Guies de lectura

Protagonistes en femení

Guia Progatonistes en femení

Una de les frases que més es repeteixen en relació amb la literatura infantil és que no hi ha protagonistes femenines interessants, complexes, decidides, tenaces, subversives i valentes.
Però aquí tenim, per exemple, l’Alícia de Lewis Carroll o la Pippi i la Ronja d’Astrid Lindgren o, més recentment, la Matilda de Roald Dalh i la Momo de Michael Ende (possiblement una de les protagonistes més irreverents i fascinants per la seva oposició a un sistema injust). Cap d’elles és una nena dòcil, incapaç d’enfrontar-se als absurds del món que els ha tocat viure. Molt al contrari, totes elles interroguen, actuen i posen en entredit les normes. Totes elles es valen de l’enginy i la intel·ligència.
També la Wendy qüestiona el món fugint per la finestra quan descobreix què significa créixer i fins i tot quan, malgrat tot, i revelant les seves pròpies contradiccions, decideix tornar. Ni bufona, ni dòcil, la complexitat de la Mary a El jardí secret de Frances Hodgson Burnett ens mostra com existeixen des de fa temps personatges que van més enllà dels estereotips que molts cops han fixat les pel·lícules infantils. Fins i tot, la Mary Poppins de Pamela Lyndon Travers és molt més controvertida del que ens deixa entreveure la narració cinematogràfica. I què podem dir de la força i l’honestedat de les dues protagonistes d’un dels llibres més singulars i evocadors de la literatura infantil del segle XX, El llibre de l’estiu, de Tove Jansson?
Amb aquests referents, la guia vol donar a conèixer algunes de les protagonistes femenines d’històries adreçades a infants i adolescents que reivindiquen maneres singulars de mirar el món. No hi són totes. N’hi ha moltes més. No hi cabien totes, a la guia. Ens ha sabut greu no haver-hi pogut incloure algunes obres. Preneu les recomanacions com un punt de partida per explorar i conèixer aquestes altres protagonistes femenines que bé mereixen un raconet a les nostres prestatgeries.
Hem tractat de ressenyar àlbums, còmics, novel·les, relats curts i obres de no-ficció per donar-ne un ventall divers.

Anna Juan Cantavella i Maria Messeguer Domènech

  • TOTES
  • Àlbums il·lustrats
  • Còmics infantils
  • Infantils imaginació
  • Juvenils