« Tornar a la web de la Biblioteca Pública de Salt Iu Bohigas

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

Vicens Cubarsí, Isidre

Isidre Vicens Cubarsí (Montfullà, 1918)

Biografia

Fill de masovers al Montfullà natal començà a treballar només amb 13 anys a la fàbrica tèxtil Coma Cros de Salt on quan la feina minvava es posava a dibuixar amb carbó sobre les capses i les parets desgastades. Així fou com va cridar l’atenció d’un dels contramestres (Joan Paradera), que el va portar a les classes de Josep Aguilera. Allà l’Isidre va descobrir la vessant més humana de l’acte d’educar, doncs gràcies a la tolerància del nou mestre va aprendre els secrets del dibuix i també va descobrir el gust per la lectura gràcies a la petita biblioteca de l’Ateneu de Salt que li va recomanar el mateix Joan Parareda.

Als quinze anys es va fer militant de les joventuts llibertàries, i als 18 ja feia de mestre suplent de les classes de Dibuix de l’Escola de Belles Arts. També actuà a la companyia de teatre La Floreal de l’Ateneu de Salt , on va crear la companyia Porvenir de teatre per a nois i noies.

Al 1937, durant la Guerra Civil espanyola, s'incorporà al front republicà i fou empresonat i traslladat a diferents presons del territori espanyol fins el 1943. Però al 1946 fou empresonat de nou durant 3 mesos a la Model de Barcelona i a la presó de Salt, acusat sense fonament d’haver provocat el descarrilament del tren de Girona a Olot, a l’alçada del Pas del Gegant.

Després de dos empresonaments més, decideix traslladar-se a Girona i comença una nova etapa d’estudi i reflexió, fa classes de pintura i participa en diverses exposicions.

 

Més informació

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal