CLER

CLER - Club de lectures recomanables

Revetlles que fan goig

El fet que aquest any Sant Jordi coincideixi amb diumenge ha fet que la majoria de biblioteques celebrin la revetlla uns dies abans, principalment el divendres 21, i que el programa d'activitats s'allargui fins a la següent setmana. Una setmana rica en actes literaris, amb concursos, autors convidats, tallers i espectacles per deleitar a lletraferits i apropar el món dels llibres a tothom.


L'encís i el misteri del drac sobrepassa fins i tot la dels altres personatges de la llegenda. Els dracs són els protagonistes absoluts de l'imaginari infantil a les biblioteques. Apareixen especialment a l'hora del conte; ja hi ha professionals que fan una proposta especial per aquesta diada com és el cas de la Companyia La Minúscula amb “Contes de Dracs” (divendres a la biblioteca Calonge), el conte musical de Pep Puigdemont (que actuarà divendres a la placeta de Porqueres), “Quan els dracs treien foc pels queixals” de la companyia El Borinot Groc (que actuarà dissabte a la biblioteca d'Anglès), o el recull “Aventurers, dracs i d'altres espècies” a càrrec d'Albert Quintana (dissabte a la biblioteca de Lloret). Però també es materialitzen com a excusa per disfressar-se, tal com proposa la biblioteca de Vidreres “Converteix-te en drac”. Hi ha iniciatives ben originals i molt d'acord amb l'interès per les noves tecnologies. A Porqueres, per exemple, Qpertin faran un taller dirigit a la mainada amb l'objectiu de crear una pel·lícula basada en la llegenda de Sant Jordi.
D'altres contacontes amb regust literari, poètics i alhora divertits pot ser la proposta de Núria Clemares “Tereseta juga a Sinera” per submergir-se en l'univers de Salvador Espriu i que es farà el dimecres 26 a la biblioteca de Les Planes d'Hostoles.
 

Homenatges, autors locals i art interdisciplinar

Els homenatges i aprofitar la col·laboració dels autors locals per donar a conèixer i valor a la seva obra és una altra de les propostes comuns a les biblioteques gironines. A Caldes de Malavella celebren el desè aniversari de la publicació del primer conte de gegants “Avi Justinià, no puc dormir!” amb l'autora caldenca Anna Macias i l'il·lustrador Albert Casanovas. També homenatgen a Francesc Ferrer i Guàrdia amb el llibre “Envidia. Cuento ateo” a càrrec e Ramon Anglada i Jordi Albaladejo. A Palamós s'obre l'espai “Amb veu pròpia” per donar veu als autors locals, mentre a Porqueres divendres hi haurà lectura de poemes a càrrec de Roger Vilà Padró i Josep Pintó amb un tast i maridatge de vins i xocolates, i a Calonge dissabte Jaume Aymar presentarà una guia bibliogràfica sobre Calonge i Sant Antoni amb el títol “Els nostres llibres”. A Santa Cristina d'Aro, es celebren els 50 anys de l'arribada del doctor Josep Trueta al municipi com estiuejant. Ho faran alternant les lectures d'un llibre editat pel periodista escriptor Quim Torra amb la correspondència entre el doctor i el músic Pau Casals, amb peces musicals interpretades per alumnes i professors de Santa Cristina d'Aro. 


La literatura combina molt bé amb d'altres arts. La literatura i la música es fan presents també a revetlla de Sant Jordi de Sant Hilari, intercalant el concurs de narració curta de divendres amb la música en directe de Robert Santamaria i de Dafnia Duo. La literatura i el teatre es fan presents amb la representació de clàssics com “La guarda cuidadosa” de Miguel de Cervantes a càrrec de La caravana de Les Arts dissabte a la biblioteca de Lloret, o el Club de Lectura de Teatre que la mateixa biblioteca organitza l'endemà amb el comentari de l'obra de W. Shakespeare “Ricard III” tenint com a convidat l'especialista Josep M. Oroval. Les lectures dramatitzades també aporten color a la revetlla. A Palamós, l'Agrupació teatral La Gespa llegirà diversos autors a “Amb veu de Gespa”.
 

Clubs de lectura amb escriptors i concursos per començar a ser-ne

Els clubs de lectura són una bona excusa per, en aquesta ocasió, convidar a l'autor de l'obra a comentar i obrir el club al poble. A Les Planes d'Hostoles, el divendres 28 vindrà en Josep Torrent per comentar amb els lectors la novel·la policíaca “La sang és més dolça que la mel”, mentre que aquell mateix dia a la biblioteca de Caldes el Club de lectura juvenil comentaran la novel·la “Noel et busca” amb l'autor empordanès Àngel Burgas. Les xerrades i presentacions de llibres són una altra manera de convidar a autors i apropar-los al públic. A l'Escala, divendres vindrà Josep Torrent a fer una xerrada sobre “El manuscrit Voynich: el llibre més misteriós del món” amb coca i cava.

Els concursos de microrelats són una manera d'incentivar la lectura i l'escriptura. Enguany es lliuraran els premis del primer Concurs de Literatura Infantil i Juvenil divendres a Vidreres i dissabte a Palamós, a Sant Hilari el divendres es lliuren els premis del concurs de narració curta, i a Caldes els premis del 14è concurs de microliteratura Joaquim Carbó. Moltes més biblioteques participen i proposen concursos literaris per aquestes dates.
 

De tot una mica

Entre les manualitats pròpies d'aquesta diada, no poden faltar el marcapàgines (dilluns a la biblioteca de Calonge), o les roses de paper (divendres a la biblioteca d'Anglès). D'altres propostes més agosarades són el Taller de dibuix manga a càrrec de Nippònia Idiomes a la biblioteca de Lloret.

Espectacles i activitats diverses emmarquen la celebració de la Diada de Sant Jordi. La biblioteca de Vidreres organitza la “fira del llibre usat”, on els usuaris podran emportar-se el llibre que més els agradi. A Caldes, diumenge hi haurà l'espectacle “Cösmix” a càrrec de Teatre Mòbil, i a la tarda cinema infantil amb la pel·lícula “Zootròpolis”. A Calonge, fins i tot hi haurà una gimcana “El cultureta” organitzada per l'Espai Jove.

Consulteu la programació de la vostra biblioteca més propera, segur que us engrescarà!

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari