Guies de lectura » CLER (Club de Lectures Recomanables)

Tornar enrera | Versió per imprimir

Estiu 2012

Portadabr

Guia de literatura infantil i juvenil. Proposta de lectura des de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

Escoffier, Michaël . Hola, doctor Barcelona : Oceano Travesía, 2011 . 30 p.

Comentari : A la sala d'espera de la consulta del metge hi ha una colla d'animals. Mentre el doctor en visita un, de la sala en desapareix un altre. Hi ha algú molt interessat a posar-se la seva bata blanca. Us imagineu qui? Una proposta ben divertida per a la perspicàcia dels més menuts.
Altra informació : recomanable de 0 a 3 anys.

(↑) - Aprenc a llegir

Escoffier, Michaël ; Di Giacomo, Kris [il] . La veueta Madrid : Kókinos, 2012 . 26 p.

Resum : Què podia fer en Perico quan, després de fer caca, va veure que s’havia acabat el paper? Va mirar al seu voltant per trobar què li podria servir i va decidir netejar-se amb uns calçons vells i foradats. Una vegada enllestida la feina els va llençar al mig d’uns matolls. Però només acabava de fer-ho que va sentir una veueta... Era la seva consciència que li anava fent preguntes i l’empenyia a reflexionar sobre el seu comportament. Convençut pel que li deia la veueta, decideix rentar els calçons i posar-los a assecar. És en aquest moment que apareix un nou personatge que canvia totalment el sentit de la història. Mitjançant unes atractives il·lustracions, anem seguint els raonaments ètics del protagonista que s’adona del que ha fet malament i del que ha de fer per esmenar-ho.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Rodiguez, Beatrice . Un día de pesca Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2012 . 28 p.

Comentari : Amb Ladrón de gallinas havíem quedat sorpresos per una història d’amor inversemblant, que jugava amb un dels tòpics més estesos en la literatura infantil, com és el que les guineus es mengen les gallines. Aquesta nova història de la mateixa il·lustradora, també sense paraules i amb la mateixa parella com a personatges, ens torna a fascinar per bella, intel·ligent i original.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Waldron, Kevin . El Sr. Rondó i el malentès al zoo Barcelona : Flamboyant, 2012 . 40 p.

Resum : Quan el Sr. Rondó, al matí, es posa la jaqueta per començar la seva ronda diària al zoo, se n’adona que li va molt estreta. Això no li impedeix passejar per tot el parc, mentre va donant voltes al fet i es va dient a ell mateix: t’estàs engreixant massa, fas pudor de suat, et fas vell, tens massa arrugues, et faran fora... Els animals el senten i, convençuts que tot allò els ho diu a ells, es van sentint cada vegada més tristos i ensopits, fins que al final del camí el Sr. Rondó troba el seu fill vestit amb una jaqueta que li arriba fins als peus... La tornada al punt de partida del passeig és un alleujament per a tots. Una història divertida, acompanyada d’un disseny tipogràfic i d’unes il·lustracions que acaben d’arrodonir l’obra i que van permetre a l’autor obtenir el Premi Bologna Ragazzi (2009) a la millor òpera prima.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Ja sé llegir!

Pérez Escrivá, Victoria ; García Cortés, Ester [il] . Por qué los gatos no llevan sombrero Barcelona : Thule, 2012 . 24 p.

Comentari : Sobre el blanc del paper destaca, pàgina a pàgina, un magnífic retrat d'un gat personificat amb objectes innecessaris per la senzilla i fàcil vida de gat: un barret, unes ulleres, uns pantalons, etc. una sèrie d'objectes que segons l'autor es farien inevitablement necessaris si els gats portessin barret. Una història per a totes les edats amb unes il·lustracions que donen força al text i que conviden a reflexionar sobre el sentit de les necessitats que la societat actual s'autoimposa.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

Sala i Vila, Carles ; Montañá, Marta [il] . La tortuga poruga i la seva amiga oruga Barcelona : Barcanova, 2012 . 54 p.

Comentari : La tortuga d’aquesta història és terriblement poruga; tant, que ja de molt petita decideix amagar el cap a sota de la closca i no tornar-lo a treure mai més. És per això que mai no ha pogut veure les margarides silvestres, ni els peixos del rierol, ni el cel rogent de la posta… ni cap dels animalons que viuen al bosc. Per sort, però, un bon dia la tortuga poruga es fa amiga d’una petita eruga verda que l’ajuda a viure pel bosc i li explica com és de bonic el món que l’envolta. Però serà capaç de convèncer-la perquè tregui el cap de sota la closca? Un cant a la vida, amb belles il·lustracions de Marta Montañá.
Altra informació : recomanable a partir 6 anys.

Teixidor, Emili ; Rubio, Gabriela [il] . L'amiga més amiga de la Formiga Piga Barcelona : Cruïlla, 1996 . (Vaixell de vapor. Sèrie blava. ; núm. 65). 86 p.

Comentari : El primer llibre de la sèrie de la Formiga Piga, publicat el 1996 per l'escriptor de Roda de Ter Emili Teixidor, mort el 19 de juny de 2012. Teixidor ha estat un autor molt productiu tant en literatura infantil i juvenil com en narrativa per a adults. Amb L'amiga més amiga de la Formiga Piga va guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil al 1997, en el llibre s'explica com la Formiga Piga demana ajut als habitants del bosc per tal de descobrir nous horitzons. Teixidor va publicar altres aventures d'aquest petit personatge entre elles La Formiga Piga es deslloriga, La Formiga Piga lliga, i l'últim La Formiga Piga va a la Biblioteca. La Piga pretén alliçonar els més petits sobre la manera d’afrontar la vida. Una sèrie plena de valors que cal llegir aquest estiu.
Altra informació : recomanable a partir de 7 anys.

Squilloni, Arianna . En casa de mis abuelos Caracas : Ekaré, 2011 . 32 p.

Comentari : La vida, les relacions familiars, els records d’infantesa... un joc de zooms entre imatges i moments. La veu del text a duo amb la il·lustració, i el color, una dansa impecable. Al final, la pluja sintetitza la màgia d’una manera particular de viure i de ser. Un àlbum il•lustrat en el qual realment tot parla, una lectura que t’omple de colors per dins. Una joia.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

Stead, Philip C. . Un día diferente para el señor Amos Mèxic : Océano, 2011 . 30 p.

Comentari : El senyor Amos treballa al zoològic i té una especial relació amb cada un dels animals que hi viuen. Un dia agafa un refredat i no pot anar a la feina. Els animals, que se l’estimen molt i el troben a faltar, decideixen anar-lo a veure. Una meravella de conte, sensible, intel·ligent i emocionant. Un text senzill carregat d’humor i de tendresa. Les il·lustracions, que combinen llapis i color, són extraordinàries. Convida a una mirada atenta a tots els detalls d’aquest llibre carregat de sentit i de bondat.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Llegeixo molt bé

Geisler, Dagmar . Les notes secretes de la Wanda Barcelona : Cruïlla, 2011 . 122 p.

Comentari : : La nostra protagonista, la Wanda, està empipada. Molt empipada! Els Meier, els seus veïns de tota la vida, han marxat del barri. I evidentment, s’han endut en Pelut, el seu gos i també el gos preferit de la Wanda, company i amic de la nena, que trobarà a faltar enormement. Per si no n’hi havia prou, a la casa dels Meier s’instal·larà en Fabian Schilling, un company de classe de la Wanda, que ella no suporta. La Wanda se les empescarà totes per fer fugir els Schilling de la casa del costat. Un llibre molt divertit, amb unes il·lustracions modernes que complementen molt bé el text i que fan que sigui una lectura molt amena. Aquest llibre, escrit per l’autora Dagmar Geisler, va obtenir el premi de la Fundació Buchkunst al llibre alemany més bonic de 2003.
Altra informació : recomanable a partir de 9 anys.

Wilson, Jacqueline . La nena de la maleta Barcelona : Castellnou, 2011 . (Pícnic. ; núm. 16). 151 p.

Resum : Davant la separació dels seus pares, l’Andrea perd tot el seu món. La mare viu amb el seu nou company i els tres fills, i el pare també viu a casa de la xicota i els seus dos fills. L’Andrea és l’única que va cap aquí cap allà sense sentir res propi. Narrat en primera persona, ens posem a la pell d’un infant amb els pares separats i vivim el procés d’adaptació a la nova situació, descobrim els seus sentiments, la seva visió de la realitat, la idealització del passat i la resistència a deixar-lo enrere. De mica en mica es van succeint els fets perquè l’Andrea acabi acceptant la situació i trobi el seu lloc en les dues famílies.
Altra informació : recomanable a partir de 9 anys.

(↑) - Lectures juvenils

Dessen, Sarah . Just Listen Madrid : Maeva, 2012 . 399 p.

Resum : Annabel no és capaç de dir la veritat, ni a la gent que l’envolta ni el que és pitjor, a ella mateixa. Quan més capgirada es troba la seva vida, apareix Owen Armstrong, que l’ajuda a ser valenta per afrontar la realitat. La música serà un element molt important en la novel·la per fer evolucionar el personatge i enfrontar-se a les seves pors, per aconseguir estar millor amb ella mateixa. Sarah Dessen és una reconeguda autora nord-americana de novel·les juvenils, especialment adreçades a noies.
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

Meyer, Marissa . Cinder Barcelona : Edicions 62, 2012 . (Illa del temps. ; núm. 177). 432 p.

Comentari : Cinder és una ciborg que viu amb la seva família adoptiva a Nova Pequín. Reparant robots manté tota la família però tot i això, la seva tutora la menysprea. La seva germanastra contrau la Letumosis, una plaga mortal, i la madrastra entrega Cinder als equips d’investigació de la malaltia perquè facin experiments amb ella. A partir d’aquí, comença un procés que durà la protagonista a descobrir els seus vertaders orígens i a establir una relació molt especial amb el príncep Kai. Sobre ells però, recau una gran amenaça provinent de la Lluna, on la seva emperadriu vol aconseguir tant sí com no el control de la Terra. El llibre és el primer de l’autora Marissa Meyer i la primera part de “Cròniques lunars”. El trobem en català a Edicions 62 i en castellà a Montena.
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

(↑) - Lectures per compartir

Goust, Mayalen . Blancaneu Barcelona : Estrella Polar, 2012 . 24 p.

Comentari : Tenim a les mans una fidel adaptació del conte dels germans Grimm Blancaneu, editat per Estrella Polar i il·lustrat per la jove francesa Mayalen Goust. Ens trobem davant una petita joia tant per a adults com per a infants. Les il·lustracions són molt cuidades i harmonioses i la Blancaneu té una certa estètica oriental: cara blanca i cabell llis i negre. A la coberta trobem el títol, els llavis i la flor que porta al cabell la protagonista pintats amb una mica de purpurina, fet que dóna un toc de color al negre que predomina en totes les imatges. Us recomanem, doncs, que us deixeu encisar per aquesta petita obra d'art.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Hergueta, María . Cuando no estás aquí Arganda del Rey : El Jinete Azul, 2012 . 36 p.

Comentari : És un autèntic àlbum il·lustrat. Es pot llegir sense el text, ja que les paraules, molt ben triades, només acompanyen les fantàstiques il·lustracions. El nostre protagonista ens explica en primera persona com li agrada quan l’altre no hi és, com se sent el rei de la casa, està molt més ample i juga al que vol. I el veiem pescant, criant granotes en pots de vidre o dormint ben ample al seu llit immens. Però, de cop, tot canviarà i veurem l’altra cara de la moneda: com n’és d’avorrit jugar a fet i amagar tot sol... Un llibre preciós per gaudir en companyia, si pot ser. Grans o petits quedaran atrapats per aquest discurs de la imatge tan expressiu i per aquesta tendra història que hem viscut tots.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Vull aprendre!

Rial, Mary ; Domínguez, Ángel [il] . El petit explorador d'arbres i arbustos Barcelona : Vox, 2012 . 127 p.

Comentari : Un petit manual enquadernat en espiral i amb bossa de plàstic incorporada per poder-nos-el endur pel bosc que ens ajudarà a identificar els arbres i arbustos de la Península Ibèrica i les Canàries. Conèixer el seu aspecte, el seu nom científic, la localització, les propietats medicinals i altres curiositats. També podrem aprendre què és un arbre, quins són els de fulla perenne i quins, els de fulla caduca. Així com les normes bàsiques per gaudir del bosc i la manera de fer un herbari. Ens trobem, doncs, davant un quadern complet, manejable, i amb unes boniques il·lustracions que de ben segur farà que sortir al bosc sigui tota una aventura plena d'encant.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

Nesquens, Daniel ; Muñiz, Jacobo [il] . ABeCeBichos Madrid : Anaya, 2012 . 56 p.

Resum : Una forma molt divertida de jugar amb el llenguatge i amb els animals. Tot de personatges molt curiosos del món de les bèsties desfilen per aquestes pàgines que ha imaginat Daniel Nesquens i que Jacobo Muñiz ha il·lustrat magistralment. Hi trobarem bebès balena buscant biberons, conills carters amb caramels de color cafè, inquietes iguanes islandeses imaginant icebergs i tot un reguitzell de personatges fent activitats diverses. Un llibre d’Anaya per llegir, mirar, jugar i imaginar.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Rheenen, Barbara van . Les balenes Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2012 . (Simbolet. ). 24 p.

Comentari : Barbara van Rheenen ens proposa una nova obra relacionada amb les balenes. Anys més tard de les publicacions d’En Martí i les balenes i El llarg viatge d’en Martí i les balenes, van Rheenen ens presenta un llibre de coneixements per als més petits entorn d’aquest gran i enigmàtic mamífer. Si voleu conèixer com són les balenes, on viuen, què mengen o qui són els seus amics i enemics, ho trobareu a través de les pàgines d’aquest llibre. Una bona eina per combinar imaginació i coneixements.
Altra informació : recomanable a partir de 4 anys.

(↑) - Infantils imaginació

Bozellec, Anne ; Bruel, Christian ; Galland, Anne . Julia, la niña que tenía sombra de chico Madrid : Jinete Azul, 2011 . 60 p.

Comentari : La Julia és una nena completament normal, però gens corrent. I als seus pares els agradaria que anés més ben vestida, que fos coqueta, que jugués a jocs de nena. Aquest llibre exposa amb molta sensibilitat el tema de la recerca de la pròpia personalitat. Estem davant la reedició d’un llibre que ja va ser publicat el 1980 al nostre país, a la col·lecció "La sonrisa que muerde", de l’Editorial Lumen, amb algunes pàgines censurades. Una obra subtil, molt acurada i molt bella, per a totes les edats.
Altra informació : recomanable a partir de 9 anys.

Dubuc, Marianne . El carnaval dels animals Barcelona : Joventut, 2011 . 118 p.

Comentari : Un llibre molt especial que promet diversió per a tothom. Els animals es preparen per anar a la festa de carnestoltes i cada un haurà d’espavilar-se per trobar una disfressa ben original. Cada animal tria caracteritzar-se d’un altre animal i amb aquesta idea es va fent un encadenament de bestieses de molta categoria. Només a tall d’exemple, veurem com el lleó es disfressa d’elefant; l’elefant, de lloro; el lloro, de tortuga i la tortuga, de caputxeta vermella. Aquest llibre, amb text i il·lustracions de Marianne Dubuc (autora de Davant de casa meva i del també recomanat Un elefant es balancejava), és de petit format, amb pàgines de cartró flexible, apte per a les moltes lectures i per a moltes rebregades dels més menuts.
Altra informació : recomanable de 0 a 3 anys.

Gouny, Nicolas . Leopold Madrid : Kókinos, 2012 . 32 p.

Comentari : Nicolas Gouny fa d’aquest àlbum un autèntic llibre de cavalleries. El nostre protagonista, muntat sobre un milpeus, busca una princesa, tal com ha de ser. Hi ha també un altre cavaller espanyol, de la Manxa per a més senyes, amb qui lluitarà i després es faran amics. Hi trobem també les tres proves de valentia que demana la princesa i fins i tot hi ha un drac, encara que aquesta vegada serà en forma de conill rostidor de salsitxes. Un llibre de cavalleries amb un toc d’humor modern i surrealista i amb uns dibuixos que acompanyen esplèndidament el text. Un deu de nota per a la lluita dels dos cavallers, que no us explicarem, i un altre deu per al final del conte, trencant tots els esquemes. Editat per Kókinos i molt, molt divertit.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Per saber-ne més

Browne, Anthony ; Browne, Joe . Jugar el juego de las formas Mèxic, D. F. : Fondo de Cultura Económica, 2011 . 240 p.

Comentari : Anthony Browne tinc una fascinació especial. El món del creador de Willy és particular. Ho és per les seves obsessions, per les seves personalíssimes il·lustracions, plenes de surrealisme, com també per les històries literàriament emocionants que commouen pel que porten d’explícit, i per l’encert en la creació de personatges, molt oberts i suggestius. Totes les seves obres tenen un mateix fil conductor, amb referents personals però també socials i d’una època concreta. Però són tan ben tramades, tan ricament explicades, que esdevenen intemporals. En aquest llibre, fet a quatre mans amb el seu fill, ens explica una aventura creadora que tant ens ha commogut.
Altra informació : recomanable per a totes les edats.

(↑) - LLibres amb valor afegit

Masini, Beatrice ; Long, Guillaume [il] . 101 bones raons per no parar de llegir Barcelona : Barcanova, 2012 . 58 p.

Comentari : Un llibre encisador que en poques paraules i molt de dibuix ens dona 101 raons per a no parar de llegir. Ens enganxa i ens convenç de que cal obrir un llibre i llegir-lo i que tot un món s'obrirà davant nostre i descobrirem mil sensacions. El prefaci de Beatrice Masini no té engruna per deixar escapar: és encisador. Una petita mostra: ..."Cal ajudar els llibres, perquè no tenen peus per sortir a passejar. En canvi tenen ales, i te les deixen mentre tu llegeixes..."
Altra informació : recomanable partir de 7 anys.

Martí O'Toole, Gemma ; Villamuza, Noemí . La Puça Russa Barcelona : La Galera, 2012 . 10 p.

Comentari : Un àlbum il·lustrat en forma d’acordió que ens mostrarà el divertit circ Magnífic. La Polina, la puça russa, el mag i la seva ajudant, els pallassos, els malabaristes i tota una bona colla de personatges molt originals ens ensenyaran com és la seva vida al circ. Aquest àlbum, escrit en vers per Gemma Martí O’Toole i il·lustrat per Noemí Villamuza, ha guanyat el prestigiós Premi Hospital de Sant Joan.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - LLibres joia

[Strady], [Sophie] . La selva del peresós Barcelona : Cruïlla, 2012 . 16 p.

Comentari : El peresós es gronxa entre les fulles de l’arbre. Al bosc, tot és vida. De sobte, un soroll metàl·lic inunda la selva. Cada any desapareixen al món tretze milions d’hectàrees de bosc. Aquesta destrucció amenaça la vida de nombroses espècies. Aquest bell llibre desplegable ens parla de la devastació del medi natural per part de l’acció dels homes i alhora de com petites accions humanes poden restablir la vida. Una proposta estètica original i plena de detalls, amb un text d’estructura repetitiva i circular que encantarà a grans i petits. Els materials, tinta i paper, procedeixen de fonts respectuoses amb el medi ambient.
Altra informació : Recomanat per a totes les edats

(↑) - Llibres joc

Kimiko, . 365 petons Barcelona : Corimbo, 2011 . 26 p.

Resum : Llibre joc on s’assigna, a cada dia de l’any, un petó diferent. Cada doble pàgina conté els petons d'un mes de l'any diferent. Llibre de gran format en cartoné.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta