« Tornar a la web de la Biblioteca Joaquim Bauxell

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

GENER 2017 "Madame Bovary" de Gustave Flaubert

"Madame Bovary" de Gustav FlaubertClub de lectura: DIMARTS 31 de GENER a les 19h.

Resum:

És una famosa obra del realisme publicada el 1857 i la seva protagonista és Emma Bovary, que ha esdevingut un arquetip literari.

La novel·la narra els pensaments i vivències d'aquesta dona, infeliçment casada, a la recerca d'una altra vida i la seva influència en la gent que l'envolta. Emma ha estat anomenada "Quixot femení" perquè són les lectures les que la fan embogir i buscar una vida inexistent, molt millor que la que té en realitat amb el seu marit Charles. Ella voldria viure les aventures de les novel·les del romanticisme. Per això busca diversos amants i va gastant la fortuna del seu espòs, anhelant el luxe que embolcalla les seves heroïnes.

La seva figura critica la burgesia i el seu convencionalisme, incapaç de viure com demana la imaginació i el sentiment, però també culpable d'ofegar-la per ser dona fins que no li queden sortides. L'estil del narrador, en tercera persona omniscient, permet criticar aquesta classe social sense arribar a acceptar la fugida que representen les lectures de la protagonista (com es veu al final de l'obra). Es focalitza en Emma però alterna amb la visió del marit, l'apotecari i els diversos amants per contrastar-ne les intencions amb a visió ingènua d'ella.

Autor:

Gustave Flaubert (Rouen, 1821 - Croisset, 1880).

Va estudiar sense entusiasme al Collège Royal i després a l'institut de la seva ciutat natal.

L'estiu de 1836 es troba a Trouville-sur-Mer amb Élisa Schlésinger, per qui sentí tota la vida una profunda passió. Amb bona fortuna en el sorteig, escapà del servei militar i emprengué, el 1841, la carrera de dret sense gaire convicció.

El gener de 1844, deixa els estudis per culpa de les seves primeres crisis nervioses i, el mes de juny del mateix any, s'instal·la a Croisset (Alta Normandia), a la riba del riu Sena. Entre els anys 1849 i 1852 féu un llarg viatge a l'Orient amb en el transcurs del qual visita, entre altres indrets: Egipte, Jerusalem, Istanbul i Itàlia. A més dels viatges, era un home esportista.

A l'estiu de 1851, Flaubert emprengué la redacció de Madame Bovary, la qual s'allargà durant 56 mesos. A finals de l'any 1856 la publica en una revista i l'abril de 1857 la publica com a llibre, cosa que generà un procés amb l'acusació d'atemptar contra la moral.
Flaubert va ser exculpat, a diferència de Baudelaire. El 1864, començà la redacció de L'educació sentimental, que es publicà el novembre de 1869. El 6 d'abril de 1872, morí la mare de l'escriptor. En aquesta època, patí problemes financers i de salut, per causa de malalties nervioses.
Per desgràcia, la mort se l'endugué el 8 de maig de 1880, a Canteleu, al petit poblet anomenat Croisset.

Obres destacades:
1857 Madame Bovary
1862 Salambó
1869 L'educació sentimental
1874 La temptació de Sant Antoni
1877 Tres contes

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

simple_captcha.jpg
(escriviu el codi de la imatge)

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal