Loading...
Club de lectura Llegir per gaudir
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Émile Zola. L'obra (gener 2017)

per:
Biblioteca Comtat de Cerdanya

La primera lectura del club del 2017 és L’obra, d’Émile Zola. Zola (1840-1902) està considerat el més gran representant del naturalisme i un dels millors escriptors en llengua francesa. Va decidir escriure novel·les que aprofundissin en tots els aspectos de la vida humana i que documentessin els problemas socials independentment de qualsevol sensibilitat política. Va produir un sorprenent i complet retrat de la vida francesa, especialmente de la parisina, de finals del s.XIX. No obstant fou qualificat d’obscè i criticat per exagerar la criminalitat i el comportament, sovint patològic, de les clases desafavorides.

Va escriure una sèrie de vint novel·les sota el títol genèric de Les Rougon-Macquart amb l’objectiu d’il·lustrar les seves teories a través d’una saga familiar.  L’oeuvre forma part d’aquest projecte. Publicada el 1886 explica la història de Claude Lantier un pintor, en el qual podem reconèixer Cézanne que va trencar la seva amistat amb Zola a rel d’aquest llibre, que és l’iniciador d’un nou corrent pictòric, el “plein air” i és seguit per una colla de deixebles que coincideixen en els seus postulats. L’Acadèmia, la crítica i el públic rebutgen el nou estil però Lantier, i el grup d’artistes que lidera, es mantenen fidels a aquesta nova concepció d’art fins el punt de menystenir la resta de facetes de la seva vida.

L’oeuvre retrata el procés creador de les ments genials, la seva permanent insatisfacció i la vida entregada completament a l’art.

Ens trobarem per comentar-la dimarts 31 de gener a les 20.30 a la Biblioteca

Guia de lectura

per saber-ne +

Émile Zola a la viquipèdia

Conferència d'Henri Guillemin sobre Zola (en francès)

Jo acuso...! (text complet)

 

 

 

Nou comentari