Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Montserrat Segura respon a Set de saber

 

Montserrat Segura i Feliu és correctora i escriptora. Està molt vinculada al món cultural figuerenc i col•labora activament amb la Viquipèdia en català editant i corregint. 
La seva novel•la La reina faraó es va publicar al 2014, després de passar per un procés de micromecenatge a través de la plataforma Verkami.
La reina faraó es va comentar al club de lectura juvenil de la Biblioteca Fages de Climent i les usuàries van gaudir moltíssim de la història i del procés d’investigació i d’escriptura escrupolosa portat a terme per l’autora. Avui, 29 d'abril, assistirà al club de lectura juvenil de la Biblioteca Antònia Adroher de Girona per comentar l'obra i moltes coses més amb els joves lectors.

1. Faig aquesta feina perquè...
La feina amb què em guanyo la vida no és l’escriptura d’obres de ficció, però sí que està molt relacionada amb l’escriptura en general. La faig perquè és la feina que m’agrada més i és el que més s’assembla a escriure novel•les, contes i relats. Si la pregunta el que demana és per què escric, doncs escric perquè m’agrada explicar històries.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...
Acurada! Reviso moltes vegades tot allò que escric, procuro no deixar res a l’atzar i, sense exagerar, consulto, reviso i corregeixo els textos moltes vegades: el vocabulari, les frases, els detalls, i especialment les referències històriques. La Història no es pot alterar en benefici del relat.

3. El primer record que tinc d’una biblioteca és...

El descobriment d’unes lleixes amb llibres en una part de l’escola de Vilanant que no s’utilitzava habitualment. Hi havia clàssics de la literatura universal: Walter Scott, Molière, Louise May Alcott, etc. Em sembla que me’ls vaig llegir tots. Després, quan vaig anar a estudiar a Figueres, a partir dels 14 anys, vaig començar a freqüentar la Biblioteca de Figueres i ben aviat la que en deien de La Caixa. Totes dues, per comparació amb la “biblioteca” que havia conegut al poble, em meravellen per la quantitat de llibres i el fet que me’ls podia emportar. Recordo l’estiu dels 15 anys anant-hi cada dijous (únic dia que hi havia cotxe de línia de Vilanant a Figueres) i proveint-me de lectures.

4. Penso que les biblioteques són...
Equipaments que hi ha d’haver a cada poble i ciutat. Posen la cultura a l’abast de tothom i són dipositàries de molts llibres que potser no es publicaran més i de moltes obres de consulta que no tothom pot tenir a casa. A més, actualment fan de divulgadores i de dinamitzadores de la lectura; per tant, tenen un paper importantíssim a la vida cultural de les poblacions.

5. Un llibre que m’ha marcat especialment ha estat...

És difícil dir-ne només un. Un que em va marcar a la infantesa és Mujercitas (sí, en castellà!). El vaig llegir més de vint vegades. Avui sé que no és el millor llibre que s’ha escrit, però m’estimava molt la Jo, perquè provava de trencar motlles a la seva manera. Crec que molta culpa de la meva passió per l’escriptura la té la Jo... A l’adolescència vaig llegir La plaça del Diamant. És i serà una de les meves preferides. No l’he llegida tants cops com l’anterior, però Déu n’hi do... La Colometa em fa pensar molt en les meves àvies (una es deia Coloma!). De gran em va fascinar El talent de Mr. Ripley, de Patricia Highsmith, i els contes descarnats i brutals de Raymond Carver. I tot això, deixant-me moltes obres i autors meravellosos i admiradíssims pel camí.

6. Llegir és recomanable per...
Tot!!! Diuen que un dia sense llegir és un dia perdut. No sé si cal anar tan lluny, però sí que és veritat que els dies que llegeixo sóc molt més feliç, encara que la literatura de vegades fa patir i fins i tot plorar. A més, la lectura sempre recompensa: tens més coses per explicar, aprens paraules i expressions, adquireixes coneixements... i saps molt més del món i de tu mateixa.

7. I la pregunta que m’hagués agradat que em féssiu...

Tens més llibres per publicar? Sí: tinc un llibre de relats curts, un altre de contes infantils, un de contes de Nadal per a nens grans... i tres novel•les a mig fer.

www.lareinafarao.cat
www.taldia-unany.blogspot.com

 

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia