Guies de lectura » CLER (Club de Lectures Recomanables)

Nadal 2008

Proposta de lectures infantils i juvenils des de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

Aprenc a llegir

Ramón, Estrella ; Aoiz, María José [il] . La bugada del cel Caldes d'Estrac : Edicions del Pirata, 2008 . (Tresor del Pirata. ). 68

Resum : La senyora Serafina era una experta netejadora de roba bruta,se sabia de memòria totes les marques de detergents del mercat. Quan un mes de desembre va morir, va entendre per què havia anat al cel: tot era brut, fet una porqueria!.La Serafina s'arromangà i es posà a fer feina, però... va provocar una catàstrofe de les que fan història...
Altra informació : a partir de 7 anys

Arrou-Vicnod, Jean-Philippe . Rita i Morro Barcelona : RBA, 2008 . 25 p.

Resum : Res li va bé a la Rita, tot i ser el dia del seu aniversari. Obre regals i un dels paquets es mou. A dins hi ha un gos. La Rita ha de buscar un nom pel seu nou amic.
Comentari : La il·lustració, amb poc color, ens transmet els canvis d'ànim de la protagonista. Text musical, gràcies als rodolins.
Altra informació : de 3 a 5 anys

Biermann, Franziska . Al señor zorro le gustan los libros Madrid : Los cuatro azules, 2008 . 56

Resum : Al llop li agradava molt menjar llibres. Va descobir una biblioteca però el van fer fora pel seu comportament.Tot seguit va atracar una llibreria. Tancat a la presó allí no tenia llibres. Així que va escriure una novel•la.
Comentari : Divertida i original. molt vàlida per iniciar lectors. Enganxa a la primera
Altra informació : de 6 a 9 anys

Bou, Quim . Orn. L'illa formiga Palma de Mallorca : Dolmen, 2008 . (Siurell gold. ). 50

Resum : Orn, el gos heroi protagonista de moltes de les aventures que transcorren al Continent de Môm, es troba abandonat en una illa junt amb els seus companys. El vespre i l'avorriment a la vora del foc els portaran a explicar-se llegendes d'altres temps, plenes d'acció i aventura, de quan els déus passejaven entre els mortals de Môm.
Altra informació : A partir de 9 anys

Capdet, Víctor ; Peix, Susana . El Secret de la lluna Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa Edicions, 2008 . (Ginjoler. ). 28

Resum : La Guisla i el Roc miren el cel cada dia, hi observen: les estrelles, els núvols i sobretot, la Lluna. Però un dia la veuen trista, què li passa a la Lluna?, això és el que intentaran esbrinar en aquesta història.
Altra informació : A partir de 5 anys

Cutbill, Andy . La Vaca que va pondre un ou Barcelona : Serres, 2008 . 29

Resum : La vaca Margarida està deprimida per què veu que no pot anar en bicicleta ni fer acrobàcies com fan les altres vaques de la granja. Però un matí, la Margarida té una sorpresa molt gran.... HA POST UN OU! A la granja tot és expectació per veure si realment el bebè que hi ha dins l'ou és una vaca o no.
Altra informació : A partir de 3 anys

Figueiras, Lourdes . M'estima , no m'estima... Barcelona : Cruïlla, 2008 . (Els contes de l'Ahmes. ; núm. 1). 25 p.

Resum : Desfullem un flor...m'estima, no m'estima...Com s'ha de fer perquè surti que m'estima? Si té un sol pètal és fàcil, però si en té més? és qüestio de números i de començar amb un...m'estima.
Comentari : Amb aquest conte s'aprenen els números parells i senars. Podrem compartir la lectura i les manualitats amb els nens
Altra informació : de 4 a 6 anys

Heitz, Bruno . Què veus? mirant amb els ulls dels animals Barcelona : Juventud, 2007 . 28

Resum : Dins un jardí, uns animals juguen a cartes, de sobte un soroll molt fort se sent darrera el mur del jardí. Què ha pogut passar? el gar, l'euga el toro, el talp i el camaleó intenten esbrinar-ho mirant darrera el mur, però cap veu el mateix. Finalment el posaran d'acord?
Altra informació : A partir de 3 anys

Sente, Yves ; Juillard, André [il] . El Santuario de Gondwana Barcelona : Norma, 2008 . (Las Aventuras de Blake y Mortimer. ; núm. 18). 56

Resum : Blake i Mortimer s'embranquen en una nova investigació: una civilització de més de 350 milions d'anys, que s'ha mantingut amagada i de la qual sembla que encara queden descendents. Per això viatgen a Nairobi, al cor d'Àfrica, i allí comencen els entrebancs. L'aventura els portarà un cop més a descobrir que no tot és el que sembla.
Altra informació : A partir de 10 anys

Lambert, Jonathan . Coala, ets molt especial! Barcelona : Planeta, 2008 . 13

Llobet Sarria, Jasmina . El Menjanúvols València : Tàndem, 2008 . (El Tricicle. ). 24

Max, ; Museu Arqueològic de Son Fornés, ; Pau, . El Bosc negre. Una aventura talaiòtica Palma de Mallorca : Govern de les Illes Balears, 2007 . 35

Resum : La sequera i la malaltia dels ramats estan posant en perill la vida dels habitants d'un poblat talaiòtic de fa 3000 anys a Mallorca. Una mare i el seu fill sortiran a la recerca d'una herba que pot arribar a curar el bestiar.
Altra informació : A partir de 8 anys

Redlinch, Ben . No siguis poca-solta! Barcelona : Joventut, 2008 . 26

Rodoreda, Mercè . Les Fades Barcelona : Baula, 2008 . 29

The, Tjong Khing . A on es troba el pastís? Barcelona : Blume, 2008 . 26

Resum : Uns ratolins roben el pastís del senyor i la senyora gos: aquí comença una persecució per boscos, rius, muntanyes i prats... Però no només acompanyarem a aquests personatges: guineus, gats, micos, porquets, llebres, gripaus, tortugues,... tots viuran la seva pròpia aventura en aquesta cursa esbojarrada, fins al desenllaç feliç... o no!
Altra informació : A partir de 3 anys

Zep, . El Sentido de la vida Barcelona : Glénat, 2008 . (Petit Glénat. ). 48

Resum : Titeuf és un nen francès que va a l'escola, té amics, viu amb els seus pares i la seva germana... i posa constantment en dubte el món que l'envolta, tant el seu com el dels adults. Trapella i divertit, cada situació que viu és un acudit pels petits, i pels no tant petits.
Altra informació : A partir de 8 anys

Llegeixo molt bé

Hi havia una vegada...els contes de sempre Vic : Eumo, 2008 . 159p.

Resum : Aquest és un recull de contes tradicionals molt ben il.lustrats i acompanyats d'un CD amb la narració oral.El llibre inclou els títols com: El cargol, La rateta que escombrava l'escaleta, En Patufet, En Cigronet, Els tres porquets, La Caputxeta Vermella, El llop i les set cabretes...
Altra informació : A partir de 5 anys

Altarriba, Geni ; Romero, Joan [il] . Qui té por de les bruixes? Berga : L'Allbí, 2008 . 30

Resum : La Laia és una nena molt poruga, però el que li fa autèntic terror és... la bruixa que viu a casa seva! Una bruixa molt dolenta, que s'amaga per espantar-la i li fa la vida impossible. Encara que els pares intenten tranquil·litzar-la, la Laia no se'ls creu. Fins que un dia la mare li diu: “No endevinaries mai a qui he conegut avui'.
Altra informació : A partir de 6 anys

Muntañà Buchaca, Daniel ; Arrufat, Lluís Albert [il] . Sicona. La formiga Valls : Cossetània, 2008 . (La Baldufa. ). 62

Resum : Sicona,és una formiga de la Vall de Boí. Un dia coneix a en Marc,un noi que li explica que a la Costa Brava existeixen unes illes dites formigues on anualment es celebra un congrés de formigues que venen d'arreu del món. En Marc dissenyarà un mapa detallat dels llocs per on la Sicona ha de passar per arribar a temps al famós congrés.
Altra informació : a partir de 7 anys

Bataille, Marion . ABCD Madrid : Kókinos, 2008 . 18

Resum : L'abecedari en tres dimensions.
Comentari : Llibre desplegable tridimensional, per mirar i jugar, tot aprenent l'abecedari.
Altra informació : de 3 a 6 anys

Casas, Lola . Blau Barcelona : Publicacions Abadia de Montserrat, 2008 . (Poesia de colors. ). 79

Resum : Blau és un poemari infantil on trobem poesies de diferents temàtiques amb un fil conductor comú : el blau. Trobem poesies de blau de mar, de blau cel, de blau de terra... acompanyades d'il·lustracions. Al final del llibre hi trobem un recull d'algunes peces musicals relacionades amb el color blau i l'aigua.
Altra informació : A partir de 7 anys

Casas, Lola ; Comotto, Agustín [il] . Verd Barcelona : Publicacions Abadia de Montserrat, 2008 . (Poesia de colors. ). 79

Resum : Verd, és un poemari infantil que recull poesies de color verd de fulla verda, verd de fulla adormida i verd de sobre taula. El llibre ve acompanyat d'unes il·lustracions que juguen amb la poesia i la complementen i amb un recull de peces musicals clàssiques i populars per escoltar visualitzant el verd.
Altra informació : A partir de 7 anys

Cormand Rifà, Bernat . El dibuixant d'óssos Barcelona : Sd.edicions, 2008 . (El cargol golafre. ). 38

Resum : El dibuixant d'ossos, ha voltat per tot el món per buscar totes les espècies d'ossos i dibuixar-los. Li falta l'òs polar, així que decideix volar fins al Pol Nord per buscar ossos d'aquesta espècie. Un cop allà, el sorprendrà una altra realitat.
Altra informació : A partir de 7 anys

Freedman, Claire ; Cort, Ben [il] . Extraterrestres en calçotets Barcelona : Bruíxola, 2008 . 24

Resum : Sabíeu que als extraterrestres els agrada la roba interior? Però a l'espai no hi ha calçotets ni calcetes. Per això decideixen emprendre un viatge fins a la terra per anar a l'estenedor de casa teva a emprovar-se tota la roba interior que hi ha penjada!
Altra informació : A partir de 6 anys

Gil, Carmen ; Escandell, Víctor [il] . El Príncep Gripau València : Versos y trazos, 2008 . (El Bagul dels contes. ). 34

Resum : Una fada enfurismada converteix un bell príncep en un gripau gran, verd i llefiscós. Aquest, però, no troba gaire diferència entre el que feia abans i ara: jeure, menjar i gaudir de no fer res. Fins que els seus pares decideixen que una princesa el besi per tornar-lo a convertir en humà, per què on s'és vist un futur rei granota?
Altra informació : A partir de 7 anys

Francotte, Pascale . Lluny del meu país Barcelona : La Galera, 2008 . 32

Resum : És la història d'una nena africana que viu entre l'horror de viure en un país en guerra i la separació familiar que s'ha produit quan el seu pare ha hagut de marxar per trobar-los una vida millor en una altre país.
Altra informació : a partir de 7 anys

Francotte, Pascale . Quin embolic de família Barcelona : La Galera, 2008 . 24

Resum : Després de separar-se, els pares del protagonista tornen a emparellar-se i formen dues noves famílies. Un cop superat el malestar i rebuig inicial, el nostre protagonista acaba acceptant la nova situació amb optimisme i il·lusió.
Comentari : Amb un línea argumental molt senzilla i un llenguatge molt planer, ajuda a explicar als més menuts les noves situacions familiars derivades de les separacions i nous emparellaments dels pares.
Altra informació : a partir de 3 anys

Gay, Michel . Zea Barcelona : Corimbo, 2008 . 24

Resum : La zebra Zea es lleva d'hora al matí, abans que els seus pares, i intenta preparar-los l'esmorzar. Però és més complicat del que sembla! Després d'un petit incident, Zea té la solució per poder portar-los l'esmorzar al llit.
Altra informació : A partir de 7 anys

Vidard, Estelle ; Goust, Mayalen [il] . Niños del mundo Barcelona : Molino, 2008 . 93

Resum : ¿Sabíeu que a Cuba algunes classes es fan per televisió? , o que la patata ve dels Andes? ¿ Que els nens de Mongòlia canvien les seves cases de lloc dues vegades l´ any? I que els nens americans aposten amb cacauets?
Altra informació : a partir de 7 anys

Hawking, Lucy . La Clau secreta de l'Univers Barcelona : Montena, 2008 . 220

Resum : En George és un nen la familia del qual evita tot tipus de tecnologia, ni tele, ni telèfon ni ordinador. Un dia coneixerà Annie, la filla d'un científic que busca vida intel.ligent en altres planetes. A partir d'aquí, els dos nens viatjaran pel sistema solar a llom d'un cometa corrent aventures ajudats del superordinador Cosmos.
Comentari : Acostar la ciència als joves i no tan joves és l'objectiu d'aquest llibre. Amb aquesta sencilla premisa, els Hawking barregen aventures amb sencilles explicacions del Big Bang, els forats negres o les lleis físiques que regeixen l'univers. I el resultat és un llibre per totes les edats que pretén a la vegada entretenir i apropar la ciència a les noves generacions.
Altra informació : a partir de 10 anys

Hodgkinson, Leigh . Colin y la increíble siesta Barcelona : Coco Books, 2008 . 32p.

Resum : Colin és un gat sense sostre un bon dia es troba que té molta son, i és en aquell moment quan troba una caixa de fusta on poder dormir, però aquesta caixa el transportarà d'un lloc a l'altre, a on arribarà en Colin?.
Altra informació : A partir de 3 anys

Jayne Church, Caroline . L'Oca Clara Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2008 . 25

Resum : En una casa de pagès una nit de lluna plena s'acosta una guineu pe menjar-se totes les oques, i les persegueix totes!Totes menys una, la Clara. Quin és el seu secret ?
Altra informació : A partir de 3 anys

Jayne Church, Caroline . La cabra pometa Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2008 . (Simbolet. ). 28

Resum : A la cabra Pometa no li agrada menjar el mateix que les altres cabres. A ella li agrada menjar... pomes! Es va menjant les pomes de l'hort i mentre torna a casa en va llençant els pinyols pel camí. Però un dia de tempesta, el vent ho arrenca tot... Com és que a la primavera tornen a sortir els pomers i els cirerers?
Comentari : Conte molt divertit i entretingut on les il·lustracions són el més important. Es tracta de veure com passen les estacions de l'any a través dels arbres, però amb un conte molt divertit.
Altra informació : de 3 a 5 anys

Julià, Alegria . Contes verticals Barcelona : Bambú, 2008 . 88p.

Resum : Contes verticals és un recull de vint contes que a través d'un tipografia diferenciada (en negreta) ens permet fer una lectura vertical en forma de resum. Però també es poden llegir de la manera convencional, o sigui, horitzontalment. En aquesta segona lectura s'aprecien tots els detalls de la narració.
Altra informació : A partir de 8 anys

Moya, Rosa . Sherlock Holmes i el cas de la joia blava Barcelona : Lumen, 2008 . 24

Moya, Rosa ; Olmos, Roger [il] . Sherlock Holmes i el cas de la joia blava Barcelona : Lumen, 2008 . 26

Resum : A partir d'un barret negre, Sherlock Holmes i el seu ajudant, el doctor Watson, investiguen el misteriós robatori d'una joia de valor incalculable. Només un detectiu com Sherlock Holmes pot resoldre un cas tan estrany com aquest.
Comentari : Una molt bona adaptació d'una de les obres d'Arthur Conan Doyle per a nens i nenes. El text és molt entenedor i les il·lustracions que acompanyen al text són molt bones. Un bona manera d'acostar un autor tant imporant com aquest a la literatura infantil.
Altra informació : de 8 a 10 anys

Tello, Antonio ; Navia, Miguel [il] . El gran llibre de misteri Barcelona : Parramón, 2008 . 111

Resum : “Un jove ingenu coneix un estrany personatge que li compra la seva ombra per una bossa inesgotable d'or. Des d'aquest precís moment, Peter Schlemihl es converteix en l'home més ric de la terra, però com que no té ombra, també en el més desgraciat dels mortals”.
Altra informació : a partir de 12 anys

Obiols, Anna . Contes infantils de Mercè Rodoreda Barcelona : Baula, 2008 . 25

Resum : Mercè Rodoreda considerava la infantesa com l'etapa més feliç de la seva vida. Aquest és un recull de quatre contes que Mercè Rodoreda va escriure entre 1935 i 1937 destinats als infants: La darrera bruixa, Les tres granotetes i el rossinyol, L'hivern i les formigues, i Les pomes traspasseres.
Comentari : Immersos en l'Any Rodoreda, aquesta obra ens ajudarà a apropar l'obra literària de l'escriptora als nens. Les il·lustracions són de Subi.
Altra informació : A partir dels 6 anys

Ruillier, Jérôme . Això és casa meva Barcelona : Joventut, 2008 . 26

Resum : El nen ha dibuixat una línia amb guix a terra, i a partir d'aquesta línia, és casa seva, on ningú hi pot entrar. Però un cargol prova de passar, un arbre creix massa i traspassa la línia, els núvols també entren... i fins i tot un nen intenta entrar-hi...
Comentari : Un llibre sobre l'egoïsme i la solitud, on el text no cal. Només amb les il·lustracions s'entén perfectament el sentit del llibre. No obstant, cal llegir-lo acompanyats.
Altra informació : de 4 a 6 anys

Stamm, Peter . Per què vivim a les afores de la ciutat València : Tàndem, 2008 . 42 p.

Resum : Una família viu en llocs sorprenents i inimaginables, però a tot arreu hi han avantatges i inconvenients.Canvien quan es compleix la seqüencia 4,3,2,1. Acaben trobant el seu lloc per sempre
Comentari : Història fantàstica. Per a lectors amb molta imaginació i que els agrada descobrir,en el text o en les il·lustracions, coses amagades
Altra informació : 9 anys

Stilton, Tea . La muntanya que parla Barcelona : Destino, 2008 . 212

Resum : Tea Stilton, a més a més, de ser la germana del famosíssim Geronimo Stilton és una intrèpida periodista que sempre està disposada a viure grans aventures. Li acompanyen les seves amigues, amb les quals, ha format el Club de les Tea Sisters.
Comentari : Aquest és el seu segon volum, darrere El Codi del Drac.
Altra informació : 9 anys en endavant

Lectures juvenils

De Sève, Randall . El petit vaixell Barcelona : Joventut, 2008 . 32

Resum : Aquesta és la història d'un noi que tenia un vaixell de joguina fet amb una llauna, un tap de suro, un llapis groc i un retall de roba blanca. Sempre el treia a navegar al llac lligat d'un cordill fins que un dia de tempesta al noi li rellisca el cordill i deixa anar el vaixell. Començaran les aventures per aquest petit vaixell.
Comentari : Destaquen les il•lustracions de Loren Long.
Altra informació : A partir dels 6 anys

Hearst, Dorothy . La promesa dels llops Barcelona : El Andén, 2008 . 358

Resum : Kaala és una llobatona de sang mesclada que viu a la Gran Vall amb la seva bandada. Com la resta de llops ha de respectar el pacte que prohibeix el contacte amb humans. Però un dia la Kaala es troba amb una nena i la fascinació que sent per ella serà més forta que qualsevol llei, tot i que transgredir-la pot suposar la mort.
Comentari : La promesa dels llops és un relat fascinant on l'acció s'ambienta en una bandada de llops. L'atracció que sent la petita Kaala vers els humans serà el desencadenant d'una sèrie de conseqüències que no podia preveure. Aquest és el primer llibre d'una trilogia que destaca la necessitat de l'equilibri entre espècies i el respecte a la natura.
Altra informació : A partir de 13 anys

Hunt, Stephen . La corte del aire Barcelona : Oniro, 2008 . (La Lámpara Mágica. ). 671

Resum : La jove Molly presencia un brutal assassinat. El que no sap és que l'assassí la buscava a ella i que no s'aturarà fins complir el seu objectiu. A l'altra banda del país, la família de l'Oliver és masacrada i l'acusen a ell. Tots dos hauran de fugir i intentar sobreviure a una conspiració que afecta els nivells més alts del govern.
Comentari : Ambientada en un món mig futurista mig victorià, La Corte del Aire és una novel·la emocionant, original, intel·ligent i plena de misteri i acció que submergeix el lector en la lluita frenètica de l'Oliver i la Molly per sobreviure. Tot i la seva extensió, es llegeix ràpidament principalment per què un cop començada no es pot deixar!
Altra informació : A partir de 13 anys

Neff, Henry H. . El guardián de Rowan Barcelona : Alfaguara, 2008 . 403

Resum : La vida d'en Max canvia radicalment el dia que una visita al museu reveli que té qualitats especials que el fan apte per entrar a Rowan, un peculiar internat. Allà descobrirà que 42 nois tan especials com ell han desaparegut, que forces sinistres s'interessen en ell i que té dues opcions: morir o convertir-se en heroi.
Comentari : El Guardián de Rowan inicia una trilogia que farà les delícies dels fans de la novel·la fantàstica i d'aventures. Tot i les similituds amb Harry Potter, l'enfocament, els personatges i l'argument són originals i enganxen des de la primera plana. Hi ha edició en català.
Altra informació : De 12 a 14 anys

Pfister, Marcus . A dormir, Nil! Barcelona : Joventut, 2008 . 26

Resum : S'acosta l'hora d'anar a dormir, però abans cal sopar i banyar-se, però en Nil no vol anar a dormir i es busca altres coses a fer. El pare d'en Nil ja no sap què fer per aconseguir que en Nil se'n vagi a dormir.
Comentari : Història il·lustrada d'hipopòtams a l'hora d'anar a dormir. La moralitat de fons és el fet que l'autor fa que sigui el pare qui s'encarrega de tota feina, i la figura de la mare no apareix en cap moment.
Altra informació : a partir de 3 anys

Rowling, J. K. . Harry Potter i les relíquies de la mort Barcelona : Empúries, 2008 . 735

Resum : En Harry Potter ha de localitzar i destruir tots els horricreus d'en Voldemort, que cada dia té més poder i que ja prepara la gran ofensiva final. En Harry sap que d'aquí poc s'haurà d'enfrontar a Voldemort i que, sens dubte, serà una lluita a mort de la qual té poques possibilitats de sobreviure...
Comentari : Ja ha arribat l'últim i esperat llibre d'en Harry Potter! Es revelaran moltes de les preguntes que havien quedat pendents fins ara al ritme d'una trama trepidant que arribarà al seu punt àlgid a la gran batalla final on en Harry s'haurà d'enfrontar al Voldemort. Qui sortirà guanyador?
Altra informació : a partir de 12 anys

Sierra i Fabra, Jordi . Kafka i la nina que se'n va anar de viatge Barcelona : Empúries, 2008 . (La Via Làctia. ). 149

Resum : Mentre passeja pel parc Franz kafka veu una nena que plora perquè ha perdut la seva nina. Per consolar-la l'escriptor li explica que la nina no s'ha perdut sinó que s'ha anat de viatge. Cada dia l'escriptor tornarà al parc per llegir-li les cartes que la seva nena li envia des de llocs molt llunyans.
Comentari : Aquesta novel•la ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura 2007.
Altra informació : A partir dels 12 anys

Sierra i Fabra, Jordi . Sense retorn Barcelona : Cruïlla, 2008 . (Gran Angular. ; núm. 34). 191

Resum : Un noi s'ha suïcidat. Uns companys de classe li feien la vida impossible i ja no ho podia suportar més. Tots els que el coneixien queden trasbalsats: per què no va demanar ajuda? Per què ningú va fer res? Les reaccions de la gent davant la tragèdia no es faran esperar...
Comentari : L'assetjament escolar és el fil central d'aquesta novel·la, que mostra d'una manera crua i sense miraments com pot afectar a qualsevol patir-lo i com reacciona la gent davant una situació límit. Lectura juvenil molt recomanable per a sacsejar consciències i obrir debat.
Altra informació : A partir de 13 anys.

Zannoner, Paola . Quiero ser escritora Madrid : Mare Nostrum, 2008 . 380

Resum : Mia és una nena de tretze anys que vol ser escriptora. Quan s'assabenta que estan fent proves per participar en un curs d'escriptura, decideix participar. Haurà de presentar un treball original, per això decideix rellegir el seu diari que el va començar a escriure quan tenia nou anys.
Comentari : La novel•la alterna les aventures del seu diari amb el present i aprofita per explicar quins són els elements fonamentals per escriure una bona història.
Altra informació : A partir dels 12 anys

Lectures per compartir

Le Thanh, Taï-Marc ; Dautremer, Rébecca [il] . Els porcs o un ram de paperots Barcelona : Baula, 2008 . (Una història de serafí Anyell. ). 28

Resum : 'La veritat és que hi ha persones que no saben comportar-se. De fet,si fos per mi,aquest llibre s'hauria titulat 'Els marrans'.' Són paraules d'en Serafí, protagonista d'aquesta petita història que amb poques paraules explica la poca consideració que tenen alguns éssers vius vers el medi ambient.
Altra informació : a partir de 6 anys

Garcia i Prats, Cristina . La Rateta que escombrava l'escaleta Girona : Stringendo Music Girona, 2008 . 45

Resum : És un conte musical, que va acompanyat d'un CD amb l'adaptació musical: per a violí, piano i dues veus femenines. Les il·lustracions són molt originals i divertides i els personatges són fets de plastilina
Altra informació : A partir de 2 anys

Liao, Jimmy . El sonido de los colores Cádiz : Barbara Fiore, 2008 . 121

Resum : Una adolescent de quinze anys cega baixa al metro i allà amb els ulls oberts veu, escoltant i olorant, un món que dóna la sensació que no té límits i menys en la seva imaginació. A la boca del metro el seu àngel de la guarda la deixa sola però l'espera a la sortida.
Comentari : Tan poètiques són les magnífiques il·lustracions com el text. Que fan que per uns moments tanquis els ulls per veure-hi els colors del silenci.
Altra informació : de 7 a 9 anys

Pétigny, Aline de . En Juli i la Sara, problemes al pati Barcelona : La Galera, 2008 . 24

Vull aprendre!

Atles de Catalunya amb animals Barcelona : Susaeta, 2008 . 45p.

Resum : Atles que a través de diferents mapes ens mostra la fauna característica de cada comarca de Catalunya, així com els recursos econòmics, espais naturals i les diferents espècies protegides.
Altra informació : A partir de 7 anys

Meravelles del món Barcelona : La Galera, 2008 . 36

Resum : Viatjarem a través de tot el món per conèixer des de les antigues meravelles del món a les actuals: les piràmides d'Egipte, el Partenó d'Atenes, el Machu-Picchu al Perú, els moai de l'Illa de Pasqua, o la Sagrada Família! Edificis i monuments de l'antiguitat i gratacels d'avui en dia.
Altra informació : A partir de 6 anys

Adams, Simon . Descubrir la arqueología Madrid : San Pablo, 2008 . 127

Resum : A partir de l'explicació de descobriments com ara Altamira o Pompeia es descriuen les tècniques emprades pels pioners de l'arqueologia i les aventures, anècdotes i esforços que van caracteritzar les recerques d'aquests detectius de la Història.
Comentari : Una obra molt interessant i amena que descriu detalladament les principals troballes arqueològiques de la història. Amb il·lustracions a tot color i magnífiques fotografies.
Altra informació : a partir de 12 anys

Anglès Soronellas, Fina ; Bergadà, Jasmin [il] ; Salvadó, Silvana [il] . Bella lluna fa l´ullet... Tarragona : Arola, 2008 . 77

Resum : “Baldufa bufona, El sol t'ha besat: Vermella i pigada Així t'has quedat!” Què és? La maduixa!!!! Bella lluna fa l´ullet és un llibre de poemes i endevinalles pels xiquets.
Altra informació : a partir de 7 anys

Arbat, Carles . LLetraferit Barcelona : Baula, 2008 . 34

Resum : Això era un comte anomenat Oblit que no volia que la gent s'ho passés bé llegint, per què ell no en sabia ni havia volgut aprendre mai. Un dia va prohibir de llegir i poc a poc la gent de la Terra Plana van començar a oblidar tots els contes ...
Altra informació : a partir de 7 anys

Arànega, Susanna ; Nolla, Anna ; Portell Rifà, Joan . La Salut Barcelona : La Galera, 2008 . (Aprenem. ; núm. 2). 24

Resum : Per què és important anar net? Per què ens hem de dutxar? I canviar-nos la roba interior? Per què ens hem de protegir del sol? I per què hem de descansar? I què passa si estem malalts? Les respostes per als més petits, en aquest llibre.
Altra informació : A partir de 5 anys

Hédelin, Pascale ; Barborini, Robert [il] . El cos humà: un llibre interactiu Barcelona : Cruïlla, 2008 . 40

Resum : Un llibre amb desplegables i activitats per conèixer els misteris del cos humà i donar als més petits explicacions senzilles sobre com funciona.
Comentari : Un llibre diferent sobre el cos humà, amb desplegables tridimensionals i amb il·lustracions mòbils que fan que sigui molt més divertit estudiar el cos humà i el seu funcionament.
Altra informació : de 5 a 8 anys

Bertolini, Gérard . Les deixalles i el reciclatge al teu abast Barcelona : Empúries, 2008 . 71

Resum : Tothom produïm deixalles, és inevitable, però cal preservar el medi ambient. Per això, si canviem els nostres hàbits i classifiquem les deixalles la Terra se'n beneficiarà.
Comentari : Explica de forma didàctica els beneficis dels reciclatge als joves. Incorpora un qüestionari , un apartat “per saber més coses” del tema i un petit diccionari per aclarir alguns conceptes. D'aquesta mateixa col·lecció trobarem els títols: Aigua al teu abast, El clima al teu abast i Egipte al teu abast.
Altra informació : A partir dels 9 anys

Bertran, A. . La meva primera guia dels Jocs Olímpics Barcelona : La Galera, 2008 . 50

Resum : Guia imprescindible si es vol arribar a ser un jove expert en els Jocs Olímpics: com van començar, a on, els esports que s'hi practiquen i moltes coses més.
Altra informació : A partir de 7 anys

Bingham, Caroline . Buzz Barcelona : Parramón, 2008 . 138

Resum : Tot el que es vol saber de tots els insectes que existeixen a tot el món. Com i on viuen, com es reprodueixen, què mengen, quins piquen i quins no, etc.
Comentari : A més de ser un llibre de coneixements sobre els insectes, es tracta també d'un joc i d'un llibre per mirar i entretenir-se aprenent. Les fotografies i els petits comentaris fan que sigui un bon llibre per llegir plegats.
Altra informació : de 6 a 9 anys

Bingham, Caroline . Buzz: el llibre dels insectes Barcelona : Parramón, 2008 . 138

Bloom, Steve . El Pequeño gran libro de los elefantes Barcelona : Oniro, 2008 . 63

Brenifier, Oscar ; Després, Jacques [il] . El Llibre dels grans contraris filosòfics Barcelona : Cruïlla, 2008 . 79

Brenifier, Oscar ; Després, Jacques [il] . El llibre dels grans contraris filosòfics Barcelona : Cruïlla, 2008 . 75

Resum : Aquest és un llibre que presenta de manera senzilla alguns dels grans pensaments filosòfics de la història de la humanitat. Dividit en capítols temàtics reflexiona sobre el contrast dels contraris: el temps i la eternitat, el jo i l'altre, la raó o la passió.
Comentari : En definitiva, ens trobem davant una obra que vol aproximar als infants algunes de les grans qüestions universals. Per gaudir-ne.
Altra informació : 10 anys en endavant

Bucay, Jorge ; Gusti, [il] . L'elefant encadenat Barcelona : Serres, 2008 . 32p.

Resum : Un nen es pregunta: per què un animal tan fort com l'elefant del circ deixa que el tinguin lligat a una estaca?. Al llarg del llibre descobrirem la resposta a aquesta pregunta tan sencilla
Altra informació : A partir de 7 anys

Butler Seder, Rufus . Gallop! Canada : Workman, 2008 . 20

Resum : Gallop! és un llibre molt visual en anglès per a nens i nenes. Conté preguntes i imatges animades sobre animals.
Altra informació : A partir de 7 anys

Martín, Carme ; Fruitós, Adrià [il] . Jo...Salvador Dalí Barcelona : Parramón, 2008 . (Jo.... ). 63

Resum : Aquest és un recorregut per la vida del pintor català Salvador Dalí. Escrit en primera persona, el mateix Dalí ens parla dels seus records desordenats, de la seva pintura, els seus viatges i les seves amistats.
Altra informació : a partir de 10 anys

Gallego, José Luis . La meva primera guia sobre el canvi climàtic Barcelona : La Galera, 2008 . 47

Resum : Tots els mitjans de comunicació parlen sobre el canvi climàtic. Diuen que el nostre planeta està amenaçat. Alguns d'aquests fenòmens són la contaminació, l'esgotament dels recursos naturals, sequera... La guia és una molt bona eina a partir de la qual trobarem respostes sobre com combatre el canvi climàtic.
Comentari : La guia s'estructura en quatre apartats ben diferenciats. Escrita per José Luis Gallego membre de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, ha rebut el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Altra informació : A partir dels 6 anys

Gandon, Odile . Comprender la realidad. Enciclopedia del mundo y las personas Madrid : Ediciones SM, 2008 . 143

Resum : Enciclopedia de la realitat actual que explica d'una manera clara i amena temes diversos de rabiosa actualitat com ara l'OPEP, el racisme, el clima, les guerres o el patrimoni mundial i mostra les relacions que hi ha entre ells.
Comentari : Una obra ideal per explicar d'una manera clara, amena i molt entenedora l'estat actual del món als joves. Molt ben estructurat i amb un disseny genial que resalta la informació més rellevant, s'acompanya d'un petit diccionari que facilita la comprensió.
Altra informació : a partir de 12 anys

Gauthier, David . El viatge d'en Max Barcelona : Cruïlla, 2008 . 28

Gilson, Patrick . L'Estrella de la Laia Barcelona : Cruïlla, 2008 . 24

Resum : La Laia està molt malalta i ja no pot anar a l'escola. En Bernat, un company de classe que li fa companyia, li explica coses de l'escola l'entreté i la fa riure. Al vespre, tots dos miren les estrelles.
Comentari : El llibre és una bona eina per treballar la mort d'un ésser estimat amb els nens, el text és molt emotiu i en cap moment utilitza la paraula mort. És un conte per compartir entre pares i nens.
Altra informació : a partir de 4 anys

Goldsack, Gaby . Dinosaurios Barcelona : SM, 2008 . (Vision 3D. ). 10

Resum : Aquest llibre repassa, amb poc text i il·lustracions molt clares i amb 3D, els tipus de dinosauris que existien durant l'era dels dinosauris.
Comentari : Les detallades il·lustracions i les dades curioses units al visor 3D, convida a explorar el fascinant molt dels dinosauris. Una col·lecció entretinguda i educativa que conté un altre volum sobre insectes i aranyes.
Altra informació : a partir de 7 anys

Heidelbach, Nikolaus . La reina Gisela Barcelona : Joventut, 2008 . 30

Resum : Aquesta és la història de la Gisela, una nena que va naufragar en un creuer i va anar a parar a una illa. La Gisela era molt manaire i tenia aires de grandesa aleshores va voler fer-se la reina del lloc. Els seus súbdits, una família de suricates, la van atendre fins que un dia se'n van cansar i es van rebel•lar.
Altra informació : a partir de 6 anys

Hollyer, Beatrice . El nostre món és aigua Barcelona : Intermón Oxfam, 2008 . 47

Resum : 'Quan fa calor, bec molta aigua. Tothom en beu molta. No parem d'omplir l'àmfora' diu la Khadija, que viu al costat del mar de Mauritània. Aquest llibre segueix les vides quotidianes de sis nens de Perú, Mauritània, Etiòpia, Tadjikistan i Estats Units, i ens explica què significa l'aigua per ells.
Comentari : La cultura de l'aigua des de diferents llocs del món. En un moment en què sentim tant a parlar de l'aigua i la seva necessitat, aquest llibre ens acosta a diferents cultures de l'aigua. Les fotografies són fantàstiques.
Altra informació : de 10 a 12 anys

Hough, Rich . Tu pots salvar el planeta : un dia en la vida de la teva petja ecològica Barcelona : Lynx, 2008 . 176p.

Resum : Una guia pràctica per evitar en les tasques diàries (anar a classe, fer esport, veure als amics...) perjudicar més el nostre planeta. El llibre inclou a més un glossari molt útil amb definicions de paraules relacionades amb el Medi Ambient i un llistat de webs útils per obtenir més informació.
Altra informació : A partir de 7 anys

Lecarme, Pierre ; Montagut, Christophe [il] . El gran llibre dels detectius: enigmes, jocs, tests Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2008 . 127

Resum : Nou lliçons per convertir-se en un autèntic detectiu, per divertir-se sol o amb els amics i per aprendre a jugar investigant i fent de detectius.
Comentari : Es tracta d'un llibre-joc en el que el mateix lector es converteix en el protagonista, tot duent a terme tots els jocs i enigmes que s'hi expliquen. En alguns jocs o enigmes, les il·lustracions són del tot necessàries i clarificadores.
Altra informació : de 8 a 12 anys

Liao, Jimmy . Desencuentros Cádiz : Barbara Fiore, 2008 . 122

Resum : Vida paral·lela de dos joves, un noi i una noia, al llarg de tot any. Narració d'unes felices coincidències i de tot allò que hagués pogut succeir.
Comentari : A cavall entre la narració gràfica i l`àlbum il•lustrat Jimmy Liao és un autor que narra històries enigmàtiques i sempre sorprenents. Desencuentros n'és una. Les aquarel•les acompanyades d'un mínim text són ben suggeridores i deixen espai perquè voli la imaginació.
Altra informació : 7 anys en endavant

Matthews, Rupert . 100 cosas que deberías saber sobre los gladiadores Barcelona : Susaeta, 2008 . 48

Resum : Exactament 100 fets que expliquen què eren els gladiadors, com era la seva vida diària, el tipus de combats, les armes que empraven, la societat i la època en la que van viure. El llibre recull, a més, anècdotes curioses i jocs que amenitzen la lectura.
Comentari : Amb informació amena, interessant i curiosa i amb il•lustracions rigoroses i plenes de detalls, aquest és un dels llibres de la col•lecció '100 cosas que deberías saber', que inclou títols com 'Tiburones', 'El espacio' o 'Vikingos', tots ells igualment recomanables.
Altra informació : a partir de 12 anys

Molist, Pep . Dins del mirall Barcelona : Graó, 2008 . (Micro-Macro Referències. ). 190

Resum : Dins del mirall presenta un itinerari, dels més petits als més grans, per algunes de les millors obres de la literatura universal adreçades als infants i els joves des que neixen fins que ja es poden considerar lectors autònoms.
Comentari : Aquest llibre intenta explicar als adults els elements que caracteritzen i defineixen la literatura per als lectors d'aquestes edats i, a la vegada, un immillorable punt de partida per a conèixer la literatura infantil a través d'obres de gran qualitat.
Altra informació : per totes les edats

Noguès, Jean-Come ; Romby, Anne [il] . El príncep de Venècia Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2008 . 38

Resum : Fa molts i molts anys, vivia a la ciutat de Venècia un príncep que tenia totes les virtuts que es podien admirar. Era jove, vell i fabulosament ric. Aquest príncep era feliç de sentir-se admirat però se sentia infeliç pensant que algun dia aparegués un rival més fastuós.`
Altra informació : a partir de 8 anys

Pérez Escrivá, Victoria . En forma Zaragoza : Edelvives, 2008 . (Animaladas. ). 30

Resum : A l'hipopòtam li encanta córrer i vol participar en un marató, encara que sigui gros i gras. I les seves amigues la llebre i la mona no ho entenen de cap manera...
Comentari : En aquest volum de la col·lecció, a part de donar un missatge de personalitat i de força de voluntat quan les coses no surten com ens agradarien, ens introdueix una mica en el món dels maratons. Al final del conte hi ha una mica d'història del marató, curiositats i una anècdota.
Altra informació : a partir de 4 anys

Riordan, Rick . El mar de los monstruos. Percy Jackson y los dioses del Olimpo, libro segundo. Barcelona : Salamandra, 2008 . 253

Resum : En Percy mai hagués pensat que un joc escolar acabaria en batalla campal. A partir d'aquí tot es descontrola i s'haurà d'arriscar per protegir els seus amics i anar a la cerca de l'única cosa que els pot salvar a tots. I és que ser un semidéu significa estar abonat a totes aquestes mogudes. Sort que té bons amics... i millors enemics!
Comentari : Segona entrega de les aventures d'en Percy Jackson, el semidéu més genial, aventurer i amb menys ganes de ser un heroi que heu vist mai. Es manté el ritme frenètic, l'humor, la intriga, els diàlegs brillants i el misteri de la primera entrega.
Altra informació : De 12 a 14 anys

Smith, Jeff ; Vess, Charles [il] . Rose Bilbao : Astiberri, 2008 . (El Mundo de Bone. ). 154

Resum : La princesa Rose, valenta i guerrera, s'haurà d'enfrontar a un terrible drac que té atemorits els habitants de la Vall del Nord. Acompanyada de la seva germana, el capità de la guàrdia i dels seus fidels gossos, intentarà deturar al monstre, encara que per això hagi de sacrificar més coses de les que es pensa.
Altra informació : A partir de 10 anys

Walsh, Melanie . 10 coses que puc fer per ajudar el meu món Barcelona : Molino, 2008 . 37p.

Resum : Conte que de manera molt amena i apta per a un públic ben menut, exposa diferents coses que tots podem fer per evitar contaminar i així protegir el nostre planeta.
Altra informació : a partir de 5 anys

Wiesner, David . Flotante 38

Altres

Müller, Cristina ; Sandoval Ávila, Alejandro . La noche es un tren Madrid : Anaya, 2008 . (Sopa de libros. ; núm. 128). 118

Resum : La nit és un tren que circula fins a l'alba. La locomotora i els set vagons van carregats d'uns petits poemes enjogassats, plens de fantasia, ingeni i humor.
Comentari : La ingenuitat continguda en els versos d'aquest poemes és el seu principal encant, que és reforça completament amb les imaginatives il•lustracions de Cristina Müller.
Altra informació : a partir de 8 anys