És notícia

...

Arriba a Blanes ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’, l’exposició de la ciència ciutadana marina


Meduses rares, peixos fora de rang de distribució conegut, algues invasores que ocupen l’hàbitat d’espècies natives, microplàstics transportats per les onades fins a les nostres platges… Aquestes són algunes de les imatges i objectes que es podran veure a l’exposició ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’, des de l’1 fins el 28 de febrer a la Biblioteca Comarcal de Blanes. El 6 de febrer a les 19.00h tindrà lloc la de presentació del projecte i la visita guiada per l’exposició de la mà dels investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes.  

El CEAB, com a coordinador de l’àrea de la Costa Brava de la plataforma de ciència ciutadana marina observadorsdelmar.cat, porta a la Biblioteca Comarcal de Blanes l’exposició ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’. La mostra, reflexa la contribució dels ciutadans a la investigació marina dels darrers sis anys i és converteix en un aparador d’aquesta plataforma de ciència ciutadana en la qual s’hi han sumat més de 1.600 ciutadans i més de 160 entitats.  

Pescadors, bussejadors, navegants, esportistes, habitants de zones costaneres i escoles treballen conjuntament amb 80 investigadors de 14 institucions científiques i ja han recollit més de 8700 dades. L’exposició s’ha plantejat de forma itinerant i pretén mostrar la col·laboració de ciutadans i científics en la recerca marina i l’efectivitat de la xarxa d’Observatoris sentinella, nascuda al 2016 i formada per diferents entitats lligades al mar, que col·labora en el seguiment continuat d’alguns fenòmens de canvi que s’estan observant al Mediterrani.  

El CEAB manté des dels inicis una forta implicació amb aquesta plataforma de ciència ciutadana i diversos investigadors del centre lideren o participen activament en projectes com el d’Algues invasores, Peixos mediterranis, Esponges introduïdes, Deserts submarins i Plàstic 0, projecte que també involucra a les escoles en la recerca. Per aquest motiu, després d’inaugurar-se a Barcelona i traslladar-se a Granada, Roquetas de Mar, Almeria i Mallorca, ara l’exposició visita la vila de Blanes de la mà del CEAB i amb el suport de la Biblioteca Comarcal de Blanes.

   

“Els investigadors ens hem de centrar en unes zones concretes que freqüentem molt, però no tenim ulls per tot i el mar és molt gran. En canvi, de persones n’hi ha a tot arreu. Quan els ciutadans ens ofereixen dades de zones a les quals no podem anar ens estan oferint una visió molt més global i això ens permet detectar problemes que desconeixíem. Gràcies a aquestes dades, per exemple, hem pogut establir els límits de distribució de l’alga invasora Caulerpa cylindracea i conèixer l’evolució de la invasió. Alhora, ens inspiren per a fer nous estudis i plantejar experiments que augmentin el coneixement que tenim de cada cas”, afirma María García, investigadora del CEAB i col·laboradora del projecte d’Algues invasores d’Observadors del Mar.  

Els reptes d’Observadors del Mar es centren en grans àrees temàtiques com l’anàlisi dels efectes del canvi climàtic en la biologia i distribució de les espècies, un millor coneixement de la biologia d’espècies autòctones, la detecció i seguiment de l’expansió d’espècies invasores, la presència de plàstic a les platges o denúncia de les conseqüències de la contaminació més generalitzada al medi marí. Alhora, cada projecte té els seus propis reptes i tothom pot col·laborar amb els investigadors per tal d’assolir-los plegats i proposar-ne de nous.

       

“Aquesta plataforma reflexa la importància de reunir totes les mirades dels ciutadans per a construir junts un nou coneixement i influir en les decisions locals i globals al voltant del medi marí. La finalitat última de l’exposició és la d’incentivar al públic que sent estima per la mar a participar en aquesta iniciativa i a convertir-se en un nou observador del mar. Avui dia, gràcies als mòbils, internet i les xarxes social és fàcil contribuir a l’avanç científic amb l’aproximació de la ciència ciutadana, la qual està revolucionant la ciència i la societat”, explica Elisabetta Broglio, comissària de l’exposició.  

La mostra ha estat dissenyada i organitzada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Mediterranis (IMEDEA-UIB-CSIC) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).  

   

 

Més informació: www.observadorsdelmar.cat // www.ceab.csic.es   Facebook: @Observadoresdelmar // @ceabcsic   Twitter: @obsdelmar // @CEABCSIC

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins, de 10.00 a 13.00 h: de dimarts a dissabte
Tardes, de 16.00 a 20.00 h: de dilluns a divendres

CONTACTE

C. de Víctor Català, 12

17320 Tossa de Mar

Tf. 972342961

biblioteca@tossademar.org

SEGUEIX-NOS!