« Tornar a la web de la Biblioteca Municipal Can Roscada

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

Laforet, una estrella en fuga

Dimecres 12 de gener: Nada, de Carmen Laforet


Més que la Barcelona de la postguerra, aquesta novel·la evoca el clima de desolació dels anys quaranta, vist des d’una mirada jove, precisa, femenina i intel·ligent, trets que defineixen l’estil literari de Carmen Laforet, guanyadora del primer premi Nadal amb aquesta novel·la. Amb el pas dels anys, Nada no ha fet sinó revaloritzar-se més i més, així com han crescut les preguntes sobre els llargs silencis creatius, la inseguretat i la difícil trajectòria biogràfica i literària de Carmen Laforet.

 

Una educació francesa

Dimecres 24 de novembre: Una educació francesa, de Joan-Daniel Bezsonoff

Nascut a Perpinyà i amb avantpassats russos, des del Rosselló el novel·lista Joan-Daniel Bezsonoff s’estranya que uns catalans i altres siguem tan semblants i alhora tan distants. Per explicar-ho, per explicar-se, per parlar d’una França sense internet ni mòbils, però amb catalans que parlaven català, de tot això tracta Una educació francesa, escrit per un autor que va creixent en públic i guardons, com el Just Casero o el premi Creixells amb Les amnèsies de Déu. Comunicatiu i amatent a explicar-se, Joan-Daniel Bezsonoff serà amb nosaltres per comentar la seva novel·la.

Feu clic aquí per escoltar i veure una entrevista a Joan-Daniel Bezsonoff

Més informació aquí

Club de lectura 2010-2011

La decisió d'Elisabeth

Dimecres 20 d’octubre: Orgull i prejudici, de Jane Austen


“És veritat sabuda de tothom que a un home solter en possessió d’una bona fortuna li cal una esposa”: així comença una de les millors novel·les de les sis que va escriure Jane Austen, la més “lleugera, brillant i escumosa”, segons l’autora. Encara avui encapçala la llista de llibres més llegits a Anglaterra, ja un èxit quan va aparèixer el 1813. Les heroïnes d’Austen sempre s’han d’enfrontar a una tria amorosa, de la qual poden sortir airoses o equivocar-se, però aquesta vegada la decisió és múltiple, ja que a la família Bennet són cinc les germanes casadores...

 


 

Estupor i tremolors

Dimecres, 22 de setembre 2010: Estupor i tremolors, de Amélie Nothomb

Aquesta novel•la d’inspiració autobiogràfica, i que en el seu dia va obtenir un gran èxit entre els lectors i la crítica francesa, explica la història d’una jove belga que comença a treballar a Tòquio en una gran companyia japonesa. Però al Japó actual, fortament jerarquitzat, la jove porta el llast d’un doble handicap: ser una dona i ser occidental. Aquesta doble condició la convertirà en el blanc d’una allau d’humiliacions i d’una progressiva degradació laboral que la portarà del món de la comptabilitat a servir cafès, encarregar-se de la fotocopiadora i per acabar-ho d’arrodonir, ocupar-se de la neteja dels lavabos d’homes.


 

L'altra novel·la sueca

Dimecres, 9 de juny 2010: Sabates italianes, de Henning Mankel

Ara que tothom és immers dins la narrativa de Stieg Larsson, estarà bé d’ampliar horitzons sobre d’altres autors suecs igualment interessants. Com Henning Mankel, un autor especialitzat en novel·la negra, protagonitzades sovint per l’inspector Kurt Wallander que també compta amb nombrosos seguidors. Sabates italianes, però, és un llibre diferent als que Mankel ens té acostumats, sobre l’aïllament d’un metge solitari en una illa, fins que se li presenta un antic amor amb una antiga promesa...

La Mallorca xueta

Dimecres, 28 d'abril 2010: Dins el darrer blau, de Carme Riera

Després d’aquesta novel·la van seguir-la Cap al cel obert i La meitat de l’ànima, formant una gran trilogia sobre la història de Mallorca, l’obra de maduresa més ambiciosa de Carme Riera. Dins el darrer blau és dedicat al món dels xuetes, els jueus mallorquins, obligats a abjurar de la seva religió a canvi d’una falsa integració dins el món insular. Els moments més conflictius de la relació entre jueus i cristians es va viure en el segle XVII, amb la Inquisició vigent i vigilant, l’esca d’una reflexió intemporal sobre el fanatisme i l’exclusió.

Un clàssic francès

Dimecres, 3 de març de 2010: Madame Bovary,de Gustave Flaubert

Emma Bovary, casada amb un apotecari bonàs, somia viure els romanços apassionats de les novel·les sentimentals que llegeix sense aturador. I decideix passar de la teoria a la pràctica, en unes aventures amoroses temeràries que la duran a topar amb la duríssima realitat, ja que aquest Quixot femení no va lluitar contra molins de vent, sinó contra amants pocasoltes i una societat repressora. És el clàssic de Gustave Flaubert, que va editar la seva novel·la més celebrada el 1857, però també polèmica, fins al punt que el seu autor fou dut fins els tribunals, acusat d’atemptar contra la moral. Veurem si n’hi havia per a tant...

Un anglès perplex entre els dowayos

Dimecres, 13 de gener 2010: L'antropòleg innocent, de Nigel Barley


No és cap novel·la, però és un assaig tan o més entretingut que qualsevol ficció sobre les experiències de quan Nigel Barley qui, amb el seu doctorat universitari sota el braç, va anar al Camerun per estrenar-se en el treball de camp antropològic. Aquesta és, doncs, la divertida crònica de la seva estada amb la tribu dels dowayos, amb la qual va conviure durant dos anys i on va haver de confrontar tot el que havia après a la universitat amb tot el que es va trobar.

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal