Darreres incorporacions

Fages de Climent

Logo_01

El Fons Carles Fages de Climent de la Biblioteca de Figueres consta d’un total de 21 caixes (2,40 metres lineals de documentació) i reuneix manuscrits, mecanoscrits, materials de treball i documentació personal de l’escriptor.

De la documentació literària destaca la poètica amb manuscrits i mecanoscrits dels seus epigrames, sonets, mitjos sonets, auques, balades cançons i elegies. Són especialment rellevants pel seu volum i importància els documents referents al “Somni de Cap de Creus”.

De la mateixa manera el fons aplega teatre, assajos, articles, memòries, crítica d’art i altres textos del poeta empordanès.

Visualitzar

Programes de Festes de Pobles

Logo_programes_01

Col·lecció de programes de Festes de diferents pobles de la comarca de l'Alt Empordà:

Agullana, Avinyonet de Puigventós, Cabanes, Camallera, Campmany, Castelló d'Empúries, Cistella, Colera, Garriguella, La Jonquera, Lladó, Llançà, Masarac, Peralada, Rabós d'Empordà, Roses, Sant Pere Pescador, Vilafant, Vilabertran, Vilasacra.

Hi ha programes d'entre els anys 1910 i 1954, tot i que la majoria són de la dècada dels anys 40.

Visualitzar

Circ i màgia a Figueres

Logo_circ_01

Cartells i fulls volants anunciant espectacles de circ i màgia a la ciutat de Figueres.

El material gràfic forma part del fons de reserva de la Biblioteca i està datat entre 1925 i 1952. Alguns dels cartells es van exposar al Museu de l’Empordà per l’exposició “Els espectacles de la il·lusió a Figueres”.

Els circs més assidus a Figueres van ser l'Olympique Circus, el Gran Circo Treboli el Circo Dorado. Quant a artistes, cal destacar l’il·lusionista Joan Forns i Jordana (Badalona, 1916-1998), conegut artísticament com Li Chang.

La majoria d'espectacles de circ es feien per Fires i s'instal·laven a la Plaça del Gra o a la Plaça Triangular, mentre que els espectacles d’il·lusionisme i màgia es podien veure al Teatre Municipal El Jardí i a la Sala Edison principalment. Que comenci la funció!

Visualitzar

Goigs

Logo

Es tracta d’una col·lecció d’una seixantena de goigs publicats entre els anys 1860 i 1930.

Fan referència als sants: Mare de Déu del Mont, Mare de Déu de Requesens, Ntra. Sra. de les Salines, Ntra. Sra. de la Salut, Sant Sebastià, Ntra. Sra. del Roser, Sant Pere, etc., de les localitats de Figueres, Terrades, Romanyà d’Empordà, Vilabertran, Maçanet de Cabrenys, Agullana, Port de la Selva.

Els goigs són composicions poètiques, de caràcter popular, que es canten a la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó... La seva finalitat consisteix a donar gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. (Font: Viquipèdia).

Visualitzar

Veure totes les col·leccions

Descobreix

Postals (La Veu de l'Empordà)

Logo_postals

Col·lecció de 156 postals publicades per La Veu de l'Empordà.

Col•lecció de gairebé 200 targetes postals de vistes fotogràfiques de l’Alt Empordà, editades entre els anys 1909-10 pel diari de caràcter catalanista i catòlic La veu de l’Empordà (Figueres, 1900-1936). Eren venudes a la papereria del mateix nom, situada al carrer Forn Baix de Figueres, propietat de la família Macià.

Les targetes són fàcilment identificables perquè hi apareix, en vermell, la numeració, el municipi i la llegenda i la menció “Edición de: La Veu de l’Empordà “. Val a dir que se n’edità una sèrie en blanc i negre i una d’acolorida. 

Les postals de la Veu de l’Empordà s’utilitzen sovint per il•lustrar treballs d’investigació, catàlegs d’exposicions, fullets publicitaris, articles de premsa, etc. Se’n localitzen en moltes col•leccions particulars i encara n’hi ha a la venda en llibreries de vell.

Visualitzar

Hemeroteca de Figueres

Figueres4

La col·lecció de premsa històrica de la Biblioteca de Figueres abasta des de 1842 a 1977, amb més de 130 capçaleres del fons de la Biblioteca així com amb títols provinents de l’Arxiu Municipal de Figueres i de diverses col·leccions privades (Guillamet Navarra, Fajol, Gallego, Puig Massanet). Inclou també la capçalera Hora Nova, des de 1979 a gener de 2015. 

Visualitzar

Fotografies i postals (Àlbums Castellví)

Logo_postals

Es tracta de dos àlbums familiars de fotografies de Figueres i altres indrets de Catalunya que contenen 366 fotografies en blanc i negre, algunes de mida molt petita. Sense ordre establert, les fotografies de Figueres, datades entre els anys 1914 i 1936, mostren edificis i llocs emblemàtics de la ciutat, actes i celebracions, esdeveniments esportius, etc. La resta d’imatges de la col·lecció són retrats i fotografies familiars, un testimoni gràfic de l’activitat professional del professor Castellví i de les excursions i estades de la família i amics per diferents indrets de la província i el país (Girona, Montserrat, Esparraguera, Barcelona, la Salut de Terrades, Begur, Llançà, l’Escala, etc.).

Francesc Castellví i Vila (Esparreguera, 1877 – Figueres, 1941) fou Llicenciat en medicina, farmàcia i professor d’educació física. A la ciutat fou propietari de la Farmàcia Castellví situada al carrer Sant Pau cantonada amb carrer Terreres (inaugurada el 1914), i del Gimnasio Ibérico del carrer Santa Llogaia, on vivia a la Quinta Castellví. Va impartir, també, classes al col·legi Hispanofrancès i a l’Institut Ramon Muntaner. Així mateix, va participar activament en la vida cultural, esportiva i associativa de la ciutat.

Visualitzar

Fotografies (Àlbum Rubaudonadeu)

Logo_rubaudonadeu

L’Àlbum Rubaudonadeu és una col·lecció de 555 fotografies realitzades entre 1888 i 1889 pel fotògraf Josep Maria Cañellas, un reusenc establert a Paris. Va sorgir de la iniciativa del mecenes Josep Rubaudonadeu (Figueres, 1841-Madrid, 1916), el qual li encarregà a Cañellas un extens reportatge fotogràfic de tota la comarca on havia d’incloure tots els pobles, monuments i conjunts artístics, oficis, mercats i fires, festes populars, imatges de la vida quotidiana dels homes i les dones... Cañellas, fotògraf d’instantànies, va saber captar la realitat espontàniament. Les imatges, repartides en 5 àlbums físics, estan agrupades per pobles i s’ha mantingut l’ordenació original:

1. Figueras
2. Agullana à Garriguella
3. La Junquera à Peralada
4. Pont de Molins à Vilabertran
5. Vilafant a Viure y maniobras militares

Les fotografies de l’Àlbum Rubaudonadeu són utilitzades freqüentment per il·lustrar treballs d’investigació, catàlegs d’exposicions, articles de premsa... Sovint són exposades o visionades en exposicions.

Visualitzar

Veure totes les col·leccions