Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

I un llibre ens porta a un altre i aquest a un altre i així creixem

'Això és el que m’agrada de llegir: una petita cosa t’interessarà d’un llibre i aquella petita cosa et portarà a un altre llibre i una altra cosa d’aquest llibre et portarà a un tercer. És geomètricament progressiu, i tot sense un final a la vista, i per cap altra raó que el pur plaer'

La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey
Mary Ann Shaffer i Annie Barrows

Aquest octubre hem reprès el nostre club de lectura i ja anem pel tercer any. Ja teníem ganes de les nostres trobades mensuals en què al voltant de bons llibres debatem sobre allò que ens ocupa i ens preocupa, sobre la vida i sobre la mort, sobre l‘amistat i sobre la pèrdua, sobre l’esperança i sobre la fe i ho fem a partir de la mirada dels nostres personatges que des de l’escenari ens criden i ens fan comprometre. I és que com diu Juan José Millás 'no s'escriu per ser escriptor ni es llegeix per ser lector, s'escriu i es llegeix per comprendre el món'. Enguany vàrem començar amb 'Mentira' de Enrique de Hériz, una novel·la que ens parla de les mentides que ens ajuden a fer suportable la realitat. Vam poder conèixer l'autor que va assistir a la tertúlia i vàrem quedar seduïts per la seva força, la seva mirada atrevida i desafiant, la seva veu narrativa potent. Ell va marxar però la Isabel i la Serena continuen amb nosaltres i ens recorden que ‘la verdad y la mentira son aparejos de fortuna. Nos mantienen a flote en el naufragio de la vida’. Aquest mes de novembre treballem un recull de poesia de Salvador Espriu fet per l'escriptor Lluís Freixas que el dia 20 vindrà a Sant Gregori. Barrejarem la veu espriuana amb Raimon i escoltarem els poemes de l’autor cantats pel de Xàtiva. Per Nadal retrem homenatge a Charles Dickens amb 'Tots els contes de Nadal'. Es tracta de cinc relats publicats a partir de l'any 1843 en què va aparèixer 'Cançó de Nadal' i que es van convertir en tot un esdeveniment a Anglaterra.

Començarem l'any amb 'Suite francesa' d'Irène Némirovsky, una novel·la testimonial escrita en circumstàncies excepcionals. L'autora, jueva, la va escriure mentre s'amagava dels nazis per evitar la deportació. Pel febrer llegirem 'Mirall trencat' de Mercè Rodoreda i pel març 'Plans de futur' de Màrius Serra. En aquest cas podrem parlar amb l'autor sobre la novel·la que recrea la vida del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte. Per l'abril és el torn de 'A sang freda' de Truman Capote, una obra mestra i precursora de la non-fiction novel i pel maig arriba 'Un matrimonio feliz' de Rafael Yglesias, un escriptor novaiorquès que ens explica de manera estremidora el testimoni de la seva dona malalta terminal de càncer. Ambdós repassen els darrers 30 anys de la seva vida mentre es preparen pel comiat.

Amb l'estiu tornarem a Cartellà i el primer a visitar-nos serà Josep Maria Fonalleras que ens parlarà de la seva novel·la 'Climent' una reflexió sobre la vida, l'amistat, l'amor i la pèrdua. Com sempre passa, parlant amb l’autor descobrirem matisos i intercanviarem interpretacions sobre la lectura. I és que els lectors reescribim el text perquè cadascú li posa una cara diferent al protagonista i entenem l’obra segons la nostra experiència prèvia i la nostra biografia lectora. Finalment la revetlla literària del mes de juliol estarà dedicada a Joan Vinyoli. El 2014 és l'any Vinyoli i aquest és el nostre petit homenatge al poeta. L'escriptor Lluís Freixas farà un recull i el comentarem amb ell. Enguany s’ha incorporat gent nova al nostre club de lectura i estem segurs que ha estat pel nostre entusiasme encomanadís. Hem descobert una manera d’explicar-nos la vida a través de la ficció. I els personatges, que viuen, caminen i respiren, ens han acompanyat en aquest periple i han esdevingut eterns. Ja n’hem conegut molts i tots ells ens han aportat alguna petita cosa que ens ha fet més grans, tots ens han sacsejat d’alguna manera i ens han ajudat a fet aquest viatge de la ignorància a la saviesa que suposa la lectura. Ens han despertat la consciència, que en definitiva, és una de les funcions de la literatura.

Carme Callejón Font, conductora del club de lectura de la Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori i de l'Ateneu de la Vall del Llèmena.

[Post publicat anteriorment al blog DeLectura]

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia