Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Nel mezzo del cammin di nostra vita...

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

El grup de lectura ens vam trobar per a comentar la Divina Comèdia de Dante. Havíem proposat llegir només la part de l’ Infern, però algunes es van animar i la van acabar de llegir tota. Totes estaven d’acord que el Purgatori i el Paradís eren una mica més avorrits.

             Domenico di Michelino: Purgatori (1465)


L’Albert ens va fer una bona introducció sobre el text i sobre Dante. Ens va parlar de la seva obra anterior: Vita Nuova i va situar la Divina Comèdia en el seu context temporal, tant polític com literari.

Per escriure la Divina Comèdia, aquesta extraordinària cartografia de l’univers moral, Dante es va inventar una nova forma de versificació. És la “Terza Rima”, que segueix el patró A-B-A, B-C-B, C-D-C, D-E-D...que li dóna una nova sensació de fluïdesa.

Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura
ché la diritta via era smarrita.
Ahi quanto a dir qual era è cosa dura
esta selva selvaggia e aspra e forte
che nel pensier rinova la paura!


Cristóbal Rojas. Dante y Beatriz a orillas del Leteo (1889)


Va ser molt interessant llegir les diferents traduccions que va portar la gent del grup. Versions de Andreu Febrer, Sagarra, Mira i en castellà d’un volum que va portar la Mira editat per Orbis. Podreu llegir l’ inici de l’obra en les diferents traduccions a les fotografies del final. L’ unica versió que no tenim és la de la Mary, que la va escoltar llegida en anglès.
Vam sopar molt bé, amb plats fets a mida per l’ocasió. Hi ha grans cuineres al club!

Nou comentari