Guies de lectura » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Sant Jordi 2013

Guia_cler_st

Guia de lectures recomanables infantils i juvenils. Una proposta de les biblioteques públiques de les comarques gironines. La il·lustració de la portada és obra de l'artista Marta Such (http://martasuch.blogspot.com.es/)

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

Baldó, Estel ; Gil, Rosa ; Soliva, Maria ; Cabrol, Marta [il] . Onze embarbussaments Barcelona : Barcanova, 2012 . (Bosc de colors. ). 24 p.

Comentari : Aquest llibre conté onze embarbussaments, petits textos de la tradició popular, acompanyats d’unes il·lustracions que en reforcen el contingut. Els embarbussaments ajudaran els nens i les nenes a millorar la dicció, a aprendre a memoritzar poemes breus alhora que juguen i a identificar paraules amb el mateix so. Per afavorir la lectura autònoma dels infants, cada doble pàgina presenta el text de manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.
Altra informació : recomanable de 0 a 3 anys.

(↑) - Aprenc a llegir

Bassas, Àngels ; Rodríguez, Pedro [il] . Els contes d'en Patatu Barcelona : La Galera, 2013 . (Patatu. ; núm. 1). 48 p.

Comentari : En Patatu i els seus amics ens conviden al seu fantàstic món. La història té com a principal personatge a un pallaso que viu a dalt de la muntanya i que és pagès, però en les seves aventures l’acompanyen el mag Martí, la bruixa Malèvola o el Bibliotecari, entre d’altres. Viu unes aventures quotidianes divertides ... perquè per a en Patatu no hi ha res senzill: baixar al poble amb trineu vol dir, sempre, sempre, clavar-se un castanyot contra el pi. Però al final tot acaba bé. El llibre inclou passatemps i fitxes de cada personatge amb detalls de la seva vida i preferències.

Bertran, Lia . La Marta i la xocolata 26 p.

Comentari : La Marta és molt llaminera. Té debilitat per la xocolata. Li agrada tant, que li desvetlla un imaginari de com seria el seu món si tot estigués fet de xocolata! Aquest àlbum, si fes olor, faria olor de xocolata. Si tingués gust, tindria gust de tot tipus de xocolata : desfeta, en pols, amb llet, en forma de pastís o donut... Ens trobem davant un llibre dolç i proper, un bon conte per explicar i per a fer una de les primeres lectures autònomes. Amb La Marta i la xocolata, Lia Bertran debuta en la seva primera obra editada, com a autora i il·lustradora. I ho ha fet possible a través del micromecenatge. Al tractar-se d'una autoedició, cada detall ha estat escollit minuciosament i amb bon gust. Gust, de xocolata, és clar!
Altra informació : Podeu trobar més informació de l'autora i del projecte d'autoedició del llibre a: http://liabertran.blogspot.com.es/

Boudreau, Hélêne ; Bloch, Serge [il] . Et desafio a no badallar Cádiz : Barbara Fiore, 2013 . 28 p.

Comentari : Els badalls són molt traïdors... I quan un d’ells t’ataca es desplega tota una curiosa maquinària que acaba inevitablement al llit. O sigui que abans d’acabar entre els llençols, el protagonista d’aquest conte farà les mil i una per mirar d’aturar badalls i son. Un àlbum il•lustrat molt divertit amb molts trucs per endarrerir una miqueta la fatídica hora d’anar a dormir.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys

Poitier, Anton ; Kolanovic, Dubravka [il] . Busca parelles! Barcelona : Bruíxola, 2012 . 48 p.

Comentari : Una divertida carpeta amb 4 llibres i 20 targetes per aprendre a formar parelles. Una molt bona manera d'estimular la capacitat d'associació i l'aprenentatge primerenc de les formes, els colors, els nombres i els contraris.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys.

Stein, David Ezra . La Gallineta xerrapeta Barcelona : Joventut, 2012 . 38 p.

Comentari : La protagonista d’aquest àlbum, la gallineta xerrapeta, no pot callar ni un moment. Ni tan sols quan el pare li explica els contes que tan li agraden. O sigui que el que hauria de ser un moment de tranquil•litat abans d’anar a dormir, es converteix en una lluita entre tots dos per veure qui aconsegueix acabar el conte. Un llibre molt divertit amb referències als clàssics de la literatura infantil, unes il•lustracions modernes i acolorides i una estètica entre el conte i el còmic que agradarà als infants de totes les edats i també als adults que l’expliquen.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys

(↑) - Ja sé llegir!

Gómez Redondo, Susana ; Wimmer, Sonja [il] . El dia que la Saïda va arribar Barcelona : Takatuka, 2012 . 34 p.

Comentari : Quan la protagonista del conte va conèixer la Saïda, una noia que acabava d’arribar del Marroc, de seguida va adonar-se que serien amigues. Però com ho faria per esborrar la tristesa de la Saïda, on trobarien les paraules que els feien falta per comunicar-se? Poc a poc van descobrir que si les pronunciaven, les dibuixaven i les repetien poc a poquet, el seu so els hi quedava enredat a la memòria. També van descobrir que en totes les llengües hi ha paraules que acosten i paraules que separen, paraules que fan riure i paraules que fan mal...
Altra informació : de 7 a 9 anys

Hibernia, Eva ; Kijkrailas, Nilobon [il] . Ratlles blaves Barcelona : La Galera, 2013 . 32 p.

Comentari : Tot comença com un esfereïdor conte de terror: el dia que has d'anar a comprar-te roba i la mare i la dependenta t'omplen de tones de roba, pantalons, jerseis de llana que piquen i et fan arraconar en un quartet diminut que l'anomenen emprovador. Una autèntic malson fins que apareix... la samarreta de ratlles blaves!. Amb una ironia fina i una imaginació digna de l'estil de Gianni Rodari, Ratlles blaves, ens transporta a un món fantàstic on les ratlles blaves de la samarreta del nostre protagonista cobren vida i es transformen en un gran aliat per fer-li més amable la vida i resoldre petits inconvenients quotidians. Un llibre rodó, mereixedor del Premi Hospital Sant Joan de Déu 2012

Tubau, Victòria . Les gallines del Batat i altres històries Barcelona : Cruïlla, 2012 . 93 p.

Comentari : Recull de relats plens d'humor i amb un toc surrealista, on un nen explica com són els companys de la seva classe, saltant de la fantasia a la realitat: l'escola és un vaixell, els nens de la classe són la tripulació de pirates, corsaris i aventurers.
Altra informació : recomanable a partir de 7 anys

(↑) - Llegeixo molt bé

Martin, George R.R. ; Casas, Verónica [il] . El Dragón de hielo Barcelona : Montena, 2012 . 69 p.

Comentari : L’única obra infantil que ha publicat George R.R. Martin, autor de la famosa saga “Cançò de gel i foc”, coneguda com Joc de Trons. En aquesta obra Martin desplega tota la seva prosa per a crear un llibre de fantasia i aventures amb aroma de conte dels de tota la vida i amb la duresa dels contes infantils tradicionals. En aquest llibre hi trobem poesia, metàfores i un final preciós però agredolç. Adara, la protagonista, és una nena estranya, una nena de l’hivern, i és per això que es farà molt amiga del drac de gel, a qui ningú més que ella pot veure.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys

Puig, Pere . Quan els ogres es queden sols Cànoves : Proteus, 2012 . 37 p.

Comentari : Quan els ogres es queden sols és una adaptació lliure del llibre “Eichmmann en Jerusalén”, un informe sobre la banalitat del mal, escrit per la autora i pensadora Hanna Arendt. El llibre parteix de com n’és de complicat explicar a un nen l’horror de la guerra i sobretot la transformació de persones normals en torturadors i assassins. El tema s’aborda a través d’una història que explicarà un avi al seu nét. L’avi fa servir la metàfora de les males herbes, que cal arrencar abans no proliferin i facin malbé les plantes, per explicar una història que ell va haver de viure en primera persona. Una narració intrigant i sorprenent que conté una lliçó de fons que cap de nosaltres hauríem d’oblidar mai.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys

Selznick, Brian . Meravelles Barcelona : Cruïlla, 2012 . 637 p.

Comentari : En Ben acaba de perdre la seva mare. Després de trobar el llibre Meravelles decideix anar a buscar el pare que mai ha arribat a conèixer. Per contra, la Rose sent fascinació per una actriu misteriosa i decidirà aventurar-se per estar al seu costat. Dues històries, la d’en Ben i la de la Rose, una explicada amb paraules i l’altra amb imatges, en principi independents i distants en el temps que acaben per entrellaçar-se i convertir-se en una història commovedora sobre l’amistat, la vida i l’univers.

(↑) - Lectures juvenils

Francés, Victoria . El lamento del océano Barcelona : Norma, 2012 . 64 p.

Comentari : A principis del segle XVIII la pesta negra s’oculta en un vaixell que navega a la deriva . Un Jove grumet salta a l’aigua buscant la seva salvació i a punt de trobar la mort se li apareix de les profunditats una misteriosa criatura . El Lamento del océano, un homenatge a un dels personatges dels contes d’Andersen, un cant a l’amor incondicional.

Lawrence, Caroline . El Cas dels bandits assassins / Barcelona : La Galera, 2012 . 334 p.

Comentari : Els pares de P.K.Pinkerton han estat assassinats per uns bandits que busquen el plànol d’una mina de plata que els ha de fer milionaris. I ell és l’únic testimoni i l’únic que pot tenir el plànol. Així que el noi no té més remei que començar una fugida pel salvatge oest que el portarà a una ciutat sense llei on quasi tothom el voldrà enganyar, robar, assassinar o totes tres coses juntes. La cosa no promet gaire, i menys encara amb el defecte que té el nostre protagonista, incapaç de llegir l’expressió de la gent, de manera que no sap mai si parlen en serio, en broma, si riuen o si l’amenacen ... Sort que en la seva aventura P.K. comptarà amb l’ajut d’algun personatge inoblidable, com Sam Clemens, un periodista més conegut com a Mark Twain.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys

Palacio, R.J. . Wonder Barcelona : La Campana, 2012 . 420p.

Comentari : «Em dic August, per cert. No penso descriure la meva cara. Segur que és molt pitjor que tot el que us esteu imaginant.» Wonder ens narra la història de superació de l'August, un nen que ha nascut amb una malformació a la cara que s’enfronta per primer cop a la vida “normal”, ja a les portes de l'adolescència. Una història plena de bondat i coratge recomanable per a joves i adults. Escrita des de diferents punts de vista, amb un llenguatge fresc i una forta càrrega emocional que ens acaba mostrant la bellesa que tots tenim dins.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys

Shusterman, Neal . Desconexión Madrid : Anaya, 2012 . 414 p.

Comentari : En un futur no gaire llunyà la societat considera la vida humana inviolable des del naixement fins els tretze anys. No obstant, a partir de llavors i fins els divuit, els pares poden decidir en qualsevol moment desconnectar el seu fill, que tècnicament no morirà ja que els seus òrgans viuran en altres persones. Les vides d'en Connor, la Risa i en Lev s'entrellaçaran quan sàpiguen que tenen programada la seva desconnexió. Tots tres no deixaran de fugir i lluitar per la seva supervivència, en una aventura emocionant i de ritme frenètic. Només fer els 18 anys podrà evitar les seves desconnexions.
Altra informació : A partir de 14 anys

(↑) - Vull aprendre!

Laporte, Amanda ; Julve, Òscar [il] ; Mendiola, Xabier [pht] . Cuinar és una festa! Barcelona : Estrella Polar, 2012 . 59 p.

Comentari : Llibre de receptes de cuina per a dies assenyalats: Nadal, Setmana Santa, Sant Joan, vacances d'estiu... Les receptes són més o menys complicades, però totes a l'abast dels infants i amb ingredients habituals. A més, el llibre convina il.lustració amb fotografies de les receptes, molt útil per a preparar una bona presentació del plat. Tot plegat fa una combinació irresistible per a encoratjar els petits de casa a fer les primeres passes en el món dels fogons. Segur que s'aconsegueixen uns pastissos per llepar-se'n els dits!
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys.

Silvar, Calros . El roure : l'aventura de viure Valls : Cossetània, 2013 . 41p.

Comentari : El llibre que tenim a les mans és una guia indispensable pels que vulguin informació sobre el roure. Hi podem trobar : els diferents tipus de roures, les diferents escorces, fulles, glans, les transformacions que experimenta amb el canvi d'estacions, els animals i plantes que viuen en el seu tronc o fulles, la flora i fauna que hi ha al seu voltant, usos de la seva fusta, propietats medicinals, dites i refranys, etc. El llibre està ben il·lustrat i les explicacions són visuals i concises. El dibuixant Calros Silvar és autor i il·lustrador alhora. També el podem trobar en castellà.
Altra informació : A partir de 5 anys

(↑) - Jugo amb les paraules. Poesia

Desclot, Miquel ; Galí, Mercè [il] . El domador de paraules Barcelona : La Galera, 2012 . 309 p.

Comentari : Miquel Desclot, un dels màxims exponents de la poesia infantil catalana, ens proposa una nova antologia poètica, El domador de paraules. En aquest recopilatori trobarem tres dels seus llibres coneguts: Bestiolari de la Clara; Oi, Eloi? i Més música, mestre! al costat de dues novetats: El domador de paraules i Com si fóssiu a casa vostra. Mercè Galí acompanya els poemes amb les seves petites il•lustracions oferint una imatge atractiva a l’obra. Un llibre ple d’enginy i jocs lingüístics que no podem passar per alt.
Altra informació : Recomanable a partir de 9 anys.

Raspall, Joana ; Fanlo, Àfrica [il] . 46 poemes 2 contes Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013 . 64p.

Comentari : Enguany Joana Raspall fa 100 anys. Per celebrar-ho Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha triat per a aquest volum 46 poemes dels seus llibres Versos amics, Serpentines de versos, Concert de poesia i 2 contes procedents de Contes del “si és no és”. Una edició preciosa per regalar la oportunitat de retrobar-se amb aquesta maga dels versos.
Altra informació : Per a totes les edats.

(↑) - Àlbums il·lustrats

Díaz Reguera, Raquel . Abuelas de la A a la Z Barcelona : Lumen, 2012 . 80p.

Comentari : Hi ha àvies escampades per tot arreu. Tots hem conegut alguna. La nostra, la dels amics... Els més afortunats hem fet "l'arri arri tatanet" assegut als genolls d'una àvia Musical o ens hem llepat els dits després d'assaborir una abraçada de l'àvia Repostera. D'altres sabem que poques coses hi ha comparables a adormir-se als braços de l'àvia Cosidora de contes o a sentir la olor de roses del coll de la camisa de l'àvia Tiquismiquis. Un llibre que amaga els secrets millors guardats de les vint-i-nou àvies més destacables del món de les àvies.
Altra informació : Per a totes les edats.

Frisch, Aaron ; Innocenti, Roberto [il] . La niña de rojo Barcelona : Kalandraka, 2012 . 40 p.

Comentari : El cèlebre il•lustrador Robert Innocenti ens ofereix una versió moderna del conte clàssic La Caputxeta Vermella. Les seves magnífiques il•lustracions ens descriuen la ciutat com un indret salvatge inflat de colors, ple d’atractius i de perills. Al pas de Sofia, que ha de creuar el bosc urbà fins arribar a casa de la seva àvia, anem descobrint infinitat de detalls i de missatges crítics sobre la societat actual. Aaron Frisch utilitza els principals elements narratius del conte que acaba com l’original tot i que deixa una porta oberta a la preferència del lector.
Altra informació : La Caputxeta Vermella editada per Símbol en català.

Legrand, Gilbert . El gran show de las pequeñas cosas Madrid : Jaguar, 2012 . 124 p.

Comentari : Il·lustrador i escultor francès, Gilbert Legrand ens ofereix una magnífica obra d'art en forma de llibre. El resultat és un autèntic show d'imatges divertides i alhora plenes de sentit, en el que no ens cal el text per imaginar una magnífica història, on els protagonistes són objectes i eines de la nostra vida quotidiana. Fantàstic àlbum il·lustrat per ser mirat i admirat.
Altra informació : A partir de 5 anys

(↑) - Per saber-ne més

Conangla i Marín, M. Mercè ; Soler, Jaume . Exploradors emocionals Barcelona : Parramón, 2013 . 64p.

Comentari : Un plantejament nou i creatiu per gestionar les emocions. Ecologia emocional és l'art de viure de manera sostenible el nostre món emocional. Exploradors emocionals ens planteja la cura de dos mons: l’interior i l’exterior i ens endinsa en un apassionant viatge que ens ajudarà a potenciar el procés d'autoconeixement a través de la força de la metàfora. El llibre proposa activitats pràctiques que conviden a la reflexió, al desenvolupament de la creativitat, a compartir experiències i a passar de la reflexió a l’acció de millora.
Altra informació : Eina útil per a famílies i educadors.

(↑) - LLibres amb valor afegit

Wendy, Jones ; Blackwell, Su [il] . Princeses de rondalla Barcelona : Cruïlla, 2012 . 94 p.

Comentari : Recull de set contes clàssics de Charles Perrault i els Germans Grimm, amb les princeses com a protagonistes: La Ventafocs, La princesa i el gripau, Les dotze princeses ballarines, La princesa i el pèsol, La Blancaneu, La Margarideta i La Bella Dorment. És de destacar la qualitat i originalitat de les il·lustracions de l’artista anglesa Su Blackwell, basades en escultures de paper amb les quals crea personatges i paisatges.
Altra informació : De 7 a 9 anys

Van Hoestenberghe, Barbara . Pim pom : versions bàrbares de cançons catalanes Barcelona : Viena, 2012 . 66 p.

Comentari : Recull atípic de cançons infantils catalanes recollides per l’autora, una cantant i música belga que viu a Catalunya des de l’any 2006, que les ha adaptat d’una forma molt original i moderna. Un cançoner diferent, per llegir, escoltar i cantar, que es presenta acompanyat d’un cd de música, un videoclip i un reguitzell de precioses fotografies i il.lustracions.
Altra informació : Per a totes les edats
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta