CLER

CLER - Club de lectures recomanables

El llibre d’hores de Jacominus Gainsborough

Dautremer ha creat un llibre ple de detalls que té moltes capes de lectura, i que permet a petits i grans de llegir-lo des de les capacitats de cadascú. Tant uns com els altres llegiran Jacominus i arribaran a la conclusió que qualsevol vida, per més mancada que sigui la persona, val la pena de ser viscuda.

El protagonista, Jacominus, és un personatge singular, un conillet que és coix d’una cama i que troba tot un món al seu interior gràcies a la seva necessitat de girar-se endins. “Volia posar en primer pla algú que no és cap heroi, que viu amb discreció, però que tot i així pot viure moments grans”, diu Dautremer, que ha passat per Barcelona per presentar el seu nou llibre.

Els personatges d’aquest àlbum il·lustrat són animals humanitzats. O animals amb rostre humà. L’autora ens explica que li resulta més fàcil dibuixar animals que rostres de persones. “És també una manera de preparar un món paral·lel que em permet plantejar coses que potser serien més dures si els personatges fossin humans”, ens diu Dautremer. “Un enterrament amb animals no fa tan mal. L’animalització ens permet parlar de tot i donar distància als nens que s’identifiquen amb la història”.

Daumtremer és una il·lustradora detallista, que pinta unes làmines poblades de personatges, en alguns casos amb aquella ubèrrima humanitat de Pieter Brueghel el Vell i ho fa servint-se de la tècnica del guaix”. Els seus dibuixos tenen la mateixa profunditat de camp que podria tenir una fotografia. Com en totes les fotografies, la llum hi juga un paper essencial. Dautremer ens diu que”la llum de les seves il·lustracions ve del paper”.

El resultat de tot plegat és que Jacominus té l’aire d’un àlbum de família, amb paisatges corals plens de personatges, que permeten jugar a identificar el petit Jacominus, el protaginosta del conte, entre la multitud.

Jacominus és un conte que traspua poesia i misteri. És la història d’una vida que l’autora ens serveix amb una gran delicadesa, amb grans paisatges però també amb capítols escrits que ens permeten aprofundir en l’ànima del personatge. En les estampes de Jacominus hi descobrim la grandesa d’un cor senzill que ha sabut treure el suc d’una existència grisa. En els textos, Dautremer ha sabut fer una cosa molt difícil: captar la tristesa del món amb precisió. I tanquem el llibre amb la certesa que la vida val la pena de ser viscuda

Rebecca Dautremer (autora il.lustradora). Pau Joan Hernàndez de Fuenmayor (traductor). Album il·lustrat. Edicions Baula. Octubre 2018.

https://www.nuvol.com/critica/lart-misterios-de-rebecca-dautremer/
 

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari