Ester Xargay

Ester Xargay (Sant Feliu de Guíxols, 1960) és escriptora, traductora i videoartista. Fou criada a França, on va viure gairebé divuit anys. Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, escriu poesia i textos en relació a l'expansió de l'art: interdisciplinarietat, procediments i dissolució dels gèneres. En poesia, ha rebut el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2018, amb Desintegrar-se.

Va presentar, en el marc d'Espais Escrits, Passat Festes de Joan Brossa al club de lectura de la Biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí.


1. Faig aquesta feina perquè...

L'única utopia rau en el llenguatge, en l'acte poètic, afirma Roland Barthes, doncs, aquesta és la utopia que alimenta la meva llibertat i la meva curiositat.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

Artística. Pel fet que tot el que faig respon a conceptes estètics més propis de l'art que de la literatura.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

De petita, quan anava a l'escola a França, la primera biblioteca que recordo era molt depriment, hi havia unes bibliotecàries molt estrictes i tan rigoroses que et cohibien, imposaven el respecte al coneixement de manera autoritària. En canvi, paral·lelament, anava a unes aules de recerca artística i literària per a infants, que feien en un centre cultural d'experimentació, allà, tot era possible, els llibres eren al nostre abast sense cap mena de restricció i el coneixement es convertia en una aventura. Avui en dia les biblioteques són així, em recorden aquelles aules, espais de llibertat i d'esplai, per gaudir del coneixement.

4. Penso que les biblioteques són...

Un port des d'on hom pot emprendre tota mena de singladures.

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

Són uns quants els que m'han marcat, triar-ne només un, suposa una traïció per a tots els altres. En tot cas citaria Vivàrium, de Joan Brossa, ja que és dels autors que ha inoculat l'art a l'escriptura. És un llibre que m'ha ajudat molt a escriure, a llançar-me amb tota llibertat al buit de la pàgina en blanc. Joan Brossa, com Carles Hac Mor, donen ales al pensament i al goig de dir i d'escriure qualsevol cosa.

6. Llegir és recomanable per...

Escriure, viure, pensar, sentir, imaginar, cercar tots els infinitius que caben en aquesta resposta.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

Una que no tingui resposta, són les que fan escriure més.

Data de l'entrevista: 27 de maig de 2019

La foto:

Descobriu-ne d'altres: