Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

"Vam ser nosaltres", de Golnaz Hashemzadeh Bonde. Ressenya.

Golnaz Hashemzadeh Bonde "Vam ser nosaltres". Les Hores, 2018. Traducció de Meritxell Salvany. El trobareu en aquestes biblioteques

Ressenya feta per Raquel Ruso, directora de la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres

 

Una novel·la colpidora, trista però amb una escletxa per l’esperança. Una lectura que remou i fa que prenguis partit pels seus personatges.

La novel·la ens explica la història de la Nahid des del moment que rep la dura notícia que li queden pocs mesos de vida: un càncer. És una dona, de quasi cinquanta anys, que es rebel·la contra la notícia, contra la seva pròpia vida i la seva filla l’Aram.

La història, narrada en primera persona per la protagonista, ens va enllaçant el present i com encara el breu futur i, alhora ens va relatant la seva història, des de la seva fugida de l’Irán a Suècia, país que els va acollir com a refugiats polítics a ella, el seu marit i la seva filla ara ja fa trenta anys.

A traves dels records de la Nahid viatjarem per paisatges iranians, amb la seva gent, la seva cultura i la seva lluita, i sobretot pendrem consciència del paper de les dones iranianes en les revoltes i en l’àmbit familiar, en definitiva ens apropa a la història recent de l’Iran.

La novel·la representa la lluita per la vida, una lluita constant com a dona, com a immigrant, com a malalta. I entre el passat i el present trobem monòlegs de la protagonista de com enfrontar-se a la por dels seus últims dies.

Una novel·la que ens parla de tot això i de la maternitat, doncs la protagonista estima la seva filla amb bogeria però detesta ser mare..., contradictori?

«Hem estat nosaltres els qui hem fet que pugui ser lliure i els qui hem clavat les seves arrels a la terra. I tant que si! En Masood i jo. Vam ser nosaltres».

Un cant a la vida i a resistir.

Raquel Ruso
Bibliotecària

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia