Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Cooperatives

Any_internacional_cooperatives

 

  • L'Organització de les Nacions Unides ha declarat el 2012 Any Internacional de les Cooperatives.
  • El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona contribueix amb el disseny del calendari anual de promoció i amb aquesta guia de lectura, que recull el material bibliogràfic disponible a les nostres biblioteques públiques i a la web.
  • Catalunya té una llarga tradició en l'àmbit de les cooperatives, que han esdevingut un factor social i econòmic de primer ordre.
  • Un dels edificis pioners, el de L'Econòmica de Palafrugell, va ser reformat l'any 2011 per acolllir una de les biblioteques més innovadores del nostre país.
"Quan les comunitats es troben involucrades en crisis materials o espirituals, o bé com l'actual que afecta ambdues qüestions, s'acostuma a dipositar la confiança en ideologies noves i renovadores. Doncs bé, tot al contrari d'allò que era previsible, els sectors afectats avui donen un cop d'ull enrera envers un programa d'actuació que tingué els seus principis a la vila de Rochale Comtat de Manchester (Anglaterra), l'any 1844, on es posaren els pilans d'aquest grandiós moviment" (Josep Recasens, Revista de Girona, 1983)

Índex

(↑) - Introducció

Castaño, Josep ; Joan, Pere [il] . Això és el cooperativisme. Barcelona : Mediterrània, 1995 .
Resum : Publicació bàsica amb l'objectiu d'explicar i difondre el món del cooperativisme. Hi ha reedicions.

(↑) - Articles

El món cooperatiu.
Resum : Amb motiu de l'Any Internacional de les Cooperatives ens endinsem en aquesta altra forma d'empresa per entendre com s'organitzen i com, des de l'economia social, fan front a la crisi actual.
Recasens i Adroher, Josep . El cooperativisme, una alternativa a la crisi...?. (Revista de Girona. ). "Núm. 105 (1983), p. 395-400"
Resum : Interessants reflexions, encara vigents malgrat que l'article es va publicar a començaments dels anys 80, amb una àmplia mirada cap a Europa, l'estat espanyol, el País Basc, catalunya i Girona.

(↑) - Webs

Aliança Cooperativa Internacional (ICA Coop).
Resum : La ICA és una ONG que representa cooperatives de tot el món. Es va fundar l'any 1895, i compta amb 269 socis de 97 països implicats en tots els sectors econòmics.
Butlletí d'Economia Cooperativa (Generalitat de Catalunya).
Cercador de cooperatives de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).
Confederació de Cooperatives de Catalunya.
Resum : La Confederació de Cooperatives de Catalunya és una entitat sense afany de lucre governada per entitats jurídiques corresponents a les 6 federacions de cooperatives existents actualment a Catalunya de diferents branques empresarials (agràries, consumidors i usuaris, ensenyament, habitatges, serveis i transportistes i cooperatives de treball associat). La pestanya "Recursos" ofereix una interessant bibliografia recent en línia.
Cooperatives existents (Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya).
Resum : Inclou dades actualitzades: directoris en format Excel
El web de 2012 fer per l'ACI.
Resum : Web específica per la commemoració del 2012 com a Any Internacional de les Cooperatives
Enllaços d'interès seleccionats per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).
Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).
Resum : La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) és l’entitat que aglutina, representa i lidera les empreses cooperatives de treball a Catalunya. Inclou un cercador de cooperatives on hi ha representat un conjunt d’empreses que ocupa més de 42.000 persones repartides per tot el territori català i presents a tots els sectors d’activitat econòmica: serveis a les persones, disseny, artesania, restauració, indústria o cultura, entre d’altres.
La Confederació de Cooperatives de Catalunya.
United Nations International Year of cooperatives (IYC - 2012).
Resum : Web oficial de l'ONU sobre l'Any Internacional de les Cooperatives / International Year of Cooperatives (IYC). Conté l'agenda d'esdeveniments arreu del món i al llarg de l'any, i també propostes per a l'adhesió i la participació.

(↑) - Ciències socials

Francés, Gemma ; Perxacs, Helena . Gènere, agricultura i representació de les dones en les cooperatives agràries a Catalunya. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2003 .
Resum : Una aportació femenina al món de les cooperatives del nostre país, a càrrec del grup de "Dones de la Unió de Pagesos". Reflexió sobre el fet que la majoria de les dones compaginen les tasques del sector amb les responsabilitats domèstiques.

(↑) - Dret

Legislación sobre cooperativas y sociedades laborales. Madrid : Civitas, 2009 .
Resum : L'edició més recent disponible a les nostres biblioteques. Inclou les modificacions efectuades per Llei 3/2009, de 3 d'abril, sobre modificacions estructurals de les societats mercantils, en la Llei 13/1989, de 26 de maig, de Cooperatives de Crèdit.
Feliu Rey, Manuel Ignacio ; Morillas Jarillo, María José . Curso de cooperativas.
Resum : L'abast de l'obra són qüestions generals del Dret de Cooperatives, amb exposició, estudi i sistematització de la jurisprudència del Tribunal Suprem i també les diferents lleis autonòmiques vigents i estatals.

(↑) - Economia

Empreses d'economia social de la comarca de l'Alt Empordà 2010 : cooperatives i societats laborals. Figueres : Consell Comarcal de l'Alt Empordà, 2010 .
Resum : Directori d'àmbit comarcal
Bruna, Fernando . Creación de empresas de economía social : planificación de un proyecto de cooperativa o sociedad laboral. Vigo : Ideaspropias, 2007 .
Resum : Fernando Bruna és economista especialitzat en Planificació Estratègica, Economia Internacional i Creixement Econòmic. Ha ensenyat a la Universitat Autònoma de Madrid i a la Universitat de Vigo, ha estat responsable d' Economia Internacional del Centro de Predicción Económica (CEPREDE) i investigador a la Universitat de Toronto.
Faura, Ignasi [com] . Consumidores activos: experiencias cooperativas para el siglo XXI. Barcelona : Icaria, 2002 .
Resum : Tracta diferents àmbits: la incidència econòmica i social de les cooperatives; la cooperativa de consum com organització de consumidors; la creació de noves cooperatives; les possibilitats que ofereix el consum electrònic; la distribució de productes culturales i els valors de responsabilitat ètica, social i ambiental juntament amb la participació dels treballadors.
Garcia Jané, Jordi ; Via Llop, Jordi ; Xirinacs Damians, Lluís Maria . La dimensió cooperativa : economia social i empresa al segle XXI. Barcelona : Icaria, 2001 .
Resum : Com a alternativa als dos grans paradigmes que van regir les economies occidentals del segle XX, el keynesianisme i el neoliberalisme, neixen noves maneres de fer empresa al servei de les persones. En aquest llibre es parla de la cooperativa clàssica, però també de societats laborals, organitzacions sense ànim de lucre, etc. Formen part d'un nou espai emergent anomenat economia social molt important en un període de canvis accelerats. Caldrà inventar l'economia i l'empresa del segle XXI amb noves maneres de produir i consumir, i la cooperativa vol ser una petita contribució a tot aquest procés.
Hernández, Santos . Fem cooperatives. Barcelona : Fundació Roca i Galès, 2003 .
Resum : Manual d’iniciació a l’organització cooperativa: identitat, principis, valors, tipologies, anàlisi de la realitat i possibilitats del cooperativisme actual. Del mateix autor de l'obra "Parlem de Cooperatives" (1998)
Moreno Martínez, María . La Innovació a les petites empreses catalanes : les cooperatives de treball. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2003 .
Resum : Adreçat a petites i mitjanes empreses catalanes interessades en innovar, aquest llibre correspon a l'extracte d'una Tesi Doctoral presentada a la Universitat Politècnica de Catalunya. Analitza el fenomen de la innovació empresarial en el marc geogràfic català i ho fa sobre la tipologia d'empreses menys estudiada i més representativa del nostre teixit: la petita empresa, concretament en el segment específic de les cooperatives de treball.

(↑) - Col·lecció local

Bosch, Pere . Cooperativa Agrícola de Banyoles : 100 anys. Banyoles : Cooperativa Agrícola de Banyoles, 2007 .
Resum : L'autor és especialista en Història Contemporània, els seus estudis s'han centrat en la monografia local i el sindicalisme agrari. Ha publicat diversos articles de divulgació i participa en obres col·lectives, com ara el Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans (2000), Història del Pla de l’Estany (2001), La Plaça Major (2007) o Cooperativa Agrícola de Banyoles. Cent Anys (2007).
Cárdaba Carrascal, Marciano . Campesinos y revolución en Cataluña : colectividades agrarias en las comarcas de Girona, 1936/1939. Madrid : Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo, 2002 .
Resum : Forma part del fons de les biblioteques: Comarcal de Blanes, Fages de Climent de Figueres, Pública de Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Iu Bohigas de Salt i Torroella de Montgrí.
Hernàndez, Gaspar ; Pijiula i Ribera, Jordi . 25 anys de la Cooperativa de la Vall d'en Bas i de la concentració parcel·lària.
Resum : Jordi Pujiula (Olot, 1947-2011) fou metge i historiador. Gaspar Hernàndez (Sant Esteve d'en Bas, 1971) és un escriptor, crític literari i periodista, conegut sobretot pel programa L'ofici de viure de Catalunya Ràdio.
Juanola i Boera, Albert . Cooperativa "L'Econòmica Palafrugellenca" : 1865-1990. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 1990 .
Resum : Estudi que aporta dades i documents a la història de l'economia de Palafrugell i també és útil per conèixer els orígens del cooperativisme de consum a Catalunya. Inclou una bibliografia sobre la realitat cooperativa delBaix Empordà.
Rabassa i Martí, Fèlix . Un segle de cooperativisme agrari a Blanes : en el 60è aniversari de la Cooperativa Agrícola de Blanes (1946-2006). Blanes : Ajuntament de Blanes, 2006 .
Resum : D'aquest treball destaca el seriós buidat de fonts historiogràfiques (ja siguin orals, llibres, revistes, arxius públics i privats...) i també les imatges que l'il·lustren. Tot plegat és un homenatge a la pagesia, testimoniant la seva vitalitat econòmica, social, cultural i sindical a Blanes.
Serna i Coba, Erika ; Testart i Guri, Albert . Un segle d'associacionisme agrari a Navata. Navata : Ajuntament de Navata, 2005 .
Resum : L'any 2005, durant la presentació del llibre, el prologuista i professor d’Història Econòmica de la Universitat de Girona, Enric Saguer, feia aquesta reflexió: “Aviat no quedaran pagesos i els que avui resten actius en el sector tenen poc en comú amb qui els havia precedit. S’ha passat d’una agricultura on produir per l’autosubsistència tenia un pes important, a una agricultura mercantil que produeix per vendre i necessita comprar per produir”. (Font consultada: Vilaweb)

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Insta