« Tornar a la web de la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

El riue encès amb Miquel Martín i Serra

 

(Post en construcció)

MIQUEL MARTÍN I SERRA. El riu encès.


El passat 24 de setembre, vàrem gaudir de la visita d’en Miquel Martín al Club de Lectura TARDA DE LLETRES, per comentar la seva novel·la “El riu encès” La vetllada va ser extraordinària, amb un autor proper que ens va desvetllar el perquè de la seva escriptura, les seves motivacions, a les seves tècniques... Realment podem dir sense por d’equivocar-nos que Miquel Martín és bàsicament un home de lletres. I per què us ho dic, això, doncs perquè en Miquel Martín:

• És llicenciat en Filosofia per la UAB. Ha exercit com a professor de català i anglès. Es va iniciar en el món de la literatura el 1994 en guanyar el premi Joan Fuster per a autors joves, al qual van seguir, entre d'altres, els premis Solstici, Manuel de Pedrolo i Romà Comamala.

• Ha publicat articles a El Punt Avui, La Vanguardia i Descobrir Catalunya. Escriu habitualment al Diari de Girona, i a les revistes Gavarres i Revista de Girona, entre altres mitjans.

• Com a narrador ha publicat el recull de contes Hi ha amors que maten (Columna, 1996) i les novel·les L'estratègia de la gallina (Columna, 2001, finalista premi Ramon Llull), Cabells de Medusa (CCG Edicions, 2007) i Dictadors de butxaca (Prosa, 2007, premi Maspons). També ha publicat diversos relats en antologies com Versemblança, Cap per avall i sis narracions més, El xiulet de les bales i altres narracions i Les millors pàgines.

• Ha impartit tallers d'escriptura creativa reconeguts per la UdG com a crèdits de lliure elecció.

• Fa recerca en els camps de la llengua oral i la cultura popular, temes sobre els quals ha publicat diversos articles i ofereix xerrades divulgatives. Fruit d'aquesta recerca és el llibre Converses amb en Xico Florian, conjuntament amb Pere Molina. En col·laboració amb la Diputació de Girona, l'any 2011 va crear la Vinoteca, un maridatge entre textos literaris i vins pensat per a divulgar la literatura i la cultura del vi a les biblioteques.

• És un estudiós gran divulgador de l'obra del poeta Joan Vinyoli, un dels poetes imprescindibles de la nostra poesia contemporània. Ha publicat diversos articles sobre el poeta i ha organitzat amb l'actriu Olga Cercós l'activitat «Vinyoli comentat», per donar-lo a conèixer al gran públic.


• Ha publicat Els pobles perduts i Els pobles oblidats, en col·laboració amb diversos autors, i Llegendes de mar de la Costa Brava (Edicions Sidillà, 2012). Actualment està preparant un llibre de converses amb Rosa Regàs, una novel·la ambientada a la ciutat de Girona i la vall de Camprodon i s'ha convertit en l'escriptor de capçalera de la Biblioteca de Palafrugell, on també ha impartit tallers d'escriptura creativa i dinamitzat el club de lectura.


A més ens trobem davant un escriptor molt prolífic:
• 1996 Hi ha amors que maten. Barcelona: Columna
• 1999 L'estratègia de la gallina. Barcelona: Columna. (Finalista Premi Ramon Llull)
• 2007 Cabells de medusa. CCG Edicions. (Premi Romà Comamala de narrativa pel relat «Salabror», inclòs dins la novel·la)
• 2007 Dictadors de butxaca. Premsa d'Osona. (Premi Maspons i Safont d'humor i sàtira)
• 2009 Converses amb en Xico Florian (coautor). Ajuntament de Begur / Diputació de Girona
• 2012 Els pobles perduts (coautor). La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà
• 2013 Llegendes de mar de la Costa Brava. La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà (Segona edició, abril 2013)
• 2014 Els pobles oblidats (coautor). La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà
• 2015 Vent d'Aram. Joan Vinyoli (Estudi preliminar i complements didàctics a cura de Miquel Martín. Lectura obligatòria a Batxillerat). Barcelona: Edicions 62, Col·lecció Educació 62
• 2016 Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista (coautor. Miquel Martín és autor de "Les influències filosòfiques en la poesia de Joan Vinyoli"). Barcelona: L'Avenç
• 2017 La Costa Brava. Àlbum guia 1925 (coautor. Miquel Martín és autor del capítol dedicat a Begur). La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà
• 2017 El riu encès. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa

SINOPSI DE L’OBRA EL RIU ENCÈS
El riu encès recorre la ciutat de Girona i els pobles de la Vall de Camprodon a través d’uns personatges marcats per la pèrdua o l’absència dels éssers més estimats: un pare, una mare, un germà. Són, doncs, persones desorientades, corcades per una gran buidor. De vegades, fugen i s’amaguen, però d’altres també cerquen la felicitat amb passió o lluiten fins al límit de les seves forces. Com un riu que ho arrossega tot, travessen camins inesperats i tortuosos fins que, un bon dia, les seves vides es creuen i totes les peces comencen a encaixar: mentides i veritats, pors i silencis, amenaces i traïcions.
Amb una prosa rica i suggeridora, plena de lirisme, El riu encès ens submergeix en els replecs més amagats, més foscos o més reveladors de l’existència fins a sacsejar les nostres creences o conviccions. Ens mostra, ras i curt, la paradoxa vital amb tots els seus matisos, com un mirall en qual ens podem veure reflectits.
El que em va fer decidir a llegir El riu encès: La crítica de la Marta Rocafort al Diari Maresme al març del 2017.
“Les tres parts del llibre les protagonitzen tres personatges diferents amb un nexe que els uneix encara que ells no ho sàpiguen: el buit que deixa la pèrdua d’un esser estimat. Aquest fet marcarà les seves vides. No sabem si per això o per altres circumstàncies, les tres històries aparentment soltes acaben encaixant en un trencaclosques perfecte que fa que El riu encès es converteixi en una sola història: la història d’un riu, el mateix que passa per Relleix -un poble a prop de Camprodon- i per Girona, els dos llocs on s’ubiquen les tres històries.
El riu, com la vida mateixa, corre, corre cap avall i s’emporta, envermellit amb el sol del capvespre, o es vol emportar, les tristors que assolen als protagonistes. Potser, però , el riu no té prou força i, aquesta soledat provocada per la mort del pare quan en Marçal era tot just un nen, per l’abandó d’una mare malalta tot just quan la Natàlia era una nena i per la mort d’un germà, són tristors que el riu no pot arrossegar cap avall i que queden impregnades en les ànimes dels protagonistes.
Amb tot, tots tres fugen corrent amunt en un intent permanent de salvar les seves vides, en un intent d’agafar-se a qualsevol branca per no ser xuclats i arrossegats per unes aigües enceses que aviat es tornaran del tot fosques…”

El que més m’agrada de la novel·la
La intensitat narrativa que copsa de seguida l’atenció.
La capacitat de l’autor de definir uns personatges que s’acaben convertint en persones reals al teu imaginari. Les seves descripcions efectives tant de personatges o situacions, com de sentiments...
El fet de transportar-me amb la descripció de les situacions a la meva infantesa. (la mort de Franco, els xiclets de bola, les pel·lícules de dos rombes que veien els pares... )
La prosa poètica, senzilla, directa, que vesteix de colors l’escena al cap del lector.

Al darrere li endevino una tasca de polit, de llegides i re-llegides fins a deixar l’obra neta, amb aquesta pulcritud, que fa no sobri cap paraula, que totes tinguin el seu lloc just i que sigui la teva imaginació la que completi l’obra. Una forma de fer participar el lector amb les seves pròpies vivències.

Una obra dura i tendre, alhora. Molt potent.

Gràcies, Miquel per la teva presència al club i per la teva obra.
 

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

simple_captcha.jpg
(escriviu el codi de la imatge)

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal