« Tornar a la web de la Biblioteca Rafael Vilà i Barnils

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

Sebastià Bennasar. Nocturn de Sant Felip Neri

Nocturn de Sant Felip Neri, Sebastià Bennasar

 

Sobre l’autor

Nascut a Palma de Mallorca el 1976, Bennasar és periodista, escriptor, crític literari i traductor.

Format en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra, aquest prolífic activista cultural és autor d’una obra àmplia i eclèctica que s’inscriu en diferents gèneres: poesia, narrativa curta, novel•la, crònica i assaig de no ficció.

Bennasar és un reconegut aficionat a la novel•la negra, subgènere al qual dedica el completíssim assaig Pot semblar un accident. La novel•la negra i la transformació social dels països catalans, 1999-2010 (2011). Aquesta afició l’ha dut a dirigir festivals literaris dedicats al mateix subgènere.

L’autor es mou entre la literatura de creació pròpia i la difusió i promoció culturals més estrictes. Són una mostra d’aquesta activitat el seu blog "diesdedoctorat" i la seva direcció i participació com a ponent en el certamen "Tiana negra", sobre novel·la negra o el BCNegra ...etc;  i els nombrosos premis literaris amb els quals ha estat guardonat. També destaca la seva empresa d'ensenyament i difusió i activitats al voltant de la literatura i periodisme i fotografia  "Bearn sala de lletres". De tots aquests blogs, us adjuntem els següents enllaços:

Blog dies de doctorat

Tiana negra

Bearn- Sala de lletres

Sobre l’obra Nocturn de Sant Felip Neri

 

                       Nocturn de Sant Felip Neri (2013) és la penúltima obra publicada per Bennasar.

Es tracta d’una novel•la que ens endinsa a les entranyes d’una ciutat –Barcelona–; d’una família –els Bertran–; d’un conflicte recent –el dels Balcans–; d’uns personatges complexos, que malden per sobreviure en un món contemporani sovint difícil d’entendre.

Clara Bertran, una jove cega filla de família benestant barcelonina, pateix una estranya malaltia que l’obliga a viure a les fosques dins el casalot de la Plaça de Sant Felip Neri. Orfe de pares, la Clara viu una intensa vida intel•lectual deguda, en part, a la magnífica biblioteca familiar. Només la música d’un violinista que toca a la plaça li fa sentir les emocions d’una vida que li ha estat vetada. Per això decideix cercar un escriptor capaç d’escriure una biografia d’aquell músic misteriós, en Franz –un invàlid refugiat de la guerra dels Balcans–, a canvi de diners i de llibres antics de gran valor extrets de la biblioteca familiar.


Com si d’una composició musical es tractés –el Nocturn del títol ens avisa–, la novel•la de Bennasar resulta una composició musical traduïda al llenguatge literari, ben tramada argumentalment i, sens dubte, rica en recursos tècnics i lingüístics.

És una mostra d’aquesta riquesa el joc que l’autor estableix entre el temps present –la Barcelona postolímpica mig prostituïda i sotmesa als abusos del turisme–, d’una banda; i el passat recent –la guerra als Balcans, consentida per una Europa que es bana de ser civilitzada i d’haver après dels propis errors històrics.

Si bé una primera lectura despistada ens podria dur a jutjar l’argument de la novel•la com a rebuscat o, fins i tot, excessivament romàntic o dramàtic, en la present trobada del Club de lectura d’Arbúcies, us volem proposar anar una mica més enllà d’aquesta interpretació superficial. És un argument que permet subjaure, al llarg de la novel•la, una contundent crítica, ja no tan sols als conflictes bèl•lics, sinó a la hipocresia social i individual; a la ignorància i al conformisme en el qual tan sovint ens apoltronem; i, en darrer terme, una crítica a la manca de sentit crític que té la nostra societat. Què més es pot demanar a una novel•la?

 

I aquí us deixem l'enllaç del booktràiler que ha fet Meteora, l'editorial del llibre, i els enllaços corresponents a les obres musicals citades, que formen part de l'argument.

 

Nocturn per a piano i violí de Chopin, obra que cada dia toca en Franz a la Plaça de Sant Felip Neri.

 

Concert per a violí i orquestra núm. 2 de Penderecki "Metamorphosen". La peça musical amb què Clara decideix viure l'últim dia de la seva vida.

 

I ja per acabar, un enllaç a una entrevista que es vvan fer la gent de "Llegir en cas d'incendi" a en Sebastià Bennasar, que parla de les darreres obres del 2013: el Nocturn a Sant Felip Neri i El país dels crepúscles.

 

Marta Noguer Ferrer

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

simple_captcha.jpg
(escriviu el codi de la imatge)

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal