« Tornar a la web de la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

L'Analfabeta que va salvar un país - 26 juny


Les probabilitats estadístiques que una analfabeta nascuda als anys seixanta a Soweto arribi a l’edat adulta i acabi un dia tancada en un camió de patates en companyia del rei de Suècia i del seu primer ministre són d’una entre quaranta-cinc bilions set-cents seixanta-sis milions, dues-centes dotze mil vuit-centes deu. Això segons els càlculs de l’analfabeta en qüestió.
La protagonista de L’analfabeta que va salvar un país és la petita Nombeko, una nena òrfena que treballa netejant latrines, però el destí li té reservada una altra sort. I és que el seu talent insòlit per a les matemàtiques i la seva curiositat infinita per aprendre la catapulten a l’altra punta del món, on viurà envoltada d’excèntrics i perillosíssims personatges: tres xineses molt imprudents, un americà ceramista i desertor del Vietnam, dos agents del Mossad, dos germans bessons que oficialment són una sola persona, una activista que va contra tot, una comtessa que es dedica a cultivar patates i, és clar, el primer ministre i el mateix rei de Suècia en persona. Tot plegat una barreja explosiva a la qual s’hi ha d’afegir un problema encara més explosiu: un problema radioactiu de tres megatones de potència.

Jonas Jonasson torna, després de l’èxit que va suposar L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra amb L'analfabeta que va salvar un país, seguint la mateixa fórmula del seu primer èxit del que ja en va vendre, aleshores, vuit milions de còpies en 40 països. El seu nou llibre, com dèiem, repeteix la fórmula, doncs, per què hauria de canviar-la, si s'ha demostrat àmpliament que funciona?
Jonas Jonasson va néixer l'any 1961 a la ciutat de Växjö, al sud de Suècia. Va començar a escriure fent de periodista a diferents diaris suecs i, més tard, va crear la seva pròpia productora de televisió. Però, després d'uns quants anys en el sector, en Jonasson va decidir que volia fer alguna cosa diferent. Va ser llavors quan a començar a escriure la seva primera novel·la, de la que fins i tot se n'ha fet una pel·lícula que es va convertir, en dos mesos, en la més taquillera de la història.

Amb aquesta segona novel·la, un llibre que et manté permanentment el somriure als llavis a l'espera de la propera ironia o sarcasme, farcida de surrealisme i de girs imprevistos, Jonas Jonasson es consolida com un dels escriptors més internacionals i amb un perfil ben original dins del panorama literari actual. Però no hem d'oblidar que, rere aquesta fina ironia, rere aquests personatges esbojarrats, s'amaga a més d'un amplíssim coneixement del panorama polític mundial, una fina i subtil crítica contra el poder, la política i els prejudicis socials.
I com que la Nombeko, durant tota la novel·la, va passar més gana que un mestre, que deien abans, nosaltres vàrem gaudir d'una taula ben parada per celebrar que ha arribat l'estiu i que la propera edició ens arriba amb sorpreses!
Us emplacem, doncs, a visitar-nos el proper Tarda de Lletres, previst pel setembre!!!
Fins aleshores, gaudiu de la caloreta!!! 

Montse Castaño

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

simple_captcha.jpg
(escriviu el codi de la imatge)

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal