« Tornar a la web de la Biblioteca Comtat de Cerdanya

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

El Tractat dels Pirineus 1659: guia de lectura

Guia de lectura realitzada el novembre del 2009 amb motiu del 350 aniversari del Tractat dels Pirineus.

Si voleu consultar la guia cliqueu sobre la imatge:


Tractat dels Pirineus. Bibliografia

Tractat dels Pirineus. Bibliografia. Podeu trobar aquests llibres a la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà

• Dalmau, Josep. El Rosselló és Catalunya: revisió del Tractat dels Pirineus. Barcelona: [s.n.], 1988. 124 p. (cerdanya 94)

• Deloncle, Josep. Les arrels catalanes del Rosselló. Barcelona: Rafael Dalmau, 1975. 54 p. (Episodis de la història; 196) (pirineus DEL)

• Fàbrega Pallarès, Pau de la. L’oferiment de retrocessió del Rosselló a Espanya: 1688-1677. Barcelona: Rafael Dalmau, 1994. 64 p. (CAT XVII)

Imago Cataloniae : mapes de Catalunya, empremtes de la història. Barcelona. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Lunwerg, 2005. 285 p. (914.67 Ima)

• Jané Checa, Òscar. La identitat de la frontera pirinenca: efectes socials i polítics al nord de Catalunya des de la creació de Montlluís, 1677-1698. Girona: Diputació de Girona: Fundació Francesc Eiximenis, 2009. 261 p. (cerdanya 31)

• Mancebo, François. La Cerdagne et ses frontières: conflits et identités transfrontalières. Perpinyà: Llibres del Trabucaire, 1999. 211 p. (cerdanya 33)

• Ruiz del Castillo y de Navascués, Ricardo. Llívia: enclave español en Francia. Madrid: Servicio Geográfico del Ejército, 1976. 100 p. (cerdanya 94)

• Sahlins, Peter. Fronteres i identitats: la formació d’Espanya i França a la Cerdanya. Vic: EUMO, 1993. 372 p. (cerdanya 94)

• Sanabre, Josep. El tractat dels Pirineus i els seus antecedents. Barcelona: Rafael Dalmau, 1995. 59 p. ( Episodis de la Història; 18) (cerdanya 94)

• Sanabre, Josep. El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya. Barcelona: Premsa Catalana, 1989. 102 p. (Llibres de l’Avui; 10) (cerdanya 94)

• Soler i Amigó. Rebels a tramuntana. Barcelona: Columna, 2003. 357 p. (pirineus SOL)

Catalunya escapçada : un vídeo

Vídeo el·laborat per Jaume Claramunt i editat per Vímeo. Es fa un recorregut històric i compta amb l’aportació de diversos historiadors.

Catalunya escapçada from Jaume Claramunt on Vimeo.

El Tractat dels Pirineus. Història de Catalunya (amb cançons)

El Tractat dels Pirineus. Cançó de l’àlbum "Història de Catalunya (amb cançons)" que va aparèixer editat per Edigsa l’any 1971.

Text i lletres: Jaume Picas

Música: Antoni Ros - Marbà

Veus: Guillermina Motta, Josep Maria i Toni (de La Trinca), Cor d’Escoles Virtèlia, Àngels Moll (narradora)

Direcció Artística: Salvador Pueyo

Tècnic de Grabació: Juan J. Moreno


"En Guàrdia". Catalunya Ràdio

Programa "En guàrdia" de Catalunya Ràdio emès el 28 de juliol del 2004 dedicat al Tractat dels Pirineus, a càrrec del periodista Enric Calpena i l’historiador Oriol Junqueras.


Al·legories

Lluís XIV va encarregar als seus artistes diferents representacions al·legòriques del Tractat dels Pirineus. Es tractava d’un gest propagandístic que serviria per augmentar encara més la glòria del Rei Sol.

A dalt: Allégorie du traité de paix des Pyrénées, de Claude Deruet. Representa els retrats eqüestres de Lluís XiV seguit d’Anna d’Austria i del seu germà Felip, duc d’Anjou, acollits per Minerva, Venus i Juno que representen la corona d’Espanya.

A baix: Allégorie du traité des Pyrénées (« fruit des victoires »), de Giovanni Francesco Romanelli. Conservada al Museu del LouvrePintures

A dalt: Entrevista de Lluís XIV i Felip IV a l’Illa dels Faisans el 1660, Laumosnier. La trobada hauria de servir per ratificar la pau i el compliment del casament de Lluís XIV amb Maria Teresa d’Àustria, infanta d’Espanya.

A baix: Celebració del casament de Lluís XIV i Maria Teresa d’Àustria, Laumosnier. 9 de juny del 1660


 

L'Illa de Faisans

Dues imatges de l’Illa dels Faisans, al riu Bidasoa, durant les setmanes que van durar les negociacions de pau. Aquesta illa va ser coneguda després també amb el nom d’"Illa de la Conferència". A sobre, una imatge actual de l’IllaEls reis

Els sobirans dels dos països en litigi.

Esquerra: Lluís XIV, monarca francès, retratat per Hyacinthe Rigaud el 1701

Dreta: Felip IV, monarca espanyol, retratat per Diego Velázquez el 1632

 

Els protagonistes

Els dos responsables de les negociacions de pau i posterior signatura del Tractat.

Esquerra: Retrat anònim del Cardenal Mazzarino, primer ministre francès, fet prop de l’Illa dels Faisans el 1659

Dreta: Retrat anònim de Don Luis de Haro, principal negociador de la corona espanyola, fet prop de l’Illa dels Faisans el 1659

            

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal