Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Àlvar Noguera, productor de nèctar dels déus.

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

En Joan de la mel ens fa arribar una informació molt interessant.
L'Àlvar Noguera és un apicultor empordanès, un pioner en la producció d'hidromel. Descendent d'una família de viticultors, va decidir dedicar-se a l'elaboració d'aquest producte ancestral després que el conreu de la vinya deixés de donar beneficis.
A la revista dels apicultors de Catalunya, L'Eixam, de l’abril del 2007, li fan una entrevista sobre aquest tema i ell mateix explica el procés de destil•lació del vi de mel, com a ell li agrada dir. Ho fa d’una manera molt especial.
A través dels seus comentaris hi endevinem un personatge ben particular, amb aquest tarannà empordanès tan característic.
Un exemple: l’Àlvar Noguera també fa la tira còmica de la revista, sempre protagonitzada per formigues “pel seu pensament lineal, tan semblant al de l’home”.
Quan explica que una de les principals característiques del seu vi de mel és l’envelliment de la bóta diu: “Envelleix amb bóta molt de temps...perquè no el venc d’entrada. No, perquè no hi ha demanda.”
Moltes de les expressions per descriure el vi  m’han fet pensar en les que ens feia el sommelier Xavier Morera el dia de la Vinoteca. Són aquestes descripcions tan poètiques: “Apago el foc i envaso la primera ampolla amb el cor" , “Els caps, forts i picants, no acaben de funcionar”, “El serpentí comença a manxar. Expulsa rítmicament glopades d’aire fresc juntament amb el destil•lat. Recorda una màquina de tren a vapor. És un fenomen que no acabo d’entendre.
Us enllaco amb l’entrevista i amb la descripció del procés de destil•lació. De debò que no té pèrdua. A més, avui el tastarem aquest vi de mel. Un privilegi.

Entrevista a Àlvar Noguera

Comentaris

Mila
09 de maig de 2011 - 21:35

Ja ho pot ben dir que l'hidromel és el nèctar dels déus...

Quan en Joan es va donar a prova aquesta beguda ens podia haver dit que era una mena especial de vi dolç, i ens ho hauríem cregut. Només quan ja t'havies empassat aquest elixir notaves a la boca aquell regust de mel i pensaves, com és possible que no sigui vi?

Tot un descubriment, aquest beuratge...

Nou comentari