Vicenç Llorca
Vicenç Llorca (Barcelona, 1965) és especialista en literatura universal i literatura i cinema. Autor de poesia, assaig i novel·la, també ha traduït al català Carson McCullers, Bernardo Atxaga i Jean Cocteau. Ha estat professor universitari i director artístic en diversos festivals poètics.
[Fotografia © Quim Massot]
1. Faig aquesta feina perquè...
M'agrada crear amb la paraula. Quan escrivim, estem recreant el món i proposem al lector que faci el mateix amb la lectura. És el plaer de tornar a posar nom a les coses més enllà del llenguatge quotidià i compartir la bellesa del llenguatge amb els altres. La clau és la metàfora: la capacitat de viatjar gràcies a la paraula i crear noves relacions entre les realitats i els sentiments.
2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...
Segurament "humanista". Em sento solidari amb tots els que s'han estimat la humanitat al llarg de la història i han defensat l'art, la cultura i l'educació com el millor camí per fer avançar l'ésser humà. Crec que tot el que estem vivint aquests dies fa encara més necessari defensar aquesta paraula.
3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...
Va ser la primera Biblioteca de Santa Coloma de Gramenet, Francesc Valls i Taberner, inaugurada el 1968. M'impressionava molt el gran nombre de llibres, l'olor del paper i que hi hagués un espai per al silenci... Vaig passar moltes hores d'adolescent en aquesta biblioteca. Després es va tirar l'edifici i el 1995 es va inaugurar la nova Biblioteca Central de Santa Coloma.
4. Penso que les biblioteques són...
Uns dels espais culturals més importants de la humanitat. Són el símbol del coneixement, del diàleg, de l'obertura... Actualment actuen com a vertaders centres culturals, ja que als fons propis cal sumar nombroses activitats i iniciatives entorn de les lletres i del món del llibre.
5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...
En català, recordo de nen amb estima la lectura de Bernat i els bandolers de Josep Vallverdú . Encara puc recordar l'olor de les pàgines de la mítica col·lecció La Galera. En castellà, La busca de Pío Baroja. Va ésser dels primers que vaig llegir amb mirada literària. Ja més endavant em va marcar la lectura de l'Odissea traduïda per Carles Riba.
6. Llegir és recomanable per...
Viatjar pel món a través dels altres i d'un mateix. Llegir ens obre la ment i ens enfronta a la gran qüestió del coneixement: aprendre a relacionar.
7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...
Quants llibres tens a la teva biblioteca personal?
Data de l'entrevista: 02 d'abril de 2020