Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Lectures d'estiu: Wonder i Incógnito

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Recomanacions literàries de l'Anna Sàbat.


R.J. Palacio. Wonder. La Campana, 2012

O la seva versió en anglès:

R.J. Palacio. Wonder. Gorgi Books, 2012

"Em dic August, per cert. No penso descriure la meva cara. Segur que és molt pitjor que tot  el que us esteu imaginant.»

L’August és un nen amb la síndrome de Treacher Collins, una malaltia causada per una mutació genètica. Les persones amb aquesta síndrome pateixen deformitats craneoencefàliques, a vegades molt greus: absència de pòmuls, ulls inclinats cap avall, absència de pestanyes, llavis leporins... En aquest llibre veiem com se les arregla aquest nen, valent i amb sentit de l’humor, davant la mirada de la resta de la gent. Una vida difícilment imaginable explicada de manera molt planera. Perquè us en feu una idea, us recomano una entrada al bloc Llibres i companyia. És una experiència del club de lectura juvenil de la biblioteca Ernest Lluch de Girona. En Jordi, el seu conductor, va proposar aquest llibre als alumnes de 3r d’ESO de l’ Institut Santiago Sobrequés. Un dia, cercant informació, es va trobar el bloc d’una noia que pateix aquesta síndrome i la va convidar a la trobada. Aquest és el seu relat.


“Wonder”. Una experiència enriquidora a l’institut.

 


David Eagleman . Incógnito. Las vidas secretas del cerebro. Anagrama, 2013


L'altre recomanació de l'Anna és un assaig de caire divulgatiu que ens parla del cervell subconscient.


Incógnito nos ofrece una versión notable de las consecuencias que tiene para nosotros el ascenso de la neurociencia como un instrumento para pensar el mundo... Según Eagleman, nos pone ante la última frontera de nuestra pequeñez y contingencia: la comprensión de que la conciencia no es el centro de la mente sino una función limitada y ambivalente en un vasto circuito de funciones neurológicas no conscientes. De ahí que la mayoría de nuestras operaciones mentales ocurran “de incógnito”. Pero no debemos preocuparnos por este “descentramiento”, porque la ciencia también nos muestra que el cerebro y la mente y la vida son aún más maravillosas y emocionantes de lo que habíamos pensado hasta ahora» (Alexander Linklater, The Observer).

Tot el text aquí


També us enllaço amb la crítica que en va fer el diari El País perquè diu coses com aquesta:


La perplejidad que nos produce la inmensidad del cosmos es comprensible, pero también suele resultar engañosa. En un solo centímetro cúbico de nuestro cerebro hay tantas sinapsis —nexos entre neuronas— como estrellas en nuestra galaxia, la Vía Láctea, que en la práctica supone casi todo ese majestuoso espectáculo que nos ofrece el cielo nocturno.


Lo que esconde nuestra mente.
 

Wonder el podeu trobar a la biblioteca de Caldes. Si voleu llegir Incógnito us el podem demanar a través del préstec interbiobliotecari.

Nou comentari