Col·leccions

Biblioteca patrimonial AMCE

Logo_castello

Llibres digitalitzats de l'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries. Aquesta col.leció formava part del fons patrimonial de la Cambra Agrària i es va integrar a l’Arxiu Municipal l’any 1994 i del Fons Pelai Negre Pastell. Consta de documents corresponents als anys 1537 -1916, dels quals una part d’aquestes monografies porten el segell de la Biblioteca Parroquial Popular i un número d’identificació, que possiblement fa referència a l’antiga biblioteca de la parròquia que s’acabà annexionant amb la del Centre agrícola i social, donada la vinculació entre ambdues entitats. D’aquesta col•lecció destaquem el llibre més antic, un exemplar únic editat el 1537 i escrit per Dionís Cartoixà, el qual compta amb una singular enquadernació de pell sobre fusta d’estil mossàrab.

Visualitzar

Hemeroteca de Castelló d'Empúries

Logo_espiga

Revista l'Espiga, 1934-1936

Publicació local editada per l’associació Esplais, una entitat cultural, esportiva i recreativa creada des del Centre Agrícola i Social de Castelló d’Empúries. Malgrat que ideològicament L’Espiga es definia com apolítica, una part dels socis protectors estaven vinculats a la Lliga. La seva periodicitat era quinzenal i estava escrita íntegrament en català. Tractava bàsicament l’aspecte social i cultural de la vila i fins i tot satiritzava sobre assumptes del govern local. La seva lectura permet entendre el marc social i polític de l’època a la vila. Es va editar des de l’octubre de 1934 fins al gener de 1936. Actualment, la revista original es conserva a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries.

Visualitzar

Col·lecció de Bans

Logo_bans

Aquesta col•lecció d’impresos antics conté aproximadament 499 documents de temàtica administrativa, legislativa i judicial. El seu àmbit cronològic comprèn des de l’any 1795 al 1843. Destacaríem especialment els documents que fan referència al Trienni Liberal (1820-1823), a la I guerra carlina (1833-1840) i a la Guerra del Francès (1808-1814). La tipologia és molt variada, hi predominen anuncis, bans, edictes, circulars, pregons, comunicats de guerra, avisos i reials ordres, entre moltes altres. La major part dels documents són de gran format i porten un segell del Grup Cultural Comtat d’Empúries, associació que recuperà aquests impresos i els cedí a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries el 2011.

Visualitzar