Loading...
Club de lectura Llegir per gaudir
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Stefan Zweig. El món d'ahir: memòries d'un europeu (setembre 2017)

per:
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Comença una nova temporada del club que durarà fins el mes de maig i plantejarà la lectura de nou llibres. Enguany el fil conductor de les lectures serà el patriotisme, els nacionalismes i el sentit de pertinença a una comunitat

Per encetar el curs hem triat el llibre El món d’ahir: memòries d’un europeu, de Stefan Zweig (1881-1942) , un text que està a mig camí entre l’autobiografia i l’assaig amb el qual viatjarem per Europa des de finals del s. XIX fins a l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Però com bé diu a la seva introducció: "no serà el meu destí el tema de la narració sinó del de tota una generació, de la nostra generació única, que ha portat el pes del destí com segurament cap altra en el curs de la història".

Zweig fou l’autor en alemany més llegit i traduït durant els anys vint i trenta del segle passat. Intel•lectual reconegut i compromès, pacifista i antibel·licista fou una de les primeres veus que van alçar-se contra el nazisme, fins el punt que les seves obres foren prohibides a Alemanya. Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial va fugir del continent i finalment es va suïcidar al Brasil desesperat pel triomf del totalitarisme i la pèrdua dels valors que confegien Europa.

El món d’ahir es va publicar pòstumament a Estocolm l’any 1942. Zweig havia començat a escriure’l el 1934 i va enviar-lo a l’editor per la seva publicació un dia abans de la seva mort. Es tracta d’un testimoni commovedor del passat europeu des de finals del s. XIX fins el principi de la Segona Guerra Mundial. L’autor recorda, des del seu exili al Brasil fugint del nazisme, els moments cabdals de la seva vida paral·lela a la història d’una Europa que es desmembra.

Ens trobarem per comentar-lo el 26 de setembre, darrer dimarts del mes, a les 20.30 h. a la Biblioteca.

Guia de lectura

per saber-ne +

Stefan Zweig a la viquipèdia

Casa de Stefan Zweig a Petròpolis

Documental sobre Zweig

Nou comentari