Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Més notes de lectura "Dos dies més de sud"

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia



 

“I aquí es parla de la llengua”
L'”esbarzer” i la “discussió amb els savis” i la “divinitat enterca” ens remet a la doctrina inculcada a la infantesa i obre els records d'infantesa amb els llonguets i el reny. El poema s'adreça a dues dones o potser dues en una, probablement anglosaxona, que té la llengua però no la té perquè no viu on es parla. La llengua no apresa, la llengua heratada, és mirra, or, encens que arriba amb la màgia de la infantesa.

“El pinar de l'aeroport”

Una mena de calidoscopi de la vida actual. Potser algú observa la complexitat de la vida des de la sala d'espera d'un aeroport? Alma Tadema: cèlebre pintor britànic de finals del segle XIX d'escenes romanes. Damiata: ciutat del Nil egipci. “Només els feixistes i l'església... l'estrella groga.” Record de Mathausen? Elpènor: mariner de la nau d'Ulisses que es desconcertat per l'embriaguesa va morir estimbant-se des del balcó del palau de Circe. “el poeta exiliat a Tràcia”: Ovidi, el poeta de l'amor i l'exili. T.S. Eliot: un dels poetes fonamentals de la literatura anglosaxona del segle XX.

“Primeria de juny”
S'hi combinen pinzellades de vida quotidiana amb brots existencialistes (“Hi serem quan ja no quedi res?”) i evocacions del passat. S'acosta el final de la vida. Només l'amor ens redimeix.

“La batalla de l'Ebre”
Brutal contraposició entre la memòria de la guerra, els records de joventut i el present. Al final es confonen els soldats afusellats de genolls amb els Tres Reis agenollant-se davant de l'infant.

“Acció de gràcies”
Una llista de les coses de la vida, del bo i el dolent que fa el tot de la vida. La perspectiva de la mort ens permet apreciar la vida.

“All of me”
Separació. Final de l'amor.
 

“Aquarel·la”
El poeta contempla un quadre concret, una aquarel·la “penjada d'una paret pel coll”. L'acte de contemplar l'aquarel·la s'assimila a l'acte amorós, a una relació amorosa.

“La font”
Una ànima tranquil·la remoguda per les paraules del poeta.

“Guerra”
La batalla de la vida quotidiana.


Albert Mestres

Comentaris

Mila
12 de juny de 2011 - 18:43

Segurament aquesta poesia em sobrepassa perquè no en sé prou... Però si que trobo trossos molt macos que no sempre reflecteixen el sentit dels poemes. Aquests versos són de COINCIDÈNCIES

"... Coincidències. És bonic pensar
en un món encara més feliç
que el món de les felicitats conegudes
o que l'ampolla buida que sura
més enllà de les tempestes. No li cal motiu
i no té destí: mai no n'ha dut cap
i és infinita..."

Nou comentari