Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Els matins grisos de la nostra història

L'onze de desembre de 2012, el grup de lectura de la Biblioteca Modest Salse i Camarasa d'Hostalric va tenir la visita del blanenc Joan Adell per comentar la seva novel·la Matins grisos, obra que va ser finalista del premi Ramon Llull. Autor poc conegut, ha guanyat diversos premis de poesia i de literatura, l’últim el 14è premi de poesia Jaume Bru i Vidal amb l’obra Tres estrelles Michelin.

Matins grisos
és la història de la família Llopart des de finals del segle XIX fins a la mort de Franco. El llibre va relatant les històries familiars sempre relacionades amb fets històrics de la ciutat de Barcelona i de Catalunya.

Joan Adell ens explica que el va impactar un quadre de Ramon Casas exposat al MNAC sobre una execució pública, va pensar que l’execució de Puig Antich havia sigut un fet molt significatiu a la història i va voler explicar els esdeveniments històrics rellevants que anaven d’una execució a l’altre i per fer-ho va crear la família Llopart.

Segons l’autor, amb l’obra vol expressar diferents idees o conceptes, entre ells la pena de mort, la infidelitat i la fidelitat conjugal, l’anorèxia nerviosa, el celibat dels capellans o la corrupció immobiliària.

Durant la vetllada els membres del club van destacar l’evolució del concepte de la pena de mort que tenen els personatges Anna Grau i Pere Llopart, es va comentar els desamors i infidelitats de la família Llopart al llarg dels temps i el caràcter fort que tenen en general les dones de la novel·la en contrast amb els personatges masculins. Majoritàriament, van coincidir a dir que la part que més ha agradat del llibre és el de les revoltes d’estudiants a Barcelona del temps del franquisme. Fet que coincideix amb la història d’amor de Sílvia i Eduard Llopart, una relació de parella molt diferent de la resta de personatges, basada en l’amor i la sinceritat.

En definitiva, una obra agradable de llegir amb un vocabulari planer i on es pot viure els fets històrics d’un segle mitjançant les vicissituds d’una família.

NEUS PUIG, bibliotecària, membre del grup de treball de "Llibres i companyia"

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia