Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Lectura anual 2015: Pel camí de Swann de Marcel Proust

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Durant un sopar memorable a ca la Manela, vam decidir que cada any llegiríem un dels llibres que formen part de l'obra A la recerca del temps perdut de Marcel Proust, començant pel primer llibre Pel camí de Swann. Ha arribat l'hora de fer la primera de les nostres trobades proustianes. Serà el 15 de gener a les 19:30h a la biblioteca. Aquest és el text introductori de l'Albert Mestres. 

Ah, Proust! Pot agradar més o menys, però sense Proust la literatura del segle XX no seria el que és, i sense la Recerca del temps perdut, avui ni tan sols recordaríem qui era Marcel Proust. Tota la prosa posterior, sobretot després de la segona guerra mundial, és deutora de Proust: el punt de vista, el detall, l'operació de separació de l'objecte literari de l'objecte real, la consciència literària de l'escriptor i el lector, Rodoreda, Villalonga, Nabòkov... La Lectura de la Recerca no es pot dir que sigui entretinguda, però sí que és hipnòtica, t'hi submergeix sense que te n'adonis. Aquesta obra, i això és la clau de lectura, és l'esforç titànic per recrear, per donar nova vida, a un món irremissiblement perdut, triturat per la desmemòria i el pas del temps. Aquell món concret, el de la infantesa i la joventut de Proust, ha quedat perdut per sempre, irrecuperable, però l'esforç ha valgut la pena, perquè ens ha deixat una nova realitat, una realitat literària segurament més consistent que la que pretenia recuperar. 

Albert Mestres

Recordeu que fa temps vam obrir una entrada al bloc per anar comentar l'obra a mesura que la llegíem. És aquest:

Ja n'hi ha Proust!

Comentaris

Rosa Soler
23 de desembre de 2015 - 09:40

En busca del temps prdut, és una obra difícil de llegir i de compendre, però quan hi entres de ple, sap greu acabar. Gaudeixes llegint i t'introdueixes dins la trama com si fossis un personatge més de l'argument del llibre.

Nou comentari