Sebastià Roig

Sebastià Roig (Figueres, 1965) és periodista. Col·laborador de La Vanguardia, Catalunya Ràdio, RAC1, El Periódico, Avui, Vèlit, Hora Nova, L'Empordà, El Punt, Tentacles, Diari de Girona i la Revista de Girona. Ha publicat textos sobre el cine de terror i fantàstic i sobre el món de la historieta. També ha fet novel·les de ciència-ficció humorística. Ha participat en Dalí, el triangle de l'Empordà (premi de la Generalitat de Catalunya al millor llibre de promoció turística 2003).

La novel·la Ullals (premi Joaquim Ruyra, 2010), escrita a quatre mans amb Salvador Macip, s'ha llegit i comentat a diversos clubs de lectura de les biblioteques gironines.

Troba els seus llibres a les biblioteques: http://dom.cat/zew


1. Faig aquesta feina perquè...

Sóc una nul·litat per als esports. I per a les activitats que necessiten d'una certa habilitat manual o tècnica.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

Eclèctica. Haver treballat de periodista m'ha dut a publicar molts textos que no tenen res a veure amb la narrativa. He escrit històries ultralocals d'equips d'hoquei patins, la biografia d'un enginyer de so o la d'una nissaga d'empresaris cerers. I m'hi he implicat tant com quan faig textos de ficció.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

Quan la meva mare em va acompanyar a fer-me el carnet de soci, perquè a casa no hi havia llibres i a mi m'agradava molt llegir. La Biblioteca de Figueres era plena de llibres per endur-te (i gratis!). M'hi solien deixar anar tot sol, unes hores, els dissabtes al matí. El primer llibre que vaig treure? La bibliotecària em va recomanar la sèrie "Guillermo", de Richmal Crompton. Crec que em vaig endur Guillermo y el animal del espacio, però em va avorrir i no me'l vaig acabar. Les sèries que vaig devorar, en canvi, van ser "Los Cinco" i "Los Siete Secretos", d'Enid Blyton.

4. Penso que les biblioteques són...

Un dels millors invents de la humanitat. La gent que no hi va no sap el que es perd.

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

Narracions de ciència-ficció. Antologia, d'Antoni Munné-Jordà (Edicions 62, 1985). La introducció del llibre em va descobrir que molts autors catalans practicaven aquest gènere. Sense aquest volum, jo no hauria escrit mai ni Els malsons dels nostres avis (Editorial Dux, 2006), ni Els futurs dels nostres avis (Diputació de Girona, 2013).

6. Llegir és recomanable per...

Ser més feliç i tolerant.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

"¿Quin és l'últim llibre que t'has comprat?" El còmic Century: 2009, de Kevin O'Neill i Alan Moore.

Data de l'entrevista: 25 de febrer de 2013

La foto:

Descobriu-ne d'altres: