Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Sebastià Bennassar respon a "7 de saber"

 

Imatge panoràmica de Lisboa, que precisament avui sembla un homenatge a un altre escriptor enamorat de la ciutat, el gran ANTONIO TABUCCHI que ens ha deixat aquest cap de setmana.

Boa viagem, professor, obrigada!

1.- Faig aquesta feina perquè ... és la meva passió. Des de sempre he volgut escriure perquè a mi els llibres m’han fet feliç. Si amb els meus he aconseguit fer feliç ni que sigui una persona, ja puc donar per bo el resultat.

2.- L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

Uf, crec que amb un no en tindré prou, però crec que se’n poden aplicar uns quants: constant, perquè és una obra que no s’atura i que té un pla marcat i de llarg termini; prolífica, perquè he tingut la sort de poder publicar amb una certa regularitat; i honesta, perquè no intento enganyar el lector: vull que s’ho passi bé, vull que aprengui coses i vull que senti.

3.- El primer record que tinc d'una biblioteca és...

El de la biblioteca de l’escola del Centro Público Comarcal Blanquerna, la meva escola de primària. Era una meravella i crec que en vaig esdevenir l’usuari principal. Quan tenia deu anys vaig tenir una hepatits B que, a banda de tenir-me al límit de la mort sense que jo ho sabés, em va proporcionar unes quantes coses: 18 centímetres extra en tres mesos; tres mesos al llit en els quals vaig devorar fins i tot les enciclopèdies de països; i un any d’exempció de fer gimnàstica, que dedicava a anar a la biblioteca del centre a llegir.

4.- Penso que les biblioteques són... la porta de la llibertat que conté la clau de tots els viatges i dels coneixements. A més a més, avui en dia també s’han convertit en la peça fonamental sobre la qual bastir la societat, perquè ofereixen tot de serveis imprescindibles: un lloc per formar-se, per informar-se i per transmetre coneixement i rebre’n, i per coneixement entenc qualsevol mena de coneixement, des del més pràctic fins al més complicat.

5.- Un llibre que m’ha marcat especialment ha estat ... L’illa del tresor  de l’Stevenson, però és injust dir només un títol, perquè tots els llibres marquen, fins i tot els “dolents” i de tots se n’aprèn alguna cosa, de tots.

6.- Llegir és recomanable per...

Una altra llista interminable de coses: per estimar, per aprendre, per cuinar, per beure, per dormir, per gaudir, per viatjar, i sobretot, sobretot per imaginar. Els llibres són l’eina que ens ensenya a imaginar, i només si som capaços d’imaginar podrem pensar en construir un món millor.

7.- i la pregunta que m’hagués agradat que em féssiu...

M’hauria agradat que em demanéssiu un desig, i la resposta hauria estat simple i doble: la independència dels Països Catalans i que el pressupost del ministeri de defensa sigui destinat a Cultura.

SEBASTIÀ BENNASSAR (Palma de Mallorca, 1976) és escriptor, crític literari i emprenedor cultural. Ha estat formador dels bibliotecaris especialitzats en clubs de lectura el 2010 i 2012 per encàrrec de la Diputació de Girona.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia