Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Trobada vinyoliana amb Pep Solà i Anna Maluquer.

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

El divendres 17 d’octubre al vespre ens va apropar a l’obra de Joan Vinyoli de la mà de l’Albert Mestres, en Pep Solà i la rapsoda Anna Maluquer.

Vinyoli construeix una obra com a resposta a una vida viscuda molt intensament i ho vam poder comprovar. “La poesia de Joan Vinyoli és la crònica lírica d’una vida apassionada” (Pep Solà).

Una vida on la natura hi ocupa un espai preferent i que descobreix durant els seus estius a Santa Coloma de Farners. “I la natura em crida” és el seu primer vers. Més tard, serà el mar qui el cridarà. Aquesta vegada gràcies a les seves estades a Begur.
Una obra poètica que ve marcada pel descobriment de Rilke i la seva amistat amb Carles Riba i que prové d’una conversió interior marcada per experiències vitals doloroses però reveladores: «I must do something of my poverty» (He de fer alguna cosa de la meva indigència).

Sordejo 

Sordejo, però
no cridis. Parla baix.
"If music be the food of love
play on". No tornaré. No tornis.
I must do something of my poverty.


Relacionat amb això us recomanem l'article d’en Pep Solà:

Joan Vinyoli durant la Guerra Civil.

Aquest article d’en Jordi Nopca també és interessant. Relaciona cronològicament la vida i obra del poeta:

Joan Vinyoli: metafísic o realista?

Vam dividir la sessió en dues parts. La primera va ser una introducció general a la vida i obra de Vinyoli. L’Anna Maluquer va llegir una selecció de poemes de tota l’obra anterior a Passeig d’aniversari. A la segona part ens van centrar en aquest últim poemari, que era la nostra lectura escollida.

Aquests són els poemes que vam poder escoltar:

1a. part:

"No la cançó perfecta" (Les hores retrobades)
"Cap a les deus" (Les hores retrobades)
"Algú m'ha cridat" (El Callat)
"El camí" (El Callat)
"Plaça vella" (Realitats)
"Autoretrats amb fang i robins" (Realitats)
"Sunt lacrimae rerum" (Tot és ara i res)
"L'espectacle" (Encara les paraules)
"Platja dura" (Ara que és tard)
"Amb ronca veu" (Vent d'aram)
XV (Llibre d'Amic)
XV (Cants d'Abelone)
"El bany" (El griu)
"Grans vacances" (Cercles)
"Manobre" (A hores petites)
"Cançó blava" (Domini màgic)

2a. part:

del llibre Passeig d'aniversari
"Vespre a la cafeteria" I i III
"Sense mans" I i IV
"Elegia de Vallvidrera" I, IV, V, VI, VII i VIII

Aquí teniu un petit recull fotogràfic pel record.


 

Comentaris

Mercè
24 d'octubre de 2014 - 08:32

Benvolguda Mercè,

dir-te, primer, que l'acte de l'altre dia va ser una de les sessions de club de lectura més reeixides a les quals he assistit. Felicitar també l'Albert Mestres per la gosadia de programar lectures de poesia a les sessions del club. I a en Pep Solà, per la seva militància vinyoliana i per confiar en mi a l'hora de donar la veu al poeta. Vinyoli va ser capaç—i ho celebro!— de congregar una bona colla de persones que van seguir tot l'acte amb molt d'interès, tot i la borratxera poètica i biogràfica. Però tractant-se de Vinyoli, quina millor manera d'homenatjar-lo hi ha que la d'agafar una bona borratxera... de paraules! I per acabar-ho d'adobar, un bon "àpat companyonívol", on "de res no cal parlar, que la guspira /de l'esperit es manifesta als ulls /i som un tot sabent-nos solidaris" . Un plaer haver-ho compartit amb totes i tots vosaltres.

A reveure!

Anna Maluquer

Mila
23 d'octubre de 2014 - 11:29

Va ser una sessió absolutament enriquidora, tant per les explicacions d'en Pep com per la interpretació dels poemes. Com a públic no vàrem ser gaire participatius però feina tenim a processar tota la informació que rebem en poca estona.

Nou comentari