Guies de lectura » CLER (Club de Lectures Recomanables)

Tornar enrera | Versió per imprimir

Nadal 2009

Nadal_2010ok

Proposta de lectures infantils i juvenils des de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

Índex

(↑) - Aprenc a llegir

Bacovitch, Kathy ; Brown, Deborah [il] . Segueix el fil Barcelona : Cruïlla, 2009 . 12

Resum : En Ning i en Pepet, el seu conillet, van trobar un paquet. Quan el van obrir, en va sortir un fil disparat. El fil feia voltes i giragonses i tot seguint-lo, en Ning i en Pepet es passegen per tota la casa, obren portes i finestres i al final troben una clau.
Comentari : Un llibre molt visual que combina una gran varietat de colors, amb il·lustracions, fotos, diferents tipografies i unes quantes solapes i butxaques, poques, però perfectament integrades dins la història. Un llibre divertit perquè els més petits, tot seguint el fil, descobreixin la màgia dels contes.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Charlat, Benoît . En Súper Pupes Barcelona : Corimbo, 2009 . 16 p.

Resum : L'elefant d'aquest conte es fa mal al dit perquè no vol ordenar la seva habitació; es fa mal a l'orella per tal de no vestir-se, i així fins que té mal pertot arreu i acaba ple de tiretes i benes. No pot fer res més que estar al llit. Però hi ha una cosa a la qual no pensa renunciar...
Comentari : L'elefant, que s’està convertint en una mòmia a causa de tot l’embenatge i les tiretes que porta per tal de no fer cap feina, és el protagonista absolut de cada plana, amb dibuixos senzills perfilats amb un traç negre i gruixut. L'autor i il·lustrador juga amb les frases senzilles on la paraula “pupa” és el reflex de l'expressió de dolor: sap mantenir la curiositat del lector per saber fins on arribarà l'elefant amb les seves pupes i quin serà el final. Lletra de pal.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Genechten, Guido van . Què portes dins del bolquer? Barcelona : Cruïlla, 2009 . 28 p.

Resum : Un Ratolí molt tafaner es dedica a investigar què hi ha dins de cada cosa. És així com descobreix què s'amaga dins de cada bolquer: les boletes del Llebretó, els cagallonets de la Cabreta, etc. Ells, encuriosits, li pregunten: i tu Ratolí què tens dins el teu bolquer? Sorpresa! Què es trobaran?
Comentari : Un llibre amb solapes per tractar d'una manera divertida l'ús de la gibrelleta per tots els nadons que comencen a descobrir el seu ús.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Prats Sobrepere, Pere . El Pirata Jack Llenties Barcelona : La Galera, 2009 . (Quina gana. ). 19 p.

Resum : Un conte o un llibre de receptes de cuina?. Doncs les dues coses! Es tracta d'una història per a nens molt petits, il•lustrat amb fotografies molt apetitoses, que poden ajudar a convertir un dinar o un sopar en una gran aventura.
Comentari : Es tracta d'una història divertida del Pirata Jack Llenties, però el que més sobta són les il•lustracions, ja que es tracta de plats que podem fer amb els més petits, per tal d'introduir-los a la cuina. Al final del llibre hi trobem les receptes per preparar els plats que acompanyen la història.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Ryckel, Agnès de . Qui ha vist el Zisosaure ? València : Tàndem, 2009 . 22 p.

Resum : Qui ha vist el Zisosaure ? pot ser que viatgi en un vaixell solcant el mar? o bé que estigui amagat darrera un paraigües? buscant, buscant trobarem un munt d'animals camuflats.
Comentari : En format de petites endevinalles i il·lustracions amb solapes, apareixen animals on, aparentment hi ha altres objectes. Pot ser un llibre per passar una estona divertida compartint-lo amb un infant.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Valdivia, Paloma . Els de dalt i els de baix Barcelona : Kalandraka, 2009 . 30 p.

Resum : Hi ha dues menes d'habitants: els de dalt i els de baix. Tots dos conviuen a la terra amb petites diferències, entre elles, el fet de viure en plans oposats. Quan els de dalt porten banyador els de baix treuen el paraigües.
Comentari : Es tracta de la primera obra escrita i il•lustrada per la xilena Paloma Valdivia. L'ús d'il•lustracions simètriques, com si es tractés d'un mirall, permet entendre molt bé aquestes dues realitats.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Ja sé llegir!

Ofogo, Boniface ; Arguilé, Elisa [il] . El lleó Kandinga Barcelona : Hipòtesi, 2009 . 34 p.

Resum : Hi havia una vegada un lleó molt poderós, però també molt malvat. Era tan dolent que no dubtava en devorar els seus amics per satisfer la gana. Per això va acabar sol, els seus amics, la seva dona i els seus fills el van abandonar.
Comentari : Aquesta història que forma part de la tradició oral dels Bantu, un grup humà de l'Àfrica Subsahariana és una faula que ens permet entendre fins a on ens pot portar l'avaricia i l'egoïsme. Com es diu a l'Àfrica: “Si tens molt, és bo que ho comparteixis amb els que no tenen res; si no ho fas, t'arrisques a patir la mateixa tragèdia que el lleó Kandinga”. Les il·lustracions, molt impactants tan pel seu estil com per la força del traç i color, s'integren perfectament en l'ambient que envolta el conte.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Bardella Rapino, Edoardo ; Battut, Eric [il] . Vermell blau groc : com van aparèixer els colors Barcelona : Joventut, 2009 . 24 p.

Resum : Un dia jugaven a empaitar-se el vermell i el groc. De cop, van abraçar-se molt fort i va aparèixer el color taronja, i així, tot jugant, jugant, van anar apareixent tots els colors!
Comentari : Bonica història per descobrir com d'uns colors primaris en sorgeixen uns de secundaris i així es va creant tota l'escala de colors. Un llibre amb unes originals il·lustracions d'Eric Battut, francès nascut el 1968, creador d'àlbums il·lustrats. Dins cada pàgina del llibre anirem descobrint nous colors fins a acabar-lo. Un llibre perfecte per tots aquells pares, mares o educadors que volen explicar la combinació dels colors als infants.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Bernal, M. Carme ; Valdivia, Paloma [il] . Dobrunca Barcelona : Publicacions Abadia de Montserrat, 2009 . (Onada, L'. ). 28 p.

Resum : La Dobrunca vivia a les muntanyes de Moldàvia amb la seva madrastra i la seva filla Zobloga. Com sol passar a les rondalles la Dobrunca era molt bonica i en canvi la Zobloga era lletja de pecat i per això la odiaven. Per castigar-la un dia d'hivern la van obligar anar a recollir maduixes. On les trobarà al gener? Dotze personatges estranys l'ajudaran a aconseguir-ho.
Comentari : A l'estil de la Ventafocs la Carme Bernal ens recrea una llegenda de l'antiga Txecoslovàquia que ens explica com canvia la natura amb el pas de les estacions del l'any. Un document de Lectura Fàcil de la col•lecció L'Onada-Dones protagonistes.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Boujon, Claude . La picabaralla Barcelona : Corimbo, 2009 . 36 p.

Resum : La història de dos conills que passen de veïns i bons amics a ser els pitjors enemics, fins que hauran de fer front a un perill comú.
Comentari : Claude Boujon(1930-1995). Dirigí una editorial de revistes per a nens. A partir de 1972 es dedicà per complert a l'art. La història reflexa la convivència de dos veïns, al principi la relació entre els dos conills protagonistes és cordial, però a mida que avança la convivència la història esdevé en desavinença.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Grossman, David . La llengua especial de l'Uri Barcelona : Cruïlla, 2009 . (Vaixell de Vapor. Sèrie blanca. ). 52 p.

Resum : L'Uri és un nen petit que està aprenent a parlar. Xerra molt però és difícil saber què vol dir... Sort del seu germà gran que fa de traductor.
Comentari : Des de l'humor, relatant una situació d'allò més habitual, aquest llibre ens evidencia que hi ha temes que es repeteixen a qualsevol lloc del món. Grossman, nascut a Jerusalmem fa 53 anys, descriu allò que fan els nens petits quan comencen a parlar: xerrar i xerrar sense que ningú no entengui res de res. Bé, en aquest cas hi ha algú que l'entén i fa de traductor, el seu germà gran. La història va acompanyada de dibuxos ben divertits que encara fan més agradable aquest petit llibre.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Gréban, Quentin . Per què diuen que els llops són dolents? Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2009 . 26 p.

Resum : D'un llop que va saludar amb un gran somriure a un xaiet, a un monstre ferotge que es va empassar tot un poble. D'una simple anècdota a tot un esdeveniment...així és com aquest llibre relata com funcionen les xafarderies.
Comentari : Aquest àlbum il·lustrat explica molt bé com d'un simple fet d'allò més innocent n'acaba sorgint una història atroç, amb el llop com a protagonista. Un llibre per reflexionar i gaudir de les il·lustracions que fa el mateix autor belga Quentin Gréban. Sobretot fixeu-vos en la figura del llop, que evoluciona i passa de tenir una imatge tendra a ser cada vegada més gros i terrible. No passeu per alt la pàgina central on veureu que ningú s'escapa a l'hora de fer córrer els rumors. Il·lustracions boniques per acompanyar una bona història de xafarderies.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Kuik, Erna . Unes Orellas molt i molt llargues Barcelona : Cruïlla, 2009 . 12 p.

Resum : La senzilla història d'una llebre molt artista que amb fulls de diaris, colors i retalls de roba es dedica a dibuixar, pintar i fer barrets per les orelles, molt llargues, de les llebres
Comentari : Àlbun, il·lustracions molt senzilles i simples, com si el nen dibuixes amb llapis de colors. Malgrat que totes les imatges són acolorides el rpotagonísta és en blanc i negre cosa que fa que el nen no el perdi mai de vista. L'argument és simple, divertit i original. És una llàstima que la lletra de text sigui molt petita cosa que fa que sigui un llibre per compartir
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Trivizas, Eugene ; Oxenbury, Helen [il] . Els tres llobatons i el porc dolent Caracas : Ekaré, 2009 . 30 p.

Resum : D'un llop que va saludar amb un gran somriure un xaiet, fins a un monstre ferotge que es va empassar tot un poble. D'una simple anècdota a tot un esdeveniment. Així és com aquest llibre relata com funcionen les xafarderies.
Comentari : Aquest àlbum il·lustrat explica molt bé com d'un simple fet d'allò més innocent n'acaba sorgint una història atroç, amb el llop com a protagonista. Un llibre per reflexionar i gaudir de les il·lustracions que fa el mateix autor belga, Quentin Gréban. Sobretot fixeu-vos en la figura del llop, que evoluciona i passa de tenir una imatge tendra a ser cada vegada més gros i terrible. No passeu per alt la pàgina central, en què veureu que ningú no s'escapa de fer córrer els rumors. I·lustracions boniques per acompanyar una bona història de xafarderies.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Llegeixo molt bé

Canal, Eulàlia . Un cargol fabufantàstic Barcelona : Barcanova, 2009 . (Sopa de llibres. ). 97

Resum : En Cargol se sent trist i sol i decideix marxar de la casa on viu amb la Vaca, la Cabra i l'Oca. A partir de llavors els animals que s'han quedat a la casa envien cartes a en Cargol. La correspondència mútua i l'ajuda d'un sabi mussol faran que en Cargol descobreixi que té uns molt bons amics i que val la pena tornar.
Comentari : D'una banda, el llibre té un format especial, combina la narració dels fets amb les cartes que s'envien els animals i les il•lustracions són molt abundants i amb molt de color. Per altra banda, es tracta la temàtica de l'amistat, la tolerància i l'empatia envers els companys.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

Garcia Cornellà, Dolors . Oleguer i el clan de les Llunes Grises Barcelona : Barcanova, 2009 . (Sopa de llibres. ). 143 p.

Resum : L'Oleguer, el protagonista, dorm en una habitació on abans la seva mare, que és escriptora, treballava i on ara reviu les aventures que ella va escriure . Els personatges surten de les parets i s'enduen l'Oleguer a viure les aventures.
Comentari : Llibre per atraure als infants a la lectura a través de la màgia dels personatges i dels espais
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

(↑) - Lectures juvenils

Beckett, Bernard . Gènesi Barcelona : Estrella Polar, 2009 . 157 p.

Resum : A la segona meitat del segle XXI una estudiant anomenada Anaximandre es presenta a un examen d'ingrés a l'Acadèmia, la institució de govern amb més poder de la utòpica societat de la República de Plató. Al llarg de les quatre hores que dura l'examen i a través de les preguntes del tribunal examinador, ens anirem trobant davant diferents qüestions ètiques i filosòfiques que ens faran arribar a un final insospitat.
Comentari : Una obra molt original, amb un rerefons filosòfic i de meditació humanística; una obra que fa reflexionar i que basa la seva història en les idees dels pensadors grecs. Tracta també de forma magistral el tema de la feblesa de la nostra societat. Cal destacar un final sorprenent que desmunta tot el que hem pogut imaginar durant la lectura.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Bertran, Xavier . Els Punyals imprecisos Capellades : Edicions del Bullent, 2009 . 152 p.

Resum : Novel·la policíaca, l'acció te lloc en un circ ambulants, un error del llançador de punyals provoca una desgràcia. Serà un accident o serà un assassinat, aquesta és la pregunta que cal resoldre . El circ és el teló de fons de tota la trama plena d'anècdotes.
Comentari : L'autor per escriure aquesta obra va viure alguns dies en un circ. Amb eela va guanyar el 28è. premi de narrativa juvenil Enric Valor. El text està escrit amb molta cura.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Carranza, Maite . Màgia d'una nit d'estiu Barcelona : Edebé, 2009 . 509 p.

Resum : Un grup de joves: la Marina, la protagonista de la història; en C.C., un friki enganxat als jocs en línia; en Patrick, un irlandès; la parella de l'Àngela, i la germana de la Marina, passaran mil aventures entre la realitat i la ficció quan en un viatge a Dublín per aprendre anglès, la Marina es fa passar per la seva germana suplantant-li tant el físic com la personalitat. Seran víctimes de les intrigues de la fada Lillian que els portarà a la cort dels Tuatha Dé Danann, on s'hauran d'enfrontar als monarques Finvana i Oonagh.
Comentari : Maite Carranza, una jove escriptora nascuda a Barcelona, ens sorprèn amb una nova novel·la fantàstica després de la trilogia La guerra de les bruixes, publicada per Edebé, que va tenir una bona rebuda. A Màgia d’una nit d’estiu, una obra plena d’humor, amor i fantasia en què es barreja realitat i ficció, hi trobem els problemes dels joves descrits en clau d’humor: l’addicció a la xarxa, els amors i desamors, els conflictes amb els pares, i també la màgia, els encanteris... Una combinació que fa que el lector quedi atrapat.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Cortès, Jordi . L'Enigma de Stromboli Barcelona : Columna, 2009 . (Columna Jove. ; núm. 239). 204 p.

Resum : Una carta inesperada fa que en Lui decideixi viatjar a Stromboli per conèixer el pare que el va abandonar. Allà coneixerà la Renata i junts descobriran els misteris que guarda l'illa.
Comentari : Jordi Cortès (Badalona, 1960) ha aconseguit gràcies a aquesta novel·la el Premi Columna Jove 2009. L'illa de Stromboli és la protagonista de dues històries que s'entrecreuen en el temps, el desenllaç de les quals està a punt de produir-se. Una novel·la de ritme trepidant. Es combinen elements de suspens, acció i amor amb salts temporals que acaben desembocant en un final sorprenent.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Pullman, Philip . El Puente roto Barcelona : Ediciones B, 2009 . 248 p.

Resum : La novel·la gira a l'entorn de la relació entre un pare i una filla aparentment perfecte però que ben aviat es veu alterada pels fantasmes del passat. La carrega d'haver de suportar familiars poc comprensius que es creuen capaços de jutjar qualsevol acte per justificat que sigui, fins i tot buscar la felicitat, conforma la trama d'aquesta novel·la.
Comentari : Philip Pullman és conegut per la triologia Luces del norte, La daga i El catalejo lacado, entre d'altres, amb El Puente Roto abandona el gènere fantàstic al que ens té acostumats per mostrar-nos una realitat familiar poc convencional. Es una novel·la que es llegeix còmodament, que utilitza un llenguatge planer i que amb una agradable naturalitat tracta temes com el racisme, l'abandonament matern, la sexualitat o les relacions parentals. Un relat valent, que no es para a analitzar banalitats i que acaba donant importància al que realment la té.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Sampere, Josep . El pou darrere la porta Barcelona : Barcanova, 2009 . 144 p.

Resum : L'Olga i l'Àlex sospiten que al seu bloc de pisos hi ha un intrús que fa moure els fils de l'ascènsor i alhora controla i dirigeix la vida dels veïns. Hi ha incidents ocorreguts als dos ascensors del bloc, com la desaparició de dos nens anys enrere en cincumstàncies incomprensibles, una bústia que no és el que aparenta i una sèrie de rumors que fan referència a una misteriosa 'entreplanta'. Quan decideixen accedir a la sala de màquines, tot es precipitarà cap a un final ple de misteri.
Comentari : Josep Sampere, nascut a Igualada el 1963, autor i traductor, ha guanyat alguns premis com ara el Premi Vaixell de Vapor l’any 2004, i el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil, amb el títol que comentem. El pou darrere la porta és una novel·a amb tocs de terror, de misteri i de ciència ficció; uns ingredients que de ben segur atrauran molts joves lectors, que quedaran intrigats davant el misteriós argument i que no podran deixar de llegir fins acabar el llibre.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

(↑) - Lectures per compartir

Aliaga, Roberto ; Olmos, Roger [il] . El príncep dels embolics Barcelona : Baula, 2009 . 39 p.

Resum : Un corb amb molt males intencions aconsegueix que cada part d'un arbre, les fulles, el tronc i les arrels desconfiïn unes de les altres. I això tindrà tràgiques conseqüències. tràgiques.
Comentari : Quan obriu El Príncep dels embolics quedareu realment sorpresos. Primer per les seves il·lustracions ja que Roger Olmos, l'il·lustrador, aconsegueix donar vida a un arbre i fins i dotar-lo de sentiments. Commovedor el dibuix on l'arbre plora. El text tampoc decep. La història que relata Roberto Aliaga és dura i tristament real. Un àlbum d'il·lustracions bellíssimes amb un missatge colpidor per ser cruelment real. Obra guanyadora del premi Lazarillo al millor àlbum il·lustrat i finalista del premi Atrapallibres, on el jurat està format pel propis joves lectors.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Boix, Xesco ; Bayés, Pilarín [il] . L'arbre generós : els millors contes del repertori d'en Xesco Boix Barcelona : La Galera, 2009 . 59 p.

Resum : L'arbre generós és la reedició d'un recull de 25 contes populars de diferents racons del món, del repertori del contacontes, cantant i animador infantil Xesco Boix. Hi trobem: La flor de romanial, La tortuga Filomena, En Patufet...
Comentari : Xesco Boix va ser un dels pioners de l'animació infantil dels anys 70. El 2009 es commemoren els 25 anys de la seva mort, motiu pel qual s'ha reeditat l'obra que tenim a les mans i que ja havia estat publicada pel mateix Xesco l'any 1981. En aquesta edició s'han conservat les il·lustracions originals de Pilarín Bayés en les quals tan sols s'ha fet un retoc de color. Un llibre, doncs, molt adequat per a pares, mares i educadors.
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Martins, Isabel ; Carvalho, Bernardo [il] . P de papá Barcelona : Kalandraka, 2009 . 28 p.

Resum : El llibre ens explica gràficament totes aquelles situacions en què es pot trobar un pare. I és que ben aviat s'adonarà que te l'habilitat de convertir-se en qualsevol cosa, des de ser un penjador, una grua, un tractor... o el millor metge del món!
Comentari : És un llibre ideal per regalar a algú molt especial, quan s'assabenta que ha de tenir un fill. Amb poques paraules i imatges molt simples, tan pel que fa als colors com a les formes, ens explica l'ofici de pare.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Rosselló Bover, Pere ; Oliver García- Delgado, Pau [il] . La flor romanial Mallorca : Moll, 2009 . 46

Resum : Rondalla de mossèn Antoni Maria Alcover, en la que un rei malferit demana als seus tres fills que cerquin la flor romanial per guarir-lo. Aquell qui la trobi rebrà la corona del rei en herència.
Comentari : Ens trobem davant una bona adaptació de la rondallística d'Alcover en format d'àlbum il·lustrat. En un mateix llibre, podem recuperar la rondalla i visualitzar-la i és aquí on sorgeix l'encant d'aquest llibre. La flor romanial ha rebut el premi 'punta de llapis' d'il·lustració creat per l'Institut d'Estudis Baleàrics.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Pujol i Pons, Esteve . El gran llibre dels contes amb valors Barcelona : Parramón, 2009 . 112 p.

Resum : Es tracta d'un recull de contes clàssics d'arreu del món, en els que s'indica el país d'origen de la història, així com el valor que es pot treballar amb cadascuna de les històries. Aplega històries clàssiques i algunes que no ho són tan.
Comentari : Es tracta d'un recull de contes clàssics d'arreu del món, en els que s'indica el país d'origen de la història, així com el valor que es pot treballar amb cadascuna de les històries. Aplega històries clàssiques i algunes que no ho són tan. Les il·lustracions són maques i dolces
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Toro, Oriol . La Lluna, la pruna Barcelona : La Galera, 2009 . 30 p.

Resum : La Lluna està malalta i s'ha de quedar a casa, no podrà continuar brillant al cel. Les estrelles, preocupades, busquen una solució: trucar al científic boig, que intentarà curar-la amb les seves receptes boges.
Comentari : És un llibre il·lustrat, sense text, acompanyat d'un CD amb la narració i la música, que explica una història sorprenent que creix a partir d'una cançó "La lluna, la pruna...". Tothom coneix la popular cançó, però sabeu d'on ve? Amb aquest llibre ho podem descobrir.
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys.

(↑) - Històries amb vinyetes. Còmics

Besse, Xavier . Tres cuentos de Poe en B/N Zaragoza : Edelvives, 2009 . 100 p.

Resum : Novel·la gràfica que inclou tres contes del gran mestre del terror Edgar Allan Poe (1809-1849): El barril de amontillado, Manuscrito hallado en una botella i El gato negro.
Comentari : Obra gràfica amb un text molt ben adaptat per Xavier Besse, il·lustrador, autor de còmics i creador d'imatges en 3D, que ens permet introduir-nos en l’obra d’Edgar Allan Poe a través del còmic en blanc i negre. En el primer relat, Manuscrito hallado en una botella, descobrim el misteri que flota a l'interior d'una ampolla, llençada al mar. En el segon, El barril de amontillado, trobem el tema de la venjança, i en el tercer, El gato negro, veiem com un home inofensiu acaba convertint-se en un ésser abominable. Aquesta obra s'ha editat per tal de commemorar el bicentenari de la mort de l'escriptor.
Altra informació : Reconamable a partir de 12 anys.

Fernández Serrano, Jacobo . Marcopola: la isla remera Barcelona : Bang, 2009 . (Mamut. ). 54 p.

Resum : Una illa sense nom, avorrida, sola i trista enmig de l'oceà, somia amb poder recórrer el món. Gràcies a l'atzar i a la seva tenacitat, aconsegueix desenganxar-se de la terra i començar a surar lliure pel mar. En aquesta aventura coneixerà nous amics, s'haurà d'enfrontar al perill del malvat drac marí, i protegir a aquells que estima.
Comentari : L'il·lustrador gallec Jacobo Fernández Serrano és un dels autors triats per a una col·lecció de còmics dirigida als més petits. El llibre és una història senzilla d'aventures i fantasia, amb l'amistat com element clau, ben narrada i amb molt d'humor. Els personatges i les trames estan ben lligats i les il·lustracions estan molt ben pensades per als nens: línies clares, colors uniformes, poca complexitat visual. Properament apareixeran nous títols de la col·lecció. Trobareu més informació a www.miprimercomic.com.
Altra informació : Reconamable a partir de 6 anys.

García, Jorge ; Rodríguez, Pedro [il] . La porta entre el mons Barcelona : Glénat, 2009 . (Les aventures imaginàries del jove Verne. ). 48 p.

Resum : Un jove Jules Verne somia en convertir-se en escriptor, i ens relata una història fantàstica que va viure quan era petit. Era vigília de Tots Sants, i passava un dies de vacances amb la seva família. La seva imaginació desbordant, un ritual de bruixeria i un descobriment d'estranyes conseqüències el portaran a creure que ha trobat una porta que comunica el món dels vius i dels morts, i a través de la qual es pot aconseguir allò que més desitja.
Comentari : Una història amb salts al passat i al futur, amb somnis, però narrada de manera clara i precisa, entrelligant les diferents trames. Les il·lustracions detallistes, amb jocs d'ombres i llums, i amb un tractament del color molt adequat per a cada ambient i moment, donen força al text i ajuden a comprendre'l. L'obra pot ser llegida com una aventura pels petits, o de manera més profunda pels grans. Guanyadora del I Premi Josep Coll, tan de bo esdevingui l'inici de la col·lecció del jove Verne. Hi ha disponible edició en castellà.
Altra informació : Reconamable a partir de 10 anys.

Kanata, Konami . El dulce hogar de Chi Barcelona : Glénat, 2009 . (Big manga. ). 164 p.

Resum : Un gatet se separa accidentalment de la seva mare i es perd. Una família el troba i l'adopta. A partir d'aquest moment, el gat, a qui li posen de nom Chi (pipí, en japonès) passarà a ser un membre més de la família, i tots plegats hauran d'aprendre moltes coses per poder conviure.
Comentari : Aquest manga ha obtingut un gran èxit al Japó. Els capítols, petites històries amb inici i fi, segueixen un fil conductor: l'aprenentatge de Chi i la convivència amb la seva família. Explicat des del punt de vista del gat (què pensa, què sent), el còmic capta al lector a través del ventall d'emocions que transmet (tendresa, angoixa, alegria, tristesa,...). La il·lustració clara, senzilla i molt expressiva, i els colors de tons suaus, ajuden a aconseguir-ho. Ja porten 6 volums editats a Japó, i 3 a Espanya. Una delícia per a petits... i grans.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

(↑) - Vull aprendre!

Baumann, Anne-Sophie ; Jammes, Laurence . Anem a veure món Barcelona : Cruïlla, 2009 . 22 p.

Resum : Un llibre original que explica de manera innovadora la vida i les costums de molts indrets del món a partir de petites preguntes i respostes amagades sota pestanyes que el lector cal que descobreixi. Ens apropa a la realitat de llocs tant diversos com el Marroc, Mali, la Xina, Rússia o el Japó.
Comentari : En la combinació d'originals il·lustracions i fotografies rau la singularitat d'aquest llibre. És una bona manera de mostrar a tots aquells lectors amb inquietuds moltes de les costums i tradicions d'arreu del món des d'una perspectiva diferent a la que sovint estem acostumats. Un bon llibre per gaudir i aprendre al mateix temps.
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Baumann, Anne-Sophie ; Lebot, Sophie [il] . El temps Barcelona : Cruïlla, 2009 . (Exploro la natura. ). 37 p.

Resum : Què és el vent? Com es formen els núvols? Què cal fer en cas de tempesta? Per què és blau el cel? Podem preveure el temps?. Un llibre per descobrir els secrets de la meteorologia.
Comentari : Amb aquesta nova col·lecció, l'editorial Cruïlla a partir de fotos, il·lustracions i uns textos, que tot i la seva senzillesa donen molta informació, ens permet descobrir els secrets de la natura com si miressin un documental. Dins aquesta mateixa col·lecció també podem trobar “El cel i l'espai” per conèixer els misteris del cel i de la conquesta de l'espai.
Altra informació : Reconamable a partir de 7 anys.

Becker, Geneviève de . Els rècords dels animals Barcelona : Llançalletres, 2009 . 43 p.

Resum : El llop pot córrer a una velocitat de 7 o 8 Km/h sense cansar-se, una distància de 200 km !. El llimac avança a una velocitat mitja de 2 m/h. El puma pot donar un bot de...7 m. d'alt!
Comentari : Si vols saber més sobre aquests excepcionals animals i descobrir altres rècords no triguis en submergir-te en aquests pàgines. Magnífiques fotografies i dades sorprenents il•lustren cada rècord. El món animal no deixa de sorprendre'ns.
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Dussutour, Olivier ; Guéry, Anne . Alfab'art. Les lletres amagades en l'art Barcelona : Cruïlla, 2009 . 58 p.

Resum : A través d'obres d'artistes famosos els més menuts s'endinsaran en el món de l'art i reforçaran l'aprenentatge de l'abecedari.
Comentari : Llibre-joc per anar buscant la lletra al quadre que se'ns proposa. Al final del llibre hi ha una ressenya de les obres i els autors amb els que juguem, que ens dona pas a fer desprès altres recerques informatives amb més profunditat. La barreja d'autors seleccionats és també original, doncs hi ha de diferents països, èpoques, estils, tècniques… Així, per mig del joc visual i tipogràfic podem donar un tomb per la història de l'art, des del segle XIII fins al segle XX: Manet, Paolo Uccello, Miró, Piero della Francesca, Modigliani, Picasso…
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Hédelin, Pascale . La Terra i el Cel Barcelona : Cruïlla, 2009 . 48 p.

Resum : Explica de manera senzilla, clara i entenedora molts dels fenòmens que es produeixen tant a la terra com a l'univers: la formació dels volcans, dels continents, les estacions de l'any, el sistema solar, etc... Alhora conté moltes il·lustracions i elements interactius que faciliten l'aprenentatge de molts conceptes i idees.
Comentari : Un llibre didàctic per poder aprendre i alhora passar una estona divertida i entretinguda. La combinació de la lectura amb elements interactius permet captar en tot moment l'atenció de fins i tot els lectors més menuts. Malgrat tot, el nivell de profunditat de les explicacions que ens donen algunes vegades pot resultar insuficient.
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Vallès, Josep M. ; Julve, Òscar [il] . La Meva primera guia sobre l'hort urbà Barcelona : La Galera, 2009 . 48

Resum : Amb deu consells per a fer un hort urbà, el material necessari per a tirar-lo endavant i una col·lecció de fitxes de les hortalisses més comunes, aquest petit manual ens introduirà en el secrets del conreu.
Comentari : Els nostres avis estaven en contacte amb la natura, sabien el que costava que una planta arribés al final del seu cicle i en coneixien tots els seus secrets, però a l'hora podien fruir del gust d'una hortalissa o una fruita acabada de collir. La ciutat ens ha permès menjar productes de qualsevol país i en qualsevol època de l'any, a costa de perdre els lligams amb la terra i la naturalesa. Amb aquest llibre podem recuperar-los preparant un petit hort urbà a la terrassa o al bacó i gaudint de la nostra pròpia collita.
Altra informació : a partir de 7 anys

Macía, Cristina . A cuinar, petits xefs! Barcelona : Estrella Polar, 2009 . (La Lluna de paper. ). 72 p.

Resum : Receptes sense foc per aprendre i divertir-se. Pensat perquè els més petits s'iniciïn en l'art de la cuina.
Comentari : Receptari de cuina per a petits i grans, amb receptes molt fàcils i divertides. Les fotografies dels plats són genials i ajuden en la preparació dels plats.
Altra informació : a partir de 7 anys

Queralt, Elisenda . La Salamandra Barcelona : Combel, 2009 . (Fauna en perill. ). 24 p.

Resum : La col·lecció Fauna en perill és un bon intent d'aproximar als nens i nenes a la necessitat de protegir les espècies d'animals en perill d'extinció. La Salamandra, la tortuga mediterrània, entre altres són animals que cal protegir per evitar que desapareguin i aquesta col·lecció explica el perquè d'aquest perill i com són i com viuen aquests animals.
Comentari : Les magnífiques fotografies dels animals és el que més crida l'atenció d'aquest llibre, però també un text molt entenedor i divertit de llegir. Inclou algunes activitats i preguntes per tal que els nens aprenguin més coses sobre els animals. Divertit, però sobretot molt didàctic.
Altra informació : a partir de 8 anys

(↑) - Per saber-ne més

Bonilla, Elisa ; Goldin, Daniel ; Salaberria, Ramón . Bibliotecas y escuelas. Retos y posibilidades en la sociedad del conocimiento Mèxic : Océano, 2009 . (Travesía. ). 491 p.

Resum : Una molt bona aportació a la reflexió sobre les biblioteques escolars i el seu funcionament. Veus tan conegudes com Teresa Colomer, Michèle Petit o Daniel Cassany, acompanyades per especialistes mexicans, ens parlen dels reptes, les possibilitats didàctiques, la organització i la gestió d'aquests espais que haurien de ser els cors de totes les escoles. I tot això dins un context canviant social i tecnològicament
Comentari : Amb aquest gran llibre, coordinat per Elisa Bonilla, Daniel Goldin (que també és l'editor) i Ramón Salaberria, la nova colecció Travesia de l'editorial Oceano comença amb molt bon peu
Altra informació : Per a adults.

Pagès Jordà, Vicenç . De Robinson Crusoe a Peter Pan : un canon de literatura juvenil Barcelona : Ariel, 2009 . 254 p.

Resum : El llibre ofereix una llista de vint-i-vuit títols de novel•les juvenils; amb argument, personatges, estil, context i les dificultats de lectura i comprensió que presenta cada obra.
Comentari : Obra de l'autor Vicenç Pagès, nascut a Figueres el 1962 i guanyador de diferents premis literaris entre d'altres: la Biennal de Barcelona de l'any 1989, Premi Documenta el 1998. Amb "De Robinson Crusoe a Peter Pan" ha elaborat un llibre adequat per a pares, educadors i lectors en general, que vulguin aprofundir en els clàssics juvenils com: "La illa del tresor", "Els tres mosqueters", "El llibre de la selva", "Peter Pan", ect. És una traducció al castellà del mateix llibre editat al català a Proa a l'any 2006.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

Petit, Michel . El Arte de la lectura en tiempos de crisis Mèxic : Océano, 2009 . (Travesía. ). 307 p.

Resum : Té sentit la poesia en entorns marginals, on la crua violència, la pobresa i l'oblit institucional està present? Michèle Petit s'ha passat uns quants anys coneixent espais lectors no formals per tot llatinoamèrica. Colòmbia, Mèxic, Argentina....l'antropòloga francesa ens va narrant experiències positives en aquests països i entorns on la paraula és possibilitat, explicació de la pròpia vida, reconeixement d'un mateix i de l'altre
Comentari : Ara fa deu anys que es va publicar en castellà el llibre "Nuevos acercamientos a los jóvenes y la lectura" que per algunes bibliotecàries que treballavem en biblioteques públiques de la "Banlieue" va ser decisiu. Ara la Michèle Petit hi torna, refà el camí però aquest cop a llatinoamèrica. La seva lectura torna a ser apassionant però a l'acabar el llibre un observa que ha subratllat poc i recorda amb una certa nostàlgia els vells llibres d'ella plens de comentaris, pàgines marcades i anotacions arreu
Altra informació : Per a adults.
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta