pareja aclamada por más de 80 millones de lectores en "Los hombres que no amaban a las mujeres", "La chica que soñaba con una cerilla y un bidón de gasolina" y "La reina en el palacio de las corrientes de aire" continúa su historia. Ha llegado la hora de que sus caminos se crucen de nuevo. Vuelve Lisbeth Salander. Millennium continúa.
Mare i filla - Jenn Díaz. Barcelona : Amsterdam, 2015 .
Resum : La Dolors, la Natàlia, la Glòria, l’Àngela, la Violeta, l’Èrica... Dones amb homes o sense. Dones que viuen vides que, de tan previsibles, sorprenen. Dones enamorades, dones que mesuren l’amor, dones que es fan grans o dones que busquen i no troben, o troben i no ho saben. Aquesta és una novel·la coral sobre les coses que són la vida. Sobre els lligams familiars, les cambres pròpies, les cases amb jardí i les cases en penombra. Sobre els mons masculins habitats per dones i les frases fetes que els expliquen i els perpetuen. Sobre les mares, les filles, les germanes i les paraules i els silencis que les apropen o les separen. «Ara sabia de què és capaç una dona per amor, una dona enamorada és el pitjor animal que hi ha.»
No-res - Janne Teller. Barcelona : Comanegra, 2012 .
Resum : Pierre Anthon s’aixeca de la seva cadira a l’aula, anuncia a mestre i companys que res no importa a la vida i se’n va per no tornar-hi més. Cada dia els seus amics el trobaran enfilat a la prunera del seu jardí mentre ells emprenen el camí de l’escola. Pierre Anthon els llença les prunes de l’arbre per provocar-los, però aquestes no els faran tant de mal com les respostes que els dóna a cada argument pensat per fer-lo tornar. Desmoralitzats, els seus companys conceben un pla per intentar convèncer en Pierre Anthon, però sobretot a ells mateixos, que en la vida sí que hi ha coses que tenen importància.
Comentari : Amb un estil valent, directe i sense retòrica supèrflua, "No-re"s ens aboca sense cap avís previ a una història que aviat s’intueix complicada; més encara quan els protagonistes són uns adolescents que s’hauran d’enfrontar prematurament a les grans preguntes de la vida. Quan fou inicialment publicada l’any 2000 a Dinamarca, "No‐res" va encendre polèmics debats per la cruesa de la història que narra i fou censurada en escoles d’Alemanya, Dinamarca i Noruega. Anys més tard ha acabat reconeguda amb premis de primer ordre i amb una crítica entusiasta, i forma part dels plans d’estudi en la majoria de països occidentals.
Nosaltres - Ievgueni Zamiatin. Barcelona : Males herbes, 2015 .
Resum : Anterior a "Un món feliç" d'Aldous Huxley i a "1984" de George Orwell, obres sobre les quals va exercir una clara influència, "Nosaltres" va estar prohibit a la Unió Soviètica durant mes de seixanta anys, considerat un llibre ideològicament reprovable. S'hi narra la historia de D-503, un enginyer fidel a l'Estat Únic que veu pertorbada la seva vida lògica i ordenada per l'aparicio d'una noia difícil de computar. Zamiatin utilitza una trama d'aventures per endinsar-se en una societat regida per un sistema matemàtic perfecte, ón els edificis són de vidre i les Taules Horàries, iguals per a tothom. Amb un tractament del llenguatge decididament avantguardista, aquesta obra mestra de la literatura russa del segle XX constitueix una novel·la visionària en molts aspectes.
Per a Isabel - Antonio Tabucchi. Barcelona : Edicions 62, 2014 .
Resum : Escrita els anys 90, Per a Isabel és el resultat d’un vol de la imaginació de l’autor a Nàpols una nit d'estiu en què la lluna plena brillava en tota la seva esplendor, segons ens explica Antonio Tabucchi. La trama es concreta en la recerca per part del protagonista d'una dona, Isabel, de qui s'havia separat fa anys i de la qual no n'havia sabut res més. En algun moment, va sentir la necessitat de retrobar-la i saber com li havia anat i va emprendre’n la recerca. Aquesta viatge, un joc gairebé detectivesc, a poc a poc es transforma en una indagació metafòrica, existencial : “L’important és buscar. No importa si es troba o no.”
Punts de fuga. 26 relats sobre viatges en el temps. 26 autors catalans actuals. Barcelona : Males herbes, 2015 .
Resum : Els viatges en el temps, ja siguin literals o metaforics, cap al desti de la humanitat o cap a la propia infancia, constitueixen un dels grans anhels de la nostra imaginacio i, per tant, son una llaminadura a mans de qualsevol narrador. Perfectament conscients d'aquesta sort, vint-i-sis escriptors actuals ens ofereixen les seves visions del tema, cadascuna vinculada a una manera particular d'entendre la literatura. El resultat funciona com un calidoscopi de contes on es combinen les especulacions cientifiques amb les intrigues historiques, els retrats costumistes i els experiments formals, observats des d'optiques tan diverses com la humoristica, la filosofica o la sentimental.
les pereres fan la flor blanca - Gerbrand Bakker. Barcelona : Raig Verd, 2015 .
Resum : Els bessons Klaas i Kees i el seu germà petit Gerson juguen sovint a «Negre», un joc en què la regla principal consisteix a no obrir els ulls. Un dia, en Gerson perd la visió en un accident de cotxe, i es veurà obligat a jugar a «Negre» la resta de la seva vida. Serà capaç d’adaptar-se a la seva nova vida amb l’ajuda del seu gos? La vida també ha canviat considerablement per al seu pare i els seus germans. Però el que no canvia mai és la calidesa de la família. Gerbrand Bakker ens explica aquesta commovedora història a través de tres perspectives diferents, la dels bessons, la d’en Gerson i la del gos.

(↑) - Poesia

L'esfera insomne - Màrius Sampere. Barcelona : Labreu, 2015 .
Resum : Esgotats pràcticament tots els premis, els èxits, els honors; digerit i dissimulat l'enorme prestigi, Màrius Sampere decideix reinventar-se. I ho fa, i ho aconsegueix, sense trair la veu que el delata però creant un univers poètic nou, potser més íntim, molt més íntim, però alhora expansiu, infinit, total, on la certesa d'un final de camí esdevé des,esurada reflexió i deliri líric que esclata en un dels llibres més brutals, més definitius i contundents de la lieratura mundial dels nostres temps: "L'esfera insomne", sí.
Comentari : Llibre amb CD
Més enllà del parlar concís - Montserrat Abelló. Paiporta ( València ) : Denes, 2014 .
Resum : Montserrat Abelló conrea la poesia des de fa més de quatre dècades, es tracta d'una poesia subtil des d'un pensament que s'enfronta sense treva al pes del silenci i a les seues complicitats davant de tants fets determinants de la vida, una poesia que alimenta en un emotiu diàleg la veu individual i la col·lectiva.
Comentari : Gran part de la seua obra es troba recollida en el volum Al cor de les paraules. Obra poètica, 1963-2002 (Barcelona, 2002), així com en altres obres publicades des de llavors, com ara aquest volum, Més enllà del parlar concís, on reconeixem de bell nou la seua veu en aparença despullada però vibrant, a la recerca d'aquelles sensacions que ens humanitzen, sense excloure-hi una visió de la vida i de la mort que crida a renovar-se i mantenir-se oberta al coneixement amb voluntat d'entendre més enllà de les paraules...
Poemes 1925-1930 - T.S.Eliot. Barcelona : Adesiara, 2014 .
Resum : L’any 1922, T. S. Eliot publica "The Waste Land", que es converteix ben aviat en un dels models indiscutibles de la poesia anglesa, i el 1945 surten a llum els "Four Quartets", que el poeta considerava la seva obra mestra. Entre aquestes dues fites, hi ha uns anys de tenaç activitat intel•lectual i espiritual, on l’etapa que va del 1925 al 1930 es revela absolutament decisiva per a la seva obra posterior. Aquest volum inclou els tres reculls que Eliot va escriure en aquest breu però intens període: "Els homes espantall" (1925), "Dimecres de Cendra" (1930) i "Poemes d’Ariel" (1927-1930), una mostra excel•lent de la millor poesia del segle XX.
Punyetera flor - Blanca Llum Vidal. Barcelona : Labreu, 2014 .
Resum : De manera subtil i subterrània, Punyetera flor està lligat als dos poemaris anteriors de la poeta, "Nosaltres i tu" (2011) i "Homes i ocells" (2012), que plantejaven respectivament els temes de l'experiència de l'alteritat i la realitat del nostre món. Punyetera flor està dedicat exclusivament a la qüestió de les relacions amoroses, que ha obligat la poeta a replantejar-se el seu concepte d'alteritat i realitat. És una crònica matisada sobre la tumultuosa implosió a la nostra personalitat que significa la sotraguejadora irrupció de l'amor a les nostres vides. Per això el símbol de l'amor de Vidal no és la llepada i tòpica rosa de la tradició, sinó la “punyetera” flor, amb tota la seva càrrega d'irresistibilitat, habilitat, alteració i oposició. Amb excel·lents resultats, Blanca Llum Vidal s'ha enfrontat a un dels reptes més arriscats de la poesia contemporània: fer un poemari amorós que sigui real, plausible i creïble (Sam Abrams )
Comentari : Amb excel·lents resultats, Blanca Llum Vidal s'ha enfrontat a un dels reptes més arriscats de la poesia contemporània: fer un poemari amorós que sigui real, plausible i creïble.

(↑) - Teatre

El president - Thomas Bernhard. Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : Amb el país en un estat de crispació creixent, la parella presidencial acaba d’escapar il·lesa d’un atemptat que s’ha endut la vida de l’estimat gos de la presidenta i també d’un coronel. El terror que experimentaran el president i la presidenta —accentuat pel risc de ser assassinats pel seu propi fill, que s’ha passat a les files anarquistes— revelarà progressivament l’abisme que separa la solidesa aparent del seu poder i la mediocritat de la seva fragilitat real.
Comentari : La farsa política construïda per Thomas Bernhard ataca sense cap mena de concessions les bombolles dels nuclis de poder, per oferir aquesta despietada radiografia d’una intimitat familiar en què la companyia de massatgistes, confidents i amants oficials només serveix per distreure les solituds inevitables d’una parella de dirigents amb aires dictatorials, que són tan incapaços de connectar amb el seu poble com amb ells mateixos.
El somni d'una nit d'estiu - . Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : La celebració del casament entre el duc d’Atenes i la reina de les Amazones és imminent. Tota la ciutat està de festa, excepte Hèrmia i Lisandre, dos enamorats que semblen condemnats a separar-se perquè el pare de la noia vol casar la seva filla amb un altre jove. La mateixa nit en què un grup d’artesans es reunirà al bosc per assajar una tragèdia en honor de les esposalles reials, la parella d’enamorats també s’endinsarà en aquests paratges per intentar fugir de les imposicions socials, però els seguirà Demetri, el pretendent oficial de la noia, que al seu torn serà perseguit per Helena, la seva antiga promesa que continua bojament enamorada d’ell.
Comentari : Mentrestant, el rei i la reina de les fades es barallen per un jove patge que cadascun vol al seu costat. L’enfrontament ferotge entre aquests dos esperits de la naturalesa provocarà el desconcert en el grup d’artesans, alhora que tindrà unes conseqüències incontrolables sobre les relacions dels quatre joves enamorats.
L'art de la comèdia - Eduardo De Filippo. Tarragona : Arola, 2014 .
Resum : En una ciutat de províncies italiana, el nou prefecte es disposa a rebre les visites del seu primer dia de feina. Per distreure’s una estona, acceptarà escoltar el director d’una tropa ambulant que ha perdut el seu teatret a causa d’un incendi, i que pretén convidar-lo a assistir al seu espectacle per tal que el nou dirigent, amb la seva presència, demostri a la ciutadania que aquell art encara té una gran importància social. Després d’una apassionada controvèrsia en què polític i humorista només faran paleses les seves desavinences, l’artista s’endurà per error la llista de visites que encara ha de rebre el prefecte, i sortirà per la porta amenaçant de fer que la seva família teatral converteixi aquella sala d’audiències en una zona d’incerteses sobre les diferents realitats que des d’aleshores visitaran l’espai públic.
Comentari : Quan Eduardo De Filippo escriu aquesta extraordinària comèdia, s’està començant a articular una nova cultura de masses que s’esforçarà per convertir les arts audiovisuals en un poderós instrument de distracció col·lectiva al servei del Poder, en un passatemps capaç de sobreestimular la ciutadania amb l’afany d’instal·lar-la en actituds acomodatícies que siguin cada cop menys crítiques amb els nous règims. L’art de la comèdia és un dels més brillants homenatges que s’han fet mai a l’art del teatre i planteja un debat que encara resulta perfectament vigent sobre la funció de les arts escèniques en la nostra societat.

(↑) - Altres

100 jocs de màgia per deixar-los bocabadats - Mag Gerard. Valls : Cossetània, 2015 .
Resum : Benvinguts al fascinant, misteriós, enigmàtic i sorprenent món de la màgia. El llibre que teniu a les mans és un recull d'un centenar de jocs de mans que podeu fer en diverses situacions de la vostra vida: amb els vostres companys de feina durant un descans, amb els amics fent un mos en una cafeteria, en un àpat amb la vostra família...
Comentari : Després de llegir aquest manual deixareu tothom enlluernat amb les vostres habilitats màgiques. El repertori de trucs que us expliquem és, en molts dels casos, inèdit o adaptat als temps actuals, amb la intenció que, si el poseu en pràctica, pugueu sorprendre tot tipus de públic, fins i tot els qui ja estan iniciats en l’il·lusionisme.
Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània - Ramon Arnabat i Xavier Ferré. Barcelona : Federació d'Ateneus de Catalunya, 2015 .
Resum : La Federació d’Ateneus de Catalunya ha editat el llibre “Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània”. Els historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, són els coautors de la publicació, que fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes. A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.
Comentari : L’afany actualitzador d’aquesta recerca explica la introducció de models sociabilistes que a hores d’ara malden per projectar socialment noves necessitats i concepcions.El llibre ha estat editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Localitzat a la Secció Cultura- Institucions
Autoestima automática - Silvia Congost. Barcelona : Planeta, 2015 .
Resum : Si analizamos la mayoría de los problemas psicológicos que nos causan inseguridad, estrés e incluso depresión, comprobaremos que tienen su base en una falta de autoestima. Tener una buena autoestima no es creernos mejor que los demás o mostrarnos más seguros al defender nuestras posiciones o intereses, sino que se basa en creer que tenemos las habilidades y los recursos necesarios para poder abordar con éxito los retos y desafíos que la vida nos plantea.
Comentari : Este libro propone un método sencillo y efi caz para lograr mejorar nuestra autoestima, aprender a ser asertivos y poder desarrollar todo nuestro potencial. Con explicaciones claras, múltiples consejos e innumerables testimonios, la autora nos propone el camino para vivir una vida más plena y realizada.
El camí d'en Dan. Un conte per parlar de la mort de la mare - Xevi Victori.
Resum : La mort del pare o de la mare és un dels fets més dolorosos en la vida d’un nen. En aquest moment, la família i la comunitat educativa tenen un paper fonamental a l’hora d’assegurar el seu benestar integral. Per protegir els infants, des de l’amor, els familiars i educadors sovint eviten parlar de la mort de la persona estimada i dels canvis que això suposa en tots els sentits. Però cal tenir clar que el silenci, lluny de protegir els nens del patiment, l’accentua: ells saben que alguna cosa greu passa, i no tenir possibilitats de compartir-ho pot fer-los sentir exclosos i incompresos. Caldrà trobar espais i temps per compartir amb ells, per acompanyar-los en el camí de l’adaptació a la nova realitat, i això es pot aconseguir dins d’una relació, de confiança, de diàleg i d’intercanvi, tant en la família com en l’àmbit social.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES.
El camí de la Lua. Un conte per parlar de la mort del pare - Xevi Victori.
Resum : La mort del pare o de la mare és un dels fets més dolorosos en la vida d’un nen. En aquest moment, la família i la comunitat educativa tenen un paper fonamental a l’hora d’assegurar el seu benestar integral. Per protegir els infants, des de l’amor, els familiars i educadors sovint eviten parlar de la mort de la persona estimada i dels canvis que això suposa en tots els sentits. Però cal tenir clar que el silenci, lluny de protegir els nens del patiment, l’accentua: ells saben que alguna cosa greu passa, i no tenir possibilitats de compartir-ho pot fer-los sentir exclosos i incompresos. Caldrà trobar espais i temps per compartir amb ells, per acompanyar-los en el camí de l’adaptació a la nova realitat, i això es pot aconseguir dins d’una relació, de confiança, de diàleg i d’intercanvi, tant en la família com en l’àmbit social.
Comentari : Localitzat a la Secció SER PARES
El periodisme després de Twitter - Albert Sáez. València : Tres i Quatre, 2015 .
Resum : "El periodisme despres de Twitter" és una reflexió sobre limpacte de les xarxes socials i els dispositius mòbils en la gestió de la informació. L'obra parteix de la hipòtesi que el periodisme és una realitat històrica i, com a tal, podria desaparèixer. A partir d'aquí s'analitzen els canvis en el context cultural, econòmic i polític que afavoririen l'extinció del periodisme, a més dels nous hàbits de consum informatiu dels ciutadans.
Comentari : La conclusió apunta a la possibilitat que el nou lloc del periodisme sigui el que tenia inicialment: un espai de conversa entre els membres d'una comunitat social. Per esdevenir-ho, hauria de desprendre's dalgunes adherències pròpies de la seva organització a través dels mitjans de comunicació de massa i reprendre el seu vincle amb el públic i la seva essencia narrativa. Localitzat a la secció de PERIODISME
Història de les biblioteques de Catalunya ( 1900-1936 ) - Alexandre Galí. Barcelona : Comanegra, 2015 .
Resum : Cent anys després de la fundació del sistema bibliotecari de Catalunya, tenim el gust de reeditar una sèrie de textos d’Alexandre Galí que conformen un document imprescindible per entendre aquest projecte innovador de la Mancomunitat que ha arribat als nostres dies. Amb l’objectiu que tots els ciutadans tinguessin accés a una font de coneixement i al préstec de llibres, es va impulsar la creació de la Biblioteca de Catalunya, així com també de la xarxa de biblioteques populars, i es va posar en funcionament l’Escola de Bibliotecàries ideada per Eugeni d’Ors. Alexandre Galí va ser un dels protagonistes d’aquest moment tan important per a la història de la nostra cultura i els seus escrits són realment pàgines viscudes amb coneixements de primera mà. En aquesta ocasió, reproduïm un extracte de l’extensa obra Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya, 1900-1936, escrita amb tota llibertat en els anys més foscos de la segona dictadura del segle XX.
Comentari : Un homenatge a Alexandre Galí i a tots aquells que van fer possible que ara puguem commemorar el centenari i celebrar l'Any de les BibliotequeS. Localitzat a la Secció de Biblioteconomia

(↑) - Juvenils

El corredor del laberint - James Dashner. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Quan en Thomas es desperta a l’ascensor, l’única cosa que recorda és el seu nom. Està envoltat de nois desconeguts que, com ell, tampoc recorden res del seu passat.“Encantat de coneixe’t, cagafil. Benvingut a la Clariana”.Més enllà dels imponents murs de pedra que s’aixequen envoltant la Clariana, hi ha el Laberint, sense límits i sempre canviant. Cada matí, en obrir-se les portes, els corredors busquen una sortida. Mai ningú ha sobreviscut una nit a dins. Llavors arriba una noia. La primera. I el missatge que porta és aterridor.
Comentari : 1r volum. 2n volum: Les proves.
El curiós món de la Calpurnia tate - Jacqueline Kelly. Barcelona : Bridge, 2015 .
Resum : La Calpurnia veu el seu curiós món ple d'animals trastocat per l'arribada d'una cosina.Per a la Calpurnia la vida continua igual. Tant se val que hagi començat un nou segle, per a ella el futur que projecta la seva mare és del segle XIX. Encara sort que la monotonia dels dies a la granja de Texas està farcida de baralles de gossos i armadillos, de germans petits i d'escapades naturalistes. A més, el curios món de la Calpurnia s'ha enriquit amb una cosina i un veterinari. La Callie Vee haura de gestionar la col·leccio d'animals (familiars inclosos) sota la mirada estricta de la mare.
Comentari : 2a novel·la de l'autora després de "L'evolució de Calpurnia Tate", el primer llibre amb les aventures d'aquesta nena tan especial que ha seduït molts lectors i crítics.
El remi mortal. El corredor del laberint 3 - James Dashner. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : En Thomas sap que no es pot fiar de CRUEL. Li va robar els records i el va tancar dins del Laberint. El va deixar al caire de la mort tot abandonant-lo en el paisatge salvatge de les Brases. I li va prendre els clarians, els seus únics amics. Ara, CRUEL diu que les mentides s'han acabat. Que han aconseguit tota la informació que necessitaven gràcies a les Proves i que deixaran que els clarians els ajudin amb una última missió: trobar el remei per a l'Erupció. El que Cruel no sap, però, és que en Thomas ha pogut recuperar molts més records dels que es pensa i que en té prou per saber que no es pot fiar gens del que CRUEL li diu.
Comentari : 3a entrega de la sèrie "El corredor del laberint"
I si estiguéssim en guerra - Janne Teller. Barcelona : Comanegra, 2013 .
Resum : Un govern espanyol ultranacionalista ens ha dut a la guerra. La batalla s'enquista i els combats arriben a la teva ciutat. Escassetat, racionament, segrestos polítics, bombardejos, franctiradors, la mort cada cop més quotidiana... tot això és ara casa teva. Però encara seràs dels pocs afortunats que aconseguiran exiliar-se i esdevenir un refugiat en un altre país, que t'acull però no t'entén perquè ets diferent. Un estigma que mai perdràs. Janne Teller ens ofereix un colpidaor relat que es llegeix en primera persona i que posarà a prova la solidesa dels nostre valors filosòfics i morals més essencials, fins i tot la igualtat i la reciprocitat.
L'esclat. El corredor del laberint 4 - James Dashner. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Abans de crear CRUEL, abans de construir la Clariana, abans que en Thomas entrés al Laberint, les erupcions solars van arrasar la Terra i van destruir el món que la humanitat donava per fet. Tot i que molts van sobreviure, ara una estranya malaltia s'ha estès per tot l'est dels Estats Units i la humanitat està al caire de l'abisme. En Mark i la Trina estan convençuts que poden salvar els supervivents i estan decidits a fer l'impossible per aconseguir-ho. Preqüela d'El Corredor del Laberint, "L'esclat" és la història de la caiguda de la civilització i de la malaltia que ho va engendrar tot.
L'home dels records - Lois Lowry. Barcelona : Cruïlla, 2014 .
Resum : En Jonàs és un membre de La Comunitat, un món pretesament ideal: sense conflictes, sense pobresa, sense atur ni injustícies ni desigualtat. Una societat en que els valors de la família són de màxima importància, mai s'ha sentit a parlar de rebel·lió juvenil i l'educació és quasi una forma de vida. Aviat arribarà la Cerimònia Anual, el moment en que els Dotze (els nens de la generació de dotze anys de La Comunitat) reben les seves assignacions vitalícies determinades pel Comitè dels Ancians. En Jonàs és escollit per un càrrec molt especial: començarà una formació amb l'home dels records, i a poc a poc, anirà descobrint els foscos secrets que s'oculten sota la fràgil perfecció del seu món.
Comentari : Narrada amb una senzillesa que enganya, aquesta és la provocativa història d'un nen que experimenta una cosa increïble i n'emprèn una altra d'impossible. Aquest llibre qüestiona els valors que sempre hem donat per fets i torna a examinar les nostres creences més profundes. Un clàssic, una lectura inoblidable.
L'últim animal salvatge - Piers Torday. Barcelona : Estrella Polar, 2015 .
Resum : Aquesta és la història d'un nen anomenat Kester. És extraordinari, però ell encara no ho sap. Tot el que sap en aquest moment és que: 1. Hi ha un estol de coloms excitats a la seva habitació...2. Estan parlant amb ell...3. La seva vida mai més tornarà a ser la mateixa.
La biblioteca secreta - Haruki Murakami. Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2015 .
Resum : El muchacho solo quiere devolver dos libros y rebuscar un poco entre las estanterías. Pero en la sala de lectura se topa con el extraño bibliotecario, un anciano furibundo que lo introduce en el laberinto de la biblioteca, y allí lo encierra. En la mazmorra de papel recibe deliciosos manjares, servidos por un misterioso hombre-oveja y una bella muchacha muda. Poco a poco percibe que los límites entre los objetos, las personas y los espacios son cada vez más difusos. Una pesadilla kafkiana y al mismo tiempo una sensible historia sobre la pérdida y la soledad. Murakami construye un relato sutil acompañado por las turbadoras ilustraciones de Kat Menschik.
Les proves. El corredor del laberint 2 - James Dashner. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Resoldre el Laberint havia de posar punt i final a tot. Prou enigmes. Prou variables. Prou córrer. En Thomas estava convençut que, desprès de sortir-ne, els clarians recuperarien la seva vida anterior. Però cap d'ells no sabia quina era la mena de vida que els esperava. Ara, el món exterior, devastat per les erupcions solars i socarrimat per un clima nou i brutal, s'ha convertit en un desert de terra erma on regna el caos. Als clarians no se'ls ha acabat córrer, ni de bon tros. En comptes de la llibertat, es troben davant d'una altra prova: travessar les Brases, a la part més castigada del món. Mentrestant, en Thomas no pot deixar de preguntar-se si guarda el secret de la llibertat en algun racó del cervell, o si continuarà vivint per sempre més a la mercè de CRUEL.
Mentiders - E. Lockhart. Barcelona : Fanbooks, 2015 .
Resum : Una exquisida i distingida família. Una illa en propietat privada. Una brillant noia ferida; un noi apassionat per la política. Un grup d’amics –Els mentiders– en què l’amistat es torna destructiva. … I si et pregunten com s’acaba, tu explica una mentida i ja està…
Missió futur - David Nel·lo. Barcelona : Fanbooks, 2014 .
Resum : Des de petits que els tenien localitzats. Periòdicament els anaven a veure i parlaven amb les seves famílies. Fins que arribava un dia que els duien al centre, perquè eren especials, més intel·ligents que la resta. Estaven destinats a una missió transcendent: perpetuar l'espècie humana. Aventura iniciàtica d'un jove, Ismael, durant la qual coneixerà la duresa i la bellesa de la vida: la por, el fracàs, l'amor i l'amistat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face