Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Dijous 15 de gener: Carlo Goldoni

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Hem ajornat la sessió del club de lectura amb Jaume Cabré i l’hem substituïda per una lectura de teatre. Hem escollit l’obra L’hostalera de Carlo Goldoni (Venècia 1707–París 1793) estrenada l'any 1753. Una comèdia molt divertida i sorprenentment feminista per l’època. Gairebé futurista.

La Mirandolina és una dona lliure que en cap moment se sent inferior als homes, és una dona emprenedora, entremaliada, astuta, provocativa,lliure…mestressa d’un hostal de Florència que es proposa un repte important, gairebé impossible: enamorar un misogin. Una baralla entre persones? Una guerra de sexes? Una lluita per la llibertat? L’Hostalera, una història escrita en el segle XVIII que manté tota la seva vigència. (Grup de teatre La Tralla)


Sergi Belbel és el seu traductor al català i opina que:
 

Si furguem en les línies de diàleg i en el cor dels personatges , ens adonem que el joc que proposa Goldoni no té res d'innocent , de frívol i , en el fons , de divertit. Mirandolina es proposa venjar a les dones per segles de domini dels homes, però , un cop ficada en l'embolic es mostra feble, es fa enrere, no està disposada a renunciar al seu petit món burgès ni al seu hostal. I s'estableix una lluita entre la passió amorosa, destructiva, i la raó . i opta per no seguir els impulsos del cor . Fa el que, en el fons, fem tots i el que l'època neoclàssica demanava: el triomf de la raó .

Aquí teniu un vídeo que, en una mica més d’un minut, repassa diferents escenes de l’obra. 

Nou comentari