És notícia

...

Commemorem el Tricentenari dels fets de 1714 a Castelló d’Empúries.

Des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es té previst realitzar diverses activitats per a commemorar el Tricentenari dels fets de 1714, amb l’objectiu principal de donar a conèixer entre els castellonins i els visitants del nostre municipi el significat dels fets ocorreguts el 1714. Per això l’Arxiu Municipal de Castelló (AMCE) i la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués tenen prevista la realització de 6 accions a realitzar al llarg de l’any 2014, dirigides a diferents tipus de públics (infantil, adults, població estrangera resident al municipi...).

La primera activitat es durà a terme el proper 21 de maig a les 17 h. Es tracta d’una sessió de contes, per tal de difondre la nostra història entre la població infantil, de forma amena i engrescadora. La sessió que porta per títol “Els Contes de 1714” anirà a càrrec d’Olga Cercós i es durà a terme a sala infantil de la biblioteca Ramon Bordas i Estragués.

Seguidament tindrà lloc una xerrada que porta per títol “El significat històric de la Guerra de Successió: 300 anys després” i que anirà a càrrec de Pere Gifre, historiador especialitat en història moderna. L’activitat tindrà lloc el divendres 30 de maig a les 20 h., a la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués / Capella de Santa Clara.

Una altra proposta, és la realització d’uns Roll UPs informatius dels fets de 1714 en diversos idiomes (català, castellà, francès, anglès) i distribuïts en diferents llocs públics (Ajuntament, Biblioteca, Llotja, Centre cívic d’Empuriabrava.). En aquests plafons hi ha una petita explicació general de la guerra de successió, les conseqüències que va tenir per Catalunya i alguns fets ocorreguts a Castelló d’Empúries. Aquí en teniu una petita mostra:
“La guerra a Castelló d’Empúries i l’Empordà
A partir del 1704 les tropes favorables a Carles III anaren avançant i guanyant terreny des de la plana de Vic. A finals de setembre de 1705 les viles de Castelló d’Empúries i Figueres ja el reconegueren com a rei.
Al llarg del conflicte, Castelló d’Empúries hagué de mantenir les tropes d’ambdós bàndols ininterrompudament, pagant elevats tributs i subministrant-los proveïments i provisions. Aquest fet va contribuir a un empobriment general de la població.
A finals de 1710 l’exèrcit filipista es tornà a imposar a Castelló d’Empúries i va anar guanyant posicions fins que al gener de 1711 prengué la ciutat de Girona. A finals de 1712, amb l’arribada de James Fitz-James I, duc de Berwick, s’expulsaren els últims austriacistes de Castelló d’Empúries i es donà per acabada la guerra a l’Empordà. El conflicte armat s’acabà definitivament amb la capitulació de Barcelona l’11 de setembre de 1714.”
Aquests plafons estaran exposats a finals de maig, i tenen com a objectiu que visitants i castellonins coneguin una mica més el significat de la guerra de successió.

I per qui vulgui aprofundir més en el tema, la Biblioteca Ramon Bordas està elaborant una guia de lectura a partir del fons disponible a la biblioteca i de noves adquisicions que versen sobre aquesta temàtica. Aquesta guia és distribuirà de diverses formes a partir del 30 de maig: via electrònica (web de la biblioteca) i en paper, a la mateixa biblioteca. Paral•lelament s’adequarà un espai ben visible i ben senyalitzat on el fons de la guia estigui disponible.

El 23 d’octubre es realitzarà una sessió de titelles per a públic escolar, per a l’alumnat de 2n de primària de les tres escoles del municipi. És un espectacle que gira a l’entorn del patriota català Bac de Roda i que vol refrescar la memòria històrica sobre aquest personatge. L’espectacle porta per títol “Rodabac” i anirà a càrrec de titelles Naïp.

I finalment, hi ha prevista la realització d’una sortida cultural al Born. La biblioteca municipal i l’arxiu organitzen aquesta sortida cultural el dia 5 d'octubre a Barcelona per visitar el Born, centre emblemàtic del setge de 1714. L’objectiu es fer més accessible aquest espai d’interès històric als castellonins. S’han reservat dues visites guiades, per a grups de 15 persones. L’Ajuntament es farà càrrec d’una part de les entrades, de la visita guiada i de l’autocar i els visitants castellonins hauran d’assumir les despeses del dinar i una petita quota de 5 €. Caldrà realitzar prèviament la inscripció a la Biblioteca de Castelló d’Empúries.

Amb tot aquest seguit d’activitats, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries se suma als diferents actes commemoratius que s’estan realitzant arreu de Catalunya.

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: dimarts, dimecres i dijous de 9.30 a 13.30 h. Dissabtes de 10 a 13 h.
Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20 h.

CONTACTE

Pl. de les Monges, 2

17486 Castelló d'Empúries

Tf. 972250611

biblioteca@castello.cat

SEGUEIX-NOS!