Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Hivern 2018 - Biblioteca Joan Vinyoli

L_assasí_que_estimava_els_llibres

Un any més ens arriba l'hivern i amb ell l'oportunitat de gaudir amb un bon llibre mentre a fora cau la neu, venteja o llueix el sol en un cel radiant.Trieu entre les novetats i regaleu-vos moments únics!

Índex

(↑) - Biografia

Decidides. Set dones contra corrent - Elisenda Albertí. Barcelona : Albertí, 2016 .
Resum : Què tenen en comú una fotògrafa, una espiritista, una empresària, una concertista, una pintora, una industrial i una activista cultural? El fet de ser dones, viure a Catalunya, i estar condicionades per les restriccions pròpies d’una època passada, entre el final del segle XIX i el principi del XX. Totes elles comparteixen una força vital, la de no plegar-se als prejudicis socials que les reduïa a un paper passiu, a ser invisibles i a dependre tota la vida d’un o altre home del seu entorn. Les agermana l’inconformisme davant d’un destí que ja tenien escrit per endavant, sense tenir-les en compte.
Comentari : Us presentem, set dones catalanes —de naixement o d’adopció— decidides a governar les seves vides a contra corrent, que van destacar en les seves professions i van mostrar una sensibilitat envers els menys afortunats: Anaïs Napoleon, Amalia Domingo, Emília Carles, Clotilde Cerdà coneguda com Esmeralda Cervantes, Emília Coranty, Tecla Sala i Enriqueta Sèculi i Bastida.
Fidel Castro. Patria y muerte - Enrique Meneses. La Coruña : Ediciones del Viento, 2016 .
Resum : Tras la publicación en el año 2006 de sus memorias, "Hasta aquí hemos llegado", Ediciones del Viento propuso a Enrique Meneses rescatar, actualizado, su libro "Fidel Castro", editado en 1966, con la idea de publicarlo a la muerte del dirigente cubano, que ya entonces parecía cercana. Para ello el autor buscó las opiniones de dos personajes opuestos, Manuel Fraga Iribarne y Santiago Carrillo, y pidió a su amigo el periodista del New Yorker Jon Lee Anderson un prólogo para la nueva edición. Sin embargo, en el año 2012 fallecieron Manuel Fraga y Santiago Carrillo, y apenas iniciado el 2013, lo haría el propio Enrique, mientras Fidel Castro se mantenía vivo y coleando. Tres años después, con motivo de la muerte del protagonista de este libro, ha llegado el momento de sacarlo a la luz.

(↑) - Psicologia

100 somnis interpretats. Les claus per entendre els missatges que ens envia el subconscient - Rupert L. Swan. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Sovint, després de somiar, ens llevem amb la impressió que hi ha un missatge important que no acabem d'entendre. A banda de tenir un diari de somnis, aquest llibre t'ajudarà a explorar el significat dels teus episodis onírics. Per això examina els cent temes més recurrents en aquestes històries simbòliques que ens explica l'inconscient, amb diferents variants segons els detalls que apareixen al teu somni.
Comentari : Les claus interpretatives que s'exposen a cadascun dels capítols són un punt de partida perquè el lector, a partir de la seva experiència única, pugui acabar de desxifrar el veritable significat de cada somni i tenir un millor autoconeixement.

(↑) - Ciències socials

Brusel·les ,el monstre gentil o la tutela d'Europa - Hans Magnus Ensensberger. Barcelona : Arcàdia, 2012 .
Resum : Hans Magnus Enzensberger proposa una reflexió crítica al voltant de la Unió Europea. Fa un recorregut per la seva història, de l’esperit amb què va néixer fins a l’entramat burocràtic i funcionarial en què s’ha convertit, al servei d’una filantropia despietada que, silenciosament, ha penetrat en tots els racons de la vida dels ciutadans europeus. Si la política hauria de ser el nucli del projecte europeu, ara podem constatar que ha quedat bandejada, i l’economia, i encara més l’especulació financera, ha esdevingut la força indomable que ha deixat el ciutadà europeu completament al marge de qualsevol intervenció.
Economía para el 99% de la población - Ha-Joon CHang. Barcelona : Debate, 2016 .
Resum : La economía es demasiado importante para dejarla en manos de los economistas. Por eso, en esta irreverente introducción, Ha Joon Chang presenta las distintas teorías económicas con las fortalezas y las debilidades de cada una, y explica porqué no hay una sola manera de explicar el comportamiento de la economía. Tras su exitoso "23 cosas que no te cuentan sobre el capitalismo", el prestigioso economista de Cambridge desmonta los tópicos existentes y expone la diversidad de fuerzas que juegan un papel en la economía. Así nos otorga las herramientas necesarias para entender un mundo cada vez más global e interconectado que a menudo obedece los dictados económicos. Desde el futuro del euro, la desigualdad en China o el estado de la industria americana, Economía, manual de usuario es una guía concisa y amena a los fundamentos económicos que ofrece un retrato claro y completo de la economía global y de cómo influye en nuestra vida cotidiana.
Feminisme de butxaca - Bel Olid. Barcelona : Angle Editorial, 2017 .
Resum : «La meva fantasia és una metralleta. Quan vaig pel carrer i un desconegut em crida alguna cosa: metralleta. Quan el polític de torn fa el comentari masclista de torn: metralleta. Quan el bisbe explica als diaris que com volem que no ens violin, si demanem l'avortament lliure i gratuït: metralleta. Quan a l'escola es valora fins a l'infinit que el pare de les criatures vagi a la reunió, però es donen per descomptat les mares que hi van: metralleta. Quan em fan fora de la feina perquè estic embarassada: metralleta. Quan em diuen que no m'exalti, que no n'hi ha per a tant: metralleta. Podria semblar una fantasia violenta, però no ho és; és una fantasia d'autodefensa.»
Comentari : Avui dia el feminisme és més viu i necessari que mai perquè la discriminació cap a les dones s'ha tornat més subtil i difícil de detectar però manté el seu poder pa· ralitzant. Bel Olid s'hi enfronta exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel· ligent, radical i, de vegades, sorprenent.
La gran teranyina. Els secrets del poder a Catalunya - Roger Vinton. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2017 .
Resum : Amb un enfocament crític i de gran angular, Roger Vinton estira els fils adequats per descosir les versions oficials i posar al descobert els orígens i els moviments dels lobbys empresarials i familiars més notoris del nostre país. El Barça, La Caixa, les companyies asseguradores, els magnats del ciment, el món del motor o la indústria farmacèutica, entre d’altres, són objecte de la seva investigació, que té la voluntat de revelar els mecanismes del poder que ens governa, però, sobretot, amb la intenció explícita de reconnectar el discurs mediàtic amb la realitat.
Comentari : "La gran teranyina" revela l’estructura opaca des d’on determinats agents exerceixen la força que els permet controlar fets i situacions que afecten diàriament la nostra societat. Aquest llibre ens permet, en paraules del seu autor, obrir els ulls i ser conscients de la immensa potencialitat de l'individu, alhora que ens convida a reflexionar i fer memòria per alimentar l’esperit crític i bastir una opinió pròpia. Una exploració profunda que canviarà la percepció que el lector té del seu propi país i també un manual de consulta que servirà de brúixola a qui s’endinsi en la selva del poder.
Neurociència per educadors - David Bueno. Barcelona : Rosa Sensat, 2017 .
Resum : Neurociència per educadors és un llibre esplèndid que du un subtítol prou explícit. Els lectors hi trobaran «tot allò que sempre han volgut saber del cervell dels seus alumnes i mai ningú s’ha atrevit a explicar-los de manera entenedora i útil». Per sorpresa de molts, el resultat no és una esmena a la totalitat de la pedagogia moderna, sinó una explicació científica complementària de per què, si es treballa amb coneixement i dedicació, les coses funcionen raonablement bé. I un argument sòlid per no fer marxa enrere, com semblen voler algunes veus desmemoriades. Un llibre rigorós, clar i plaent, ple d’idees per meditar sobre l’ofici de ser aprenents.
Refugiados. Frente a la catástrofe - Sami Naïr. Madrid : Crítica, 2016 .
Resum : Lo que pasa en las fronteras de Europa desde hace varios años, y en especial desde el verano 2015, era previsible y anuncia una nueva época en materia de gestión de los flujos migratorios. La lección principal es que, desde la huida de millones de personas de Siria, Irak y Afganistán, tanto como de Eritrea, Somalia, Nigeria, Libia, la distinción tradicional entre inmigrantes económicos y peticionarios de asilo se está difuminando. La UE, principal objetivo de la demanda migratoria,será cada vez mas asediada por millones de personas buscando la mejora de sus condiciones de vida.
Comentari : Frente a la llegada de centenares de miles de refugiados, Europa está pisoteando sus valores fundamentales de solidaridad humana, siendo incapaz de elaborar una estrategia cooperativa de sus socios, reportando la carga de la acogida sobre unos estados (el griego en particular), y capitulando ante gobiernos europeos xenófobos, es decir, aceptando de hecho la subida del nacionalismo excluyente contrario a sus valores fundamentales. Un ensayo a la vez didáctico, riguroso, y llamado a despertar conciencias, que parecen más dormidas en los gobernantes que en la población. Es nuestro deber explicar en qué medida y cómo acoger a los que piden socorro.
Retrotopia - Zygmunt Bauman. Barcelona : Arcàdia, 2017 .
Resum : Quan s'ha perdut la fe en la idea de construir una societat alternativa per al futur, la tendència és recórrer a les grans idees del passat que havien estat abandonades. Això és la retrotopia, la qual es presenta pessimista, decaiguda, negativa, al contrari que la utopia. Bauman, en aquest assaig pòstum, analitza el context d'aquest fenomen contemporani i dissecciona el nostre perillós idil li amb el passat.

(↑) - Filosofia

La filosofia cura. Eines per al benestar de l'ànima i del món - Francesc Torralba. Lleida : Pagès, 2016 .
Resum : La filosofia emergeix de les profunditats quan se li ofereix la possibilitat. No es tracta d’un exercici artificiós, ni d’una operació accidental que s’incrusta en l’ésser humà de manera aparatosa per via de l’educació. La pregunta pel sentit de l’existència, pel que realment dota de valor la vida humana està, en germen, en tot ésser humà. No és un luxe per a ociosos, ni tampoc una activitat estèril pel que fa al seus resultats i beneficis. Dóna resposta a una necessitat fonamental de l’ésser humà.
La voluntat de comprendre. Filosofia en minúscula - Xavier Antich. Barcelona : Arcàdia, 2016 .
Resum : Els noranta-sis articles aplegats en aquest llibre són una invitació a la reflexió, a posar en qüestió allò que ens envolta i que se'ns presenta en forma d'imatges, gestos, paraules... i també el que configura la nostra memòria, amb els seus secrets i les seves trampes. Antich comparteix la seva manera de mirar amb els lectors que se sentin interpel lats per aquest desig d'anar més enllà de l'aparença de les coses.

(↑) - Història

Atlas manual d'història de Catalunya. Del Paleolític a la Unió amb Aragó ( vol. 1 ) . Barcelona : Rafael Dalmau, 2016 .
Resum : L’Atles Manual de la Història de Catalunya recull més d’un miler de mapes, la gran majoria completament inèdits. Completen els mapes uns breus textos i uns gràfics sobre cada tema. L’estructura de l’obra segueix una distribució a doble pàgina, cadascuna presentada de manera independent. Cada volum compta amb una relació de les fonts utilitzades per a la confecció dels mapes, una bibliografia general i un índex toponímic.
Comentari : Consulta a Sala.
Atlas manual d'història de Catalunya. Dels comtes reis al Tractat del Pirineus ( vol. 2 ) . Barcelona : Rafael Dalmau, 2016 .
Resum : El segon volum de l’Atles Manual de la Història de Catalunya comprèn el període que va entre els comtes reis del segle XII i fins a meitat del segle XVI amb el Tractat dels Pirineus. volum recull més d’un miler de mapes, la gran majoria completament inèdits. Completen els mapes uns breus textos i uns gràfics sobre cada tema. L’estructura de l’obra segueix una distribució a doble pàgina, cadascuna presentada de manera independent. Compta amb una relació de les fonts utilitzades per a la confecció dels mapes, una bibliografia general i un índex toponímic.
Comentari : Consulta a Sala.
Consideraciones sobre la Revolución francesa. 25 años decisivos de la historia de España y de Europa en primera persona - Madame de Staël . Barcelona : Arpa, 2017 .
Resum : Madame de Staël (Anne-Louise Germaine Necker, baronesa de Staël-Holstein) fue una de las grandes cabezas políticas de su tiempo y ejerció una influencia decisiva sobre más de medio siglo de la vida cultural y política en Francia y en toda Europa. Publicadas en 1818 este libro así lo demuestra, y cabe considerarlo el primer gran libro de su tiempo en ofrecer una reflexión de conjunto sobre los sucesos revolucionarios y sus consecuencias.
De Madrid al Ebro - Jorge M. Reverte. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2016 .
Resum : Para entender la guerra civil española hay que partir de un hecho: ninguno de sus protagonistas sabía con anterioridad que estaba embarcándose en un conflicto de tanta envergadura, para el que no disponían ni de los medios humanos, técnicos y financieros necesarios ni de los conocimientos tácticos imprescindibles. Sin embargo, la guerra tuvo lugar.
Comentari : Jorge M. Reverte tiene una larga experiencia en hacer historia de la época. Sus libros "La batalla del Ebro", "La batalla de Madrid", "La caída de Cataluña" y "El arte de matar" han sido superventas y alabados por la crítica. Mario Martínez Zauner le ha acompañado en casi todos esos libros como investigador y documentalista.
Por el ojo de una aguja - Peter Brown. Barcelona : Acantilado, 2016 .
Resum : Como un maestro en el arte del mosaico, Peter Brown reúne una inmensa variedad de fuentes para ofrecernos una recreación vívida y colorida de un momento histórico extraordinario: la desaparición de la cosmovisión antigua y el nacimiento de la cristiana, que, al cabo de los siglos, dominaría en Occidente. Por el ojo de una aguja describe cómo terminaron en poder de la Iglesia las inmensas riquezas de unas pocas familias privilegiadas, y traza la historia de la creación del Occidente postimperial y de la Europa del Medioevo.
Comentari : A través de los textos de Agustín, Ambrosio y Jerónimo, el historiador analiza la paulatina influencia de ideas como la renuncia a la riqueza, la virtud de la pobreza, la limosna o la caridad, que fueron popularizándose entre los estamentos más modestos del Imperio en crisis hasta desbancar a las antiguas formas de filantropía tan arraigadas en el mundo romano.

(↑) - Geografia i viatges

Cap de Creus. El Parc Natural - Sebastià Roig. Sant Lluís : Triangle Postals, 2016 .
Resum : El Cap de Creus, el paratge més extraordinari de la Costa Brava, es desplega a l'extrem més oriental de la península Ibèrica. Ho fa just en el punt del mapa en què la serralada del Pirineu, atordida pels embats rabiosos de la tramuntana,abandona la terra ferma, amb un gest entrebancat, per capbussar-se de sobte dins la mar Mediterrània. Amb aquesta guia, recomanada pel Parc Natural del Cap de Creus, us proposem 17 rutes a peu per conèixer tots els racons amagats d?aquest litoral tan bell, com rocós i aspre, i us convidem a descobrir els pobles de la zona i totes les seves cales i platges.
Comentari : Inclou un mapa desplegable i una guia pràctica amb propostes de lleure, gastronomia, allotjament i agenda.
Catalunya:50 excursions als seus rius - César Pasadas. Valls : Cossetània, 2017 .
Resum : En aquest llibre us proposem 50 excursions als bells i encisadors indrets que voregen els rius catalans, repartides per tot el territori de Catalunya. Us anireu topant amb un rierol que serpenteja pel bosc, un saltant d'aigua argentada, una resclosa d'un vell molí amb les seves aigües quietes, un torrent embravit que esculpeix una petita gorja o un antic pont de pedra que s'emmiralla en les aigües encalmades d'un riu. A Catalunya és molt fàcil gaudir d'aquestes boniques troballes tot caminant, ja sigui pels boscos humits a peu de les muntanyes, per pinedes i alzinars mediterranis, per planes de conreus de secà o per alguns indrets propers al litoral. Un recull indispensable per a tots aquells excursionistes i amants dels rius que s'estimen o volen conèixer millor el nostre territori.
Comentari : Localitzat a la Secció d'EXCURSIONS.
Islas Canarias weekend - Aguilar 2016. Madrid : Aguilar, 2016 .
Resum : Con un práctico formato y un útil plano desplegable las Guías Weekend le ofrecen la información esencial para disfrutar de un gran viaje en pocos días. En esta guía encontrarás: - Lo mejor de las islas Canarias: lugares turísticos de visita obligada - Itinerarios para 1, 2 y 3 días - Más de 160 direcciones de restaurantes, bares, tiendas, alojamientos... - Nuestra selección de estrellas Michelin*** - Plano desplegable a todo color - Numerosos consejos prácticos - Planos con los lugares destacados
Maldivas - Guía Azul 2016. Madrid : Gaesa, 2016 .
Parc natural del Cadí-Moixeró. 50 indrets amb encant. Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya - Joan Casòliva. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016 .
Resum : Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. És en aquesta zona on el Parc Natural del Cadí-Moixeró acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials, gràcies també als que hi han traçat camins i obert espais de pastura al llarg dels segles. D’aquí que haver de triar únicament 50 indrets ha estat una tasca ben complexa, però finalment s’ha aconseguit reflectir la gran diversitat natural i cultural del parc, des de les restes romanes fins a les ermites romàniques i els retaules gòtics, des de les pinedes seques fins a la frondositat de fagedes i rouredes, o els espais oberts dels prats alpins. Un espai natural amb un suport geològic on s’hi representen els darrers 550 milions d’anys d’història de la Terra, i que ha construït el marc incomparable que defineix aquests paisatges.

(↑) - Matemàtiques

Matemática para todos - Adrián Paenza. Barcelona : Debate, 2017 .
Resum : Adrián Paenza, ganador del premio Leelavati al mejor divulgador de matemáticas del mundo nos desafía una vez más a pensar con nuevos problemas de lógica, estrategia, probabilidades e intuición. Como dijo Richard Hamming: Conocimiento y productividad son como el interés compuesto. Dadas dos personas con -aproximadamente- la misma habilidad, si una de ellas trabaja un diez por ciento más que la otra, la que trabaja más va a terminar por producir más del doble que la otra. Cuanto más sabes, más aprendes. Cuanto más aprendes, más puedes hacer. Cuanto más puedes hacer, más oportunidades vas a tener. Funciona como el interés compuesto.

(↑) - Ciències naturals

Custodiar la terra. La voluntat d'un canvi- Eduard Furró. Barcelona : Octaedro, 2016 .
Resum : Vaig començar a llegir aquest llibre amb el cap... i el vaig acabar amb el cor, perquè és amb el cor que ha estat escrit i és així com ens acaba arribant. Afrontar la realitat planetària a la que ens enfrontem sense dramatismes apocalíptics, però amb anàlisis profundes que van des de les exposicions tècniques imprescindibles –però exposades de manera completament comprensible per a qualsevol persona, sigui entesa en la matèria o no– fins a qüestionar les actituds personals des d’una ètica global no és una tasca fàcil. El què i el per què d’haver arribat fins al límit en el que ens trobem queda exposat amb claredat.
Comentari : Però els autors ens deixen davant la nostra pròpia consciència perquè actuem segons un «com» que ens permeti aconseguir un món millor per a tothom: el planeta i tots els éssers que hi habitem. Al revés de com acostumen a passar aquestes coses, l’Eduard Furró ha escrit el llibre sota la tutela de la seva filla Maria del Mar, conscient que el futur és de les persones que ens vénen darrere, i que la manera en què s’ha d’exposar «la custòdia de la Terra» és usant un llenguatge planer i comprensible. I és per tot això que aquest és un llibre que hauria d’estar a les motxilles (o els iPads) de tots els estudiants de tots els nivells i de totes les disciplines, i també a les tauletes de nit de totes aquelles persones que creiem –erròniament– que ja no ens cal estudiar més. Maria Crehuet
El universo en tu mano - Christophe Galfard . Barcelona : Blackie Books, 2016 .
Resum : No estás solo en el universo. Y no estás solo en este viaje por el universo. Estás tumbado mirando el cielo en una playa cuando alguien te coge de la mano. Te guía en una odisea alucinante hasta los agujeros negros, las galaxias más lejanas y el inicio mismo del cosmos. Abandonas tu cuerpo y te desplazas a velocidades imposibles, te introduces en un núcleo atómico, viajas en el tiempo, entras en el Sol. No es que te expliquen el universo. Es que lo tocas. No es que por fin entiendas el universo. Lo tienes en tu mano
Comentari : Christophe Galfard, el mejor discípulo de Stephen Hawking, es uno de los divulgadores científicos más renombrados del planeta. «El universo en tu mano» ha recibido el premio al mejor libro de ciencia de 2015 en Francia, donde lleva vendidos más de 50.000 ejemplares.
Las dudas de la física en el siglo XXI. ¿Es la teoría de cuerdas un callejón sin salida? - Lee Smolin. Madrid : Crítica, 2016 .
Resum : La teoría de cuerdas es un término familiar no sólo en la comunidad de los físicos teóricos, también ha logrado captar la atención ?y la imaginación? de muchos. No es sorprendente, ya que se trata de un ambicioso intento de formular una teoría que unifique todas las fuerzas y partículas «elementales» que existen en la naturaleza. Pretende describir lo grande y lo pequeño y, para lograr tal fin incluye entre sus fundamentos hipótesis tan audaces como que el universo posee muchas más dimensiones de las que hasta ahora suponíamos, y que las partículas que observamos no son sino vibraciones de increíblemente minúsculas «cuerdas», definidas éstas en términos matemáticos.
Comentari : El problema es que la teoría de cuerdas descansa sobre varias conjeturas básicas para las que hay algunos indicios y ninguna prueba.Es por esta falta de apoyo experimental que no son pocos los físicos que critican estas investigaciones. No porque pueda ser finalmente un camino que no conduzca a ningún lugar, sino porque está consumiendo muchos recursos. Lee Smolin ha escrito este revelador y transparente libro, crítico sin duda con esta tan atractiva y sugerente teoría.
Mentes maravillosas. Lo que piensan y sienten los animales - Carl Safina. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2017 .
Resum : Entrelazando décadas de observaciones de campo con nuevos y sorprendentes escubrimientos sobre el cerebro, "Mentes maravillosas" ofrece una visión íntima de la conducta animal que suprime las clásicas fronteras que separaban hasta ahora a los seres humanos del resto de animales. En el libro, los lectores viajan al Parque Nacional de Amboseli en el paisaje amenazado de Kenia donde las manadas de elefantes luchan para sobrevivir a la caza furtiva y la sequía, luego al Parque Nacional Yellowstone para observar a los lobos y cómo gestionan la tragedia personal de una manada, para finalmente sumergirnos en la asombrosa y pacífica sociedad de las orcas que viven en las cristalinas aguas del Pacífico Noroeste.
Comentari : "Mentes maravillosas" ofrece una visión iluminadora de las personalidades únicas de los animales a través de historias extraordinarias sobre su alegría, pena, celos, ira y amor. La similitud entre las conciencias humana y no humana, el conocimiento de uno mismo y la empatía nos lleva a reevaluar cómo interactuamos con los animales. Safina argumenta que así como nosotros pensamos, sentimos, usamos herramientas y expresamos emociones, otras criaturas y mentes con las que compartimos el planeta también lo hacen.
No sóc el meu ADN. L'origen de les malalties i com prevenir-les - Manel Esteller. Barcelona : La Magrana, 2017 .
Resum : Puc heretar les malalties dels meus pares o avis? Fins a quin punt una disciplina com l’epigenètica pot repercutir en la prevenció i el tractament de malalties com el càncer, el Parkinson i l’Alzheimer? I, sobretot, què és l’epigenètica? Manel Esteller,referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica,respon en aquest llibre a aquestes preguntes i a moltes altres d’una manera il·lustrativa i divulgativa.
Comentari : A partir de dotze exemples basats en casos reals,exposa les claus per entendre millor les bases d’aquesta disciplina i ofereix un panorama de les infinites possibilitats que genera l’estudi de l’epigenètica. D’aquesta manera, els conceptes teòrics troben la seva aplicació pràctica en consells per portar una vida saludable que ens permeti, prevenir el desenvolupament d'aquestes malalties.

(↑) - Llengua

All you need is ( love) English. Guía musical de la gramática inglesa - Nicholas Isard. Barcelona : Zenith, 2017 .
Resum : ¿Quién no ha bailado alguna vez con Let’s Dance de David Bowie o tarareado Wonderwall de Oasis? Lo que seguramente nunca habías imaginado es que podrías aprender tanto inglés gracias a estos clásicos. "All You Need is English" incluye todos los puntos claves de la gramática inglesa explicados a través de canciones de bandas y artistas británicos, además de anécdotas y curiosidades para mejorar la comprensión lectora. Estudia el presente con Queen, el pasado con The Beatles, el futuro con Muse, el comparativo con Amy Winehouse y Adele, y las preposiciones con Iron Maiden, Arctic Monkeys y Supertramp, entre otros muchos temas.
Comentari : Contiene: -Más de 50 lecciones -Nivel B1-B2-C1 -Prólogo de Màxim Huerta
Francés. Assimil Guía de conversación .
Resum : ¿Vas a visitar París, Niza o la campiña francesa? El creador del famoso método Assimil ha diseñado esta indispensable compañera para tu escapada turística o viaje de negocios a Francia. ° Iniciación al idioma: 21 lecciones de francés ° Palabras y frases indispensables ° Toda la pronunciación ° Todas las situaciones de viaje

(↑) - Literatura

Els germans - Terenci. Barcelona : RBA, 2015 .
Resum : "Els germans" planteja un debat, ben viu encara, sobre dos models educatius. Dèmea, defensor aferrissat de les virtuts formatives de la disciplina, educa un dels seus dos fills (Ctesifont) amb rigor i severitat, alhora que confia l’altre (Èsquines) al seu germà solter (Mició), home hel•·lenitzat, liberal, sensible i dedicat a l’otium. Però resulta que tots dos pupils cometen entremaliadures semblants, de manera que la severitat antiga es revela ben poc eficaç. En definitiva, l’obra mestra de Terenci sobre el debat de l'educació, que fa reflexionar sobre si l’educació del jovent ha de ser permissiva o repressiva.
Sangre en los estantes - Paco Camarasa. Barcelona : Destino, 2016 .
Resum : Sangre en los estantes es el libro de cabecera para todos los amantes de la novela negra de nuestro país. Paco Camarasa, uno de los mayores especialistas en la materia, ex librero y comisario de BCNegra, nos plantea un libro ordenado, como buen librero, de la A a la Z, con la historia de este ya mítico género literario, hoy en día tan de moda. El libro nos ofrece un recorrido por los grandes nombres del género, explicándonos sus mayores aportaciones. También despliega un sinfín de anécdotas y desmenuza las diferencias dentro del género por países y culturas, las subcategorías dentro de lo que denominamos novela negra y un sinfín de historias.
Comentari : Todo ello relatado con la sabiduría, la pasión y la proximidad que solo Paco Camarasa tiene. Por este motivo es el más querido y reconocido experto en el género, y siempre consigue mover a los lectores.

(↑) - Esports

La volta al món en 80 maratons - Arcadi Alibés . Valls : Cossetània, 2017 .
Resum : En aquest llibre hi trobareu un repàs a la trajectòria maratoniana d'Arcadi Alibés i, al mateix temps, una guia molt útil per a maratonians viatgers. S'hi descriuen els 80 escenaris on l'autor ha corregut mentre feia la volta al món acumulant 130 maratons, entre les quals hi ha les més importants del planeta, com són Nova York, Boston, Chicago, Londres, París, Berlín i Tòquio, però també moltes d'exòtiques, com l'Illa de Pasqua o l'Antàrtida, i desconegudes, com Glimmen o les Illes Verges.
Comentari : Agafant com a referència la cèlebre novel·la de Jules Verne La volta al món en 80 dies, l'autor enllaça geogràficament les 80 maratons diferents que ha corregut, i n'elabora una guia de viatges. I és que Arcadi Alibés va descobrir fa temps que la fórmula d'ajuntar maratons i turisme era immillorable per combinar aquestes dues passions. Com diu ell, moltes vegades els corredors populars no tenen clar si viatgen per córrer o corren per viatjar.

(↑) - Medicina i salut

Guía de medicina alternativa para el dolor : 4 enfoques medicinales para aliviar los dolores més comunes.. Madrid : Gaia, 2016 .
Resum : Todos padecemos algún dolor de vez en cuando. Y esta obra nos muestra que además del típico envase de analgésicos, disponemos de alternativas naturales para tratarlo. La Guía de medicina alternativa para el dolor reúne 100 remedios para 25 dolencias habituales que abarcan desde el dolor muscular o de articulaciones hasta el dolor de garganta, la migraña o el dolor de muelas. En lugar de sugerir una única solución para todos los casos, esta guía única ofrece un planteamiento comparativo de cuatro disciplinas diferentes. El texto presenta, para cada malestar, el tratamiento más adecuado que proponen tanto la medicina convencional como las tres principales ramas de la medicina alternativa: la Medicina Tradicional China, la homeopatía y la fitoterapia. Gracias a esta completa información, el lector será capaz de elegir la mejor opción para el bienestar de toda su familia.

(↑) - Art

Banksy. L'art trenca les regles - Hettie Bingham. Barcelona : Mediterrània, 2017 .
Resum : Qui és Banksy? La seva obra es ven per milers d'euros, està penjada en algunes de les millors galeries del món i a les cases de molts famosos, però quasi ningú sap qui és Banksy en realitat. Descobreix la seva trajectòria, des dels seus inicis com a artista de carrer a Bristol fins arribar a ser una celebritat internacional, i les pistes que l'obra artística de Banksy proporciona sobre l'home hermètic que s'amaga darrere la màscara.

(↑) - Ciències aplicades

Aprendre a relacionar-se amb Internet - José Manuel Pérez. Barcelona : Octaedro, 2017 .
Resum : Internet ha esdevingut un ampli espai de trobada que possibilita la connexió entre milions d’usuaris de tot el planeta. De fet, el món virtual s’ha convertit en una extensió del món físic i les xarxes socials en el millor mitjà per relacionar-se amb els altres. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube... són alguns dels exemples més coneguts de les xarxes socials, tot i que n’existeixen molts altres. De manera especial, són els adolescents els que fan un ús més intensiu de les xarxes. Moltes vegades cerquen destacar, acumular «amics» i engreixar el seu compte de «M’agrada». Això pot fer pensar que les xarxes són pernicioses per a ells i que només contribueixen a potenciar antivalors com la vanitat i l’egocentrisme. Amb l’objectiu d’acabar amb aquesta idea, "Aprendre a relacionar-se amb internet" proposa estratègies i rutines que ajudaran a famílies i docents a desenvolupar relacions positives a la xarxa.
El arte del peinado - Daphné Narcy. Barcelona : Omega, 2015 .
Resum : Retorcidos, trenzados, recogidos: tanto para el día a día como para las ocasiones especiales. Solo tiene que dejarse guiar por Daphné y seguir las indicaciones de las fotografías y los vídeos…
El libro de ideas para el diseño gráfico - Steven Heller & Gail Anderson. Barcelona : Blume, 2016 .
Resum : Sin datos complejos. Sin tecnicismos. Una introducción clara y accesible a algunos de los elementos fundamentales del buen diseño. Cincuenta maestros de esta disciplina ilustran diversas ideas creativas y técnicas para que usted las aplique a sus propios diseños. Este libro no garantiza trascendencia ni innovación. De hecho, las probabilidades de auténtica innovación, de crear algo nunca visto, son muy pocas. Lo que este libro ofrece es una guía (subjetiva, todo hay que decirlo) sobre las diversas ideas, enfoques y temas que los diseñadores han utilizado y utilizan para realzar la calidad y la eficacia de sus trabajos.
Comentari : El diseño gráfico es una amalgama de diferentes componentes que da como resultado comunicaciones visuales y textuales informativas, amenas y con autoridad. El objetivo es que experimente con las herramientas que incluye el kit del diseñador gráfico; que no copie los ejemplos que se ofrecen, sino que tenga conocimiento de su existencia. Estas técnicas e ideas pueden ser opciones o influencias viables para su propio trabajo, y si además le ayudan a crear diseños gráficos realmente buenos, ¡mucho mejor!
Naturalment atractius - Josefina LLargués. Valls : Cossetània, 2017 .
Resum : La cosmètica natural, juntament amb l'alimentació, pot formar part d'un estil de vida més conscient i saludable, que us permeti gaudir de la bellesa que us és pròpia i d'una pell sana i lliure de tòxics. En el llibre hi trobareu un gran nombre de receptes de bellesa i higiene personal de fàcil i ràpida elaboració, formulades a partir d'ingredients ecològics, veggies i sostenibles: olis essencials, olis vegetals, hidrolats, aigua de mar, algues, argiles, fruites, verdures, mantegues vegetals..., que us permetran cuidar-vos i mimar-vos amb aliments de veritat i no amb químics que el vostre cos no reconeix.
Comentari : El llibre consta, també, d'una part teòrica en què l'autora alerta dels perills inherents als cosmètics convencionals per a la nostra salut i la del medi ambient, alhora que descriu les principals característiques i propietats dels ingredients utilitzats en les receptes de cosmètics que ella proposa. Un llibre per entendre que és de vital importància prendre consciència del còctel de substàncies químiques amb què diàriament intoxiquem la nostra pell, l'òrgan més extens i un dels més importants de l'organisme, tant per la seva magnitud com per les seves funcions.

(↑) - Música

Cançons per ensenyar i aprendre - Francesc Vicens Vidal. Barcelona : Rafael Dalmau, 2016 .
Resum : A partir del repertori vigent del cançoner tradicional en llengua catalana, Francesc Vicens elabora un material didàctic musical per a mestres d'educació infantil i primer cicle de primària. Agrupa les cançons partint de dos criteris: l'interès curricular i la progressió melòdica. Per al llibre hem realitzat les partitures de cada cançó i hem tractat cadascuna de les cançons com una fitxa completa en si mateixa remarcant l'àrea d'interès, el repertori, la rellevància musical i textual i l'extensió musical. En l'apartat d'observacions hi ha indicacions de com cal executar la cançó, amb mímica, ball....
Comentari : S'hi inclouen repertoris que presenten esquemes corporals concrets i ordenats ("El dit polze") i d'altres més aleatoris ("Peupolidó", "El Jan Petit"), cançons de moixaines i jocs ("Arri tatanet"), objectes quotidians ("Plegat paperet"), progressions numèriques ("La gallina Ponicana"), d'orientació("Qui la ballarà"), el calendari festiu ("Per Nadal el porc amb sal"), el medi natural ("Les formigues", "Cargol treubanya" les tonades de Sant Antoni)... Clou el treball un glossari dels termes per acostar el vocabulari a qui no té formació musical i una classificació temàtica i rítmica per a poder seleccionar bé la cançó per al tema que es vol treballar.
La música i nosaltres. Una mirada als anys de la Transició - Vicenç Pagès . Valls : Cossetània, 2017 ; Premià de Dalt : Quaderns de la Font del Cargol , 2017 .
Resum : Des de la mort del dictador Francisco Franco fins a la consagració de la música ballable als vuitanta van transcórrer uns quants anys que van coincidir amb l'adolescència de Vicenç Pagès Jordà, una edat en què la música es grava a la ment com en els solcs d'un vinil. A la primera part de La música i nosaltres hi apareixen grups tan oposats i tan influents com Abba, AC/DC i The Clash. La segona part està dedicada als grups nostrats, de Ramon Muntaner a Manel.
Comentari : Lluny de la malenconia, "La música i nosaltres" restitueix el que significava escoltar música durant aquells anys. La radiofórmula, la moda retro i les farinetes nostàlgiques tendeixen a tergiversar aquella sensació, a reduir-la a un grapat de llocs comuns i de sociologia de saló. Ara bé, també en la música tenim dret a la memòria històrica. Rescatar els records musicals d'aquella època equival a oferir una mirada personal, o no? sobre la Transició.

(↑) - Cuina i gastronomia

Bàsics de la rebosteria - Elisa Calcagno. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : En aquest llibre trobaràs 26 receptes base de la rebosteria, que et permetran elaborar més de 30 receptes delicioses i variades derivades de postres i pastissos. Les receptes base són aquelles que proveeixen la base culinària per a la creació de plats més complexos i diversos, en aquest cas basats en les postres. El bescuit de xocolata, la pasta de full, el cheesecake, les trufes, la pasta ensucrada, el flam i el brioix són alguns dels exemples de receptes base que podràs trobar en el llibre.
Comentari : A partir d'aquestes, podràs crear els plaers més satisfactoris: pastís d'ametlles amb festucs i gerds, púding de xocolata i caramel, dònuts, rotllo de xocolata i maduixes, bunyols dolços, sandvitx gelat, éclairs de xocolata, i un llarg etcètera. Un total de més de 60 receptes per aconseguir dominar l'art de la rebosteria.
Cuina i reaprofita. Una manera original i econòmica de treure les restes de la teva nevera - Lidia Casademont . Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Estàs tip que se t'acumulin muntanyes de tàpers a la nevera i no saps què ferne? Estàs cansat de repetir plats només per gastar aquestes restes de menjar? Troba, en aquest llibre, tot un seguit de receptes basades en el reaprofitament, perquè puguis reutilitzar els àpats o els aliments que tens guardats. Podràs cuinar una hamburguesa de llentilles amb els llegums que tens a la nevera, o una truita sumptuosa amb les hortalisses i la carn que t'han sobrat. Es tracta, sens dubte, de la millor sortida a totes aquestes racions extres i una alternativa més original a l'opció quotidiana d'escalfar-les al microones o de repetir dos dies seguits el mateix àpat.
Comentari : L'autora t'ofereix l'oportunitat de revestir les menjades de creativitat i de nous sabors, i tot amb el plus de l'estalvi. Entrants, primers, segons o, fins i tot, postres, juga, combina i reinventa els teus tàpers!

(↑) - Còmics

Civil war: Integral - Brian Michael Bendis. Girona : Panini, 2015 .
Resum : El Universo Marvel está cambiando. Es tiempo de elegir: ¿De qué lado estás? Un conflicto que se ha estado gestando durante años estalla al fin, rompiendo en dos a la comunidad superheroica, y enfrentando a amigo contra amigo, hermano contra hermano. Spiderman, Los Vengadores, La Patrulla-X, Los Cuatro Fantásticos... todos se verán afectados. Todos deberán elegir su lugar en la guerra. Nadie está a salvo en la saga que cambió para siempre las reglas del juego.
Daredevil: Born again - Frank Miller. Girona : Panini, 2010 .
Resum : Aquí llega la edición definitiva de la historia definitiva de Daredevil, escrita y dibujada por dos auténticas leyendas del Noveno Arte. Karen Page, el antiguo amor de Matt Murdock, ha cambiado la identidad secreta del Diablo Guardián por una dosis de droga. Ahora, Daredevil debe encontrar fortaleza mientras Kingpin le golpea como nunca antes lo ha hecho.
Comentari : Con un pormenorizado ensayo y análisis por parte de Santiago García (La novela gráfica). Guión de Frank Miller. Dibujo de David Mazzucchelli.
El que se va. Los viejos hornos 3 - Wilfred Lupano. Barcelona : Norma, 2017 .
Resum : Pierrot, Antoine, Mimile y Sophie están de vuelta en un episodio que descubre el pasado aventurero de Mimile y las razones de su partida. Mientras, Pierrot y sus compañeros de lucha harán de las suyas para salvar a las abejas del lobby de los pesticidas… Lupano y Cauuet nos traen la tercera entrega de la serie que ha vendido más de 500.000 ejemplares en Francia.
Comentari : Tercera entrega de la multipremiada obra de los viejos antisistema.
La levedad - Catherine Meurisse. Madrid : Impedimenta, 2017 .
Resum : El día 7 de enero de 2015, la alarma del despertador de la dibujante Catherine Meurisse no sonó, haciendo que llegara tarde a la reunión del equipo de diseñadores de la prestigiosa revista satírica Charlie Hebdo. Este descuido probablemente le salvó la vida, pero no la libró, como al resto de los supervivientes del fatídico atentado que tuvo como objeto la sede de la publicación, de afrontar la violencia de un terrible suceso que la dejó sin amigos, maestros, mentores y, de paso, sin inocencia.
Comentari : Decidida a encontrar un nuevo punto de partida, la autora, que ha perdido casi todos sus apoyos, emprende, en medio del caos y la aridez estética que siguió a aquellos días, un viaje en busca de su contrario: la belleza. La levedad es un refugio contra la necedad humana, pero también una celebración de la belleza y del arte de crear. Más de 85 000 ejemplares vendidos en Francia. El testimonio en primera persona de la tragedia de Charlie Hebdo y de cómo el arte puede sanar todas las tragedias.
La sombra de la muerte - Rachel Rising 1. Barcelona : Norma, 2013 .
Resum : En el lecho de un río seco, en medio de un bosque, la tierra empieza a removerse. De ella sale una mano, y luego todo un cuerpo. Se trata de Rachel , una joven que no sabe cómo ha acabado allí y que tiene unas feas marcas de estrangulación en el cuello. Al parecer Rachel ha vuelto de entre los muertos. Terry Moore ( "Strangers in paradise" , "Echo" ) presenta su nueva serie abordando un nuevo género: el terror.
Paracuellos. Hombres del mañana - 7 - Carlos Giménez. Barcelona : Random House Mondadori, 2016 .
Resum : Paracuellos es la gran obra-río de Carlos Giménez y un exponente magistral del cómic autobiográfico. En el séptimo álbum de la serie, a la que regresa el autor tras una pausa de casi quince años, los niños que perdieron la Guerra Civil siguen siendo los grandes protagonistas; en esta ocasión, centrándose en sus sentimientos y en la red de relaciones que se teje entre ellos.
Comentari : Podría parecer que en el Hogar del Auxilio Social de Paracuellos del Jarama se aprenden muy pocas cosas fuera del indigente catolicismo y el mediocre espíritu nacional que los falangistas inculcan a estos hombres del mañana. Sin embargo, Pablito, Adolfo, Peribáñez y tantos otros sí se están instruyendo en la vida: a través de juegos, experiencias y ensoñaciones descubren qué es la amistad, el egoísmo, la venganza, la fraternidad, el miedo, la ilusión, la crueldad, la muerte.
Polvo al polvo. Rachel Rising 3 - Terry Moore. Barcelona : Norma, 2014 .
Resum : En el pasado de este mundo, en tiempos poco recordados, un diablo transgredió las normas y fue castigado. Rachel, la mujer que murió asesinada pero aún camina, debe descubrir ahora cual es su relación con esta figura maligna. Terry Moore concluye su sorprendente historia de terror en un volumen repleto de revelaciones, misterio y violentas muertes.
Rachel rising 1 . La sombra de la muerte - Terry Moore. Barcelona : Norma, 2013 .
Resum : En el lecho de un río seco, en medio de un bosque, la tierra empieza a removerse. De ella sale una mano, y luego todo un cuerpo. Se trata de Rachel , una joven que no sabe cómo ha acabado allí y que tiene unas feas marcas de estrangulación en el cuello. Al parecer Rachel ha vuelto de entre los muertos. Terry Moore ( Strangers in paradise , Echo ) presenta su nueva serie abordando un nuevo género: el terror. Ven al pueblo de Manson y sé testigo de los eventos más extraños y terroríficos que jamás hayas conocido.
Saga - Brian K. Vaughan. Barcelona : Planeta DeAgostini, 2012 .
Resum : En Saga seguimos la historia de Alana y Marko, una pareja que encuentra el amor entre el caos de la guerra y forma una familia con el nacimiento de su hija. Su objetivo: dejar todo atrás, arriesgando todo lo que tienen en su vida para traer una nueva a este peligroso y antiguo universo. Así empieza una de las odiseas más memorables del noveno arte.
Comentari : Según los expertos, Saga es una mezcla de la acción de Star Wars con el drama entretejido en Juego de Tronos. Además de la buena acogida de la crítica, la serie ha sido un éxito entre el público, lo que ha provocado que haya ganado numerosos Premios Eisner. "Saga" conté 6 volums.
Tumbas invernales. Rachel Rising 2 - Terry Moore. Barcelona : Norma, 2013 .
Resum : En un pequeño pueblo, lejos de todo, una tormenta de nieve oculta el paisaje. Una figura femenina atraviesa la ventisca sin parecer sufrir frío alguno. Se trata de Rachel, muerta en más de una ocasión, pero aún buscando respuestas. Algo pasa en el pueblo de Manson. Algo malvado. Terry Moore aumenta la tensión y el horror en la continuación a su primera serie de terror.
Comentari : Segon volum de la sèrie Rachel Rising.

(↑) - Novel·la

4 3 2 1 - Paul Auster. Barcelona : Edicions 62, 2017 .
Resum : 3 de març de 1947: l’Archie Ferguson, fill de l’Stanley i la Rose, neix en un hospital de Nova Jersey. Aquest és l’únic fet immutable en la seva existència. A partir d’aquest moment, s’obren davant seu diversos camins, que el duran a viure quatre vides paral·leles, simultànies i independents; a créixer i experimentar de diferents maneres l’amor, l’amistat, la família, l’art, la política i fins i tot la mort. I a través de les múltiples trames íntimes de cada Ferguson, capítol rere capítol, ens endinsem també en l’ampli fresc d’uns anys convulsos en la història dels Estats Units. Què hauria passat si en algun moment crucial de la vida haguessis pres un camí diferent? A 4321, la seva primera novel·la en set anys, Paul Auster exposa algunes d’aquestes qüestions i ens convida a mirar a través d’un calidoscopi que ofereix quatre cares d’una mateixa història.
Comentari : Enormement imaginativa i absorbent, d’una habilitat extrema pel que fa a l’arquitectura narrativa, 4321 és un emotiu retrat d'una generació, un trànsit a la maduresa coral i universal, una saga familiar. Un inoblidable tour de force sobre els límits de l’atzar i el destí que, tal com s’ha afanyat a destacar la crítica, suposa un punt culminant en l’extraordinària carrera literària d’uns dels grans autors dels nostres temps. Tot un clàssic.
Això no és Amèrica - Jordi Puntí. Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : Hi ha qui recorda un amor mentre passeja pels carrers de l’Eixample per traçar una lletra amb els seus passos. Hi ha l’home del maletí que fa autoestop a la sortida de Vic. Hi ha en Gori, que en un poble de la Catalunya nord rep cartes d’un germà amb qui fa anys que no es tracta. Hi ha l’home que vol regalar un viatge a París a la seva dona, però ho canvia per un creuer en solitari al vaixell on canta en Sam Cortina. Hi ha la història prodigiosa d’en Mike (abans Miquel) Franquesa i la seva relació peculiar amb els casinos. I al final, lligant-ho tot, hi ha l’escriptor que se’n va fins a Nancy per completar, a plena satisfacció dels lectors, la seva feina de viatjant d’històries...
Comentari : Quinze anys després d’aquells Animals tristos, Jordi Puntí torna amb un volum de contes que retrata la seva evolució estilística i temàtica de tot aquest temps. Són nou històries de l’edat adulta, exercicis de desamor, retrats de personatges en fuga i rebels a la recerca del seu lloc al món.
Berta Isla - Javier Marías . Barcelona : Alfaguara, 2017 .
Resum : Muy jóvenes se conocieron Berta Isla y Tomás Nevinson en Madrid, y muy pronta fue su determinación de pasar la vida juntos, sin sospechar que los aguardaba una convivencia intermitente y después una desaparición. Tomás, medio español y medio inglés, es un superdotado para las lenguas y los acentos, y eso hace que, durante sus estudios en Oxford, la Corona ponga sus ojos en él. Un día cualquiera, «un día estúpido» que se podría haber ahorrado, condicionará el resto de su existencia, así como la de su mujer.
Comentari : Berta Isla es la envolvente y apasionante historia de una espera y de una evolución, la de su protagonista. También de la fragilidad y la tenacidad de una relación amorosa condenada al secreto y a la ocultación, al fingimiento y a la conjetura, y en última instancia al resentimiento mezclado con la lealtad. O, como dice una cita de Dickens hacia el final del libro, es la muestra de que «cada corazón palpitante es un secreto para el corazón más próximo, el que dormita y late a su lado». Y es también la historia de quienes quieren parar desgracias e intervenir en el universo, para acabar encontrándose desterrados de él.
Ciutat de llops - Andreu Carranza. Barcelona : Columna, 2017 .
Resum : «El van trobar a la vora del riu. Aparegué nu, el cos tintat de fang negre i pudent, voltat de fantasmagòriques cendres que la brisa de l’alba aixecava entre arbres fumejants. Subjectava contra el ventre un corn: una gran cargola de mar d’un blanc immaculat. En posició fetal, acabat de néixer de les entranyes de la mare Terra. El pare Ebre llepava les vores socarrades, les arrels del canyar consumit pel foc i corria avall indiferent, entonant la cantarella de l’aigua».
Comentari : Ciutat de llops és un viatge inquietant per la Ribera en què el lector remuntarà les aigües a sobre d’un llagut amb l’oncle Passarius, l’Eban, l’Abiner, la Baikar, l’Ager i l’Aranko. Serà una ruta emocionant a la recerca de respostes, una travessia plena de misteris, de dubtes, de fets fantàstics, de velles llegendes, d’éssers mítics, d’històries de l’Ebre. Com als personatges, una boira aclaparadora ens submergirà en les profunditats de les històries del riu, perquè el que amaga el riu no ho saben ni els mariners.
Corre, pare, corre - Kim Ae-ran. Barcelona : Godall, 2017 .
Resum : Corre, pare, corre! és un recull de contes que giren a l’entorn del pare absent o que ha dimitit de la seva funció, des del pare que corre, com en el conte que dóna títol al recull, fins al que apareix per sorpresa a casa amb una bossa de mandarines. A la tradició coreana, la figura del pare té un paper molt important: és el centre de la família en una societat extremament patriarcal. Què passa, doncs, quan falta aquest pilar? Què els passa als fills quan els pares no fan de pares? Els contes de Kim Ae-ran en podrien ser la resposta, tot i que van més enllà i s’emmarquen en un univers simbòlic.
Comentari : Amb humor i ironia, i també amb estranyesa, l’autora retrata els fracassos i les dificultats de la seva generació, la nascuda als anys vuitanta del segle xx, una generació que es va construint entre les restes de la tradició mentre intenta seguir el ritme d’una modernitat sense fre. Els relats d’Ae-ran ens acosten a un univers llunyà, el coreà, i alhora pròxim, el contemporani, perquè la precarietat laboral, la desestructuració familiar, els horaris laborals abusius, la manca d’habitatge i la solitud de les grans ciutats són comuns per a la majoria dels joves d’arreu del món —trist patrimoni de la globalització.
Cuentos completos ( 1894-1903) - Anton P. Chéjov. Madrid : Páginas de Espuma, 2016 .
Resum : Con esta cuarta y última entrega, que cubre el periodo 1894-1903, hasta la muerte de Chéjov, llegamos al final de una de las obras más importantes de la literatura en la que se concentran cuentos inolvidables como “Del amor”, “Las grosellas” o “El obispo” que, junto a un amplio apéndice con textos de diversa índole y a relatos extensos y apasionantes como “Mi vida”, “Tres años” o “En el barranco”, serán el colofón perfecto para llegar a “La novia”, el último de los que publicó. La mejor manera de despedir al maestro, de concluir un recorrido sin igual. El camino se cierra aquí, dejando una obra de referencia. El camino de Chéjov. Chéjov completo.
De què fuges, qui et persegueix? - Empar Moliner. Barcelona : Columna, 2017 .
Resum : Teniu a les mans el llibre més personal i íntim de l’Empar Moliner. A De què fuges, qui et persegueix? l’autora ens explica el canvi vital que ha significat per a ella el fet de córrer: les sensacions, els personatges que troba, la primera marató de Barcelona, la mítica de Nova York, les lesions, la disciplina física... Tota una filosofi a de vida que desenvolupa en un relat emocionant i commovedor que va molt més enllà de l’esport. Sens dubte, un llibre brillant que ens arriba en el millor moment d’una autora absolutament imprescindible.
Comentari : "Algú dirà (i amb raó) que tot això que explico, aquestes èpiques nicieses, podria explicar-les si només passegés. És cert. Però mentre pugui correré, perquè córrer m’apropa de manera diferent a les coses. Quan torno de passejar estic contenta, però quan torno de córrer estic eufòrica. M’agrada anar de pressa. De què fujo? De tot. Qui em persegueix? Tots els altres. Per què? Per si de cas".
El bar. El Nadal d'en Pablo Nogales - Cèlia Suñol. Barcelona : Adesiara, 2016 .
Resum : Prohibits per la censura del règim, aquests dos relats tan colpidors com excepcionals, escrits als anys quaranta, demostren innegablement que Cèlia Suñol ha de ser considerada una de les escriptores catalanes més interessants del segle XX. La història d’una adolescent que, pels tombs de la vida, es veu obligada a treballar en un bar portuari que condensa el clima malsà d’una època de privacions, brutalitat i explotació, en "El bar", o les cruels vicissituds d’un immigrant en el barraquisme de la postguerra, a "El Nadal d’en Pablo Nogales", s’anticipen a la literatura sobre «els altres catalans» i ens ofereixen sense concessions la dura realitat de la Barcelona que el franquisme volia amagar.
El bosque oscuro - Cixin Liu. Barcelona : Ediciones B, 2017 .
Resum : Ahora la Tierra tiene cuatro siglos para defenderse de lo inevitable: la llegada de los Trisolaris. Los colaboracionistas humanos pueden haber sido derrotados, pero los sofones permiten a los extraterrestres acceder a la información de la humanidad, dejando al descubierto toda estrategia de defensa. Solo la mente humana sigue siendo un secreto, y ahora también la clave del acuciante plan que urdirán tres estadistas, un científico y un sociólogo.
Comentari : 2n llibre de la Trilogía de los tres cuerpos"
El camí de les aigües - Carme Martí . Badalona : Ara Llibres, 2017 .
Resum : A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a taula. Vol trobar la manera d’explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l’amor i el desamor, l’amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons. Quan troba un quadern pensat per apuntar-hi receptes, se li il·lumina la mirada: seran els plats que ha cuinat els que ordenaran els seus records. La Laura, en canvi, viu en l’obscuritat d’una lluita desesperada que fa massa que dura. Vol recuperar el control emocional mitjançant l’escriptura, però només troba un cert refugi en les converses amb un jove veí i en les visites a la seva àvia. Li llegeix en veu alta un llibre sobre la vida d’una cuinera de l’Espluga de Francolí. L’àvia escolta i no diu res: hi ha alguna cosa en aquesta història, però, que la remou ben endin
Comentari : Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, "El camí de les Aigües" ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.
El ferrocarril subterráneo - Colson Whitehead. Barcelona : Penguin Random House, 2017 .
Resum : Cora es una joven esclava de una plantación de algodón en Georgia. Abandonada por su madre, vive sometida a la crueldad de sus amos. Cuando César, un joven de Virginia, le habla del ferrocarril subterráneo, ambos deciden iniciar una arriesgada huida hacia el Norte para conseguir la libertad. El ferrocarril subterráneo convierte en realidad una fábula de la época e imagina una verdadera red de estaciones clandestinas unidas por raíles subterráneos que cruzan el país. En su huida, Cora recorrerá los diferentes estados, y en cada parada se encontrará un mundo completamente diferente, mientras acumula decepciones en el transcurso de una bajada a los infiernos de la condición humana... Aun así, también habrá destellos de humanidad que le harán mantener la esperanza.
Comentari : Whitehead nos brinda una historia universal, onírica y a la vez brutalmente realista, sobre la libertad y las ilusiones truncadas, que nos habla de la fuerza sobrehumana que emerge ante la determinación de cambiar el propio destino. Galardonada con el Premio Pulitzer 2017 y con el National Book Award.
El informe Casabona - Sergio Vila-Sanjuán. Barcelona : Destino, 2017 .
Resum : Alejandro Casabona lo ha sido todo en la vida pública española: gran empresario, mecenas y fi gura política (primero en la lucha antifranquista, después como líder parlamentario durante la Transición). Aún activo e influyente a sus casi noventa años, Casabona fallece de improviso, en circunstancias poco claras, durante una comida de gala en el Palacio Real de Madrid, ante la mirada atónita de los reyes y de su joven tercera esposa. En su testamento deja un sustancioso legado a un instituto dedicado a fomentar la ética en la empresa. Pero, antes de aceptarlo, la directora del instituto encarga al investigador Víctor Balmoral que indague hasta qué punto Casabona tuvo un comportamiento ético a lo largo de su trayectoria.
Comentari : ¿Fue Casabona un hombre ejemplar o un negociante sin escrúpulos? ¿Sirvió a la política o se sirvió de la política? ¿Qué papel tuvo en la muerte de su esposa? Estos son los interrogantes de una investigación en la que Balmoral se verá mucho más implicado de lo que pensaba. Vila-Sanjuán inaugura con esta novela una serie protagonizada por un periodista que se vuelve investigador gracias a sus conocimientos de los intríngulis de la historia de la ciudad.
El lenguaje de las abejas - Cristina Caboni. Madrid : Maeva, 2017 .
Resum : Angelica es «la mujer que susurra a las abejas». Viaja por el mundo en su autocaravana acudiendo a la llamada de apicultores que necesitan ayuda con sus panales, pues su capacidad para entender a las abejas es legendaria. Aprendió todo lo que sabe de Margherita, una mujer mayor que, durante la ausencia de su madre, la cuidó cuando era niña en la idílica isla de Abbadulche, en Cerdeña.Cuando Angelica sabe de la muerte de Margherita y que esta le ha dejado en herencia su casa y sus terrenos de Abbadulche, encuentra un nuevo propósito, defender su propiedad ante el acoso de una importante constructora, que quiere hacerse con los terrenos. Angelica emprenderá un viaje muy personal en el que se reencontrará consigo misma, descubrirá un lugar en el que echar raíces y quién sabe si también el amor.
El maestro del juicio final - Leo Perutz. Barcelona : Libros del Asteroide, 2017 .
Resum : Viena, 1909. El célebre actor Eugen Bischoff aparece muerto en extrañas circunstancias. A pesar de que parece un suicidio, todas las sospechas se centran en el barón Von Yosch, oficial del ejército y antiguo amante de la mujer del difunto. Al verse repentinamente involucrado en el caso, el barón Von Yosch deberá emprender una investigación para poder demostrar su inocencia. Sus pesquisas le llevarán a investigar muertes sucedidas muchos años antes y a descubrir el extraño motivo que las relaciona.
Comentari : Leo Perutz, uno de los grandes narradores del siglo xx, firmó con El maestro del juicio final una apasionante novela, a medio camino entre el relato policiaco y la literatura fantástica, que acabaría dándole fama internacional y lo convertiría en uno de los autores más admirados de la literatura centroeuropea.
El noi del Maravillas - Lluís Llach. Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : Roger Ventós (1939-2017) no va ser únicament un baríton de renom internacional en el món de l’òpera: va ser també, ara ho sabem, l’autor d’aquesta novel·la autobiogràfica. Per explicar-nos els seus orígens i detallar-nos els seus primers passos com a cantant líric, ens introdueix en el món fascinant del Maravillas, el teatre de varietats del Paral·lel barceloní on va créixer la seva família i on ell passa els anys d’adolescència i primera joventut.
Comentari : La història del local, des del seu origen a les acaballes del segle XIX fins a un grand finale insospitat, emmarca la vida d’en Roger, que s’acompanya d’un elenc de personatges inoblidables: la mare i l’oncle tramoistes, la propietària del teatre, els músics i els artistes, un exballarí reconvertit en apuntador i cambrer... I, naturalment, hi ha també el contrast cosmopolita del món de l’òpera, on res no és tampoc ben bé com sembla. I per darrere, movent els fils de la tramoia, la traça d’un autor cada vegada més experimentat, que sap de primera mà què vol dir ser un cantant i trepitjar els escenaris.
El problema de los tres cuerpos - Cixin LIU. Barcelona : Ediciones B, 2016 .
Resum : El problema de los tres cuerpos es la primera novela no escrita originariamente en inglés galardonada con el premio Hugo, el Nobel del género de la ciencia ficción. Su autor, Cixin Liu, ha sido considerado el gran descubrimiento del género y es capaz de vender cuatro millones de ejemplares solamente en China y de hacerse con prescriptores de la talla de Barack Obama, quien seleccionó El problema de los tres cuerpos como una de sus lecturas navideñas de 2015, y Mark Zuckerberg, que lo convirtió en la primera novela de su club de lectura.
Comentari : El público y la crítica de los cinco continentes se rinden ante esta obra maestra, enormemente visionaria, sobre el papel de la ciencia en nuestras sociedades, que nos ayuda a comprender el pasado y el futuro de China, pero también, leída en clave geopolítica, del mundo en que vivimos. Primer llibre de la "Trilogía de los tres cuerpos".
Els amants de la Rambla del Celler - Víctor Alexandre. Barcelona : Meteora, 2017 .
Resum : La Maria i en Joan passegen els seus noranta anys per la rambla del Celler, lentament, com dos enamorats, veient passar el món d’avui, tan distant del de la seva plenitud, i tan hostil, ja que actua amb ells sense pietat, com un voltor en cerca de carronya. En Niel, un veí seu, els contempla, alertat per la seva bondat i la seva indefensió; és un home que, com els vells amants de la rambla del Celler, arrossega un passat on dolor i joia es barregen, incontrolats, a partir d’una adolescència viscuda a París i d’un amor sempre infeliç per Judit, la seva segona dona, víctima d’un ahir ple d’infàmia. La Maria, a qui tothom diu Marieta, i en Joan han travessat un segle sencer de guerra, opressió, silencis, vexacions... però han trobat temps i fortalesa per estimar la família, el teatre, l’òpera, el cinema, aquesta vida que, justament quan arriba a l’últim tram, sembla voler-los eliminar abans d’hora.
Comentari : "Els amants de la Rambla del Celler" és un relat extraordinari que contraposa la tendresa a la cruesa més extrema, i on es mostren sense embuts les extorsions actuals del mòbbing immobiliari i es denuncia la depravació dels abusos sexuals a menors.
Els anys de la serp - Joan Rendé. Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Una nena de tres anys, la Joana, emigra, amb els pares, des d’un poble de la Sierra de Cazorla fins a les muntanyes dels Ports i també del Pirineu català. El seu pare treballa extraient fusta dels boscos i més endavant en una mina de cobalt. La mare, que feia de minyona, ara troba feina en una fonda. L’aïllament d’aquell món i la curiositat per la natura mantenen viva la innocència de la Joana, fins que la mort accidental del pare fa miques aquesta harmonia i ella s’ha de fer dona sobtadament. Aquell món que semblava idíl·lic presenta una cara fosca, com ara els rampells imprevisibles de la mare, jove i vídua. Però la Joana és vital i lluitarà per fer-se un entorn acollidor en un país que ja és el seu país.
Enviada especial - Jean Echenoz. Madrid : Anagrama, 2017 .
Resum : Jean Echenoz, después de su muy singular trilogía biográfica sobre figuras del siglo XX y su incursión en la Guerra del 14, regresa por la puerta grande a aquello que lo consagró como escritor: el juego con los géneros literarios. Y nos regala esta novela de espías que es a la vez un pastiche, una parodia y una deconstrucción de la novela de espías. Y, por encima de todo, una aventura literaria trepidante y muy divertida, con esa ironía de reojo tan característica del autor.
Comentari : "Enviada especial" pone en funcionamiento una trama rocambolesca que se desarrolla con la precisión de un mecanismo de relojería y nos lleva de París a Corea de Norte. Echenoz mezcla pop con maquinaciones internacionales, incorpora gotas de pulp y noir, lanza guiños hitchcockianos y referencias al imaginario –pop de nuevo– que crearon las deliciosas películas de agentes secretos de los años sesenta y setenta. Y pone en escena los temas centrales del género: el engaño, la mentira, la manipulación, la simulación, las medias verdades, la suplantación, el doble juego...
Eva- Arturo Pérez-Reverte. Barcelona : Alfaguara, 2017 .
Resum : Marzo de 1937. Mientras la Guerra Civil sigue su trágico curso, una nueva misión lleva a Lorenzo Falcó hasta Tánger, turbulenta encrucijada de espías, tráficos ilícitos y conspiraciones, con el encargo de conseguir que el capitán de un barco cargado con oro del Banco de España cambie de bandera. Espías nacionales, republicanos y soviéticos, hombres y mujeres, se enfrentan en una guerra oscura y sucia en la que acabarán regresando peligrosos fantasmas del pasado.
Comentari : Tras el éxito internacional de Falcó, realidad y ficción vuelven a enlazarse magistralmente con el talento literario de Arturo Pérez-Reverte en esta asombrosa novela de lectura fascinante.
Fes-me la permanent - Anna Carreras. Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa Edicions, 2016 .
Resum : Una novel·la dolça feta de víscera, feta de fragments, de molècules, de gotes de sang i de llàgrima a parts iguals. Un llom en qualsevol prestatgeria futura. Un crit que diu al món que l'amor, en totes les seves formes, és l'energia que el fa girar. Fes-me la permanent és un cercle que acaba on comença, un viatge real per un amor que no cal fer perquè ja és. Un llibre que fa l’amor a l’amor, el de veritat, el que potser no surt als llibres ni a les pel·lícules. Saiola, la protagonista, és l’enamorada més sincera de la seva època. La vida i l’escriptura de Saiola són un mateix batec: sense batec real no hi ha veritat artística.
Comentari : "Fes-me la permanent" és l’spinoff d’una selecció de columnes publicades al diari El Punt Avui en els darrers dos anys. El projecte creatiu és fascinant: què fa la protagonista de les columnes quan no escriu columnes? Com viu, com sent, què diu, què fa aquesta Saiola enamorada que cada quinze dies tradueix la vida corrent al llenguatge de les flors en una carta infinita cap a l’home que li ha robat el cor?
Gramàtica dels noms propis - Lluís Maria Todó. Barcelona : Club Editor, 2017 .
Resum : Cada família és una república independent amb els seus costums i la seva història. La que explica Lluís Maria Todó surt de la botiga de teixits de Can Todó a Tortosa, passa per Tarifa a posar-hi l’electricitat i s’instal·la a Barcelona, on creix i prospera. La guerra, el feixisme, els anhels democràtics, la temptació marxista i la revolució sexual la modifiquen silenciosament. Un dels fills interroga els altres, remunta la pròpia infància i escriu una crònica en la tradició de les millors novel·les de Natalia Ginzburg: "Gramàtica dels noms propis", o quines són les paraules del clan.
Hijos del Nilo - Xavier Aldekoa. Madrid : Península, 2017 .
Resum : El Nilo no es un río. El mayor de los ríos africanos es el corazón de cientos de pueblos y testigo infatigable del ascenso y el ocaso de las dinastías de faraones más poderosas de la Tierra. Su nombre evoca secretos ocultos en pirámides y alimenta el orgullo de civilizaciones milenarias que aún hoy luchan por su supervivencia. El Nilo es hoy la paz del norte de Uganda pero también la guerra de Sudán del Sur; es la vida en los valles de Etiopía y la muerte en los calabozos de Egipto o Sudán. Es dictadura, desigualdad, progreso, esperanza y ansias de libertad. Es también el sueño de una revolución. Pese a sus cicatrices, el Nilo sigue siendo cuna del mestizaje de las grandes culturas africanas y mediterráneas de ayer y de hoy.
Comentari : Durante varios meses, Xavier Aldekoa ha recorrido el Nilo, desde las fuentes hasta su desembocadura, para descubrir sus gentes, sus culturas y sus tradiciones. A través de las historias de quienes habitan sus orillas, nos acerca otros mundos que, pese a todo, no son tan lejanos. Porque el Nilo es un pedazo del alma de la cultura occidental. Una oportunidad de mirar al diferente. De entender al otro y entendernos a nosotros mismos. Loclitzat a Narrativa Viatges.
Héroes en la frontera - Dave Eggers. Barcelona : Random House, 2017 .
Resum : Josie se siente cansada y disgustada con una vida que se encuentra a años luz de la que alguna vez soñó. Tiene cuarenta años, dos hijos y el apremiante anhelo de mandarlo todo a paseo. Separada de su marido y tras perder su consultorio dental, se siente culpable por la muerte de un joven paciente al que animó a ir a Afganistán.Harta del ritmo frenético de la gran ciudad, se deshace del móvil, renuncia a su tarjeta de crédito y alquila una destartalada caravana para viajar a Alaska junto a sus hijos de ocho y cinco años, Paul y Ana, los otros dos héroes de esta historia. Sin avisar a nadie y sin fecha de regreso, deja atrás sus posesiones y sus errores para salir al encuentro del nuevo sueño americano: renacer en una tierra de luz y montañas.
Comentari : Las novelas de Eggers siempre tienen algo de advertencia, y si en la anterior, "El Círculo", el autor se planteaba los peligros de las nuevas tecnologías, en Héroes de la frontera nos previene de las asfixiantes ataduras de las sociedades acomodadas y nos alienta a cambiar de rumbo y a cruzar la frontera que separa lo trivial de lo esencial.
Judas- Amos Oz. Barcelona : Siruela, 2015 .
Resum : En el invierno de 1959, el mundo del joven Shmuel Ash se viene abajo: su novia lo abandona, sus padres se arruinan y él se ve obligado a dejar sus estudios en la universidad. En ese momento desesperado, encuentra refugio y trabajo en una vieja casa de piedra de Jerusalén, donde deberá hacer compañía y conversar con un anciano inválido y sarcástico. A su llegada, una atractiva mujer llamada Atalia advertirá a Shmuel de que no se enamore de ella; ese ha sido el motivo de la expulsión de sus predecesores.
Comentari : En la aparente rutina que se crea en la casa, el tímido Shmuel siente una progresiva agitación causada, en parte, por el deseo y la curiosidad que Atalia le provoca. También retoma su investigación sobre la imagen de Jesús para los judíos, y la misteriosa y maldita figura de Judas Iscariote, la supuesta encarnación de la traición y la mezquindad, va absorbiéndole sin remedio.
L'assassí que estimava els llibres - Martí Domínguez. Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Guillem Gual, un crític literari inflexible que s’ha guanyat fama i enemics a parts iguals, apareix assassinat. Al costat del cadàver, s’hi troba un petit llibre: "L’assassinat com una de les belles arts", de Thomas de Quincey. Una coincidència o una pista que cal seguir? Quan apareix mort el fi lòsof J.F. Escrivà amb un llibre de Jean-Paul Sartre al costat, el desconcert dels inspectors valencians Tena i Espinosa no fa sinó augmentar. Arriba un reforç policial de Madrid, l’inspector Alcácer, es van fent entrevistes amb gent diversa del món literari i cultural i, en paral·lel, la novel·la va desplegant un retrat vivíssim i mordaç de sectors diversos de la ciutat de València, sobretot de l’àmbit benestant i amb pretensions de notorietat.
L'eclipsi - Georges Perec. Barcelona : L'Avenç, 2017 .
Resum : L' Eclipsi és un monument literari, un thriller en forma de joc lingüístic en que Perec ens confon i ens fascina, jugant amb dues desaparicions : la d' un personatge central de la història, Toni Vokl, i la lletra A, absent en les més de 70.000 paraules del text.
Comentari : El llibre " L' Eclipsi" es l'exposició d'un periple, el d'un grup de gent que descobreix els vincles obscurs que cusen tribu i destí. Un membre de l' estirp es fon, no és enlloc. Mentre el busquen, s'obren portes d'un món misteriós, terrorífic, i desfermen el poder de destrucció immens que tenen els mots. El desig de conèixer esdevé un verí que,lent però segur,condueix el grup fins a l' extermini. Secrets, morts, lectures perilloses... Aquest llibre és un thriller sobre el buit, el lloc del regne ocult que regeix les memòries , les percepcions i les decisions dels individus.
L'home que perseguia la seva ombra - David Lagercrantz. Barcelona : Columna, 2017 .
Resum : La Lisbeth Salander està tancada a la presó de Flodberga, on mira d’evitar per tots els mitjans qualsevol conflicte amb la resta de les presoneres. Però quan es converteix en la protectora de la jove de Bangladesh que ocupa la cel·la veïna, la perillosa líder de les internes posa la Lisbeth en el seu punt de mira. En Holger Palmgren visita la Lisbeth i li explica que ha rebut una sèrie de documents que contenen informació sobre els abusos que la jove va patir durant la infància. Llavors ella demana ajuda a en Mikael Blomkvist i tots dos comencen una investigació que pot treure a la llum un dels experiments més atroços que el govern suec va portar a terme durant els anys vuitanta.
Comentari : A L’home que perseguia la seva ombra, la cinquena part de la sèrie Millennium, creada per Stieg Larsson, David Lagercrantz teixeix una història electritzant sobre l’abús de poder i les ombres que persegueixen la Lisbeth Salander des que era una nena. Saga Millennium 5
La banda dels nanos - Roberto Saviano. Madrid : Anagrama, 2017 .
Resum : Nàpols, avui, és una ciutat bella i terrible: és el regne de la camorra, i els nanos que hi creixen ho fan sota el seu influx. Un grup de deu xavals es llança a conquerir la ciutat. Procedeixen de famílies corrents, els agrada lluir calçat de marca i tatuar-se el símbol de la seva banda. Liderats per Nicolas Fiorillo, el Maraja, el grup d’adolescents utilitza les motos com els bandits de les pel·lícules de l’Oest usaven els cavalls: envaeixen les voreres, atropellen vianants, s’escapoleixen pels carrers estrets del centre històric. Volen apropiar-se d’una part del negoci del tràfic de drogues i l’extorsió, i aprofiten el buit que han deixat algunes famílies per iniciar l’ascens.El poder es consolida mitjançant el respecte, la por, la violència: un like al Facebook de la nòvia d’un altre pot convertir-se en una sentència de mort, si cal provar armes noves s’utilitzen immigrants com a diana, i en el camí del cim no existeixen ni amics ni antigues lleialtats...
Comentari : Amb valentia, Roberto Saviano torna a un territori que coneix bé. La banda dels nanos és una novel·la sobre la realitat, una ficció que es converteix en crònica de la podridura quotidiana d’una ciutat corrompuda, corroïda, en la qual la sang es paga amb sang i el destí sembla tràgicament escrit en forma de reformatori, presó o tomba; una ciutat que pot ser moltes altres perifèries de tot el món.
La ciutat i la casa - Natalia Ginzburg. Barcelona : Club Editor, 2017 .
Resum : "Vinc a Amèrica com qui ha decidit llançar-se a l’aigua i espera sortir-ne o mort, o nou, o diferent." Giuseppe, als cinquanta anys, es ven la casa i deixa Roma per anar-se'n a viure amb el seu germà Ferruccio als Estats Units. ¿Què hi busca, tan lluny, tan tard? No ho sap. La història pren forma a través de les cartes intercanviades amb la colla d’amics i amb la poca família que ha deixat a Itàlia. Una carta rere l'altra, pares i fills, amics i amants es posen davant de si mateixos i de la seva necessitat de despullar-se. Amb un estil sec i líric, La ciutat i la casa transmet tot allò que no es diu mai.
Comentari : Les cartes són fragments de vida dispersos entre Roma, l'Úmbria i Amèrica. Ginzburg els reconstrueix i evoca magistralment el cataclisme que es produeix en les vides privades al tombant del segle XX: la desintegració de la família, la crisi dels rols tradicionals, l'absència de la figura paterna, la inseguretat que representen els fills o el buit que se'ns imposa quan tot allò que semblava important desapareix —per damunt de tot, el sentit de pertinença, que troba el seu símbol més evident en la casa: perquè "les cases es poden vendre o deixar a altres persones, però sempre es conserven dins d’un mateix".
La regata- Manuel Vicent. Barcelona : Alfaguara, 2017 .
Resum : El amor de Dora Mayo, aspirante a actriz, y el exitoso empresario Pepe California parece vivir sus mejores y más ardientes días en el verano de 2016, cuando una regata congrega a lo más granado de la sociedad a orillas del Mediterráneo. Pero la muerte, que trastoca todo en los momentos más inesperados, acaba con la burbuja de esta relación de la que solo quedará un misterio por resolver: el de las firmes ataduras que no impiden escapar a Dora de la cama en la que termina abruptamente el trato de los dos amantes.
Comentari : Manuel Vicent regresa en La regata a su territorio más querido. La ciudad de Circea, ya inmortalizada por el autor en Son de Mar, es el escenario en el que transcurre la historia. Pero casi nada queda del territorio ideal que fue esa Ítaca recreada en la novela ganadora del Premio Alfaguara en 1998. El dinero fácil, la corrupción, la importancia de las apariencias, los negocios conseguidos con malas artes, las relaciones superficiales y los intereses espurios han ido transformando el paisaje y a las personas. Del Mediterráneo bello e indomable, sensual y brillante, solo parecen quedar algún destello aislado y los recuerdos atesorados en la memoria de los que lo conocieron.
La tigresa i el acróbata - Susanna Tamaro. Barcelona : Seix Barral, 2017 .
Resum : La tigresa y el acróbata narra la vida de una tigresa siberiana desde su nacimiento, pasando por la temprana pérdida de su madre en la taiga hasta una amistad fortuita con un chamán que la enseña a regirse por la sabiduría del corazón. Una historia alegórica sobre un alma libre y el largo viaje que a veces debemos emprender para encontrar de nuevo el camino de regreso a casa.
Comentari : «Con la prosa clara y afilada de sus mejores novelas, Susanna Tamaro nos regala esta excelente fábula adulta que tiene mucho en común con El Principito. Te cambiará la vida», Corriere della Sera.
La vida negociable - Luis Landero . Barcelona : Tusquets, 2017 .
Resum : Hugo Bayo, peluquero de profesión y genio incomprendido, les cuenta a sus clientes la historia de sus muchas andanzas, desde su adolescencia en un barrio de Madrid hasta el momento actual, ya al filo de los cuarenta, en que sigue buscándole un sentido a la vida. Y así, recordará la relación tormentosa y amoral con su madre, el descubrimiento ambiguo de la amistad y del amor, sus varios oficios y proyectos, sus éxitos y sus fracasos, y su inagotable capacidad para reinventarse y para negociar ventajosamente con su pasado, con su conciencia, con su porvenir, en un intento de encontrar un lugar en el mundo que lo reconcilie finalmente consigo mismo y con los demás.
Les quatre vides de l'oncle Antoine - Xavier Aliaga. Barcelona : Angle Editorial, 2017 .
Resum : Antonio Aliaga ha de fugir d'Espanya durant els primers anys de la postguerra. Les seves activitats antifranquistes a la clandestinitat l'obliguen a deixar dona i dues filles a Carcaixent i allistar-se a la Legió Estrangera, immersa en la guerra d'Indoxina. En la distància física i a ulls de la seva família Antonio es converteix en un personatge misteriós, esmunyedís i mític. Xavier Aliaga, l'autor i narrador, no ha conegut el seu oncle Antonio, però immers en el paper de cronista s'endinsa en el passat familiar per treure a la llum la veritat, fins allà on pugui, desvetllar misèries i grandeses i construir una esplèndida novel·la sobre una vida alhora ordinària i excepcional.
Comentari : «Explora des d'un exercici d'autoficció una etapa del franquisme que esdevé universal.» -Jurat del Premi. «Una obra plena de matisos sobre la recuperació de l'oblit escrita amb un geni narratiu que s'alimenta, essencialment, de la curiositat.» -Núvol.
Los pacientes del doctor García - Almudena Grandes . Barcelona : Tusquets, 2017 .
Resum : Tras la victoria de Franco, el doctor Guillermo García Medina sigue viviendo en Madrid bajo una identidad falsa. La documentación que lo libró del paredón fue un regalo de su mejor amigo, Manuel Arroyo Benítez, un diplomático republicano al que salvó la vida en 1937. Cree que nunca volverá a verlo, pero en septiembre de 1946, Manuel vuelve del exilio con una misión secreta y peligrosa. Pretende infiltrarse en una organización clandestina, la red de evasión de criminales de guerra y prófugos del Tercer Reich que dirige desde el barrio de Argüelles una mujer alemana y española, nazi y falangista, llamada Clara Stauffer.
Comentari : Thriller y novela de espías, Los pacientes del doctor García es tal vez la historia más internacional y trepidante de Almudena Grandes, su narración más ambiciosa, en la que conecta acontecimientos reales y desconocidos de la segunda guerra mundial y el franquismo, para construir las vidas de unos personajes que no sólo comparten la suerte de España, sino también la de Argentina.
Milagro en Haití - Rafael Gumucio. Barcelona : Random House, 2015 .
Resum : Rafael Gumucio modula en "Milagro en Haití" la voz de una mujer que, tras una incierta cirugía estética, convalece en una clínica caribeña al cuidado de una cocinera negra de paciencia infinita e ironía refinada. Aunque no exenta de amor, la mirada del mundo que tiene Carmen Prado es desfachatadamente incorrecta, mordaz y contradictoria, «siempre exagerada», según dice el narrador que hace de contrapunto a su embriagador monólogo. Con el carnaval primero y luego la violencia política y social haitiana como telón de fondo, la novela transcurre principalmente en la habitación donde Carmen Prado se recupera mientras evoca sin miramientos su pasado, piensa su presente y especula cáusticamente con su futuro, siempre acompañada de su abnegada cuidadora, con quien termina configurando una entrañable versión femenina y sedentaria de Quijote y Sancho.
Comentari : La publicación de esta novela supone la celebración y la consagración de los veinte años de carrera literaria de un autor incomparable.
No anem sobrats de bona gent - Pere Maruny. Figueres : Brau, 2016 .
Resum : La Mireia Estruch, una dona de trenta i tants anys i mare de dues criatures, porta, en aparença, una vida més o menys convencional a l’Empordà. La monotonia en què viu s’acaba quan la seva família és víctima d’una estratègia ideada i executada des de les clavegueres de l’Estat. El passat de la Mireia Estruch, però, dista molt de ser el d’una persona convencional. La Mireia i el seu company, en Robert Dalmàs, a qui acompanyarem en un viatge a les arrels col·lectives que ens fan ser qui som i ser allà on som, formen part d’una generació hereva de moltes batalles perdudes –si és que se’n perd mai cap.
Comentari : Poder, lluites, passat i present es barregen per explicar-se i retroalimentar-se els uns als altres, en un diàleg que es va repetint al llarg de la història. Situada en el context de la Catalunya actual, "No anem sobrats de bona gent" proposa una immersió als soterranis del poder i al també semiclandestí món dels qui s’hi enfronten de manera radical.
Nuestras calles - Alessandra Lavagnino. Madrid : Errata naturae, 2015 .
Resum : Ésta no es sólo la historia de la niña, y luego joven, Marzia en la Roma de los años treinta y cuarenta; no es sólo la historia de su madre, una abogada viuda que dedica su vida a luchar contra el fascismo o a pleitear con energía cada juicio: es la historia (que nos hace recordar aquellas maravillosas páginas de Natalia Ginzburg sobre la familia) de todas las madres e hijas que, a lo largo de los siglos y durante una parte de su existencia al menos, no han logrado comprenderse del todo y han vivido, de algún modo, enfrentadas, siempre de espaldas a los sinsabores y propósitos ajenos (aunque cercanos en realidad).
Comentari : Hay en estas páginas emociones y certezas, amor y miedo. La culpa, la orfandad, la madurez, la esperanza… resuenan también aquí. Hay, además, una ciudad bellísima y humilde al mismo tiempo, Roma, cuyas calles recorre Marzia en largos paseos que parecen no tener fin y que cifran parte de su existencia: ella es tanto esperar como perderse. El campo contra la ciudad o más allá de la ciudad, como en las novelas de Pavese; el río Tíber y su discurrir moroso pero que arrastra todos los pensamientos; el amor de un hombre que sabe acompañar en el paseo; una casa que nunca hemos visitado a pesar de conocer tanto a sus inquilinos.
Origen - Dan Brown . Barcelona : Columna, 2017 .
Resum : En Robert Langdon, professor de simbologia i iconografia religiosa de la Universitat de Harvard, va fins al museu Guggenheim de Bilbao on es farà un anunci transcendental que «canviarà per sempre com entenem la ciència». L’amfitrió de la vetllada és l’Edmond Kirsch, un jove multimilionari convertit en figura de renom mundial arran dels seus visionaris invents tecnològics i prediccions arriscades. En Kirsch, un dels alumnes més brillants que va tenir en Langdon, es disposa a revelar un descobriment extraordinari que donarà resposta a les dues preguntes que han obssesionat la humanitat des del principi dels temps: d’on venim? A on anem?
Comentari : Durant la presentació, perfectament orquestrada per l’Edmond Kirsch i la directora del museu, l’Ambra Vidal, es desencadena un caos davant la mirada atònita dels nombrosos convidats i els milions d’espectadors de tot el món. Davant la imminent amenaça que la troballa es perdi per sempre, en Langdon i l’Ambra han de fugir desesperadament a Barcelona i començar una carrera contrarellotge per localitzar la críptica contrasenya que els donarà accés al revolucionari secret d’en Kirsch. Perseguits per un enemic turmentat i perillós, el poder del qual sembla provenir directament del mateix Palau Reial de Madrid, en Langdon i l’Ambra descobriran els episodis més obscurs de la història i l’extremisme religiós.
Paradisos oceànics - Aurora Bertrana. Barcelona : Rata, 2017 .
Resum : Aurora Bertrana, amb les seves paraules, va fer el món més petit. La Polinèsia era un indret remot, perdut, inimaginable, fins que ella hi va estar. Fins que aquesta periodista va salpar a Papeete i va començar a enviar les seves cròniques d'Oceania cap a Espanya. Va ser a finals de la dècada de 1920. Bertrana, de trenta-quatre anys, va arribar a aquell indret exòtic, absolutament desconegut i, durant tres anys, es va dedicar a descriure la seva naturalesa i a escriure sobre la seva gent. Parlava sobretot de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes, de la sexualitat alliberada.
Comentari : Filla de l'escriptor Prudenci Bertrana, Aurora va ser una dona avançada al seu temps. Violoncel·lista, viatgera, periodista i escriptora que als anys vint va crear una banda de jazz formada només per dones, va passar fugaçment per la política, va marxar a l'exili i, en tornar, va aconseguir viure de l'escriptura fins el 1974. L'editorial «.Rata_» ha recuperat les cròniques d'Aurora Bertrana "Paradisos oceànics" coincidint amb el 125è aniversari del naixement de l'autora i el 150è del del seu pare, Prudenci Bertrana.
Retorn- Carles Casajuna . Barcelona : Columna, 2017 .
Resum : Barcelona, 1970. A les acaballes del franquisme, la ciutat no té res a veure amb les primeres dècades del segle: revoltes universitàries, alliberament sexual, repressió policial i una cultura compromesa amb la lluita contra la dictadura. Josep Carner torna de l’exili amb la memòria devastada després de més de trenta anys d’absència. A Lluís Miralles li encarreguen que acompanyi i ajudi el poeta durant la seva estada a Barcelona. A poc a poc, la presència de Carner esdevé incòmoda. Miralles, que n’és un testimoni inusitat, aprofita l’encàrrec per gaudir d’unes setmanes de llibertat fora de casa i per viure una intensa relació amorosa.
Comentari : Entre els cercles culturals que acullen Carner i les tribulacions dels estudiants amics de Miralles, Casajuana construeix un retaule deliciós i nostàlgic sobre el paper de l’escriptor, els estralls de la vellesa, el pes de l’exili i la impossibilitat del retorn.
Rey de picas - Joyce Carol Oates. Barcelona : Alfaguara, 2016 .
Resum : Andrew J. Rush ha conseguido el aplauso del público y la crítica, un éxito con el que sueña la mayoría de los autores. Sus veintiocho novelas policiacas han vendido millones de ejemplares en decenas de países y tiene un poderoso agente y un editor brillante en Nueva York. También tiene una amante esposa y tres hijos ya adultos, y es una gloria local en el pueblo de Nueva Jersey donde reside.
Comentari : Pero Rush esconde un oscuro secreto. Utilizando el seudónimo Rey de Picas escribe otro tipo de novelas, violentas y espeluznantes: el tipo de libros que el refinado Andrew nunca leería y mucho menos escribiría. Su vida perfecta se viene abajo cuando su hija encuentra una novela de Rey de Picas y comienza a hacer preguntas. Al mismo tiempo, Rush recibe una citación judicial tras ser demandado por una mujer del pueblo que lo acusa de plagio. Mientras la reputación, la familia y la carrera de Rush peligran, los pensamientos de Rey de Picas se vuelven cada vez más malvados.
Robinson - Vicenç Pagès Jordà. Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : Un dia d'estiu, un home de mitjana edat s'introdueix a la casa dels veïns, que se n'han anat de vacances, i s'hi instal·la d'una manera molt peculiar. L'home és solter, té el pare en una residència i treballa de carter; a mesura que l'acompanyem en el seu periple d'intrús, anem descobrint les raons d'un comportament insòlit que el portarà a topar amb els veïns i amb la justícia. I, també, amb una advocada d'ofici.
Comentari : "Robinson", un relat iniciàtic que és alhora una història d’amor i de follia i una reflexió sobre la soledat, sobre la comunicació i sobre la imaginació com a refugi, ens enfronta a l'evidència que Vicenç Pagès Jordà ha atès un grau insòlit de maduresa lietrària. Perquè només des de la plena maduresa creativa es pot escriure una novel·la breu tan sorprenent, intensa i colpidora com aquesta.
Sepulcros de vaqueros - Roberto Bolaño. Barcelona : Alfaguara, 2017 .
Resum : Escritor incansable, Roberto Bolaño se desenvuelve con igual maestría en las novelas de largo aliento que le han dado fama universal y en los relatos y novelas cortas. Este volumen incluye tres nouvelles inéditas -«Patria», «Sepulcros de vaqueros» y «Comedia del horror de Francia»- en las que está presente lo mejor del genio literario del autor chileno: el Mal, la violencia, la historia, la literatura, la ironía, México, Chile, el amor, el suspense, la búsqueda... a lo que se suma alguno de sus personajes más célebres, como el ubicuo detective salvaje Arturo Belano.
Comentari : «Hablar de las novelas y los cuentos de Roberto Bolaño como fragmentarios resulta parcial, puesto que cada fragmento depende de una unidad en constante movimiento, en un verdadero proceso de creación que es al mismo tiempo consolidación de un universo. [...] La imaginación desbordada, la intensidad de los sentimientos, la incisiva crítica, la febril actividad o los extraños personajes hacen deSepulcros de vaqueros un libro enormemente atractivo y original.» Del prólogo de Juan Antonio Masoliver Ródenas
Sota l'aigua - Paula Hawkins. Barcelona : La Campana, 2017 .
Resum : Dies abans de morir, la Nel Abbott va trucar a la seva germana. La Jules no li va agafar el telèfon i va ignorar la seva demanda d’ajuda. Ara la Nel és morta. Diuen que s’ha suïcidat. I la Jules ha hagut de tornar a un lloc d’on pensava que havia fugit per sempre i fer-se càrrec de la filla adolescent que la seva germana ha deixat òrfena. Però la Jules té por. Molta por. Por dels records que ha tingut enterrats durant tot aquest temps, de la Casa del Molí i d’una certesa: la Nel no s’hauria llançat mai al buit. I sobretot té por de l’aigua i d’un lloc que anomenen el gorg dels Ofegats. Però la Jules té por. Molta por. Por dels records que ha tingut enterrats durant tot aquest temps, de la Casa del Molí i d’una certesa: la Nel no s’hauria llançat mai al buit. I sobretot té por de l’aigua i d’un lloc que anomenen el gorg dels Ofegats.
Taxi - Carlos Zanón. Barcelona : Salamandra, 2017 .
Resum : «Tenemos que hablar», le dice Lola a su marido durante el desayuno. Él le responde que lo harán por la noche, cuando acabe su jornada en el taxi. Sandino es un hombre melancólico, que duda en regresar a casa porque teme que Lola, harta de sus infidelidades, lo deje. No está muy seguro de si desea que eso suceda, como tampoco sabe si le gusta ser taxista, si es capaz de querer a alguien o si todo consiste en seguir rodando y chocando, como una bola en una mesa de billar llamada Barcelona. Durante siete días y sus seis noches, Sandino recorre las calles y los barrios como un muñeco roto que huye de sí mismo, un depredador que deambula sin rumbo fijo, de sitio en sitio, a criterio siempre del cliente, del tedio o de la ocasión de cauterizar la herida de la forma más carnal.
Comentari : Y mientras dura su particular odisea, en su mente se mezclan y entrelazan las historias de pasajeros, amigos y enemigos, una maraña de recuerdos y fantasmas del pasado que dibujan un mapa existencial de su vida, de la vida de la ciudad y de los personajes que la habitan. La fuerza narrativa, el ritmo hipnótico imbuido de ecos musicales y el profundo calado psicológico de Taxi suponen un salto cualitativo en la obra de Carlos Zanón. Los avatares de Sandino configuran un personaje inigualable que permanecerá en la memoria de quienes degustan la buena literatura.
Una columna de foc - Ken Follett. Barcelona : Rosa dels Vents, 2017 .
Resum : L'any 1558 els conflictes religiosos que sacsegen Kingsbridge s'han convertit en un obstacle insuperable per a l'amor entre en Ned Willard i la Margery Fitzgerald. Quan Elisabet I arriba al tron d'Anglaterra, tot Europa se li gira en contra i la jove reina decideix crear el primer servei secret amb la missió que l'adverteixi de qualsevol intriga o invasió. Al llarg de mig segle turbulent, en Ned lluitarà per estar amb la Margery mentre lidera el petit grup de valerosos agents secrets, que s'acabaran convertint en el fonament del poder de la reina... i en la matèria d'un captivador thriller històric d'espionatge.
Comentari : En "Una columna de foc", Ken Follet torna a demostrar que és el gran mestre de la narrativa d'acció i suspens,transportant-nos, aquest cop, al convuls segle XVI, amb una magnífica història d'amor amb el rerefons amenaçador de les guerres de religió. La saga d'"Els pilars de la Terra" i "Un món sense fi" continua ara amb aquesta nova novel·la de Ken Follett.
Una promesa a la fi del món - Sarah Lark. Barcelona : Ediciones B, 2017 .
Resum : Iran, durant la Segona Guerra Mundial.L'Helena i la Luzyna, dues germanes poloneses, sobreviuen en un camp de refugiats a l'espera de ser recol·locades a Nova Zelanda. L'Helena té esperances de ser un dels nens seleccionats, però al vaixell que els ha de dur cap a la nova vida només hi ha espai per a la seva germana. Tanmateix, el matí en què la Luzyna ha d'embarcar, l'Helena la suplanta i se'n va, abandonant-la. Una vegada a Nova Zelanda, intenta eludir la culpa i construir una nova vida amb en James McKenzie, el jove pilot de les forces aliades que torna a casa llip; Però ¿li permetran les ombres del seu passat començar de zero en una nova pàtria?
Comentari : "Una promesa a la fi del món" continua la història d'un dels personatges de la famosa trilogia del Núvol Blanc.

(↑) - Poesia

Amor de fet - Jordi Virallonga. Lleida : Pagès, 2016 .
Resum : "Si la meva lectura no n’ha sortit esbiaixada, Amor de fet és una aposta per la sinceritat poètica, per la connexió entre poesia i vida, ja que vida i poesia semblen pertànyer als últims reductes on encara és possible esgrimir alguna mena de veritat; encara que sigui la veritat d’algú que sap que la nostra biografia és feta d’equivocacions, que l’entesa és sempre dubtosa però tan necessària com la imperiositat dolorosa d’aquests amors que sempre ens defugen, se’ns escapen o es moren —sense grans tragèdies enlluernadores, més aviat entre el costum, els disbarats i l’avorriment. Tota una lliçó moral" (del pròleg de Francesc Parcerisas).
Aquesta és la meva carta al món. Poemes escollits - Emily Dickinson. Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Segons el professor Harold Bloom, autor del Cànon Occidental, Emily Dickinson manifestava més originalitat que cap altre poeta des del Dant, llevat de Shakespeare. Però el lector català, fins ara, no disposava de cap traducció àmplia de la seva obra. Marcel Riera, poeta i traductor, ha fet una tria de més de 200 poemes representatius d’aquesta escriptora única i enigmàtica, la més poderosa de la poesia nord-americana i una de les més influents de tots els temps.
Els jardins perduts i el temps - Eva Bassó. Anglès : Impremta Pagès, 2015 .
Resum : " A on van a parar els dies que passen? A quin rellotge s'amaguen els instants perduts? A quins llavis es guarden els petons que no es donen?, i les mirades que es troben?, i els amors que el temps ha vençut?"
Em dic la veu - Rosa Font. Gaüses : Llibres del Segle, 2017 .
Resum : "El llibre que ara (Rosa Font) ens ofereix està cridat a ser un referent de la poesia europea d'aquest inici de segle, perquè en ell s'hi tracta de dir l'inefable tot parlant del qüotidià i de fressar camins nous, imprevistos, al marge de l'error i de la veritat. Amarats de bellesa, de vegades dita amb aspror, però mai amb sucre, els poemes d'"Em dic la veu" ressegueixen les petges de la tradició i la modernitat, del tot assumides. Rosa Font ha llegit bé la gran poesia, d'aquí ( Riba, Palau i Fabre, Ferrater ) i de fora (Plath, Pizarnik, Celan, Beckett, Kavafis). I em penso que no m'erro si en els magnífics poemes en prosa s'hi entreveu l'afinada escriptura de Miquel Pairolí"- Epíleg de l'obra a càrrec d'Antoni Clapés-
Un hivern fascinant - Joan Margarit. Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Joan Margarit, el poeta més llegit de la nostra llengua, ofereix un nou llibre als seus lectors. Més lúcid i més clar que mai, Margarit se la torna a jugar sense por, sense concessions. "Un hivern fascinant" és una manera d’assumir el dolor, de celebrar la vida i d’estimar-la.

(↑) - Teatre

Tria d'obres - William Shakespeare ( traducció de Miquel Desclot ) . Barcelona : Proa, 2017 .
Resum : Celebrem el IV centenari de la mort del gran autor anglès William Shakespeare amb la publicació d’un volum que inclou cinc de les obres més importants de l’autor traduïdes per Miquel Desclot: tres tragèdies (Romeu i Julieta, Otel·lo i Macbeth) i dues comèdies (Com us plagui i La tempesta). Amb pròleg i notes del traductor.
Una família normal - Marta Buchaca. Alzira : Bromera, 2017 .
Resum : Una família normal és una comèdia negra que juga amb la temporalitat. L'obra aborda les relacions familiars, com ens marquen i com ens imprimeixen el nostre caràcter.

(↑) - Altres

Apóstoles. Historia y leyenda de los discípulos de Jesús - Tom Bissell. Barcelona : Ariel, 2016 .
Resum : Pedro, Mateo, Tomás, Juan: ¿quiénes fueron esos hombres? ¿Cuál era su relación con Jesús? Tom Bissell nos proporciona respuestas exhaustivas y sorprendentes a esas preguntas que se resisten desde antiguo. Examina no sólo quiénes eran (y no eran) esos hombres, sino también de qué modo sus identidades han cobrado forma en el transcurso de dos milenios. En esa búsqueda para comprender los cimientos de la mayor religión del mundo, Bissell se embarca en un peregrinaje de diez años que le lleva a conocer las supuestas tumbas de los doce apóstoles. Viaja desde Jerusalén hasta Roma pasando por Turquía, Grecia, España, Francia, India y Kirguistán, capturando con gran precisión la rica diversidad de una cristiandad de alcance global.
Comentari : Localitzat a la Secció de Religió.
Auxili! Rebequeria a la vista - Janet Recasens. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2016 .
Resum : De vegades els infants exploten talment com volcans en erupció: cops de peu, crits, plors desconsolats, ofecs... I és que tenim davant nostre una rebequeria més o menys intensa, però que, sigui com sigui, ens trasbalsa a tots els qui som a prop, sobretot al seu pare i a la seva mare. En aquest llibre que tens a les mans descobriràs com pots ajudar el teu fill o la teva filla a gestionar les seves emocions de manera saludable. També hi trobaràs un apartat de preguntes amb respostes, orientacions i recursos per a gestionar les teves pròpies emocions, i per acabar, uns contes que he triat especialment per a aquest llibre.
Comentari : Voldria que tinguessis present que quan una criatura fa una rebequeria no té la intenció de fer-nos la guitza ni ens està prenent el pèl, sinó que ho fa perquè no sap gestionar aquesta emoció que sent (ira, frustració...) d'una altra manera. Durant la rebequeria els infants ho passen molt malament. Et convido a llegir el llibre i a posar en pràctica les eines que t'ofereixo tant per a tu com per als teus fills. Localitzat a la Secció SER PARES.
Calma. Relaja la mente, canvia el mundo - Michael Acton Smith. Barcelona : Plaza & Janés, 2016 .
Resum : Trenes retrasados, emails que desbordan la bandeja de entrada, listas inacabables de tareas pendientes. Nunca ha sido más necesario recuperar algo de paz, espacio y tiempo para uno mismo.Todos nosotros somos capaces de lograr la tranquilidad a pesar del acelerado ritmo de nuestras vidas. "Calma" es el libro que muestra cómo hacerlo. A través de una mezcla de consejos prácticos, técnicas sencillas, ejercicios creativos, breves textos divulgativos, actividades, poemas, ilustraciones, consejos sobre la salud y el bienestar, páginas a rellenar, citas e ilustraciones, este libro-objeto de diseño atractivo y actual cambiará la perspectiva del lector mostrándole los placeres del mundo y de la vida diaria como nuevos.
Comentari : "Calma" se inscribe dentro de la tendencia por los libros interactivos y va más allá, acercando el mindfulness a todo tipo de público. Se ha demostrado médicamente las bondades de la meditación regular y de otras prácticas relacionadas con la conciencia plena: aumenta la concentración y la creatividad, la productividad y la satisfacción en el trabajo y mejora la salud mental e incluso física. "Calma" recoge hábitos sencillos y alcanzables que funcionan junto con las exigencias de nuestras ajetreadas vidas. Localitzat a la secció d'AUTOAJUDA.
Els nostres conflictes de cada dia. Manual pràctic per a la gestió familiar diària - Maria Helena Tolosa. Barcelona : Ediciones del Serbal, 2016 .
Resum : Els conflictes en el si de la familia sorgeixen cada dia. Alguns són constants, altres esporàdics. Dormir, menjar, els deures, l'escola, els amics, la televisió, les rebequeries, l'hora de tornada, baralles entre germans... Tot s'ha de negociar? Com? Premiar? Castigar? Cal donar explicacions per a tot? Aquest llibre és una barreja amorosa d'experiència educativa, d'experiència de mare i d'experiència en el món de la psicopedagogia. És un manual. Un manual d'ingredients, no un llibre de receptes que cal seguir pas a pas per assolir amb èxit el producte final. És un manual pràctic amb la descripció dels ingredients que cal considerar, ingredients que podeu combinar al vostre gust segons el resultat final que desitgeu; un lllibre d'aplicació múltiple, d'observació i d'acció, per aplicar i no pas teoritzar. Un manual que ens pot obrir vies, donar llums i facilitar el dia a dia amb els fills.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES.
Els secrets de parlar en públic. Guia pràctica per a professionals - Mariona Casas, Josep M. Castellà i Montserrat Vilà. Vic : Eumo, 2016 .
Resum : Patiu quan heu de parlar en públic? Us heu quedat mai en blanc? I quan heu escoltat algú que us ha captivat, sabeu com s'ho ha fet per atraure la vostra atenció? Us agradaria conèixer els secrets de parlar bé en públic? Mariona Casas, Josep M. Castellà i Montserrat Vilà Santasusana, especialistes en discurs oral, ens conviden a descobrir els secrets de l'oratòria des d'una perspectiva europea i, especialment, mediterrània, i ens proposen estratègies i recursos a l'abast de tothom.
Comentari : Estructurat en quatre blocs, aquest llibre ofereix recomanacions per transmetre seguretat i comunicar amb emoció; planificar un discurs i fer una bona posada en escena; centrar-nos en els propòsits de la nostra comunicació i aprendre a narrar, explicar i argumentar millor; i, per últim, resoldre amb eficàcia situacions orals concretes (un debat, una reunió, un discurs protocol·lari, una entrevista professional...). Localitzat a la Secció de Literatura ( Oratòria )
Entender los dibujos de su hijo - René Baldy . Barcelona : Médici, 2017 .
Resum : A mi hijo le encanta garabatear, ¿Debo animarle a hacerlo? ¿Por qué colorea en azul lo que debería ser de color rojo? ¿Es normal que sus personajes no tengan barriga y sí tengan zanahorias en lugar de dedos? ¿Por qué mi hija solo dibuja princesas y mi hijo solo dibuja superhéroes? Este manual práctico le permitirá: • Seguir la evolución gráfica de su hijo • Comprender cada una de las etapas psicomotrices y cognitivas expresadas a través del dibuj • Ayudar a su hijo a mejorar gracias a los consejos y ejercicios propuestos por el psicólogo • Estimular la creatividad de su hijo
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES.
Famílies i mestres, entendre'ns per educar - Anna Ramis. Vic : Eumo Editorial, 2016 .
Resum : Heu sortit d'una entrevista amb els mestres dels vostres fills decebuts o sense entendre el que us han explicat? I els que sou docents, no heu sentit mai la frustració d'esperar uns pares que no s'han presentat a la cita? Tots, famílies i mestres, hem viscut experiències de comunicacions fallides. Anna Ramis analitza el context de relació família-escola (les entrevistes amb els tutors, les entrades i sortides de l'escola, les reunions amb els docents o amb l'AMPA, els grups de whatsapp de pares i mares...) i fa propostes de millora a l'abast de tothom amb l'objectiu de construir vincles basats en la confiança i procurar la millor educació per a les criatures.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES.
L'individu transparent. Dels raigs X al big data - Xavier Duran. Lleida : Pagès, 2016 .
Resum : Els aparells mèdics permeten analitzar amb detall l’interior del cos humà. Cada vegada es coneix millor el cervell humà i fins i tot s’intenta interpretar el significat de l’activitat cerebral. Tot això, unit a la gran capacitat de les telecomunicacions i de la informàtica, obre la porta a grans benefi cis per a la societat, però també hi ha la possibilitat que s’utilitzi amb les pitjors intencions. Aquest assaig analitza com ens hem convertit, en poc més d’un segle, en individus transparents.
Comentari : L'autor hi explica com ha evolucionat la capacitat de penetrar en el cos humà, però també de conèixer els nostres hàbits i els nostres comportaments i intencions simplement analitzant els nostres mòbils, targetes de crèdit o les navegacions per Internet. A partir d’aquí, mostra les possibilitats que s’obren, però també les amenaces a la nostra intimitat i a les nostres llibertats i la discriminació que es pot crear. Localitzat a la Secció d'Assaig. 32è Premi d'Assaig Josep vallverdú, 2015.
Meditació Zen. L'art de simplement ser - Lluís Nansen. Barcelona : Viena, 2017 .
Resum : La meditació zen és una pràctica que ens fa connectar amb el nostre ésser interior a través d’un mètode que ha estat provat, experimentat i refinat durant segles, i que és considerat el camí més directe a la realització.
Comentari : Localitzat a la Secció de Religió i espiritualitat.
Nimbus. Un núvol d'emocions - Noemí Fernández. Barcelona : Salvatella, 2016 .
Resum : En Nimbus és un núvol que se sent bé i tranquil en el cel blau. Però un dia arriba el vent i bufa fort per apartar-lo quan ell no vol moure’s... En aquesta història acompanyarem en Nimbus mentre experimenta diferents emocions com l’amor, la calma, la ràbia, la tristesa, la por, la sorpresa i l’alegria. Identificar les nostres emocions i sentiments és el primer pas d’un aprenentatge que ens ajudarà a poder relacionar-nos amb coherència i respecte. Aquest conte pretén ser una eina útil per a l’educació emocional dels més petits. Nimbus és un punt de partida per a treballar i reflexionar posteriorment, tant a casa com a l'aula.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES Contes.
Passatgers al tren! - Maria Canals. Barcelona : Salvatella, 2017 .
Resum : Passatgers al tren! forma part del projecte “Educació mindfulness" que fa arribar a nens, joves i adults l'aprenentatge de mindfulness o consciència plena, una pràctica que genera espais de serenitat i promou la regulació emocional. El conte és una eina per compartir aquesta pràctica entre pares i fills abans d'anar a dormir.
Comentari : Localitzat a la Secció de SER PARES Contes.
Primeros auxilios emocionales para niños y adolescentes. Guía para padres - Javier Urra. Barcelona : L'Esfera dels Llibres, 2017 .
Resum : En la educación de sus hijos, los padres buscan enseñarles a vivir y a convivir, a prevenir situaciones de riesgo, agresivas y frustrantes. Pero, lamentablemente, esto no siempre es posible, de ahí que sean necesarios libros tan reales y eficaces como este del psicólogo Javier Urra, con larga experiencia en estos asuntos. En él se plantean vacunas para evitar graves problemas -como la violencia, tanto en la escuela, como de género o filio-parental; el acoso en la red; las adicciones a sustancias nocivas y a las nuevas tecnologías; los trastornos alimentarios; las turbulencias emocionales que acarrean soledad y mucho sufrimiento- y también antídotos para cuando los conflictos ya se han instaurado en el niño o el adolescente.
Comentari : Una guía necesaria de primeros auxilios para padres que hará que sus hijos no tengan que huir de su propia sombra, porque sabrán conducirse como personas con sentimientos y valores éticos y no como pequeños dictadores; porque sus fortalezas les permitirán afrontar las crisis y ser responsables de sus conductas. Localitzat a la Secció de SER PARES.
Si tu m'escoltes - Coia Valls. Barcelona : Comanegra, 2017 .
Resum : En John Cavage és el prototip de triomfador americà: un jove pare de família amb una feina esplèndida, que ha vençut tots els obstacles sense haver de demanar res a ningú ni empatitzar amb les petites misèries dels altres. Però la jugada bruta d’un company que vol la seva posició el deixa sense feina i l’obligarà a mirar més enllà del seu melic. Quan en John es veu empès a acceptar una feina de comercial per mantenir la família, s’adona que la seva manca d’empatia l’anul·la com a persona i fa que totes les seves relacions estiguin mancades, en realitat, d’alguna cosa essencial. Per sort, una amiga li parlarà d’un misteriós curs per correspondència que li canviarà la vida.
Comentari : Localitzat a la Secció d'AUTOAJUDA.

(↑) - Juvenils

Boy 21 - Matthew Quick. Madrid : Anaya, 2016 .
Resum : El baloncesto ha sido siempre una vía de escape para Finley. Vive en el malogrado pueblo de Bellmont, un lugar regido por la mafia irlandesa, las drogas, la violencia y los enfrentamientos raciales. Siempre ha soñado con salir de allí de alguna manera, pero hasta que lo consiga, enfundarse su camiseta con el número veintiuno le ayuda a ver las cosas de otro modo. Russ acaba de mudarse al barrio, y la vida de este fenómeno del baloncesto juvenil ha dado un vuelco a causa de la tragedia. Separado de todos sus seres queridos, solo responde al nombre de Boy21, tomado del número de su antigua camiseta. Los dos se verán obligados a interpretar un papel para poder seguir con sus vidas. Hasta que sus caminos se cruzan, en el último año de instituto. La gran amistad que surge entre ellos será la respuesta que ambos necesitan.
El misterio velázquez - Eliacer Cansino. Barcelona : Bruño, 2011 .
Resum : He aquí las confesiones de Nicolás Pertusato, un muchacho al que el destino obligó a participar en unos sucesos extraordinarios y hasta hoy ignorados. Este joven que aparece retratado en Las Meninas evoca su vida, la lucha por mantener su dignidad a pesar de su particular condición física y, finalmente, su enigmática relación con el pintor Velázquez, que le llevará a acometer una difícil empresa.
L'arbre de les mentides - Frances Hardinge. Barcelona : Bambú, 2017 .
Resum : El pare de la Faith apareix mort sense que se sàpiga què ha passat exactament. Corre la brama que s’ha suïcidat, però la Faith es nega a acceptar-ho i es proposa investigar per desentrellar la veritat. Entre les pertinences del pare hi ha un arbre d’una espècie estranya: un arbre que s’alimenta de les mentides que li xiuxiuegen i que dóna uns fruits querevelen secrets ocults.
L'ombra del Stuka - Pau Joan Hernández. Barcelona : Estrella Polar, 2012 .
Resum : Al poble de Benissuda tothom sap que, una nit d'abril de 1938, la bateria antiaèria que hi havia a la vora del riu Ebre va fer caure el bombarder Stuka de la legió Còndor que tripulava, com a artiller, en Franz Wigobald, el qual va anar a viure al poble després de la guerra. Però per a l'Elvira i en Roger, que viuen l'estiu dels seus quinze anys, això són històries de vells, com les llegendes que explicava l'avia Alexandra sobre els fantasmes que ronden les ribes del riu. Fins que un dia de juliol arriba al poble en David, un jove jueu alemany que ha viatjat fins a l'Ebre per reconstruir la història de la seva família. Aleshores, en pocs dies, els espectres del passat reviuran de cop per trencar cinquanta anys de silenci.
Selfies al cementiri - Maria Carme Roca. Barcelona : Barcanova, 2017 .
Resum : El bell i antic cementiri del Malmö, al centre de la ciutat, és el punt de trobada dels vius virtuals. En Nils és un d’ells i està encantat de ser-ho: perquè pot dedicar-se a fer allò que més li agrada: lligar. Els morts reciclats tenen molts avantatges i quan els convé apliquen el mode fantasma i passen desapercebuts. O no. Perquè la Siri, una noia molt especial, els ha descobert. I a en Nils no li ha fet cap gràcia, perquè no pot permetre que ningú sàpiga de la seva existència. Ells, els vius virtuals, han de continuar sent una llegenda.
Tu ets la nit - Francesc Miralles. Barcelona : Fanbooks, 2017 .
Resum : En Rai, de 18 anys, es troba el mes d’agost tot sol perquè els seus pares estan fora. Per casualitat coneix una noia, la Lucia, que ha intentat suïcidar-se. Ella l’introduirà en una mena de club clandestí, les Catacombes de l’Amor, format per un grup de persones que han decidit viure només a la nit. Una setmana és el temps mínim per ser un iniciat. Dues setmanes donen accés a la Gàbia de l’Obscuritat, un pou a sota de les Catacombes on regna la negror més absoluta. Allà el fi dels Nocturns és baixar a conèixer, enmig de les tenebres, la Sira, una jove que ha arribat a complir la prova definitiva.
Vampirs, friquis i tacons d'agulla - Lluís Miret. Alzira : Bromera, 2017 .
Resum : La família Carranza descobreix que pateix una maledicció centenària que afecta a les filles majors de cada dues generacions. Gràcies a les investigacions històriques del pare, sabran que estan a punt de ser víctimes de l'atac d'un vampir que els ha jurat venjança eterna.
Veritat - Care Santos. Barcelona : Edebé, 2017 .
Resum : Absolt del càrrec d’assassinat, del que va ser injustament acusat als 14 anys d’edat, el jove Èric surt del centre de reforma de menors després de quatre anys d’internament. Malgrat tot, la reinserció en una societat carregada de prejudicis serà una realitat encara més dura. Serà l’amor una força suficient per superar les dificultats?

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Llicència Els continguts d’aquesta publicació estan subjectes a una llicència de Reconeixement - No comercial - Compartir 3.0 de Creative Commons.
Se’n permet còpia, distribució i comunicació pública sense ús comercial, sempre que se’n citi l’autoria i la distribució de les possibles obres derivades i es faci amb una llicència igual a la que regula l’obra original. La llicència completa es pot consultar a: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face