Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Primavera 2016

La_filla_del_capità_groc

Arriba Sant Jordi i com cada any la Biblioteca us posa a l'abast algunes novetats editorials. Gaudiu-ne molt!

Índex

(↑) - Biografia

En movimiento. Una vida - Olivier Sacks. Madrid : Anagrama, 2015 .
Resum : Los lectores conocen a Oliver Sacks por sus fascinantes libros sobre los misterios de la mente a partir de asombrosos casos psiquiátricos. Ahora aplica su perspicacia y su humanismo al escrutinio de su propia vida. El autor acomete un ejercicio de introspección que nos permite descubrir una peripecia vital intensa y compleja.El resultado: una gran autobiografía, emocionante y desgarradamente honesta.
Les petites virtuts . Natalia Ginzburg. Barcelona : Àtic dels Llibres, 2015 .
Resum : Onze textos entre l’autobiografia i l’assaig. Onze formes de «sentir» fets, coses, gestos, veus Què és l’amistat? Què significa la virtut? Quin valor tenen parlar i callar? Quin és el sentit d’una vida? Natalia Ginzburg compon un autoretrat extraordinari, un mosaic dels seus pensaments on hi desvetlla el món viscut. En aquest llibre hi trobem el retrat de la vida a la regió dels Abruços amb el seu marit, Leone Ginzburg; la guerra i la por i la pobresa consegüents; el record estremidor i sostingut de Cesare Pavese; l’experiència de ser dona i mare, o estampes entranyables de la vida conjugal. La narració de Natalia Ginzburg commou, endinsant el lector en un calidoscopi literari de petites joies que converteixen aquest llibre en un tresor essencial i fonamental.

(↑) - Ciències socials

Economia sense corbata. Converses amb la meva filla - Ianis Varoufakis. Barcelona : Destino, 2015 .
Resum : El que fou flamant ministre de Finances grec, Ianis Varoufakis, ens convida a conèixer d’una manera amena, educativa i crítica una sèrie de qüestions fonamentals sobre economia: què és la riquesa, què és la pobresa, quan i per què es van generar aquestes desigualtats, quina és la relació entre el poder i els diners o què són els mercats financers, entre d’altres. Un llibre que, amb un llenguatge desenfadat i amb l’ús d’exemples relacionats amb el cinema i la literatura, s’apropa no solament als joves, sinó també a tota mena de lectors no familiaritzats amb la terminologia acadèmica però amb interès per entendre el funcionament d’alguns dels misteriosos mecanismes que regeixen l’economia mundial.
El revulsiu del catalanisme - Rafael Tasis . Valls : Cossetània, 2015 .
Resum : En el convuls segle XX, marcat per la polarització extrema entre el totalitarisme feixista i la democràcia liberal, Rafael Tasis se situava inequívocament al costat de les democràcies europees i plantejava un catalanisme liberal i progressista. Un catalanisme modern, socialdemòcrata, capaç de servir de revulsiu polític i de pal·liatiu cívic als extremismes de dreta i d'esquerra. Una força extraordinària per a la democratització del país i una esperança per a un futur més just i més lliure.
Comentari : A parer de Tasis, el catalanisme oferia una via políticament moderada, centrista, i socialment aglutinadora, que havia de permetre, sense terrabastalls, la reconstrucció nacional després de la desfeta. En els esplèndids articles publicats a les revistes de l'exili, molt crítics amb el franquisme, Tasis hi presentava obertament arguments sòlids perquè, en un futur democràtic que es preveia imminent, el catalanisme polític disposés de mitjans i raons per afirmar la personalitat irrenunciable dels catalans.
Retrat d'un magnicidi. Les últimes hores del President Companys - Jordi Finestres. Badalona : Ara Llibres, 2015 .
Resum : En el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys, Jordi Finestres revela un dels grans misteris de la història de Catalunya: Qui va posar punt i final a la vida del president Companys al castell de Montjuïc? De qui fou el tret de gràcia? El periodista ens desvetlla un dels grans misteris de la historia recent de Catalunya: la identitat de la persona que, a contracor, va posar el punt i final a la vida del president Companys al castell de Montjuic.

(↑) - Filosofia

Filosofía inacabada - Marina Garcés. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2015 .
Resum : La filosofía nació al aire libre y actualmente vuelve a las calles. Su arrinconamiento institucional, que la expulsa de escuelas y universidades, tiene como contrapartida una nueva vitalidad, un deseo colectivo de cuestionar radicalmente nuestros modos de vivir y de aprender de nuevo a pensar. La filosofía nació de la discusión, de la guerra entre ciudades y de la rivalidad entre concepciones del mundo. Hoy, otra guerra ha puesto en grave crisis nuestras formas de vida y sus presupuestos. Frente a ello, la filosofía es un pensamiento que transforma la vida. Es un sistema de conceptos pero también una actitud.
Comentari : La filosofía es pensamiento vivo. No ofrece fórmulas o recetas, sino que pone a cada cual en la situación de pensar sus asuntos particulares como problemas comunes.¿Cómo vivir, cómo pensar, cómo actuar? Desde estas preguntas, la filosofía no es útil ni inútil. Es necesaria.No se trata de estirar el pasado de una historia moribunda sino de abrirnos al presente de una filosofía inacabada. Filosofía inacabada para un mundo que muestra síntomas de agotamiento: éste es el principal desafío que nos interpela, a filósofos y no filósofos, hoy.

(↑) - Història

La Mancomunitat i la Diputació de Girona - Xavier Carmaniu. Girona : Diputació de Girona, 2015 .
Resum : L'etapa de la Mancomunitat s'ha mitificat més que no pas estudiat i això fa que es reiterin tòpics fins a l'extenuació.. la manca de rigor històric encara és més clamorosa en relació amb les terres de Girona.És molt habitual que els llibres dedicats al segle XX gironí passin dels anys de la Restauració borbònica a la dictadura de Primo de Rivera sense esmentar l'existència del primer intent de recuperació de les institucions pròpies de Catalunya des de la desfeta del 1714. Aquest llibre vol començar a posar remei a aquest buit historiogràfic.
Territori capital. La guerra civil a Catalunya, 1937-1939 - José Luis Martín. Barcelona : L'Avenç, 2015 .
Resum : El llibre, segona part d’una nova història de la Guerra Civil a Catalunya, comença amb les conseqüències que, en l’àmbit polític, van tenir els Fets de Maig de 1937. Un conflicte que no era entre revolucionaris i contrarevolucionaris, sinó entre els diferents projectes revolucionaris, i que es va saldar amb la marginació del POUM i el fracàs dels anarquistes. A partir d’aleshores, el conflicte polític principal a la rereguarda es va traslladar a la pugna entre les posicions reformistes d’ERC i les revolucionàries del PSUC: els comunistes sense assolir l’hegemonia i els republicans bloquejant la revolució popular.
Comentari : Altrament, el trasllat del govern de la República a Barcelona, l’octubre de 1937, fet que dóna títol al llibre, va afegir una nova complexitat a una situació caracteritzada per les conseqüències de la posició de no intervenció franco-britànica i d’un suport militar soviètic que anava minvant. Mentrestant, l’escassetat de proveïments i l’acostament del front de guerra anaven afectant la població civil i minant seriosament la moral de lluita.

(↑) - Ciències aplicades

Set lliçons breus de Física - Carlo Rovelli. Madrid : Anagrama, 2016 .
Resum : Tot el que cal saber sobre física, l’univers i el nostre lloc al món en set lliçons plenes de bellesa que han captivat els lectors italians. «Hi ha fronteres, en les quals estem aprenent i crema el desig de saber. Aquí, a la riba del que sabem, en contacte amb l’oceà de tot el que no sabem, brillen el misteri del món, la bellesa del món, i ens deixen sense alè», diu l’autor d’aquest llibre que s’ha convertit en un inesperat best-seller a Itàlia i que serà traduït a més de vint idiomes.
Comentari : El motiu d’aquest èxit és ben senzill i alhora molt difícil d’aconseguir: amb passió, fluïdesa i una encomiable voluntat d’explicar d’una manera diàfana temes complexos, Carlo Rovelli, científic d’estirp humanista, ens proposa un recorregut breu però complet per les fites de la física dels darrers cent anys.Són set lliçons magistrals que permeten al lector no especialitzat endinsar-se amb facilitat en uns temes a priori àrids.

(↑) - Medicina i salut

Alimenta tu cerebro. El poder de la flora intestinal para curar y proteger tu cerebro... de por vida - David Perlmutter. Barcelona : Random House, 2016 .
Resum : Recientes hallazgos cientificos han demostrado que las bacterias que se encuentran en el intestino interactuan de manera sorprendentemente activa con el cerebro, influyendo asi en su funcionamiento. En este libro, el doctor Perlmutter nos explica como la salud de nuestra flora intestinal llega a determinar nuestro apetito, nuestro estado de animo e incluso el riesgo de padecer deficit de atencion, alzheimer y esclerosis multiple, entre otros padecimientos.
Comentari : La buena noticia es que este puede ser facilmente rehabilitado y su condicion optima puede recuperarse a traves de ciertos habitos alimenticios que aprenderas en este libro, tan simples que no solamente te ayudaran a perder peso, sino a restaurar tu flora intestinal y a mejorar tu salud mental de por vida."
Tot és al teu cap: històries reals de malalties imaginàries - Suzanne O'Sullivan. Barcelona : Angle, 2016 .
Resum : La doctora O'Sullivan ens presenta diversos pacients que ha tractat al llarg de la seva vida dedicada a la neurologia. La majoria tenen símptomes greus: ceguesa, sordesa, paràlisi, dolor intens, fatiga crònica... sense que es puguin associar a cap malaltia o causa física. Tots arriben a la seva consulta després d'un periple de múltiples diagnòstics, canvis de medicació i intervencions quirúrgiques. I és la neuròloga qui els hi ha de dir el que no volen sentir: que l'insofrible dolor que pateix el seu cos en realitat és al seu cap.
Comentari : «Suzanne O'Sullivan té la rara habilitat de saber convertir les seves experiències com a neuròloga en històries emocionants, que fascinen i instrueixen a parts iguals. Un llibre que explora la part més humana de la medicina per ajudar-nos a entendre millor la complexa relació entre la ment i el cos.» (Salvador Macip) Especialista en Neurologia des de 2004, Suzanne O'Sullivan, ha desenvolupat una àmplia experiència en el tractament de pacients amb malalties psicosomàtiques i dels que pateixen desordres físics, com ara l'epilèpsia.

(↑) - Educació

Camí a l'escola - Marie-Claire Javoy. Barcelona : Alrevés, 2015 .
Resum : Viuen al mig del desert, a les profunditats de la tundra, en un poble perdut a la sabana o al vessant remot d’una muntanya. Els seus pares no tenen diners i els necessiten per treballar en les feines de casa. Per si això fos poc, el camí que duu a l’escola és llarg i perillós. I, tanmateix, hi ha milers de nens de tot el món que cada dia recorren desenes de quilòmetres per poder assistir a classe, i ho fan malgrat les adversitats, les inclemències del temps o una geografia descoratjadora, però amb un únic objectiu al cap: el futur.
Comentari : «Vull ser metge i ajudar a caminar els nens com jo», diu en Samuel des de l’Índia. «Quan sigui gran vull viure on vaig néixer», assegura en Carlitos a l’Argentina. «És necessari que totes les nenes com jo puguin anar a l’escola», diu la Zahira al Marroc. Per la seva determinació, pel seu coratge i la seva voluntat de construir-se una nova vida, aquests petits herois d’entre set i tretze anys són més que extraordinaris. Són una lliçó de vida i esperança.
Triple Focus - Daniel Goleman y Peter M. Senge. Barcelona : Ediciones B, 2015 .
Resum : En este libro, los autores ofrecen a los profesionales de la educación, a los padres con hijos en edad escolar y a todo aquel relacionado con la pedagogía, la incorporación de tres conjuntos de habilidades básicas de comprensión: el triple enfoque. Los puntos principales de este método, las tres competencias sobre las que trabajar, son: la «autoconciencia» o el enfoque en uno mismo, la «empatía» o la compresión de las otras personas, y el «pensamiento sistémico» o la comprensión del mundo que nos rodea.
Comentari : La intención final de Triple Focus es que a partir de la asimilación de estos conceptos como motores del sistema de estudio, los niños de hoy se conviertan en estudiantes más felices, más tranquilos y más maduros, con el propósito de alcanzar el éxito en sus vidas y contribuir a los cambios sociales vitales necesarios para afrontar el futuro inmediato.

(↑) - Geografia i viatges

Barcelona de novel·la. Rutes pels racons més literaris de la ciutat - Raúl Montilla. Barcelona : Diéresis, 2016 .
Resum : Un llibre que convida a conèixer i recórrer Barcelona des d'una mirada diferent, la literària. Una ciutat que ha estat escenari de llibres com "El Quixot", "Homenatge a Catalunya", "Mirall trencat", "La ciutat dels prodigis", o "La Catedral del Mar". La ciutat que va inspirar Mercè Rodoreda, Manuel Vázquez Montalbán, Montserrat Roig o Terenci Moix. En la qual Mario Vargas Llosa i Gabriel García Márquez van ser la punta de llança de l'anomenat Boom de la Literatura Llatinoamericana, impulsat per la superagent Carmen Balcells.
Comentari : Un llibre on es barreja literatura i realitat, on la ciutat de desenes d'autors i de centenars d'històries conviu amb la ciutat actual, en què no hi ha el cementiri dels llibres oblidats ... si això és el que es vol creure.
Camí de Ronda Circular. La travessa a peu de la Costa Brava - Daniel Punsetí. Barcelona : Alpina , 2014 .
Resum : La ruta del Camí de Ronda circular és una travessa per fer a peu de 140 km, recorregut que s'inicia i acaba a la ciutat de Girona. Aquesta ruta ressegueix camins i corriols històrics que travessen el massís de les Gavarres, i a partir de Sant Feliu de Guíxols, ressegueix l'antic camí de ronda que entrellaça les diferents platges, cales i poblacions de la Costa Brava. A partir de Begur, la ruta retorna a Girona per la plana del Baix Empordà tot passant per pobles medievals i culminant els cims dels Àngels i Sant Miquel a l'extrem nord nord del massís de les Gavarres.
Comentari : El Camí de Ronda circular és un recorregut que es pot realitzar durant els 365 dies a l'any.

(↑) - Ciències naturals

El sentido de la existencia humana - Edward O'Wilson. Barcelona : Gedisa, 2016 .
Resum : ¿Cuál es el origen de la humanidad? ¿Por qué existe una especie como la nuestra en el planeta Tierra? ¿Gozamos de una posición privilegiada, cuál es nuestro destino en el universo? ¿Adónde nos dirigimos? Y quizás la pregunta más difícil de todas: ¿Por qué? En El sentido de la existencia humana, su obra más filosófica hasta la fecha, el biólogo Edward O. Wilson se lleva a sus lectores de viaje para disfrutar qué es lo que nos hace tan especiales del resto de especies, pero también nos invita a un ejercicio de humildad que nos capacite para apreciar la fascinación que ocultan el resto de especies y el mundo natural.
Comentari : Autor de inmenso prestigio —es ganador de dos premios Pulitzer y ha acuñado conceptos como «biodiversidad»—, a la par que polémico expone en este último libro sus teorías más acabadas sobre nuestra existencia, y tiende un valioso puente entre las ciencias y las humanidades para crear un tratado sobre la existencia humana propio del siglo XXI, desde nuestros orígenes más lejanos hasta una mirada sugestiva sobre lo que nos depara el futuro.
Las lagartijas no se hacen preguntas - Leonard Mlodinow. Madrid : Crítica, 2016 .
Resum : Hace varios millones de años, nuestros antepasados descendieron de los árboles y se pusieron de pie, liberaron sus manos para crear herramientas y sus mentes para lidiar con el mundo que estaba a su alrededor. Leonard Mlodinow nos acompaña en un apasionante e inspirador viaje a través de la emocionante historia de la evolución humana y los eventos clave del desarrollo de la ciencia. Durante el proceso, presenta una nueva visión sobre la única característica de nuestras especies y nuestra sociedad que permitió la evolución de las herramientas de piedra al lenguaje escrito, pasando por el nacimiento de la química, la biología y la física moderna hasta el mundo tecnológico actual.
Comentari : Por el camino, Mlodinow explora las condiciones culturales que han influenciado el pensamiento científico durante años y las pintorescas personalidades de algunos de los grandes filósofos, científicos y pensadores: Galileo, Isaac Newton, Antoine Lavoisier, Charles Darwin, Albert Einstein, Werner Heisenberg, y otros menos conocidos, pero igualmente brillantes.

(↑) - Cinema

El món, un escenari. Shakespeare: el guionista invisible - Jordi Balló i Xavier Pérez. Madrid : Anagrama, 2015 .
Resum : D'on sorgeix la idea que Shakespeare, avui, escriuria per al cinema o la televisió? Tal vegada de la intuïció col·lectiva, que aquest llibre constata, que en bona part de la ficció audiovisual contemporània persisteix la petja d'un coautor no acreditat, invisible, la influència del qual serpenteja en molts procediments dramàtics irrenunciables. Els inicis in media res, la síntesi de tragèdia i comèdia, la dramatització de la natura, els diàlegs adversatius o el paroxisme de la violència són recursos que el teatre de Shakespeare va portar a un grau exquisit de mal·leabilitat.
Comentari : La ficció encara els adopta i els remodela d'una manera particularment insistent, potser perquè en aquests moments s'ha fet més visible que mai una percepció profètica de l'autor d'Al vostre gust: que el món camina cap a una constant autorepresentació. D'aquí l'extrema modernitat del dramaturg. I d'aquí, també, que Jordi Balló i Xavier Pérez s'hi hagin fixat per elaborar el seu darrer llibre. De Joc de trons a El cavall de Torí, de Funny Games a Breaking Bad, de L'amic de la meva amiga a The Big Bang Theory, entre d'altres, Balló i Pérez salten amb elegància per damunt de les èpoques per identificar les relacions del corpus shakespearià amb els universos narratius de la contemporaneïtat.

(↑) - Novel·la

Antologia de contes - David Foster Wallace. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2016 .
Resum : Aquesta antologia recull les millors peces breus de David Foster Wallace, reunides per primera vegada en un únic llibre a partir de la tria que n’ha fet l’escriptor Vicenç Pagès Jordà. Els relats, hipnòtics i pertorbadors, retraten la coherència increïble, la normalitat insòlita, l’absurditat hilarant i l’estranyesa familiar, i donen una mostra molt representativa de l’habilitat i la multiplicitat de recursos amb què Foster Wallace va radiografiar el nostre temps i bona part de les seves obsessions, alhora que revelen una mirada lúcida, irònica i inclement sobre la realitat i les relacions humanes.
Comentari : La seva lectura ens permet acompanyar l’autor en un descens vertiginós als indrets més ocults de l’ànima, armats amb l’humor càustic i la ironia mordaç d’aquesta veu inconfusible de la literatura contemporània.
Com un record d'infantesa - Feliu Ventura. Carcaixent : Sembra Llibres, 2015 .
Resum : Víctor és un jove xilè dibuixant de còmics que va perdre els pares en un accident de cotxe quan era un infant. Des d’aleshores ha viscut amb el seu avi, un vell republicà exiliat. L’última voluntat d’aquest i un missatge ocult en un disc d’Ovidi Montllor el portaran al cor del País Valencià, on coneixerà Martina, una antiga militant revolucionària xilena, i la seua filla Violeta. Amb elles resseguirà el fil d’un secret familiar que el canviarà per sempre.
Comentari : A "Com un record d’infantesa", el cantautor Feliu Ventura debuta en la narrativa amb una reveladora novel·la il·lustrada per Daniel Olmo. Enllaçant les lluites populars de Xile i casa nostra, aquesta història de compromís i memòria ens acosta a la figura d’Ovidi Montllor, així com a les ferides i esperances dels qui van combatre les dictadures militars.
El crit de l'ocell domèstic - Maksim Òssipov. Barcelona : Club Editor, 2016 .
Resum : "Vam néixer en una guerra, morirem en una altra", diu amb serenitat un dels personatges d'aquests contes. De Stalin a Putin, la vida ha transcorregut, preciosa a escala individual, terrible a escala col·lectiva. I el vell Aleksandr Ivànovitx, nascut dins un tren l'any 41, es refugia en un vagó-llit el 2014 després que la seva ciutat hagi estat destruïda per un assaig militar. Hereu de Txékhov, Maksim Óssipov narra la vida russa, que també és la nostra avui dia: un tros d humanitat que va creure en la pau i torna a veure la guerra. El seu crit d ocell domèstic preserva la sensibilitat del nostre cor.
Comentari : N'ha dit Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015: "Llegeixes els contes d Óssipov i penses tota l'estona com costa d'estimar l'Home, és bell, és repugnant, és horrorós, però per seguir sent humà cal estimar-lo. Fer-te arribar a això només ho pot la gran literatura."
El dia que vaig aprendre a volar - Stefanie Kremser. Barcelona : Edicions de 1984, 2016 .
Resum : Molt abans d'aprendre a caminar, la petita Luisa aprèn a volar. Molt abans de saber parlar, aprèn a observar. Quan fa tot just unes hores que ha nascut, la seva mare Aza l'abandona en circumstàncies dramàtiques. Mitjançant la veu clara i innocent de la protagonista, que no sap jutjar i que es fa escoltar amb les seves impressions d'una vida poc convencional, Stefanie Kremser signa una novel la lluminosa i càlida, plena de girs inesperats, que amb sentit de l'humor ens relata l'aventura més gran de totes, la que ens porta a indagar en els nostres orígens i llegendes familiars per a la fi poder trobar un lloc en aquest món.
El llibre de la senyoreta Buncle - D.E.Stevenson. Barcelona : Viena, 2015 .
Resum : Ja a la quarantena, la senyoreta Buncle s’ha quedat sense estalvis i ha de trobar urgentment una solució. I se li acut que podria escriure una novel·la (com si amb una novel·la un pogués guanyar diners!). O potser podria criar gallines, encara que amb tanta ploma no sembla que això sigui una feina gaire polida. Així que acaba triant la novel·la. I resulta que hi té traça, però li falta imaginació. I escriu sobre el que coneix: els seus veïns, però perquè no es noti tant té la precaució de canviar-los el nom i signar la novel·la amb un pseudònim, per si de cas... Encara que és tan improbable que ningú del poble arribi a llegir el seu llibre!
Els dies sense glòria - Sílvia Alcantára . Barcelona : Edicions de 1984, 2016 .
Resum : La Glòria està en coma; mentrestant, el seu marit, confós i desorientat, espera un miracle. Sílvia Alcàntara ens descriu els orígens i la vida de la Glòria, des de ben jove, que transcorre torrentera avall buscant la felicitat, i teixeix el conflicte sentimental que la domina sense ser conscient que, tard o d’hora, la vida li ensenyarà les urpes.
Comentari : "Els dies sense glòria" narra la història de tota una generació representada per la Glòria, una generació a la qual el progrés ha anat cremant la terra a cada passa empenyent-la del camp a la ciutat, del poble al bloc de pisos. Una generació que es va veure tenallada primer per les necessitats dels pares i després per les dels fills, sense haver conegut cap treva.
Ferrante, Elena - Història del nou cognom. Barcelona : La Campana, 2016 .
Resum : "Història del nou cognom" és la segona novel·la de l'èxit mundial de la saga de "L'amiga genial". Hi retrobem de seguida la Lila i l'Elena, i aquesta gran història d'amistat complicada i meticulosament retratada: la seva relació d'amor i odi i l'entramat indestriable de dependència i alhora voluntat d'autoafirmació. .La Lila i l'Elena tenen setze anys i se senten en un cul-de-sac. La Lila s'acaba de casar, pero de seguida que adopta el cognom del seu marit té la impressió d'haver-se perdut a si mateixa. L'Elena s'ha convertit en una estudiant modèlica, però, justament al casament de la seva amiga, descobreix que no està bé ni al barri ni fora.
Formentera Lady - Jordi Cussà. Barcelona : Labreu, 2015 .
Resum : Jordi Cussà ens ofereix la crònica d’una generació desfeta, proposant un gènere bastard,sense límits, amb la barreja justa d’emoció, pietat i, sobretot, veritat. El vigor de les frases directes, els diàlegs esmolats, els jocs de mots, l’amor per l’oralitat, l’al·literació i la ironia es combinen per oferir episodis amb el traç d’una vinyeta narrativa per una banda i instants d’epifania poètica per l’altra. A "Formentera lady", les dècades viscudes perillosament, el desgavell social i personal ressonen encara com la sang que s’amuntega rabiosa a la templa.
Haru: cada dia és una vida sencera - Flàvia Company. Barcelona : Catedral, 2016 .
Resum : Després de llegir la història de la Haru, llegiràs la teva vida d'una altra manera."Mai no tiris contra ningú; mai no tiris per seduir ningú; mai no tiris per ser més que ningú; mai no tiris per demostrar-te res a tu mateixa; el tir amb arc és un estat que es pot compartir. Aquestes són les paraules que acompanyen la Haru des de la seva entrada al dojo, on aprendrà l'art del tir amb arc, fins al camí vital que li farà qüestionar-ho tot, arriscar-ho tot i perdre-ho tot. Per rebre-ho tot.
Historia de un canalla - Julia Navarro. Barcelona : Plaza y Janés, 2016 .
Resum : Thomas Spencer sabe cómo conseguir todo lo que desea. Una salud delicada es el precio que ha tenido que pagar por su estilo de vida, pero no se lamenta por ello. Sin embargo, desde su último episodio cardíaco, una sensación extraña se ha apoderado de él y en la soledad de su lujoso apartamento de Brooklyn, se suceden las noches en que no puede evitar preguntarse cómo habría sido la vida que conscientemente eligió no vivir.
Comentari : «Historia de un canalla es una novela llena de coraje. La mejor de Julia Navarro. Una novela en la que la complejidad psicológica se alía con lo mejor del thriller.» Juan Ángel Juristo, ABC Cultural
Jambalaia - Albert Forns. Madrid : Anagrama, 2016 .
Resum : Això és una guia per sobreviure a Montauk, un tranquil poblet de pescadors envaït per milers de surfistes i hipsters de Nova York. Un tractat teoricopràctic sobre la masturbació i el sexe dels astronautes. Un recull de les excentricitats de diversos tipus d'escriptor mentre conviuen en una granja aïllada. Un assaig sobre el neuromàrqueting, l’obesitat i els efectes de la dispersió urbana en la salut física i mental de la població americana. Una tirallonga de postals sagnants sobre la vida literària barcelonina... i moltes altres coses.
Comentari : Amb tots aquests ingredients i gèneres tan diversos, una bona dosi d’humor i una prosa àgil i lluent, Albert Forns fa un pas més en la seva recerca sobre els mecanismes de l’autoficció i dissecciona el procés d’escriptura d’un llibre. Un making of que és, en realitat, una senyora novel•la sobre la síndrome de la segona novel•la.
Jardí a l'obaga - Blanca Busquets. Barcelona : Proa, 2016 .
Resum : Els Torralba són una família barcelonina que als anys trenta es fan una casa amb jardí al poble de la Carena. L'Aniol, el seu masover, ens explica la història d’aquesta família i la seva pròpia, des d'aleshores fins avui dia. Les relacions entre una família amb diners i una família d’humils masovers no sempre haurà estat fàcil. I menys si hi ha hagut pel mig una història d’amor truncada i secreta. Tot i l’harmonia aparent i l’adaptació a uns temps canviants, el lector anirà trobant indicis inquietants, punts d’alarma, i no podrà fer altra cosa que imaginar fets terribles que contrastaran terriblement amb l’estampa idíl·lica que un passejant podria tenir de la Carena.
Jo! Memòries d'un metge filòsof - Prudenci Bertrana. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2015 .
Resum : Diego Ruíz és un dels personatges més interessants de la primera meitat del segle XX. Va exercir de metge psiquiatre i director del manicomi de Salt entre 1908 i 1912. Amb Prudenci Bertrana arribarien a escriure, a quatre mans, l'escandalós opuscle "La locura de Alvárez de Castro". Això li valdria un consell de guerra a Bertrana. Com a venjança literària Bertrana escriu "Jo!Memories d'un metge".
L'aniversari - imma Monsó. Barcelona : Columna, 2016 .
Resum : Una parella entrada en els quaranta anys xerra mentre circula dins d'un cotxe, tot pujant una carretera de muntanya. Només ell sap on es dirigeixen, ja que el "regal" sorpresa que li vol oferir l'ha esta treballant i preparant durant molt de temps, en un intent desesperat per sorprendre-la i resultar imprevisible als seus ulls. Tot i que estan ben avinguts, ella no sembla gaire enamorada. Paral·lelament, dues criatures surten a jugar pel bosc. Quina relació tenen amb la parella?
La filla del capità groc - Víctor Amela. Barcelona : Planeta, 2016 .
Resum : Manuela Penarrocha té tretze anys. Asseguda en una cadireta baixa al portal de casa seva, cus les espardenyes com ningú. La nena d’ulls grisos i cabells d’or recorda el seu pare. Ell, per fer la guerra, n’ha portat unes com aquestes, com la resta de carlistes, homes d’espardenya, garrot, trabuc i navalla a la faixa. Només espera que torni per veure’l lluitar de nou pels seus ideals, per retornar a la seva família i al poble la dignitat perduda, a vida o a mort. Pel color dels cabells, el seu pare, Tomàs Penarrocha Penarrocha, és conegut a Forcall com el Groc.
La guitarra blava - John Banville. Alzira : Bromera, 2015 .
Resum : Oliver Orme és un pintor en hores baixes, la seva musa l'ha abandonat. És també un lladre que roba pel plaer eròtic d'apoderar-se de les pertinences dels altres. Possessions com la irresistible Polly, la dona del seu amic Marcus. Quan aquest «robatori» surt a la llum -amb conseqüències irreparables per a tots els implicats-, el culpable es reclou a la seva llar de la infantesa tractant de fugir de tot. Aquí emprèn un viatge que l'obliga a enfrontar-se a ell mateix a la recerca de la redempció.
Comentari : Mordaç, enginyosa i demolidora, La guitarra blava dissecciona la naturalesa de la gelosia i de les relacions humanes. John Banville, premi Príncep d'Astúries de les Lletres, es desafia a si mateix i als seus lectors mirant de trobar la perfecció, i «es mostra, una vegada més, com un dels testimonis més delicats i experts de la literatura contemporània» (The Guardian).
La legión perdida - Santiago Posteguillo. Barcelona : Planeta, 2016 .
Resum : En el año 53 a. C. el cónsul Craso cruzó el Éufrates para conquistar Oriente, pero su ejército fue destrozado en Carrhae. Una legión entera cayó prisionera de los partos. Nadie sabe a ciencia cierta qué pasó con aquella legión perdida.150 años después, Trajano está a punto de volver a cruzar el Éufrates. Los partos esperan al otro lado. Las tropas del César dudan. Temen terminar como la legión perdida. Pero Trajano no tiene miedo y emprende la mayor campaña militar de Roma hacia la victoria o hacia el desastre.
Comentari : Intrigas, batallas, dos mujeres adolescentes, idiomas extraños, Roma, Partia, India, China, dos Césares y una emperatriz se entrecruzan en el mayor relato épico del mundo antiguo, La legión perdida, la novela con la que Santiago Posteguillo cierra su aclamada trilogía sobre Trajano.
La remor del cargol de mar - Sarah Lark. Barcelona : Ediciones B, 2016 .
Resum : Planes de Canterbury, 1853. Rat Station ha vist créixer una nova generació: la Cat i l’Ida estan orgulloses de les seves meravelloses filles, la Carol i la Linda. Però els veïns no poden evitar sentir enveja davant d’una família tan ben avinguda. Tot d’una, com si fos un terrible cop del destí, la granja corre perill i posa en risc el futur dels seus habitants.Des de la plaça del poblat arriben crits i el so d’un caragol de mar. És una senyal d’atac... Aquesta vegada la bellesa de Nova Zelanda haurà de bregar amb un capítol dramàtic en la història dels maoris.
Comentari : 2n volum de la Trilogia del Foc
La vida sense la Sara Amat - Pep Puig. Barcelona : Proa, 2016 .
Resum : Qui se’n recorda, avui, de la Sara Amat? Amb prou feines tenia tretze anys quan una nit d’estiu, jugant a cuit a amagar amb la colla, va desaparèixer i no se n’ha sabut mai més res. L’únic, una notícia l’endemà al Diario de Terrassa, i també molts rumors i especulacions. De la Sara Amat se’n recorda sobretot el Pep de cal Sabater, el narrador d’aquesta història. Perquè aquella nit, segons ens diu, la Sara no va desaparèixer, sinó que es va colar a casa seva per la porta del darrere. No s’hi va amagar gaires dies, però de vegades la memòria d’alguns fets abraça tota una vida, i fins i tot li dóna un sentit.
Comentari : Escrita des de la distància dels anys, La vida sense la Sara Amat és la confessió d’uns fets inoblidables, uns dies de la vida d’un poble a l’estiu, d’un nen obedient i enamoradís i d’una nena que ja no era una nena i que volia acomplir el desig ferotge i urgent de fugir, ni que fos per la porta del darrere. Amb La vida sense la Sara Amat, els lectors assistiran a la revelació d’un gran talent literari i descobriran una història que va commoure el jurat del premi Sant Jordi.
La víspera de casi todo - Víctor del Árbol. Barcelona : Destino, 2016 .
Resum : Germinal Ibarra es un policía desencantado al que persiguen los rumores y su propia conciencia. Hace tres años que decidió arrastrar su melancolía hasta una comisaría de La Coruña, donde pidió el traslado después de que la resolución del sonado caso del asesinato de la pequeña Amanda lo convirtiera en el héroe que él nunca quiso ni sintió ser. Pero el refugio y anonimato que Germinal creía haber conseguido queda truncado cuando una noche lo reclama una mujer ingresada en el hospital con contusiones que muestran una gran violencia.
Les veus i la boira - Vicent Usó. Alzira : Bromera, 2015 .
Resum : Bernat Sequeral no sap que la seva determinació per explicar per què el taüt on descansaven les restes de la seva mare és buit el durà a la mort. Vint anys més tard, el seu fill Mateu es decideix a seguir el fil d'aquesta investigació que el conduirà de la Mallorca del boom turístic al cor socarrat i aspre de Castella, dels Pirineus francesos a la Peñíscola de primeries de segle, del Terol on republicans i franquistes dirimeixen la supremacia bèl·lica a les illes Columbretes, veritable cor de la narració.
Manual per a dones de fer feina - Lucia Berlin. Barcelona : L'Altra Editorial, 2015 .
Resum : Manual per a dones de fer feines és una tria dels millors contes de Lucia Berlin. Els relats, sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes de l'autora, que va tenir una vida convulsa i complicada, i que es descrivia a ella mateixa com a "alcohòlica, neuròtica i fràgil". Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, i tots ells destil·len una comprensió fondíssima del caràcter femení: són feministes sense intenció, per dir-ho d'alguna manera, perquè copsen magistralment les febleses, fortaleses i particularitats de l'experiència emocional femenina, la tendència a la vergonya paralitzadora i al menyspreu autodestructiu, sense impostures ni pretensions i sense caure mai en la frivolitat ni en el desig buit de transgredir, i recorrent sempre al sentit de l'humor.
Comentari : El conjunt és d'una autenticitat i una candidesa desarmants, altament seductores; malgrat que els contes tracten sovint temes dolorosos i pertorbadors.Manual per a dones de fer feines és un d'aquells llibres que dóna eines al lector per entendre's millor a si mateix, i el món que l'envolta, i també la condició humana. Recomanem la lectura d'aquest llibre a totes les dones de totes les edats i cultures del món, i el receptem per prescripció mèdica a tots els homes de la terra com a lectura obligatòria per a la seva educació sentimental.
Matar un rossinyol - Harper Lee. Barcelona : Edicions 62, 2015 .
Resum : «Dispareu a tants gaigs com vulgueu, però recordeu que és un pecat matar un rossinyol.» Aquest és el consell que un advocat dóna als seus fills mentre defensa l’autèntic rossinyol d’aquesta novel·la fascinant: un home negre acusat d’haver violat una noia blanca. A través dels joves ulls de la Scout i en Jem Finch, Harper Lee examina amb un humor molt ric la irracionalitat dels prejudicis racials i socials dels adults al sud dels Estats Units dels anys trenta. La consciència d'un poble impregnat de judicis preconcebuts, violència i hipocresia trontolla gràcies a l'empenta d'un home sol que combat per la justícia.
Comentari : Des de la seva publicació el 1960, "Matar un rossinyol", l’única novel·la de Harper Lee coneguda fins ara, ha rebut nombroses distincions, entre altres el Premi Pulitzer i Millor novel·la del segle XX, segons els llibreters nord-americans. Robert Mulligan en va fer una esplèndida adaptació cinematogràfica. Traduïda a més de quaranta llengües, amb més de quaranta milions d’exemplars venuts a tot el món, aquesta magnífica novel·la s’ha convertit en tot un clàssic.
Ningú no ens espera - Manuel Baixauli. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2016 .
Resum : Amb mirada àcida, Manuel Baixauli dissecciona el seu entorn, identifica el que és genuí i ho fa valer en una societat que corre massa. Els textos incorporen petits artefactes dibuixats, il·lustracions que revelen, més enllà de les paraules, la complexitat del pensament de Baixauli com a autor total. Aquest recull d’articles ofereix una selecció del millor Baixauli, que, amb profund sentit estètic, interpel ·la el lector perquè es capbussi amb ell en l’art i l’escriptura que més l’emocionen.
Comentari : Una ruta amb parada en noms com Dostoievski, Melville, Dreyer, Stravinski, Pla o Fuster, en els records d’infantesa o en la més inadvertida quotidianitat. A Ningú no ens espera hi ha humor, cabreig, apologia de l’art d’alta volada, alguna idea fixa i no poques contradiccions. Un disseny fet a consciència per un dels escriptors més singulars d’avui dia.
Oona y Salinger - Fredéric Beigbeder. Madrid : Anagrama, 2016 .
Resum : Nueva York, 1940. J. D. Salinger es un chico larguirucho de veintiún años. Escribe relatos e intenta que se los publiquen las revistas literarias del momento. Oona O’Neill tiene quince años y es hija del gran dramaturgo Eugene O’Neill. Es tremendamente bella y se codea con lo más granado de la sociedad neoyorquina. Oona y Salinger se conocen y salen durante un tiempo. Pero al cabo de dos años, tras el bombardeo de Pearl Harbor, Salinger se alista en el ejército y se separan. Él participa en el desembarco de Normandía y ella se casa en 1943 con Charles Chaplin, con quien permanecerá hasta la muerte de él, en 1977, y tendrá ocho hijos. Salinger escribe a Oona cartas que nunca han salido a la luz.Hasta aquí los hechos conocidos.
Comentari : Beigbeder en un inteligente ejercicio de historia ficción, o de faction, como lo llama él, consigue conmovernos con la historia de amor y desamor de dos personajes que terminaron teniendo su papel en la historia del siglo XX. Por el camino, el autor nos habla del Nueva York de los años cuarenta, de la Segunda Guerra Mundial, de cine, de literatura. Y da voz a Truman Capote, Ernest Hemingway o Charlie Chaplin, entre otros.
Perímetre - Jair Domínguez. Barcelona : Catedral, 2016 .
Resum : L'Enginyer camina pel desert. Té una única determinació: trobar La Toussaint i matar-lo. Perquè La Toussaint va matar la seva família. Ha de travessar el desert i superar tot el que s'interposa entre ell i l'assassí: uns bandits que l'ataquen, uns soldats que no saben que la guerra s'ha acabat, la missió de desactivar el Perímetre, una nena que el cuida i vol que es quedi amb ella, uns jugadors d'escacs que no el deixen avançar... L'Enginyer porta al damunt els seus records, la Disciplina que li ha ensenyat el Mestre i una pistola amb set bales.
Comentari : Perímetre és un relat oníric, poètic i inquietant. És la història d'una venjança. I d'una disciplina de vida.
Picadura de Barcelona - Adrià Pujol i Cruells. La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2014 .
Resum : Barcelona té l’habilitat de viure immersa en un batibull considerable. Els Jocs Olímpics, el Fòrum, els okupes, les acampades, els preus que pugen, la gent que passa i els carrers, que es queden. La ciutat és un rusc de passions. Uns l’adoren. D’altres la cremarien. Després d’enlluernar la crítica amb Escafarlata d’Empordà i Alteracions, Adrià Pujol s’atreveix ara a disseccionar, amb intel·ligència, perspicàcia i ironia, la ciutat i de retruc el país.
Reflexos d'ultramar - M. Carme Melchor. Madrid : Mirada Malva, 2010 .
Resum : "Reflexos d'ultramar" és un llibre de relats dedicats a la immigració. Les vivències de l'autora al llarg de la seva infantesa, neta d'immigrants catalans que rodaren el món tot cercant una vida idíl·lica que mai no van aconseguir queden exposades en els relats de la primera part, "Les Cròniques Privades". En la segona part, "Les cròniques Properes", els relats ens transporten a Blanes i Barcelona, segles XIX i principis del XX, i ens acostaran als navegants i a la gent senzilla i treballadora de l'època. I en la tercera part, "Les Cròniques Alienes", l'autora ens explica històries escoltades, recollides en la seva memòria i reproduïdes en aquest llibre, sense poder donar fe, en algun dels relats, de que l'escoltat i reproduït sigui del tot cert...
Res no és perfecte a Hawai - Màrius Serra. Barcelona : Proa, 2016 .
Resum : A l’illa de Hawaii se celebra un congrés sobre el capità Cook, el mític descobridor de l’arxipèlag, i la inauguració d’un complex turístic, però un accident saboteja la festivitat a l’illa. El jove periodista hawaià Tom Rodley cobreix i investiga el succés, juntament amb Jane Auden, una antiga companya d’estudis atractiva i de temperament audaç. La investigació sobre el presumpte atemptat, l’enigma dels pares del jove Rodley i els interrogants històrics sobre el capità Cook s’encreuen en una novel·la que fa un panorama vivíssim d’un país fascinant. L’illa que va ser el paradís del hippisme als anys setanta, que ara és explotada tant per constructors i hotelers com per gurus que treuen suc de les tradicions paganes, és el millor escenari per a una novel·la que absorbirà el lector.
Sodoma i Gomorra - Marcel Proust. Barcelona : Viena, 2016 .
Resum : A Sodoma i Gomorra Proust reprèn temes que tot just havia insinuat al final del volum anterior, principalment en relació amb la naturalesa dels interessos del baró de Charlus, que manté una relació inequívoca de primer amb en Jupien, que regenta una botiga de confecció per a senyors, i després amb en Morel, un jove violinista que voldrà aprofitar-se de la protecció del baró per ascendir en l’escala social. Confrontat a l’evidència, el protagonista de la Recerca s’adona que l’homosexualitat, tant la masculina (Sodoma) com la femenina (Gomorra) , és una pràctica molt més estesa del que havia suposat en l’alta societat parisenca.
Tot això ho faig perquè tinc molta por - Empar Moliner. Barcelona : Proa, 2016 .
Resum : Només algú amb l’instint narratiu, l’agilitat i l’humor d’Empar Moliner podia haver escrit un llibre com "Tot això ho faig perquè tinc molta por", una joia literària que commou i diverteix el lector del principi al final. Les dificultats d’afrontar l’absurd, de viure sense por i d’estimar sense fer mal són tractades amb tanta lucidesa com sarcasme. Les dues mares de l’escola que fan running pel bosc, el presentador que vol lligar-se l’entrevistat, la por que un fill prengui mal, la parella que ja no riu, l’esnobisme gastronòmic i tantes neurosis quotidianes apareixen en aquest llibre brillant. Pocs escriptors retraten tan bé la nostra època com Empar Moliner.
Tota la veritat - Núria Cadenes. Barcelona : La Magrana, 2016 .
Resum : A la casa de vacances, ha mort Robert Mascaró: un arribista d'èxit, ben relacionat. Un peix gros. Els mitjans, la polícia, un advocat, un periodista que n'havia estat amic, pugen fins a aquest poble normal, que observa els fets desde la distància. Què ha passat? Hi ha respostes, sí, però potser no es fan les preguntes correctes.
Comentari : Amb "Tota la veritat" Núria Cadenes crea una novel·la calidoscòpica i trencadora, de fragments breus i múltiples narradors. I amb un estil personal de gran força expressiva, submergeix el lector en les violències soterrades, quotidianes, que no sempre són les que interessen la premsa. Ni ningú.
Un cop morta - Laura Tejada. Barcelona : La Magrana, 2016 .
Resum : "Voler matar la mare no va ser una idea brillant. I més quan la mare en qüestió és la Dolors Planas, la meva. Ara, si miro enrere, queda clar que no hi havia més opcions." Tot hauria pogut ser molt diferent. La Dolors hauria pogut ser una mare com totes, que estima la filla; i la Clara, una filla com totes, que estima la mare. Però no és així. I quan la filla s’ha de fer càrrec de la mare, gran i malalta, entra en una espiral diabòlica.
Vents més salvatges- Bel Olid. Barcelona : Empúries, 2016 .
Resum : L’escriptora Marta Rojals dóna la clau per acostar-se a l’univers de Bel Olid: “La Bel et pot cosa més terrible de la manera més bella”. Aquest és el tret més significatiu de la seva literatura.Buscar la bellesa sense renunciar a la veritat, o a l’inrevés: buscar la veritat sense renunciar a la bellesa. Elegant i sintètica, la narrativa d’Olid no defuig mai el conflicte, ni personal ni social. Els temes de "Vents més salvatges" tenen a veure amb la feminitat, amb la parella, amb l’abús de poder, la violència institucionalitzada, la vida als marges de la societat, el dret a la diferència i també amb aquells petits gestos solidaris de persones anònimes que contribueixen a canviar el món, que canvien el món i el fan més habitable.
Vides fràgils, nits fosques - Hiromi Kawakami. Barcelona : Quaderns Crema, 2015 .
Resum : La Lili és una dona de trenta-cinc anys que viu amb en Yukio, el seu marit, a qui fa temps que no estima. La Haruna, la seva millor amiga, està enamorada d’en Yukio des que el va conèixer, i la Lili sospita que tots dos l’enganyen, però decideix no fer res al respecte. Un vespre coneix l’Akira, un home més jove que ella, amb el qual inicia una relació. Les històries dels quatre amants s’enllacen subtilment en aquesta novel·la, en què Hiromi Kawakami, amb la seva prosa sensual i concisa, ens convida a reflexionar sobre la solitud i l’essència de les relacions humanes.

(↑) - Poesia

Camp de Bard - Ponç Pons. Barcelona : Proa, 2015 .
Resum : "Camp de bard" reuneix, ja en el títol, les dues grans passions del seu autor: la naturalesa i la poesia. Es tracta d'un llibre extens i divers, que toca una variada gamma temàtica. Partint del menorquisme més sentit i autèntic, enamorat de l'art i la filosofia, l'autor abraça l'humanisme i poetitza la universalitat.
Obre les mans - Xavier Macià. Barcelona : Edicions 62, 2015 .
Resum : El llibre "Obre les mans", és un llibre que impacta per la seva sensibilitat i veritat. Poema rere poema, amb una veu propera i humana, Macià sedueix i atrau al lector poderosament. Tal com explica Sam Abrams al pròleg: “La poesia ha estat l’instrument que ha fet possible la vertebració, la formalització i la universalització del discurs de Macià”

(↑) - Teatre

Mozart i Salieri i les Petites tragèdies - A.S. Puixkin. Figueres : Cal·lígraf, 2015 .
Resum : Quan l'any 1830 el poeta A. S. Puixkin es dirigia a Moscou, on l’esperava la seva promesa, va trobar tancada l’entrada a la ciutat per quarantena degut a una epidèmia de pesta i es va veure confinat durant tota la tardor en la propietat familiar de Bóldino. Aquella estada a Bóldino va resultar extraordinàriament productiva. Entre altres obres, allà va néixer un cicle de quatre miniatures teatrals, conegudes com a «Petites tragèdies»: Mozart i Salieri, El convidat de pedra, El festí en temps de pesta i El cavaller avar.L'enveja com a pulsió que acaba empenyent a l'assassinat; l'amor que provoca el trencament de les normes de comportament ètic imposades per la societat; la rebel·lió, l'instint del risc, la provocació sacrílega; i l'avarícia que provoca la confrontació entre pare i fill... són les passions que suren a les pàgines d'aquestes «petites tragèdies».
Comentari : Més enllà de morals, filosofies i interpretacions, convidem el lector que es deixi seduir per l’elegància, la lleugeresa, el laconisme i la profunditat de reflexió que s’amaga al fons de les escenes i paraules aparentment més simples. Que, en definitiva, es deixi seduir per Puixkin.

(↑) - Altres

Bonjour tristesse - Françoise Sagan.
Resum : La villa est magnifique, l'été brûlant, la Méditerranée toute proche. Cécile a dix-sept ans. Elle ne connaît de l'amour que des baisers, des rendez-vous, des lassitudes. Pas pour longtemps. Son père, veuf, est un adepte joyeux des liaisons passagères et sans importance. Ils s'amusent, ils n'ont besoin de personne, ils sont heureux. La visite d'une femme de coeur, intelligente et calme, vient troubler ce délicieux désordre. Comment écarter la menace ? Dans la pinède embrasée, un jeu cruel se prépare. C'était l'été 1954. On entendait pour la première fois la voix sèche et rapide d'un " charmant petit monstre " qui allait faire scandale. la deuxième moitié du XXe siècle commençait. Elle serait à l'image de cette adolescente déchirée entre le remords et le culte du plaisir.
Comentari : Localitzat a la Secció d'IDIOMES - Literatura francesa
Educar sense cridar - Alba Castellví Miquel . Barcelona : Angle, 2016 .
Resum : «Us imagineu tractar amb les criatures sense perdre les maneres, sense aixecar la veu, sense enfadar-nos posant el crit al cel? Si ho aconseguíssim, viuríem més tranquils. A més, i això encara és més important, els fills podrien aprendre de nosaltres a regular la seva pròpia tensió en moments de contrarietat, perquè ells aprenen del que fem i no pas del que diem que cal fer.»
Comentari : Alba Castellví ha posat sobre el paper la seva experiència com a mare, educadora i mediadora de conflictes, per facilitar als pares un manual àgil i pràctic sobre la convivència diària amb els fills. Si l’objectiu més gran com a educadors és dotar els fills d’eines que els permetin ser persones lliures i responsables, aquest llibre ens en donarà les claus. Mai és tard per construir una relació serena i positiva amb els teus fills i acompanyar-los en el seu itinerari vital. Estareu millor ara i ells t’ho agrairan sempre. Localitzat a la secció SER PARES
El cerebro del niño: 12 estrategias revolucionarias para cultivar la mente en desarrollo de tu hijo - Daniel J. Siegel i Tina Payne. Barcelona : Alba Editorial, 2015 .
Resum : Tu hijo de dos años tiene una rabieta en una tienda. Tu hijo de cuatro se niega a vestirse. Tu hijo de quinto curso está de suplente en el banquillo, enfurruñado, en lugar de jugar en el campo. ¿Acaso los niños conspiran para que la vida de sus padres sea un desafío continuo? No, lo que pasa es que su cerebro en desarrollo lleva la voz cantante. En este libro innovador y práctico, el neuropsiquiatra Daniel J. Siegel y la experta en educación infantil Tina Payne Bryson desmitifican las crisis y los conflictos, explicando los nuevos conocimientos científicos sobre cómo está constituido el cerebro infantil y cómo se desarrolla.
Comentari : Padres y educadores tendrán a su alcance pautas claras para entender y manejar los distintos conflictos propios de los niños en función de cada edad, así como herramientas para resolverlos y ayudar a la familia a progresar. Localitzat a la Secció SER PARES.
El pescador de luz - Francesc Puigpelat. Barcelona : Comanegra, 2016 .
Resum : Kate creció bajo la presión de ser una periodista de éxito y la mujer perfecta, pero llega a la madurez sintiéndose una absoluta fracasada. Es una persona con un talento especial, pero el miedo la paraliza. Una casualidad del destino le brindará la oportunidad de conocer a un personaje fascinante capaz de cambiarle la vida: el pescador de luz.
Comentari : Una fábula exquisita que hace tambalear las falsas categorías del triunfo y el fracaso. Conociendo las vidas cruzadas de una mujer mediocre y un hombre extraordinario nos damos cuenta de que los dos, en esencia, beben de la misma luz; la diferencia es cómo la han gestionado hasta hoy. El fracaso es siempre un primer peldaño hacia el éxito. Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA.
La Filomena els fogons remena. Cuina natural per a pares i fills - Josefina LLargués. Valls : Cossetània, 2015 .
Resum : Els àpats dels nostres fills han de ser tan rics, variats i saludables com els nostres. Cal desterrar la idea que hi ha aliments que no agraden als nens. Per què no eduquem el seu paladar com ho fem en qualsevol altra àrea de coneixement? "La Filomena els fogons remena", igual que "La Filomena llaminera", a través d'un simpàtic personatge que és el fil conductor del llibre, pensat perquè els nens i nenes puguin acolorir-lo, té com a objectiu prioritari fer de l'acte de cuinar una pràctica conjunta entre pares i fills.
Comentari : Localitzat a la Secció SER PARES
Maravillosamente imperfecto, escandalosamente feliz - Walter Riso. Barcelona : Zenith, 2016 .
Resum : ¿Te exiges demasiado? ¿Te comparas constantemente con los demás y tienes la sensación de que no das la talla? ¿Te sientes estresado, malhumorado, triste o ansioso cuando no sale todo bien?Bienvenido al club, eres víctima del perfeccionismo irracional, una forma de pensar que te limita y de la que Walter Riso te ayudará a liberarte.
Comentari : En este libro, el psicólogo que ha revolucionado medio mundo con la aplicación de la psicología cognitiva, nos explica diez premisas liberadoras que nos ayudarán a enfrentarnos a todas aquellas creencias irracionales que nos han inculcado desde niños y que tan dañinas resultan para nuestro desarrollo personal. No someternos al «qué dirán» y deshacernos de la culpabilidad son algunas de las ideas liberadoras que Walter Riso nos propone con un estilo cercano, ingenioso y revelador. Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA.
Ser feliç a Alaska - Rafael Santandreu. Barcelona : Rosa dels Vents, 2016 .
Resum : Les «neures» que ens amarguen la vida com ara l'ansietat, la depressió, l'estrès o la timidesa, així com les preocupacions i les pors són, senzillament, el resultat d'una mentalització errònia que podem revertir de manera permanent. Ser feliç a Alaska ens mostra com fer-ho possible amb el mètode de l'escola terapèutica més eficaç del món: la moderna Psicologia cognitiva.
Comentari : "A Ser feliç a Alaska he volgut fer un pas més depurant la metodologia de la Psicologia cognitiva en tres grans passos, que són a la base de qualsevol procés de transformació:1) Orientar-se cap a l'interior.2) Aprendre a caminar lleugers.3) Apreciar les coses que ens envolten.Aplicats amb intensitat i diàriament, aquests tres passos són la clau d'una ment "musculada", impertorbable. Amb el cap ben moblat, cap adversitat no serà motiu per impedir-nos gaudir cent per cent de la vida.» Rafael Santandreu. Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA.
Tu cerebro creativo. Aprende a ser original en todos los aspectos de tu vida - Shelley Carson. Barcelona : Amat Editorial, 2016 .
Resum : ¡Ser creativos ya no es una opción! La creatividad es una habilidad cada vez más necesaria en nuestra sociedad, no solamente para desarrollar actividades artísticas, sino también para destacar en el cada vez más exigente entorno laboral y en nuestra vida diaria. Todos tenemos aptitudes para aumentar nuestra función mental y nuestra creatividad, pero depende de nosotros trabajarlas.
Comentari : Con este libro, la doctora Carson propone un sistema basado en siete pilares para la activación cerebral. Paso a paso, nos muestra de qué modo esas siete actitudes cerebrales influyen en nuestra manera de ver y experimentar el mundo que nos rodea y cómo cada una de ellas contribuye al proceso de superación de los retos diarios de una manera creativa. Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA.

(↑) - Juvenils

El dueño de las sombras - Care Santos. Barcelona : B de Block, 2016 .
Resum : En la primera entrega de la trilogia conocemos a Eblus, un ser maléfico con una fijación por las primogénitas de la família Albás, a las que devora sin piedad. Sin embargo, algo ocurre que cambia las cosas: cuando conoce a Natalia, Eblus queda subyugado por una criatura en quien adivina un enorme potencial maléfico.Una tras otra, las mujeres de la família desaparecen. Pero Natalia no se resigna a su suerte. Y a Eblus su debilidad por Natalia le sale muy cara: es rebajado y debe empezar de cero.
Comentari : Trilogía de Eblus 1
George - Alex Gino. Barcelona : Fanbooks, 2016 .
Resum : Quan la gent mira en George pensen que veuen un nen. Però ella sap que no és un nen. Ella sap que és una nena. George pensa que haurà de mantenir això en secret per sempre. Un dia la seva mestra anuncia que la seva obra de teatre serà Charlotte’s Web. George realment, realment, realment vol ser Charlotte a l’obra. Però la mestra diu que ella ni tan sols li pot fer una prova pel paper... perquè ella és un nen.
La filla de l'argenter - Núria Pradas. Barcelona : Animallibres, 2016 .
Resum : En Jofre es el fill d'una família de remences que aspira a una vida millor. Ara, ha pres una decisió. Se n'anirà a la ciutat, on els homes, diuen, son lliures i no esclaus del senyor. En la Barcelona del segle XIV, aquest jove cristià i la Raquel, la filla d'un argenter jueu veuran entrecreuats el seus destins en una època en la que la població jueva és víctima d'atacs, robatoris, prohibicions i assassinats.
La màgia de les petites coses - Estelle Laure. Barcelona : Fanbooks, 2016 .
Resum : La Lucille i la seva germana són abandonades pel seu pare, i la seva mare un bon dia va marxar, suposadament de vacances. Malgrat això, la Lucille farà tots els possibles per evitar que els serveis socials s’emportin la seva germana petita. Treballarà, estudiarà, cuidarà de la casa i la germana, i fingirà que tot va bé. Només pot comptar amb la seva amiga Eden. I, mentrestant, haurà de conviure amb la pena d’un amor no correspost...
Nerve - Jeanne Ryan. Barcelona : Fanbooks, 2016 .
Resum : Quan la Vee és escollida per participar en NERVE, un joc anònim de reptes que es transmet virtualment, descobreix que el joc la coneix. La tempten amb premis a partir de la informació que han tret del seu perfi l de SócJo i l’aparellen amb un noi perfecte: l’Ian. Al principi, tot és molt emocionant, els fans de la Vee i l’Ian els animen a acceptar reptes cada cop més arriscats. Però tot canvia de cop i volta quan NERVE els envia a un indret secret amb cinc jugadors més per fer la ronda del Gran Premi. De sobte, es juguen el tot pel tot, inclosa la vida. Fins on arribarà la Vee abans de perdre-ho tot?
No sé si vull un nòvio o un gos - Glòria Marín. Barcelona : Animallibres, 2014 .
Resum : L'Alba no suporta els problemes i molt menys els crits que últimament formen la banda sonora de casa seva. La relació amb els seus germans i pares se li està fent tant insuportable que ha decidit fer-se invisible als ulls de tothom i no obrir boca. Per esbravar-se de tot el què li passa comença a escriure en una llibreta allò que li bull al cap.
Un monstre em ve a veure - Patrick Ness. Carcaixent : Sembra Llibres, 2015 .
Resum : Set minuts després de la mitjanit, en Conor es desperta i es troba un monstre a la finestra. Però no és el monstre que esperava,el del malson que té quasi totes les nits d'ençà que la seva mare va començar l'inacabable i pesat tractament. No, aquest monstre és diferent, antic i salvatge. I busca el més perillós de tot: la veritat.Patrick Ness teixeix aquesta extraordinaria i emocionant historia a partir de la idea original de Siobhan Dowd, que va morir de càncer abans de poder escriure-la. Traduïda a vint llengues, ha merescut prestigiosos premis.
Comentari : Proxima estrena cinematogràfica a càrrec de José Antonio Bayona, director d'El Orfanato i Lo imposible.
Xènia, keep calm i fes un tuit - Gemma Pasqual. Barcelona : Barcanova, 2015 .
Resum : Estàs pendent tota l’estona del mòbil? Aguantes la respiració fins que no reps una resposta? Ets de Twitter o de WhatsApp? La Xènia no s’acaba de decidir. Mira la pantalla totalment hipnotitzada. Continua esperant impacient un whatsapp d ' en Carles, mentre la vida se li va complicant: un accident de moto, un amic misteriós al Twitter... i les papallones a l ' estómac que no paren de ballar. El seu lema: #KeepCalm.
You 2. Need you - Estelle Maskame. Barcelona : Planeta, 2016 .
Resum : Ha pasado un año desde que Eden Munro vio por última vez a su medio hermano –confesémoslo, también su amor secreto– Tyler. Desde entonces no ha escatimado esfuerzos por olvidarlo y luchar contra ese amor prohibido. Pero cuando Tyler la invita a reunirse con él en New York durante el verano…su determinación flojea. Mucho.
Òmnia. Tot allò que puguis somiar - Laura Gallego. Barcelona : Montena, 2016 .
Resum : Tothom sap que a Òmnia, la gran botiga virtual, s'hi pot comprar qualsevol cosa. Al catàleg hi trobaràs tot allò que puguis imaginar i, fins i tot, objectes que ni tan sols sabies que existien. Per això, quan en Nico llença per accident a les escombraries el peluix preferit de la seva germana petita, no dubta a buscar-ne un d'igual a la web per substituir-lo. Però un error informàtic inesperat el conduirà fins al cor mateix d'Òmnia, un magatzem immens i extraordinari on la cerca del peluix serà només el començament d'una aventura molt emocionant.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face