« Tornar a la web de la Biblioteca Emília Xargay

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

L'art de les presentacions amb Joaquim Nadal, Narcís Jordi Aragó i Guillem Terribas

Aqui us deixo la crònica que Josep M. Sansalvador va fer per ràdio Sarrià de Ter, de la tertúlia-xerrada que es va fer el passat 3 de juny a la biblioteca Emília Xargay en motiu de l'exposició Llibres parlats que acull aquests dies la biblioteca i que va contar amb la presència de personatges tan ilustres del món cultural gironí com són: Guillem Terribas, Narcís Jordi Aragó i Joaquim Nadal. Gràcies a Josep M. Sansalvador i a Ràdio Sarrià de Ter per deixar-me compartir aquesta crònica.

Si l’exposició Llibres parlats (que encara es pot visitar a la biblioteca Emilia Xargay) fos un espectacle d’òpera, aquest vespre hauríem assistit a l’apoteosi. A manera de traca final, tres tenors de l’art de presentar llibres ens han ofert una xerrada interesantíssima i molt divertida sobre la seva experiència de més de trenta anys al capdavant de presentacions literàries a la Llibreria 22, el mític establiment del carrer de les Hortes, a Girona.

Han vingut a Sarrià Narcís-Jordi Aragó, Joaquim Nadal i Guillem Terribas, els dos primers com a presentadors de llibres amb moltes vetllades a coll; i el segon com a alma-mater de la llibreria i activista cultural de primer ordre. Terribas atresora més de dues centes hores entre pel•lícules súper 8 i enregistraments en vídeo de milers d’actes al seu establiment. De tot aquest immens arxiu visual i sonor se n’ha extret el material de l’exposició que ha comissariat Cristina Massanés i que recorrerà tot el país. Les primeres presentacions vénen dels anys setanta i remunten fins pràcticament avui en dia.

Narcís-Jordi Aragó, periodista i infatigable lector, després d’explicar les vicissituds de les presentacions de llibres durant el franquisme, ha conclòs que estem davant d’un gènere de literatura oral sense regles fixes i factible en multitud d’escenaris variats. Només hi ha una sola regla admissible: en presentar un llibre cal parlar-ne bé. Ens podem trobar amb obres que ens hagin agradat; amb llibres que ens hagin deixat indiferents però existeixi relació d’amistat amb l’autor; i amb volums que no ens hagin plagut en absolut però que un compromís –amb qui sigui- no ens permeti saltar-nos l’encàrrec. Joaquim Nadal hi afegeix un quart cas: el llibre que no ens ha agradat i que es decideix no presentar de cap manera. En qualsevol cas, una presentació no és mai una crítica i s’ha d’encarar a través de diferents fórmules: explicar-ne el contingut remarcant-ne algun aspecte, expressar sensacions personals que ens ha provocat la lectura, fer-ne una interpretació crítica.

La presentació de llibres a la 22 ja és una tradició. (La Llibreria 22 és la catedral de les presentacions!) S’ha creat un estil en un moment inicial però s’ha mantingut amb continuïtat de llarguíssima trajectòria. Si s’arribés a classificar i sistematitzar tot el material presentat tindríem un fidel reflex de la història del país durant tots aquests anys. Més que una tradició ja és un ritual, també: un ritual amb uns mínims però que pot desembocar en tota mena de situacions. El veritable oficiant és el presentador, que ha de ser prou àgil per sortir-se de qualsevol embolic on pugui anar a parar. El presentat ha de donar les gràcies, pot arribar a justificar l’obra però cal que eviti de totes totes repetir la presentació. A alguns autors, un ego superlatiu els arriba a perdre. Quant a l'editor, el paper que millor li escau és situar-se en lloc discret i passar desapercebut. Afirma Guillem Terribas que a la seva llibreria hi ha més d’un any de cua per fer-hi presentacions, tot i que les editorials (política de la reducció de despeses) ho han limitat a una roda de premsa institucional. Tot el que es pugui fer a més a més és per voluntat de l’autor i per ganes del llibreter i dels col•laboradors.

En tots aquests anys, s’hi ha viscut presentacions amb centenars d’assistents, però algunes amb un de sol: en ocasions se n’han arribat a manllevar d’una galeria d’art veïna. Hi ha una regla que no falla mai: la durada de les presentacions és inversament proporcional a l’assistència de públic. S’han celebrat actes a llocs tan insòlits com ara discoteques, teatres, jardins... però enlloc com a la llibreria s’hi crea un clima de tanta complicitat i intimitat entre presentadors, autors i parròquia. Grandíssimes figures de la literatura que han desfilat per la 22 ja no són entre nosaltres: Pairolí, Porcel, Gil de Biedma, Teixidor... La nòmina d’autors presentats a la 22 és èpica.

I podem deixar-ho aquí. Moltíssimes anècdotes, xafarderies, apunts còmics, han amanit la sessió. És el moment de glosar la grandesa dels tres ponents que ens han acompanyat i de recordar a tothom que s’ho ha deixat perdre que paga la pena estar al cas dels actes culturals que es programen a Sarrià. El d’avui ha estat brillant, esplèndid i molt divertit. Llarga vida a la Llibreria 22 i als seus incansables presentadors!

Trobada amb bibliotecaris gironins i Xuan Bello

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona va organtizar pels dies 9 i 10 de maig diversos actes per donar a conèixer l'escriptor asturià Xuan Bello als bibliotecaris, escriptors i món acadèmic gironí. Una d'aquestes trobades amb bibliotecaris concretament es va dur a terme el dijous 9 de maig a la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter. 

Xuan Belo és actualment un dels màxims exponents de la literatura en llengua asturiana, a més d'un reconegut autor compromès en la recuperació i modernització d'aquesta llengua. Ha publicat cinc llibres de poesia, aplegats a La vida perdida, (1999); sis llibres d’assaig (recollits en la miscel·lània La neu i altres complements circumstancials, publicat en català per Adesiara l’any 2010); i set llibres de prosa (en català trobem la Història universal de Paniceiros, publicat també per Adesiara el 2008). Bello col·labora habitualment en la premsa escrita asturiana.

Aquesta trobada a la biblioteca Emília Xargay va reunir una dotzena de bibliotecaris/bibliotecàries de les comarques gironines que ens vam reunir per escoltar i conèixer de primera mà aquest escriptor força desconegut per nosaltres. En aquesta trobada hi va haver-hi dues parts ben diferenciades: una primera part ens  vam dedicar a comentar la situació de la llengua asturiana; com s'està duent a terme el procés de la seva recuperació; si la podem trobar a nivell acadèmic, ... una llengua i una recuperació bastant desconeguda per la majoria dels bibliotecaris assistents en aquesta trobada. La segona part de la trobada ens vam dedicar a parlar de literatura en general i de l'asturiana en particular. 

Xuan Bello és un grandíssim escriptor a part d'una grandíssima persona i poder sentir-lo parlar de temes tan interessants com la literatura va ser una cosa que ens va deixar a la majoria dels assistents meravellats.

Aquest gran descobriment va ser obra de la Carme Estevez, la bibliotecària de Tossa, que ho va transmetre a la Mercè Barnadas, bibliotecària de Caldes de Malavella, que va remoure cel i terra per fer-lo venir fins a les terres gironines i fer-lo participar en el club de lectura de la biblioteca de Caldes. Així l'endemà, divendres 10 de maig, a les 21h doncs el club de lectura de Caldes comentaven l'Història universal de Paniceiros,de Xuan Bello amb la presència del seu autor.

Us deixo aquí un parell de fotos de la trobada perquè pugueu veure com va anar la sessió i de com vam disfrutar tots els que vam tenir la sort de poder assistir-hi.

Una dona d'aigua, de Núria Esponellà

Aquest primer trimestre d'any a aparegut un nou llibre de l'escriptora Núria Esponellà. Després de l'èxit més que rotund de Rere els murs, Núria Esponellà ens ha tornat a captivar amb una nova novel·la ambientada en la Banyoles del s. XIX i que porta per títol Una dona d'aigua. La novel·la ens explica la història d'un amor adúlter i clandestí entre Sara Prats i Miquel Camps, tots dos atrapats en matrimonis sense amor. Tot això en un escenari tan idílic com és la ciutat de Banyoles i el seu estany. Aquest estany que serà un personatge me´s de la novel·la per ser un indret especial i envoltat de màgia, misteri i llegendes que ajudaran a reflectir els estats d'ànim de la protagonista. 

En la seva presentació Núria Esponellà ens va explicar tot el procés creatiu de la novel·la: com va donar vida als personatges; com va crear la trama; com es va fer llargues passajades per l'estany de Banyoles acompanyada de banyolins il·lustres que la van ajudar a conèixer el so de les merles, el canvi de color de l'estany segons l'hora del dia, ... Vam poder conèixer de primera mà tots aquests detalls tan intrínsecs de la novel·la i això sempre et fa més propera la novel·la.

Una vintena de persones ens van acompanyar a nosaltres i a la Núria en aquesta presentació del seu últim llibre i vam poder gaudir d'una gran escriptora però també una gran oradora com és la Núria Esponellà.

Us deixo amb alguna de les imatges d'aquest acte perquè us en pogueu fer una idea i perquè en properes ocasions us animeu a assistir a aquestes presentacions que habitualment tenen lloc a la biblioteca Emília Xargay.

 

  

Martí Gironell torna amb l'últim abat a la biblioteca Emília Xargay

El passat 8 de febrer vam tenir entre nosaltres el periodista i escriptor Martí Gironell que va venir a presentar-nos la seva última novel·la: l'últim abat. Aquesta novel·la de caire històric i ambientada en el s. XVI té com a escenari el monestir benedictí de Sant Benet del Bagès, on l'autor ens va explicar que va estar confinat per períodes durant un any, i com a protagonista l'abat Pere Frigola i la seva lluita per "defensar el monestir davant de Felip II i la Congregació de l'Observança de Valladolid" que, segons ens va explicar ell mateix, "pretenien anar conquerint territori i així ensorrar econòmicament els monestirs per repoblar-los amb els monjos de la seva tendència". 

Gironell també ens va parlar del procés de creació de la novel·la que havia estat molt "interactiu" perquè s'havia anat seguint a través de les xarxes socials, a través d'un bloc i de xats. Un exemple clar n'és el fet que el títol del propi llibre va estar escollit pel públic d'entre tres opcions que s'havien escollit prèviament. I el mateix va passar ambla portada del llibre.

Tenir de nou a Gironell presentant la seva última novel·la a la nostra biblioteca ens va especial il·lusió perquè us vull recordar que la primera de les presentacions que va fer la biblioteca Emília Xargay a la seva ubicació actual va ser precisament la de l'Arqueòleg del mateix Gironell ara fa gairebé 2 anys. I aquesta nova presentació ens evocava records bons d'èpoques passades.

La presentació va comptar amb una trenta d'assistents que van poder gaudir amb ganes de la passió que transmet Gironell quan parla de les aventures i desventures de les històries del seu llibre. 

Aquí teniu un parell de fotos que us permetran veure l'acte en si i que us animaran a participar i/o assistir a aquest tipus de presentacions que habitualment fem a la biblioteca Emília Xargay.

 

 

 

Rafel Nadal ens ve a parlar del seu llibre Quan érem feliços

El passat dimecres 28 de novembre l'escriptor gironí Rafel Nadal va visitar el club de lecturade la biblioteca Emília Xargay per parlar del seu últim i exitós llibre Quan érem feliços.  Va ser una trobada molt interessant ja que sentir parlar a Rafel Nadal del passat, del present i del futur és sempre un goig per la nostres orelles. Us deixo un enllaç de la crònica que Josep Maria Sansalvador va fer d'aquesta trobada perquè crec que l'explica d'una manera magistral com només sap fer en Josep  M. Sansalvador.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/235078

També aprofito per deixar-vos un parell de fotos de la trobada perquè els que no vam poder assistir-hi en tingueu una imatge visual i perquè us animeu la a participar a la propera.

Guia d'enoturisme de l'Empordà, Lluís Tolosa

El passat 9 de maig la biblioteca Emília Xargay va acollir la presentació del llibre de Guia d’enoturisme de l’Empordà: 136 llocs per gaudir del turisme del vi i més de 200 vins recomanats, de Lluís Tolosa. La presentació del llibre i del seu autor la va fer el sommelier Eduard Carles gran col•laborador i amic de la biblioteca que ens va fer els honors en la tarda del 9 de maig.

La guia és fruït de la recerca i el treball de més d’un any de l’escriptor, sociòleg i editor Lluís Tolosa. El llibre compta amb més de 200 pàgines i més de 400 fotografies que fan molt amena i molt didàctica la seva lectura. Aquest llibre ha rebut el premi a la millor guia d’enoturisme d’Espanya (Madrid, 2012).

La guia analitza i difón tota la riquesa vitivinícola de l’Empordà i com a l’Empordà a més de bons vins hi podem trobar una infraestructura relacionada amb l’enoturisme i espais turístics i culturals molt importants. Així recomana 41 cellers per visitar; més de 50 hotels i restaurants amb una gastronomia excepcional i una carta de vins molt cuidada; i visites culturals relacionades amb el món del vi. Suggereix visitar jaciments arqueològics del vi on es conserven restes de premses romanes, fàbriques d’àmfores romanes, ... que demostra que tenim més de 2000 anys d’història.

L’objectiu d’aquesta guia, com diu el mateix autor és donar a conèixer aquest “paradís vinícola desconegut” que és l’Empordà. I “convertir -tal i com va augurar Tolosa- l’Empordà en una de les destinacions enoturístiques més importants del món”.
La presentació és va complementar amb un tast de vins en què l’autor va escollir uns quants dels més de 200 que hi ha recomanats a la guia. Així tots els assistents vam poder deleitar-nos el paladar i constatar els bons vins que es fan actualment a l’Empordà.

Des de la biblioteca Emília Xargay animar-vos a participar en aquestes activitats que mensualment organitzem, ja sigui xerrades, clubs de lectura, taules rodones, tallers infantils, hores del conte, ...
 

 

Esmorzar literari amb l'escriptora Michaela Murgia

El passat divendres, 25 de novembre, de 11 a 13 h., a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter, hi va haver un esmorzar amb Michela Murgia per intercanviar impressions sobre la seva novel·la "L'Acabadora"  i debatre temes culturals, històrics i d'actualitat.

Michaela Murgia és escriptora nascuda l'any 1972 a Cabras, població d'uns 9.000 habitants a la província d'Oristano, a l'illa de Sardenya (Itàlia).  És una gran comunicadora, molt activa i provocadora, compromesa amb temes de llengua i identitat, dones, religió, política i actualitat. Manté un blog que resumeix la seva intensa activitat en tots aquests camps: http://www.michelamurgia.com/

És autora d'assaigs diversos. El salt a la fama li va arribar el 2010 amb el Premio Campiello a Itàlia per la novel•la “Acabadora”, ambientada als anys cinquanta, que abans ja havia rebut 2 premis menors. El 2011 va ser traduïda al català per Proa i al castellà per Salamandra. Tot i que encara no s'ha presentat ni promocionat a Catalunya, ha desvetllat la curiositat i l’interès dels lectors tant per les seves dots descriptives com també per l'originalitat i potència dels temes tractats.

Tal i com ens va explicar Murgia la paraula que dóna nom al títol, “Acabadora”, es refereix, en sard, a una pràctica ancestral d'algunes zones rurals a l'illa segons la qual una de les dones del poble tenia capacitat de posar fi secretament a les agonies del moribunds. A la novel•la també apareix el fenomen de les adopcions acordades entre famílies, els anomenats “fills d'ànima”.

En la seva visita a Girona, el 25 de novembre de 2011, Michela Murgia estarà acompanyada d'un altre artista sard que viu i treballa a Catalunya des de fa molts anys, Stefano Puddu, autor de l'epíleg en l'edició catalana i acostumat a obrir camí a grans intel•lectuals poc coneguts aquí i molt apreciats a l'estranger com Serge Latouche (expert en l'economia del decreixement) o Sergio Dogliani (director de les biblioteques Idea Store de Londres)

La trobada va ser encantadora i va acabar amb un esmorzar en què van participar periodistes, escriptors, llibreters i bibliotecaris aquí a la biblioteca Emília Xargay.

 

                                  

                              

El menú de l'escriptor 2012 ens apropa a la literatura infantil a través de Gemma Lienas

El Menú de l'escriptor d'aquest any 2012 estava dedicat al món de la literatura infantil. És per això que cadascuna de les biblioteques que formen part del projecte del menú de l'escriptor (Girona, Salt i Sarrià) va escollir un autor de literatura infantil perquè fes una xerrada a la seva biblioteca. Hi havia un total de 8 escriptors de literatura infantil que van estar a les nostres biblioteques durant en el mes i mig que va durar el menú.

La biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter va contar amb la presència de l'escriptora Gemma Lienas el dissabte 19 de maig a les 11.30h del matí. La moderació del cicle el Menú de l'Escriptor anava aquest any a càrrec del periodista Xavier Carmaniu i Mainadé. La xerrada va ser una mena de diàleg a dos per analitzar les obres capdals de la literatura de Gemma Lienas així com també un repàs a les obres de capçalera pròpiament seves.

La xerrada va comptar amb la participació activa dels nostres membres del club de lectura infantil que s'havien llegit al llarg de mes un llibre de Gemma Lienas i que van aprofitar la trobada per fer preguntes i aclarir dubtes sobre els seus llibres, la seva vida com a escriptora, el seu passat i els seus projectes futurs.

Va ser una xerrada molt amena, molt dinàmica i molt entretinguda en què ens va mostra el do de gents de la Gemma tan pel públic adult que ens acompanyava com pels membres del nostre club, els exploradors de contes, que van disfrutar molt de poder parlar i conèixer a la Gemma Lienas.

Sobre la xerrada res més però si motivar-vos i incentivar-vos a participar en el nostre club de lectura infantil i a ser un explorador de contes de la biblioteca Emília Xargay. Tenim les inscripcions obertes per si algú vol formar-ne part a partir del setembre d'enguany.

Us deixo algunes fotos perquè constateu l'èxit de la xerrada i perquè no us perdeu la pròxima:

L'escriptor Albert Villaró visita el club de lectura de la biblioteca Emília Xargay

El passat dimecres 30 de novembre l'escriptor Albert Villaró va estar a la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter a la tertúlia literària que cada últim dimecres de mes reuneix un grup de persones interessades en els llibres i en la lectura a la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter. 

L'objectiu d'aquesta trobada amb l'autor urgellenc era intercanviar impressions sobre la seva novel•la Blau de Prússia.  Aquest era el llibre que s'havien llegit durant el mes de novembre els membres del club i el dia que ens reuníem per comentar-lo ens va acompanyar l'autor per donar-nos el seu punt de vista sobre el llibre. Amb ell vam poder comentar i intercanviar idees, impressions, ... vam poder conèixer de primera mà informació sobre els personatges i sobre el llibre; vam poder saber què havia motivat a Albert Villaró a escriure'l i perquè així com també saber els nous projectes en què estava treballant.

Les trobades amb els escriptors dels quals llegim prèviament la novel·la sempre ens ajuden a tenir una visió més global, més genèrica del llibre. Ens aporten un valor afegit al club de lectura i tots els membres la valoren molt positivament. Per això des de la biblioteca Emília Xargay sempre intentem una vegada o un parell de vegades l'any portar algun escriptor perquè ens expliqui més coses de l'obra.

Aquesta vegada aquest escriptor va venir de lluny. Aquí us deixo una breu biografia seva pels que no el coneixin:

Albert Villaró va néixer el 1964 a la Seu d’Urgell, de professió arxiver i arqueòleg. Ha destacat sobretot en el camp de la novel•la negra i històrica. Col•labora en les publicacions Segre i Diari d’Andorra. Entre les seves obres cal destacar: Les animes sordes (2000), Obaga (2003), L’any dels francs (2003) pel qual va guanyar el premi Néstor Luján de novel•la històrica i Blau de Prússia (2006), que va guanyar el premi Carlemany de novel•la concedit pel principat d’Andorra.

De nou us deixo alguna foto de la trobada perquè us animeu a venir a la pròxima.

Matthew Tree ens ensenya com explicar aquest país als estrangers

Els estrangers que vivim aquí amb coneixement de causa sabem molt bé que és més difícil explicar Catalunya (i no parlem dels Països Catalans) als nostres compatriotes que fer que un camell passi per l’ull d’una agulla”. Així comença el pròleg del llibre Com explicar aquest país als estrangers, de Matthew Tree.

Matthew Tree escriptor anglès afincat a Catalunya des de 1984 va passar per la biblioteca Emília Xargay el passat dimecres 9 de novembre per presentar-nos el seu darrer llibre: Com explicar aquest país als estrangers.

Aquest llibre és un recull d'articles que Tree ha anat publicat al llarg dels últims deu anys a diversos mitjans de comunicació estrangers, majoritàriament anglesos, intentant explicar als de fora l'existència de Catalunya “com alguna cosa més que una regió indefinida, que és com se la sol presentar als mitjans de comunicació de la resta del món”.

Durant la presentació Matthew Tree va fer un breu repàs de com havien anat sorgint dels articles que apareixen publicats en el llibre: uns com a simples anècdotes, d’altres extrets de vivències personals o fets actuals i històrics dels darrers deu anys.

La presentació va combinar l'explicació de com havien anat sorgint aquests articles amb la lectura, per part de l'autor, de breus fragments d'alguns dels articles més remarcables, més destacats o més emblemàtics i que ens van deixar als assistents les ganes de continuar amb la lectura de la resta d'articles que engruixeixen el llibre.

La presentació va acabar amb un torn obert de preguntes entre els assistents, una trentena, que ens van acompanyar en aquesta presentació. Alguns d'ells, van aprofitar per donar les gràcies a Matthew Tree pe dedicar-se durant tant de temps a explicar als estrangers d’una manera tan clara i tan didàctica el fet diferencial català

 

.

 

 

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal