Guies de lectura » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Tardor 2012

Portada_guia

Guia de literatura infantil i juvenil. Proposta de les biblioteques públiques de les comarques gironines. La il·lustració de la portada és de l'artista Ilich Romeiser -http://lincharte.blogspot.com

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

George, Patrick . Contraris Barcelona : Joventut, 2012 . 24 p. 11 fulls transparents

Comentari : Aquest és un llibre que ens introdueix en el món dels contraris. Girant les pàgines transparents del llibre podem descobrir aspectes diferents i oposats. És un llibre especialment destinat als més petits; amb colors molt vius i gràficament molt original, fet que estimula la imaginació i el diàleg amb els nens. És un llibre pensat per la interactuació entre nens i adults. De la mateixa col·lecció i del mateix autor, trobem Els nombres, també d’un estil molt similar a aquest però amb els nombres com a protagonistes.
Altra informació : Recomanable de 0 a 3 anys.

Jadoul, Émile . De qui és ? Barcelona : Baula, 2012 . 14 p.

Comentari : De qui és? És un dels llibrets de la sèrie que presenta el famós autor belga Émile Jadoul, molt conegut al nostre país per treballs com, per exemple, el ja clàssic Tinc pipí! Una característica dels dibuixos d’aquest autor és la simplicitat i l’alegria que desprenen. I també és així en aquesta nova sèrie de quatre títols que ens ofereix l’editorial Baula: De qui és? Qui hi ha? Qui fa pessigolles? i Qui és el que...? Llibres concebuts per divertir els més petits amb les pestanyes per aixecar, les textures dels dibuixos, el joc de paraules i les endevinalles de cada pàgina. Hi trobem personatges molt coneguts pels menuts com són bruixes, pirates, princeses i animals per tal que els primers lectors i els qui encara no dominen la lletra gaudeixin igualment.
Altra informació : Recomanable de 0 a 3 anys.

Krickelkrakels, . El libro inquieto Madrid : Kókinos, 2012 . 76 p.

Comentari : Un llibre sorprenent, per llegir i gaudir de forma interactiva. El lector podrà convertir una granota en un príncep, obrir un ou, fer que canviï el clima, fer ballar monstres i puces o ajudar un paracaigudista a aterrar. Els seus autors, els Krickelkrakels, són un grup de il·lustradors alemanys que es van unir el 2007 per a un projecte universitari. Ràpidament es van consolidar i ara, acompanyats de dissenyadors, escriptors i altres artistes són un col•lectiu important en la indústria editorial del seu país. Aquest cop aconsegueixen fer un producte a mig camí entre el llibre i el joc interactiu, una barreja realment interessant i divertida. El libro inquieto és un llibre que us agradarà compartir amb els petits i que cal llegir amb tots els sentits.
Altra informació : Recomanable de 0 a 3 anys.

(↑) - Aprenc a llegir

Bougaeva, Sonja . En Barnie Barcelona : Takatuka, 2012 . 26 p.

Comentari : Cada cap de setmana, mentre el seu amo arregla el cotxe, en Barnie surt al carrer. Però això no el fa tan feliç com es podria pensar, ja que no pot jugar amb els altres gossos i contínuament sent els advertiments de l’amo: vine!, no facis tanta fressa!, estigues quiet!, no molestis!, és hora de tornar a casa... fins que un dia, quan arriba el vespre, en Barnie decideix donar un tomb a la seva vida. Amb un text senzill i unes il·lustracions molt atractives, l’autora ens descriu com és el dia a dia del gosset, fins que a l’última plana ens presenta un final inesperat i divertit que segur que agradarà als petits que, igual que el gosset, sovint es troben massa aclaparats per les contínues recomanacions dels seus pares.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Gravett, Emily . Més ! Barcelona : Cruïlla, 2012 . 26 p.

Comentari : UUn àlbum il·lustrat de la genial Emily Gravett. Com cada vespre, la mare del petit drac li llegeix la veritable història del famós drac de Sant Jordi. Però la mare està cansada i el petit no en té mai prou. Imagina aventures i sempre en vol una mica més i una mica més i mai no arriba la son. O sigui que quan la mama drac el vol fer anar a dormir, el menut agafarà una enrabiada monumental. Un llibre preciós, amb unes il•lustracions que enriqueixen el text i amb sorpresa final.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Yates, Louise . En dog i els llibres Barcelona : Flamboyant, 2012 . 32 p.

Comentari : En Dog és un gos que estima molt els llibres i un dia decideix obrir la seva pròpia llibreria. En un principi el negoci no li funciona gens bé i mentre espera la clientela llegeix un llibre darrere de l’altre. I això fa que en Dog visqui moltes aventures. Vols ser com en Dog i descobrir aventures dins dels llibres? Doncs, obre aquest llibre i deixa que en Dog t’ensenyi per què li agraden els llibres.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Ja sé llegir!

Martí, Meritxell ; Salomó, Xavier [il] . Vull ser model Barcelona : Cruïlla, 2012 . 64 p.

Comentari : La nova petita aventura del tàndem Martí-Salomó, publicada per Cruïlla, inaugura format i paper (amb una impressió fantàstica) per a la sèrie blanca del Vaixell de Vapor. Aquesta narració-text visual fa una mirada crítica sobre la influència dels mitjans de comunicació en els infants i explica un fet ben simple i profund alhora. La protagonista d’aquesta història, una nena que, de tant veure la televisió i les revistes, diu que vol ser model. La seva mare l’acompanya a una agència perquè li facin les fotos per al book i és on veu la realitat de la professió de la moda. Aquí descobreix que no és el que es pensava...
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Llegeixo molt bé

Dubini, Miriam ; Sorrentino, Alessandra [il] . L'Encanteri de la primera bruixa Barcelona : La Galera, 2012 . 156 p.

Comentari : Aquest és el primer títol d’una nova col·lecció que llança La Galera i que creiem que pot tenir molt èxit, les aventures de la Leila Blue, una petita bruixa bona que té molts elements per robar el cor a les noietes de més de 10 anys. En aquesta primera aventura la Leila està a punt de fer la seva iniciació per aconseguir plens poders. La reina Blanquíssima la busca sense descans per eliminar-la abans no es converteixi en una competència per ella. Són històries senzilles i divertides amb unes il·lustracions molt vistoses, una estètica molt acurada entre infantil i adolescent i una pila d’elements afegits molt atractius, com retallables de vestits per a la nostra protagonista o receptes de pocions màgiques.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

Le Roy, Boris . A l'ombra dels pirates Barcelona : Takatuka, 2012 . 92 p.

Comentari : Amb aquest llibre Boris Le Roy fa servir l’excusa d’un tema que agrada molt a nens i joves, la pirateria, per endinsar-nos en el coneixement d’una època molt poc coneguda. Una novel•la d’aventures que serveix per a mostrar-nos la duresa dels anys de l’esclavisme de la mà del nostre protagonista i narrador, el fill d’un pirata que viatja al vaixell del seu pare. És un llibre curt, escrit de forma senzilla i molt ben il•lustrat, amb acció i història d’amor inclosa. Un llibre dels que fan lectors enfocat a nens i nenes a partir de 9 o 10 anys.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

(↑) - Lectures juvenils

Avi, . Ciutat d'orfes Barcelona : Bambú, 2012 . 375 p.

Comentari : Imagineu-vos enmig d’un escenari que reprodueix el Nova York del 1893: misèria, brutícia, i sobretot infants que intenten guanyar-se la vida fent el què sigui. Aquesta és la història d’en Maks Geless, un noi de tretze anys que forma part del petit exercit d’infants que ven diaris per la part baixa de la ciutat i es converteix en detectiu per salvar la seva germana -acusada d’un robatori-, davant la desesperació de la resta de la família. Ciutat d’orfes és una novel.la d’acció trepidant, molt ben ambientada i amb un tex molt àgil. Aquest autor novaiorquès que signa amb el pseudònim d'Avi, ha fet també d’aquesta obra un cant a l’amistat, a la lleialtat i a la vida. La trama atrapa des del primer moment i tot i ser una història molt crua, es una novel.la optimista. Molt recomanable.
Altra informació : Novel.la inclosa en la prestigiosa Llista Kirkus, creada per la crítica nord-americana, com un dels millors llibres juvenils de 2011. Recomanable a partir de 12 anys.

Muñoz, Ferran ; Soler, Sílvia . Bàsquet, scrabble i tu Barcelona : Estrella Polar, 2012 . 181 p.

Comentari : Una novel·la juvenil escrita a dues mans per Sílvia Soler i el seu fill Ferran Muñoz que ens parla del món de cada dia, de problemes quotidians i de conflictes familiars. No hi ha aventures, ni grans esdeveniments, només la complexitat de la vida quan un és un adolescent o la mare d’un adolescent. Una novel·la realista escrita des de dos punts de vista diferents i a vegades enfrontats.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys.

(↑) - Lectures per compartir

Grossman, David . L'abraçada Barcelona : Cruïlla, 2012 . 28 p.

Comentari : Un relat poètic i ple de tendresa que ens explica com van néixer les abraçades. Els protagonistes, una mare i el seu fill, reflexionen sobre el fet de ser únics i especials en tot el món, de com se senten sols i acompanyats alhora. Les il·lustracions de Michal Rovner parlen amb el mateix to de veu que el text, dolç i fluixet, de manera senzilla i delicada.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Zullo, Germano . Los pájaros Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2012 . 68 p.

Comentari : "Los pequeños detalles son auténticos tesoros. Tan sólo uno basta para enriquecer el instante que pasa y cambiar el mundo." Amb aquestes paraules tan simples acaba aquest llibre: un àlbum il•lustrat on les imatges gairebé parlen per si soles i amb un text molt simple, abstracte i concís que ens parla dels petits detalls, de les petites coses que sovint ens passen inadvertides i de la importància de saber aprendre i reconèixer el valor que aquests detalls minúsculs a vegades tenen a la vida. Aquest llibre va rebre el 2011 el Prix Sorcières, atorgat a França per l’Associació de Llibreries Especialitzades en Literatura Infantil i Juvenil (ASLJ) i l’Associació de Bibliotecaris (ABF).
Altra informació : Recomanable per a totes lers edats.

(↑) - Històries amb vinyetes. Còmics

TenNapel, Doug . Ghostopolis 267 p.

Comentari : Un magnífic còmic per a joves que ho té tot per agradar: aventura, misteri, acció, amor i humor. Tenim entre mans una història de fantasmes que comença quan Frank Gallows, un funcionari de la Brigada d’Immigració Sobrenatural, envia per error en Garth al món dels esperits. El nostre heroi i un insòlit amic, que és un esquelet de cavall, hauran de voltar i mirar de “sobreviure” al món dels morts. Aquest còmic arriba a les nostres llibreries amb un valor afegit, ja que Disney ja n’està preparant l’adaptació cinematogràfica. I no ens estranya perquè ens trobem davant una gran història.
Altra informació : Recomanable a partir de 13 anys.

(↑) - Vull aprendre!

El filósofo-perro frente al sabio Platón Madrid : Errata naturae, 2012 . (Los pequeños platones. ). 63 p.

Comentari : En general, els primers contactes acadèmics en branques del coneixement tan importants com la filosofia o la física no ens ajuden a tornar-hi. Aquest llibre és una bona aportació en el sentit contrari. Què hem de prioritzar a la vida? Tenir o ser, l’acumulació de riqueses o la capacitat de no dependre de les coses materials. De la mà d’un nen ens endinsem a la Grècia clàssica per conèixer el filòsof Diògenes de Sínope, un personatge singular que ridiculitza tot el pensament “oficial”. Una bona història que ens ajudarà a reflexionar i que els editors recomanen a partir de nou anys fins a noranta-nou.
Altra informació : Recomanable per a totes les edats.

Aladjidi, Virginie ; Tchoukriel, Emmanuelle [il] . Inventario ilustrado de animales Pontevedra : Faktoría K de Libros, 2012 . 80 p.

Comentari : Aquest llibre és un recull de 100 animals agrupats segons la zona on viuen i amb una petita descripció en forma de fitxa. La il•lustració és un acurat treball d’Emmanuelle Tchoukriel que, amb tinta i aquarel•la, crea unes precioses imatges utilitzant les línies i els punts. Un llibre per a grans i petits, una eina de consulta i a la vegada un llibre d’imatges. Pot servir com a font d’inspiració per fer treballs de dibuix.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Sabaté, Teresa ; Crespo, Violeta [il] . Els dies de la setmana Barcelona : Salvatella, 2012 . 39 p.

Comentari : Per què la setmana té set dies? Per què estan ordenats d'aquesta manera? Les respostes a aquestes preguntes les explica una història que va passar fa molt temps. Un conte divertit acompanyat de nombrosos refranys que apropa els nens i nenes a la riquesa popular de la nostra llengua. Amb divertides il·lustracions de Violeta Crespo. De la mateixa col•lecció trobareu Els mesos de l'any.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Luna, Marta ; Escandell, Víctor [il] . Que comenci la festa! Barcelona : La Galera, 2012 . 63 p.

Comentari : Amb textos de Marta Luna i il·lustracions de Víctor Escandell, aquest és un llibre que ens parla de les diferents festes que de gener a desembre se celebren a Catalunya. Sant Antoni Abat, la Candelera, Sant Jordi, Sant Joan (amb recepta de coca inclosa), Sant Narcís, la Castanyada, aquestes en són algunes. La descripció de cadascuna va acompanyada d'il•lustracions i fotografies. També trobem tipografia de diferents colors, que fan molt atractiva i amena la lectura. Dins de cada festa s’inclou algun refrany, una mica d’història, alguna llegenda, i ens explica què diu la tradició. Al final del llibre hi ha una bibliografia, webs i un calendari de festes. Un divertit compendi indispensable per als amants de les festes i la cultura tradicionals.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys.

Hernández, Pau Joan ; Vicente , Fernando [il] . Egipte Barcelona : Combel, 2012 . 20 p.

Comentari : Aquest llibre per a joves ens endinsa en el fascinant i misteriós món de l’antic Egipte. Un món tan màgic com desconegut que intentarem conèixer a través de les pàgines d’aquest llibre. Podrem passejar per la riba del Nil; veure com era un dia de mercat a la ciutat de Tebes; conèixer les divinitats egípcies més importants; entrar a l’interior d’una piràmide, i veure com s’adornaven les tombes dels grans faraons. Tot això amb una bona dosi de jocs, enigmes i jeroglífics que ens faran més amè i entretingut el passeig per les pàgines d’aquest llibre. Un llibre interactiu que, amb unes magnífiques il·lustracions de Fernando Vicente, permet que els joves i no tan joves coneguin la història d'Egipte d’una manera molt original i divertida.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Navarro Durán, Rosa . La vida y poesía de Gustavo Adolfo Bécquer contada a los niños. Barcelona : Edebé, 2012 . 41 p.

Comentari : Rosa Navarro i Edebé ens presenten una cuidada biografia d’un dels grans poetes de la literatura espanyola, Gustavo Adolfo Bécquer. L’obra es presenta sota un format d’àlbum i s’acompanya de les il·lustracions de Jordi Vila Delclòs. Gràcies a l’estudi de la catedràtica Rosa Navarro ens apropem a diversos aspectes de la vida del poeta: orígens, problemes econòmics durant els primers anys, estreta relació amb el seu germà Valeriano, vida amorosa, lectures... sempre alternat amb fragments dels seus poemes més rellevants.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

(↑) - Àlbums il·lustrats

Carballeira, Paula ; Danowski, Sonja [il] . Començar Barcelona : Kalandraka, 2012 ; Barcelona : Hipòtesi, 2012 . 30 p.

Comentari : Paradoxalment el llibre Començar parla del moment en el qual acaba una guerra i una família ha de refer tota la seva vida sense tenir res. I mai un títol no ha estat tan encertat ja que en poques pàgines i molt poques paraules aquest àlbum és un homenatge a l’esperança i un cant a l’alegria de viure. Un relat molt poètic que ens convida a combatre l’horror amb tendresa. Il·lustracions i text aconsegueixen una obra rodona, un àlbum preciós que és també un homenatge al llibre, a la paraula i al joc com a instruments de pau. Us regalem, com a mostra, les dues darreres frases del llibre: “Érem vius i fou com una festa. La festa d’alguna cosa que començava”.
Altra informació : Per a totes les edats.

Deacon, Alexis . Coco i Piu Barcelona : Ediciones Ekaré, 2012 . 30 p.

Comentari : Alexis Deacon ofereix una senzilla història carregada de tendresa i d’innocència. Un cocodril i un ocell neixen de costat i instintivament, i tot intercanviant opinions, aprenen l’un de l’altre a sobreviure i a passar-ho bé, sense que li importi al cocodril fer niu en un arbre ni a l’ocell provar de nedar. Les diferències entre els dos petits personatges, evidents per naturalesa i remarcades amb les il•lustracions, semblen no importar en absolut als dos animalons, ja que han trobat la manera de conviure sense entrebancs. La il•lustració és clau per ajudar a lligar una temàtica presentada a base d’exemples, d’una banda les vinyetes permeten representar molta i variada activitat dels personatges, i, de l’altra, grans il·lustracions a doble cara representen moments per aturar-s’hi una estona.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys.

Pérez, Sébastien ; Lacombe, Benjamin [il] . Rossinyol Barcelona : Baula, 2012 . 30 p.

Comentari : Tenim davant un àlbum il·lustrat exquisit, una veritable joia que comença a omplir-nos la vista des de les guardes del llibre, on ja ens donen pistes del que succeirà unes pàgines més endavant. Aquesta és una història, amb estètica dels anys 50, que comença amb un misteri: els nens i nenes protagonistes comencen a rebre unes petites notes poètiques i personalitzades escrites sobre talls de paper estampat, de paret. Qui les haurà escrit? I per què? Un conte que és una mena de joc de pistes i que podrem explicar als més menuts o llegir els adults per gaudir dels dibuixos, dels personatges i dels ambients nostàlgics que Lacombe és capaç d’evocar. Un àlbum apaïsat, molt ben editat per Baula, amb pestanyes, ple de sorpreses, de poesia i de música; la música del nostre petit Rossinyol.
Altra informació : Per a totes les edats.

(↑) - LLibres amb valor afegit

Ferreria, Elena ; Navales, Marta [il] . El tresor de l’Elna Arbúcies : Associació Àmbar, 2012 . 48 p.

Comentari : L’Elna és una nena de 7 anys que no sap dir NO i per això sovint fa coses que no li agrada fer però, amb l’ajuda de la lluna, descobrirà que dir NO és més fàcil del que sembla. Aquest conte és la primera part del projecte Obre els ulls, que l’Associació Àmbar ha iniciat amb l’objectiu de lluitar contra el maltractament infantil. La finalitat d’aquest projecte és donar a conèixer els diferents tipus d’abusos, així com la seva detecció, prevenció i posterior intervenció. Aquest llibre pretén donar les eines i els recursos necessaris als nens que estan patint algun tipus d’abús, però també als que no els estan patint, perquè, si en un futur es trobessin en una situació similar, els pogués servir d’ajuda.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys.
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta