Club de lectura d'adults

Llegim L'últim dia abans de demà d'Eduard Márquez

El club de lectura s'estrena amb L'útlim dia abans de demà d'Eduard Márquez. Ens trobarem per comentar-lo el proper dia 26 de febrer.

Eduard Márquez (Barcelona, 1960) és escriptor de narrativa per a adults i infants. Tot i que es va donar a conèixer amb dos poemaris en castellà, ha desenvolupat el gruix de la seva obra en la novel·la i el relat. Inicialment publica dos reculls de narracions curtes, Zugzwang (1995) i L'eloqüència del franctirador (1998). Més tard, es decanta per la narrativa i publica les primeres novel·les: Cinc nits de febrer (2000) i El silenci dels arbres (2003).

Pel que fa a la literatura infantil i juvenil, ha escrit diversos llibres, com ara Els somnis de l'Aurèlia (2001), Les granotes de la Rita (2002) o L'Andreu i el mirall de les ganyotes (2004). Segons el mateix autor, hi aboca la màgia i la imaginació, més absents en la literatura per adults. Els seus personatges infantils estan exquisidament construïts; la seva actitud desperta, lluny de ser càndida i innocent, els fa molt especials en les accions tan quotidianes com imaginatives. L'elaboració lingüística de Márquez també es percep en la literatura per als més menuts, dotada d'un llenguatge polidament espontani molt adequat per a aquests lectors.

L'obra que ha obtingut més reconeixement és La decisió de Brandes (2005), que el 2005 rep el Premi Octavi Pellissa i l'any següent és distingida amb el Premi de Narrativa de la Crítica Catalana. Hi destaca una manera ben personal de narrar, basada en l'herència de Kafka i de la literatura centroeuropea.

L'obra de Márquez destaca per la recerca de l'abstracció per sobre d'escenaris concrets i temps cronològics. El novel·lista va a l'interior dels personatges, en descriu les seves obsessions. També és un estilista; la seva prosa segueix el ritme intern de la llengua, que acosta a la música. Aquesta forma de treballar el porta a una estructura narrativa calculada, controlada, en què res es deixa a l'atzar tot i una aparent espontaneïtat. Excel·leix en el gènere de la novel·la curta. 

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari