Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Jane Austen

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Jane Austen (1775-1817) és una novel•lista molt peculiar. A cavall del segle de la Revolució Francesa i la culminació del programa il•lustrat i el segle de l’explosió del romanticisme i la Revolució Industrial, no es pot classificar ni en un ni en l’altre. Les seves novel•les conserven el bon sentit de la Il•lustració, com a filla d’un clergue rural que era, i l’expansió del sentiment pròpia del romanticisme. No va ser la primera dona a escriure i publicar en anglès ni de lluny, però sí que va ser, junt amb les germanes Brontë, per cert, filles d’un clergue rural, de les primeres a escriure novel•la d’alta literatura. En efecte, fins llavors, les autores angleses s’havien limitat a la literatura de gènere, fos la novel•la gòtica, com és el cas ben conegut d’Anne Radcliffe, fos la novel•leta sentimental, que als segles XVII i XVIII va tenir un gran creixement en aquesta llengua. I de fet l’esquema de les novel•les d’Austen s’acosta molt al de la novel•leta sentimental (noia humil s’enamora d’home de classe superior i, després de mil desgràcies, aconsegueix casar-s’hi), despullada de les peripècies que acostumaven a farcir-la. Nua la trama, amarades de penetració psicològica, d’atenció al matís i el detall, les novel•les d’Austen assoleixen una profunditat que els dóna la grandesa. En el cas de la nostra novel•la, Mansfield Park, el nucli de l’obra podria definir-se com la victòria de la immobilitat persistent.

Albert Mestres

Comentaris

Marta
15 de setembre de 2010 - 13:54

Ara que és el temps que surten les col·leccions, en fan una de pel·lícules basades en llibres de la Jane Austen ("Mansfield Park", "Persuassió", ...). Les primeres entregues són d'una mini-sèrie d'"Orgull i Prejudici" que està molt bé i, a més, magníficament interpretada per Colin Firth i Jennifer Ehle.

Mercè
14 de setembre de 2010 - 10:19

Ahir vaig poder veure la pel·lícula que va dir la Mila. I vosaltres? A mi em va agradar. Està molt ben feta i molt ben interpretada. És plena de frases memorables. Hi ha molts paral·lelismes amb la novel·la de Jane Austen: l'època, les relacions socials, etc... I també algunes de les idees que suren a Mansfield Park: la importància de les renúncies personals i de la contenció dels sentiments...Si no la vau poder veure us la podem demanar, he vist que la tenen a moltes biblioteques de la xarxa. Aquest és el tràiler:
http://www.youtube.com/watch?v=J9M2Mim666Q&feature=related

Mila
13 de setembre de 2010 - 11:45

Estic avançant en la lectura . Si és un retrat fidel de l'ambient de l'època és digne de comentari. D'una banda sembla que tothom tenia assumides les grans diferències de classe i d'altra aquestes diferències només es basaven en el poder adquisitiu i el bon nom. He quedat admirada de la superficialitat i el despreci de la gent benestant i de la submissió i l'aceptació d'aquests rols de la resta de la gent.

Per cert, avui a la 2 fan la peli "La joven Jane Austin", no ens la podem perdre.

Nou comentari