Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

NOVETATS TARDOR 2017

La_sorra_vermella

La tardor de mica en mica ens convida a recollir-nos i fer-ho entre llibres és un autèntic regal. A la biblioteca això ho sabem bé i per això us deixem les novetats d'aquesta estació tan bonica perquè no us falti la companyia d'una bona lectura. Gaudiu molt, lectors!

Índex

(↑) - Biografia

Amalia i els esperits - Patrícia Gabancho. Barcelona : Arpa, 2017 .
Resum : Amalia Domingo Soler (1835-1909), feminista i anticlerical, va ser la veu principal de l’espiritisme del seu temps. Escrigué articles, llibres doctrinals, contes i unes memòries, i durant anys dirigí una important revista espiritista. La seva vida és el fil conductor d’un assaig narratiu senzillament fascinant. Tanmateix, Amalia i els esperits és més que una biografia. D’una banda, és una història de la Barcelona noucentista, una ciutat en plena expansió, moderna i ambiciosa, que vol esdevenir una gran capital europea. És l’època de Companys, Prat de la Riba, Gaudí, Claramunt, el primer catalanisme, la Revolució industrial, l’Exposició Universal de 1888 i la revolució anarquista de la classe treballadora. Ja s’intueix, en definitiva, el món del segle XX, i la controvèrsia entre ciència i religió és imperant. A la vegada, també és una història de l’espiritisme, molt popular a l’Europa de l’època tant entre intel·lectuals com entre obrers i petits burgesos.
Comentari : Patrícia Gabancho, escriptora i periodista, incorpora a l’assaig el transcurs de la mateixa investigació, de manera que la narració adopta un to detectivesc divertit i genuí. "Amalia i els esperits" és una obra que us captivarà des de la primera pàgina.
Xirinacs. El profetisme radical i noviolent - Lluís Busquets i Grabulosa. Barcelona : Balasch , 2017 .
Resum : Biografia definitiva de Lluís Maria Xirinacs i Damians ( 1932-2007 ), sacerdot, polític pacifista, doctor en filosofia. Xirinacs, tres vegades candidat al Premi Nobel de la Pau, denominat el Ghandi català, des de la seva radicalitat noviolenta, és el paradigma de la desobediència civil per assolir la independència de Catalunya i dels Països Catalans.
Comentari : Biografia que resulta d'una actualitat impactant, gràcies a al destresa del seu autor que ha posat damunt la taula les insubornables posicions de Xirinacs en l'escenari del darrer franquisme i de la transició d'una manera tan transparent que no sols no pot deixar ningú indiferent - ja que, llegint-la hi trobarà tota la història d'una etapa decisiva per a Catalunya - sinó que, amb tota garantia, s'hi sentirà interpel·lat.

(↑) - Filosofia

El hombre tecnológico y el síndrome Blade Runner. En la era del biorobot - Santiago Navajas. Córdoba : Berenice, 2016 .
Resum : Descartes creía que los organismos vivos son máquinas biológicas, sometidas como cualquier otra entidad física a las leyes del universo. Los seres humanos, en cambio, seríamos diferentes, poseedores de libre albedrío. Pero Deckard, el protagonista del clásico Blade Runner, tenía serias dificultades para distinguir a un “replicante”, un robot biológico, de un ser humano, y así no equivocarse a la hora de “retirar” (eufemismo de matar) a las “entidades electrónicas». Cuando Isaac Asimov se planteó cómo sería la relación entre humanos y máquinas, comprendió que a medida que los robots se hiciesen más complejos y les encargásemos más tareas antes en manos humanas, habría que dotarles de ciertas reglas morales “innatas” o programadas de serie. De lo contrario, podrían ser peligrosos en su relación con los seres humanos.
Comentari : Pero las leyes asimovianas —las famosas tres leyes de la Robótica— adolecían de errores de planteamiento que científicos como David Woods y Robin Murphy han puesto de relieve posteriormente. En este formidable ensayo, imprescindible para entender el futuro que nos aguarda, Santiago Navajas —autor de títulos tan precursores como "Manual de filosofía en la pequeña pantalla" o "De Nietzsche a Mourinho. Guía filosófica para tiempos de crisis"—, ahonda en los peligros (¿reales o imaginarios?) que acechan tras la globalización de la tecnología y razona que, si anhelamos una evolución del ser humano que vaya más allá de la propia naturaleza humana pero sin caer en la hybris del Dr. Frankenstein, debemos situar al homo tecnologicus siempre un paso por detrás del homo ethicus.
L'art de callar - Abbé Dinouart. Girona : Edicions de la ela geminada, 2016 .
Resum : Llegir L’art de callar és potser més necessari ara que en cap altre moment dels darrers dos-cents anys, perquè ara mateix la ximpleria i la violència verbal amenacen d’esfondrar la convivència humana. Molt possiblement, s’han perdut massa paraules per haver-les mirat amb massa intensitat, i ens cal revisar la relació entre el llenguatge i la veritat. Allò que Dinouart anomenava «la filosofia falsa i corrompuda» (les Llums) ha vençut, però ha deixat un rastre de paraules buides. Resta la possibilitat d’explorar els múltiples matisos del silenci.
Comentari : L'Abbé Dinouart ( Joseph Antoine Toussaint Dinouart, 1716-1786). Sacerdot, polemista, traductor, apologeta del cristianisme i un dels primers teoritzadors del feminisme a França. La seva obra "L'art de callar" ( en realitat un plagi en tota regla d'una obra publicada gairebé cent anys abans ) va conèixer un notable èxit d'ençà de la seva primera publicació, l'any 1771. Introducció de Ramon Alcoberro ( Llicenciat i doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i diplomat en teologia per l'Institut de Teologia de Barcelona. professor associat d'ètica a la Universitat de Girona ).

(↑) - Ciències socials

La República possible - Antonio Baños. Badalona : Ara Llibres, 2017 .
Resum : El nou llibre d’Antonio Baños no és una obra més sobre el Procés de les que ocupen les prestatgeries de milers de llars catalanes: és el llibre del Dia 1 de la Independència, el del comptador a zero, el de la jove República Catalana. Des de la voluntat tenaç de generar debat i la irreverència desacomplexada marca de la casa, la comparació amb altres estats i el saber dels millors experts, Antonio Baños rebla el mostrari definitiu de preguntes, dubtes i propostes que cal plantejar-se per dibuixar el país del futur. Com definirem la nostra identitat? Com conjugarem les dualitats maulets/botiflers, castellà /català, urbanites /ruralistes? Com perfilarem la Diplomàcia, l’Administració o la Constitució? Farem de la possible República una gran ciutat sense comarques? En serà la cultura el centre? Fins a quin punt podem canviar les regles del joc?
Comentari : «Quan escric aquestes línies, el país s’encara al seu destí. Quan el lector les llegeixi, la situació serà una altra. Vivim temps revolucionaris i és el carrer i no el paper qui escriu les històries i la història. Catalunya és el que tenim i la República el que volem i el que podem fer.»
La puerta de los asesinos. Historia de la guerra de Irak - George Packer . Barcelona : Debate, 2016 .
Resum : Se dice que el periodismo es el primer borrador de la historia; en este libro George Packer va más allá y logra un retrato extraordinario de los orígenes y los primeros años de la guerra de Iraq. "La puerta de los asesinos" cuenta cómo Estados Unidos se propuso cambiar la historia de Oriente Medio y acabó atrapado en una desastrosa guerra de guerrillas en Iraq, y nos presenta a las personas y las ideas que crearon la política exterior de la administración Bush y desembocaron en la Puerta de los asesinos, la principal puerta de entrada a la zona estadounidense en Bagdad. Packer también describe el lugar que la guerra ocupó en el frente doméstico, las batallas ideológicas en Washington, el dolor de la familia de un soldado muerto en combate, y la cultura política de un país demasiado dividido para llevar a buen puerto un proyecto tan ambicioso y moralmente complejo.
Comentari : Ganador del National Book Award.
Llegendes de mar de al Costa Brava - Miquel Martín. La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2013 .
Resum : Fa només un parell de generacions als pobles i viles de la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou, la gent tenia una relació estreta amb el mar. Mariners, pescadors, sargidores, patrons de barca, mestres d’aixa i peixaters vivien de la seva riquesa. Al mar, l’estimaven i el temien. Del mar arribava la vida i també la mort, per això no ens ha d’estranyar que hagi generat tantes llegendes: sirenes, monstres, mariners perduts, tempestes inesperades, tresors amagats, pirates, contrabandistes i amors incondicionals entre molts altres regalims marins que travessen la nostra geografia i que miren també d’explicar-la. Miquel Martín ha anat pescant les llegendes de la memòria de la gent o de publicacions antigues. Algunes són molt conegudes, d’altres inèdites. Són l’altre tresor de la Costa Brava.

(↑) - Psicologia

El poder de la sensibilidad. Cómo identificar a las personas altamente sensibles y qué podemos aprender de ellas - Kathrin Sohst. Barcelona : Ariel, 2017 .
Resum : Hablamos de alta sensibilidad cuando una persona posee un sistema neurosensorial más fino, más desarrollado que la mayoría de la gente. Como consecuencia de ello, la persona altamente sensible recibe en proporción mucha más información sensorial simultánea que alguien con una sensibilidad media. Esto, en muchos casos, puede derivar en un bloqueo, estrés y, en último término, dar lugar a una enfermedad. Desde su propia experiencia, Kathrin Sohnst ofrece en este libro una perspectiva liberadora y una llamada a la acción para las personas que se puedan autoidentificar como altamente sensibles.
Comentari : Kathrin Sohnst también aporta una lista de valores asociados a la alta sensibilidad, en general relacionados con el respeto, la creatividad, la fuerte adhesión a valores de justicia o la empatía. Por otro lado, también lista los problemas que suelen sufrir los altamente sensibles: demasiada preocupación por las críticas, perfeccionismo, idealismo e irrealidad, duda acerca de uno mismo, desconfianza, vulnerabilidad (como sentimiento y como realidad ante abundancia de estímulos o descontrol), tendencia al escapismo y dificultades en las relaciones

(↑) - Història

1177 a.C. El año en que la civilización se derrumbó - Eric H. Cline. Madrid : Crítica, 2015 .
Resum : En el año 1177 antes de Cristo unos merodeadores de origen desconocido, los llamados “pueblos del mar”, llegaron a Egipto, tras causar destrucción y muerte por donde pasaban. Esto sucedía en el inicio de una época de colapso en que desaparecieron las grandes civilizaciones de la Edad del Bronce -egipcios, hititas, micénicos, troyanos, asirios…- en lo que Finkelnstein describe como “uno de los más misteriosos procesos de la historia de la humanidad”. ¿Cuál fue la causa de este cataclismo?
Comentari : Eric H. Cline, de la Universidad George Washington, un arqueólogo que ha investigado este tema durante más de veinte años, responde que el fracaso se debió a une serie de causas conectadas entre sí: invasiones, revueltas, terremotos, y, sobre todo, la ruptura de un sistema de relaciones en un mundo que había alcanzado un notable grado de globalización. Algo que nos recuerda los riesgos que amenazan hoy a nuestro propio mundo. Cline pone al alcance del lector medio los más recientes hallazgos de la investigación en un relato realmente apasionante.
Con el rey y contra el rey: los socialistas y la monarquía - Juan Francisco Fuentes. Madrid : La Esfera de Los Libros, 2016 .
Resum : "Con el rey y contra el rey" cuenta una historia muy difícil de escribir y muy fácil de leer: cómo el PSOE, fundado en 1879 en plena Restauración canovista, evolucionó desde su tradicional hostilidad a la Corona a su firme compromiso con la monarquía constitucional encarnada en Juan Carlos I, definida en alguna ocasión como una «república coronada». Ese giro copernicano sería incomprensible sin la dura experiencia de la clandestinidad y del exilio posterior a la Guerra Civil, que llevó a los principales dirigentes socialistas a considerar inviable una restauración de la Segunda República. Lo importante, como dijo entonces Largo Caballero, era la libertad; «luego, que le ponga cada cual el nombre que quiera».
Comentari : Juan Francisco Fuentes ha utilizado testimonios personales y abundante documentación inédita para narrar estas apasionantes páginas, que sorprenderán al lector por el papel desempeñado por sus protagonistas, desde Indalecio Prieto hasta Felipe González, desde Enrique Tierno Galván «el hombre que sabía demasiado»hasta José Luis Rodríguez Zapatero. Todo se anuda al final en un epílogo dedicado a la abdicación de Juan Carlos I, una operación política de alto riesgo en la que el PSOE contribuyó decisivamente a salvar la monarquía constitucional.
¿Por qué Europa conquistó el mundo? - Philip T. Hoffman. Madrid : Crítica, 2016 .
Resum : ¿Cómo se explica la conquista del mundo por los europeos? Se han dado a esta pregunta un gran número de respuestas, que en su mayoría giran en torno a su superioridad en el arte de la guerra. Philip T. Hoffman, profesor del Caltech, nos propone una interpretación mucho más compleja, que va más allá de la superioridad tecnológica para analizar la historia política de unos países que entre la edad media y el siglo XIX vivieron envueltos en un perpetuo «torneo» de enfrentamientos bélicos que favoreció el desarrollo de estados fuertes, que podían permitirse pagar los costes de la guerra.
Comentari : El modelo interpretativo de Hoffman nos sirve también para explicar por qué se perdieron posteriormente estas conquistas y para formular una evaluación crítica de los costes y beneficios del imperialismo. Este es un libro que propone interpretaciones originales y provocativas, que sin duda van a generar discusión; un libro que nos incita a repensar la historia de Europa y del mundo.

(↑) - Economia

Utopia per a realistes. Perquè fer un món millor és un somni realitzable - Rutger Bregman . Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : La meitat de la població afirma que no se sent realitzada amb la seva feina, i gairebé la meitat de tots els llocs de treball estan amenaçats a causa de la tecnologia i l'ús de les màquines. I mentrestant, després d'una interminable jornada laboral, acabem comprant coses que no necessitem. L'historiador i periodista holandès Rutger Bregman ens recorda que no cal seguir funcionant així, que el món no és estàtic i que les societats han canviat moltes vegades des de l'inici de la humanitat. Aquesta guia cap a una utopia revolucionària però perfectament assolible posa al nostre abast múltiples estudis, anècdotes vívides i nombrosos experiments que han resultat ser un èxit allà on s'han dut a terme.
Comentari : Bregman ens mostra que cada fita de la civilització des de la fi de l'esclavitud fins al principi de la democràcia es va considerar en el seu moment una fantasia utòpica, ens guia a través d'un viatge increïble per la història, més enllà de les divisions tradicionals d'esquerra i dreta, i ens assenyala algunes idees per a les quals sembla que, per fi, ha arribat el moment. El que resulta del tot impossible és sostenir la hiperproducció i el consum tal com hem fet fins ara: el sistema econòmic menys realista de tots és aquest en què vivim actualment.

(↑) - Geografia i viatges

Açores responsable- Alhenamedia, 2017. Barcelona : Alhenamedia, 2017 .
Resum : L’extraordinària natura de les illes Açores, el seu patrimoni arquitectònic i la meravellosa hospitalitat dels seus habitants fan d’aquest arxipèlag un indret únic al món, reconegut com un dels millors per al turisme sostenible. Gràcies a la seva diversitat, les illes de Flores, Graciosa i Corvo han estat catalogades com a Reserves de la Biosfera. «De les illes que componen la Macaronèsia —entre les quals es troben les Canàries—, les Açores són les més joves, encara que amb un patrimoni únic que es tradueix en una sola paraula: natura. La seva flora va perdurar intacta fins l’arribada de l’home al segle XV, i part d’aquesta ha arribat als nostres dies amb un valor incalculable. El clima humit, la insularitat i el vulcanisme van originar un paisatge que durant tot l’any es guarneix de verd i on el mar es perd en l’horitzó». Elisa Cabral de Oliveira
Comentari : Aquesta guia ofereix la possibilitat de descarregar-se 11 mapes digitals, un per a cada illa, a més dels plànols de Ponta Delgada i Angra do Heroísmo, capitals de les illes de São Miguel i Terceira, respectivament. Una vegada descarregat el mapa i instal·lat al teu mòbil o tauleta, compataràs amb les següents funcionalitats: • Geolocalització: podràs navegar per les illes sense perdre’t utilitzant el GPS del teu dispositiu i sense necessitat de connectar-te a Internet. • Afegir informació al mapa i totes les imatges que desitgis, creant la teva pròpia guia de viatge. • Calcular distàncies i compartir el teu mapa i el teu viatge amb els amics.
Bélgica y Luxemburgo - Geoplaneta 2016. Lonely Planet . Barcelona : GeoPlaneta, 2016 .
Resum : Cargados de historia pero con toda la fascinación de lo nuevo, estos países pequeños y multilingües deparan un sinfín de sorpresas grandes y maravillosas: ya sea para esquivar naranjas en un surrealista carnaval belga o para buscar un glorioso castillo por las colinas boscosas de Luxemburgo. Incluye: _Itinerarios imprescindibles para libremente trazar el mas adecuado para el viajero_Los sitios desconocidos, los lugares que convierten el viaje en una experiencia unica y diferente._Consejos sobre chocolate, mejillones, cervezas que hay que probar y art nouveau.
Eslovenia - Geoplaneta 2016. Lonely Planet . Barcelona : GeoPlaneta, 2016 .
Resum : Eslovenia es un país que lo tiene todo. Paraíso de cimas nevadas, ríos turquesa y costas de inspiración veneciana, embellece sus tesoros naturales con una arquitectura armónica, una cultura rústica y una cocina sofisticada. Este país es uno de los principales destinos para disfrutar de la naturaleza y de las actividades al aire libre en un entorno lleno de belleza.
Esnòrquel. 20 rutes per la Costa Brava - Miquel Àngel Pérez- de- Gregorio i Carles Roqué. Valls : Cossetània, 2017 .
Resum : Esnòrquel: 20 rutes per la Costa Brava t'ofereix la possibilitat de gaudir intensament de la pràctica de l'snorkeling de la mà de rutes que discorren entre cales i platges de gran bellesa de la Costa Brava, i que amaguen veritables tresors de biodiversitat submarina a ben poca fondària. Tant si ets totalment neòfit com si sols practicar el busseig a pulmó habitualment, hi trobaràs tot allò que has de saber per iniciar-te en el fascinant món de la fotografia submarina. D'aquesta manera no només podràs observar la riquesa de la fauna, flora i geologia submarina de les nostres costes, sinó que també podràs emportar-te-la a casa sense danyar-la ni alterar-la.
Indonesia . GeoPlaneta. Lonely Planet 2016. Barcelona : GeoPlaneta, 2016 .
Resum : Indonesia es un territorio seductor que ofrece miles de aventuras. Con sus más de 17 000 islas, 8000 deshabitadas, donde se hablan más de 300 lenguas, el cuarto país más poblado del mundo tiene tantas culturas, pueblos, animales, costumbres, plantas, paisajes, artesanías y comidas que parecen 100 países en uno. Ofrece un paisaje impresionante con costas salvajes, playas de arena blanca, tesoros para buceadores y una legión de casi 100 volcanes, algunos de ellos activos.
Osona. 17 excursions a peu - Josep Mauri Portolès. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Coneix Osona a través d'aquest recull de 17 itineraris que t'endinsaran en les contrades i recorreguts menys divulgats i promocionats de la zona. Es tracta d'espais importants i d'un profund interès paisatgístic que es troben encarats a l'O de la comarca, com ara l'altiplà del Lluçanès i els seus típics poblets, la prolongació N dels cingles de Bertí, Collsacabra o la mateixa Plana de Vic -tret, lògicament, de la ciutat de Vic. També podràs resseguir alguns itineraris clàssics, com la pujada al santuari de Cabrera, la ruta dels Molins de Calldetenes o el salt del Molí de Vidrà. El llibre t'ofereix, a més a més, una introducció als aspectes geogràfics de la comarca, que t'ajudaran a comprendre millor tot el que veuràs.
Comentari : Localitzat a la Secció d'Excursions.

(↑) - Literatura

Els burgesos són sempre els altres. Del diari de Jules Renard . La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2016 .
Resum : El 1887 Jules Renard va començar a escriure el seu Diari. I ho va fer fins un mes abans de la seva mort, al 1910. Hi anotava les seves conviccions artístiques, escrivia sobre l'escena literària del seu temps i sobre la vida. No hi ha cap aspecte de la realitat que defugi ni que s'escapi de la ironia esmolada de Renard. "Els elogis- escrivia- s'inverteixen, com els diners, perque ens els tornin amb interessos".
Comentari : En aquesta selecció de textos, a cura d'Antoni Clapés, hi trobareu els millors aforismes d'un escriptor lúcid i valent, un aplec d'opinions contundents contra el cofoïsme, la falsa modèstia, la hipocresia, la coherència, la mediocritat, l'orgull i la vanitat. Un llibre balsàmic en aquests temps d'excessos. Excés de correccions polítiques. Excés de beneiteria. Excés de bondats de segona mà. "La ironia salva el món".
L'art de la ficció. Sobre llegir ii escriure - James Salter . Barcelona : L'Altra Editorial, 2017 .
Resum : Sempre m’ha agradat tafanejar en els diaris, les cartes, les memòries o les entrevistes dels creadors. Per descobrir, sobretot, com treballen. Escriptors, músics, pintors, directors de cinema, filòsofs, científics. Tant li fa. Més enllà de la curiositat propiciada per la deformació professional, crec que és un luxe poder entrar, durant una estona, a la cuina dels qui en saben més. Com es plantegen la feina, com resolen els problemes concrets, com es documenten, què llegeixen, quin mètode segueixen. Rutines i hàbits per tirar endavant els projectes, per treure el màxim rendiment de les circumstàncies personals, familiars o laborals que acompanyen l’acte creatiu, per superar els moments de defallença. Al llit o dempeus, de dia o de nit, en silenci absolut o amb soroll de fons, vestits o despullats, amb estimulants o sense, amb horaris establerts o no. Idees i consells sovint molt reveladors per aprendre a escriure, a mirar, a escoltar, a llegir. A viure.
Comentari : Pròleg d'Eduard Márquez. Traducció d'Albert Torrescasana

(↑) - Ciències naturals

El gen. Una història íntima - Siddhartha Mukherjee. Barcelona : La Campana, 2017 .
Resum : En un recorregut per tot el planeta que abraça uns quants segles, "El gen" relata la recerca per desxifrar el codi principal que ens conforma i ens defineix com a humans, que determina com som per fora i per dintre. Amb una noble ambició i una honestedat incorruptible, ens proporciona un relat insuperable sobre la unitat fonamental de l'herència i un panorama tant del passat com del futur de la humanitat.
Comentari : "Segurament es tracta de la història de detectius més important de tots els temps: una recerca de milers d'anys feta per una infinitat d'exploradors, des d'Aristòtil a Collins passant per Mendel, per mirar de descobrir els interrogants que hi ha al cor de totes les cèl·lules. EL Gen és un llibre prodigiós, de gran envergadura, absolutament cabdal. Tothom qui estigui interessat a saber què significa - i que significará en el futr- ser humà, ha de llegir aquest llibre"- Anthony Doerr, premi Pulitzer 2015.
Inteligencia física. Aprende a ver el mundo con la mente de un físico - Javier Santaolalla. Barcelona : Plataforma, 2017 .
Resum : La física nos rodea, está en todas partes, porque somos física y, aun cuando no nos demos cuenta, la usas continuamente, más de lo que imaginas. Este libro nos invita a aventurarnos y ponernos las gafas de la física por un rato, a que te metas en el cerebro de un físico y veas el mundo desde otro punto de vista. Verás ondas electromagnéticas donde antes solo había luz; vibraciones y movimiento cuando sientes frío o calor, o tonos, frecuencias y armónicos donde antes había música. Bucearás por los confines del mundo cuántico, viajarás a la velocidad de la luz con la relatividad y te teletransportarás al futuro en un mundo de once dimensiones o universos paralelos. Todo ello con un único objetivo: entender el mundo como un físico, pensar como un científico; una experiencia irrepetible.
Comentari : "Inteligencia física" nos anima a comprender que, como señalaba el gran físico Richard Feynman, el mundo es más bello cuando se observa con las gafas de la ciencia.
La tabla periódica. La curiosa historia de los elementos - Hugh Aldersey-Williams. Barcelona : Ariel, 2013 .
Resum : Todo está hecho de elementos. Incluso usted, lector, no es más que la suma de un conjunto de elementos de la tabla periódica. Y como usted mismo, los elementos también tienen su vida, su historia; personalidades y actitudes, talentos y defectos, historias llenas de significado. Bienvenido a un deslumbrante viaje a través de la historia, la literatura, la ciencia y el arte. Se topará con el hierro que llueve del cielo y los gases que iluminan el camino al vicio. Descubrirá cómo el plomo puede predecir su futuro, o cómo el zinc cubrirá su féretro; qué tienen en común sus huesos con la Casa Blanca o el brillo de las farolas con la sal de cocina. Desde las civilizaciones antiguas a la cultura contemporánea, desde el oxígeno de la publicidad hasta el fósforo de la orina, los elementos están tan cerca como lejos de nosotros mismos.
Les libèl·lules a Catalunya - Grup d'Estudi dels odonats de Catalunya. Figueres : Brau, 2016 .
Resum : Aquest llibre, fruit de deu anys de treball de camp, és un recull exhaustiu de la informació existent sobre les libèl•lules de Catalunya. Conté una introducció a la biologia del grup i 70 fitxes, una per a cadascuna de les espècies catalogades, que inclouen un mapa de distribució, una descripció detallada de la seva morfologia per facilitar-ne la identificació i valuosa informació addicional sobre els seus hàbitats característics, ecologia, comportament i estatus de protecció. Per primera vegada s’introdueixen noms comuns en català i s’avalua el grau d’amenaça a partir dels criteris de la UICN i d’un nou Índex de Vulnerabilitat dels Odonats de Catalunya (IVOC). Així mateix, s’identifiquen els principals llocs d’interès odonatològic atenent la seva riquesa específica o la presència de tàxons amenaçats
Comentari : L’obra, a més de representar un important recurs per a la recerca, pot servir de base per a treballs de conservació d’aquest grup d’invertebrats i dels ecosistemes aquàtics on viuen. Al mateix temps, pretén ser un recurs didàctic adreçat a tots aquells que vulguin iniciar-se o aprofundir en el coneixement d’aquests fascinants insectes.

(↑) - Llengua

Italiano.(Para adquirir el nivel B-2) - Vittoria Bowles & Paul Coggle . Barcelona : Larousse, 2015 .
Resum : El Método Express Larousse es una propuesta de autoaprendizaje con dos objetivos: facilitar la comunicación en situaciones cotidianas; sentar las bases de un aprendizaje completo. Para ello este curso se basa en una pedagogía motivadora, una orientación eminentemente práctica y un planteamiento muy ameno. Cada estudianete adapta el método a su ritmo de aprendizaje, alternando el libro y los 2 CDs.
Comentari : En el libro y los CDs el estudiante encontrará: numerosos ejercicios prácticos, con ejemplos extraídos de la vida cotidiana; conversaciones reales, con diálogos grabados por actores nativos; gran variedad de ejercicios; información cultural; apartado de autoevaluación y vocabulario italiano-español / español-italiano.

(↑) - Art

Leonardo Da Vinci - cara a cara - Christian Gálvez. Madrid : Aguilar, 2017 .
Resum : Giorgio Vasari, uno de los primeros historiadores de arte y autor de las biografías de los artistas italianos durante el Renacimiento, aseguró que existe un retrato de Leonardo da Vinci que Francesco Melzi, alumno, secretario y albacea del artista florentino, guardó al morir el maestro. Por lo tanto tenemos una referencia histórica real de dicha imagen. ¿A qué retrato se refería Vasari? ¿Al supuesto autorretrato que guarda la Biblioteca Real de Turín y que mundialmente se reconoce como tal?, ¿o por el contrario al retrato que realizó Francesco Melzi mientras su maestro seguía con vida? ¿Son compatibles ambos retratos? ¿Coinciden esos rostros con el resto del imaginario de Leonardo da Vinci, tales como el de "El hombre de Vitruvio" de Venecia o los de "La última cena" de Milán? ¿Quién es el hombre representado en la Tavola Lucana?
Comentari : A través de estas páginas, prologadas por el prestigioso historiador Ross King, analizaremos todas las teorías que eruditos, historiadores y expertos en arte han elaborado en torno a la imagen del maestro florentino con un único objetivo: encontrar el verdadero rostro del polímata más conocido de la historia de la humanidad: Leonardo da Vinci.

(↑) - Ciències aplicades

Mi biblia de los aceites esenciales. Guía completa de aromaterapia - Danièle Fessty. Barcelona : Médici, 2017 .
Resum : Con este libro de referencia, descubra el fabuloso potencial de los aceites esenciales para su salud, su belleza y su bienestar, para un hogar mas sano y agradable, y una alimentación mas sana y sabrosa. En esta guía única, la más completa y la más práctica, verá cómo: dominar los 79 aceites esenciales mas eficaces: árbol de té, lavanda, romero, gaulteria, siempreviva, ylang-ylang... cada una con sus propiedades. Utilizar las vias de administración más adecuadas para una máxima eficacia y seguridad. Visualizar las zonas de aplicación gracias a ilustraciones claras y adoptar las prácticas correctas. Preparar su botiquín personalizado para tener siempre a mano sus frasquitos indispensables. Para niños, futuras madres, deportistas: a cada uno, sus productos esenciales. Llevar en su bolso de mano algunos aceites esenciales para urgencias: antijaqueca, para facilitar la digestión, antiestrés.
Comentari : Incluye una tabla de equivalencia español/latín y latín/español para identificar fácilmente cualquier aceite esencial, sus componentes bioquímicos, etc.
Rere les vinyes . Un viatge a l'ànima dels vins - Josep Roca & Imma Puig . Barcelona : Rosa dels Vents, 2016 .
Resum : In vino veritas, va dir Plini el Vell. «En el vi hi ha la veritat», i a la recerca d'aquesta veritat en Josep Roca, un dels millors sommeliers a nivell mundial, i l'Imma Puig,psicòloga de reconegut prestigi internacional,van emprendre el seu viatge. El resultat és aquest llibre fascinant en el qual hi ha retratats dotze dels millors cellerers i cellers del món. Des de l'exuberància de la vall del Napa fins a la tradició preservada als kvervis de Geòrgia, des del Priorat fins a Mendoza, des de la Rioja fins a Borgonya. A cada parada, en Josep desentranya els secrets dels vins i l'Imma, els de les persones. D'aquesta manera elaboren un llibre imprescindible perquè qualsevol aficionat al vi entengui una mica millor què s'amaga rere cada copa.

(↑) - Educació

Aprendre a estudiar amb Internet. Com fer d'Internet una eina pera l'aprenentatge, l'estudi i la formació - José Manuel Pérez Tornero . Barcelona : Octaedro, 2017 .
Resum : El món de l’ensenyament es troba en aquests moments en un autèntic encreuament de camins. El recent auge de nous corrents pedagògics i el cada cop major protagonisme de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) obliguen a considerar estratègies d’ensenyament-aprenentatge adaptades al nou paradigma educatiu. Aquestes noves estratègies han de considerar la necessitat d’integrar de manera natural l’ús d’internet i de les TIC en els diferents nivells formatius. No es tracta de digitalitzar per digitalitzar, sinó d’aprofitar al màxim les possibilitats que aquests recursos ofereixen per ajudar els alumnes no només a estudiar, sinó també a desenvolupar la creativitat, la capacitat de treball en equip, la motivació davant l’aprenentatge...
Comentari : Encara avui moltes famílies i docents desconfien de la integració de les TIC en l’ensenyament i tenen dubtes sobre els beneficis que poden tenir per l’aprenentatge. Per aquesta raó, Aprendre a estudiar amb internet pretén oferir, sobretot al professorat, algunes idees, estratègies, rutines i eines que l’ajudin a millorar els coneixements i les competències de l’alumnat gràcies a l’ús de les noves tecnologies.
Les escoles que canvien el món - César Bona . Barcelona : Rosa dels Vents, 2016 .
Resum : Hi ha escoles que estan canviant l'educació. No són a Finlàndia ni a Suècia, són aquí. Unes són rurals i altres públiques, algunes tenen alumnes d'infantil i de primària, altres, a més, de secundària, de batxillerat o d'FP, però totes són «escoles Changemarker» i estan preparades per liderar una autèntica transformació educativa. César Bona ha viatjat a set ciutats i pobles seguint el camí d'algunes de les escoles que lluiten perquè cada nen i cada nena tingui l'oportunitat de convertir-se en un agent de canvi. Aquests centres compten amb alumnes motivats, mestres compromesos i pares còmplices. Escoles excel·lents des d'un punt de vista acadèmic, amb un projecte integral en el qual el respecte, la creativitat, la imaginació, el treball en equip, l'empatia, la interacció amb el barri i amb la societat són el millor camí per completar l'ensenyament de les assignatures tradicionals.
Comentari : L'autor ha entrevistat a mestres, pares i alumnes i ens narra, amb una veu personal i propera, els projectes que estan duent a terme, el que han aconseguit i com tots nosaltres, sigui quina sigui la nostra edat, podem aportar-hi molt. No hem d'oblidar que els nens no són els adults del demà, són els habitants del present. Si reforcem la seva creativitat natural, la seva imaginació desbordant, i treballem l'empatia, la solidaritat i el respecte, poden canviar el món. No en el futur, sinó ara.

(↑) - Tecnologia

Harley-Davidson. Los modelos legendarios - Pascal Szymezak. Barcelona : Ediciones LU, 2016 .
Resum : Este proyecto editorial se compone de un libro que narra la historia y las etapas principales de la evolución de las motocicletas Harley-Davidson, y un volumen con páginas desplegables de cuatro paneles que presentan 40 de los modelos más emblemáticos y representativos de la famosa marca de Milwaukee. Las imágenes de las páginas desplegables, representadas en alta definición, permiten observar hasta el último detalle de las motocicletas, y los textos y las tablas con datos técnicos guían al lector para descubrir los modelos más notables del presente y el pasado, convertidos en puntos de referencia clásicos de la historia de más de cien años de Harley-Davidson.

(↑) - Medicina i salut

La terapia de los ataques de pánico - Giorgio Nardone . Barcelona : Herder, 2016 .
Resum : Los ataques de pánico son uno de los problemas más comunes de nuestro tiempo. Sentirse aterrorizado en medio de una multitud, en espacios cerrados o abiertos, o al ver cierto animal. Son fobias que pueden originar un ataque de pánico. El miedo es una emoción fundamental para la supervivencia. Lo que nos puede arruinar la vida, en cambio, es el pánico, el miedo al miedo, el temor preventivo a las reacciones psicofisiologicas con que nuestro organismo responde ante lo que percibimos como una amenaza. Por tanto, hay que situar esta emoción en su justa perspectiva para poder dominarla. A través de diversos casos clínicos, este libro demuestra que librarse del pánico es más sencillo y rápido de lo que cabe imaginar. Lo importante es dejarse ayudar por quien sabe cómo hacerlo.
Les claus de la salut. De l'equilibri emocional als valors espirituals - Rosa M. Cantó. Lleida : Pagès, 2017 .
Resum : Hom intueix que un desequilibri emocional es troba al dar- rere de molts trastorns de salut, però com estan relacionats el cos físic i el mental? I l’ànima? Endinsar-se dins la saviesa de la medicina oriental ens obrirà els ulls a l’enteniment de per què emmalaltim i de com podem curar-nos. Una visió holística de la persona és el primer pas per comprendre els processos de salut i malaltia en què les emocions i els valors virtuosos hi jugaran un paper imprescindible. Aquest llibre ens convida a una reflexió crítica d’alguns aspectes de la medicina occidental i anima a buscar més enllà dels factors ambientals l’origen de les diverses afeccions que podem patir al llarg de la vida. Descobrir que la malaltia pot esdevenir una oportunitat per aprendre a ser millor persona ens aproparà a l’estat de benestar i longevitat que tots desitgem.
Comentari : Localitzat a la Secció de COL·LECCIÓ LOCAL.

(↑) - Esports

La jugada de la meva vida. Memòries - Andrés Iniesta. Barcelona : Malpaso, 2016 .
Resum : Aquest llibre sincer es la conseqüència d’una necessitat del propi Iniesta: la d’explicar-se com a jugador de futbol, però sobretot com a esser humà. Per aconseguir-ho utilitza la seva pròpia veu i ens explica com va ser la seva infantesa i la seva adolescència a Fuentealbilla i a la Masia, com va viure els moments més feliços i els més tristos de la seva carrera esportiva i com és la seva vida quotidiana, voltat de la seva família i els seus amics. Però, "La jugada de la meva vida" també conta amb els testimonis de tots aquells que han compartit molts dels grans moments d’Iniesta. Els seus companys del Barça, els seus amics d’infantesa, els seus companys a la selecció espanyola i els seus entrenadors. "La jugada de la meva vida" ens descobreix a la persona que s’amaga darrera del famós jugador.

(↑) - Música

Guía práctica para cantar - Isabel Villagar. Barcelona : Redbook, 2015 .
Resum : Isabel Villagar en este libro ofrece una amplia y contrastada información sobre los procesos de enseñanza y aprendizaje del canto coral y el desarrollo de la voz en función de las características de un grupo. Y es que el funcionamiento de la voz humana se basa en unas simples pero efectivas premisas establecidas con carácter científico, como son la postura, la respiración, la emisión, la resonancia y la articulación. La autora sigue la corriente cientificista de la pedagogía del canto que permite que cualquier persona pueda practicar de una manera fundamentada y sistemática. Prueba de ello son los numerosos ejercicios prácticos que el lector hallará en este libro y que le servirán como guía de trabajo para aplicar sus diferentes estrategias en función de las características del grupo con el que trabaje.

(↑) - Cuina i gastronomia

Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars - Judit Pujadó. La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2016 .
Resum : A Catalunya, cada any, hi ha cinquanta pobles i ciutats que treuen les calderes o els perols al carrer per cuinar una escudella que després menjaran veïns i passavolants. Molts ho fan per Carnestoltes seguint una tradició que diu que abans, en temps reculats, els senyors feudals convidaven vassalls i pobres a un àpat untuós a les envistes de la Quaresma. D’altres ho fan per Nadal, per alimentar fires. També se’n fan en algunes romeries o festes populars. Tots saben que cada escudella que fan contribueix a fer poble. Molts reivindiquen que aquesta festa gastronòmica popular sigui reconeguda oficialment.
Comentari : Per fer aquest llibre hem parlat amb gent de tot el país i hem constatat que Catalunya bull. Ens han explicat com, quan i per què ens agrada tant l’escudella i ens agrada també tant menjar-la en bona companyia. Tots ells ens han deixat, a més, les receptes que fan cada any, perquè no es perdin i per si les volem fer a casa. Per primer cop deixem testimoni d’una tradició popular que fa sortir al carrer unes 100.000 persones.
Tapes i aperitius amb bolets - Carlos Robafum. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Els bolets es converteixen en l'ingredient indiscutible i principal amb bolets de les receptes de tapes, aperitius i entrants d'aquest llibre. Una setantena de receptes d'elaboració fàcil, senzilla i veloç, que coincideixen a incorporar bolets del territori. Cuinaràs hamburgueses, cremes, amanides, bacallà, risotto, truites, verdures, confitats, pollastre, pasta fresca, minipizzes, farcellets i un llarg etcètera. Plats variats en què el protagonista sempre serà el bolet català. Es tracta d'un llibre regit pels principis de proximitat, simplicitat i economia, i acompanyat de fotografies a tot color. "Editat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat".

(↑) - Còmics

Bonny y Pierrot. Los Viejos Hornos 2 - W. Lupano . P. Cauuet. Barcelona : Norma, 2016 .
Resum : Los viejos amigos y los «anarcos» invidentes siguen plantando cara al sistema. Una gran suma de dinero llega para financiar la causa y con él, un amor de juventud de Pierrot: su musa libertaria, Ann Bonny… A partir de aquí, una trama rebosante de humor que enaltece valores eternos como el amor y la amistad. Lupano y Cauuet nos deleitan con la segunda entrega de la saga que ha vendido más de 500.000 ejemplares en Francia y obtenido galardones como el Premio de los Libreros de Cómic (2014), el Premio de Cómic FNAC Bélgica (2015) o el Premio del Público del Festival de Angoulême (2015).
Crisis de identidad - Brad Meltzer & Rags Morales . Barcelona : ECC Ediciones, 2015 .
Resum : El asesinato de uno de los suyos ha dejado destrozada a la comunidad superheroica de toda la Tierra. Nuestros campeones se reúnen para llorar a la víctima, abrazan a sus seres queridos y, de inmediato, empiezan a buscar al asesino por el mundo entero. Sin embargo, hay quienes ya saben quién es el culpable. Hace años, para proteger a la víctima de un supervillano, hubo unos héroes que se pasaron de la raya. Ahora, el secreto que han guardado durante tiempo va a hacer pedazos a la comunidad superheroica.
Comentari : La novela gráfica Crisis de identidad sacudió el Universo DC. Alteró de forma permanente el panorama del mismo y sus repercusiones influyeron en años de tramas. Esta edición especial recopila la miniserie de siete números y también incluye una introducción de Joss Whedon, los comentarios del equipo creativo, una galería de bocetos y el guion completo del primer episodio.
Jessica Jones 1. Alias - Brian Michael Bendis . Girona : Panini, 2015 .
Resum : En este volumen, comienza la aclamada serie en que se basa el último fenómeno televisivo de Netflix. Te presentamos a Jessica Jones. Hubo un tiempo en que fue una superheroína... pero ese tiempo ha pasado y ahora es la propietaria de Investigaciones Alias, una pequeña firma de detectives especializada en casos superhumanos.
Comentari : Volum 1 - Jessica Jones ( Marvel Saga )
Jessica Jones 2. Rebecca, por favor, vuelve a casa - Brian Michael Bendis . Girona : Panini, 2015 .
Resum : En esta ocasión la investigadora privada tendrá que averiguar el paradero de una joven adolescente que ha desaparecido de un pueblo a las afueras de Nueva York. Su banda sonora es la voz del cantante de blues, Bobby Bland. “Ain’t no love in the heart of the city”, canta Jessica Jones mientras se aleja de Manhattan. Y no, a juzgar por este relato que reflexiona sobre el racismo y los prejuicios –particularmente hacia los mutantes–, no parece que quede amor en el corazón de ningún otro lugar. A continuación, toca cambiar de registro para convertirse en la guardaespaldas de Matt Murdoch, el hombre al que un periódico acusa de ser Daredevil. Y todavía queda tiempo para un cita con...¿el Hombre Hormiga?
Comentari : 2n volum de la saga Jessica Jones.
Jessica Jones 3. Lo oculto - Brian Michael Bendis. Girona : Panini, 2016 .
Resum : Con Lo oculto. Jessica encuentra en su apartamento a una joven disfrazada que huye antes de revelar quien es. Se trata de Mattie Franklin, tambien conocida como Spiderwoman, una adolescente atrapada en el lado mas corrupto del Universo Marvel. En el tercer volumen de los cuatro que componen la colección de Jessica Jones, Brian Michael Bendis y Michael Gaydos profundizan en las conexiones de la detective con el mundo que creyó dejar atrás y avanzan en el desentrañamiento de su misterioso pasado.
Comentari : 3r volum de la saga Jessica Jones.
Jessica Jones 4. Origen secreto - Brian Michael Bendis . Girona : Panini, 2016 .
Resum : La colección de Jessica Jones llega a su fin, pero antes de eso tendrá que enfrentarse a la verdad sobre sus orígenes: como consiguió sus superpoderes, qué la relaciona con el pasado de Peter Parker y por qué su vida cambió después de cruzarse con el mayor psicópata del Universo Marvel. El volumen se completa con dos historias autoconclusivas: la primera desvela qué hubiera ocurrido si Jessica hubiera continuado junto a Los Vengadores, mientras que la segunda muestra a nuestra heroina en la actualidad.
Comentari : 4rt i últim volum de la saga Jessica Jones.
La ternura de las piedras - Marion Fayolle. Madrid : Nórdica Libros, 2016 .
Resum : Entre la novela gráfica y el libro ilustrado, Marion Fayolle firma con "La ternura de las piedras" una obra de arte apabullante sobre la búsqueda de un amor fracasado: la imposibilidad de amar a un siempre duro y autoritario padre, ahora enfermo y moribundo. Una marcha fúnebre realizada a base de poesía visual y sutiles metáforas. Una tragicomedia de humor negro de solemnidad conmovedora y de gran delicadeza y sensibilidad. Sin duda, una de las grandes obras gráficas de los últimos tiempos y uno de los libros más importantes de 2016.
Locke & Key - Joe Hill y Gabriel Rodríguez. Girona : Panini, 2015 .
Resum : El primero de los dos volúmenes que recopilan la obra maestra de Joe Hill y Gabriel Rodríguez. En Nueva Inglaterra hay una vieja mansión cuyas fabulosas puertas transforman a todo el que se atreve a cruzarlas. El pasado de la familia Locke vuelve para atormentar a sus actuales miembros, en un escalofriante cómic en el que Hill demuestra una capacidad para la narrativa, la invención y la originalidad equiparable a la de su padre, Stephen King.
Locke & Key 2 - Joe Hill y Gabriel Rodríguez. Girona : Panini, 2015 .
Resum : Los hijos de la família Locke ya se han acostumbrado a las incontables llaves mágicas que oculta el hogar ancestral de su família, La Casa de las Llaves. Sin embargo , no están preparados para el peligro que les acecha. Lucas Caravaggio, alias Zack Wells, continúa su incansable búsqueda de la llave de la puerta negra. Y a medida que nuevas llaves y antiguos espectros se van incorporando a la historia, los personajes pierden su inocencia y forjan su determinación.

(↑) - Novel·la

Agua salada - Charles Simmons . Madrid : Errata naturae, 2017 .
Resum : "En el verano de 1963 yo me enamaoré y mi padre se ahogó". Así arranca esta extraordinaria novela sobre el paso de un adolescente por los oscuros recovecos de la pasión adulta. «Agua salada» es una revisión contemporánea de la novela corta de Turguénev «Primer amor», pero ambientada en un paisaje estival de agua, cielo y arena bellísimos. En ella, con momentos tan poderosos como los de cierto Nabokov o el Salinger más celebrado, se relata de manera apasionante los trascendentales «sucesos amorosos» que cambiaron a una familia para siempre. En una remota isla de la costa atlántica, en un lugar idílico que siempre ha sido fundamental en las vidas de todos ellos, el quinceañero Michael y sus padres inician sus habituales y apacibles vacaciones... Hasta que la aparición del amor y las pasiones, tanto las juveniles como adultas, quiebra esa calma intocada hasta entonces.
Comentari : Magistralmente, Charles Simmons explora el corazón mismo de la necesidad de sentirnos deseados, la complejidad de los vínculos padres-hijos y la adolescencia de un chico con todos sus anhelos, confusiones y engaños. Y lo hace con una prosa tan luminosa como los paisajes de esta fascinante novela.
Anatomia de les distàncies curtes - Marta Orriols . Barcelona : Edicions del Periscopi, 2016 .
Resum : A través de personatges fugaços i d’imatges senzilles que condensen grans emocions en petits gestos, aquest recull de contes retrata la infinitat de relacions a què ens condueix l’amor. L’estima, el dolor, les renúncies implícites, els oblits o les pèrdues es relacionen íntimament en uns textos en què els protagonistes s’enfronten de manera quasi imperceptible amb l’exterior mentre proven d’oblidar els somnis, els desitjos laborals i sexuals i, fins i tot, el dret a enfadar-se. Un calidoscopi proper i empàtic que ens aproxima de manera natural als sentiments que maquillem per por d’alterar el curs de les nostres vides. "Anatomia de les distàncies curtes" és un paisatge lúcid i emocional reblert dels silencis que protegim.
Aquest deu ser el lloc - Maggie O'Farrell. Barcelona : L'Altra Editorial, 2017 .
Resum : El Daniel Sullivan i la Claudette Wells són una parella improbable: ell és de Nova York però viu perdut enmig del no-res a Irlanda, ha deixat enrere un divorci, dos fills a qui no veu mai a Califòrnia i un pare amb qui no s'entén a Brooklyn, i ella és una ex-estrella de cinema francesa que ha triat viure aïllada del món, lluny dels rodatges i del brogit de les càmeres. Tenen una relació apassionada, intensa i tempestuosa, plena de tensions i desavinences puntuals, i porten una vida poc convencional, molt solitària i raonablement feliç. Fins que un dia, escoltant la ràdio, el Daniel sent una notícia sobre una dona amb qui va perdre el contacte fa anys i que el llança en una espiral irracional i incontrolable que amenaça amb destruir la fràgil estabilitat de la seva vida i l'allunya de tot el que fins ara ha representat casa seva.
Comentari : "Aquest deu ser el lloc" és una novel·la enlluernadora i íntima sobre el pes del passat i de les renúncies, i sobre qui som i en qui ens convertim quan busquem el nostre lloc al món. Una novel·la enlluernadora i íntima sobre el passat, el pes de tot el que deixem enrere i sobre qui som i en qui ens convertim quan busquem el nostre lloc al món.
De què parlo quan parlo d'escriure - Haruki Murakami. Barcelona : Empúries, 2016 .
Resum : El Murakami mes íntim i personal reflexionas obre l'escriptura i sobre la seva vida com a escriptor. Coneixerem les seves manies a l’hora d’escriure, els seus hàbits, el mètode que utilitza, els errors que ha comès com a escriptor, els encerts que ha assolit al llarg de la seva carrera, sempre amb la visió aguda i plena d’humor d’un dels grans escriptors contemporanis. Humil i generós, l'autor ens permet participar en la seva rica experiència com a escriptor i com a lector, i comparteix amb nosaltres el seu acolorit ventall de fructíferes lectures. A partir d'autors com Kafka, Raymond Chandler, Dostoievski, Hemingway i altres representants de les lletres universals, Murakami reflexiona sobre la literatura en general i mira d'explicar-nos què significa per a ell, a banda d'aportar algunes idees i suggeriments per a tots aquells que s'han enfrontat algun cop amb el meravellós repte d'escriure.
Comentari : Narrativa de caire biogràfic.
Derecho natural - Ignacio Martínez de Pisón. Barcelona : Seix Barral, 2017 .
Resum : Al tiempo que pasa de la infancia a la edad adulta en una España en pleno proceso de apertura tras la Transición, en el interior de Ángel, el protagonista de Derecho natural, late la imperiosa necesidad de dotar de sentido a las cosas, de encontrar un orden, dado que su familia ha sido un modelo de inestabilidad y desorden. El padre, errático actor de películas de serie B e imitador de Demis Roussos, tiene una irrefrenable tendencia a la huida. Sus apariciones y desapariciones estelares dejan huellas invisibles pero indelebles en cada uno de sus cuatro hijos. La madre, por su parte, es una mujer enamorada que, harta de creer en él, tendrá que hacer esfuerzos sobrehumanos para tomar las riendas de su propia vida en una España que aún no ha despertado del todo del franquismo. A través de la voz conciliadora de Ángel, que estudiará Derecho y buscará una reconciliación con el padre, nos asomamos a la Barcelona de los años setenta y al Madrid de los ochenta.
Comentari : «¿Cómo se resume una vida?», se pregunta el narrador en un momento dado. Según dónde se coloque el punto final, ese resumen adoptará la forma de drama o de comedia. En la reconstrucción que él hace, comedia y drama conviven en una intimidad inextricable que una y otra vez nos lleva de la emoción a la risa.
Ecuatoria - Patrick Deville. Madrid : Anagrama, 2015 .
Resum : El autor de la fascinante Peste & Cólera nos brinda una epopeya coral que arranca con la controvertida inauguración en el año 2009 de un faraónico mausoleo consagrado a los restos del conde franco-italiano Pierre Savorgnan de Brazza, fundador de la capital congoleña, Brazzaville, en 1840. El relato fluye siguiendo el curso de los ríos Ogooué y Congo, en una apasionante aventura literaria que abarca dos siglos de historia: desde 1872, cuando Brazza abre la vía de colonización del África ecuatorial que transitan los personajes de la novela, hasta la actualidad. Deville nos seduce con un viaje al corazón de las tinieblas, que transcurre en el mismo lugar y tiempo en que nacerá el relato conradiano, el Congo colonial de fines del siglo XIX, a la vez que nos muestra la sombría huella de la historia de las colonias africanas en el siglo XXI.
Comentari : El autor tiñe de lúcido humor y autoironía la historia de aquellos hombres que «fueron capaces de soñar que eran más grandes que ellos mismos, sembraron el desorden y la desolación a su alrededor, cubriendo sus empresas aventureras con el manto de las ideologías de su tiempo, apropiándose de aquella que podían llevar como una antorcha». Pocos escritores consiguen como Deville estar a la altura de los grandes clásicos siendo al mismo tiempo furiosamente contemporáneos. El libro mezcla el tono del reportaje, la historia, la investigación biográfica, bajo la pluma de un testimonio que confronta las figuras legendarias que han configurado nuestro imaginario africano y la realidad presente en el continente» (Bernard Fauconnier, Le Magazine Littéraire)
El alquimista y otros relatos - H.P. Lovecraft. Madrid : El País, 2009 .
Resum : Solitario y depresivo, agobiado por problemas económicos y de salud, Lovecraft popularizó sus historias a través de revistas amateur y pulp, como la mítica "Weird Tales", pero no conoció en vida la prosperidad literaria. Sí estableció sólidos vínculos intelectuales y epistolares con otros escritores, que usaron en sus obras elementos de la literatura lovecraftiana y que constituyeron el llamado Círculo de Lovecraft. Cuando murió, sin haber publicado un solo libro, crearon la editorial Arkhan House para difundir su obra. Desde entonces,es junto con Poe el referente ineludible de la literatura de terror.
Comentari : Howard Phillips Lovecraft incorporó una mitología propia, los mitos de Cthulhu , que sigue siendo desarrollada por otros autores y que transformó el miedo gótico de fantasmas en un espanto concebido a través de criaturas y lugares inspirados en la fantasía y la ciencia-ficción : él lo denominó "horror cósmico".
El guardián de la verdad y la tercera puerta del tiempo - Mario Alonso Puig. Barcelona : Espasa, 2016 .
Resum : Ana tiene cuarenta y tres años, es viuda y está viviendo una situación insostenible en su trabajo. En su casa la esperan cada día su hijo Pablo, un adolescente que se siente ahogado en su propia inseguridad, y su padre, José, un médico jubilado que en el atardecer de su vida lucha por encontrar un nuevo sentido a su existencia. También está Isabel, una mujer madura que se ve perdida e impotente ante algo que la aterroriza.
Comentari : De forma casual, surge la oportunidad de emprender unas vacaciones en Grecia que resultarán un auténtico revulsivo para todos: en contacto con las enseñanzas de la mitología, la filosofía y la historia clásicas, a través de las virtudes que hicieron de Grecia la cuna de Occidente, de sus grandes personajes tanto legendarios como reales, los cuatro viajeros llegarán a una serie de conclusiones sobre los problemas que les acucian que les permitirán enfrentarse a ellos con energía y esperanza.
El llibre dels miralls - E.O. Chirovici. Barcelona : Edicions 62, 2017 .
Resum : Universitat de Princeton, 1987. El reconegut professor de psicologia Joseph Wieder és el protagonista d'un esdeveniment tràgic en el qual també es veuen involucrats dos joves estudiants. Nova York, vint-i-cinc anys més tard. L'agent literari Peter Katz rep un manuscrit. O es tracta d'una confessió? L'autor, en richardFlynn, ha escrit unes memòries del seu pas per la universitat a finals dels anys vuitanta en què explica la seva relació amb l'estudiant Laura Baines. El text és escepcional, però malauradament s'interromp de manera abrupta. Per poder arribar fins al final de la història, cal interrogar els protagonistes. Amb "El llibre dels miralls" descobriràs una arma ben perillosa: la ment humana, amb la seva enorme capacitat de maquillar i, fins i tot, falsificar records.
Comentari : Novel·la d'intriga.
El simpatitzant - Viet Thanh Nguyen. Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : És el mes d'abril de 1975, i Saigon s'ha convertit en un caos. Un general de l'exèrcit del Vietnam del Sud està bevent whisky a la seva vil·la i, amb l'ajuda del seu capità de confiança, confecciona la llista d'aquells afortunats que rebran un passatge per agafar els últims vols per fugir del país davant la imminent victòria comunista. El general i els seus compatriotes hauran de començar, llavors ,una nova vida a Los Angeles, sense adonar-se que un d'ells, el capità, els observa en secret per informar sobre el grup a un superior del Viet Cong.
Comentari : Una novel·la d'espies trepidant guanyadora del Premi Pulitzer 2016.Comparada per la critica a les novel·les de Graham Greene, Denis Johnson i George Orwell,"El simpatitzant" és una novel·la d'espies apassionant que explora la identitat i els Estats Units, i una poderosa història d'amor i amistat que alhora examina el llegat de la guerra del Vietnam en la literatura, el cinema i les guerres actuals.
El vagabund. Entre la terra i els núvols (II) - Prudenci Bertrana . Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2017 .
Resum : "El vagabund", segona de les tres novel·les que formen la trilogia "Entre la terra i els núvols", evoca la societat gironina del tombant de segle i els inicis de la vocació literària d’Innocenci Aspriu (àlter ego de Prudenci Bertrana). Si "L’hereu" és la novel·la de la infantesa al mas de l’Esparra, "El vagabund" ho és de la ciutat de Girona. Publicada l’any 1933, Bertrana descriu de manera magistral i minuciosa els carrers, les esglésies, els barris i els monuments de la ciutat, alhora que planteja situacions argumentals més complexes, com ara el seu empresonament, les dificultats per mantenir la família, la seva complexa relació amb la ciutat o la difícil decisió d’acceptar l’encàrrec de dirigir dos setmanaris humorístics barcelonins. La present edició es basa en la primera, del 1933, i esmena les modificacions introduïdes en edicions posteriors.
Comentari : Localitzat a la Secció de Col·lecció Local atès que el primer volum de la trilogia, "L'hereu", es situa al mas de l'Esparra en terres selvatanes.
Els fills del capità Verne - Rosa Fabregat... ( et altri). Lleida : Pagès, 2005 .
Resum : En ocasió del centenari de la mort de Jules Verne (1928-1905), diversos components de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia van decidir dedicar-li un plec de textos de creació literària, escrits amb la constricció que cada composició havia de respondre a un títol vernià, literal o manipulat. El resultat és el recull que publiquem, que aplega catorze textos inèdits, majorment contes, però també un poema i un assaig, gèneres que Verne va conrear, escrits amb la voluntat d'homenatjar l'autor que, a les acaballes del segle del romanticisme, va engegar la reconciliació entre lletres i ciències amb un nou gènere literari d'aventures sobre la tecnologia
Comentari : Reconeixent l'obra precursora de Jules Verne, aquests catorze autors actuals ens ofereixen una mostra de la més recent creació literària que es fa als Països Catalans al voltant de la ciència-ficció.
Estirpe - Marcello Fois. Xixón : Hoja de lata , 2017 .
Resum : Esta es la historia de Michele Angelo y Mercede y la de su estirpe, los Chironi, una humilde familia de herreros que progresa con el auge de la burguesía en la Cerdeña de finales del XIX. La modernidad ha llegado a la villa de Nuoro, que se expande a pasos agigantados, y la fragua de Michele Angelo bulle de actividad mientras la familia se multiplica. Primero llegan Pietro y Paolo, gemelos; después Giovanni, que nace verde como si lo hubiera expulsado un pantano; luego Gavino, Luigi Ippolito, Marianna... Una prole de gentes buenas y sin pretensiones que el destino se empeña en querer borrar de la faz de la tierra. Con Estirpe, Fois inaugura la memorable saga de los Chironi, crónica minúscula y a la vez universal de la Cerdeña humilde y de una Europa que se tambalea bajo la Gran Guerra.
George Orwell fue amigo mío - Adam Johnson. Barcelona : Seix Barral, 2017 .
Resum : Inteligentes e irreales, cómicas y oscuras, hilarantes a la vez que desgarradoras: las seis historias magistrales que conforman el nuevo libro de Adam Johnson suponen un paso más hacia su consolidación como uno de los escritores más originales de la actualidad. "Yo fui amigo de George Orwell" ofrece al lector puntos de vista inusuales sobre problemas universales y nuevas formas de asomarse al mundo: Johnson se vale de la ficción para profundizar en temas como el amor y la pérdida, los desastres naturales, la influencia de la tecnología o cómo lo político da forma a lo personal.
Intrusión - Tana French . Madrid : Alianza, 2017 .
Resum : La brigada de homicidios de Dublín dista mucho de ser lo que había soñado la detective Antoinette Conway. El único que parece alegrarse de su presencia es su compañero, Steve Moran. El resto de su trabajo es una acumulación de casos ingratos, novatadas hirientes y acoso laboral. Antoinette es una detective fiera y con la piel muy dura, pero está llegando a su límite. El nuevo caso que le asignan parece sencillo: otra pelea de novios que acaba mal. Aislinn Murray es rubia y guapa. Y ha aparecido tan impecablemente arreglada como muerta en medio de su salón propio de un catálogo de muebles, al lado de una mesa dispuesta para una cena romántica. Nada tiene todo esto de llamativo. Excepto que Antoinette está segura de haberla visto antes en alguna parte. Y porque, al final, su asesinato será bien poco de los de manual.
L'herba sempre és més verda a l'altra banda - Xavi Coral . Maó : Arrela, 2017 .
Resum : L’origen d’aquest llibre es remunta a l’estiu del 2014, quan Xavi Coral va publicar una sèrie d’articles de viatges al diari Ara. a L’herba sempre és més verda a l’altra banda, aquell cos inicial ha estat ampliat amb noves cròniques i un apunt periodístic que complementa i clou cadascun dels relats, fusionant així la seva professió amb la passió per viatjar. El resultat és una tirallonga de curtmetratges: cinquanta-dos capítols, tan breus com intensos, que s’escriuen amb la matèria primera de la vivència personal i les impressions meticulosament anotades als seus inseparables quaderns de viatge.
Comentari : Amb un estil fresc i directe, il·lusionat –i il·lusionant–, entenedor i vital, i amb la mateixa actitud proactiva i humil amb què es declara viatger vocacional, l’autor transcriu petites i grans històries, anècdotes, lliçons i sensacions viscudes arreu del món; i ho fa amb una mirada a vegades descriptiva, a vegades reflexiva, però sovint carregada d’humor i ironia. Atresorades al llarg d’una dilatada trajectòria viatgera, Xavi Coral compila en aquest llibre una constel·lació de geografies, una corrua de narracions que configuren un vitrall des d’on admirar l’”altra banda”. Localitzat a la Secció de Narrativa de viatges.
La figurante - A:B. Yehoshua. BCN : Duomo, 2017 .
Resum : Noga es una música cuyos dedos están habituados a tocar con delicadeza las cuerdas del arpa. Ahora está lejos de su amado instrumento y de la vida que ha construido en Holanda, pues tiene que volver repentinamente a Jerusalén para ocuparse del apartamento familiar donde creció. Han cambiado muchas cosas desde que se fue. Los vecinos ya no son los mismos, pero también ha cambiado Noga. Durante su estancia en Jerusalén, su hermano le encuentra un trabajo como figurante en películas de cine y televisión. Estas nuevas identidades borran los límites de su comportamiento, antes protegidos por la música. Noga, siempre una figurante en la historia de otros, siente que puede decidir el argumento de su vida.
La magia de ser Sofía - Elísabet Benavente. Madrid : Suma de Letras, 2017 .
Resum : Esta novela nos habla de los sueños por cumplir, de las rutinas en las relaciones de toda la vida y de las conexiones entre seres que no se buscan y a quienes el destino se encarga de unir. Sofía tiene tres amores: su gata Holly, los libros y El café de Alejandría. Sofía trabaja allí como camarera y es feliz. Sofía no tiene pareja y tampoco la busca, aunque desearía encontrar la magia. Sofía experimenta un chispazo cuando él cruza por primera vez la puerta. Él aparece por casualidad guiado por el aroma de las partículas de café...o tal vez por el destino. Él se llama Héctor y está a punto de descubrir dónde reside la magia.
Comentari : Después del éxito arrollador de sus anteriores libros, Elísabet Benavent, también conocida como Beta Coqueta , regresa con "La magia de ser Sofía" la primera parte de una bilogía que nos cuenta, con frescura y humor, lo que sucede cuando dos personas cargadas por el peso de las circunstancias se encuentran y descubren que la magia solo existe cuando se miran a los ojos.
La magia de ser nosotros - Elísabet Benavent. Madrid : Suma de Letras, 2017 .
Resum : Sugerente, intrépida, tierna y pícara, Elísabet Benavent, @BetaCoqueta, pone el broche de oro a una bilogía en la que la magia se convierte en la razón que mueve el mundo. "La magia de ser nosotros" habla de las contradicciones de dos individuos cargados de culpas que se necesitan y que harán lo posible por encontrar un lugar en el que poder sentirse en casa.
Comentari : 2a part de la bilogia. 1a part: "La magia de ser Sofía"
La química - Stephenie Meyer. Barcelona : Rosa dels Vents, 2017 .
Resum : Havia treballat per al govern dels Estats Units, encara que gairebé ningú no ho sabia. Com a experta en el seu camp, ella mateixa era un dels secrets més ocults d'una agència tan clandestina que ni tan sols no té nom. Fins que van considerar que els feia nosa i van anar-la a buscar sense avisar. Ara poques vegades es queda al mateix lloc o utilitza el mateix nom durant gaire temps. Ja han mort l'única persona en qui confiava, però sap alguna cosa que la continua convertint en una amenaça. La volen morta, i de seguida. Quan el seu antic cap li ofereix una sortida, entén que serà l'única oportunitat que tindrà d'esborrar la gran diana que porta dibuixada a l'esquena. Però això implica acceptar un últim encàrrec. I, per a desgràcia seva, la informació que aconsegueix encara afegeix més risc a la situació.
Comentari : Decidida a afrontar el desafiament cara a cara, comença a preparar-se per a la pitjor baralla de la seva vida mentre s'adona que s'està enamorant d'un home que només pot complicar-li les possibilitats de supervivència. Ara que les opcions es redueixen cada cop més de pressa, haurà d'aplicar el seu talent especial d'una manera en què mai abans no havia somiat. En aquesta novel·la intensa i demolidora, Meyer ha creat una irresistible heroïna amb unes habilitats molt especials. I demostra un cop més per què és una de les escriptores que més llibres ven del món.
La sorra vermella - J.N.Santaeulàlia . Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : El desembre de 1941, poc després d'acabada la guerra, dos amics anarquistes, Pedro i Quilis, tornen clandestinament a Barcelona des de l’exili francès per buscar-hi una nena petita, filla del primer i d'una noia afusellada pocs dies abans per les tropes franquistes, Núria. Què se n’ha fet, de la nena? Com aconseguiran trobar-la? Qui els ajudarà, en aquella Barcelona espantada i oprimida? I un cop la tinguin, com la trauran d’Espanya? Al marge d’aquesta història troncal, altres vides poblen aquesta novel·la veraç i emotiva: l’anglesa Margaret del consolat britànic, el comunista madrileny Rómulo, la vídua Yvonne, propietària d’una serradora al peu del Canigó… personatges de carn i ossos que es faran inoblidables.
Las sillitas rojas - Edna O'Brien . Madrid : Errata naturae, 2016 .
Resum : Una noche, en pleno invierno, un misterioso extranjero llega al pintoresco y monótono pueblo irlandés de Cloonoila. Maduro, atractivo y carismático, el doctor Vladimir Dragan es tanto poeta como sanador, un «curandero» seductor y muy singular. Su presencia será recibida como una excitante novedad en Cloonoila, y con su encanto hechizará la vida de los habitantes del pueblo, sobre todo la de las mujeres. La primera novela de Edna O’Brien en diez años, gran éxito de crítica y público en inglés, recorre Europa (Londres, La Haya…) desde su Irlanda natal para mostrarnos un portentoso viaje sobre el mal, la mentira, el dolor y, en última instancia, el poder redentor de los afectos, dibujando ante nosotros, casi en tiempo real, el retrato de un buen puñado de personajes fascinantes: de Dragan a Fidelma McBride, uno de los personajes femeninos más relevantes de la literatura contemporánea.
Comentari : Las sillitas rojas es una historia sobre las miserias de nuestras guerras contemporáneas y sobre la necesidad de rendir cuentas en un mundo en ruinas tras la desolación, una novela que se atreve a viajar por las más profundas oscuridades del hombre contemporáneo. Y aun así, se atreve a sugerir que hay un camino posible hacia la esperanza. Casi seis décadas después de su debut, Edna O’Brien ha escrito una grandiosa obra maestra de la literatura internacional, una de las mejores novelas en lo que va del siglo XXI. Su prosa brilla en esta gran obra de madurez deslumbrante de un modo conmovedor y poderoso: como en la vida, el lirismo se mezcla con lo terrible y el miedo camina junto a la belleza.
Los prisioneros del paraíso - Xavier Güell. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2017 .
Resum : Praga, 10 de agosto de 1942. Hans Krasa, compositor y director de orquesta checo de origen judío, es arrestado por las SS y enviado al campo de concentración de Theresienstadt. Tenía 42 años. Junto a él, son confinados los compositores Gideon Klein, Pavel Haas y Viktor Ullmann, y un buen número de músicos y cantantes. Los mandos nazis, encabezados por Adolf Eichmann, quieren convertir a Theresienstadt en el campo modelo donde mostrar al mundo que a los judíos no sólo no se les extermina sino que se les permite mantener una vida cultural intensa y componer e interpretar música al más alto nivel. Hans Krasa y sus compañeros, que no se engañan sobre el destino que les espera, aceptan el juego diabólico que proponen los nazis con el objetivo de sobrevivir.
Comentari : La música como única forma de evitar el envío al campo de exterminio de Auschwitz y de hermanar a la humanidad condenada. Junto a todos ellos, otro personaje protagoniza esta novela: Elisabeth von Leuenberg, de origen noble y una de las científicas más prominentes de la Alemania nazi. Con todos estos personajes, Xavier Güell ha escrito un fresco grandioso sobre la lucha del arte contra la barbarie, sobre el dolor y la superación, un homenaje bellísimo a la música cuando ésta alcanza el límite de la sensibilidad humana. Una historia de amor profunda y apasionada, como sólo se vive cuando cada día puede ser el último. Una novela que quien la empiece no podrá abandonar.
Mariposa en la sombra - Gilly Macmillan. Madrid : Alianza, 2016 .
Resum : Zoe Maisey es una adolescente admirable, con un altísimo coeficiente intelectual y un prodigioso talento musical, una virtuosa del piano. Lo que nadie sabe es que tres años antes se vio implicada en un trágico accidente que acabó con la vida de tres compañeros de instituto, por lo que fue condenada. Un triste episodio que su madre, Maria, le obliga a mantener en secreto en la nueva vida que ambas han emprendido. Zoe se dispone a dar un concierto nocturno que su madre lleva meses organizando. Tiene que ser el concierto de su vida. Pero cuando acaba la noche, Maria aparece muerta. La policía y sus allegados van a intentar averiguar qué pasó, pero Zoe, abrumada por un pasado que no puede dejar atrás, sabe que la verdad no siempre es algo evidente.
Comentari : En un marco temporal de veinticuatro horas, Gilly Macmillan nos brinda en " Mariposa en la sombra " una novela de suspense psicológico, inteligente, apasionante y desgarradora. Una intrincada exploración de la mente de una adolescente brillante en una novela, tan sorprendente como emocionalmente compleja, sobre la lealtad, las segundas oportunidades y el poder destructivo que a veces pueden tener los secretos. Una novela de las que mantienen a los lectores despiertos toda la noche.
Metròpoli - Flavio Soriga. Barcelona : Alrevés, 2017 .
Resum : Durant un estiu a l’illa de Sardenya, més concretament a Càller, hi poden passar moltes coses. Tantes com que als banys Karalis, els més antics de la ciutat, hi aparegui brutalment assassinada Giulia Hernandez de San Raimondo, una dona bella de classe alta. Aquesta troballa farà que el carabiniere Martino Crissanti i alguns dels seus homes es dediquin a allò que millor saben fer: observar cossos sense vida, examinar petjades, interrogar sospitosos, analitzar escenes del crim i extreure’n les conclusions per enxampar el culpable del crim. I en aquest cas, un crim encobert sota una calor asfixiant, pesant i insofrible, acompanyat de tangos argentins i capvespres idíl·lics.
Comentari : Una novel·la negra ben metropolitana que fa un retrat històric, antropològic i gastronòmic d’una urbs i una illa encisadores, amb la qual l’autor ens enlluerna amb una prosa poètica ja ben habitual a la seva ploma.
Más allá del invierno - Isabel Allende. Barcelona : Plaza y Janés, 2017 .
Resum : Isabel Allende parte de la célebre cita de Albert Camus -«en medio del invierno aprendí por fin que había en mí un verano invencible»- para urdir una trama que presenta la geografía humana de unos personajes propios de la América de hoy que se hallan «en el más profundo invierno de sus vidas»: una chilena, una joven guatemalteca ilegal y un maduro norteamericano. Los tres sobreviven a un terrible temporal de nieve que cae en pleno invierno sobre Nueva York y acaban aprendiendo que más allá del invierno hay sitio para el amor inesperado y para el verano invencible que siempre ofrece la vida cuando menos se espera.
New York, New York... - Javier Reverte. Barcelona : Plaza & Janés, 2016 .
Resum : La megalópolis de nuestros días, la ciudad de las ciudades, la ciudad que nunca duerme, Nueva York, es el hogar del nuevo libro de Javier Reverte. Después de una estancia en la urbe de varios meses ininterrumpidos, en los que el autor dedicó todo su tiempo tan solo a escribir y pasear las calles neoyorquinas, este texto va contándonos el día a día de una metrópoli fascinante y cargada de energía, que al habitarla nos ofrece casi siempre una visión llena de vitalidad.
Comentari : En su inimitable estilo, Reverte nos cuenta la historia de la ciudad, nos describe sus barrios -Harlem, el Village, el Midtown, Hell's Kitchen, Chinatown, Broadway...-, se asoma a sus rincones menos conocidos, pinta sus dos ríos, habla de los escritores que han trabajado sobre ella, camina Manhattan de arriba abajo y de lado a lado, y nos retrata otros barrios cercanos, como Brooklyn y la isla de Roosevelt. Es un libro escrito con amenidad, humor, ternura y al que invade un aroma de extravagancia y un sonido sutil de trompeta de jazz.
On em portin els ametllers - Bàrbara Julve. Maçanet de la Selva : Gregal, 2017 .
Resum : La Ivet i en Pau, una parella enamorada i a la recerca de feina, inicien un viatge a l'illa de Mallorca. Hi arriben a finals de gener, moment en què els ametllers florits de sa Roqueta marquen l'inici d'un camí insospitat. El destí escapça el somni de ser mare a aquesta jove. Només aconseguirà enfrontar-se a tot el que li està passant després d'un intens procés de descoberta interior. Solament així aconseguirà acceptar allò tan difícil: viure en plenitud sigui quin sigui el moment. El rellotge de butxaca que li va regalar la seva àvia, una dona amb un passat lligat a la Guerra Civil i a la botiga de queviures que la va veure créixer, es converteix en un símbol amarat de secrets i de saviesa.
Perdón - Ida Hegazi Hoyer. Madrid : Nórdica Libros, 2017 .
Resum : Dos jóvenes se encuentran y se enamoran a primera vista. Él es un estudiante de Filosofía que impresiona profundamente a la chica por su elaborado discurso intelectual; parece el hombre perfecto. Se trasladan a un pequeño apartamento, y en los días, semanas y meses posteriores no ven a nadie más. Pero empiezan a surgir sentimientos de malestar en la pareja.Pequeños signos, pequeñas rarezas que sugieren que las cosas podrían no ser como parecen... Esta novela explora el lado más oscuro de la vida cotidiana, con un realismo que raya en lo onírico y absurdo, y un lenguaje que atrae y sorprende al lector mediante el uso del humor negro.
Perros salvajes - Ian Rankin . Barcelona : RBA, 2016 .
Resum : La jubilación no va con John Rebus. No nació para tener hobbies, irse de vacaciones o dedicarse a las mejoras del hogar. Lleva a la policía en la sangre. La inspectora Siobhan Clarke ha estado investigando la muerte de un importante abogado cuyo cuerpo fue hallado junto a una nota amenazante. En el otro extremo de Edinburgo, Big Ger Cafferty, la vieja némesis de Rebus,ha recibido una nota idéntica y una bala a través de la ventana. Entre tanto, el inspector Malcolm Fox aúna fuerzas con un equipo de agentes de Glasgow que está persiguiendo a una conocida familia de gánsteres. Si su presencia en Edinburgo tiene que ver con el asesinato y las notas, quizás esté a punto de empezar una guerra por el control de la ciudad. Así que cuando la inspectora Siobhan Clarke le pide ayuda, Rebus no necesita barajar demasiado sus opciones.
Comentari : X Premio Novela Negra RBA 2016.
Pólvora i canyella - Eli Brown . Barcelona : La Campana, 2016 .
Resum : És l'any 1819, i l'Owen Wedgwood, gran cuiner conegut com "el cèsar de les salses", és segrestat per una colla de pirates. La capitana Hannah Mabbot li fa saber que salvarà la vida només si cada diumenge sens falta li serveix un àpat exquisit. Per satisfer aquesta despiadada pèl-roja, en Wedgwood fa miracles amb les escasses provisions que troba a bord. La capitana Mabbot exerceix una curiosa atracció sobre el cuiner, que, de mica en mica, va agafant confiança a l'estrafolària tripulació del Flying Rose: el senyor Apples, un gegant formidable aficionat a fer mitja; els bessons Bai i Feng, consagrats a defensar la seva capitana, i en Joshua, un grumet misteriosament mut.
Comentari : "Pólvora i canyella" és una gran novel·la d'aventures i gastronomia escrita amb un humor molt fi. Un relat vertiginós sobre l'amor i el paladar, una proesa imaginativa d'una originalitat sorprenent, profund i enlluernador com el mateix mar.
Quien pierde paga - Stephen King . Barcelona : Plaza & Janés, 2016 .
Resum : Unos leen para aprender, otros para olvidar.Y devoran el libro o el libro los devora a ellos.He aquí el plan de un lector maniaco. Protagonizada por el mismo trío dispar de héroes que Stephen King nos presentó en "Mr. Mercedes" (Edgar Award 2015 a la Mejor Novela) llega ahora la continuación: "Quien pierde paga", una obra maestra de la intriga sobre un lector cuya obsesión por un escritor va demasiado lejos. La crítica ha dicho: "Esta novela es impecable, tramada al detalle y sorprendentemente cruenta. La intriga te corta la respiración hasta el final".The Times "Un clásico relato de persecución entre gato y ratón. Una vez más tenemos ante nosotros al mejor King". Mail on Sunday "Una notable muestra de la capacidad narrativa de King". The Sunday Times.
Regreso a Berlín - Verna B. Carleton . Madrid : Errata naturae, 2017 .
Resum : Como las viejas y buenas historias, esta fascinante novela comienza en un buque repleto de pasajeros muy distintos entre sí. Tras un largo viaje por el Caribe, lleno de complicidades, el londinense Eric Devon, su esposa Nora y una lúcida periodista estadounidense deciden viajar a un Berlín que se recupera de los desastres de la última guerra y de los perversos efectos del nazismo. Vacilante y presa de los fantasmas de otro tiempo, Eric, por fin, se enfrentará allí a su pasado, oculto durante décadas. En una ciudad devastada por la guerra, pero llena de vida, a nuestros protagonistas les espera una gran sorpresa. Nada es lo que parecía ser: Eric irá asistiendo, página a página, capítulo a capítulo, a una serie de revelaciones que lo cambiarán ya para siempre.
Tan poca vida - Hanya Yanagihara. Barcelona : Lumen, 2016 .
Resum : Qué dicen y qué callan los hombres.De dónde viene y dónde va la culpa.Cuánto importa el sexo.A quién podemos llamar amigo.Y finalmente...Qué precio tiene la vida y cuándo deja de tener valor.Para descubrir eso y mas, aquí está "Tan poca vida", una historia que recorre más de tres décadas de amistad en la vida de cuatro hombres que crecen juntos en Manhattan. Cuatro hombres que tienen que sobrevivir al fracaso y al éxito y que, a lo largo de los años, aprenden a sobreponerse a las crisis económicas, sociales y emocionales. Cuatro hombres que comparten una idea muy peculiar de la intimidad, una manera de estar juntos hecha de pocas palabras y muchos gestos. Cuatro hombres cuya relación la autora utiliza para realizar una minuciosa indagación de los límites de la naturaleza humana.
Comentari : Una novela que sigue el hilo de la gran literatura norteamericana y que ha llegado para dar un nuevo sentido al silencio y un nuevo valor a las emociones."Tan poca vida"se ha convertido en un autentico fenómeno literario, un éxito sin precedentes en las redes sociales.
Tots els contes - Prudenci Bertrana. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2016 .
Resum : Tot i ser conegut principalment gràcies a novel·les com Josafat, Jo! Memòries d’un metge filòsof o la trilogia Entre la terra i els núvols (L’hereu, El vagabund i L’impenitent), Prudenci Bertrana és un dels contistes més prolífics de la literatura catalana de la primera meitat del segle xx. Els seus primers contes van ser escrits el 1899 i els últims, el 1937, en plena guerra civil i només quatre anys abans de la seva mort. Gairebé quatre dècades, per tant, de producció ininterrompuda, que sumen un centenar llarg de narracions d’extensió molt diversa. Aquest volum aplega, per primera vegada, la narrativa breu completa de Prudenci Bertrana.
Comentari : El lector hi trobarà tots els reculls de contes publicats en vida de l’autor, els que van aparèixer en diaris i revistes i no s’havien tornat a publicar i, fins i tot, algunes narracions inèdites fins ara, que Bertrana va radiar entre els anys 1936 i 1937. Tot i que bona part d’aquests contes ja apareixien al volum d’Obres completes de Bertrana, publicat per Selecta el 1965, Agnès Prats ha portat a terme una laboriosa tasca de restitució dels textos originals que ens permet recuperar tota la riquesa del lèxic inesgotable de Bertrana i el seu estil més genuí.
Tuyo es el mañana - Pablo Martín Sánchez. Barcelona : Acantilado, 2016 .
Resum : «Hoy vas a nacer. No deberías, pero lo vas a hacer. No deberías porque el infierno está ahí afuera. Hay manifestaciones día sí y día también. La gente habla de elecciones. De atentados. De amnistías. […] Pero la historia que marcará tu vida va a suceder mucho más cerca, a unos pocos kilómetros de distancia. Sucederá en Barcelona y habrá una niña y un perro, un hombre y una mujer, un viejo y un cuadro. Oyes las campanas de una iglesia cercana. Sientes una nueva contracción. Hoy vas a nacer. No deberías,pero lo vas a hacer». La medianoche del 18 de marzo de 1977 la suerte de un bebé que se desliza por el cuello del útero de su madre quedará ligada a las vidas de seis individuos.
Comentari : "Tuyo es el mañana" es la obra de un hábil demiurgo que, al inscribir las diversas y coloridas voces de los personajes en la secuencia del tiempo y el espacio, recrea la imbricada trama de azares de que está hecha la vida y nos descubre un magnífico jardín de senderos que convergen.
Un año en los bosques - Sue Hubbell. Madrid : Errata naturae, 2016 .
Resum : Sue Hubbell, bióloga de formación, trabajaba como bibliotecaria en una importante universidad americana y llevaba una vida normal, seguramente demasiado normal. Un buen día, definitivamente harta de la omnipresente sociedad de consumo norteamericana, tanto ella como su marido deciden que quieren otra vida, más rica, más plena, más cercana a sus verdaderos ideales y a la naturaleza salvaje que tanto añoran. Entonces, y con las lecturas de Henry David Thoreau en la cabeza, deciden dejarlo todo y marcharse a vivir a una solitaria y destartalada granja en los bosques de las montañas Ozarks, en el Medio Oeste de Estados Unidos. Sin embargo, al poco de llegar, el marido de Sue decide abandonarla.
Comentari : Ésta es, por tanto, la historia de una mujer enfrentada a las montañas, al invierno, a los coyotes, a las motosierras y, algunos días, a la soledad, pero sin perder jamás el sentido del humor y una mirada infinitamente curiosa y prendada por la belleza salvaje que la rodea. La historia de una mujer que construye por sí sola una nueva forma de felicidad y que, de paso, nos descubre, como bióloga y amante de la naturaleza, los secretos de todas las criaturas vivas con las que convive cada día. La historia, por tanto, de una verdadera revolución vital: la búsqueda de una nueva existencia en la que es la propia naturaleza quien le ofrece el conocimiento para decidir quién es ella misma.
Una vida millor - Anna Gavalda . Barcelona : Edicions 62, 2016 .
Resum : La Matilde té 24 anys. Ha deixat el seus estudis d'art i comparteix pis amb unes bessones. Un bon dia, oblida la bossa en un cafè i una setmana després un home desconegut l'hitorna. Aquesta trobada ho canvia tot. El Yann té 26 anys, té estudis universitaris però està sense feina. Ja vindran dies millors, es diu. No és infeliç, però de tant en tant, quan torna a casa als vespres, voldria enfonsar-seal sofà i no aixecar-se mai més. Un bon dia fa un favor a un veí i aquest el convida a sopar. L'endemà decideix canviar del tot la seva vida. Dos nous relats d'Anna Gavalda en els quals trobem dos joves, la Mathilde i el Yann, del nostre temps, joves formats i alhora desencantats, però també ambiciosos i compromesos. Uns joves que encara prefereixen arriscar-se a triar una vida equivocada en lloc de no viure'n cap.
Volver a casa - Yaa Gyasi. Barcelona : Salamandra, 2017 .
Resum : La trama de esta cautivante historia se desarrolla en la costa suroccidental de África —la actual República de Ghana— y en Norteamérica desde el siglo XVIII hasta la presente.Hijas de una misma madre y de padres pertenecientes a dos etnias distintas, Effia y Esi son dos hermanas de sangre que nunca llegarán a conocerse. Sus caminos están irremediablemente destinados a separarse: así, mientras Effia es obligada a casarse con un gobernador inglés y a residir en una fortaleza junto a la costa, Esi es capturada y enviada como esclava al sur de Estados Unidos. La narración va trazando, pues, el devenir de las dos ramas de la familia, protagonistas de conmovedoras historias de aflicción, esperanza y superación en el marco de una serie de relevantes acontecimientos históricos.
Comentari : Primera novela de la escritora estadounidense de origen ghanés Yaa Gyasi. Recibida con entusiasmo desbordante en Norteamérica, Inglaterra y Francia, la crítica especializada de ambos lados del Atlántico celebró la llegada de una voz nueva, límpida y potente, dotada de un especial talento para acercar al lector el microcosmos de los sentimientos más íntimos del individuo en su desigual lucha ante la aplastante fuerza de la Historia. Una lectura apasionante, diríamos irrenunciable, que sirve de carta de presentación de una nueva generación de autores de origen africano que, sin duda, dejada huella en la literatura de este siglo.

(↑) - Poesia

Brizna de hierba - D.G. Broche. Girona : Curbet edicions, 2016 .
Resum : Desde hace muchos años, desde que era muy joven he tenido la necesidad de escribir, de buscar la libertad que ofrece dejar volar la imaginación sobre una página en blanco. Esto quizás porque en plena adolescencia, en mi Cuba de nacimiento, se instaló un régimen político de condiciones restrictivas, opresoras, axfixiantes y muchas veces anodinas. Tuvieron que transcurrir décadas para poder llegar a otro país donde la palabra germinara en terreno mejor abonado y en un clima más propicio. Pero entonces, con toda intensidad, surgió el dolor de la emigración que por supuesto también devino poesía.
Comentari : Autora local. Exemplars a Col·lecció Local i a Poesia.
Cançoner - Francesco Petrarca. Barcelona : Proa, 2016 .
Resum : El "Cançoner" de Petrarca és el primer cançoner de poesia lírica europea, que es convertirà en model poètic absolut fins a l’inici del segle XX. La importància de Petrarca rau en el fet d’haver creat un espai líric plenament humà en què s’han reconegut els poetes moderns i contemporanis. La nostra literatura que es pot gloriar de tres traducions en vers de la "Divina Comèdia" i quatre versions íntegres dels sonets de Shakespeare, tenia pendent la incorporació al seu cabal del llibre que més profundament ha marcat durant segles la poesia occidental: el "Cançoner" de Francesco Petrarca ( 1304-1374). Després d'anys de treball, el poeta Miquel Desclot ha culminat una traducció magistral dels 7.785 versos en 366 poemes - sonets, sextines, madrigals, balades i cançons- que componen aquesta obra que l'humanista toscà va concebre com un tot orgànic, el relat d'una història d'amor i penediment, estructurada en un cicle anual de 365 peces més una.
Comentari : No podem saber com hauria estat la lírica occidental sense la poesia de Petrarca, però es fa molt difícil d'imaginar Shakespeare, Leopardi, Mallarmé, Ungaretti, Celan, Riba o Foix sense l'obra que finalment Miquel Desclot ofereix als catalans.
Història parcial de la meva estupidesa i altres poemes - Edward Hirsch. Barcelona : Edicions de 1984, 2017 .
Resum : Inèdit fins ara al nostre país, Edward Hirsch (Chicago, 1950) és un dels poetes nord-americans més reconeguts de l'actualitat. Atent al valor comunicatiu de la poesia, amic de l'expressió cenyida i essencial, reflexiona sobre la seva pròpia condició humana (il·lustrada, urbana i jueva ),sense deixar mai de convertir les vivències en situacions generals que obren al lector la porta a la reflexió sobre si mateix, com si cada poema fos una pausa per pensar una mica. De factura impecable i profunditat extraordinària, la seva poesia traça un itinerari que va de l'hostilitat del destí i els elements exteriors al goig més gran i elemental.
Comentari : Aquesta antologia que recorre el corpus anterior a "Gabriel" ( 2014 ) i pren com a base "The living fire" ( 2010), mostra l'obra d'Edward Hirschper priomer cop traduïda al català.
Jardí francès . De Villon a Rimbaud - Pere Rovira. Lleida : Pagès, 2016 .
Resum : "Jardí francès. De Villon a Rimbaud" conté poemes de vint-i-cinc autors dels quatre segles que hi ha entre aquests dos noms. Els he triat seguint el criteri del gust, el qual s’ha deixat convèncer de vegades per la singularitat, l’extravagància o la diversió, i tots els poemes els he traduït perquè m’agradaven, per un motiu o altre. He procurat traduir-los sent fidel a la poesia, que és el que compta: en la traducció d’un poema només hi ha poesia si el resultat també és un poema. Quasi mai tan bo com l’original, és cert, però un poema. Aquest propòsit és desesperant, perquè molt rarament s’arriba on es volia arribar, però la humilitat que el traductor necessita no faria res de bo sense l’ambició. Ja sabem el que passarà quan traduirem Villon, Baudelaire o Nerval, sabem que sempre quedarem lluny d’ells, però hem d’intentar quedar-hi el menys possible.
La ciutat cansada - Maria Cabrera. Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Som jo. Camin de vora mar amb una retxa de salobre i d'horitzó escrita a les temples. De tard, m'has dit,vendré a cercar-te amb bicicleta,per enfilar les avingudes del capvespre amb el cor buit de secrets. Demà, si plou,nedarem dins la mar gran,per sentir redundar l'aigua,per sentir cantar les algues i enganar el neguit dels peixos.Segurament serà tranquil,maldament tengui algun negui tcom un mac de torrent a les espatles,com una ametla que s'em fa amarga qualque pic. Som, me dius,la polseguera d'altres temps: fetes aixi, de ponentada,ben de garbí, de batre a l'era,de tela fosca de la nit. No hi ha misteris. Serem amigues.Serem amants. Embullaré els teus cabells ben bé amb els meus,fent una trena fosca i clara:serà l'amor. Serà de nit,dins la mar gran. Serem felices.
Comentari : Premi Carles Riba 2016.

(↑) - Teatre

La sang de les promeses - Wajdi Mouawad. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2017 .
Resum : Identitat, exili, desarrelament, memòria, recerca dels orígens, responsabilitat i violència marquen amb ferro roent l’obra de Mouawad. "La sang de les promeses" ens parla de l’instant en què ens adonem que aquell sentiment sobre el qual ens hem construït és una mentida. I ens demana què som, quant d’horror som capaços de patir i infligir, i si hi ha esperança malgrat el dolor. "La sang de les promeses" ens condueix a una catarsi a partir del mite i dels drames del nostre temps.

(↑) - Altres

100 fotografías que despertaron conciencias - Margherita Giacosa, Roberto Mottadelli, Gianni Morelli. Barcelona : Blume, 2016 .
Resum : Las 100 fotografías más famosas de la historia contemporánea: instantáneas que definieron épocas y marcaron puntos de inflexión. Imágenes que a través de su fuerza expresiva despertaron conciencias y provocaron cambios en la política y la sociedad. Desde gigantes como Henri Cartier-Bresson y Robert Capa hasta grandes reporteros como Elliott Erwitt, Eugene Smith y Kevin Carter: una secuencia de imágenes que sin duda dejará huella. A menudo, las fotografías se han convertido en iconos más efectivos que cualquier otro testimonio, en un siglo marcado por el poder de la imagen sobre el de la palabra escrita.
Comentari : Entre los fotógrafos seleccionados hay algunos grandes fotógrafos, reporteros y testigos con estilo y coraje, así como directores de cuyas películas se extrajeron fotogramas con una enorme fuerza simbólica, como los hermanos Lumière y Sergei Eisenstein. Pero muchas imágenes se deben a los honestos artesanos de la fotografía y a aficionados cuyos nombres no han trascendido y que tuvieron la buena fortuna de estar en el lugar adecuado en el momento oportuno, porque la historia no es siempre predecible. Lo importante, cuando la suerte llama a tu puerta, es tener una cámara en las manos y estar listo para captar el momento.
Comunicación no violenta. Un lenguaje de vida - Marshall B. Rosenberg . Buenos Aires : Gran Aldea Editores, 2013 .
Resum : "Comunicación no violenta" expresa una clara y sistemática presentación de un programa educativo desarrollado por Marshall Rosenberg, a partir de su experiencia como educador mediador y terapeuta. Rosenberg nos invita a ser testigos de intervenciones que ha tenido con matrimonios en crisis, reclusos en cárceles, directores y estudiantes de escuelas secundarias, habitantes de campos de refugiados y con sus propios hijos en situaciones cotidianas. Este libro nos enseña a comunicarnos de forma sincera y positiva, expresando nuestras necesidades y escuchando las necesidades del otro, y a conocer el poder de la empatía y del lenguaje en cualquier situación, personal, laboral, social o política.
Comentari : Localitzat a la secció d'AUTOAJUDA.
Educar adolescents... sense perdre la calma - Jaume Funes . Vic : Eumo Editorial, 2016 .
Resum : «Vigila», «per aquí no», «espera», «compte!»... Així reaccionem sovint a comportaments de nois i noies adolescents. Hem oblidat que nosaltres també ho vam ser? I que sentíem el mateix desig d'explorar, d'anar més enllà? Jaume Funes ens parla de l'univers adolescent: l'atracció pel risc, els amors, la necessitat del grup, internet, l'escola... Però, sobretot, ens convida als adults a perdre la por i a veure-hi més enllà dels problemes, a no excedir-nos en el control, a saber escoltar i preguntar i a acompanyar els nois i les noies en aquesta etapa de maduració. Aquest llibre ajudarà que pares, mares i educadors puguem compartir la passió de conviure amb adolescents i voler continuar educant-los.
Hygge. La felicidad en las pequeñas cosas - Meik Wiking. Barcelona : Cúpula, 2017 .
Resum : A menudo se dice que Dinamarca es el país más feliz del mundo. Esto se debe únicamente a una cosa: el hygge. Cada capítulo de este libro se centra, de manera breve y concisa, en un aspecto determinado del hygge: la luz, la ropa, la comida y la bebida, el hogar… Desde escoger la luz adecuada y planear una cena festiva hasta crear un kit de emergencia hygge, este inspirador libro, lleno de útiles consejos e ideas, DIY, recetas de cocina e incluso datos estadísticos, te enseñará cómo ser más hygge y descubrir así, el secreto para ser más feliz.
Comentari : Localitzat a la secció d'Autoajuda.
L'exili de Déu - Lluís Duch. Barcelona : Fragmenta, 2017 .
Resum : En el transcurs dels últims seixanta o setanta anys s’ha produït un gir copernicà en el si de les nostres cultures: el Déu «oficial» s’ha convertit en un Déu estrany, aliè, distant i, per molts, fins i tot inexistent, com si es tractés del deus otiosus d’algunes tradicions africanes. ¿Significa això que Déu ha deixat de tenir presència i eficàcia en la vida privada i pública de les persones al marge de les qualificacions que sovint, com gegantines lloses insuportables, s’han carregat sobre Ell, i que ja no suscita l’interès de les societats del segle XXI? Lluís Duch s’enfronta en aquest llibre a l’exili de Déu de les nostres societats contemporànies conscient de l’egocentrisme o la ingenuïtat que suposa el fet de creure que Déu només es fa present, actua i es mostra com a salvador amb el concurs dels explícits legalment i culturalment sancionats de la nostra religió i dels nostres codis.
Comentari : Localitzat a la Secció de Religió.
Si duele, no es amor. Aprende a identificar y a liberarte de los amores tóxicos - Sílvia Congost . Barcelona : Planeta, 2017 ; Barcelona : Zenith, 2017 .
Resum : El amor no debería ser fuente de dolor, y quien te quiere no debería hacerte llorar. Sufrir no depende del amor, sino de la obsesión, del desgaste o del apego insano que se le tiene a una pareja. A partir de sus miles de horas de experiencia con multitud de pacientes incapaces de ver que se encontraban en una relación tóxica, Silvia Congost, una de las mayores expertas de nuestro país en dependencia emocional, nos enseña a identificar estas situaciones y a liberarnos de ellas. Ciertas ideas sobre el amor nos son inculcadas desde la infancia y nos llevan a tomar malas decisiones de adultos. Para que eso no ocurra, debemos deshacernos de los esquemas mentales que perpetúan las relaciones nocivas y establecer una nueva forma de interactuar con nosotros mismos para lograr así relaciones sanas y duraderas con nuestras parejas.
Comentari : Localitzat a la secció d'AUTOAJUDA.

(↑) - Juvenils

Buscant el blau - Lois Lowry. Barcelona : Cruïlla, 2016 .
Resum : En una civilització on es demana la perfecció i en la qual els que són diferents són apartats de la resta, la Kira, una noia coixa, es veu abocada a abandonar casa seva. Però el coratge, la tenacitat i les seves habilitats com a teixidora no només li canviaran la vida sinó que l'ajudaran a descobrir què s'amaga realment en la història del seu poble.
Comentari : Igual que ja va fer amb "L'home dels records", Lois Lowry ha teixit una història en un ambient distòpic que d'entrada ens pot semblar molt allunyat de la nostra realitat, però que en el fons es parla de questions rellevants per als nostres temps. La justícia, la llibertat, els drets humans, l'abús de poder, les conseqüències dels nostres actes, l'amistat i l'amor són alguns dels temes d'aquesta novel·la que ens farà reflexionar sobre el món on vivim. Segona part de "L'home dels records".
El chico de la flecha. Una aventura en Emerita Augusta - Espido Freire . Madrid : Anaya, 2016 .
Resum : Marco es un chico como cualquier otro que podríamos encontrar hoy en día: inteligente, sensible, con muchas cualidades y también muchos miedos. Con doce años, se encuentra en esa edad en la que la vida cambia para siempre; en la que deja atrás al niño sin responsabilidades y comienza a dar pasos en el camino de los adultos. Su historia y sus preocupaciones podrían ser las de cualquier otro adolescente, y sus errores, muy parecidos. La única diferencia es que Marco vive en el siglo I d.C. en Emerita Augusta, la actual Mérida, una ciudad de la Hispania romana donde conviven ciudadanos libres con esclavos, donde las mujeres se encuentran tuteladas por sus familiares, y donde la sociedad, aunque sofisticada, disfruta de entretenimientos violentos. Marco, junto con su amigo Aselo, se equivocará, aprenderá a pedir ayuda y, en definitiva, hará lo que cualquier otro chico de su edad: crecer.
Els caçadors de llibres - Jennifer Chambliss. Barcelona : Estrella Polar, 2017 .
Resum : L’Emily és una fan absoluta de Caçadors de Llibres, un joc en línia que consisteix a trobar llibres amagats per tot el país. Però el creador del joc ha estat atacat i està en coma, per desesperació dels seus seguidors. De manera que l’Emily i el seu nou amic, el James, decideixen investigar sobre aquest misteriós accident. Però sorprenentment les pistes que van seguint els porten a fer inesperats descobriments sobre el joc i els llibres desapareguts. I, sobretot, hi ha un misteriós i estrany llibre que sembla haver-se esfumat, i unssubjectes sospitosos l’estan buscant desesperadament. Aconseguiran l’Emily i el James esbrinar aquest misteri tan literari?
Ens trobem al cosmos - Jack Cheng. Barcelona : Fanbooks, 2017 .
Resum : L' Àlex Petroski té 11 anys i vol enviar a l'espai el seu iPod d'or. A través d'una sèrie d'enregistraments de veu, pretén explicar als éssers intel·ligents d'altres planetes com és la vida a la Terra. Orfe de pare des de fa molt de temps, amb una mare problemàtica i un germà que no para per casa, l'Àlex dóna voltes a les grans preguntes : D'on vinc? Què hi ha allà fora? I, sobretot, com puc ser valent? Decidit a trobar-ne les respostes, el noi emprèn un viatge extraordinari amb el seu gos , el Carl Sagan, batejat en honor de l'astònom que admira. Les persones divertides, perdudes i excepcionals que es va trobant pel camí només el poden preparar parcialmet per als secrets que ell mateix descobrirà i que posaran el seu univers de cap per avall.
Comentari : Emotiva, única i divertida. Una novel·la crossover amb l'espai com a telo de fons. Una història que et farà canviar la manera de veure el món.
L'actor Lucas Bilbo - Àngel Burgas . Barcelona : Edebé, 2017 .
Resum : Ningú va ser conscient de la desaparició de la Rut el dia en què es va produir. Aquell matí havia anat a classe, però a la tarda no va aparèixer pel gimnàs a l’hora de l’assaig de teatre. L’endemà, la Rut tampoc va anar a classe. Aviat els seus companys es van adonar que alguna cosa estranya passava: els professors estaven neguitosos i, a mig matí, es va presentar la policia. El rumor es va estendre com la pólvora als quatre segons: «Ha desaparegut la Rut Fàbregues! Els Mossos d'Esquadra estan interrogant els seus amics, un per un, al despatx del director!». Quin misteri s'amaga rere aquesta desaparició? Quina relació té amb qui, anys després, es convertirà en un famós actor? De fet, va ser a l'institut on estudiava la noia, quan l'afició d'en Lucas Bilbo per la interpretació es va consolidar i quan es van esdevenir els fets que són el tema central de la història que aquí es narrarà.
L'ocarina blava - Mario Satz . Barcelona : Babulinka books, 2017 .
Resum : Baba Ganush, un noi de Casablanca, té un dit màgic de colors capaç d'obrar prodigis. El seu avariciós oncle, Abu Kabir, mogut per l'enveja i la gelosia el perseguirà per mar i terra per prendre-li el tresor. Baba haurà de fugir només armat amb una bella bicicleta i una ocarina tallada en lapislàtzuli. Recorrerà tot Àfrica fins arribar a un poblat pigmeu on descobrirà el seu destí i una profecia per complir.
Comentari : Una novel·la d'aventures, trepidant, tendra i còmica que endinsa el lector en la riquesa cultural i paisatgística d'Àfrica i que ofereix un magnífic relat sobre els perills de l'ambició i la màgia de la bondat.
L'última foscor - Piers Torday . Barcelona : Estrella Polar, 2016 .
Resum : Aquesta és la història d'un nen anomenat Kester. Ha rescatat les últimes criatures salvatges de la Terra i creu que la seva aventura s'ha acabat. Però no podia equivocar-se més perquè: 1. Un helicòpter es dirigeix directament cap a ell 2. Pot sentir murmuris estranys sota terra 3. La lluita ha començat. El seu viatge no ha fet més que començar...
Comentari : Guanydora del Premi de Novel·la de The Guardian
Ullal Blanc - Jack London . Barcelona : Vicens Vives, 2016 .
Resum : Poc temps després de nèixer a la terra erma i gèlida de l'Àrtic, l'Ullal Blanc, un mestís de gos i llop, descobreix que la vida està governada per una llei inexorable que l'obliga a "menjar o ser menjat". És la llei del més fort, un principi descarnat que el protagonista acabarà d'assimilar quan, després d'anara viure a un campament d'indígenes, és atacat sense treva per un gos llop avesat a mil batalles, més gran i robust que ell. L'hostilitat del'entorn i la seva pròpia intel·ligència innata fan que l'Ulllal Blanc desenvolupi una agressivitat i una astúcia que li permeten sobreviure, sobretot quan un individu malcarat i sàdic el converteix en un gos de lluita que acaba amb els seus rivals.
Comentari : El destí del protagonista, tanmateix, canvia radicalment quan coneix en Weedon Scott, un miner compassiu que, amb les seves atencions i tendresa, aconseguirà que el ferotge protagonista es converteixi en un gos fidel i afectuós. De la mateix manera que la violència engendra violència, el bàlsam de l'amor fa miracles, ens suggereix Jack London en aquest desenllaç feliç que tempera el determinisme ombrívol a què ens tenen acostumats els naturalistes.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face