« Tornar a la web de la Biblioteca Rafael Vilà i Barnils

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

Sang vessada

Pròxim dimarts 17 de maig comentarem el llibre Sang Vessada, d'Asa Larsson.

Asa Larsson, petita biografia


Asa Elena Larsson neix a Uppsala el 28 de juny de 1966, es va educar a Kiruna, que és on ambienta els seus llibres, i actualment viu a Mariefred.

Va estudiar dret a la universitat de Uppsala i va exercir la seva professió especialitzada en legislació tributària abans de dedicar-se a escriure.  

El personatge principal de les seves novel·les Rebecka Martinsson comparteix amb ella aquests dos fets: ser advocada i haver nascut i ser educada a Kiruna, prop del Cercle Polar Àrtic.

En les històries dels seus llibres es fa notar sempre la diferència entre la gent del nord (Kiruna) , i la del sud, Estocolm, més cosmopolita i amb altres tradicions i mentalitat.  

Larsson fou educada religiosament en el laestadinisme, una branca de l’església luterana conservadora, i diu que les seves ganes d’escriure novel·la negra provenen de les seves lectures infantils de la Bíblia, plena d’històries violentes. El seu pare, bibliotecari i amb idees comunistes, la va guiar en les seves lectures d’infantesa i joventut.  

L’any 2007 el director suec Leif Lindblom va portar al cinema la seva primera novel·la Aurora boreal.  

Sang vessada

Sang vessada inicia la història amb el personatge Rebecka Martinsson traumatitzada pel final d’Aurora boreal: ha hagut de matar dos homes i això li causa una greu depressió nerviosa. Malgrat això, s’ha convertit en un personatge mediàtic amb una repercussió positiva sobre el bufet d’advocats d’Estocolm on treballa; el qual malgrat que ella no pot portar cap cas perquè està de baixa, ha d’assistir als judicis perquè jutge, advocats i públic assistent la vegin.  

Sang vessada s’ambienta a Kiruna, però l’estació es diferent. És estiu, ja no hi ha neu i la gent surt més de casa per aprofitar l’estiuet. En aquest ambient idíl·lic, la Mildred, una sacerdotessa luterana és trobada morta, assassinada i amb signes de tortura.  

El cas queda estancat, la policia no troba proves i ja no en busca més. Coincideix que Anna Maria Mella, inspectora lapona petita i intel·ligent, torna de la seva baixa per maternitat, i que Rebecka Martinsson torna a Kiruna per assessorar l’església luterana de la Mildred, la rectora assassinada, perquè s’han escindit de l’estat i s’han d’autogestionar.  

Martinsson comença a trobar proves i possibles assassins: la rectora Mildred tenia molts col·lectius en contra, el primer, sens dubte, els altres rectors de l’església, que no volen una dona rectora. La Mildred es dibuixa com a una dona combativa i dominant, sense pèls a la llengua a l’hora de parlar.

Acull dones amb problemes a casa seva, funda el grup de dones Magdalena, per a estudiar la Bíblia, i crea una fundació per a protegir una lloba que ronda pels voltants de Kiruna. La societat de caçadors també hi està en contra.

Com veieu, molts possibles assassins. A més Mildred guardava en un armari cartes amenaçadores que rebia i d'altres que comprometien a molta gent de la comunitat.  

La història paralel·la de la lloba Potes grogues serà un dels aspectes a comentar en la reunió del club: la figura del llop en l’antropologia.  

Hi ha un llibre d’antropologia que surt en el llibre de Sàchez Piñol la Pell freda, que és La rama dorada de Frazer, que parla del significat de les imatges, dels animals en les diferents cultures, dels rituals, etc. i que des que el vam llegir al Club l'acostumem a consultar. A veure què ens dirà el llop, o en aquest cas lloba.  

També comentarem el paper de la dona a l’església i l’església sueca.   A sota us deixo alguns enllaços per si voleu més informació.  

Asa Larson

Bloc: Nosaltresllegim

Bloc: Blogpetit

Article de Laura Borràs, publicat al diari Ara, on l'autora parla dels "best sellers" i de la vigència dels clàssics.

Fins el proper 17 de maig. Bona lectura!!

 

Sílvia Fontbona

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

 1. Comentari de la sessió del 17/05/2011

  La participació va ser molt bona i animada, però el llibre va aprovar fluixet.

  En positiu:
  La descripció del paisatge. El clima de Suècia, especialment Kiruna al cercle pola àrtic, és com`pletament diferent al nostre. Mig any de negra nit, i mig any de plè sol. Això ha d'afectar per força a la gent que hi viu.

  En negatiu:

  Enceta temes però després no els acaba. Per exemple el tema del dibuix a la carpeta, les cartes que guardava a la guixeta la Milded, el tema de les feines de la llar, la conciliació laboral i familiar de l'Anna Maria Mella, el paper de la dona dins l'esgésia sueca...

  Rebecka Martinsson perd protagonisme i esdevé un personatge secundari que no sabem exactament què fa ni quin és el seu paper en aquesta història.

  Tampoc hem sabut extreure cap paralel·lisme amb la lloba potes grogues. Una lloba expulsada del seu clan jeràrquic i condemnada a morir, la qual, al final, accepta un gos com a company.

  Els personatges estan poc dibuixats psicològicament.

  Finalment dir, que algú va qüestionar també la traducció, si estava ben feta o no.

Escriu el teu comentari

simple_captcha.jpg
(escriviu el codi de la imatge)

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal