Guies de lectura » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Sant Jordi 2011

Portada_guia_st_jordi_2011

Guia de literatura infantil i juvenil. Proposta de lectura de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

Dubuc, Marianne . Un elefant es balancejava Barcelona : Baula, 2011 . (Cuca de llum. ; núm. 9). 22 p.

Resum : Un elefant es balancejava sobre una teranyina. Com que veia que era divertit, va cridar la seva amiga Judit, i després l’Elies, en Tom, en Pim i la resta dels seus amics. Però de sobte va arribar l’aranya, molt enfadada perquè havia vist tots els animalons jugant amb la seva teranyina.
Comentari : Marianne Dubuc transforma la coneguda cançó "Un elefant es balancejava" en una divertida història. Les il·lustracions i els textos són senzills i amens, molt adients per a primers lectors. Les repeticions i els rodolins donen musicalitat al conte.
Altra informació : Recomanable de 0 a 3 anys

Genechten, Guido van . Veig veig qui veus? Barcelona : Baula, 2011 . 12 p.

Resum : A partir del popular joc del Veig, veig... qui veus?, descobrirem els animals que s’amaguen sota les solapes. Un llibre animat ple de sorpreses per poder jugar a les endevinalles amb els més petits.
Comentari : Un altre llibre de l’escriptor i il·lustrador belga Guido van Genechten, especialitzat en llibres per a prelectors i primers lectors. Un llibre per jugar i endevinar el nom dels animals amagats a partir dels trets més característics de cada animal. Il·lustracions senzilles però molt acurades, en les quals l’autor utilitza les solapes per transformar una part d’un animal en una part d’un altre animal més gros, de manera que la cua d’un ratolí es pot convertir en una serp, o el cos d’una eruga en la cua d’un dinosaure.
Altra informació : Recomanable a partir de 0 a 3 anys

Siminovich, Lorena . M'agrada la fruita Barcelona : Cruïlla, 2010 . 10 p.

Resum : En aquest llibre els menuts aprendran a reconèixer els colors i les textures de la fruita que mengen.
Comentari : Llibre amb textures diferents perquè els més menuts aprenguin a reconèixer els colors i les textures relacionant-los amb les fruites.
Altra informació : Recomanable de 0 a 3 anys

(↑) - Aprenc a llegir

Bonanni, Silvia ; Rodari, Gianni . ¿Qué hace falta? Barcelona : Kalandraka, 2010 . (Libros para soñar. ). [30] p.

Resum : Per fer una taula fa falta fusta, per fer fusta fa falta un arbre... per fer una taula fa falta una flor. Aquesta és la bonica conclusió a la qual arriba Rodari després de preguntar-se què fa falta per fer les coses.
Comentari : Llibre del prestigiós autor de literatura infantil Gianni Rodari. El relat és molt senzill; segueix un raonament lògic per conèixer l’origen d’un objecte quotidià i arribar a una bonica conclusió. Les il·lustracions, d’estil collage, són de Silvia Bonnani, i complementen a la perfecció el text de Rodari.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys

Cussó, Núria ; Guerrero, Laia [il] . Trompa llarga Caldes d'Estrac : Edicions del Pirata, 2010 . 23 p.

Resum : La tendra història d’un elefant que tenia la trompa molt llarga quan encara tots els elefants la tenien curteta. Si llegiu aquesta història sabreu per què després tots van voler imitar-lo i tenir la trompa molt llarga.
Comentari : Aquest llibre ens pot ajudar a valorar allò que té algú de diferent respecte als altres i que a vegades avergonyeix.
Altra informació : Recomanable a patir de 3 anys

Demi, . El test buit Barcelona : Joventut, 2010 . 32 p.

Resum : Fa molt i molt de temps, a la Xina hi vivia un noi que es deia Ping, a qui agradaven molt les flors. Quan l’emperador va haver de triar el seu successor va decidir repartir unes llavors especials entre tots els joves del país; així, aquell qui, al cap d’un any, portés la flor més bonica seria el nou emperador. Tots van aconseguir unes flors precioses menys en Ping, que, tot i haver-s’hi esforçat molt, es va haver de presentar davant del rei amb un test buit.
Comentari : El test buit és un conte tradicional xinès, il·lustrat per la mateixa autora, que ens parla de la importància de la perseverança i l’honestedat. El text és molt apropiat per ser explicat, mentre que les imatges, fetes a l’estil xinès i carregades de detalls, ens situen de ple en el context de la història i ens permeten imaginar-nos l’ambient on es desenvolupa el conte.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys

Gravett, Emily . Un problema de conills Barcelona : Cruïlla, 2010 . 25 p.

Resum : Llibre calendari (amb un forat perquè el pengem), que exposa les dificultats amb les quals es troben dins el "prat Fibonacci" (Fibonacci és el nom d’un matemàtic) durant els dotze mesos de l’any: al gener, soledat; al febrer, fred; al març, paternitat; a l’abril; pluja... A la part superior de les pàgines trobem la il·lustració del prat amb les diferents variacions, i a la part inferior trobem el calendari amb anotacions i material complementari, com ara un llibre de receptes que tenen pastanaga, un àlbum de nadons, un diari amb notícies dels conills, etc.
Comentari : Nou llibre d’Emily Gravett, autora de De què té por el ratolí, que amb Un problema de conills ens mostra una obra diferent, amb un format original i una història no convencional, amb uns fets a partir dels quals cadascú pot crear la seva història però amb un inici, un prat al mes de gener amb un conill; un desenvolupament, el pas dels mesos, i un desenllaç final molt espectacular en forma de desplegable tridimensional (pop-up).
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys

Tullet, Hervé . Un Llibre Barcelona : Cruïlla, 2010 . 36 p.

Resum : Un punt groc sobre un fons blanc és l’únic que observem quan obrim Un llibre. Però si posem el dit a sobre i girem la fulla, tal i com ens demana, al costat apareix un segon punt groc. A mesura que el sacsegem, bufem, rasquem i pressionem les fulles s’aniran omplint de colors.
Comentari : Destaquem la complicitat que aconsegueix crear Hervé Tullet amb el lector gràcies al simple joc de tres colors i cercles. Què passarà si fem tot el que ens demana el llibre? Un llibre per mirar i remirar endavant i darrera, sols o en companyia.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys

(↑) - Ja sé llegir!

Campanari, José ; Vilpi, Inés [il] . Sapo Manuel Quenorrana Alcalá la Real : Mil y un Cuentos, 2010 .

Resum : Hi havia una vegada un palau on vivien els reis i una princesa, que sempre estava molt trista. A prop del palau hi havia un llac, on vivien el gripau Manuel i el seu pare. Manuel i la princesa es faran amics: ell li ensenyarà a saltar ben alt, i ella li explicarà com funcionen les coses en els contes de fades, amb princeses i gripaus que en realitat són prínceps encantats. A partir d’aquí començaran els embolics...
Comentari : Campanari reescriu la història a partir d’un personatge clàssic dels contes populars: el príncep encantat convertit en gripau. En aquest cas, però, fa una proposta totalment nova. Una història familiar enrevessada, en la qual el narrador va resolent problemes, l’un rere l’altre, fins a acabar en un desenllaç molt divertit. Els dibuixos d’Inés Vilpi acaben de donar el toc final a aquest llibre il·lustrat que encantarà tota la família.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Pérez Villaplana, Alberto ; Corral, Jorge del [il] . Els fabricants de muntanyes Barcelona : Animallibres, 2010 . 28 p.

Resum : Quan el món encara estava per fer i no existia res més que el disc de la Terra, on ara vivim només existien criatures tan fantàstiques com ara unicorns, olifants, dracs i, per descomptat, gegants. Aquests últims eren els encarregats de fabricar les muntanyes que els encomanaven els reis, rajàs, emperadors o mandarins.
Comentari : Llibre guanyador del Premi Lazarillo d’àlbum il·lustrat de l’any 2009. Com a tal, les il·lustracions inunden totes les pàgines d’aquesta original i magnífica història sobre els gegants, sobre la seva existència i la seva desaparició.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Dunbar, Joyce ; Liao, Jimmy [il] . El monstruo que se comió la oscuridad Cádiz : Barbara Fiore, 2010 . [56] p. : il. col. ; 26 cm

Resum : Al protagonista, no li agrada la foscor que hi ha sota el seu llit. Es pensa que hi ha un monstre amagat. I té raó. Sota el llit hi ha un monstre petit però afamat, amb un gran forat a l’estómac que no sap com omplir. Provarà de fer-ho menjant-se tota la foscor del món. Però, podrem viure en un món sempre ple de llum? I com es podrà satisfer la fam del petit monstre?
Comentari : Un relat amb diferents nivells de lectura. El conte parla inicialment de la por a la foscor, però si explorem una mica més veiem que hi ha moltes més coses. Quan el món queda sense foscor se’ns parla també d’un món sense somnis, i la buidor de la panxa del monstre s’acabarà omplint amb el més poderós dels remeis. Per treure-hi tot el suc cal que llegiu la lletra i el dibuix, amb els ulls i la ment oberts. Només així descobrireu què hi ha darrere la foscor.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Díaz Reguera, Raquel . Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? Barcelona : Thule Ediciones, 2010 . 36p.

Resum : La Carlota està tipa del color rosa i de ser una princesa. No vol besar gripaus per veure si es converteixen en prínceps blaus. El que vol és viatjar, córrer, saltar, vestir de violeta o vermell, caçar dracs i cercar tresors. La Carlota no vol ser una princesa fràgil; ella no és una flor, és una nena.
Comentari : Un conte que educa en la igualtat, que permet que una nena sigui pirata, caçadora i valenta. Un relat que mostra una persona inconformista, que reivindica el seu dret a escollir lliurement.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Lluch, Enric ; Zamboni, Pablo [il] . El monstre de l'armari Barcelona : Animallibres, 2010 . [28] p. : il. col. ; 23 cm

Resum : El monstre de l’armari ja s’ha fet gran i ha de marxar de l’armari dels pares per començar una nova vida. Per això haurà de trobar un bon armari per convertir-lo en la seva nova llar. En aquesta aventura el monstre haurà de passar per diferents armaris fins que trobi l’ideal.
Comentari : La col·lecció «El Bagul dels Mons­tres» aplega deu contes protagonitzats per monstres clàssics, com ara l’home del sac, el zombi, el fantasma, el vampir o aquest monstre de l’armari. Tots aquests llibres són candidats al Bologna Ragazzi Award d’aquest any, un dels premis més prestigiosos de la literatura infantil (juntament amb un altre dels títols que també destaquem en aquesta guia, Els fabricants de muntanyes). La combinació d’una història molt senzilla amb unes il·lustracions molt divertides fa que sigui apropiat per a edats diferents.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Nordqvist, Sven . El pastís de creps Barcelona : Flamboyant, 2011 .

Resum : Pettson, el granger, vol preparar un pastís d’aniversari per a en Findus, el seu gat. Li farà un pastís de creps, el seu preferit. Però resulta que no té tots els ingredients, i quan els vol anar a comprar se li fa malbé la bicicleta i li sorgeixen un munt de complicacions encadenades que faran que la celebració es converteixi en tota una aventura.
Comentari : Un altre dels divertits títols de la famosa sèrie «Pettson i Findus» que Flamboyant edita en català i castellà. Aquest autor suec, que és també l’il·lustrador, és un autèntic fenomen de masses en el seu país, i només cal fer un cop d’ull a les seves obres per entendre el perquè. Els seus llibres són plens de color i de detalls. Les seves històries són petites aventures quotidianes, sempre divertides i amb una bona dosi de tendresa. A més, els personatges us robaran el cor.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Llegeixo molt bé

Cela, Jaume ; Vila Delclòs, Jordi [il] . Set raons per estimar els meus pares Barcelona : Cruïlla, 2010 . 110 p.

Resum : En Nil va néixer en una carnisseria, el propietari de la qual, com que li té un afecte especial, cada any pel seu aniversari li fa un regal. Aquest any li ha fet un regal molt especial, una llibreta d’un to blau. I li ha proposat que l’empleni amb set raons per les quals estima els seus pares.
Comentari : En Nil ens exposa raons molt senzilles i també molt personals que converteixen la relació amb els seus pares en especial i única. Són aquelles petites coses del dia a dia que s’acaben convertint en els grans fets que, passats els anys, recordarem de la convivència amb els nostres pares i amb altres membres de la família. Aquest llibre convida els joves lectors i també els adults a pensar què té (o tenia) de particular la vida amb els nostres pares. Premi Vaixell de Vapor 2010.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

Moneo, Màrius ; Gordillo, Xavier [il] . Un pirata tocat pel cacau (Els Llibres del gat en la lluna. ).

Resum : Arnús era una pirata que estava una mica fastiguejat de tot: trinxar, pelar, cremar, rebentar, robar, aixafar i escorxar ja no li feien cap il•lusió. L’única cosa que el feia córrer era una substància fosca i aromàtica, una menja dolça i amargant a la vegada, provinent del cor de les Amèriques… És clar, la xocolata!!. Però la lluita per posseir aquest producte farà perdre la xaveta a més d’un personatge, cosa que acabarà provocant un bon cacau!
Comentari : Màrius Moneo presenta una llibre d’aventures en què el personatge principal, Arnús, que està molt ben caracteritzat, dinamitza tota la història actuant com un pirata clàssic. Però alhora, la narració conté elements molt actuals i propers, com ara la producció de la xocolata. Aquest aspecte li dóna un toc d’originaralitat que fa la història més atractiva i fins i tot, conté un toc humorístic. L’estil és planer i això el fa molt entenedor, tot i que l’autor utilitza un llenguatge ric tant pel que fa a expressions, com a vocabulari. XX Premi Carmesina de narrativa infantil.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Riddell, Chris . ¡Que vienen los aliens!, o, Cómo detectar una invasión alienígena ¡y qué hacer al respecto! Barcelona : Beascoa, 2010 . 45 p. : il. col. ; 30 cm

Resum : L’autor Chris Riddell dóna en aquest llibre instruccions precises per sobreviure a una invasió alienígena en el cas que aquesta es produeixi. Descriu i retrata, amb divertidíssimes il·lustracions, terribles monstres extraterrestres, els seus mons, costums i les seves formes més habituals d’atac. Ja ho sabeu: només aquest llibre us podrà salvar la vida!
Comentari : Una guia amb espectaculars dibuixos i molt sentit de l’humor. Ple de referències de la literatura de ciència ficció, el cinema fantàstic i els còmics que divertiran també els grans que comparteixin el llibre. Una obra molt divertida, d’aquelles que conviden a segones, terceres i infinites lectures.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys

(↑) - Lectures juvenils

Aiken, Joan . Los Lobos de Willoughby Chase Barcelona : Salamandra, 2010 .

Resum : Ambientada a Anglaterra, en unes terres estranyes, boscoses i plenes de llops afamats, la novel·la narra les aventures de les cosines Bonnie i Sylvia en la lluita per intentar oposar-se als malèfics plans de la seva institutriu, Miss Slighcarp, que planeja desfer-se de les dues nenes i fer-se amb la fortuna dels Willoughby.
Comentari : Els llops de Willoughby Chase és la primera de la saga sobre els llops que va escriure Joan Aiken per primera vegada el 1963. L’obra reuneix les característiques de la millor literatura infantil i juvenil clàssica, i és capaç de transportar-nos a un univers propi des de la primera paraula i fins a la darrera.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Carmona, Rocío . La Gramàtica de l'amor Barcelona : La Galera, 2011 . 280p.

Resum : El llibre narra la història de la Irene, una jove que viu el seu primer amor i alhora el seu primer desengany. Gràcies a l’ajut de la lectura de diversos clàssics de caire romàntic de la literatura universal i d’autors com ara Stefan Zweig, García Márquez, Haruki Murakami o Jane Austen, aprendrà a superar les adversitats amoroses.
Comentari : Primera novel·la de Rocío Carmona, una jove llicenciada en periodisme i humanitats i cantant del grup de música Nikosia. Aquest llibre vol aprofundir en la idea del primer amor i com aquest ens pot marcar. També vol ser un recorregut per algunes de les més importants obres literàries de tema amorós de la literatura universal i per la música clàssica i moderna.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Carter, Ally . Ladrona con clase Barcelona : Molino, 2011 . 349 p.

Resum : Resum: La Kat es la filla d'un dels millors lladres del món i després d'anys de robatoris, justament quan trencat amb la seva antiga vida i porta una completament normal, un mafiós acusa al seu pare de robar-li uns valuosos quadres. Desesperada per salvar el seu pare, la Kat haurà de viure mil aventures i recórrer un munt de països en una cursa contra-rellotge per tal de trobar aquests quadres, cosa que es presenta molt més que complicada. Afortunadament la Kat té bons amics i molts recursos...
Comentari : Una història original i sorprenent, plena d'emoció, intriga i aventures des de la primera fins la última plana, amb personatges inoblidables i una acció vertiginosa que, tot i que agradarà a qualsevol lector, segur que causarà furor entre les lectores adolescents. Aquest és un d'aquells llibres que no pots deixar de llegir fins que no arribes a l'última línia... i llavors el tanques desitjant que -si us plau!- l'autora escrigui una segona part.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Marsden, John . Mañana, cuando la guerra empiece Barcelona : Molino, 2011 . 351 p.

Resum : Un grup de joves aprofiten uns dies de festa per anar d'acampada a les muntanyes. Al Un grup de joves aprofiten uns dies de festa per anar d’acampada a les muntanyes. En tornar a casa es troben amb un espectacle dantesc: les cases abandonades, les seves famílies desaparegudes, la petita ciutat arrasada per bombes i un exèrcit invasor que campa per tot arreu. Només queden ells, sols i indefensos. I ara, què han de fer? Quina és la millor opció: amagar-se, entregar-se o lluitar?
Comentari : Mañana... és la primera entrega d’una sèrie de llibres sobre la lluita i les decisions que han de prendre uns joves quan veuen el seu món conquerit per un exèrcit estranger. Tot i els seus dubtes i inseguretats, s’enfrontaran amb valor i enginy tant als soldats enemics com a les seves pors. És una lectura fascinant, original, dinàmica i, sovint, inquietant. Els personatges, humans i versemblants, faran que el lector es pregunti en tot moment: “què faria jo si estigués en la seva situació”? I també: “i ara, què passarà”?
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Oliver, Lauren . Delirium Barcelona : SM, 2011 . 445 p.

Resum : Som al segle XXIII: l’Estat té la vacuna contra la pandèmia que ha sofert la humanitat des de sempre: l’amor. Als 18 anys t’has de vacunar per viure tota la vida sense cap sentiment profund. Qui s’oposa o és immune, és declarat boig i ingressat. A la Lena li queda poc per vacunar-se, i ho espera amb impaciència. Però malauradament coneix algú i comença a sentir estranys sentiments, contra els quals intentarà lluitar. Haurà d’acceptar, aterrida, que potser està infectada...Haurà d’acceptar, aterrida, que potser està infectada...
Comentari : La Lena, que l’únic que vol és serenor, tranquil·litat i pau, s’haurà d’enfrontar al seu gran temor: infectar-se d’amor. Els seus sentiments i temors es desgranen a mesura que transcorre l’acció en aquesta captivadora, original i gens edulcorada novel·la escrita en primera persona. Completament propera al lector; sembla com si la Lena es dirigeixi només a ell en preguntar: Què és millor, estimar un moment i arriscar-te a patir tota la vida o viure plàcidament per sempre, sense sentir en cap moment que el cor batega a mil per hora i que ets tan feliç que no saps com encara segueixes respirant?
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Thompson, Kate . La criatura de la noche Barcelona : Roca, 2011 . 220 p.

Resum : En Bobby és un jove rebel i problemàtic que vol escapar de la seva mare, del seu germà petit i del minúscul poble on s'han traslladat per fugir dels deutes i tornar a Dublín, amb els seus col·legues. Tot li sembla un malson: viure al camp, treballar de granger, aguantar a sa mare i haver d'escoltar les fantasies del seu germanet, que diu que s'ha fet amic d'una fada que el visita cada nit. Però aviat s'adonarà que el veritable malson pot viure al jardí, que entra a casa seva cada nit i que n'està molt del seu germà...
Comentari : Una lectura dura i inquietant, gens apta per a cors febles o lectors que vulguin una història lleugera. El protagonista, un complet delinqüent juvenil, ens demostra que la vida no és sempre fàcil, que hi ha decisions que ens marquen per sempre i que les segones oportunitats s'han d'aprofitar per què a vegades no en trobaràs cap més. També ens ensenyarà que tot i que ens diuen que les fades no existeixen, a vegades ens podem trobar que hi ha criatures que viuen en la foscor i que no són gens amistoses.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

(↑) - Lectures per compartir

Cervera, Josep Maria ; March, Jordi [il] . La Gasela julieta ens posa a dieta Barcelona : Claret, 2010 . 31 p.

Resum : El tigre i el lleó sempre corren darrere la gasela Julieta però mai no aconsegueixen atrapar-la: els pesa massa la panxa. La cursa sempre finalitza igual: el lleó s’adorm pel camí i el tigre esbufega molt cansat. Un dia la gasela Julieta els proposa fer dieta. Què passarà?
Comentari : L’autor d’aquest llibre ha comptat amb la col·laboració de la dietista nutricionista de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Té com a principal objectiu el fet que els nens no es resisteixin a les fruites i verdures i comprenguin que són necessàries per al desenvolupament físic. La faula del llibre té ironia, ja que el lleó i el tigre són dos grans carnívors, però fins i tot ells comprenen que menjar fruita i verdura és necessari.
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys.

Floriano Pardal, Carmen Sara ; Pérez Barrera, Susana [il] . Com aigua Barcelona : Sleepyslaps, 2010 . 36p.

Resum : "De vegades el plor és un viatge intens que comença com un foc i es converteix en aigua..." amb una cita com aquesta, Carmen Sara Floriano ,omple el que ens presenta com un àlbum poètic sobre el viatge de les llàgrimes en alguns moments de la nostra vida i com esdevé, el que és tan natural en una veritable magnificència de l'estat del plor.
Comentari : Amb l’ajuda de les il•lustracions de Susana Pérez, l’autora treballa l’estat de les emocions recolzada d’un seguit de símils que faciliten l’explicació de la narració, així com la tipografia i el seus canvis de colors i de mida.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Lacombe, Benjamin [il] ; Rodríguez Almodóvar, Antonio [aqt] . Contes silenciosos Barcelona : Baula, 2010 . 18 p.

Resum : Hi ha contes que resisteixen el pas demolidor del temps i, tot i que cada època els ha vestit amb la seva estètica, les històries han perviscut per sempre. Aquest desplegable tridimensional (pop-up) atrapa escenes clau de contes tradicionals com ara La Bella Dorment, Alícia al país de les meravelles, Pinotxo o La Caputxeta Vermella. Contes, però, sense paraules, per gaudir en silenci.
Comentari : Al final del llibre, Rodríguez Almo­dóvar dóna la seva visió personal de l’escena de cada conte que Lacombe ha escollit, parlant en primera persona, convertint-se en els personatges, i estableix així una conjunció perfecta amb aquest magnífic il·lustrador.
Altra informació : Recomanable per a totes les edats.

Miller, Arthur ; Parker, Al [il] . La Manta de Jane Barcelona : Tusquets, 2010 . 62 p. : il. ; 30 cm

Resum : Quan és petita, la Jane té una manteta de color rosa, càlida i suau. Li encanta dormir abraçada a la manta, i fins i tot hi juga. Quan creix, la seva mare intenta fer-ne draps, però la Jane es resisteix a desprendre’s del tall de roba. Només un fet insòlit aconseguirà que posi punt final a aquesta etapa de la seva vida i es desfaci de la manta. El llibre va ser publicat per primera vegada el 1963, i ara ha estat editat en castellà.
Comentari : La manta de Jane és una joia per dues raons: l’autor i l’il·lustrador. Miller va ser premi Pulizer, i és un dels autors més reconeguts de la literatura americana contemporània, amb obres tan famoses com ara La mort d’un viatjant o Les bruixes de Salem. Els dibuixos d’Al Parker són senzillament una meravella. Aquest artista és un referent clàssic de la il·lustració i creador d’un nou corrent als anys quaranta, als Estats Units. Un relat esplèndid sobre el procés de maduració.
Altra informació : Àlbum il.lustrat. Per a totes les edats.

Nordqvist, Sven . On és la meva germana? Barcelona : Flamboyant, 2010 . [30] p. : il. col. ; 28 x 34 cm

Resum : Un petit ratolí s’enfronta a la difícil missió de trobar la seva germana, que sempre desapareix. Un ancià l’ajudarà en aquesta empresa, i junts recorreran les planes del llibre en un viatge fantàstic en globus per paisatges de gran bellesa. Els petits lectors hauran d’ajudar el ratolí a intentar trobar la rateta amagada.
Comentari : Aquest àlbum il·lustrat va guanyar el prestigiós premi Augustpriset al millor llibre infantil i juvenil de l’any. La crítica va dir de l’obra que l’ha de llegir tothom que vulgui comprendre el significat de la paraula fantasia. En les seves planes trobareu de tot: escenes de gran bellesa paisatgística, personatges humans i animals fantàstics, instruments i eines impossibles i tot un món oníric que us sorprendrà. Un llibre per mirar i remirar. El gran Sven Nordqvist va trigar 25 anys a pensar-lo i un any i mig a dibuixar-lo. Val la pena prendre’s el temps necessari per gaudir-ne a poc a poc.
Altra informació : Recomanabla per a totes les edats.

Rubio, Ayesha I. . Sobre les petites coses Barcelona : Thule, 2010 . 55 p. : il. col. ; 22 cm

Resum : Quatre històries de por i misteri per a nens. A la primera història “El nen ratpenat” veurem un nen tan trist i solitari que fins i tot la seva ombra l’abandonarà i a la segona coneixerem el cas d’un palau on tot desapareix. La tercera ens descobrirà la sinistra figura d’un segrestador de nens i el conte que tanca aquest llibre és un inquietant relat que explora en els desitjos infantils.
Comentari : Ratspenats, gossos afamats i gats negres es passegen per les pàgines d’aquest llibre. Quatre narracions amb regust de conte infantil clàssic, que mantenen el suspens fins al final però que no faran patir als nens i que, en canvi, poden divertir molt aquells petits amants de les emocions fortes. Mereixen atenció les il•lustracions de la mateixa autora, molt de l’estil gòtic que actualment està de moda entre joves i petits.
Altra informació : Recomanable partir de 7 anys.

(↑) - Històries amb vinyetes. Còmics

Shiga, Jason . Mentrestant Barcelona : Estrella Polar, 2010 . (Comic books. ). 80p.

Resum : El gelat, de xocolata o vainilla? Només d’una petita decisió depèn la posada en marxa de Mentrestant, i aquesta, determinarà com es desenvolupa el relat. El llibre es divideix en centenars d’aventures diferents, la majoria de les quals acabaran en desastre. Tan sols un camí et durà a l’èxit.
Comentari : Les vinyetes d’aquest còmic- joc estan connectades entre elles per un conducte estret que pot anar de dreta a esquerra, de dalt a baix o a l’inrevés, i de vegades, es pot dividir en dos camins i fins i tot sortir de la pàgina . Juguem? Bona sort, i tria amb el cap!
Altra informació : Recomanable a partir de 10 anys.

Vernon, Ursula . Dani Bocafoc Barcelona : Novel·la gràfica, 2011 . (Dani Bocafoc. ; núm. 1). 146 p.

Resum : En Dani Bocafoc és un drac que encara no ha après a treure foc per la boca i va a una escola de rèptils i amfibis on és l'únic animal mitològic. La seva millor amiga és una iguana verda, que és la setciències de la classe, ben al contrari d’ell, que ha suspès el treball sobre el mar i l’ha de repetir. Aquesta vegada decideix buscar informació seriosa, i amb la seva millor amiga i l’ajuda del seu oncle s’endinsa en una aventura en el món submarí.
Comentari : Llibre que combina molt bé el còmic i la novel·la, i ofereix una lectura fàcil i molt entretinguda per als primers lectors. L’autora és un referent en el món de la il·lustració infantil als Estats Units. En aquesta obra barreja el text, la il·lustració i les vinyetes, i utilitza només els colors verd i negre. És el primer títol de la sèrie d’aventures d’en Dani Bocafoc. Ja ha aparegut també el segon títol: L’atac de les granotes Ninja.
Altra informació : Reconamable a partir de 7 anys.

(↑) - Vull aprendre!

Enanos y mastodontes Mèxic : Océano, 2010 . (Travesía. ). 28 p.

Resum : Un llibre amb els animals més grossos i els més diminuts fotografiats a mida natural. Pots comparar la teva alçada amb la trompa d’un elefant o el teu cap amb el d’un cocodril, i saber quin és el gripau més gros o el simi més petit.
Comentari : Enanos y mastodontes no és ben bé un llibre per conèixer com són els animals, però sí que satisfarà la curiositat que tenen els infants sobre la mida dels animals: com és de grossa la trompa d’un elefant? O és la meva mà més grossa que la pota d’un ós? Amb increïbles fotografies i grans pàgines per desplegar i descobrir les mides reals dels animals. A la mateixa col·lecció trobem A todo color, amb els animals amb els colors més sorprenents, també a mida natural.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys.

Ardagh, Philip . Bitxos Barcelona : La Galera, 2010 . (La casa de l'Àlex. ). 63 p.

Resum : L’Àlex i l’Engrunes, un gos una mica esquerp, ens conviden a entrar a casa seva, una casa aparentment normal però on s’hi amaguen tots els bitxos que us pugueu imaginar; bitxos a la cuina, bitxos a l’armari, bitxos al jardí… bitxos a tot arreu! Sort en té dels seu amic Bernat que l’ajudarà a descobrir tots els secrets que amaguen. Comentari: “Bitxos” és la història de l’Àlex i en Bernat un relat d’entreteniment en format còmic que alhora ens proporciona informació i coneixements de tots aquells “bitxos” que ens puguem trobar en la vida quotidiana. El llibre conté un glossari on consten petites definicions dels conceptes i termes més recurrents i un índex alfabètic que ens serà molt útil alhora de localitzar de forma ràpida el que més ens interessa. És important destacar que el llibre proporciona breus pinzellades i relativament poca informació, però és una manera afable d’aprendre sense ni adonar-se’n. Altres títols d'aquesta col·lecció: "El Cos", "Egipcis" i "Dinosaures".
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Ayres, Charlie . Historia de los grandes cuadros Barcelona : Siruela, 2010 .

Resum : Recull de vint obres mestres de la pintura, des del segle XV fins al segle XIX. Algunes són quadres molt coneguts, d’altres potser no tant, però segur que totes captaran l’interès dels adults i, en especial, dels infants a qui s’adreça el llibre.
Comentari : Després d’haver editat Las vidas de los grandes artistas i amb el mateix estil, ara Charlie Ayres torna a acostar l’art als infants. Un llibre en el qual la reproducció de cada quadre s’acompanya d’imatges de petits detalls i d’amenes explicacions sobre curiositats de l’obra. També juga amb les comparacions amb altres treballs del mateix artista, suggereix experiments i manualitats inspirades en la pintura i acaba amb un petit recull de webs on es poden trobar més obres del mateix autor.
Altra informació : Recomanable a partir de 10 anys.

Burrull, Francesc ; Espinàs, Josep M. . Les 26 cançons infantils Barcelona : La Campana, 2010 . 83 p.

Resum : Josep M. Espinàs i Francesc Burrull (escriptor i músic respectivament) van tenir un paper important als inicis de la Nova Cançó. Gràcies a aquesta recopilació, els nens i nenes podran descobrir que la seva vida quotidiana (llevar-se, anar a dormir, divertir-se amb les joguines...) es pot convertir en cançons plenes d’agudesa i d’expressivitat.
Comentari : El llibre, que s’acompanya d’un CD, presenta per a cadascuna de les vint-i-sis cançons les partitures, el text i l’explicació de com els autors van fer les lletres i melodies, junt amb comentaris i anècdotes. Aquesta obra ens permet recuperar unes cançons que van marcar una època i que avui en dia no podíem trobar.
Altra informació : Recomanable per a totes les edats.

Casasín, Albert . Llegendes de Catalunya Barcelona : La Galera, 2011 .

Resum : Tots els pobles de Catalunya tenen les seves pròpies llegendes, històries fantàstiques vinculades al territori que, durant segles, s'han transmès de generació en generació i formen part del nostre imaginari popular. En aquest llibre en trobareu un gran recull.
Comentari : Amb unes explicacions breus, senzilles i molt divertides, podem conèixer un munt de llegendes catalanes. La selecció de llegendes s’ha estructurat en grans temes tractats en diferents tipus de narracions: gegants, fades, castells... la qual cosa fa que, el món de les històries fantàstiques, sigui molt més entenedor i alhora molt adequat per treballar des de la vessant educativa. Es tracta d’un llibre molt visual, on les il•lustracions tenen un gran protagonisme, a més conté jocs i misteris per resoldre, que permeten interactuar amb el lector.
Altra informació : Recomenable a partir de 6 anys

Sierra i Fabra, Jordi ; Monreal, Violeta [il] . 16 músicos muy, muy importantes Barcelona : Bruño, 2010 . 45 p.

Resum : Un divertit llibre en què podem trobar dades molt curioses sobre alguns dels músics més importants de la nostra història.
Comentari : Les dades més representatives d’alguns dels personatges més importants de la història fan d’aquest llibre una bona eina d’introducció al món de la música. Autors tan reconeguts com Jordi Sierra i Fabra o Concha López Narváez són els responsables dels textos d’aquesta col·lecció de llibres, tots il·lustrats de manera molt alegre i divertida per Violeta Monreal. Altres títols de la col·lecció són 16 pintores muy, muy importantes i 16 escritores muy, muy importantes.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

(↑) - Per saber-ne més

Blake, Quentin ; Eccleshare, Julia . 1001 libros infantiles que hay que leer antes de crecer Barcelona : Grijalbo, 2010 . 960 p. : il. col. ; 23 cm

Resum : Un recorregut guiat pels millors llibres infantils de tots els temps, aquells que han estat els preferits de moltes generacions i que han resistit el pas dels anys. Hi trobem 1.001 ressenyes molt ben fetes de llibres de diferents països i èpoques, des de clàssics com ara La sireneta fins a títols més recents, com són ara la sèrie de Harry Potter o les Memòries d’Idhun, de Laura Gallego.
Comentari : Obra de consulta i referència per a pares, docents i bibliotecaris. El llibre està presentat en un format molt pràctic, amb fotografies de les portades i ressenyes clares. Les obres seleccionades estan agrupades per franges d’edat (de 0 a 3 anys, a partir de 3 anys, a partir de 5, a partir de 8, i a partir de 12 anys) per poder trobar els títols que s’adaptin més bé a les nostres necessitats.
Altra informació : Per a adults.
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta