Guies de lectura » CLER (Club de Lectures Recomanables)

Tornar enrera | Versió per imprimir

Nadal 2013

Nadal2013be1

Guia de lectures recomanables infantils i juvenils. Una proposta de les biblioteques públiques de les comarques gironines. La il·lustració de la portada és obra de l'artista Lia Bertran (www..liabertran.blogspot.com).

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

Denchfield, Nick ; Parker, Ant [il] . En Pep. Barcelona : Cruïlla, 2013 . 10 p.

Comentari : Què menja en Pep per tenir-ho tot tan gros? Mira aquest llibre i ho descobriràs. Un llibre joc perquè els més petits el despleguin, l’obrin i en gaudeixin. Un pop-up molt tendre sobre una gallina i el seu pollet.
Altra informació : recomanable a partir de 1 any.

(↑) - Aprenc a llegir

Desmond, Jenni . El gat vermell, el gat blau. Madrid : Lata de Sal, 2013 . 32 p.

Comentari : El gat vermell vol ser tan intel·ligent com el gat blau. El gat blau somia ser tan àgil com el gat vermell. Però, de quin color és la felicitat? Una història d’amistat que fa reflexionar d’una manera molt divertida sobre l’autoestima. Al Regne Unit ha guanyat un premi del jurat format per centenars d’infants i les il·lustracions han estat destacades a The New York Times.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Kato, Yukiko ; Sakai, Komako [il] . Al prat. Barcelona : Corimbo, 2013 . 22 p.

Comentari : Dins la senzillesa, sovint, hi trobem la bellesa. Al prat és un petit àlbum il·lustrat que ens narra en primera persona l'experiència d'una nena que s'endinsa en el prat mentre persegueix una papallona. Mentre anem passant les pàgines, sentirem el so del riu, de les herbes que ens freguen els genolls i les cames, l’olor de menta fresca del verd que ens envolta. Ping! un saltamartí ens salta damunt el braç. Amb paraules precises i poètiques i una il·lustració absorbent, autor i il·lustradora aconsegueixen guardar en aquest llibre una vivència sensorial preciosa. T'agradaria ser en un prat, una tarda d'estiu? Tanca els ulls i obre el llibre: ja hi ets.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

Klassen, Jon . Aquest barret no és meu. Santader : Milrazones, 2013 . 32 p.

Comentari : "Aquest barret no és meu. L'acabo de robar." Amb aquestes paraules transgressores comença la història d'un peixet, que ha robat un barret a un peix gros mentre aquest dormia. Il·lús com pocs, el peixet ens anirà explicant la seva estratègia d'amagar-se i fugir, mentre les il·lustracions ens mostraran que els seus plans no estan sortint tal com ell es pensava. Jon Klassen torna altra vegada amb una història sobre robatori de barrets, tal com va fer a On és el meu barret? convidant adults i infants a ser còmplices del que passa als personatges de la història, des de la ironia i la picaresca. Una lectura que, de ben segur, no deixarà indiferent ningú!
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Ja sé llegir!

Jeffers, Oliver . L'increïble nen menja llibres. Algemesí : Andana, 2013 . 29 p.

Comentari : Aquest àlbum il·lustrat d'Oliver Jeffers és tan bo que vénen ganes de menjar-se’l. Ens narra les aventures de l'Enric, un nen que devora els llibres, literalment: els mastega i se’ls empassa. Fins que un dia té una terrible indigestió, i tot allò que ha llegit se li embolica al cervell. Aleshores, es pregunta: què podria fer per seguir gaudint dels llibres?
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

Sala Vila, Carles ; Montañá, Marta [il] . Maria Llufa. Barcelona : Cruïlla, 2013 . 42 p.

Comentari : La Maria Llufa és una marieta molt petanera. Tan petanera que els seus amics del bosc ja no poden conviure amb ella. Per això, decideix que aguantarà i no farà cap més pet. Però, és clar, arriba un dia que no pot més i, quan finalment peta, ho fa de tal manera que fins i tot els set punts de la marieta salten pels aires... i després els haurà de buscar! Carles Sala fa temps que ens distreu amb històries ben divertides per a nens i nenes, i per aquest motiu ha estat guanyador de molts premis. La Maria Llufa és una història divertida acompanyada de les il·lustracions fantàstiques de Marta Montañá, que fan que sigui un llibre molt recomanable per als primers lectors. Conte amb lletra lligada.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

(↑) - Llegeixo molt bé

Bass, Guy ; Williamson, Pete [il] . La Maravillosa historia de Carapuntada : una criatura casi humana. Barcelona : Molino, 2013 . 190 p.

Comentari : El nostre protagonista, Carapuntada, és en realitat la creació d’Erasmus, un científic boig que fa estranys experiments amb éssers vius. És una més de les criatures que habiten al castell de Grotterkew, un personatge quasi humà fet a peces, com un petit Frankenstein. En aquesta aventura, el nostre protagonista vol marxar amb un circ ambulant per canviar de vida i convertir-se en una estrella, però per fer-ho haurà de passar moltes i perilloses proves.
Altra informació : recomanable a partir de 9 anys.

(↑) - Lectures juvenils

Bracken, Alexandra . Mentes poderosas. Barcelona : RBA, 2013 . 475 p.

Comentari : Gairebé tota la població infantil nord-americana ha mort per culpa d’una misteriosa malaltia i els adults estan atemorits. No estan preocupats pels nens morts, sinó pels nens que han sobreviscut, perquè han desenvolupat unes ments i unes habilitats impossibles de controlar. Per garantir la seguretat, el govern els analitza, avalua, classifica i, si són afortunats, els tanca en brutals camps de concentració. Després de sis anys empresonada, la Ruby aconsegueix escapar. Perseguida sense descans per agents del govern i milícies rebels, la Ruby no pot aturar-se ni un moment, no ha de confiar en ningú, no s'ha d'arriscar a desvelar què és capaç de fer. La seva vida està en joc.
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

Finneyfrock, Karen . La dulce venganza de Celia Door. Barcelona : Siruela, 2013 . 216 p.

Comentari : Primer dia de classe: Cèlia apareix vestida amb unes botes altíssimes de color negre, mirada desafiant i amb l'objectiu de venjar-se de Sandy i altres companys. Per Drake, el noi nou, Cèlia és la persona més interessant de tot l'institut i l'única que podrà entendre el seu terrible secret. Durant les properes setmanes Cèlia i Drake viuran moments intensos i divertits i forjaran una estreta i sòlida amistat, que es posarà a prova quan la Cèlia hagi de prendre una decisió transcendental: què és més important, la venjança o l'amistat?
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

Fombelle, Timothée de . Vango. Barcelona : Estrella Polar, 2013 . 395 p.

Comentari : París, 1934. Enmig de la gentada que es congrega davant de Nôtre-Dame, Vango fuig. No sap qui és realment, només sap que la seva vida està lligada a un passat que imagina ple de secrets esfereïdors. Mentre l'amenaça de la guerra creix, Vango busca la seva veritat... a les illes de Sicília i a les espesses boires d'Escòcia. Un excel·lent llibre d'aventures per a joves i no tan joves. L'autor es va donar a conèixer amb Tobi Lolness que ja s'ha traduït a 28 llengües i s'ha fet un lloc destacat a la literatura francesa.
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

Yancey, Rick . La quinta ola. Barcelona : RBA, 2013 . 474 p.

Comentari : La quinta onada és l'última fase d'una invasió alienígena perfectament calculada, freda i contundent, que ha eliminat el 98% de la humanitat. Els pocs supervivents, aïllats i sols, intenten resistir, però com es pot lluitar contra un enemic que no es pot distingir, quan no hi ha un enfrontament directe, quan et maten a distància? Cassie està sola i aterrida i no sap per què encara continua aferrant-se a la vida si tot està perdut. Només l'esperança de trobar el seu germà l'empeny endavant amb obstinació, coratge i una voluntat que neix de la desesperació més absoluta. Cassie aprendrà que, enmig de la foscor, fins i tot la llum més petita actua com un far i pot alterar un destí que sembla inevitable.
Altra informació : recomanable a partir de 12 anys.

(↑) - Lectures per compartir

Fleischman, Paul ; Ibatoulline, Bagram [il] . El diario de las cajas de fósforos. Barcelona : Juventud, 2013 . 38 p.

Comentari : "Escull l'objecte que més t'agradi i després t'explicaré la seva història" ¬-diu un besavi a la seva besnéta. En una habitació plena d'objectes, la nena escull una capsa de puros... plena de capses de llumins. I, dins cada capsa, hi ha un objecte guardat, un record d'una història. Com si fóssim presents en aquest diàleg entre el besavi i la nena, revivim cada història narrada fent un salt en el temps. Quan la penúria obligava a emigrar europeus cap a Amèrica, quan un pinyol d'oliva distreia la gana; quan guardar objectes era la manera de crear un diari per un infant amb delit d'escriure, però sense possibilitats d’aprendre'n. Testimoni d'una història de vida, aquest llibre ens convida a teixir històries amb el fil que uneix la infància i la vellesa.
Altra informació : recomanable a partir de 8 anys.

McKee, David . Seis hombres. Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2013 . 36 p.

Comentari : Sis homes viatjaven pel món per trobar un lloc on viure en pau. Troben un lloc, s'hi estableixen i a poc a poc van acumulant riquesa. Amb la riquesa creix la desconfiança: "I si alguna persona intenta robar-nos el que tenim?" A partir d'aquí, anirem veient com els sis homes s'organitzen per defensar-se, creen un exèrcit, arrasen, destrueixen, sorgeixen enemics i, finalment, arriba la guerra. Amb les paraules justes i la primacia de la il·lustració del britànic David McKee, reapareix Seis hombres, aposta de l'editorial per recuperar llibres descatalogats. Un àlbum de capçalera que reflexiona sobre la guerra, semblant al conegut "L'enemic" de Serge Bloch i Davide Calli.
Altra informació : recomanable a partir de 8 anys.

(↑) - Vull aprendre!

Sans, Cristina ; Calafell, Roser [il] . Com es fa un llibre. Barcelona : La Galera, 2013 . 24 p.

Comentari : Com es fa un llibre? Des de la idea de fer un llibre fins a poder trobar-lo a la prestatgeria de la biblioteca hi ha tot un procés complex, que és el que pretén explicar aquest llibre. L’autora comença aquesta aventura que passarà per múltiples fases, entre les quals hi ha la revisió de l’editor, la correcció, la confecció de les il•lustracions, el disseny, la maquetació, la impressió i l’enquadernació. I quan ja tenim el llibre fet, encara caldrà que el llibreter i el bibliotecari ens el facin arribar a nosaltres per poder-lo gaudir. Una extraordinària eina didàctica que ens explica el procés, pas a pas, i de forma molt senzilla.
Altra informació : recomanable a partir de 4 anys.

Navarro Durán, Rosa . Cien palabras. Barcelona : Edebé, 2013 . 100 p.

Comentari : T’ofereixo cent paraules perquè les facis teves, les utilitzis i els donis ales per volar. Però, com que no te les vull donar soles, t’hi afegeixo el seu contingut i, al seu costat, un fragment d’algun text en el que apareixen. Així, les entendràs millor, veuràs els diferents matisos de les seves ales, i t’adonaràs que no són mortes, que tan sols estan adormides a les pàgines dels llibres. Corre, obre el llibre! T’estan esperant a tu, perquè te les aprenguis i els facis companyia.
Altra informació : recomanable a partir de 7 anys.

(↑) - Aprenc altres llengües

Panisello, Anna . I told you. Barcelona : Combel, 2013 . 23 p.

Comentari : Time for a Story és una nova col·lecció de llibres per aprendre anglès, en sis nivells de dificultat i un format molt atractiu. Les il·lustracions són en color, a pàgina completa i les històries, molt divertides. També hi ha un CD, que inclou la cançó que ha inspirat el conte i que ajuda en l’adquisició del vocabulari, les expressions i la fonètica.
Altra informació : recomanable a partir de 4 anys.

(↑) - Àlbums il·lustrats

Alberdi, Uxue ; Akerreta, Aitziber [il] . Cuando os hagáis pequeños : cuento para contar a los mayores antes de dormir. Barcelona : Kalandraka, 2013 . 32 p.

Comentari : Un conte preciós que gira els papers d’infants i adults. Imagineu per un moment que, en comptes de passar part de la vida pensant què farem de grans, ens dediquéssim a pensar què és el que voldríem fer si fóssim petits. Recollir móres, parlar amb els animals o unes quantes coses més, igual de divertides, són propostes que ens fa aquest llibre per recordar-nos què són i què han de fer els menuts. Un conte màgic per explicar als adults, abans d’anar a dormir.
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.

Logue, Mary ; Zagarenski, Pamela [il] . Dorm com un tigre. Barcelona : Obelisco, 2013 . 40 p.

Comentari : Hi havia una vegada una nena que mai no volia anar a dormir, ni tan sols quan el sol ja s’havia amagat. Els pares l'hi faran anar igualment però, per ajudar-la, li explicaran com dormen tots els animalets fins que la nena aprengui a dormir de manera còmoda com ho fa el gos; calenta, com un gatet; arronsada, com un ratpenat... Un àlbum preciós per compartir amb els menuts i repassar els rituals previs a la tan difícil anada al llit. Molt destacable la feina tant de l’escriptora com de la il·lustradora, poc conegudes al nostre país, però molt reconegudes fora de les nostres fronteres.
Altra informació : recomanable a partir de 5 anys.

Torrent, Dani . Piu-piu. Figueres : Cal·lígraf, . 26 p.

Comentari : Fantàstic poema fet conte. Piu-piu és un petit àlbum il·lustrat del polifacètic autor i il·lustrador Dani Torrent. Els versos que acompanyen les il·lustracions ens expliquen la història d'un pollet acabat de néixer, que confon la Clara amb la seva mare. Fins i tot el format del conte ofereix una original manera de llegir-lo amb els més petits.
Altra informació : recomanable a partir de 3 anys.

(↑) - Per saber-ne més

Danks, Fiona ; Schofield, Jo . El libro del mal tiempo. València : Rodeno ediciones, 2013 . 128 p.

Comentari : Què ens ofereixen la pluja, el vent, el gel o la neu? Més enllà del temps com a fenomen meteorològic, les autores del llibre ens obren una mirada al joc en plena natura, utilitzant tot el que la natura ens regala per gaudir de moments únics. Gravar el so de la pluja, crear la teva silueta sota la pluja, fer mòbils d'estris de cuina per sentir el so del vent, pintar amb fang, fer mòbils amb figures de gel... Aquest llibre ens ofereix un munt de propostes que ens convidaran, senzillament, a sortir a fora i jugar, saltar, córrer, crear... sense cap més joguina que el que la natura posa al nostre abast. De les mateixes autores, no us perdeu: La naturaleza, un lugar de recreo. Ed. Blume.
Altra informació : Per a adults.

Snel, Eline . Tranquils i atents com una granota Barcelona : kairós, 2013 . 138 p.

Comentari : Un pràctic manual de meditació i exercicis de relaxació basats en el mètode de mindfulness adreçat a nens i nenes de 5 a 12 anys amb l’acompanyament d’un adult. Les històries i els exercicis senzills que proposa ajuden els infants a concentrar-se i a estar més serens. Comprovats els avantatges del mètode, el Ministeri d’Educació d’Holanda ajuda a promoure’l a les escoles.
Altra informació : recomanable a partir de 5 anys.

(↑) - LLibres joia

Lacombe, Benjamin . Swinging Christmas. Barcelona : Baula, 2013 . 40 p.

Comentari : Robin té nou anys i ben aviat en farà deu. Viu a Unrotlloquetpotsmorir, un poble perdut a la muntanya, on mai no passa res. És un lloc tan buit i tan trist que Robin l’ha batejat amb aquest nom. Però Robin té una ment molt curiosa i no s’avorreix mai; només algunes vegades, a l’escola, on tothom l’anomena “el rei de les entremaliadures”. Un dia coneix el vell Bernard, que li farà obrir els ulls cap a un món apassionant, el de la música de jazz i els llibres. Un llibre regal per gaudir-ne amb la vista i l’oïda. Conté un CD amb 5 cançons d'Olivia Ruiz & The Red Star Orchestra.
Altra informació : recomanable a partir de 7 anys.

(↑) - Llibres joc

Hernández, Pau Joan ; Vila Delclòs, Jordi [il] . El gran llibre sobre Roma. Barcelona : Combel, . 14 p.

Comentari : La història de Roma ens l'han explicada de moltes maneres, però, ara, amb aquest llibre interactiu, en tindrem una de nova per aprendre, a partir de jocs, estratègies i coneixements, i tot passejant per la ciutat de l'Imperi Romà. En aquest llibre, Pau Joan Hernández ofereix un tipus de lectura ben diferent a la que ens té acostumats. Es tracta d'una història de Roma en forma de joc... o un joc sobre la història de Roma?
Altra informació : recomanable a partir de 6 anys.
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta